|
|
#301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub za 3 tyg. Czy jest powód żeby odwołać ?
Cytat:
A może taka zasada: Syn wie, że może iść do kolegów jak odrobi lekcje i SAM się pilnuje? A jeśli zawala, to zawala szkołę, zostaje na drugi rok w tej samej klasie, może się otrząśnie a może nie. Ale na litość Boską, 16 czy 17 lat to nie jest wiek, kiedy należy dziecko pilnować czy lekcje odrobiło. Jak nie odrobi to on poniesie konsekwencje w szkole. Ja moejj 14 latki nie pilnuje, mamy zasady, jesli ich nie przestrzega to ponosi konsekwencje i koniec rumakowania. na takie pilnowanie i inne cuda na kiju to był czas jak młody miał 7 czy 8 lat, wtedy trzeba było wypracoać nawyk odrabiania lekcji, przestrzegania zasad itd. Teraz to młody sam się musi tego wszystkiego nauczyć, trudno, albo się na czas otrząśnie albo będzie np powtarzał klasę.
|
|
|
#302 |
|
Konto usunięte
|
ale Luba, przecież ja to wiem, stąd punk 2, podpunkt b.
podałam tylko różne opcje, niech sobie autorka wybierze [albo wymyśli własne rozwiązanie], chyba że ma zostać tak jak jest. |
|
|
|
|
#303 |
|
Zakorzenienie
|
możliwe,nie twierdzę,ze nie,jednak słowa 'swojego gówniarza wychowałbym tak,ze chodziłby jak w zegarku" raczej nie sugeruje sympatii do dzieci w tym czy innym wieku,według mnie takie słowa wiele mówią o nim
|
|
#304 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wogóle dziwię się trochę waszemu systemowi rozmawiania. np. syn mówi, że już nie lubi Twojego faceta. ty pytasz dlaczego, a on odpowiada że ci nie powie i co? koniec rozmowy? albo nie chce waszego ślubu. dlaczego? bo tak. i koniec rozmowy? jak Ty masz podejmować decyzje komu wierzyć, rozwiązać jakiś problem jak tak na prawdę nic nie wiesz? Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#305 |
|
wańka wstańka
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4411306 7]co Ty za bzdury wypisujesz, brak słów
![]() wiesz w ogóle jakie kretyńskie pomysły mają dzieciaki w tym wieku? sama pamiętam ze szkoły, że faceci ciągle wymyślali świetne zabawy pt. 'tłuczmy się ile wlezie' i serio, skoro dzieciak jest pierwszy do wagarów i innych takich, to szczerze wątpię, że nie powiedziałby matce o regularnym biciu przez jej faceta ![]() może teraz facet autorki powiedział co myśli na temat takiego zachowania, a durny dzieciak wymyśla teraz bajeczki, bo mu się nie spodobało, że ktoś nim próbuje 'rządzić' i wcale bym się nie zdziwiła gdyby tak było [/QUOTE]Skoro innym pisanie bzdur zarzucasz to moze powiedz co wiesz na temat mechanizmów przemocy ? Bo widzisz opisana przez autorkę wątku sytuacja jest klasyczna dość. Facet pojawia sie znikąd, oczarowuje matkę, dziecko początkowo tez. A pózniej już z górki: tajemnice, problemy, manipulacja. Takie działania, które oniesmielaja dziecko: kto ci uwierzy, przecież jesteś taki a nie inny. Ludzie którzy maja takie podejście jak ty przyczyniają sie do rozrostu przemocy. To nic innego jak zamiatanie pod dywan. Nie ma nic co by wskazywało na to, ze partner autorki jest dobrym kandydatem na męża czy opiekuna dla dziecka.
|
|
|
#306 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Partner wrócił z pracy niedawno. Powiedziałam mu o wizycie u lekarza. Odrazu poszedł rozmawiać z synem ale wyszła z tego kłótnia. Z góry przepraszam za formę ale opisze Wam mniej więcej tą rozmowę żebyście wiedziały jak to wyglądało. Oczywiście nie powtórzę dokładnie ale chodzi o sens TŻ - dlaczego kłamiesz matce takie rzeczy, dlaczego mnie oskarżasz syn - nie kłamie, bijesz mnie od dawna i udajesz porządnego - nigdy Cię nie uderzyłem, zmyślasz bo nie chcesz żebym się ożenił z matką, wagarujesz, z koleżkami się włóczysz i chcesz się wybielić - to przez Ciebie wszystko, kumple mnie chociaż rozumieją, nienawidzę Cię |
|
|
|
|
|
#307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#308 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do rozmowy... jak dla mnie nic nie wnosi nowego. Syn zostaje przy swoim zdaniu, partner przy swoi. :/ |
|
|
|
|
|
#309 | |
|
Zakorzenienie
|
Tyle że ślub niekoniecznie powinno się odwołać, bo chłopaczek lat 17 tego chce, ale "nie powie i już". Jak wyżej napisała Rembertowa:
Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-12-11 o 17:19 |
|
|
|
|
|
#310 |
|
Rozeznanie
|
a dla mnie wnosi i pokazuje,że większe prawdopodobieństwo jest że syn zmyśla. To on faceta nienawidzi,nie na odwrót i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji pobicia
![]() Autorko niech Twój partner nie kłoci się w najbliższym czasie z Twoim synem,niech powstrzymuje język nawet jak syn kłóci się z Tobą lub pyskuje. Dopoki nie wypowie się psycholog niech stara się nie zaogniać sytuacji.
|
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) nie znaczy, że kłąmie w kwestii pobicia. A autorka ma wyjść za mąż synowi "na złość"? Zeby się nie uginać pod szantażem (którego nawet nie jest pewna)? no bez przesady. Może kłamie a może nie, ale nie można od razu zakładać, ze manipuluje, bo "młodzież tak ma". W koncu autorka syna zna 17 lat, faceta tylko 2 lata, ja bym przyłożyła do tego "wagę".
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-12-11 o 17:52 |
|
|
|
|
|
#312 |
|
Zakorzenienie
|
A ja bym spojrzała na to pod tym kątem : ślub zawsze zdąży wziąć. A facet ma na niego parcie jak młode dziewczyny chcące na gwałt pierścionka. Zależy mu? To niech poczeka. Nie dlatego,że syn autorki sobie tego życzy,a dlatego,ze ogólna sytuacja rodzinna nie sprzyja w tym momencie ślubowi.
|
|
#313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pan przyszły mąż wykazuje niedobre cechy, które mnie jednak lampkę by zapaliłby, jednak za wszelką cenę chciałabym wiedzieć, CO konkretnie stało się,ze taka nagle nienawiść jest między nimi. |
|
|
|
|
|
#314 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym poczekała ze względu na sytuację w domu i całe te niejasności. Jeśli partnerowi zależy - poczeka. Jeśli nie potrafi zrozumieć, że to naprawdę nie jest dobry moment na ślub - droga wolna brać ślub na gwałt z kimś innym. Nie ma sensu odwoływać ślubu ze względu na to, że młody powiedział, że nie chce tego, ale jeśli autorka postanowi wyjść za tego faceta, a on naprawdę bije młodego - to też nie skończy się dobrze. Jeśli z kolei młody kłamie - wszystko zostanie wyjaśnione, autorka pomoże synowi rozwiązać te problemy, facet poczeka, sprawa przycichnie z czasem i emocje opadną, może psycholog pomoże sprawy poukładać i wtedy czas na ślub będzie lepszy. Pomysł z dyktafonem albo podsłuchem, do którego autorka będzie miała dostęp na bieżąco będzie dobry, bo jeśli okaże się, że facet robi Tomkowi krzywdę będzie mogła wparować w odpowiednim momencie i trzymać rękę na pulsie. Autorko - jeśli masz jakiegoś znajomego informatyka opowiedz mu co chcesz zrobić i spróbuj wcielić to w życie jak najszybciej. BTW jakim rodzajem chłopaka jest Twój syn? Jakiej postury? Nie próbował oddać mu, bronić się jakoś? W końcu 17 lat to nie tak mało...
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ Edytowane przez solaola Czas edycji: 2013-12-11 o 18:10 |
|
|
|
|
|
#316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można było przypuszczać,ze Tomek jest zbuntowany i neguje narzeczonego autorki od początku,dla zasady,jednak to,ze wcześniej między nimi było dobrze a obecnie idą na noże wydaje mi się podejrzane.Coś musiało się stać.
|
|
|
#317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#318 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym poczekala z tym slubem. To az trzy tygodnie - jesli autorka watku bedzie bardzo intensywnie dzialac to wszystkie trupy maja szanse wypasc z szafy szybko. Bonodwolabie slubu to kwestia tygodnia, nie postepowalabum pochopnie i poczekala jeszcze
|
|
|
|
|
#319 |
|
BAN stały
|
Troll
W żadnej szkole nie "wydadzą" dziecka, ani o nim nie będą rozmawiać z kimś, kto nie jest jego rodzicem. Koniec, kropka.
|
|
|
|
|
#320 |
|
Zakorzenienie
|
Koniec, kropka, mylisz się. Do mnie do szkoły szła żona mojego ojca, mamy takie same nazwisko, ale nie jest ani moją matką, ani nie ma żadnej adopcji ani przysposobienia i nikt się z niczego nie tłumaczył, tylko gadał co trzeba. Przychodząc na rozmowę do szkoły nie legitymujesz się.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#321 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#322 |
|
Konto usunięte
|
Myślicie że dyrektor strasznie przejmuje się kto odbiera 17 latka gdy na karku siedzi mu policja a on nie może zająć się obowiązkami służbowymi tylko czeka z nimi w pokoju? :P Mama udzieliła zgody no to udzieliła no ludzie :P telefonicznie też może
|
|
|
|
|
#323 |
|
Raczkowanie
|
Autorko, jesteś dużą dziewczynką, po rozwodzie i masz nastoletniego syna - sama najlepiej wiesz, czy powinnaś odwołać ślub, skoro to Twoim zdaniem za wcześnie.
A co do reszty, to ten wątek mnie przeraża. Facet lata odbierać cudzego dzieciaka niemalże z komisariatu i zamiast podziękowania zostaje wrobiony w pobicie. Już nie mówiąc o tym, że jest gachem, fagasem i stuprocentowym przemocowcem, bo ktoś, kto go bardzo nie lubi, twierdzi, że jest przez niego regularnie lany. Jest matka dziecka, oskarżana o przekładanie swojego dobra, nad dobro dziecka, bo spotyka się z facetem, którego syn nie lubi. Zazwyczaj dzieci, których rodzice byli kiedyś szczęśliwą rodziną liczą, że może to kiedyś wróci, więc rzadko kiedy lubią nowych partnerów, bo ten nowy ślub to taki znak, że małżeństwo rodziców definitywnie przestało istnieć i już nigdy nie wróci. No tak po prostu jest. Zapewne za kilka lat jej syn wybędzie z domu, bo taka kolej rzeczy, a ona zostanie sama jak palec. No, ale jest złą, niedobrą matką i trzeba ją koniecznei postraszyć, że jak się nie rozstanie z facetem, którego dziecko nie znosi, to syn jej popełni samobójstwo, a ona sobie nigdy nie wybaczy. No i jest biedne, nieszczęśliwe, małe dziecko. Że wagaruje? No bo taki biedny jest, ojciec odszedł od matki, chłopak traumę ma. Że pije? No bywa, zdarza się... Że najprawdopodobniej się leje? To nie on, to jego lali, a nawet jeśli on, to miał niedawno dużo stresów. No kurcze, szkoły raczej z automatu nie zwywają do uczniów policji, nawet, jak ktoś przyjdzie pijany, to wzywają rodziców i jest potężna afera, ale na wezwanie policji to już trzeba sobie spejalnie zasłużyć. No biedny, nieszczęsliwy, niezrozumiany chłopczyk, dla którego trzeba się poświęcić, bo on ma skłonności do autodestrukcji. Dość mocno wątpię, żeby chłopca regularnie lał parner matki, bo tuż przed ślubem to i najgorsi przemocowcy się umieją ukryć z zapędami do lania. On na zlaniu chłopaka mógłby teraz stracić wszystko. Chłopak, który chce powstrzymac matkę przed wyjściem za mąż, na zasianiu wątpliwości zyskuje, to, czego chce. Ślub najprawdopodobniej zostanie przełożony. Chłopak na początku powiedział, że facet do uderzył, trafiło na podatny grunt, to już mamy historię, jak to jest regularnie lany. Jak zobaczy, że to działa, to na pewno wyjdą dalsze "ciekawostki", jak to nowy partner matki kozy gwałci i osy przecina nożyczkami. Bo dla niego to być albo nie być, jeżeli nie chce, żeby doszło do ślubu. Autorko, tu jest konieczna wizyta u psychologa, ale takiego zajmującego się resocjalizacją trudnej młodzieży. Na takiej zwykłej terapii chłopak pewnie pogada o tym, jak się źle czuje rowodem rodziców itd, ale tu istotne jest po pierwsze, dojście do prawdy z tym biciem - i tu przyda się ktoś, kto pracował z kłamcami i umie odróżnić, czy pacjent konfabuluje , czy przyznaje się do traumatycznych przeżyć. No i kto uświadomi chłopaka, że konswekwencje swoich czynów ponosi tylko i wyłącznie on sam i jeżeli zdecyduje się złamać prawo, żeby powstrzymać matkę przed ślubem, to konsekwencje poniesie on, a nie ona. No i, niestety, syn autorki nie jest ewenementem jeżeli chodzi o zachowania w takich sytuacjach. Syn mojej znajomej, w oszałamiającym wieku trzydziestudwóch lat, był tak rozgoryczony, że mu matka wychodzi za mąż półtora roku po śmierci ojca, że wplątał się we wszystko, co się dało. Narkotyki, dealerka, alkohol. Był psycholog, były różne próby pomocy. Mimo tego chłopak w końcu po pijaku wpakował się do samochodu i zabił człowieka. Zdążył odsiedzieć już rok z dwunastoletniego wyroku. Kompletnie zniszczył sobie swoje własne życie, a matka i tak wyszła, za kogo chciała. Na szczęście ona ułożyła sobie życie. |
|
|
|
|
#324 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z perpektywy czasu i z dystansu widzę,ze to skończony gnój.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-12-11 o 20:48 |
|
|
|
|
|
#326 |
|
Zakorzenienie
|
pliz, ja swego czasu odbierałam dzieciaka przyjaciółki ze żłobka, na podstawie formularza, który matka dziecka wypisywała przy okazji przyjęcia go do tej placówki - wpisała, że do odbierania dziecka upoważniona jest ona i ja (figurowałam zdaje się jako "ciotka"), nie wpisała za to ojca dziecka, zatem panie by mu mimo tego samego nazwiska dzieciaka nie wydały. Finito.
|
|
|
|
|
#327 | ||||||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Syn jest szczupły, taka normalna postura, jak to młodzi chłopcy. Nie pytałam go o to czy próbował oddać czy coś ale jeśli to co syn mówi to prawda to nie zdziwię się jeśli nie próbował oddać. Mój partner jest wysoki i dobrze zbudowany. |
||||||
|
|
|
|
#328 |
|
Konto usunięte
|
Zadzwon do kolegi jeszcze raz obiecaj dyskrecje I popros zeby ci powiedzial co wie.oczywiscie nie mozesz synowi powiedziec skad wiesz o jego problemach.
Ja tez sklaniam sie do tegoze twoj syn mowi prawde.. Moja kolezanka byla molestowana przez wujka powiedziala swojej matce a ta jej nie uwierzyla.nie byla gwalcona wiec nie mogla udowodnic ze robil z nia inne podle rzeczy(sex oralny) I byla juz 16 letnia dziewczyna wiec matka I babcia stwierdzily ze robi to zeby byc w centrum uwagi.kolezanka wiecej tego tematu nie poruszala.wyjechala do internatu pozniej na studia dzis nie utrzymuje kontaktu z rodzina.mowi ze poczula sie zdradzona przez wlasna matke. Warto sluchac dziecka,nie ustawaj dopuki nie odnajdziesz prawdy Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2013-12-11 o 22:37 |
|
|
|
|
#329 |
|
Raczkowanie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;44121199]Zadzwon do kolegi jeszcze raz obiecaj dyskrecje I popros zeby ci powiedzial co wie.oczywiscie nie mozesz synowi powiedziec skad wiesz o jego problemach.
Ja tez sklaniam sie do tegoze twoj syn mowi prawde.. Moja kolezanka byla molestowana przez wujka powiedziala swojej matce a ta jej nie uwierzyla.nie byla gwalcona wiec nie mogla udowodnic ze robil z nia inne podle rzeczy(sex oralny) I byla juz 16 letnia dziewczyna wiec matka I babcia stwierdzily ze robi to zeby byc w centrum uwagi.kolezanka wiecej tego tematu nie poruszala.wyjechala do internatu pozniej na studia dzis nie utrzymuje kontaktu z rodzina.mowi ze poczula sie zdradzona przez wlasna matke. Warto sluchac dziecka,nie ustawaj dopuki nie odnajdziesz prawdy[/QUOTE] ten chłopak to jest przede wszystkim kolega jej syna i raczej na pewno syn się dowie o tej rozmowie. o tej poprzedniej zapewne też. a ja wkurzyłabym się bardzo gdybym dowiedziała się, że moja mama wydzwania do moich znajomych i opowiada o problemach w domu.. |
|
|
|
|
#330 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tu bardziej byłabym skłonna uwierzyć narzeczonemu. Opowieści chłopaka jakoś tak za bardzo eskalują. Najpierw uderzenie, potem pobicie, a teraz to już regularne lanie... Bardziej bym się zastanowiła czy nie wpadł w jakieś złe towarzystwo. Jak pije, wagaruje, równie dobrze mogli z kumplami się z jakiejś bandzie podpaść i tłuc się nawzajem. A teraz siniaki wykorzystuje przeciwko nielubianemu ojczymowi. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.