chwalimy się poczynaniami do bycia idealną w tym ważny dla nas dniu! - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-13, 09:09   #1141
fusiacola
Wtajemniczenie

Dot.: chwalimy się poczynaniami do bycia idealną w tym ważny dla nas dniu!

Cytat:
Napisane przez Lg_ago Pokaż wiadomość
fusciacola tak czytam, czytam I aż się buzia otwiera. Takie cuda !!
To Ty mi powiedz ile w takim razie ksiądz liczy sobie na sam ślub. Co 'łaska'? Najbardziej przerażają mnie te kwiaty (sic!) i organista
podczas zapisów na termin ksiądz, który był wtedy w kancelarii powiedział mi, że 'co łaska', ale żebym sobie to z księdzem proboszczem dogadała, bo on jest nowy i nie orientuje się jakie są zwyczaje Tak samo z organistą i kościelnym samemu najlepiej dogadać, bo on mnie nie chce wprowadzać w błąd. Zapytałam ponownie, a on, że przecież nic, bo za ślub się nie płaci, składa się co najwyżej ofiarę na kościół. No i weź się dogadaj

ale rozmawiałam już z dwiema dziewczynami, które ostatnio brały ślub: jedna dała księdzu 500zł a druga 2 tys. Do tego te pozostałe opłaty oczywiście. Także rozpiętość duża, a ja będę raczej zaniżać statystyki bo w 2 tys to chciałabym zmieścić te wszystkie kościelne opłaty, najchętniej łącznie z naukami, a nie wiem ile one kosztują, bo nie zapisałam nas jeszcze.

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 09:24   #1142
Lg_ago
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
podczas zapisów na termin ksiądz, który był wtedy w kancelarii powiedział mi, że 'co łaska', ale żebym sobie to z księdzem proboszczem dogadała, bo on jest nowy i nie orientuje się jakie są zwyczaje Tak samo z organistą i kościelnym samemu najlepiej dogadać, bo on mnie nie chce wprowadzać w błąd. Zapytałam ponownie, a on, że przecież nic, bo za ślub się nie płaci, składa się co najwyżej ofiarę na kościół. No i weź się dogadaj

ale rozmawiałam już z dwiema dziewczynami, które ostatnio brały ślub: jedna dała księdzu 500zł a druga 2 tys. Do tego te pozostałe opłaty oczywiście. Także rozpiętość duża, a ja będę raczej zaniżać statystyki bo w 2 tys to chciałabym zmieścić te wszystkie kościelne opłaty, najchętniej łącznie z naukami, a nie wiem ile one kosztują, bo nie zapisałam nas jeszcze.
2 tys. ?????
O mamuniu, to się uśmiałam Skąd takie kwoty?
Ja myślę, że te 500 zł to taka kwota akurat (sama tyle daje, ale nie mówię, że nie wolałabym mniej).
Ale trafiłaś na parafię, gdzie nic nie wiadomo, a jak przychodzi co do czego to wyskakuj z tysiaków

Co do nauk, cytuję za księdzem z nauk "Nauki są przecież darmowe". Po czym skasował po chwili po 50 zł od pary by zaplacić psycholog i babce z poradni za wykład I jeszcze dodatkowo 30 zł za materiały do poradni (czyt. kalendarzyk).
Kwota nie aż tak duża, bo wiem, że niektórzy to i po 160 zł płacą. No ale, po co gadanie, że nauki darmowe

Lg_ago jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 09:25   #1143
existence
Zakorzenienie

Witam O rany ja planuję dać księdzu za ślub 500/600zł i mam nadzieję, że sam więcej nie zawoła. Po nowym roku mamy iść zabukować naszą godzinę bo jesteśmy ołówkiem wpisani a żeby nas przepisali długopisem musimy wpłacić zaliczkę 50 zł ale w sumie jest to zasadne bo ludzie się ponoć zapisywali a potem olewali i ktoś musiał brać ślub np. o 13 jak chciał o 16 bo było zajęte a potem tego nikt nie odwoływał
Dekoracja w moim kościele z tego co rozmawiałam z innymi parami nie jest wymuszona a dla mnie nie jest konieczna, może to dziwne ale moim zdaniem wystarczająco my przystroimy kościół w tym dniu wydaje mi się, że u mnie z parafii nikt się tym nie zajmuje, jedynie florystka z zewnątrz jak ktoś wynajmie a ja nie potrzebuję a do organisty planuję wynająć skrzypka bo uwielbiam
co do nauk nie wiem jak jest w innych miejscach, my w Krk zapłaciliśmy 80zł od pary.
existence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 09:45   #1144
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
2 tys. ?????
O mamuniu, to się uśmiałam Skąd takie kwoty?
Ja myślę, że te 500 zł to taka kwota akurat (sama tyle daje, ale nie mówię, że nie wolałabym mniej).
Ale trafiłaś na parafię, gdzie nic nie wiadomo, a jak przychodzi co do czego to wyskakuj z tysiaków

Co do nauk, cytuję za księdzem z nauk "Nauki są przecież darmowe". Po czym skasował po chwili po 50 zł od pary by zaplacić psycholog i babce z poradni za wykład I jeszcze dodatkowo 30 zł za materiały do poradni (czyt. kalendarzyk).
Kwota nie aż tak duża, bo wiem, że niektórzy to i po 160 zł płacą. No ale, po co gadanie, że nauki darmowe
no dokładnie, powinien być cennik wszystkiego, bo ta hipokryzja jest chyba najgorsza. Nawet jak to są kwoty rzędu kilkudziesięciu złotych, to jednak się zbiera. Wszystko związane z tym dniem mam podliczone bardzo dokładnie, zapisuję wszystko w exelu (chociaż mój facet się śmieje ze mnie), ale lubie mieć pod kontrolą wydatki, a tylko pozycje związane z kościolem to znaki zapytania wkurza mnie np, ze muszę zamówić tort w cukierni nie mówiąc, że to ślubny, żeby było taniej (a jest o 300zł), rezygnować z jakiś drobnostek w dekoracji które mi się podobają itp. żeby mieć ewentualnie na księdza więcej

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

Cytat:
Napisane przez existence Pokaż wiadomość
co do nauk nie wiem jak jest w innych miejscach, my w Krk zapłaciliśmy 80zł od pary.
a w którym kościele robiłaś? może opłacałoby nam się tam zapisać ile było spotkać? i czy w weekend można?

Stary 2013-12-13, 09:49   #1145
existence
Zakorzenienie

Cytat:
no dokładnie, powinien być cennik wszystkiego, bo ta hipokryzja jest chyba najgorsza. Nawet jak to są kwoty rzędu kilkudziesięciu złotych, to jednak się zbiera. Wszystko związane z tym dniem mam podliczone bardzo dokładnie, zapisuję wszystko w exelu (chociaż mój facet się śmieje ze mnie), ale lubie mieć pod kontrolą wydatki, a tylko pozycje związane z kościolem to znaki zapytania wkurza mnie np, ze muszę zamówić tort w cukierni nie mówiąc, że to ślubny, żeby było taniej (a jest o 300zł), rezygnować z jakiś drobnostek w dekoracji które mi się podobają itp. żeby mieć ewentualnie na księdza więcej

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

a w którym kościele robiłaś? może opłacałoby nam się tam zapisać ile było spotkać? i czy w weekend można?
u Dominikanów robiliśmy 4 tygodniowe czyli raz w tygodniu po 2h do wyboru był poniedziałek albo środa. Weekendowe też są ale już za 150zł. Tutaj masz stronę.

ja też mam wszystko podliczone i jak sobie nawet małą kwotę odliczam jako już załatwione (ostatnio za zakup podwiązki i wstążeczek do kokardek na wódkę ) to taka jestem happy
Stary 2013-12-13, 09:54   #1146
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
u Dominikanów robiliśmy 4 tygodniowe czyli raz w tygodniu po 2h do wyboru był poniedziałek albo środa. Weekendowe też są ale już za 150zł. Tutaj masz stronę.

ja też mam wszystko podliczone i jak sobie nawet małą kwotę odliczam jako już załatwione (ostatnio za zakup podwiązki i wstążeczek do kokardek na wódkę ) to taka jestem happy
dzięki za linka poczytam

mi też sprawia satysfakcję jak już coś załatwione i mogę odhaczyć nawet najmniejszą pozycję moją ostatnią był zakup butów i to nieplanowany na promocji, taniej niż zakładałam więc dopiero byłam happy

Stary 2013-12-13, 10:00   #1147
existence
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki za linka poczytam

mi też sprawia satysfakcję jak już coś załatwione i mogę odhaczyć nawet najmniejszą pozycję moją ostatnią był zakup butów i to nieplanowany na promocji, taniej niż zakładałam więc dopiero byłam happy
noo buty to był chyba mój pierwszy zakup wgl, rok temu jakoś bo wiedziałam, że będę musiała je rozchodzić ale też byłam szczęśliwa a teraz z nudów przez ten cały czas to zrobiłam do nich już 3 pary klipsów i do wesela boję się, że więcej powstanie i z decyzją będzie kłopot
Stary 2013-12-13, 10:04   #1148
fusiacola
Wtajemniczenie

Ci Dominikanie urzędują w Kościele św. Trójcy? ten kościół powstał na wzór tego z mojej miejscowości, projektował go ten sam architekt wnętrze jest niemal identyczne to chyba jakiś znak, żeby się do nich zapisać 150zł to dobra cena, u nas taniej na pewno nie będzie

Stary 2013-12-13, 10:08   #1149
Lg_ago
Zadomowienie

Cytat:
A co tu się śmiać z takiego 'cennika'. Ja mam to samo
I tak patrzę ile już wydałam to idzie to już w tysiącach. Najbardziej się cieszę, że zaliczkę na suknie udało mi się zapłacić nie ze ślubnych oszczędności, a takich moich oszczędności, na inne wydatki

Rzeczywiście jest tak, że gdzie słyszą słowo 'ślub' to wszystko nagle jest droższe o 100 %. To jest bardzo irytujące

Ja z tortem mam luz, bo mój w piekarni/cukierni pracuję. Więc ja mogę mieć taki tort jaki sobie zapragnę, po cenach hurtowych.

Jakie buty ?

Stary 2013-12-13, 10:18   #1150
fusiacola
Wtajemniczenie

super masz z tym tortem, ciekawa jestem jakiego wybierzesz

buty kupiłam niespodziewanie w Wojasie, przypadkowo trafiły się idealne i to na promocji, wyprzedawali letnie buty. Nie mam zdjęcia, są na subtelnie wyprofilowanej koturnie 15 cm, mega stabilne i wygodne ze skóry takiej cielistej jakby rozbielonej trochę, fajny odcień, będzie pasował idealnie, bo zależało mi na takich, które nie będą siew ogóle rzucać w oczy wcześniej polowałam na koturny Zary, ze względu na stabilność, ale te są mniej 'ortopedyczne' i ładniej wyglądają na stopie. Ale też wojasy są porządniej wykonane W nich mam aż 179 cm

Stary 2013-12-13, 10:21   #1151
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Ci Dominikanie urzędują w Kościele św. Trójcy? ten kościół powstał na wzór tego z mojej miejscowości, projektował go ten sam architekt wnętrze jest niemal identyczne to chyba jakiś znak, żeby się do nich zapisać 150zł to dobra cena, u nas taniej na pewno nie będzie
tak przystanek plac wszystkich świętych ja ogólnie za dobrze Krk nie znam poza miejscami, w których się poruszam podczas studiów ale ten kościół naprawdę ładny a te nauki są tam bardzo konkretne i warto, nawet mojemu tż, który był bardzo sceptycznie nastawiony, się podobało

Cytat:

Ja z tortem mam luz, bo mój w piekarni/cukierni pracuję. Więc ja mogę mieć taki tort jaki sobie zapragnę, po cenach hurtowych.

Jakie buty ?
ło to super masz! jak ja wysłałałam zdj mojego wymarzonego tortu do 2 cukierni to w jednej (okazało się, że to wgl od nich tort) kosztuje 1070zł...w drugiej napisali, że zrobią taki za 560zł. Pytałam o tort na 100 osób tak dla ścisłości ale kurde straszne ceny no ale co poradzić.
Stary 2013-12-13, 10:28   #1152
Lg_ago
Zadomowienie

Cytat:
super masz z tym tortem, ciekawa jestem jakiego wybierzesz

buty kupiłam niespodziewanie w Wojasie, przypadkowo trafiły się idealne i to na promocji, wyprzedawali letnie buty. Nie mam zdjęcia, są na subtelnie wyprofilowanej koturnie 15 cm, mega stabilne i wygodne ze skóry takiej cielistej jakby rozbielonej trochę, fajny odcień, będzie pasował idealnie, bo zależało mi na takich, które nie będą siew ogóle rzucać w oczy wcześniej polowałam na koturny Zary, ze względu na stabilność, ale te są mniej 'ortopedyczne' i ładniej wyglądają na stopie. Ale też wojasy są porządniej wykonane W nich mam aż 179 cm
Super Ci się udało
Jak przeczytałam 15 cm !! Ale już wiem, że Ty takie lubisz i dobrze się w takich czujesz Kolor chyba wiem, o jaki Ci chodzi - i sama czegoś takiego będe poszukiwać.
A na zmianę coś planujesz?

Co do tortu - chyba pójdę w prostotę i lekkość, bez żadnych ciężkich mas, lukrów itp.
Ostatnio urzekła mnie opcja takiego tortu. Do stylu wesele myślę, że by pasował
http://www.sebastians.pl/wp-content/...11/inta025.jpg

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Cytat:
tak przystanek plac wszystkich świętych ja ogólnie za dobrze Krk nie znam poza miejscami, w których się poruszam podczas studiów ale ten kościół naprawdę ładny a te nauki są tam bardzo konkretne i warto, nawet mojemu tż, który był bardzo sceptycznie nastawiony, się podobało

ło to super masz! jak ja wysłałałam zdj mojego wymarzonego tortu do 2 cukierni to w jednej (okazało się, że to wgl od nich tort) kosztuje 1070zł...w drugiej napisali, że zrobią taki za 560zł. Pytałam o tort na 100 osób tak dla ścisłości ale kurde straszne ceny no ale co poradzić.
Ceny makabra! Tysiak za tort A gdzie jeszcze reszta ciast, albo w ogóle jedzenia.
Trudno na weselu podasz tylko tort
I na któryś z nich będziesz się decydować?

Stary 2013-12-13, 10:28   #1153
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Super Ci się udało
Jak przeczytałam 15 cm !! Ale już wiem, że Ty takie lubisz i dobrze się w takich czujesz Kolor chyba wiem, o jaki Ci chodzi - i sama czegoś takiego będe poszukiwać.

Co do tortu - chyba pójdę w prostotę i lekkość, bez żadnych ciężkich mas, lukrów itp.
Ostatnio urzekła mnie opcja takiego tortu. Do stylu wesele myślę, że by pasował
http://www.sebastians.pl/wp-content/...11/inta025.jpg
Oo,strasznie mi się takie podobają,mam nadzieję,że taki tort nie może być drogi A nawet jak,to najwyżej sama zrobię,uwielbiam piec,wiec sie zrelaksuje,a wypróbuje na jakichś urodzinach
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 10:31   #1154
existence
Zakorzenienie

Cytat:

Ceny makabra! Tysiak za tort A gdzie jeszcze reszta ciast, albo w ogóle jedzenia.
Trudno na weselu podasz tylko tort
I na któryś z nich będziesz się decydować?
raczej ten tańszy bo ta cukiernia jest z mojego miasta i zawsze jakby były jakieś problemy z dostawą czy coś lepiej być "na miejscu" ale zdecyduje degustacja no tort muszę mieć a takie ceny to niestety w moich okolicach normalka
Stary 2013-12-13, 10:42   #1155
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:

też Krakowa dobrze nie znam, ale parę miejsc kojarzę. Swoją drogą ten dominikański to kościół Św. Trójcy a "mój" Przenajświętszej Trójcy Myślę, że mojemu facetowi pomysł z naukami tam się spodoba może na początku przyszłego roku wybierzemy się, teraz i tak miejsc tam nie ma.

u mnie za tort dla 120 osób pokryty tylko białą masą cukrową (bo chce udekorować sama kwiatami) kosztuje 750zł, a dokładnie taki sam tort tylko ślubny równo 1000zł. Zdziwiło mnie, że cena jest niezależna od smaku, bo przy wycenie mówiłam, że jeszcze nie wiem jaki chce. Na szczęście ciasta do paczek mają bardzo dobre więc najprawdopodobniej nie będę szukać innej cukierni. Paczka swoją drogą 22zł, ciekawa jestem jak u Was?

Stary 2013-12-13, 10:45   #1156
fusiacola
Wtajemniczenie

też podobają mi się takie torty, w inspiracjach mam podobne. Ale nie zdecyduje się bo dosłownie wszyscy krytykują go mojej mamie się nie podoba, tż myślał, że to niedokończony tort...

a co myślicie o cieście typu red velvet?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_3388.jpg (73,8 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg christian_oth_studio_121013vanmag0168$!400x.jpg (33,4 KB, 4 załadowań)

Stary 2013-12-13, 10:48   #1157
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Super Ci się udało
na stopach nie czuć tej wysokości innych butów chyba nie będę szukać, bo naprawdę są super wyważone i dobrze wyprofilowane, że stopa się nie męczy. Poza tym nie wiem jak miałabym zrobić z suknią, gdy wzięłabym płaskie buty na wieczór, 15 cm sukienki na ziemi nie wygląda dobrze

Stary 2013-12-13, 11:04   #1158
Lg_ago
Zadomowienie

Cytat:
na stopach nie czuć tej wysokości innych butów chyba nie będę szukać, bo naprawdę są super wyważone i dobrze wyprofilowane, że stopa się nie męczy. Poza tym nie wiem jak miałabym zrobić z suknią, gdy wzięłabym płaskie buty na wieczór, 15 cm sukienki na ziemi nie wygląda dobrze
Miałam bardziej na myśli inne, ale też w podobnej wysokości
Ale jak nie ma potrzeby, bo są tak wygodne, to po co

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
też podobają mi się takie torty, w inspiracjach mam podobne. Ale nie zdecyduje się bo dosłownie wszyscy krytykują go mojej mamie się nie podoba, tż myślał, że to niedokończony tort...

a co myślicie o cieście typu red velvet?
Też nie wiem jak taki tort przejdzie u mnie.
Część rodziny jest 'konserwatywna', reszta dobrze podchodzi do czegoś innego. Ja bardzo chciałabym coś lekkiego, delikatnego. A nie ciężkiego i bardzo słodkiego.

Klasyczne torty są własnie z tą masą cukrową o której piszesz lub masą marcepanową lub jeszcze ze śmietaną. A mnie jakoś żadna opcja nie powala

Red velvet jest ciekawym pomysłem Jest prosty, a zarazem elegancki i wykwintny. I jeśli dobrze pamiętam to Twój TŻ będzie miał garnitur trochę pod ten kolor ?
Tylko teraz pytanie - czy Twoja cukiernia zrobi dobry red velvet?

Nie mam pojęcia ile paczka ciastek
A Tobie chodzi o takie gotowe, co się potem na odchodne gościom daje, czy takie na bramki paczki?
Bo u mnie jest jeszcze tradycja roznoszenia kołocza weselnego w tygodniu przed weselem sąsiadom, znajomym i dalszej rodzinie, która nie jest zaproszona (zdaża się, że dostają także goście zaproszeni). Taka paczka to 3 kawałki kołocza: z makiem, z serem i z posypką + zawiadomienie o ślubie - kto, gdzie, kiedy.
Kupe kasy na to idzie - jedna blacha to koszt ok. 100 zł, a z niej wychodzi 6 lub 8 kawałków. Średnio wychodzi taka paczka 50 zł same ciasto + opakowanie, zawiadomienie. 10 takich paczek i 500 zł nie Twoje A na 10 napewno się nie skończy

Stary 2013-12-13, 11:16   #1159
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Miałam bardziej na myśli inne, ale też w podobnej wysokości
Ale jak nie ma potrzeby, bo są tak wygodne, to po co
aha, w takim sensie... a to nie myślałam, że jakby co na przebranie na płaskie.

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Red velvet jest ciekawym pomysłem Jest prosty, a zarazem elegancki i wykwintny. I jeśli dobrze pamiętam to Twój TŻ będzie miał garnitur trochę pod ten kolor ?
Tylko teraz pytanie - czy Twoja cukiernia zrobi dobry red velvet?

Nie mam pojęcia ile paczka ciastek
A Tobie chodzi o takie gotowe, co się potem na odchodne gościom daje, czy takie na bramki paczki?
Bo u mnie jest jeszcze tradycja roznoszenia kołocza weselnego w tygodniu przed weselem sąsiadom, znajomym i dalszej rodzinie, która nie jest zaproszona (zdaża się, że dostają także goście zaproszeni). Taka paczka to 3 kawałki kołocza: z makiem, z serem i z posypką + zawiadomienie o ślubie - kto, gdzie, kiedy.
Kupe kasy na to idzie - jedna blacha to koszt ok. 100 zł, a z niej wychodzi 6 lub 8 kawałków. Średnio wychodzi taka paczka 50 zł same ciasto + opakowanie, zawiadomienie. 10 takich paczek i 500 zł nie Twoje A na 10 napewno się nie skończy
mnie też masa cukrowa nie powala i początkowo bardzo nie chciałam, ale już pomału przekonuje się do tego pomysłu. Opcje red velvet dostałam od tej cukierni, nie miałam okazji spróbować, ale być może pójdę w tym kierunku Jak góra oklepana to może chociaż środek nietypowy

zgadza się mój będzie miał garnitur w kolorze czereśniowym (nigdy nie wiem jak go określić)... nawet nie pomyślałam, że to może jakoś skojarzyć się z kolorem tortu, ale koncepcja podoba mi się na stołach mają być miseczki ze świeżymi owocami, będą czereśnie i truskawki zamiast klasycznych połówek kiwi i bananów na piętrowych kloszach.

mi chodziło o te paczki co po weselu daje się każdej parze. Będę potrzebować ok 60 paczek dla gości (1 na parę) i jakieś zapasowe jakby wypadało kogoś poczęstować, np kucharkom na podziękowanie. U mnie nie roznosi się kołaczy ani nic innego, każdy dostaje po prostu ciasto i weselną.

Stary 2013-12-13, 11:18   #1160
fusiacola
Wtajemniczenie

ewentualnie mogę zamiast kwiatów sama przystroić owocami, np jezynami i malinami. Co myślicie? To by był taki kompromis między tym co sama chce a tym co moi bliscy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg jezyny.jpg (71,2 KB, 7 załadowań)

Stary 2013-12-13, 11:25   #1161
Lg_ago
Zadomowienie

Cytat:
ewentualnie mogę zamiast kwiatów sama przystroić owocami, np jezynami i malinami. Co myślicie? To by był taki kompromis między tym co sama chce a tym co moi bliscy

Bomba !
I jeszcze te zielone listki !
Tak, tak, tak !

Albo tak udekorowany:
http://www.we-dwoje.pl/p/a_i/37/5/5/.../b_4_31141.jpg

Edytowane przez Lg_ago
Czas edycji: 2013-12-13 o 11:26
Stary 2013-12-13, 12:01   #1162
Karolina_a90
Raczkowanie

Cytat:
ten jest piękny!!! <3
Karolina_a90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 12:12   #1163
existence
Zakorzenienie

Cytat:
też Krakowa dobrze nie znam, ale parę miejsc kojarzę. Swoją drogą ten dominikański to kościół Św. Trójcy a "mój" Przenajświętszej Trójcy Myślę, że mojemu facetowi pomysł z naukami tam się spodoba może na początku przyszłego roku wybierzemy się, teraz i tak miejsc tam nie ma.

u mnie za tort dla 120 osób pokryty tylko białą masą cukrową (bo chce udekorować sama kwiatami) kosztuje 750zł, a dokładnie taki sam tort tylko ślubny równo 1000zł. Zdziwiło mnie, że cena jest niezależna od smaku, bo przy wycenie mówiłam, że jeszcze nie wiem jaki chce. Na szczęście ciasta do paczek mają bardzo dobre więc najprawdopodobniej nie będę szukać innej cukierni. Paczka swoją drogą 22zł, ciekawa jestem jak u Was?
mnie w cukierniach napisali tak:
- Można kupić też paczki z ciastem, ceny: 11,50, 13,50, 15,50 lub 16,50zł za sztukę w zależności od wielkości paczki. (ta od 560zł za tort)
- ta druga cukiernia: Polecamy również paczki dla gości zapakowane w estetyczne przezroczyste pojemniki, każdy z serwetką, bilecikiem, ozdobiony kokardką. Duża paczka zawiera 4 rodzaje ciasta (ok 1,4 kg) i kosztuje 28zł. Mała paczka-również 4 rodzaje ciasta (ok 0,8 kg) - cena 19zł.

Nie wiem jak to się przedstawia wielkościowo w tej pierwszej, jeszcze nie oglądałam

Cytat:
jeśli tylko umiesz to sama ładnie zrobić to super pomysł my będziemy mieć tort w grochy bo to nasz motyw przewodni
Stary 2013-12-13, 12:28   #1164
Lg_ago
Zadomowienie

Cytat:
mnie też masa cukrowa nie powala i początkowo bardzo nie chciałam, ale już pomału przekonuje się do tego pomysłu. Opcje red velvet dostałam od tej cukierni, nie miałam okazji spróbować, ale być może pójdę w tym kierunku Jak góra oklepana to może chociaż środek nietypowy

zgadza się mój będzie miał garnitur w kolorze czereśniowym (nigdy nie wiem jak go określić)... nawet nie pomyślałam, że to może jakoś skojarzyć się z kolorem tortu, ale koncepcja podoba mi się na stołach mają być miseczki ze świeżymi owocami, będą czereśnie i truskawki zamiast klasycznych połówek kiwi i bananów na piętrowych kloszach.

mi chodziło o te paczki co po weselu daje się każdej parze. Będę potrzebować ok 60 paczek dla gości (1 na parę) i jakieś zapasowe jakby wypadało kogoś poczęstować, np kucharkom na podziękowanie. U mnie nie roznosi się kołaczy ani nic innego, każdy dostaje po prostu ciasto i weselną.
Bo u mnie się czegoś takiego nie rozdaje.
Tzn. niektórzy rozdają, ale nie jest to jakaś tak tardycja, której wszyscy oczekują

Stary 2013-12-13, 13:53   #1165
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:

Bomba !
I jeszcze te zielone listki !
Tak, tak, tak !

Albo tak udekorowany:
http://www.we-dwoje.pl/p/a_i/37/5/5/.../b_4_31141.jpg
fajnie, że Ci się podoba... zobaczę jak mój facet i mama zareagują. Chociaż nie powinni być tak sceptyczni już, bo najbardziej przeszkadzały im nieobrobione boki.
Tez z linku śliczny, mój by też był piętrowy. W cukierni proponują mi dolne piętro atrapę, tak samo pokrytą np. masą cukrową, jeżeli chce mieć 4 okazałe piętra. Zwykle na 120 kawałków robi się 2 piętra, czasem trzecie ale malutkie. 4 pięter nie robi się w ogóle, bo tort jest za ciężki i nie trzyma pionu.

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
mnie w cukierniach napisali tak:
- Można kupić też paczki z ciastem, ceny: 11,50, 13,50, 15,50 lub 16,50zł za sztukę w zależności od wielkości paczki. (ta od 560zł za tort)
- ta druga cukiernia: Polecamy również paczki dla gości zapakowane w estetyczne przezroczyste pojemniki, każdy z serwetką, bilecikiem, ozdobiony kokardką. Duża paczka zawiera 4 rodzaje ciasta (ok 1,4 kg) i kosztuje 28zł. Mała paczka-również 4 rodzaje ciasta (ok 0,8 kg) - cena 19zł.

Nie wiem jak to się przedstawia wielkościowo w tej pierwszej, jeszcze nie oglądałam

jeśli tylko umiesz to sama ładnie zrobić to super pomysł my będziemy mieć tort w grochy bo to nasz motyw przewodni
u mnie jest 22 zł za kilogram ciasta (też mogę wybrać co chce z ich oferty, po prostu wagowo ma się zgadzać), zapakowane w plastikowe pudełko, z serwetką i bilecikiem. Ale ten bilecik w praktyce ma ich lokowanie produktu, więc jest jak ulotka

Jeżeli sama wybierasz ciasta na wagę to możesz się nieźle przejechać. Najbardziej chyba na niepozornych ciastach na cieście biszkoptowym (mocno pączowanym wodą) lub galaretkach, które są ciężkie. A tak to cukiernia dobiera ciasta tak, aby było ich też 'wizualnie' dużo. Wkońcu te paczki to taka ich reklama

z ozdobieniem tortu nie widzę większego problemu. Położenie owoców czy liści to żadna filozofia

tort w grochy brzmi ciekawie

Stary 2013-12-13, 17:29   #1166
ewaden
Raczkowanie

Cytat:
Tez z linku śliczny, mój by też był piętrowy. W cukierni proponują mi dolne piętro atrapę, tak samo pokrytą np. masą cukrową, jeżeli chce mieć 4 okazałe piętra. Zwykle na 120 kawałków robi się 2 piętra, czasem trzecie ale malutkie. 4 pięter nie robi się w ogóle, bo tort jest za ciężki i nie trzyma pionu.

u mnie jest 22 zł za kilogram ciasta (też mogę wybrać co chce z ich oferty, po prostu wagowo ma się zgadzać), zapakowane w plastikowe pudełko, z serwetką i bilecikiem. Ale ten bilecik w praktyce ma ich lokowanie produktu, więc jest jak ulotka
Ja wezmę pewnie tort z restauracji, w której będzie przyjęcie (mają własną cukiernię)- liczą 10zł od osoby. Wybrałam już nawet smak - szwarcwaldzki- ciemny z gorzkiej czekolady Wiem, że to niemało, ale zdecyduję się na to jeśli nie uda mi się przyjechać do Polski 3 m-ce przed ślubem. Jeśli zaś uda mi się, to poszukam gdzie indziej też Fusiacola, mi też zaproponowano dolne piętro atrapę
Za ciasta na stół mam liczone 9zł od osoby- mam do wyboru 3 rodzaje (ja wybrałam miodownik, tiramisu i ciasto jogurtowe z wiśniami)- serwowane bez ograniczeń.

Co do paczek dla gości- biorę je ze sprawdzonej malutkiej cukierni. Normalnie liczą 19zł za paczkę, takiej plastikowe przezroczyste opakowanie (ok 0,8kg zdaje się), ale ja będę inaczej liczona. Ja chcę tylko drobne ciasteczka, bez ciast krojonych, w mniejszych opakowaniach które ja dostarczę- takie jak w załączniku

Odnośnie paczek dla sąsiadów- chyba coś im zaserwuję, ale kołacza nie mamy w zwyczaju. Mam m.in. jednego durnego złośliwego sąsiada (ok, żona jest wredna, a on tylko pantoflarz ),chętnie bym mu nie zaniosła, ale historia nauczyła mnie że nie powinnam nikogo pomijać- siostra jak poszła do niego z paczką to podziękował i powiedział, że skoro ma ślub, to odwoła koparkę, którą zamówił to pracy w ogródku na ten dzień

Aha, fusiacola, jak widać po wcześniejszych komenatarzch nie Ty jedna bazujesz na excelu - mój mąż widząc moje budżetowanie wszystkiego, w tym ślubu oczywiście!, żartuje "że moje życie bez excelu nie miałoby sensu, a już na pewno dzień byłby stracony"
I buty też udało mi się kupić taniej niż zakładałam- 50 $ z Nine West. Blado cieliste, super! wygodne, z wszytą poduszką silikonową
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg typ 1.jpg (8,6 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nine west ambitious 1.jpg (14,8 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nine west ambitious 5.jpg (9,8 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nine west ambitious 2.jpg (10,8 KB, 1 załadowań)
ewaden jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 17:33   #1167
magda_mjt
Zakorzenienie

I ja kupiłam buty na wyprzedażach . Zadnych nie planowałam, a mam juz 3 pary, za łączna kwotę ok £30 (łącznie z wysylka jednej z par ). Po kazdym z zakupów byłam okropnie zadowolona .

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-12-13, 17:49   #1168
fusiacola
Wtajemniczenie

ewaden 10 zł za tort na osobę do dobra cena a szwarcwaldzki lubię bardzo, zwłaszcza jak wiśnie są robione specjalnie w takim jakby słodko-kwaśnym likierze(? - nie wiem jak to określić) a nie z kompotu zawsze mnie ciekawiło czym różni się od niego tort czarny las, bo zawsze na zdjęciach wygląda tak samo
jeżeli nie masz jeszcze pudełeczek takich kupionych to mozna je taniutko dostać w sieci cukierni Krakowskie Wypieki czasem są gratis dodawane do kawałków tortów.

buty śliczne

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Napisane przez magda_mjt Pokaż wiadomość
I ja kupiłam buty na wyprzedażach . Zadnych nie planowałam, a mam juz 3 pary, za łączna kwotę ok £30 (łącznie z wysylka jednej z par ). Po kazdym z zakupów byłam okropnie zadowolona .
ale po co Ci aż 3 pary? kiedy zamierzasz je przebierać? Chyba, że jedne masz na dzień ślubu, drugie na poprawiny, a trzecie na .... plener?

Stary 2013-12-13, 17:56   #1169
magda_mjt
Zakorzenienie

Cytat:
ale po co Ci aż 3 pary? kiedy zamierzasz je przebierać? Chyba, że jedne masz na dzień ślubu, drugie na poprawiny, a trzecie na .... plener?
Bo moge :P haha a tak serio, to mam 2 pary obcasów i jedne baleriny. Baleriny wiadomo na przebranie. A obcasy- jedne sa klasyczne białe, obcas jakies 5,5/6cm, drugie sa fuksjowe, obcas 8cm. Ogolnie nie tak dawno wpadła mi myśl, ze mozeby tak kolorowe obcasy? Znalazłam całkowicie skórzane, bardzo wygodne, obcas jeszcze na styk z wysokością przejdzie, na wyprzedaży, wiec kupiłam. Jesli koniec końców ich nie uzyje- to te sie akurat nie zmarnują .

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-12-13, 18:18   #1170
ewaden
Raczkowanie

Cytat:
ewaden 10 zł za tort na osobę do dobra cena a szwarcwaldzki lubię bardzo, zwłaszcza jak wiśnie są robione specjalnie w takim jakby słodko-kwaśnym likierze(? - nie wiem jak to określić) a nie z kompotu zawsze mnie ciekawiło czym różni się od niego tort czarny las, bo zawsze na zdjęciach wygląda tak samo
jeżeli nie masz jeszcze pudełeczek takich kupionych to mozna je taniutko dostać w sieci cukierni Krakowskie Wypieki czasem są gratis dodawane do kawałków tortów.

buty śliczne
dziekuję ja bym z chęcią poszła w wysokości obcasa na jakie Ty się zdecydowałaś, ale mój mąż jest 8cm wyższy i tu miałam limit- nie chciałam się nad nim wywyższać na ślubie ( na cywilnym to zrobiłam- ubrałam 11cm szpile )
czy tak jak np. magda_mjt będziesz miała buty na przebranie? na później

pocieszyłaś mnie tą ceną tortu- cały czas myślałam, że przepłacam i myślałam, że muszę lepszy research zrobić jak mi czas na to pozwoli

pudełeczka już mam stety niestety ale dziękuję za podpowiedź - może się jeszcze przyda (jak mi zabraknie dla sąsiadów na przykład)
ewaden jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości