|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
Ja bardzo bym chciała karmic piersią, ale obawiam się, ze moze mnie to przerosnac - nienawidzę mietoszenia sutkow
|
|
#722 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Tak tygodnie mijały, a myśli o KP samoistnie powracały, z czasem zaczełam dopuszczać myśł o próbie karmienia i kontynuowania go przez kilka tyg. Teraz o dziwo jak sie mnie siostra zapytała o KP, odparłam z przekonaniem i pewnością w głosie że ja przecież przez pół roku karmić będe. Tak naprawde wyjdzie w praniu jak to będzie Mam nadzieje że jakoś ten temat przeskoczymy z maleństwem z pozytywnym skutkiem dla obojga ![]() ---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Cytat:
![]() Ostatnio kazałam TŻowi zająć sie tematem i nawet nie będe opisywała z jakim skutkiem |
|||
|
|
|
#723 |
|
Zakorzenienie
|
no ja chcę karmić piersią bo to taniej niż mm
|
|
#724 | ||
|
Konto usunięte
|
Witam Was
![]() Ależ pracowity dzień!! Byliśmy dzisiaj z mężem w mieszkaniu i okazuje się że ekipa którą wybraliśmy pracuje ekspresowo. Może uda się wszystko zrobić w grudniu! Dostaliśmy powera żeby wszystko pozamawiać przez Internet i czekamy na efekty ![]() Byłam też dzisiaj w Św. Zofii i mam ostateczny termin CC - 20 stycznia. Mam się zgłosić na Izbę przyjęć 19 stycznia wieczorem (czyli jednak coś z tą 9tką jest ![]() Wszystko jest w porządku, szyjka twarda i 3cm i na dzień dzisiejszy nic nie zapowiada porodu przed terminem. Za to jak wracałam od lekarza do spotkała mnie niemiła sytuacja - w tramwaju był okropny tłok i tak stałam i starałam się brzuch osłaniać, a na przystanku jak już wychodziłam i byłam na schodach ("tramwaj wysoki") jakaś babka się tak śpieszyła że wepchnęła się od prawej i tak mnie potrąciła że mało z tych schodów nie spadłam. Dopiero po chwili spojrzała na brzuch i zaczęła przepraszać, chyba bardziej się przestraszyła ode mnie. Ja byłam w takim szoku że tylko powiedziałam "co pani" i wdech wydech wdech wydech. Jak sobie pomyślę że mogło się coś stać to aż mi się słabo robi ![]() Cytat:
Cytat:
Ja z tych nielubiących potraw wigilijnych, więc może ma któraś z Was super przepis na pierogi ruskie? I na szarlotkę, taką klasyczną? Muszę sobie przygotować trochę jedzenia na wigilię dla siebie ![]() Ktoś tutaj pytał o alkohol na Wigilii - u mojego męża nie ma w ogóle. U mnie, jak przyjadą rodzice do kraju, to zazwyczaj jest - ale to tata wykorzystuje okazję że ma się z kim drinka napić (z mamą czy nami - córkami mu głupio, więc korzysta jak może z obecności zięciów ![]() Mam pytanie do Was o łóżeczka - isia, jak tam to łóżeczko z allegro? Wygląda pięknie, a jak z jakością? A może któraś z Was kupowała łóżeczko w IKEA i mogłaby się podzielić opinią? |
||
|
|
|
#725 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
W szpitalu gdzie bedę rodzić jest traszna nagonka na karmienie piersią, nie chca podawać mm. ZObaczymy jak to bedzie Tak jak u mnie wszyscy sie pytaja jak rodze. Jak SN to oki a jak bym powierdziała że CC to chyba by mnie zlinmczowali. A tak naparwdę to nie ja decyduje jak rodze tylko lekarz. Jesli lepiej dla mnie a pzrede wszytkim dla dziecka bedzie zrobić CC to oki, a jak bede rodzić SN to też oki. BYle mi i dziecku nic sie nie stało. Wyczytalam że wybuchła rozmowa o szczepionkach. U mnie sprawa wyglada tak ze po rozmoaiwe z cicoią co jest pediatrą będę szczepić na wszytko i skojarzonymi. Której firmy to już zdam sie na ciocię bo pracuje z tym lata więc raczej dobrze doradzi. Co do skojarzonych to one sa zupełnie inaczej robione niż te sanepidowskie. Napewno są bezpieczniejsze bo wytworzone w nowej technologii, mniejsze dawki szczepów chorobotówrczych. Wiadomo jak kogoś stać to szczepi skojarzonymi i tymi dodatkowymi a jak nie to sanepidowskimi. Napewno warto szczepić bo jeśli nawet dzieco zachoruje co moze sie zdarzyć to pzrechodzi dużo łagodniej niz gdyby nie było szczepione. |
||
|
|
|
#726 |
|
Zadomowienie
|
A ja Wam powiem jak to wyglada kp z pryzmatu mamy ktora na oddziale spędziła 7 tygodni.
Na początku wiadomo lekarze proszą chociaz o kropelki siary zeby rozważyć jelita dziecka - ok wyciskan ile sie da. Potem kiedy juz sytuacja żywieniowa jest opanowana mowia niech pani ściąga ile sie da ważne ze wogole coś dostaje. ( oczywiście trafiają sie w miedzy czasie lekarze mówiący " pani dziecko umrze bez pani pokarmu " co u mnie oczywiście wywoływało zanik laktacji) generalnie słychać ze kp jest super ale mm tez sie sprawdza i nic na sile. I nagle 2 grudnia dzien po jakimś tam zebraniu front sie zmienia teraz tylko kp , dzieci dostają mega naklejki na lozeczka ze " jestem szczęśliwa bo karmi mnie mama" i wogole.. Położne laktacujne biegają i na sile przystawiając maluchy do piersi , ja tez zostałam dosłownie siła zmuszona dwa dni prZed wyjściem do domu i poprostu sie popłakałam... Pokarmu zawsze miałam mało... Dominik jedt malutki wiec ciezko mu pierś złapać i wogole... I tej traumie zawdzięczam permanentny zanim laktacji. Także front sie zmienia wraz z nowymi zebraniowymi wytycznymi Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#727 |
|
Wtajemniczenie
|
Matko jedyna! Oglądacie TVN Uwagę? Dziadkowie molestowali seksualnie wnuczka.....
![]() M A S A K R A
|
|
#728 |
|
Raczkowanie
|
Znam dużo dziewczyn które dla świętego spokoju karmiły w szpitalu, żeby nie wyjść na wyrodne matki, a jak tylko wróciły do domu to na mm się przerzucały. Ja nie powiem bardzo chciałabym karmić sama, wiadomo co ma być to będzie, ale zależy mi mimo wszystko te kilka miesięcy pokarmić (też dużo się nasłuchałam, że dzięki kp ładnie się chudnie
|
|
|
|
#729 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie miałam pisać
szok!!!!!jak mozna byc takim zwyrodnialcem!!!!!!!!!!
|
|
|
|
#730 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam zamiar i bardzo bym chciała karmić piersią.
Moim zdaniem to nawet lepiej gdy cyce oprócz pełnienia funkcji obiektu seksualnego płci przeciwnej moga pełnić rolę i przydac się także do czegoś jeszcze. Poza tym tym to jest największa bliskość z dzieckiem, zapewniająca mu najlepszy rozwój, spokój, poczucie bezpieczeństwa i bliskości z mamą, która jest dla takiego maluszka całym światem i ostoją. Oprócz tego do karmienia piersią przekonują mnie takie argumenty jak to, że kp ma wpływ na lepszy rozwój mózgu dziecka (IQ) a także na lepszy rozwój mięśni odpowiedzialnych za mowę czyli za artykulację, fonetykę - ogólnie logopedię dziecka. Liczę się osobiście z tym, że mogą być problemy z tym karmieniem, że boli, że coś tam, ale zamierzam być uparta i tyle : ) W koncu czego się nie robi dla własnego dziecka...
"Jak wychować szczęśliwe dziecko" John Medina "Mamo, Tato co Ty na to? 1,2,3" Paweł Zawitkowski "Język Niemowląt" Tracy Hogg, Melinda Blau http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html Edytowane przez selena85 Czas edycji: 2013-12-10 o 20:08 |
|
|
|
#731 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44102025]Witam Was ![]() Za to jak wracałam od lekarza do spotkała mnie niemiła sytuacja - w tramwaju był okropny tłok i tak stałam i starałam się brzuch osłaniać, a na przystanku jak już wychodziłam i byłam na schodach ("tramwaj wysoki") jakaś babka się tak śpieszyła że wepchnęła się od prawej i tak mnie potrąciła że mało z tych schodów nie spadłam. Dopiero po chwili spojrzała na brzuch i zaczęła przepraszać, chyba bardziej się przestraszyła ode mnie. Ja byłam w takim szoku że tylko powiedziałam "co pani" i wdech wydech wdech wydech. Jak sobie pomyślę że mogło się coś stać to aż mi się słabo robi ![]() Mam pytanie do Was o łóżeczka - isia, jak tam to łóżeczko z allegro? Wygląda pięknie, a jak z jakością? A może któraś z Was kupowała łóżeczko w IKEA i mogłaby się podzielić opinią?[/QUOTE] Po pierwsze: też bym się wystrachała, dobrze, że baba się ogarnęła i chociaż przeprosiła.. Co do pogrubionego: my mamy ikeowskie, te najtańsze za 80kilka złotych. Wydaje się być dosyć solidne. Przez miesiąc leżały w nim wszystkie rzeczy małego (a sporo tego i to ciężkie) i nic mu się nie stało. Ale i tak wyjdzie wszystko w praniu.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#732 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie to w ogóle nie dziwi, że jest nagonka na karmienie piersią.
Dzieje się tak dlatego, bo kobiety nie wiedzą ile z tego jest korzyści płynących dla dziecka (no i matki także). Amerykańska Akademia Pediatrii zaleca aby matki karmiły dzieci tylko mlekiem z piersi do 6 m-ca życia, kontynuowały karmienie gdy dziecko zacznie przyjmować pokarmy stałe, i odstawiały je od piersi po roku. Wszystko dlatego, że dowiedziono, że karmienie piersią działa dobrze na mózg. jak stwierdził pewien słynny neurobiolog: Gdybyśmy w Polsce chcieli mieć mądrzejszy naród, pomieszczenia do karmienia piersią byłyby w każdym budynku użyteczności publicznej a na ich drzwiach widniała by tabliczka z napisem: "Prosimy o ciszę. Rozwój mózgu w toku".
"Jak wychować szczęśliwe dziecko" John Medina "Mamo, Tato co Ty na to? 1,2,3" Paweł Zawitkowski "Język Niemowląt" Tracy Hogg, Melinda Blau http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html Edytowane przez selena85 Czas edycji: 2013-12-10 o 20:15 |
|
|
|
#733 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Justien ja jestem zadowolona z lozeczka, materac też fajny, w ogóle w nocy wstajac do łazienki patrzę na nie i micha mi się cieszy
|
|
|
|
|
#734 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A drugi to lenistwo. Nie trzeba nic przygotowywać, wyparzać, w nocy ogarniać. No i im zdrowsze dziecko, tym bardziej wyspana mamusia, więc im mniej kolek, zaparć itp, tym więcej ciszy i snu dla mnie ![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44102025](...) Za to jak wracałam od lekarza do spotkała mnie niemiła sytuacja - w tramwaju był okropny tłok i tak stałam i starałam się brzuch osłaniać, a na przystanku jak już wychodziłam i byłam na schodach ("tramwaj wysoki") jakaś babka się tak śpieszyła że wepchnęła się od prawej i tak mnie potrąciła że mało z tych schodów nie spadłam. Dopiero po chwili spojrzała na brzuch i zaczęła przepraszać, chyba bardziej się przestraszyła ode mnie. Ja byłam w takim szoku że tylko powiedziałam "co pani" i wdech wydech wdech wydech. Jak sobie pomyślę że mogło się coś stać to aż mi się słabo robi ![]() (...)[/QUOTE] Dobrze że nic się nie stało ![]() Do komunikacji miejskiej należy się zaopatrzyć w zbroję na brzuch. Ja jak jeszce autobusami jeździłam to zawsze szlag mnie trafiał jak ktoś obcy się o mnie np. opierał albo się na mnie pchał - nosz do cholery, jakaś przestrzeń osobista ma być ![]() Cytat:
Ja bardzo chciałabym karmić piersią, ale uważam że nikogo nie powinno się zmuszać na siłę. Przecież i tak się zmusić nie da, laktacja zanika przez stres. Mam nadzieję że tego zwyrodnialca spotkała kara.
|
|
#735 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#736 |
|
Zadomowienie
|
Teraz się tak zastanawiam kupiłam staniki do karmienia, namioty bo i pod biustem mi z 10cm przybyło i rozmiar miski. Ale chyba jak urodze rozmiar pod biustem się zmniejszy boję się że jak kupię teraz allesa później będzie niedopasowany. Chyba się wytrzymam z zakupem.
A wy jak myślicie? Dobrze kminie ? Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2013-12-10 o 20:26 |
|
|
|
#737 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#738 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
|
|
#739 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#740 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Trzymaj się kochana! Mam nadzieję,że twoje samopoczucie się poprawi Cytat:
Chodzi o to,że niektóre dzieci przeżywają bardzo tą stratę zębów,że są szczerbate. I to ma być taka rekompensata,że wróżka która te żąbki zabiera daje coś w zamian,np pieniążek lub drobny upominek. Jeśli ząbek jest zepsuty,źle myty to daje mniej,a jak jest zdrowy,dziecko dba o ząbki,to można więcej "zarobić" Więc morał z tego,że o ząbki trzeba dbać Co do karmienia... ważne by karmić z miłością,spokojem,by było to przyjemne dla dziecka i dla matki,a czy pierś czy butelka jest to sprawa indywidualna i nie ma się co zmuszać. Ja od początku jakoś ie rozważałam karmienia butelką,brałam za pewnik,że będę karmić piersią i odpowiadało mi to pod wszystkimi względami: tanio,szybko,mleko mam zawsze przy sobie,gotowe do użycia,no i lubiłam karmienie samo w sobie,dla mnie było przyjemne.
|
|
#741 |
|
Zadomowienie
|
Ja na temat kp powiem tyle, że chciałabym ze względów dosyć egoistycznych (wygoda, oszczędność, gubienie kilogramów i takie tam)
Wiem- ma i dobry, zbawienny wpływ na maluszka dlatego chciałabym to robić jak najdłużej- po pewnym czasie powoli jednak rozszerzając dietę. Ale nie zamierzam się zadręczać, jeśli mi się nie uda. I martwic, że coś może być z dzieckiem nie tak, bo nie karmię. Sama jestem chowana na mm, w zasadzie nie wiem dlaczego - czy brak pokarmu, czy jakaś inna przyczyna. Nie ważne. Ważne jest to, że jestem zdrowa jak rydz- nie choruję, nie mam problemów zdrowotnych żadnego typu. Nie wychodząc na zarozumiałą stwierdzam też, że jestem "inteligentniejsza" od większości moich znajomych (i nie mam na myśli sytuacji codziennych gdzie określa się, że ktoś zrobił coś "mało inteligentnego" ale wszelkie wyniki w nauce i radzenie sobie w codziennym życiu bo dla mnie i to jest ważne w kontekście inteligencji, a także inne tego typu rzeczy).Jedyne co to chodziłam do logopedy szkolnego w pierwszej klasie podstawówki, ale to jak większość moich koleżanek (przez kilka dni dumnie chodziłam i powtarzałam wyraz RoweR )Więc na prawdę, karmienie mm to nie koniec świata. Chociaż faktycznie, tyle się teraz mówi o naturalnym karmieniu, że może się wydawać, że tak właśnie jest.
|
#742 |
|
Wtajemniczenie
|
A i karmienie piersią znacznie zmiejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. To juz info od onkolog mojej mamy. Sama mam jakieś duperele w cycach i dla mnie lepiej jest karmić bo jest szansa że to poznika a i odwelcze sie w razie czego operacja która mnie czeka.
|
|
|
|
#743 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tym sposobem właśnie badano ludzi w przedziale 0 do ukończenia przez nich 30 lat i opracowano wyniki tych badań o których wcześniej wspomniałam.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#744 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#745 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chodziło mi bardziej o ogólny powrót do "normalności" sprzed ciąży
|
|
#746 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#747 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy któraś z Was zauważyła w III trymestrze zmiany w cerze na twarzy?
Moja buzia jakaś taka sucha się zrobiła i gdzie niegdzie jakieś pryszczyki się pojawiły takie maciupeńkie jak ziarenko maku... ogólnie cera do jajec się teraz na koniec zrobiła. Chyba, że to od tej zimy na zewnątrz. Hmmmm.... W sumie można niby korzystać z zabiegów kosmetycznych (określonych) (niektórych) na twarz, może się zdecyduję... ale nie chce mi się u kosmetyczki leżeć na plecach z cięzkim brzuchem...
|
|
#748 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#749 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#750 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.

szok!!!!!jak mozna byc takim zwyrodnialcem!!!!!!!!!!