Ślub za 3 tyg. Czy jest powód żeby odwołać ? - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-11, 14:38   #301
Luba
Zakorzenienie

Dot.: Ślub za 3 tyg. Czy jest powód żeby odwołać ?

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
pytam ponieważ powinniście mieć ustalone coś więcej, jeśli macie taką zasadę, to:

1. albo wymagasz od partnera żeby pilnował tej zasady kiedy ciebie nie ma, i jednocześnie wtedy uświadamiasz syna, że partner będzie tego pilnował i zwracał mu uwagę

2. albo zwalniasz partnera od wszelkich obowiązków wobec twojego syna i wtedy:

a) albo sama wyciągasz konsekwencje wobec syna na podstawie tego co o jego zachowaniu mówi ci partner [który sam nie ingeruje w wychodzenie syna, nie sprawdza mu lekcji, etc]

b) albo nikt nie wyciąga wobec syna konsekwencji i syn wychodzi gdzie chce, jak chce, kiedy chce i bez względu na [nie]odrobione lekcje
Ludzie, co to w ogóle jest, ile ten dzieciak ma lat?

A może taka zasada:
Syn wie, że może iść do kolegów jak odrobi lekcje i SAM się pilnuje? A jeśli zawala, to zawala szkołę, zostaje na drugi rok w tej samej klasie, może się otrząśnie a może nie.
Ale na litość Boską, 16 czy 17 lat to nie jest wiek, kiedy należy dziecko pilnować czy lekcje odrobiło. Jak nie odrobi to on poniesie konsekwencje w szkole.
Ja moejj 14 latki nie pilnuje, mamy zasady, jesli ich nie przestrzega to ponosi konsekwencje i koniec rumakowania.

na takie pilnowanie i inne cuda na kiju to był czas jak młody miał 7 czy 8 lat, wtedy trzeba było wypracoać nawyk odrabiania lekcji, przestrzegania zasad itd.
Teraz to młody sam się musi tego wszystkiego nauczyć, trudno, albo się na czas otrząśnie albo będzie np powtarzał klasę.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 14:45   #302
201803080934
Konto usunięte

ale Luba, przecież ja to wiem, stąd punk 2, podpunkt b.
podałam tylko różne opcje, niech sobie autorka wybierze [albo wymyśli własne rozwiązanie], chyba że ma zostać tak jak jest.
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 14:52   #303
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
no dobra, ale jak nie lubisz kotów z tej rasy, która jest łysa, to czemu miałabyś się nie związać z właścicielem persa?
może on nie lubi małych dzieci, więc nastolatek nie był przeszkodą w związaniu się z taką kobietą.
możliwe,nie twierdzę,ze nie,jednak słowa 'swojego gówniarza wychowałbym tak,ze chodziłby jak w zegarku" raczej nie sugeruje sympatii do dzieci w tym czy innym wieku,według mnie takie słowa wiele mówią o nim

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 16:11   #304
madzia1251
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewa_Am Pokaż wiadomość
Nie zignoruję tego napewno. Nie zostawię sytuacji tak jak jest. Najważniejsze dla mnie to teraz wyjaśnić czy syn mówi prawdę czy zmyślił historyjkę. Być może ja też byłam ślepa, nie jestem idealna.

Owszem nie zrobiłam nic z tym że Tomek źle zniósł rozwód. Już się wcześniej przyznałam do winy, żałuję że wcześniej nie pomyślałam o psychologu. Nie boję się go zostawiać samego w domu, często zostaje i nie ma żadnych problemów. A to że po pół roku TŻ zamieszkał z nami, no ale co w tym dziwnego/złego ? Układało nam się dobrze, syn nie miał wtedy nic przeciwko, polubili się.

U nas jest taka zasada że jak odrobi wszystkie lekcje i się nauczy to może iść do kolegów. I nie proszę partnera żeby go pilnował.
a co jeśli Twój syn wymyśli sobie np o 22, że lekcje odrobił to idzie do kolegów? jeszcze jest nieletni, jest późny wieczór i na drugi dzień szkoła. o ile jestem przeciwna "tatusiowaniu" Tomkowi, to jestem równocześnie jak najbardziej za reagowaniem w takich np sytuacjach. sama raczej też syna nie puściłabyś. a nastolatek spokojnie może to odebrać jako czepianie się i durne zakazy. wiesz dokładnie jakie są sytuacje czy tylko syn mówi, że on nie kazał mu wyjść i nakrzyczał?
wogóle dziwię się trochę waszemu systemowi rozmawiania. np. syn mówi, że już nie lubi Twojego faceta. ty pytasz dlaczego, a on odpowiada że ci nie powie i co? koniec rozmowy? albo nie chce waszego ślubu. dlaczego? bo tak. i koniec rozmowy? jak Ty masz podejmować decyzje komu wierzyć, rozwiązać jakiś problem jak tak na prawdę nic nie wiesz?

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
kiedy byś to zauważyła ,jesli oni często przebywają sami
młody ma siniaki stare i świeże co wskazuje na regularne bicie ,raczej watpie ze co jakis czas leją się z kumplami po brzuchu
na początku kontakty między nimi były ok ,pozniej coś się popsuło ,moze wlasnie po pierwszym uderzeniu?

To,ze między Twoim narzeczonym a synem na początku było dobrze obala wg mnie teorię,ze jest wkurzonym małolatem,który nidy nie zaakceptuje nikogo u Twojego boku.
Z poprzednią partnerką rozstał się po 7 latach bo chciała dziecka ,a związał się obecnie z osobą mającą dziecko. Dziwne.
masz jakiś kontakt z nastolatkami? wiesz jakie oni mają pomysły? z resztą kto powiedział, że się z kumplami biją. alkohol, interwencje policji, wagary, zapewne problemy emocjonalne, na pewno dużo skumulowanej złości na matkę, partnera matki, ojca -> agresja. jak dla mnie stąd do bójek to bardzo blisko. zwłaszcza, że syn nie chce się matce przyznać co robi na wagarach. skoro picie już wyszło, to musi być jeszcze coś o czym matka na razie nie wie.

Cytat:
autorka napisała,ze jej syn nie wdaje się w bójki,jego koledzy to tez nie towarzystwo tego typu

a to,ze młody wagaruje nie jest równoznaczne z tym,że ma dobry kontakt z matką,skąd ten pomysł? moze prędzej powiedział to własnie kolegom z którymi zerwał się z lekcji
skoro autorka nie jest w stanie stwierdzić czy jej TŻ bije jej syna, to skąd ona ma niby wiedzieć, że się syn w bójki nie wdaje? to jest raczej pobożne życzenie.
madzia1251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 16:26   #305
ajah
wańka wstańka

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4411306 7]co Ty za bzdury wypisujesz, brak słów
wiesz w ogóle jakie kretyńskie pomysły mają dzieciaki w tym wieku? sama pamiętam ze szkoły, że faceci ciągle wymyślali świetne zabawy pt. 'tłuczmy się ile wlezie'

i serio, skoro dzieciak jest pierwszy do wagarów i innych takich, to szczerze wątpię, że nie powiedziałby matce o regularnym biciu przez jej faceta
może teraz facet autorki powiedział co myśli na temat takiego zachowania, a durny dzieciak wymyśla teraz bajeczki, bo mu się nie spodobało, że ktoś nim próbuje 'rządzić'
i wcale bym się nie zdziwiła gdyby tak było [/QUOTE]

Skoro innym pisanie bzdur zarzucasz to moze powiedz co wiesz na temat mechanizmów przemocy ?

Bo widzisz opisana przez autorkę wątku sytuacja jest klasyczna dość.
Facet pojawia sie znikąd, oczarowuje matkę, dziecko początkowo tez. A pózniej już z górki: tajemnice, problemy, manipulacja.
Takie działania, które oniesmielaja dziecko: kto ci uwierzy, przecież jesteś taki a nie inny.
Ludzie którzy maja takie podejście jak ty przyczyniają sie do rozrostu przemocy. To nic innego jak zamiatanie pod dywan.
Nie ma nic co by wskazywało na to, ze partner autorki jest dobrym kandydatem na męża czy opiekuna dla dziecka.
Stary 2013-12-11, 16:51   #306
Ewa_Am
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez madzia1251 Pokaż wiadomość
wogóle dziwię się trochę waszemu systemowi rozmawiania. np. syn mówi, że już nie lubi Twojego faceta. ty pytasz dlaczego, a on odpowiada że ci nie powie i co? koniec rozmowy? albo nie chce waszego ślubu. dlaczego? bo tak. i koniec rozmowy? jak Ty masz podejmować decyzje komu wierzyć, rozwiązać jakiś problem jak tak na prawdę nic nie wiesz?
Przecież nie będę na niego krzyczeć jeśli nie chce rozmawiać, nie zmuszę go do rozmowy jeśli nie chce mówić. Co nie znaczy, że nie próbuje rozmawiać, wiele razy go pytałam czy ma jakiś problem, czy chciałby mi o czymś może powiedzieć, zapewniałam że może liczyć na mnie.

Partner wrócił z pracy niedawno. Powiedziałam mu o wizycie u lekarza. Odrazu poszedł rozmawiać z synem ale wyszła z tego kłótnia.
Z góry przepraszam za formę ale opisze Wam mniej więcej tą rozmowę żebyście wiedziały jak to wyglądało. Oczywiście nie powtórzę dokładnie ale chodzi o sens

TŻ - dlaczego kłamiesz matce takie rzeczy, dlaczego mnie oskarżasz
syn - nie kłamie, bijesz mnie od dawna i udajesz porządnego
- nigdy Cię nie uderzyłem, zmyślasz bo nie chcesz żebym się ożenił
z matką, wagarujesz, z koleżkami się włóczysz i chcesz się wybielić
- to przez Ciebie wszystko, kumple mnie chociaż rozumieją, nienawidzę Cię
Ewa_Am jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 17:05   #307
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Przecież nie będę na niego krzyczeć jeśli nie chce rozmawiać, nie zmuszę go do rozmowy jeśli nie chce mówić. Co nie znaczy, że nie próbuje rozmawiać, wiele razy go pytałam czy ma jakiś problem, czy chciałby mi o czymś może powiedzieć, zapewniałam że może liczyć na mnie.

Partner wrócił z pracy niedawno. Powiedziałam mu o wizycie u lekarza. Odrazu poszedł rozmawiać z synem ale wyszła z tego kłótnia.
Z góry przepraszam za formę ale opisze Wam mniej więcej tą rozmowę żebyście wiedziały jak to wyglądało. Oczywiście nie powtórzę dokładnie ale chodzi o sens

znasz jego kumpli ?jakie to dzieciaki? masz do nich jakiś kontakt?

Stary 2013-12-11, 17:08   #308
madzia1251
Raczkowanie

Cytat:

ale kto tu mówi o krzyczeniu? syn jest prawie dorosły, ma jak mówiłaś 17 lat więc chyba można z nim rozmawiać jak z dorosłym. dla niego problemem jest Twój TŻ i podejrzewam iż oczekuje od Ciebie, że coś z tym zrobisz. otwarcie mówi, że nie chce ślubu i jak to motywuje? wytłumacz mu, że chcesz dla niego jak najlepiej i jeśli nie chce abyś brała ślub, to rozważysz odwołanie go, ale syn musi ci powiedzieć dlaczego. bo nie, to żaden argument. a jeśli nie chce zwierzać się Tobie to może zaproponuj mu psychologa. tylko musisz się przygotować do tej rozmowy, możliwe że syn nie wie do końca jak wyglądają takie wizyty i że wcale nie musisz być przy nich obecna i nawet nikt nie musi wiedzieć, że chodzicie do psychologa. jakoś rozwiązać to musicie a ja nie widzę innego sposobu jak albo szczera rozmowa z Tobą, albo ze specjalistą.

co do rozmowy... jak dla mnie nic nie wnosi nowego. Syn zostaje przy swoim zdaniu, partner przy swoi. :/
Stary 2013-12-11, 17:16   #309
madana
Zakorzenienie

Tyle że ślub niekoniecznie powinno się odwołać, bo chłopaczek lat 17 tego chce, ale "nie powie i już". Jak wyżej napisała Rembertowa:
Cytat:
Największa krzywda, jaką można temu dziecku zrobić teraz, to mieszać je w decyzje, których nie jest w stanie udźwignąć. Decyzja o odwołaniu ślubu matki do takich niewątpliwie się zalicza.
- taka decyzja nie powinna być w gestii dziecka. Mnie tam facet z opisu nie podoba w ogóle, bo nie lubię takich tyranów, co to gnoić innych potrafią, ale niby w domu do rany przyłóż; Stąd panu bym się przyjrzała, do ślubu nie spieszyła,ale gdy syn tylko tupie nózią: nienawidzę, twoja wina, kumple mnie rozumieją- a sam nawala mocno- nie on jest od ważnych decyzji. A 2 nastoletnich synów na stanie mam.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-12-11 o 17:19
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 17:22   #310
magd102
Rozeznanie

a dla mnie wnosi i pokazuje,że większe prawdopodobieństwo jest że syn zmyśla. To on faceta nienawidzi,nie na odwrót i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji pobicia

Autorko niech Twój partner nie kłoci się w najbliższym czasie z Twoim synem,niech powstrzymuje język nawet jak syn kłóci się z Tobą lub pyskuje. Dopoki nie wypowie się psycholog niech stara się nie zaogniać sytuacji.

„Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterie; to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć.”

magd102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 17:49   #311
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Tyle że ślub niekoniecznie powinno się odwołać, bo chłopaczek lat 17 tego chce, ale "nie powie i już". Jak wyżej napisała Rembertowa: - taka decyzja nie powinna być w gestii dziecka. Mnie tam facet z opisu nie podoba w ogóle, bo nie lubię takich tyranów, co to gnoić innych potrafią, ale niby w domu do rany przyłóż; Stąd panu bym się przyjrzała, do ślubu nie spieszyła,ale gdy syn tylko tupie nózią: nienawidzę, twoja wina, kumple mnie rozumieją- a sam nawala mocno- nie on jest od ważnych decyzji. A 2 nastoletnich synów na stanie mam.
Ale pomyśl sama, gdyby któryś z twoich synów zaczął miec nagle problemy i twierdził, że to przez Twojego facta, to nie zapaliłaby Ci się czerwona lampka? To, że chłopak wagaruje i raz się napił (swoją drogą znam takiego jednego obecnie dość znanego faceta, który raz przyszedł do szkoły pod wpływem. I na ludzi wyszedł ) nie znaczy, że kłąmie w kwestii pobicia.

A autorka ma wyjść za mąż synowi "na złość"? Zeby się nie uginać pod szantażem (którego nawet nie jest pewna)? no bez przesady.

Może kłamie a może nie, ale nie można od razu zakładać, ze manipuluje, bo "młodzież tak ma".
W koncu autorka syna zna 17 lat, faceta tylko 2 lata, ja bym przyłożyła do tego "wagę".

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2013-12-11 o 17:52
Stary 2013-12-11, 17:56   #312
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

A ja bym spojrzała na to pod tym kątem : ślub zawsze zdąży wziąć. A facet ma na niego parcie jak młode dziewczyny chcące na gwałt pierścionka. Zależy mu? To niech poczeka. Nie dlatego,że syn autorki sobie tego życzy,a dlatego,ze ogólna sytuacja rodzinna nie sprzyja w tym momencie ślubowi.

Stary 2013-12-11, 17:57   #313
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ale pomyśl sama, gdyby któryś z twoich synów zaczął miec nagle problemy i twierdził, że to przez Twojego facta, to nie zapaliłaby Ci się czerwona lampka? To, że chłopak wagaruje i raz się napił (swoją drogą znam takiego jednego obecnie dość znanego faceta, który raz przyszedł do szkoły pod wpływem. I na ludzi wyszedł ) nie znaczy, że kłąmie w kwestii pobicia.

A autorka ma wyjść za mąż synowi "na złość"? Zeby się nie uginać pod szantażem (którego nawet nie jest pewna)? no bez przesady.

Może kłamie a może nie, ale nie można od razu zakładać, ze manipuluje, bo "młodzież tak ma".
W koncu autorka syna zna 17 lat, faceta tylko 2 lata, ja bym przyłożyła do tego "wagę".
- Lubo, masz rację, ale dziewczyna opisuje tak duże teraz zapętlenie w domu, taki emocjonalny chaos, że ślub to ostatnia rzecz, na jaką miałabym ochotę- ale też nie znoszę w nastoletnim uporze rozmowy z pozycji "bo nie powiem i nie i koniec"- w sumie samą mnie nosi, jak mój gimnazjalista ma dzień "jestem alienem" i odstawia takie numery, na szczęście następnego dnia znowu jest normalny (tyle ze taka huśtawka wkurza).
Pan przyszły mąż wykazuje niedobre cechy, które mnie jednak lampkę by zapaliłby, jednak za wszelką cenę chciałabym wiedzieć, CO konkretnie stało się,ze taka nagle nienawiść jest między nimi.
Stary 2013-12-11, 18:02   #314
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
A ja bym spojrzała na to pod tym kątem : ślub zawsze zdąży wziąć. A facet ma na niego parcie jak młode dziewczyny chcące na gwałt pierścionka. Zależy mu? To niech poczeka. Nie dlatego,że syn autorki sobie tego życzy,a dlatego,ze ogólna sytuacja rodzinna nie sprzyja w tym momencie ślubowi.
no jasne, ja bym też ślubu nie brała teraz

Cytat:
- Lubo, masz rację, ale dziewczyna opisuje tak duże teraz zapętlenie w domu, taki emocjonalny chaos, że ślub to ostatnia rzecz, na jaką miałabym ochotę- ale też nie znoszę w nastoletnim uporze rozmowy z pozycji "bo nie powiem i nie i koniec"- w sumie samą mnie nosi, jak mój gimnazjalista ma dzień "jestem alienem" i odstawia takie numery, na szczęście następnego dnia znowu jest normalny (tyle ze taka huśtawka wkurza).
Pan przyszły mąż wykazuje niedobre cechy, które mnie jednak lampkę by zapaliłby, jednak za wszelką cenę chciałabym wiedzieć, CO konkretnie stało się,ze taka nagle nienawiść jest między nimi.
Ale coś tam jednak mówi. Może on nie ma zwyczajnie do matki zaufania? Możliwe w takiej sytuacji jaką mają w domu? no moim zdaniem możliwe.

Stary 2013-12-11, 18:08   #315
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie.
Ja bym poczekała ze względu na sytuację w domu i całe te niejasności. Jeśli partnerowi zależy - poczeka. Jeśli nie potrafi zrozumieć, że to naprawdę nie jest dobry moment na ślub - droga wolna brać ślub na gwałt z kimś innym.

Nie ma sensu odwoływać ślubu ze względu na to, że młody powiedział, że nie chce tego, ale jeśli autorka postanowi wyjść za tego faceta, a on naprawdę bije młodego - to też nie skończy się dobrze.

Jeśli z kolei młody kłamie - wszystko zostanie wyjaśnione, autorka pomoże synowi rozwiązać te problemy, facet poczeka, sprawa przycichnie z czasem i emocje opadną, może psycholog pomoże sprawy poukładać i wtedy czas na ślub będzie lepszy.

Pomysł z dyktafonem albo podsłuchem, do którego autorka będzie miała dostęp na bieżąco będzie dobry, bo jeśli okaże się, że facet robi Tomkowi krzywdę będzie mogła wparować w odpowiednim momencie i trzymać rękę na pulsie. Autorko - jeśli masz jakiegoś znajomego informatyka opowiedz mu co chcesz zrobić i spróbuj wcielić to w życie jak najszybciej.

BTW jakim rodzajem chłopaka jest Twój syn? Jakiej postury?
Nie próbował oddać mu, bronić się jakoś? W końcu 17 lat to nie tak mało...

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/

Edytowane przez solaola
Czas edycji: 2013-12-11 o 18:10
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 18:10   #316
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
za wszelką cenę chciałabym wiedzieć, CO konkretnie stało się,ze taka nagle nienawiść jest między nimi.
ja też

Można było przypuszczać,ze Tomek jest zbuntowany i neguje narzeczonego autorki od początku,dla zasady,jednak to,ze wcześniej między nimi było dobrze a obecnie idą na noże wydaje mi się podejrzane.Coś musiało się stać.

Stary 2013-12-11, 18:11   #317
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pestka88 Pokaż wiadomość
Szczerze, to jakby mi facet obcy kazał się uczyć i próbował zakazywać wyjścia z domu, to też bym się buntowała, jakbym te naście lat miała. Matka niech wychowuje, owszem, nielubiany partner matki( z którym ta jest dwa lata, a mieszka nie wiemy ile, i w dodatku nie ma autorytetu), lepiej niech się w tatę nie bawi.
Dokładnie, z tego nic dobrego nie będzie. Będzie miał własne dziecko, to będzie mógł je wychowywać, ale syn autorki nie jest jego dzieckiem. 17-latek nie potrzebuje, żeby obcy facet mu rozkazywał i się szarogęsił w jego własnym domu. Autorko, przerwałabym tę chorą sytuację, partner nie powinien zabierać się za wychowanie syna, bo nawet nie ma w tym żadnego doświadczenia.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 19:25   #318
201604181004
Konto usunięte

Ja bym poczekala z tym slubem. To az trzy tygodnie - jesli autorka watku bedzie bardzo intensywnie dzialac to wszystkie trupy maja szanse wypasc z szafy szybko. Bonodwolabie slubu to kwestia tygodnia, nie postepowalabum pochopnie i poczekala jeszcze
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 19:30   #319
Siurniety Krolik
BAN stały

Troll W żadnej szkole nie "wydadzą" dziecka, ani o nim nie będą rozmawiać z kimś, kto nie jest jego rodzicem. Koniec, kropka.
Siurniety Krolik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 19:45   #320
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Siurniety Krolik Pokaż wiadomość
Troll W żadnej szkole nie "wydadzą" dziecka, ani o nim nie będą rozmawiać z kimś, kto nie jest jego rodzicem. Koniec, kropka.
Koniec, kropka, mylisz się. Do mnie do szkoły szła żona mojego ojca, mamy takie same nazwisko, ale nie jest ani moją matką, ani nie ma żadnej adopcji ani przysposobienia i nikt się z niczego nie tłumaczył, tylko gadał co trzeba. Przychodząc na rozmowę do szkoły nie legitymujesz się.

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 19:58   #321
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Koniec, kropka, mylisz się. Do mnie do szkoły szła żona mojego ojca, mamy takie same nazwisko, ale nie jest ani moją matką, ani nie ma żadnej adopcji ani przysposobienia i nikt się z niczego nie tłumaczył, tylko gadał co trzeba. Przychodząc na rozmowę do szkoły nie legitymujesz się.
Ale w sumie racja, że w razie czego szkoła miałaby problemy bo niby czemu nie został nieletni wydany opiekunowi prawnemu? a jakby się coś stało to nadal szkoła ponosi odpowiedzialność.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 20:16   #322
201604181004
Konto usunięte

Myślicie że dyrektor strasznie przejmuje się kto odbiera 17 latka gdy na karku siedzi mu policja a on nie może zająć się obowiązkami służbowymi tylko czeka z nimi w pokoju? :P Mama udzieliła zgody no to udzieliła no ludzie :P telefonicznie też może
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 20:23   #323
kotnaplocie
Raczkowanie

Autorko, jesteś dużą dziewczynką, po rozwodzie i masz nastoletniego syna - sama najlepiej wiesz, czy powinnaś odwołać ślub, skoro to Twoim zdaniem za wcześnie.

A co do reszty, to ten wątek mnie przeraża. Facet lata odbierać cudzego dzieciaka niemalże z komisariatu i zamiast podziękowania zostaje wrobiony w pobicie. Już nie mówiąc o tym, że jest gachem, fagasem i stuprocentowym przemocowcem, bo ktoś, kto go bardzo nie lubi, twierdzi, że jest przez niego regularnie lany.

Jest matka dziecka, oskarżana o przekładanie swojego dobra, nad dobro dziecka, bo spotyka się z facetem, którego syn nie lubi. Zazwyczaj dzieci, których rodzice byli kiedyś szczęśliwą rodziną liczą, że może to kiedyś wróci, więc rzadko kiedy lubią nowych partnerów, bo ten nowy ślub to taki znak, że małżeństwo rodziców definitywnie przestało istnieć i już nigdy nie wróci. No tak po prostu jest. Zapewne za kilka lat jej syn wybędzie z domu, bo taka kolej rzeczy, a ona zostanie sama jak palec. No, ale jest złą, niedobrą matką i trzeba ją koniecznei postraszyć, że jak się nie rozstanie z facetem, którego dziecko nie znosi, to syn jej popełni samobójstwo, a ona sobie nigdy nie wybaczy.

No i jest biedne, nieszczęśliwe, małe dziecko. Że wagaruje? No bo taki biedny jest, ojciec odszedł od matki, chłopak traumę ma. Że pije? No bywa, zdarza się... Że najprawdopodobniej się leje? To nie on, to jego lali, a nawet jeśli on, to miał niedawno dużo stresów. No kurcze, szkoły raczej z automatu nie zwywają do uczniów policji, nawet, jak ktoś przyjdzie pijany, to wzywają rodziców i jest potężna afera, ale na wezwanie policji to już trzeba sobie spejalnie zasłużyć. No biedny, nieszczęsliwy, niezrozumiany chłopczyk, dla którego trzeba się poświęcić, bo on ma skłonności do autodestrukcji.

Dość mocno wątpię, żeby chłopca regularnie lał parner matki, bo tuż przed ślubem to i najgorsi przemocowcy się umieją ukryć z zapędami do lania. On na zlaniu chłopaka mógłby teraz stracić wszystko. Chłopak, który chce powstrzymac matkę przed wyjściem za mąż, na zasianiu wątpliwości zyskuje, to, czego chce. Ślub najprawdopodobniej zostanie przełożony. Chłopak na początku powiedział, że facet do uderzył, trafiło na podatny grunt, to już mamy historię, jak to jest regularnie lany. Jak zobaczy, że to działa, to na pewno wyjdą dalsze "ciekawostki", jak to nowy partner matki kozy gwałci i osy przecina nożyczkami. Bo dla niego to być albo nie być, jeżeli nie chce, żeby doszło do ślubu.

Autorko, tu jest konieczna wizyta u psychologa, ale takiego zajmującego się resocjalizacją trudnej młodzieży. Na takiej zwykłej terapii chłopak pewnie pogada o tym, jak się źle czuje rowodem rodziców itd, ale tu istotne jest po pierwsze, dojście do prawdy z tym biciem - i tu przyda się ktoś, kto pracował z kłamcami i umie odróżnić, czy pacjent konfabuluje , czy przyznaje się do traumatycznych przeżyć. No i kto uświadomi chłopaka, że konswekwencje swoich czynów ponosi tylko i wyłącznie on sam i jeżeli zdecyduje się złamać prawo, żeby powstrzymać matkę przed ślubem, to konsekwencje poniesie on, a nie ona.

No i, niestety, syn autorki nie jest ewenementem jeżeli chodzi o zachowania w takich sytuacjach. Syn mojej znajomej, w oszałamiającym wieku trzydziestudwóch lat, był tak rozgoryczony, że mu matka wychodzi za mąż półtora roku po śmierci ojca, że wplątał się we wszystko, co się dało. Narkotyki, dealerka, alkohol. Był psycholog, były różne próby pomocy. Mimo tego chłopak w końcu po pijaku wpakował się do samochodu i zabił człowieka. Zdążył odsiedzieć już rok z dwunastoletniego wyroku. Kompletnie zniszczył sobie swoje własne życie, a matka i tak wyszła, za kogo chciała. Na szczęście ona ułożyła sobie życie.
kotnaplocie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 20:39   #324
madana
Zakorzenienie

Cytat:
stuprocentowym przemocowcem, bo ktoś, kto go bardzo nie lubi, twierdzi, że jest przez niego regularnie lany.

Jest matka dziecka, oskarżana o przekładanie swojego dobra, nad dobro dziecka, bo spotyka się z facetem, którego syn nie lubi.
- no i widzisz, jak już czytasz, to dokładnie: bo tu nie każdy mówi, że na bank pobił itp.- jedno jest pewne: mieszkają razem i nagle zaczęło być źle- być może młody manipuluje, może nie- nie wiem, nie jestem tam, ALE gdy czytam jak kobieta sama o swoim przyszłym mężu tak pisze:
Cytat:
Partner lubi kiedy wszystko jest tak jak on chce, kiedy wszyscy się go słuchają. Nie lubi sprzeciwu bo wtedy się wkurza. To się objawia głównie w pracy, TŻ ma własną małą firmę i potrafi po pracownikach jeździć jak po łysej kobyle. W stosunku do mnie nie jest taki.
- to mnie jednak się czerwona lampka zapala, niezależnie do problemów z synem. Może ona nie widzi czegoś, co widzą inni? Moja szwagierka była ostrzegana, że ślub z jej wybrankiem to pomyłka, moja matka była kiedyś ostrzegana- dokładnie olały ostrzeżenie.
Stary 2013-12-11, 20:46   #325
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
- no i widzisz, jak już czytasz, to dokładnie: bo tu nie każdy mówi, że na bank pobił itp.- jedno jest pewne: mieszkają razem i nagle zaczęło być źle- być może młody manipuluje, może nie- nie wiem, nie jestem tam, ALE gdy czytam jak kobieta sama o swoim przyszłym mężu tak pisze: - to mnie jednak się czerwona lampka zapala, niezależnie do problemów z synem. Może ona nie widzi czegoś, co widzą inni? Moja szwagierka była ostrzegana, że ślub z jej wybrankiem to pomyłka, moja matka była kiedyś ostrzegana- dokładnie olały ostrzeżenie.
I ja byłam ostrzegana w kiedy weszłam w zwiazek z eksem ,ale on był przecież dobry dla mnie,nerwowy tylko,ale dobry.Ludzi traktował jak śmieci,no ale dla mnie był inny przecież. Przez 4 lata dobry był.A kiedy odwazyłam mu się sprzeciwić wystartował do mnie z nożem. Wcześniej tez ustępował,na rękach nosił i kwiatami obsypywał,no i dobry był oczywiście.

Z perpektywy czasu i z dystansu widzę,ze to skończony gnój.

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2013-12-11 o 20:48
Stary 2013-12-11, 21:09   #326
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Ale w sumie racja, że w razie czego szkoła miałaby problemy bo niby czemu nie został nieletni wydany opiekunowi prawnemu? a jakby się coś stało to nadal szkoła ponosi odpowiedzialność.
pliz, ja swego czasu odbierałam dzieciaka przyjaciółki ze żłobka, na podstawie formularza, który matka dziecka wypisywała przy okazji przyjęcia go do tej placówki - wpisała, że do odbierania dziecka upoważniona jest ona i ja (figurowałam zdaje się jako "ciotka"), nie wpisała za to ojca dziecka, zatem panie by mu mimo tego samego nazwiska dzieciaka nie wydały. Finito.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 22:00   #327
Ewa_Am
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kotnaplocie Pokaż wiadomość
Dość mocno wątpię, żeby chłopca regularnie lał parner matki, bo tuż przed ślubem to i najgorsi przemocowcy się umieją ukryć z zapędami do lania. On na zlaniu chłopaka mógłby teraz stracić wszystko. Chłopak, który chce powstrzymac matkę przed wyjściem za mąż, na zasianiu wątpliwości zyskuje, to, czego chce. Ślub najprawdopodobniej zostanie przełożony. Chłopak na początku powiedział, że facet do uderzył, trafiło na podatny grunt, to już mamy historię, jak to jest regularnie lany. Jak zobaczy, że to działa, to na pewno wyjdą dalsze "ciekawostki", jak to nowy partner matki kozy gwałci i osy przecina nożyczkami. Bo dla niego to być albo nie być, jeżeli nie chce, żeby doszło do ślubu.
Dokładnie to samo mówi mój partner. Twierdzi, że nigdy nie uderzył syna i że ten zmyśla tylko po to by nie doprowadzić do naszego ślubu a słowo uderzenie zmienił na pobicie bo widzi że zastanawiam się nad całą sytuacją i nad ślubem.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Myślicie że dyrektor strasznie przejmuje się kto odbiera 17 latka gdy na karku siedzi mu policja a on nie może zająć się obowiązkami służbowymi tylko czeka z nimi w pokoju? :P Mama udzieliła zgody no to udzieliła no ludzie :P telefonicznie też może
Dokładnie. Podczas rozmowy przez telefon z P. Dyrektor poinformowałam ją, że nie mam możliwości zwolnienia się z pracy i że przyjedzie mój narzeczony.

Cytat:
znasz jego kumpli ?jakie to dzieciaki? masz do nich jakiś kontakt?
Kolegów syna znam, ale nie mam do nich kontaktu. Jedynie do jego przyjaciela mam nr. Może głupio zrobiłam ale zadzwoniłam do tego chłopaka i spytałam czy wie coś może żeby Tomek miał jakieś problemy. Powiedział że wie ale nie będzie się mieszał. Chętnie bym z niego wyciągnęła jakieś informacje, ale trochę mi niezręcznie drugi raz dzwonić do chłopaka.

Cytat:
Napisane przez madzia1251 Pokaż wiadomość
. otwarcie mówi, że nie chce ślubu i jak to motywuje? wytłumacz mu, że chcesz dla niego jak najlepiej i jeśli nie chce abyś brała ślub, to rozważysz odwołanie go, ale syn musi ci powiedzieć dlaczego. bo nie, to żaden argument. a jeśli nie chce zwierzać się Tobie to może zaproponuj mu psychologa. tylko musisz się przygotować do tej rozmowy, możliwe że syn nie wie do końca jak wyglądają takie wizyty i że wcale nie musisz być przy nich obecna i nawet nikt nie musi wiedzieć, że chodzicie do psychologa.
Właśnie jestem po rozmowie z synem. Nadal upiera się że TŻ go bije. Powiedział że do tej pory nie potrafił mi o tym powiedzieć bo się wstydził i bał, że mu nie uwierzę. Zarzucił mi że interesuje mnie tylko mój ślub a nie on. Powiedział że widzi że jestem szczęśliwa z partnerem i że się czuje jakby nam zawadzał. Dobry Boże przecież tak wcale nie jest. Czuję się okropnie bo widzę, że chyba faktycznie popełniłam błędy. Syn dodał, że jego relacja z moim partnerem posypała się właśnie z tego powodu że zaczął go bić. Zaproponowałam mu wizytę u psychologa, zgodził się. Umówiłam się na prywatną wizytę w poradni psychologiczno-pedagogicznej na jutro.

Cytat:
W chwili obecnej odechciało mi się tego ślubu, nie w takiej atmosferze. Poza tym, coraz bardziej zaczynam wierzyć synowi.

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
.Pomysł z dyktafonem albo podsłuchem, do którego autorka będzie miała dostęp na bieżąco będzie dobry, Autorko - jeśli masz jakiegoś znajomego informatyka opowiedz mu co chcesz zrobić i spróbuj wcielić to w życie jak najszybciej.
BTW jakim rodzajem chłopaka jest Twój syn? Jakiej postury?
Nie próbował oddać mu, bronić się jakoś? W końcu 17 lat to nie tak mało...
W pracy mam kolegę informatyka. Porozmawiam z nim o tym.

Syn jest szczupły, taka normalna postura, jak to młodzi chłopcy.
Nie pytałam go o to czy próbował oddać czy coś ale jeśli to co syn mówi to prawda to nie zdziwię się jeśli nie próbował oddać. Mój partner jest wysoki i dobrze zbudowany.
Ewa_Am jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 22:34   #328
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Zadzwon do kolegi jeszcze raz obiecaj dyskrecje I popros zeby ci powiedzial co wie.oczywiscie nie mozesz synowi powiedziec skad wiesz o jego problemach.
Ja tez sklaniam sie do tegoze twoj syn mowi prawde..
Moja kolezanka byla molestowana przez wujka powiedziala swojej matce a ta jej nie uwierzyla.nie byla gwalcona wiec nie mogla udowodnic ze robil z nia inne podle rzeczy(sex oralny) I byla juz 16 letnia dziewczyna wiec matka I babcia stwierdzily ze robi to zeby byc w centrum uwagi.kolezanka wiecej tego tematu nie poruszala.wyjechala do internatu pozniej na studia dzis nie utrzymuje kontaktu z rodzina.mowi ze poczula sie zdradzona przez wlasna matke.
Warto sluchac dziecka,nie ustawaj dopuki nie odnajdziesz prawdy

Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Czas edycji: 2013-12-11 o 22:37
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 22:46   #329
madzia1251
Raczkowanie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;44121199]Zadzwon do kolegi jeszcze raz obiecaj dyskrecje I popros zeby ci powiedzial co wie.oczywiscie nie mozesz synowi powiedziec skad wiesz o jego problemach.
Ja tez sklaniam sie do tegoze twoj syn mowi prawde..
Moja kolezanka byla molestowana przez wujka powiedziala swojej matce a ta jej nie uwierzyla.nie byla gwalcona wiec nie mogla udowodnic ze robil z nia inne podle rzeczy(sex oralny) I byla juz 16 letnia dziewczyna wiec matka I babcia stwierdzily ze robi to zeby byc w centrum uwagi.kolezanka wiecej tego tematu nie poruszala.wyjechala do internatu pozniej na studia dzis nie utrzymuje kontaktu z rodzina.mowi ze poczula sie zdradzona przez wlasna matke.
Warto sluchac dziecka,nie ustawaj dopuki nie odnajdziesz prawdy[/QUOTE]

ten chłopak to jest przede wszystkim kolega jej syna i raczej na pewno syn się dowie o tej rozmowie. o tej poprzedniej zapewne też. a ja wkurzyłabym się bardzo gdybym dowiedziała się, że moja mama wydzwania do moich znajomych i opowiada o problemach w domu..
Stary 2013-12-11, 23:08   #330
Mevianne
Raczkowanie

Cytat:

Kolegów syna znam, ale nie mam do nich kontaktu. Jedynie do jego przyjaciela mam nr. Może głupio zrobiłam ale zadzwoniłam do tego chłopaka i spytałam czy wie coś może żeby Tomek miał jakieś problemy. Powiedział że wie ale nie będzie się mieszał. Chętnie bym z niego wyciągnęła jakieś informacje, ale trochę mi niezręcznie drugi raz dzwonić do chłopaka.
To już masz kogoś kto coś wie. Ja bym spróbowała zdobyć informacje od tego przyjaciela, ale sądzę, że Tobie nic nie powie. Choćby dlatego, że po prostu będzie się krępował. Spróbuj zdobyć kontakt do rodziców tego chłopca i ich poprosić o pomoc. Możesz też poprosić o pomoc tu psychologa szkolnego lub wychowawczynię. Moja mama jest nauczycielką i wierz mi, że sporo wychodzi właśnie w taki sposób.

Ja tu bardziej byłabym skłonna uwierzyć narzeczonemu. Opowieści chłopaka jakoś tak za bardzo eskalują. Najpierw uderzenie, potem pobicie, a teraz to już regularne lanie...

Bardziej bym się zastanowiła czy nie wpadł w jakieś złe towarzystwo. Jak pije, wagaruje, równie dobrze mogli z kumplami się z jakiejś bandzie podpaść i tłuc się nawzajem. A teraz siniaki wykorzystuje przeciwko nielubianemu ojczymowi.

Mevianne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości