|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek siódmy już nam leci, nie budzimy naszych dzieci :) Mamy IX-X 2012
Hej kochane
Angel trzymam kciuki za podpisanie umowy i załatwienie wszystkich formalności. Super ze mama się tak dobrze spisała ![]() A żłobek faktycznie tanio,nie zastanawiałabym się Chciałam iść do babci ale mróz jest,nie wiem czy chcę mi się wychodzić ![]() Narazie zjadłam śniadanie,potem posprzątam salon a jutro ubieram choinkę
|
#1952 |
|
Zakorzenienie
|
Później poczytam.
Matinek mi wymiotował w nocy, dwa razy porządnie i dwa tylko tak trochę, samą flegmą. Teraz rano też zwymiotował, po mleku. Co mu mogę podać??? Nigdy nie miałam rzygającego dziecka w domu. Pomożecie? |
|
|
|
#1953 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- A w ogóle witam się z rana ![]() Zdaję relację: jestem po badaniu połówkowym, dzieciątko zdrowe, nadal chłopak, w dodatku bawił się swoim ptaszkiem Waży prawie pół kilo, kawał chłopa już. Mówię, że się sporo rusza, ale pocieszył mnie lekarz, że to nie musi oznaczać temperamentne dziecko, tylko ja po prostu mam bardziej flakowaty brzuch tym samym gościu w środku ma więcej miejsca na harce. Jakieś mięśnie mi zanikły czy cuś ![]() Randka też ok, poszliśmy na kolacje, potem na deserek, potem do kina. Szkoda, ze w moim mieście nie ma ciekawszych atrakcji, ani też knajp tylko wszystko takie pospolite. No ale wyrwaliśmy się sami z domu to już coś Michaś ładnie babci zasnął, kaszę zjadł sam.A właśnie, czy Wasze dzieci same jedzą takie rzeczy jak kasza, jogurt, deserek itp? Bo ten mój zbój pcha się sam, ale ile po tym jest sprzątania wobec tego pozwalam mu tylko wieczorem na tą kaszę, bo i tak idzie do wanny po tym. Ale czasami zrobi mi awanturę w dzień, a mnie się nie chce zwyczajnie myć wszystkiego po kolei, jego całego, fotelik, podłoga itp....
|
||
|
|
|
#1954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie że randka udana a z wizyty same dobre wieści Mati sam je kanapki, parówki, ziemniaki z mięsem, płynnych rzeczy nie daję, bo nie chce mi się sprzątać
|
|
|
|
|
#1955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale poradziłam.
|
|
|
|
|
#1956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak smecta to na biegunkę. Nie podawaj mleka,możesz zaparzyć herbatkę czarną słabą i po troszku dawać do picia,najważniejsze jest nawadnianie,nam lekarka poleciła kupić orsalit płyn nawadniający ale Zuzia nie chciała tego pić I dawałam dicoflor. ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- No i do jedzenia marchwianka,kleik itp.
|
|
#1957 |
|
Zakorzenienie
|
hej !!
Monia ja nie pomogę ... nie miałam nigdy rzygającej niuni ale mleka sie chyba nie podaje tylko np herbatniki .. ale moze źle mówię spałam do 9 - nie pamiętam kiedy ostatni raz tyle spałam .. pewnie 12 sierpnia 2012r ... za to Dusia od 2 do 5 budziła się i gdzie mama .. chyba babcia szybko jej nie weźmie ... mamusie ... ja do Was z prośbą .. oczywiście kto może .. dzisiaj na siepomaga jest akcja dla Olusia który potrzebuje wsparcia ludzi którzy mają dobre serca... chłopczyk ma chore serduszko i liczy się każdy dzień ... może ktoś ma możliwość dorzucenia chociaż 1 zł ... ![]() https://www.facebook.com/events/1382...ent_mall_reply http://www.siepomaga.pl/f/corinfantis/c/1135
[*] .. dzieli nas już tylko czas ... Edytowane przez Konczita Czas edycji: 2013-12-13 o 09:23 |
|
|
|
#1958 | |
|
Zakorzenienie
|
Lewek cudowne wieści z wizyty
Ja czasem daję Zuzi kaszkę lub jogurt by sama jadła ale potem ile sprzątania ![]() ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
Chyba pierwszy raz? Podziwiam za sprzątanie,ja już mam wszystko porobione także relaks
|
|
#1959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzisiaj zakupy prezentowe ... i płaszcz muszę kupić, wczoraj wychodziłam ze sklepu wchodzę do samochodu zahaczyłam nie wiem jak i otworzyłam drzwi i płaszcz mi się roztargał .. nie mam w czym chodzić .. kolejny wydatek nieplanowany - kocham to wręcz...
|
|
#1960 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
.U Nas piękne słońce ale jaki był mróz Lewek super,że takie dobre wiesci z wizyty! I cudnie,że randka się udała zawsze to troszke czasu tylko dla Was .Tamlin nie wiem co możesz podać małemu ale tak jak dziewczyny piszą dużo do picia . Mleka bym mu nie dawała tylko coś lekkiego. Jakieg biszkopta albo kisielek jeśli mu dajesz .Kurcze nie wiem kiedy ja się wyrobie z tymi porzadkami świątecznymi Mąż codziennie w pracy,ja sama z chlopcami a z Nimi to o porzadkach mogę pomarzyć ![]() A tak to już bym choineczke ubierala .Muszę zagadac z Mamcia dzisiaj żeby ich wzięła do siebie któregoś dnia,ciekawe czy się zgodzi .Nie wiem co tu dzisiaj na obiad zrobić,ostatnio do niczego nie mam chęci. Wysłane z Xperia Arc za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Przymierzylam swój płaszcz zimowy z zeszłego roku i okazało się,że jest za duży W ta zimę zostanę chyba przy letniej odzieży ![]() Wysłane z Xperia Arc za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#1961 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1962 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oj tak!szczegolnie ci starsi ![]() Cytat:
Poli chyba tez wczoraj zjadla obiad za czwartym podejsciem![]() Cytat:
chyba chodzi o to,ze po wyciągnięciu z garnka do miski lejesz olej i mieszasz,zeby kazdy byl tym olejem pokryty...ja tak robię i się nie sklejeją ![]() w zeszlym roku robilam pierogi i uszka chyba tydzien przed Wigilią i nie przelałam olejem,zamrozilam i wszystkie mi się posklejały ale i tak zjedlismy![]() ja ciasto na pierogi robie z tego przepisu 3 szkl mąki 3/4 szkl wrzątku 1/2 lyżeczki soli mąkę i sól wsypuje do miski,zalewam wrzątkiem i mieszam łyżką.odstawiam pod przykryciem na 15 min a następnie wyrabiam ręką. wychodzą miekkie lewek cudowne wiesci z wizyty tamlin biedny Mateuszek
|
|
#1963 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pozwalam Ali jeść samodzielnie takich rzeczy. Ewentualnie w ten sposób że ja nabieram na łyżeczkę i jej podaję do rączki. Sama je to co da się zjeść widelcem i zebrać w miarę w jednym kawałku - pyzy, pierogi, warzywa, mięso, makarony Cytat:
Mi jak jest niedobrze i wymiotuję pomaga wygazowana cola i słone paluszki. Coli dziecku nie dasz, ale może te paluszki? Chodzi też o sól, ona zatrzymuje wodę w organiźmie. Moje dziecko w końcu przespało od 20:30 do 7 rano |
||
|
|
|
#1964 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ile wychodzi pierogów z podanych porcji? Cytat:
za piękną noc
|
|
#1965 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy jak duże pierogi robisz
bo np na jedej pieróg mojej Mamy weszłyby ze 4 pierogi teściowej
|
|
|
|
#1966 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() U nas dzisiaj pobudka o 6.30 małą chyba zęby męczą bo wczoraj wymacałam górną lewą 4 przebitą jednym rożkiem i druga górna też chyba naciera Ja dzisiaj zrobiłam sobie listę co muszę przed świętami zrobić nie ma tego w sumie tak dużo, dobrze, że tżcik w sobotę przed świętami ma wolne to jakoś damy radę we dwójkę ![]() Cytat:
ale to nie jest wina przepisu tylko techniki ostatnio teściowa (bo to zawsze ona robi ciasto ) stłukła sobie palca i ja musiałąm zrobić (pod jej okiem) i tak nie wyszły takie jak ona robi (a przepis dokładnie ten sam ![]() a przepis teściowej to mąka woda (ciepła) jajko troszkę masła lub oleju sól wszystko na oko oczywiście ![]() Cytat:
a na jak długo Ci dali? Bo pisałaś, ze to na zastępstwo umowa narazie tak?Cytat:
Cytat:
Super, że u Jasia wszystko dobrze Otylka czasami też rwie się do jedzenia jogurtu samodzielnie ale raczej bierze go w rączki i pije jak z kubka szczególnie gdy jest głodna i nie ma cierpliwości czekać aż jej wywiosłuję go łyżeczką ![]() Super |
||||
|
|
|
#1967 |
|
Zadomowienie
|
wiesz,ze nie liczylam nigdy.ale tak na 2 obiady nam wystarcza
|
#1968 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pogrubione Dobrze że babcia sobie poradziła i brawa za zarobek ![]() Cytat:
Cytat:
fajnie że randka się udała![]() Ech smutno i dziś...klub
|
|||
|
|
|
#1969 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.mniammniam.com/Ciasto_na_pierogi_-6282p.html
Ja już od paru lat robię ciasto na pierożki z tego przepisu i zawsze wychodzą rewelacyjne, mięciutki, delikatne, ciasto sprawdziło się też do uszek |
|
|
|
#1970 |
|
Wtajemniczenie
|
Zapomniałam Wam napisać.Wczoraj w południe dzieci dostały mleko krowie z kartonu UHT,wypili po 150ml-sensacji brzuszkowych brak,kupka w porządku,dziś znowu dostaną
|
|
|
|
#1971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Dziś ok 21:30 minie 6 lat od dnia w którym poznaliśmy się z mężem Kurcze, to tak krótki czas a tyle się od tamtej pory wydarzyło, tyle przeżyliśmy że mam wrażenie jakbym Go znała całe życie |
|
|
|
|
#1972 |
|
Wtajemniczenie
|
aga ton dzięki za przepis!!!
Tamlin zdrówka dla Matinka biednego Iwa wszystkiego najlepszego z okazji tej szczególnej rocznicy dziewczyny nie będzie śniegu na święta ( przynajmniej w krk) |
|
|
|
#1973 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dziecko śpi
a ja mam wolny weekend chyba się wezmę za porządki ![]() wczoraj upiekłam szarlotkę sypaną, już połowy nie ma. A Antek jak zajadł Cytat:
może być od ząbkówCytat:
U nas żłobek to 700 zł, plus stawka żywieniowa. Więc póki nie mam pracy to nas nawet nie stać ![]() trzymam kciuki, by wszystko się udało Cytat:
Najważniejsze dużo płynow Cytat:
i cieszę się, że z Jasiem ok wszystko ![]() Antek by chciał jeść wszystko rękami, ale pozwalam tylko na stałe pokarmy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1974 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane, jeśli któraś z Was przekazywała 1% podatku na Antosia, w imieniu Brata i swoim jeszcze raz serdecznie DZIĘKUJĘ
:dzieku je:poniżej podziękowania od Rodziców Witamy Państwa, W związku z tym, że koncie naszego syna Antka zaksięgowane zostały środki finansowe pochodzące z 1% podatku za 2012 r, chcielibyśmy gorąco podziękować wszystkim za przekazane pieniądze i powiedzieć na co zostaną one wykorzystane. Ten rok był dla Antka i dla nas dużo spokojniejszy niż poprzednie – przynajmniej na razie ustabilizowało się wodogłowie i nie było już potrzeby kolejnych operacji wymiany układu zastawkowego, to pozwoliło nam odpocząć od ciągłych pobytów w szpitalu. Dzięki temu przez ten rok Antoś zrobił kolejne postępy w każdej z rehabilitowanych sfer, tj. mówi coraz wyraźniej, trzymając się barierki potrafi wejść po schodach, próbuje samodzielnie stanąć, zrobił pierwsze 3 samodzielne kroki, nastąpiła duża poprawa widzenia i koordynacji oko-ręka, poprawiły się też funkcje lewej ręki z niedowładem. Antoś poszedł do przedszkola (z opiekunem) i został tam ciepło przyjęty. Dobrze radzi sobie w kontaktach z innymi dziećmi, jest lubiany przez rówieśników, co dla nas istotne chce tam chodzić. Przez rok udało mu się nadrobić wiele zaległości rozwojowych z pierwszych lat życia, jednak ciągle musi pracować więcej niż jego zdrowi rówieśnicy żeby w przyszłości móc funkcjonować tak jak oni. Środki zebrane z 1% z podatku za 2012 r. wystarczą na sfinansowanie 2 pobytów na turnusach rehabilitacyjnych oraz częściowo na dopłatę do rehabilitacji dużej motoryki (NDT Bobath). Za tę możliwość bardzo Państwu dziękujemy, bo jest to w tym roku więcej niż 1/3naszych wydatków na rehabilitację. Rehabilitujemy syna od urodzenia, z przerwami na pobyty w szpitalu czyli już ponad 4 lata. Obecnie głównymi jego problemami są niedowidzenie oraz niedowłady kończyn, najbardziej widoczne pozostałości po wylewach krwi do mózgu. Tak jak w roku ubiegłym Antek ma codzienne prywatne zajęcia z rehabilitacji wzroku, masaże rozluźniające, rehabilitacje ruchu metodą NDT Bobath, raz w tygodniu terapię precyzyjnych ruchów ręki (ma niedowład lewej strony ciała, a w wyniku powikłań po szczepieniu dodatkowo osłabione kończyny dolne). Pozostałe zajęcia czyli pedagoga, psychologa i neurologopedę mamy obecnie w przedszkolu. W 2013 roku Antek był też na trzech prywatnych turnusach rehabilitacyjnych (jeden musieliśmy odwołać z powodu choroby), i 3 turnusy zarezerwowaliśmy również na rok 2014 – są one uzupełnieniem rehabilitacji prowadzonej w naszym mieście. Wydatki na prywatną rehabilitację stanowią naszą najlepszą inwestycję ale również największą pozycję w budżecie naszej rodziny. Jednak daje ona nieporównywanie lepsze efekty niż państwowa opieka zdrowotna, ponieważ jest systematyczna, a poszczególne zabiegi są dostosowane do potrzeb i możliwości dziecka. Nawet lekarze oceniający postępy w rozwoju naszego syna mówią, że są one nadspodziewanie dobre, a co najważniejsze on sam wie co chce osiągnąć i chętnie współpracuje z rehabilitantami. Już drugiego dnia po powrocie z przedszkola powiedział: „ja muszę chodzić sam”. W związku z tym nasz cel na najbliższy rok (lub lata) to w dalszym ciągu to co w roku ubiegłym - samodzielne chodzenie, wierzymy że również bieganie, skakanie i inne rzeczy które robią zdrowe dzieci no i oczywiście maksymalna poprawa widzenia oraz innych funkcji mających wpływ na codzienne życie. Jeszcze raz dziękujemy za wsparcie w swoim i syna imieniu. Ewa i Tomasz Kozłowscy - Rodzice Antka
|
|
#1975 |
|
Zakorzenienie
|
Tamlin, mi Zuzia tylko raz jeden zwymiotowala. pediatra kazał odstawić mleko, nawadniać, lekkie posiłki + dicoflor, kompot z suszonych czarnych jagód. do jedzenia jeszcze chrupki kukurydziane mogą być bo lekkostrawne.
Mam nadzieję, że Matiś szybko wróci do zdrówka. Lewek, super, że rantencja się udała a na koniec udany seks był
|
|
#1976 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Życzę jeszcze wielu, wielu lat szczęścia ![]() ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1977 |
|
Zakorzenienie
|
w zasadzie tak
|
|
|
|
#1978 |
|
Zakorzenienie
|
Jutro robię pierogi ruskie i z mięsem
![]() Byłyśmy na długim spacerku ale cudnie na dworze Teraz Zuzia zasnęła a ja odpoczywam,obiad przygotowany,dzisiaj rybka,ziemniaczki i surówka z marchewki.
|
#1979 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za wsparcie i słowa otuchy.
![]() Dziewczyny macie jakieś sposoby na wywabienie z ubrań zapachu tranu? Piorę ubranka Małej po kilka razy i dalej czuć czy już raczej są do wyrzucenia?[/QUOTE]ja piorę juz w zwykłym proszku i płuczę w lenoru czy silanie sensitive i nic nie czuć. Z tym,że ja podaję Bioaron baby i moze ten zapach jest mniej nachalny,chociaż dla mnie i tak niemiłosiernie śmierdzi.Mały też nie ma uczulenia na płyny i proszki. ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
.W jakim programie się piecze,grzanie góra dól?termoobieg?
|
|
|
|
|
#1980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.

Waży prawie pół kilo, kawał chłopa już. Mówię, że się sporo rusza, ale pocieszył mnie lekarz, że to nie musi oznaczać temperamentne dziecko, tylko ja po prostu mam bardziej flakowaty brzuch tym samym gościu w środku ma więcej miejsca na harce. Jakieś mięśnie mi zanikły czy cuś 
wobec tego pozwalam mu tylko wieczorem na tą kaszę, bo i tak idzie do wanny po tym. Ale czasami zrobi mi awanturę w dzień, a mnie się nie chce zwyczajnie myć wszystkiego po kolei, jego całego, fotelik, podłoga itp....

zawsze to troszke czasu tylko dla Was 

Nie mogę jej potem uspokoić bidulki i muszę z nią na rękach maszerować 14 schodów w te i spowrotem po herbatkę. Ale jak widać nawet ćwiczenia ekstremalne w ciągu nocy nie ruszają mojego drugiego dzidzia
a co to dopiero bedzie od poniedziałku. Bardziej ja chuba będę za nią tęskniła niż ona za mną
:dzieku je: