Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-12-11, 19:40   #2611
Iwoka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 741
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
Spisa³am od niedzieli

Niedziela
I: manna (35g na wodzie, ze startym jab³kiem)
II: dwie kromki ciemnego chleba z pomidorem, marchewka
III: gêsta zupa warzywna, zapiekana makaronowa z wieprzowin± i pomidorami, na deser kruche ciastka z marmolad± (obiad u Siostry)
IV: domowa tarta z jab³kami, podana z lodami i bit± ¶mietan± (tez u Siostry oczywi¶cie)
V: jogurt OSM bez cukru

Poniedzia³ek:
I: dro¿d¿ówka, kawa z mlekiem
II: Danio light
III: jab³ko
IV: jogurt OSM bez cukru, kawa z mlekiem
V: jogobella light
VI: budyñ s³odka chwila

Wtorek:
I: owsianka (20g p³atków, 15g otrêbów, 100g jab³ka, 150g malin)
II: 150g marchewki, kaszka manna z rossmanna
IV: jogurt OSM bez cukru, kawa z mlekiem
V: 3 kromki chrupkiego pieczywa, jajko na twardo, pomidor (my¶la³am, ¿e bêdê strasznie g³odna po kanapkach, ale nie by³o a¿ tak ¼le)

¦roda:
I: manna (35g na wodzie, 100g gruszki, 150g malin), kawa z mlekiem
II: jogobella light, kruche ciasteczko, jab³ko
IV: jogurt OSM bez cukru
V: dwie mandarynki, kawa z mlekiem
VI: jogurt OSM bez cukru, 10g otrêbów

Hm, nie wiem czy mo¿na wyci±gn±æ jakie¶ generalne wnioski z tych 4 dni…

Zauwa¿am dwa...
1) gdzie dawali promocjê na jogurty?
2) dalej jest do du... ty³eczka

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-11, 19:41   #2612
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja ju¿ Ci pisa³am, ale nic nie zmieni³a¶. Jesz baaardzo ma³o i nie jesz po æwiczeniach. Póki tego nie zmienisz nie ma co dywagowaæ nad drobiazgami.
Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ
Przede wszystkim dodaj jedzenie , bo to jest chyba dieta dla 10 latka, ponadto nie rozumiem dlaczego ostatni posi³ek jesz o 18:30, skoro pewnie chodzisz pó¼no spaæ s±dz±c po porze ¶niadania...

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

j.w. wielki plus za to, ¿e nie boisz siê jedzenia!! Dodatkowo jesz nie przetworzone jedzenie i sama gotujesz za co bardzo du¿y plus. Moje uwagi jak wy¿ej, aczkolwiek ka¿dy jest inny i jak Ci wystarcza tyle bia³ka to ok
Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Rozk³ad energii wrêcz idealny je¶li chodzi o obiad o 22, po treningu trzeba je¶æ.

Choæ dla mnie samej te 6,5godz. to sporo.

I to nie jest w±tek w którym wyliczamy gramy ka¿dej zjedzonej rzeczy jak Ty to zrobi³a¶, bo to prowadzi w z³± stronê.
Tu oceniamy czy kto¶ potrafi komponowaæ warto¶ciowe posi³ki czy nie.

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ----------

Te¿ uwa¿am ¿e tu jest strasznie ma³o tego jedzenia.
Jak± masz wagê? do jakiej d±¿ysz no i Twój wzrost?
Poza tym po æwiczeniach trzeba zje¶æ bo z tego wiêcej szkody ni¿ po¿ytku.
Dziêki za oceny. Przepraszam, ¿e nie odnios³am siê do wcze¶niejszych,ale ich nie zauwa¿y³am. W moich postach na sam koniec piszê generalnie o ruchu w ci±gu dnia, nigdy nie mam treningów wieczorem, zazwyczaj miedzy ¶niadaniem a drugim ¶niadaniem lub przed kolacj± postaram siê zwiêkszyæ porcje.Wa¿ê 58 kg przy 174, d±¿ê do 57-56. Staram siê je¶æ zdrowe, nieprzetworzone produkty,a przez anginê nie mam apetytu,dlatego posi³ki mog± wydawaæ siê ma³e.

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2013-12-11 o 19:43
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-11, 21:00   #2613
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
Wa¿ê 58 kg przy 174, d±¿ê do 57-56. Staram siê je¶æ zdrowe, nieprzetworzone produkty,a przez anginê nie mam apetytu,dlatego posi³ki mog± wydawaæ siê ma³e.
Sorry, nie powinna¶ byæ na R. Po co Ci to? Twoja masa cia³a jest prawid³owa, nawet w dolnym zakresie normy BMI. Nie wystarcz± same æwiczenia? Je¶æ powinna¶ jak na U.

Cytat:
Napisane przez natul Poka¿ wiadomo¶æ
R:
¦niadanie: owsianka- 4³yzki+1 ³yzka otrêbów, na mleku 2% z orzechami, migda³ami, miodem, kakao, 3 morele suszone
trening (20min bie¿ni, æwiczenia si³owe, 20min rowerek)
II ¶niadanie: 3 kawa³ki chleba z mas³em, szynka i warzywami
Obiad: kasza jêczmienna 50g z kurczakiem i warzywami
Podwieczorek: serek wiejski 200g z miodem
Kolacja: jajecznica z 2 jaj z pieczarkami i cebulk±
Zabrak³o mi tylko jakiego¶ ¶wie¿ego owocu, a poza tym bardzo fajnie, jak zwykle

Dzisiejsze U - znów ca³y dzieñ na uczelni

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: granatem, bananem, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Grahamka z wêdzon± makrel±, mas³em, sa³at±, papryk± i kiszonym ogórkiem
III Kefir naturalny 400g; jab³ko
IV Grahamka z serem camembert, sa³at±, papryk± i pomidorem
Poczêstunek: pralinka kokosowa w bia³ej czekoladzie
V 2 jaja sadzone na oleju rzepakowym; szpinak gotowany na parze

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, 2x zielona herbata

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-11, 22:04   #2614
marma53
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402

I jeszcze moje U uwa¿am za udane! 3/4 dnia na uczelni dlatego tylko 3 posi³ki

¦:(pó³ porcji, nie mia³am apetytu) 7 ¶liwek suszonych, pó³ gar¶ci pestek dyni, pó³ gar¶ci s³onecznika, ³y¿ka p³atków owsianych, ³y¿ka p³atków orkiszowych + 3 ³y¿ki otrêbów i siemienia lnianego, 1/4 pomarañczy
II¦:drugie pó³ porcji ze ¶niadania, 110 g (na opakowaniu) kromka ch. ¿ytniego pe³noziarnistego z nasionami soi, pó³ z olejem kokosowym i pomidorem, pó³ z mas³em orzechowym i mozarell±
O-K:ma³a surowa marchewka, i wieelka porcja zapiekanki z: gotowanych broku³ów z soczewic± i makaronem pe³noziarnistym,
filetu z piersi kurczaka podsma¿anej na oleju kokosowym z cebul± i czosnkiem. Ca³a zalana sosem z po³owy jogurtu naturalnego Zott roztrzepanego z jajkiem i posypanym od serca serem grana padano i ¿ó³tym edamskim.
200 g kefiru, kilka ¶liwek suszonych
+ rozci±ganie i rowerek stacjonarny 15 min

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 07:02   #2615
seedofwonder
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 492

Moje dwa pominiête Ale dzi¶ kolejny wstawiê
seedofwonder jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 08:36   #2616
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

Cytat:
Napisane przez agusia8524 Poka¿ wiadomo¶æ
O 16, w porze obiadowej (6,5h przerwy miêdzy "konkretniejszymi" posi³kami) zjad³a¶ pomarañcze, za to o 22 niemal obiad, wg mnie rozk³ad energii niezbyt dobry mówi±c ³agodnie.

I szczerze mówi±c sk±d wiadomo, czy zaspokaja siê potrzeby organizmy, je¶li nie ma gramatury podanej?

rozk³ad energi jest idealny, zwiêkszony rano i w porach oko³otreningowych, zminimalizowany gdy siedzê na pupie za biurkiem. o 22 nie jest obiad tylko posi³ek potreningowy. a trening to nie jest fikanie z chodakowsk±, tylko podnoszenie 20-30 kilogramów ¿elastwa

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-12-12 o 09:14
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 09:22   #2617
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
rozk³ad energi jest idealny, zwiêkszony rano i w porach oko³otreningowych, zminimalizowany gdy siedzê na pupie za biurkiem. o 22 nie jest obiad tylko posi³ek potreningowy. a trening to nie jest fikanie z chodakowsk±, tylko podnoszenie 20-30 kilogramów ¿elastwa
No wlasnie chcialam Cie o Twoje ciezary pytac I spokojnie - juz ja i dlolinka wyjasnilysmy, dlaczego jedzenie "konkretu" o tej porze jest zasadne.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-12-12, 12:13   #2618
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
No wlasnie chcialam Cie o Twoje ciezary pytac I spokojnie - juz ja i dlolinka wyjasnilysmy, dlaczego jedzenie "konkretu" o tej porze jest zasadne.

heheh wlasnie zauwazylam, dziêkujê ;* dopiero zaczynam ale jestem raczej z tych genetycznie silnych ;D nooo np. przysiady tylnie ze sztanga 30 kg 15 powtórzeñ robiê w serii to mój najwiêkszy ciê¿ar ;D próbowa³am 40 no i wteyd dam rade max 6 w serii heheh a wa¿ê 62 ;p
Stary 2013-12-12, 12:17   #2619
Erena
Zadomowienie

No to mamy podobnie - u mnie powyzej 30 musze bardzo pilnowac techniki, bo mam sklonnosc do robienia byle jak, byle zrobic A i wagowo podobnie - ja sie rzadko waze, ale mam moze 5 kg mniej.
Stary 2013-12-12, 12:44   #2620
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
No to mamy podobnie - u mnie powyzej 30 musze bardzo pilnowac techniki, bo mam sklonnosc do robienia byle jak, byle zrobic A i wagowo podobnie - ja sie rzadko waze, ale mam moze 5 kg mniej.

ja od tego tygodnia wprowadzi³am przysiady przednie oraz tylnie z pietami na podwyzszeniu, dla urozmaicenia ponoc ³adnie buduj± t± czê¶c czworog³owego nad kolanem, w kszta³cie ³zy i uda s± bardziej symetrycznie rozbudowane
Stary 2013-12-12, 14:20   #2621
agnieszka16
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Sorry, nie powinna¶ byæ na R. Po co Ci to? Twoja masa cia³a jest prawid³owa, nawet w dolnym zakresie normy BMI. Nie wystarcz± same æwiczenia? Je¶æ powinna¶ jak na U.
Dzieki za radê. Tak jak pisa³am, ju¿ wychodzê z redukcji po zrzuceniu kilku kilogramów i planujê stopniowe przej¶cie w utrzymanie.Przy wadze 5-6 kg wiêkszej moje BMI rownie¿ by³o w normie,by³oby w normie nawet przy wadze 70 kg BMI to jednak nie wszystko, nie schodze poni¿ej granicy prawid³owej wagi, ale fakt faktem czujê siê znacznie lepiej bez niepotrzebnego t³uszczu na brzuchu i nogach,a przy samych æwiczeniach,nawet intensywnych,ale bez diety redukcyjnej niestety sta³am w miejscu. (P.s. Jestem fank± Twojego bloga pozdrawiam! )
Wrzucam dzisiejszy jad³ospis, powoli zwiêkszam posi³ki.

Tym razem zaznaczy³am treningi w odpowiednich miejscach

¦niadanie,7:00 wsianka na mleku migda³owym z 3 ³y¿ek p³atków i ³y¿ki otrêbów, z mro¿onymi borówkami, po³ow± banana, twaro¿kiem pó³t³ustym,¿urawin± i pestkami s³onecznika

15 min rozgrzewki, 40 min stepera

II sniadanie, 11
Omlet z 2 jajek ze szpinakiem,pomidorkami koktajlowymi, kozim serem twarogowym,gruszk± i pestkami dyni. Grapefruit.

Obiad, 14:00 Filet z soli zapiekany z porem i cebulk± szalotk±, surówka z marchewki i jab³ka,ciemny ry¿. Sok wyciskany z pomarañczy

30 min æwiczeñ si³owych na nogi i po¶ladki z obci±¿eniem 2*5kg

Planujê jeszcze:
Podwieczorek: grillowane warzywa- cukinia,bak³a¿an i papryka z jogurtem greckim i hummusem

Kolacja: krem z ciecierzycy, pomidorów i ostrej papryczki,z grzankami z ¿ytniego razowca

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2013-12-12 o 14:21

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-12, 14:28   #2622
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Dzieki za radê. Tak jak pisa³am, ju¿ wychodzê z redukcji po zrzuceniu kilku kilogramów i planujê stopniowe przej¶cie w utrzymanie.Przy wadze 5-6 kg wiêkszej moje BMI rownie¿ by³o w normie,by³oby w normie nawet przy wadze 70 kg BMI to jednak nie wszystko, nie schodze poni¿ej granicy prawid³owej wagi, ale fakt faktem czujê siê znacznie lepiej bez niepotrzebnego t³uszczu na brzuchu i nogach,a przy samych æwiczeniach,nawet intensywnych,ale bez diety redukcyjnej niestety sta³am w miejscu. (P.s. Jestem fank± Twojego bloga pozdrawiam! )
Wrzucam dzisiejszy jad³ospis, powoli zwiêkszam posi³ki.

Tym razem zaznaczy³am treningi w odpowiednich miejscach

¦niadanie,7:00 wsianka na mleku migda³owym z 3 ³y¿ek p³atków i ³y¿ki otrêbów, z mro¿onymi borówkami, po³ow± banana, twaro¿kiem pó³t³ustym,¿urawin± i pestkami s³onecznika niby ladnie, ale tych platkow to malutko

15 min rozgrzewki, 40 min stepera

II sniadanie, 11
Omlet z 2 jajek ze szpinakiem,pomidorkami koktajlowymi, kozim serem twarogowym,gruszk± i pestkami dyni. Grapefruit. bardziej bym byla za tym, zeby bezposrednio po treningu zjesc te gruszke, a do 2 sniadania dodac np. kromke razowca

Obiad, 14:00 Filet z soli zapiekany z porem i cebulk± szalotk±, surówka z marchewki i jab³ka,ciemny ry¿. Sok wyciskany z pomarañczy mnie sie podoba

30 min æwiczeñ si³owych na nogi i po¶ladki z obci±¿eniem 2*5kg

Planujê jeszcze:
Podwieczorek: grillowane warzywa- cukinia,bak³a¿an i papryka z jogurtem greckim i hummusem to nie jest dobry posilek potreningowy - nawet jesli obciazenie niewielkie; daj tutaj to co masz na kolacje i dodaj jakies dobre bialko

Kolacja: krem z ciecierzycy, pomidorów i ostrej papryczki,z grzankami z ¿ytniego razowca proponuje zamiane z podwieczorkiem
Nadal nie jest tego duzo. I jedna podstawowa uwaga do struktury - w posilkach okolotreningowych powinno sie znalezc latwo przyswajalne zrodlo bialka i dobre weglowodany. A u Ciebie to nieco kuleje.
Nabial nie jest latwo przyswajalnymi bialkiem - tu sie nada mieso, ryba.
Stary 2013-12-12, 14:36   #2623
agnieszka16
Zadomowienie

Cytat:
Nadal nie jest tego duzo. I jedna podstawowa uwaga do struktury - w posilkach okolotreningowych powinno sie znalezc latwo przyswajalne zrodlo bialka i dobre weglowodany. A u Ciebie to nieco kuleje.
Nabial nie jest latwo przyswajalnymi bialkiem - tu sie nada mieso, ryba.
Ok dziêki za konstruktywn± krytykê,zastosujê siê do porad. Nie jestem treningowym specem, ruszam siê w ci±gu dnia na ile pozwalaj± mi na to chêci,zdrowie i czas, nigdy nie komponowa³am jednak jad³ospisow pod ten ma³o profesjonalny i mimo wszystko niezbyt intensywny ruch. Postaram siê to zmieniæ
Stary 2013-12-12, 17:52   #2624
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Cytat:
Napisane przez Iwoka Poka¿ wiadomo¶æ
[/B]

Zauwa¿am dwa...
1) gdzie dawali promocjê na jogurty?
2) dalej jest do du... ty³eczka
1 – wyobra¼ sobie, ¿e dla niektórych naprawdê finanse maj± znaczenie nie staæ mnie, ¿eby wywalaæ 20z³ na mikroskopijn± paczkê organicznych jagód goji etc wiêc jogurt za 2,5z³ którym siê najem na kilka godzin to dobra opcja

2 – wiem, ¿e niezdrowo, za du¿o s³odyczy etc, ale w koñcu skoro mam niedowagê i nadal chudnê, to postanowi³am siê nie ograniczaæ

Dzisiaj (d³ugi dzieñ, rozpoczêty o 4.30 )

U
I (10.00): dro¿d¿ówka
II(12.00): kawa z mlekiem, kulka rafaello
III(13.00): 250g pomidorków koktajlowych
IV(15.00): jab³ko
V(16.00): jogurt z ziarenkami
VI(17.00): jogobella light, kawa z mlekiem
VII(19.00): je¶li uda mi siê zmusiæ to 3 kromki wasy z pomidorem i marchewka
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 18:06   #2625
poppy seed
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 036

Cytat:
1 – wyobra¼ sobie, ¿e dla niektórych naprawdê finanse maj± znaczenie nie staæ mnie, ¿eby wywalaæ 20z³ na mikroskopijn± paczkê organicznych jagód goji etc wiêc jogurt za 2,5z³ którym siê najem na kilka godzin to dobra opcja

2 – wiem, ¿e niezdrowo, za du¿o s³odyczy etc, ale w koñcu skoro mam niedowagê i nadal chudnê, to postanowi³am siê nie ograniczaæ
hmm, ale jagody goji nie s± produktem niezbêdnym, niezbêdne s± np. warto¶ciowe wêglowodany z³o¿one, wiêc zamiast wydawaæ pieni±dze na ogromne ilo¶ci jogurtów kup sobie jak±¶ gruboziarnist± kaszê, to nie jest olbrzymi wydatek, najesz siê bardziej, a przynajmniej dostarczysz sobie czego¶ warto¶ciowego.

poza tym, skoro finanse maj± dla Ciebie du¿e znaczenie, to mo¿e zaczniesz je rozs±dnie wydawaæ na jedzenie, które da trochê po¿ytku Twojemu organizmowi, a nie na tonê bezwarto¶ciowego cukru

mo¿esz wypowiadaæ siê w w±tku jad³ospisowym na KZ?

poppy seed jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-12, 18:12   #2626
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:

Dzisiaj (d³ugi dzieñ, rozpoczêty o 4.30 )

U
I (10.00): dro¿d¿ówka
II(12.00): kawa z mlekiem, kulka rafaello
III(13.00): 250g pomidorków koktajlowych
IV(15.00): jab³ko
V(16.00): jogurt z ziarenkami
VI(17.00): jogobella light, kawa z mlekiem
VII(19.00): je¶li uda mi siê zmusiæ to 3 kromki wasy z pomidorem i marchewka
Na chleb, str±czki,jajka, ser, kaszê i warzywa te¿ Ciê nie staæ? Jak w wolontariacie pracujesz to zmieñ pracê. Czy kto¶ Ci tutaj karze je¶æ organiczne goji?

Przenie¶ siê na KZ bo to nie jest w±tek dla takich jad³ospisów. Tego te¿ nie potrafisz zrozumieæ?

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 18:26   #2627
marma53
Raczkowanie

A czy która¶ z Was mo¿e spojrzeæ na moje dzisiejsze U?
5 min biegu
¦:2 kromki razowego z ziarnami, jedna z olejem kokosowym, mozarell±, pomidorem i kie³kami rzodkiewki, druga z mas³em orzechowym i mozarell±, pó³ jab³ka z cynamonem, kawa z mlekiem
1 h spaceru
II¦:6 du¿ych mandarynek, 7 ¶liwek suszonych, pó³ jog.naturalnego Zott, pasek twarogu pó³t³ustego, 2 ³y¿eczki s³onecznika,otrêby+siemiê lnianego
25 min rowerek + rozci±gnie
P:du¿e jab³ko
O:zapiekanka z gotowanego makaronu z soczewic± i broku³ami, podsma¿anym filetem z piersi kurczaka z cebul± i czosnkiem i sosem z jogurtu naturalnego roztrzepanym z jajkiem plus przyprawy i pó³ pomidora surowego z olejem z pestek dyni
12 min rowerek
P:budyñ domowy (kubek mleka 2%, 1 ³y¿ka br±zowego cukru, ¶liwki suszone, mandarynka, s³onecznik, konfitura jagodowa, posypane otrêbami i p³atkami orkiszowymi)
K:planujêpó³ bu³ki grahamki z chrzanem i szynk±

Co my¶licie?

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Napisane przez marma53 Poka¿ wiadomo¶æ
A czy która¶ z Was mo¿e spojrzeæ na moje dzisiejsze U?
5 min biegu
¦:2 kromki razowego z ziarnami, jedna z olejem kokosowym, mozarell±, pomidorem i kie³kami rzodkiewki, druga z mas³em orzechowym i mozarell±, pó³ jab³ka z cynamonem, kawa z mlekiem
1 h spaceru
II¦:6 du¿ych mandarynek, 7 ¶liwek suszonych, pó³ jog.naturalnego Zott, pasek twarogu pó³t³ustego, 2 ³y¿eczki s³onecznika,otrêby+siemiê lnianego
25 min rowerek + rozci±gnie
P:du¿e jab³ko
O:zapiekanka z gotowanego makaronu z soczewic± i broku³ami, podsma¿anym filetem z piersi kurczaka z cebul± i czosnkiem i sosem z jogurtu naturalnego roztrzepanym z jajkiem plus przyprawy i pó³ pomidora surowego z olejem z pestek dyni
12 min rowerek
P:budyñ domowy (kubek mleka 2%, ¿ó³tko, 2 ³y¿eczki m±ki krupczatki 1 ³y¿ka br±zowego cukru, ¶liwki suszone, mandarynka, s³onecznik, konfitura jagodowa, posypane otrêbami i p³atkami orkiszowymi)
K:planujêpó³ bu³ki grahamki z chrzanem i szynk±

Co my¶licie?
Szkoda, ¿e nie mo¿na edytowaæ i nowy post trzeba pisaæ. Na czerwono dopisa³am istotne rzeczy w budyniu

Stary 2013-12-12, 18:35   #2628
nati_natalia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 46

Hej U

1.placki owsiane (6 ³y¿ek p³atków owsianych, 2 bia³ka jajek, banan), jogurt naturalny 180g
+jab³ko
2.makaron razowy z tuñczykiem w sosie w³asnym z oliw± z oliwek, pomidorami, ogórkiem, zio³ami prowansalskimi i koperkiem
+marchew, 2 mandarynki
3.grahamka z "past±" z po³owy awokado z sokiem z cytryny i przyprawami, pó³ kostki twarogu chudego (100g)
+marchew

w ci±gu dnia herbaty zielone zio³owe i woda
do ocenki

(mam problemy z cholesterolem mimo lekkiej niedowagi i zaburzenia hormonalne z powodu stresu.. + przez to problem z cer±)

Edytowane przez nati_natalia
Czas edycji: 2013-12-12 o 18:37
nati_natalia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 18:50   #2629
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Co do menu - wszystko co wa¿ne napisa³a ju¿ Erena, wiêc ja odniosê siê do reszty . Po pierwsze, bardzo mi mi³o, ¿e s± tu osoby odwiedzaj±ce regularnie mojego bloga, który jest takim moim ma³ym królestwem pe³nym s³odkich wspomnieñ . Po drugie, wiem, ¿e BMI to nie wszystko i czêsto daje fa³szywy obraz rzeczywistej sytuacji. Co nie zmienia faktu, ¿e kontynuacja diety redukcyjnej bêd±c przy dolnej granicy normy BMI jest dla kobiet po prostu niebezpieczna. Generalnie w Twoich jad³ospisach jest du¿o warto¶ciowych produktów, fajne pomys³y - ale naprawdê mo¿esz pozwoliæ sobie na wiêcej i powinna¶ k³a¶æ na to nacisk przechodz±c na U .

SybilVane - jeste¶ niereformowalna. Nikt Ci nie pomo¿e, je¶li sama nie bêdziesz chcia³a sobie pomóc. Bo chcieæ znaczy móc i tu koszty czy czas naprawdê nie graj± roli. Sorry, ale w cenie jogurtu kupisz ju¿ bu³kê i solidny obk³ad do niej. Ale widocznie wolisz umrzeæ.

marma53, ale¿ faza na mandarynki. W porównaniu do Twoich ostatnich jad³ospisów ten dzisiejszy najbardziej mi siê podoba. Jest tre¶æ, jest smacznie, jest naturalnie. Zak³adam, ¿e otrêbów nie by³o z pó³ kilo .

Dzisiejsze U - uczelnia, spacer, nauka

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: je¿ynomalinami, musem jab³kowo-brzoskwiniowo-¶liwkowym, serkiem homo, orzechami w³oskimi i p³atkami czekoladowo-orzechowymi
Przek±ska: jab³ko
II Grahamka z wêdzon± makrel±, mas³em, sa³at±, papryk± i kiszonym ogórkiem
30 minut æwiczeñ z Mel B: po¶ladki, uda, brzuch
III Kawa³ek schabu sma¿ony bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy gryczanej; surówka z czarnej rzepy z oliw± z oliwek
IV 3 kromki ziarnistego razowca z: jajem na twardo i serkiem cebulowym / serem rolada ustrzycka / oliwkowym serem brie; pomidor, sa³ata

Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, owocowa, zio³owa.

Stary 2013-12-12, 18:59   #2630
marma53
Raczkowanie

Poa alpina, nie, nie by³o pó³ kilo ³±cznie na ca³y dzieñ jakie¶ 3,5 ³y¿ki. A na mandarynki mnie wziê³o, bo nie jad³am ich dawno i tak zachcia³o mi siê jak wesz³am do Biedronki, a ¿e by³y jeszcze w przecenie to nie mog³am siê oprzeæ

A tak pod wzglêdem jad³ospisów to jeste¶ moj± Mistrzyni±

Stary 2013-12-12, 19:08   #2631
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Poa alpina, nie, nie by³o pó³ kilo ³±cznie na ca³y dzieñ jakie¶ 3,5 ³y¿ki. A na mandarynki mnie wziê³o, bo nie jad³am ich dawno i tak zachcia³o mi siê jak wesz³am do Biedronki, a ¿e by³y jeszcze w przecenie to nie mog³am siê oprzeæ

A tak pod wzglêdem jad³ospisów to jeste¶ moj± Mistrzyni±
3,5 ³y¿ki to i tak du¿o... Zw³aszcza, ¿e spo¿ywasz te¿ inne ¼ród³a b³onnika.

Mi jak co roku ciê¿ko siê przekonaæ do mandarynek. Za bardzo kojarz± mi siê z zim±, na któr± nigdy nie czekam. Co ¶mieszne, pomarañczy ju¿ sporo zjad³am tej jesieni . A do mandarynek mam jakie¶ ale , choæ przecie¿ s± bardzo smaczne.

Oj tam, przecie¿ moje ¿arcie jest proste jak drut i jasne jak s³oñce! Dziêkujê

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-12-12 o 19:10
Stary 2013-12-12, 19:26   #2632
marma53
Raczkowanie

Dla mnie te 3,5 ³y¿ki to jest niezbêdne minimum, ¿eby nie mieæ problemów pó¼niej z wypró¿naniem siê - miesi±ce obserwacji pozwoli³y wysnuæ taki wniosek

Ano widzisz, ka¿dy ma jakie¶ ale do jakiego¶ produktu, a ¿e u Ciebie pad³o na mandarynki.... Mo¿e nied³ugo siê przekonasz, w koñcu podobno w³a¶nie jesieñ/zima to sezon na cytrusy ogólnie, wiêc skoro ju¿ pomarañcze... to niebawem najmniejsze z ich rodziny te¿ powinny podbiæ Ci serce

Stary 2013-12-12, 19:37   #2633
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Zabrak³o mi tylko jakiego¶ ¶wie¿ego owocu, a poza tym bardzo fajnie, jak zwykle
a widzisz, dobrze ¿e przypomnia³a¶! By³o jab³ko w miêdzyczasie dziekuje slicznie

dzisiejsza R, caaaaalutki dzieñ na uczelni:
¦niadanie: omlet (2 jaja, 4 ³y¿ki p³atków owsianych) sma¿ony na oleju kokosowym, posmarowany ³y¿k± miodu, 110g chudego twarogu, posypany ³y¿k± wiórków kokosowych
II ¶niadanie: 2 kawa³ki chleba z mas³em, szynk± i warzywami, jab³ko
Obiad: kasza jêczmienna z warzywami i kurczakiem
kolacja: serek wiejski z papryk±, sól, pieprz
4 posi³ki, ale obiad jad³am w sumie na dwa razy, bo jedna przerwa miêdzy zajêciami by³a za krótka tak¿e jad³am co te 3-4godz

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 19:40   #2634
cpp
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 973

Cytat:
Napisane przez nati_natalia Poka¿ wiadomo¶æ
Hej U

1.placki owsiane (6 ³y¿ek p³atków owsianych, 2 bia³ka jajek, banan), jogurt naturalny 180g
+jab³ko
2.makaron razowy z tuñczykiem w sosie w³asnym z oliw± z oliwek, pomidorami, ogórkiem, zio³ami prowansalskimi i koperkiem
+marchew, 2 mandarynki
3.grahamka z "past±" z po³owy awokado z sokiem z cytryny i przyprawami, pó³ kostki twarogu chudego (100g)
+marchew

w ci±gu dnia herbaty zielone zio³owe i woda
do ocenki

(mam problemy z cholesterolem mimo lekkiej niedowagi i zaburzenia hormonalne z powodu stresu.. + przez to problem z cer±)
Udziela³am siê tu parê lat temu z innego konta i teraz, zanim jeszcze spojrza³am na twój nick, pozna³am Ciê po... ¶niadaniu Taka lu¼na uwaga do przemy¶lenia.
cpp jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 19:54   #2635
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Moje R na jutro

I owsianka ( 40 g platkow, mleko 2 %, jajo) z pomarancza, garsc orzechow, kawa z mlekiem bez cukru
II sa³atka z broku³em, jajkiem, pomdiorem, ogórkiem z lyzka jogurtu u ma³± ³yzk± domowego majonezu, do tego kromka razowca z wedlina, posmarowana mas³em
III kulka ziemniaków, pó³ talerza kiszonej kapuchy z marchewka ( uwielbiam ) piers z kurczaka podsma¿ona w przyprawach
IV miseczka zupy gulaszowej ( warzywa takie jak marchew, seler, pietruszka, por, seler naciowy, pomidor) z miêsem z udka z kurczaka

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 20:09   #2636
Iwoka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 741

Cytat:

Ja pierdziu... Gdzie Ty kupujesz jogurt za 2,5 z³? A¿ mi g³upio, bo mój kosztuje A¯ 1,18 z³ za 330 g... Czujê siê przy Tobie jako¶ taka biedna...

A za 2,50 z³ mo¿esz mieæ du¿e opakowanie kaszy, któr± nie tylko najesz siê na kilka godzin, ale bêdziesz mia³a na kilka obiadów... No ale po co byæ tak± oszczêdn±, skoro mo¿na chulaæ z kas± na prawo i lewo kupuj±c jogurty

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 20:21   #2637
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

"Jogur-to-wa da-ma znów mdleje z rana..."

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 20:33   #2638
seedofwonder
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 492

Proszê o ocenê

R

1. owsianka na mleku ry¿owym z ³y¿eczk± siemienia lnianego ( gar¶æ b³onnika granulowanego, gar¶æ orzechów, 3 ¶liwki suszone, gar¶æ ¿urawiny suszonej, jab³ko)
kawa, kostka gorzkiej czekolady
2. Banan
3. Kanapka z 2 kromek Schulstadt, wêdlina, ogórek, pomidor, sa³aty trochê
4. Sok marchwiowy jednodniowy, Vega pomidorowa
5. Miêsko gotowane z roso³ku + gotowany fasolowy fitmix; jab³ko;kawa; gar¶æ orzechów w³oskich
ÆWICZENIA Z MELIS¡ BENDER
6. Omlet z 2 jajek na minimalnej ilo¶æ oleju kokosowego z: wêdlin±, tofu, pesto, pomidorkami i oliwkami
seedofwonder jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-12, 21:33   #2639
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Dla mnie te 3,5 ³y¿ki to jest niezbêdne minimum, ¿eby nie mieæ problemów pó¼niej z wypró¿naniem siê - miesi±ce obserwacji pozwoli³y wysnuæ taki wniosek

Ano widzisz, ka¿dy ma jakie¶ ale do jakiego¶ produktu, a ¿e u Ciebie pad³o na mandarynki.... Mo¿e nied³ugo siê przekonasz, w koñcu podobno w³a¶nie jesieñ/zima to sezon na cytrusy ogólnie, wiêc skoro ju¿ pomarañcze... to niebawem najmniejsze z ich rodziny te¿ powinny podbiæ Ci serce
A jakby¶ tak stopniowo spróbowa³a zmniejsza t± porcjê otrêbów? Mimo wszystko przyzwyczajanie organizmu do takich rozwi±zañ nie jest najlepsze - bo tak jak wspomnia³am, otrêby nie s± jedynym ¼ród³em b³onnika w Twojej diecie...

Ostatnimi laty ³atwiej trafia³am na smaczne pomarañcze ni¿ mandarynki. Ponadto, w czasach moich schiz ¿ywieniowych na potêgê wcina³am w³a¶nie mandarynki i kiwi - mo¿e dlatego teraz mniej chêtnie siêgam po te owoce, bo ¼le mi siê kojarz±.

Cytat:
Napisane przez natul Poka¿ wiadomo¶æ
a widzisz, dobrze ¿e przypomnia³a¶! By³o jab³ko w miêdzyczasie dziekuje slicznie

dzisiejsza R, caaaaalutki dzieñ na uczelni:
¦niadanie: omlet (2 jaja, 4 ³y¿ki p³atków owsianych) sma¿ony na oleju kokosowym, posmarowany ³y¿k± miodu, 110g chudego twarogu, posypany ³y¿k± wiórków kokosowych
II ¶niadanie: 2 kawa³ki chleba z mas³em, szynk± i warzywami, jab³ko
Obiad: kasza jêczmienna z warzywami i kurczakiem
kolacja: serek wiejski z papryk±, sól, pieprz
4 posi³ki, ale obiad jad³am w sumie na dwa razy, bo jedna przerwa miêdzy zajêciami by³a za krótka tak¿e jad³am co te 3-4godz
Dzieñ bez jab³ka niczym dzieñ stracony!

Dzi¶ znów super u Ciebie! Brawa za zabieranie solidnego dania obiadowego na uczelniê. Do kaszy i kurczaka by³ jaki¶ t³uszcz?

Cytat:
Napisane przez cpp Poka¿ wiadomo¶æ
Udziela³am siê tu parê lat temu z innego konta i teraz, zanim jeszcze spojrza³am na twój nick, pozna³am Ciê po... ¶niadaniu Taka lu¼na uwaga do przemy¶lenia.
A mnie po owsiance mo¿na rozpoznaæ . Co jak co, ale akurat rozumiem jadanie do¶æ monotematycznych ¶niadañ mimo popierania zró¿nicowanej diety. Dla mnie ¶niadanie musi byæ syc±ce i wolê nie ryzykowaæ du¿ych eksperymentów z tym posi³kiem, ¿eby nie z³apa³ mnie przedwcze¶nie g³ód gdzie¶ w akcji . Tak wiêc wybieram sprawdzone opcje i majstrujê tylko przy dodatkach.

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
Moje R na jutro

I owsianka ( 40 g platkow, mleko 2 %, jajo) z pomarancza, garsc orzechow, kawa z mlekiem bez cukru
II sa³atka z broku³em, jajkiem, pomdiorem, ogórkiem z lyzka jogurtu u ma³± ³yzk± domowego majonezu, do tego kromka razowca z wedlina, posmarowana mas³em
III kulka ziemniaków, pó³ talerza kiszonej kapuchy z marchewka ( uwielbiam ) piers z kurczaka podsma¿ona w przyprawach
IV miseczka zupy gulaszowej ( warzywa takie jak marchew, seler, pietruszka, por, seler naciowy, pomidor) z miêsem z udka z kurczaka
Ja nie mam jakich¶ specjalnych zarzutów. Naprawdê fajne jedzonko!

Cytat:
Napisane przez Iwoka Poka¿ wiadomo¶æ
Ja pierdziu... Gdzie Ty kupujesz jogurt za 2,5 z³? A¿ mi g³upio, bo mój kosztuje A¯ 1,18 z³ za 330 g... Czujê siê przy Tobie jako¶ taka biedna...

A za 2,50 z³ mo¿esz mieæ du¿e opakowanie kaszy, któr± nie tylko najesz siê na kilka godzin, ale bêdziesz mia³a na kilka obiadów... No ale po co byæ tak± oszczêdn±, skoro mo¿na chulaæ z kas± na prawo i lewo kupuj±c jogurty
Rzeczywi¶cie SybilVane to mistrzyni oszczêdzania

Cytat:
Napisane przez seedofwonder Poka¿ wiadomo¶æ
Proszê o ocenê

R

1. owsianka na mleku ry¿owym z ³y¿eczk± siemienia lnianego ( gar¶æ b³onnika granulowanego, gar¶æ orzechów, 3 ¶liwki suszone, gar¶æ ¿urawiny suszonej, jab³ko)
kawa, kostka gorzkiej czekolady
2. Banan
3. Kanapka z 2 kromek Schulstadt, wêdlina, ogórek, pomidor, sa³aty trochê
4. Sok marchwiowy jednodniowy, Vega pomidorowa
5. Miêsko gotowane z roso³ku + gotowany fasolowy fitmix; jab³ko;kawa; gar¶æ orzechów w³oskich
ÆWICZENIA Z MELIS¡ BENDER
6. Omlet z 2 jajek na minimalnej ilo¶æ oleju kokosowego z: wêdlin±, tofu, pesto, pomidorkami i oliwkami
Te dwa soki jako czwarty posi³ek jako¶ mi tak nie pasuj± . Ale suma sumarum - jako¶ tak sk³adniej ni¿ ostatnimi czasy

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

BTW, odkopa³am moj± pierwsz± wypowied¼ z NCJ, z sierpnia 2011. Patrzcie tylko

Cytat:
Mój pierwszy raz w tym w±tku. Chcia³am utrzymaæ obecn± wagê, no i ¿eby wróci³ do mnie okres - staram siê je¶æ jak najbardziej pe³nowarto¶ciowo.

¦niadanie: 2 jaja na twardo, 2 kromki pieczywa chrupkiego 7 zbó¿ z zio³owym serem kozim, pomidorem, rzodkiewk± i papryk±, plaster t³ustego twarogu z ³y¿eczk± miodu z owoców le¶nych, zielona herbata z opuncj± i pigw±

ma³e jab³ko

II ¶niadanie: garstka winogron, 3 orzechy w³oskie, 2 wafle ry¿owe : jeden z serem ¿urawinowym, a drugi z ananasowym + na ka¿dy wafel ma³a ³y¿eczka d¿emu wi¶niowego, kawa zbo¿owa

obiad: makaron pe³noziarnisty z serem solankowym, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami z dodatkiem oliwy, zielona herbata z echinace±

kolacja: bêdzie w podró¿y poci±giem -> jogurt nies³odzony 0% 250 ml malinowo-cytrynowy, prawdopodobnie banan, mo¿e te¿ parê winogron i ma³y batonik zbo¿owy - zobaczy siê.

Stary 2013-12-12, 21:48   #2640
marma53
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina
A jakby¶ tak stopniowo spróbowa³a zmniejsza t± porcjê otrêbów? Mimo wszystko przyzwyczajanie organizmu do takich rozwi±zañ nie jest najlepsze - bo tak jak wspomnia³am, otrêby nie s± jedynym ¼ród³em b³onnika w Twojej diecie...

Ostatnimi laty ³atwiej trafia³am na smaczne pomarañcze ni¿ mandarynki. Ponadto, w czasach moich schiz ¿ywieniowych na potêgê wcina³am w³a¶nie mandarynki i kiwi - mo¿e dlatego teraz mniej chêtnie siêgam po te owoce, bo ¼le mi siê kojarz±.
w sumie bojê siê trochê tego, bo nie chcia³abym znowu przechodziæ piek³a rodem z w³a¶nie "jako¶ci±" wypró¿nieñ (to nie jest odpowiedni w±tek na dok³adne opisywanie), w ka¿dym razie i tak jem ju¿ du¿o mniej ni¿ jad³am kiedy¶.

Rozumiem, czyta³am ostatnio Twoj± wiadomo¶æ jakie problemy z jedzeniem mia³a¶, wspó³czujê bardzo, wiem co to znaczy
a to fakt, ja równie¿ nie mam ochoty na to co jada³am w czasie schiz..

Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.