|  2013-12-09, 12:51 | #91 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-07 
				 | 

Dot.: Samodzielna nauka języków obcych - wątek motywacyjny!

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2013-12-09, 13:40 | #92 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2013-03 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2013-12-09, 14:04 | #93 | |
				 | 

Cytat: 
  Dzisiaj idę na rozmowę w sprawie kursu  ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- A nie podałaś, gdzie znajdziemy Ankę   | |
|     |   | 
|  2013-12-09, 15:32 | #94 | ||
				 | 

Cytat: 
 Wszystkie potrzebne informacje zawarłam w tym poście: Cytat: 
 | ||
|     |   | 
|  2013-12-09, 17:36 | #95 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-09 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cytat: 
  Zrobiła mi Pani dobrze tą wiadomością   Szukam książki ze słownictwem finansowym/księgowym - wpadła Wam może w oczy takowa? inna niż Market Leader? ten program, zdaje się, przetestuję na tym słownictwie. Ja oglądam wystąpienia z TedTalks (taa, wiem, marudzę z tym serwisem, ale szalenie go lubię  ) no i też filmy w oryginale, tyle że z braku czasu to wychodzi jakiś jeden, dwa na tydzień :/ Edytowane przez monachee Czas edycji: 2013-12-09 o 17:38 | |
|     |   | 
|  2013-12-09, 17:57 | #96 | |
				 | 

Cytat: 
  Sent from my GT-I9195 using Tapatalk | |
|     |   | 
|  2013-12-10, 19:31 | #97 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2011-01 
				 | 

Cześć. Chciałabym się podpiąć, gdyż mam pewne pytanie. Czy ktoś z was korzystał z książki straightforward advanced? Ja mam to na uczelni i się tak właśnie zastanawiam czy jest pomocna przy IELTSie. Muszę zdać egzamin na 7,5 i trochę się stresuję(5 kwietnia zdaję) . Co mogłybyście polecić do nauki jeśli nie korzystałyście z tej książki? | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|  2013-12-10, 20:39 | #98 | 
				 | 

Moim zdaniem powinnaś iść do lektora i poprosić o zakres tematyczny, który będziecie przerabiać pod kątem egzaminu, a który jest wymagany i wtedy wybrać się do księgarni i przejrzeć podręczniki do self-study pod tym właśnie kątem. Ewentualnie jak już poznasz zakres tematyczny to nam łatwiej będzie Tobie doradzić wybór materiałów. Osobiście nie miałam do czynienia z tą książką, o której wspominasz, ale znam wiele innych na poziomie advanced, tyle że mimo wszystko różną się zakresem tematów.

| 
|     |   | 
|  2013-12-10, 21:07 | #99 | 
				 | 

monachee, wysłałam Ci zaproszenie na LC    | 
|     |   | 
|  2013-12-10, 21:43 | #100 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2012-06 
				 | 

Hej. Ja uczę się angielskiego od 9 lat. Niestety na wzgląd tego, że rzadko mam okazję porozmawiać po angielsku mam mały problem, a mianowicie rozumiem co ktoś do mnie mówi ale mam problem z odmienianiem słowa w odpowiednim czasie. Poza tym kocham Japonię jak i język japoński. Póki co w j. japońskm jestem na kanji, znam podstawowe zwroty typu " jak masz na imie?". Na chwilę obecną byłoby na tyle, ponieważ nie mam za bardzo czasu na "dopracowanie" obu języków.   | 
|     |   | 
|  2013-12-11, 07:11 | #101 | |
				 | 

Cytat: 
  akurat jest bardzo prosty sposób, tyle że ciutkę czasochłonny, ale dla chcącego nic trudnego. Opisałam go na moim blogu jakiś czas temu, polecam. Wystarczy, czytając choćby krótki tekst w obcym języku i wypisując słówka, których znaczenia nie znamy, po przetłumaczeniu ich, trzeba ułożyć z nimi różne zdania we wszystkich czasach, w jakich tylko się da. Po miesiącu będziesz mistrzem czasów, gwarantuję  Dziękować! przyjęte   | |
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2013-12-11, 08:00 | #102 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2013-09 Lokalizacja: z raju na ziemi 
				 | 

monachee,  swietny pomysl z ta odmiana slowek, mi tez sie to przyda ;-) dziekowac. Ja od siebie polecam czytanie ksiazek po angielsku. Naprawde duzo daje. Cale konstrukcje zdan plus nowe slowka. Pierwsza ksiazke zqczelam czytac na kompie, i oczywiscie wlaczony translator, dlugo schodzilo bo czytalam fantastyke co do najlatwiejszych nie nalezy. Najgorzej to sie przelamac. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. 
				__________________ Lubię czytać | 
|     |   | 
|  2013-12-11, 09:01 | #103 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-02 
				 | 

Sweetlady5, skąd Twoja miłość do Japonii? Bo też ją uwielbiam. Chociaż miałam także przygodę z koreańskim i już umiałam alfabet, parę słów i wyrażeń, ale jakoś z pewnych przyczyn się rozmyło w tłoku. A japońskiego strasznie chciałabym się kiedyś nauczyć. Osobiście powiem Wam, że po rzuceniu filologii angielskiej nie mam żadnej motywacji do nauki języków obcych, a szkoda..Ostatnio zastanawiam się czy nie wrócić do francuskiego, bo w liceum byłam w klasie z tym językiem na poziomie rozszerzonym. | 
|     |   | 
|  2013-12-11, 11:29 | #104 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-07 
				 | 

Cytat: 

__________________ | |
|     |   | 
|  2013-12-11, 12:41 | #105 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2013-12-11, 17:26 | #106 | |
				 | 

Cytat: 
 Ogólnie to IELTS jest diagnostyczny,zatem jakby nie ma zakresu tematycznego. Moja babka za dużo o nim nie wie, myślałam,że może ktoś kto miał poziom advanced w szkole będzie coś wiedział na temat przydatności tej książki na IELTSie. Jakoś się mega tym stresuję, dlatego szukam przeróżnych informacji na ten temat. A któraś z was w ogóle zdawała/będzie zdawać IELTS? | |
|     |   | 
|  2013-12-11, 20:27 | #107 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2012-06 
				 | 

monachee Dziękuję  Świetny pomysł!  ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Moja miłość do Japonii ich kultury, języka itp wzięła się w zasadzie z oglądania anime, które to uwielbia mój facet  Ogółem wystarczyło, że wkręciłam się w oglądanie paru anime, natknęłam się parę razy na blogi i stwierdziłam, że muszę pogłębić swoją wiedzę na temat tego kraju no i oczywiście poznać podstawy japońskiego. Wśród moich znajomych gdy poruszam ten temat jest wielkie poruszenie (powiedz mi coś po japońsku itp) natomiast wśród znajomych mojego faceta mogę się trochę wypowiedzieć   | 
|     |   | 
|  2013-12-12, 17:57 | #108 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2013-12 Lokalizacja: Łódzkie 
				 | 

Ja sie ucze sama hiszpańskiego i nie jest źle  ! Aczkolwiek mam czasem z gramatyka problemy ale wtedy wystarczy dłuzej posiedziec i jakos sie zrozumie  korzystam z wydawnictwa edgard  uwielbiam hiszpanski <3 | 
|     |   | 
|  2013-12-12, 20:01 | #109 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-03 Lokalizacja: Polska 
				 | 

Cytat: 
  Jednak póki co, brak mi czasu na konkretną naukę tego języka, mimo że książkę i słownik nabyłam jakiś czas temu. 
				__________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona." | |
|     |   | 
|  2013-12-12, 20:28 | #110 | |||
				 | 

Cytat: 
  ) cieszę się, że Ci się podoba  co do czytanie po angielsku - najlepiej romanse, to najłatwiejszy gatunek do czytania w oryginale  ja czytam głównie w tramwaju i odstrasza mnie brak ołówka i tak jakoś ciężko mi się zorganizować  Cytat: 
  pisząc o zakresie tematycznym nie miałam na myśli czegoś w stylu np. cechy charakteru  tylko coś takiego jak ma np. FCE czy CAE, wiesz, że te egzaminy składają się z writingu, speakingu, listeningu, use of english a każdy z nich ma wytyczne i na przykład w przypadku use of english mniej więcej wiesz co się powtarza. Dlatego można pod to wybrać samemu różne książki. IELTSA nie zdawałam, ale może British Council udostępnia wzory egzaminów z wcześniejszych lat do poprawnia (robi to z FCE, CAE i CPE) dzięki czemu można zapoznać się z samym egzaminem i przekonać się co nas czeka. Po nitce do kłębka podobno  nie łam się, kombinuj a będzie dobrze! british council ielts (http://www.britishcouncil.pl/ielts), ILETS org (http://www.ielts.org/) ale to już pewnie znasz. Cytat: 
  ale nie wcześniej niż za dwa lata, teraz są inne priorytety na tapecie. | |||
|     |   | 
|  2013-12-13, 11:40 | #111 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2013-09 Lokalizacja: z raju na ziemi 
				 | 

monache, to fakt, że najłatwiej czyta się romanse - wrzuciłam sobie na czytnik i wgrany słownik i o wiele szybciej idzie niż fantastyka, ale... tamten tom niewiadomo kiedy będzie i czy w ogóle a ja koniecznie chcę sie dowiedzieć co i jak   zawsze to jakaś motywacja  Wkręciłam się na tyle, że okupuję teraz awesomebooks.com  bo tanie książeczki są. Hiszpański jest znacznie łatwiejszy niż francuski - chociażby w wymowie, sama mam ochotę się zacząć uczyć, ale na razie mój prio to angielski na znacznie lepszym poziomie niż obecnie  I niemiecki, ale to za jakiś czas jak opanuję angielski. 
				__________________ Lubię czytać | 
|     |   | 
|  2013-12-13, 14:44 | #112 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2013-12 Lokalizacja: Łódzkie 
				 | 

No nie powiem że hiszpanski jest meeega prosty,ale tak jak napisałam czasem gramatyka jest trudna bo trzeba zapamietac duzo wyjatkow jest w czasach no i oczywiscie odmiana przez osoby xD mam jednak motywacje do nauki hiszpanskiego   napewno jest prostrzy od francuza,chocby w wymowie  jak ja kiedys patrzyłam na ksiażke mojej kolezanki,ktora uczy sie go to sie przeraziłam xD Edytowane przez unachica17 Czas edycji: 2013-12-13 o 14:50 | 
|     |   | 
|  2013-12-13, 16:44 | #113 | 
				 | 

Moje postanowienie to zdanie matury rozszerzonej z angielskiego (już w maju   ), a potem daję sobie rok-dwa do przystąpienia do certyfikatu CAE.  Potem chcę trochę 'dziobnąc' hiszpańskiego, ale nie zależy mi na jego perfekcyjnej znajomości. Kiedyś się go trochę uczyłam, właściwie zaczęłam, ale musiałam przestać z uwagi na to, że w liceum zaczęłam uczyć się francuskiego i już po chwili zaczęły mi się mieszać (podobna pisownia). I potwierdzam- francuski jest trudniejszy od hiszpańskiego, właściwie to nienawidzę francuskiego, nic mi się w nim nie podoba  I wszystko co związane z Francją- kuchnia, piosenki, filmy, budynki. NIC. Dosłownie  No ale to moja własna opinia, wiem, że są osoby, które są zauroczone tym językiem i nic mi do tego   
				__________________ | 
|     |   | 
|  2013-12-13, 16:50 | #114 | ||
				 | 

Cytat: 
  kurka, może czas ruszyć z duchem czasu i też nabyć czytnik? ^^ straszny dinozaur ze mnie momentami. Cytat: 
   | ||
|     |   | 
|  2013-12-13, 17:02 | #115 | 
				 | 

Też tak myślę, tym bardziej, że nie idę na studia (jak na razie   ) tylko do pracy, więc będę miała dużo wolnego czasu. Tyle, że dałam sobie okres rok-dwa, bo wiem, jak czasem potrafię stracić motywację na dłuższy okres   
				__________________ | 
|     |   | 
|  2013-12-13, 18:23 | #116 | 
				 | 

Dzięki za pocieszenie   Taak, znam council, nawet byłam na targach w sobotę  Mam też książki z chomika z testami, po prostu się dokształcam, żeby zdać to jak najlepiej . Chyba zacznę wydzwaniać do kuzyna , irlandczyka xd | 
|     |   | 
|  2013-12-13, 22:47 | #117 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-10 
				 | 

Cześć wam   Jako że na razie mam dużo wolnego czasu, kilka godzin dziennie poświęcam na angielski i szwedzki. Od lutego mam nadzieję zacząć przerabiać książki do szwedzkiego na poziomie B1, a do angielskiego C1. Oprócz nauki z podręczników i robienia ćwiczeń, oglądam filmy i seriale po angielsku, w planach mam też przeczytanie książki, ale najpierw muszę zaopatrzyć się w notes do słówek z niej  Za rok może uda mi się podejść do CAE. Marzy mi się jeszcze kiedyś nauka francuskiego, ale to może za parę lat   | 
|     |   | 
|  2013-12-13, 22:49 | #118 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-08 
				 | 

Ja przez tablicę pl nawiązałam znajomość z osobą, która też chciała popracować nad swoim angielskim i od miesiąca regularnie ze sobą mailujemy   Powiem Wam, że takie konwersacje naprawdę pomagają! Mam tylko problem, bo kolega chce w przyszłym tygodniu umówić się ze mną na skype, a ja się boję  zdecydowanie lepiej idzie mi pisanie, niż mówienie :/ poza tym on jest na dużo wyższym poziomie.. nie chcę się ośmieszyć   
				__________________ 'Winners don't make excuses' H.S.   | 
|     |   | 
|  2013-12-13, 23:19 | #119 | |
				 | 

Cytat: 
  Sent from my GT-I9195 using Tapatalk ---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Polecam czytnik, broniłam się długo przed zakupem, a teraz nie wyobrażam sobie bez niego życia ^^ | |
|     |   | 
|  2013-12-14, 01:07 | #120 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-10 
				 | 

Cytat: 
  Zresztą wiadomo, że nie będziesz mówić jak native, skoro oboje umówiliście się w celu szlifowania angielskiego. Najgorsze jest pierwsze "Hello, how are you?", a później już z górki   Dzięki temu będziesz miała same korzyści  Nawet jeśli się pomylisz czy wypadnie ci z głowy jakieś słowo, to on na pewno nie stwierdzi, że się ośmieszyłaś. To będzie rozmowa na luzie, a nie sprawdzian. I wiem, co mówię, bo sama takie strachy przeżywałam, okazało się, że niepotrzebnie  Tak więc trzymam kciuki i czekam na relację, jak poszło   Edytowane przez Krumcia Czas edycji: 2013-12-14 o 01:08 | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.