|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
zaręczyny - czy nie za wcześnie
Witam Was, mam do Was pewne pytanie. Jestem z moim TŻ już ponad 3 lata, moi rodzice bardzo go lubią, jego mnie też. Jestem pewna jego i swoich uczuć. Ostatnio zaczął coś 'bąkać' na temat zaręczyn. Ja za dwa miesiące kończę 19 lat on ma 21, myślicie, że to dobry wiek ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
na przekór do celu
|
Dot.: zaręczyny - czy nie za wcześnie
Cytat:
![]() Ale dobra, bo zaraz zaczną cytować mój post z komentarzem: "Zejdź na ziemię, miłością się nie najesz!" ![]() Wszystko zależy od tego, jak długo po zaręczynach chcielibyście czekać do ślubu i czy mielibyście możliwość utrzymywać się samodzielnie po tym ślubie bez mieszkania kątem u rodziców.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od tego, czy chcecie się tylko zaręczyć, czy faktycznie zaręczyć się i zacząć planować ślub.
No i nie tyle wiek tu może być wyznacznikiem (bo aż tak młodzi nie jesteście) co wasza samodzielność.
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
W wakacje zaczniemy razem mieszkać, a co do ślubu to na pewno nie szybko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Mieszkanie będzie utrzymywane w połowie przez Niego w połowie przez moich rodziców, jeśli chodzi o całkowite odłączenie od rodziców to nastąpi to, gdy skończę studia. Mój TŻ mógłby sam Nas utrzymywać, jednak moi rodzice ' nie stoją źle ' dlatego też chcą się normalnie dokładać. Ja może będę miała dodatkowo pracę, ale wiadomo ze nie tak płatną jak on. Myślę, że jeśli chodzi o ślub to jeszcze spokojnie ze 3 lata.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Żona Gargamel
|
Jeśli dopiero zaczynasz studia i przez kilka kolejnych lat będziesz utrzymywana przez rodziców to niezbyt mi się to widzi... Chyba że po prostu chcecie być zaręczeni żeby być. No a że młodzi bardzo jesteście to wiecie, ale różnie ludzie dojrzewają więc w sumie nie ma co się nad tym rozwodzić...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja jakoś nie patrzę na to tylko pod względem materialnym, dobrze, że będziemy mieszkać sami i dobrze, że chociaż jedno z Nas będzie samodzielne. Nie mam zamiaru czekać ze wszystkim aż będę miała magistra inżyniera
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Najwazniejsze jest to czy jestes pewna swoich uczyc. Jak to mowi moj partner... "zareczyny to dobry sposob na to, aby pokazac drugiej osobie swoje zamiary oraz to, ze sie jest pewnym". Zareczyny nie zawsze musza oznaczac natychmiastowy slub. Tez mam 19 lat, moj chlopak 20, niedlugo tez razem zamieszkamy. I zareczyny oznaczalyby dla mnie: "Tak, jestem pewna naszego zwiazku".
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Uzależnienie
|
Haha bąkanie nic nie znaczy, forum intymne jest usłane wątkami pt. "bąkał od dwóch lat, ale się nie oświadczył, nawet pierścionki oglądaliśmy
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie byłoby za wcześnie - ale to subiektywna opinia.
Studia to był dla mnie czas samodzielnosci (osobistej, bo oczywiście pomagali mi w utrzymaniu rodzice) - chodzi tutaj o rodzaj samodzielnosci pt. zarządzanie sobą w czasie ![]() Czas pomieszkiwania w akademikach, stancjach - przy tym poznawałam bardzo wiele ciekawych, dziwnych, mądrych i głupich ludzi - zdobywało sie przyjaznie na całe życie, dziwnych imprez spontanicznych, zycia studenckiego po prostu. Nie chcialabym wchodzic w ten etap i zaręczona i od razu zamieszkać z chłopakiem. Troche to tak jak przejście spod jednych skrzydeł w drugie. Zamieszkac możecie zawsze - jeśli zamieszkacie od razu razem, to raczej stan pozostanie ten przez 5 lat ![]() Co do trwałości takich zwiazków - to widzialam obie strony - na pewno te pary, które etap studiów przechodzą łagodnie i te pary, w ktorych to najczęściej dziewczyna (wcale nie chłopak!) decydowały, że chcą na etapie studiów poświęcić czas sobie i podejmowały decyzje o rozstaniu.
![]() |
#12 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Także jak widać nie wszystkim jest pisane życie studenckie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, najwazniejsza jest chyba Twoja wewnętrzna opinia na ten temat. Ale skoro pytasz, to podam Ci 3 poglądy:
1. Według większości Twoich równolatków - zaręczyny nie muszą równać się ślubowi, są wyrazem podejścia do związku. Chcecie, to możecie się zaręczyć, a ślub zacząć planować za kilka lat. Okres narzeczeństwa jest pięknym okresem, więc w taki sposób można go jeszcze przedłużyć. 2. Mój osobisty pogląd - dla mnie pytanie 'czy zostaniesz moją żoną?' oznacza automatycznie plany ślubne. I szczerze traktuję zaręczyny jako poważną deklarację, nie wiem czy nie równi poważną co ślub, więc bym nie ryzykowała. Moment rozpoczęcia studiów, wejścia w nowe środowisko, nowe obowiązki, wspólne zamieszkanie - to robi w życiu taki przewrót, że niejednokrotnie kilkuletnie związki się rozpadają. Jesteście w wieku, kiedy następuje ogromna zmiana w człowieku, w zachowaniu, w światopoglądzie. Weź poprawkę na to, że wiele może się zmienić. Dodam, że mówię także na swoim przykładzie - na pierwszym roku studiów zostawiłam chłopaka po 3 latach związku. Zaręczyny nie uciekną, warto przeczekać ten najgorszy okres i upewnić się, że ten związek przetrwa, a dopiero potem składać tak ważne deklaracje. 3. Pogląd mojej mamy i wielu kobiet z jej pokolenia - oświadczy się, odbębni obowiązek, zamieszkacie razem i chłop będzie w raju. Obiad, pranie, sprzątanie, seks i zero zobowiązań. Nie zmusisz go wtedy do ślubu, zwłaszcza do rozpoczęcia jakichkolwiek planów po x latach. Bo niby po co miałby brać ślub, skoro nic się nie zmieni, poza tym, że nie będzie już miał odwrotu? Wpadniesz sama w swoje sidła. A potem rozwiązać problem pt. 'jesteśmy narzeczeństwem 5 lat a on nawet nie wspomina o ślubie' jest ciężko, nawet bardzo. Mężczyzna przyzwyczaja się do dobrego. Każde podejście inne, w każdym jest trochę prawdy. Poczytaj i zastanów się głęboko co do Ciebie przemawia. Zrób sobie mały rachunek sumienia, pomysl czego Ty byś chciała, czy jesteś go pewna, czy ucieszyłby Cię fakt zaręczyn. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Popieram wypowiedzi wyżej
![]() Mi się mój facet oświadczył po 13 miesiącach razem ![]() ![]() ![]() A dla mnie zaręczyny to pewna deklaracja i dowód poważnego związku. I dla mnie również to się wiąże z planowaniem ślubu ale bez pośpiechu bo my za przeszło 2 lata się pobierzemy. Edytowane przez agnieszka_2612 Czas edycji: 2013-12-06 o 09:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Antilia - nie wiem jakie masz doświadczenia, ale mój facet należy do słownych i do tych, dla których ślub jest czymś ważnym a nie czymś zbędnym
![]() Zgadzam się z viva91 i dziękuję _ema_ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]() A że dużo czytam to już nie raz czytałam żale dziewcząt, które o swoich facetach miały takie samo zdanie jak Ty a rzeczywistość okazała się bardziej gorzka niż słodka, może bąka, bo chce wybadać Twoje nastroje, ale nie na teraz natychmiast tylko na przyszłość, za parę lat i wcale to nie musi oznaczać, że uważa ślub za coś nieważnego, po prostu nie nastawiaj się, że to już, zwłaszcza, że jesteście młodzi.
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Nie wiem gdzie ja w swojej wypowiedzi umieściłam informację o tym, że jestem napalona na narzeczeństwo i ślub oraz, że nastąpi to już zaraz - mylne wnioski. Zastanawiam się co by było gdyby. Skończmy tą do niczego nieprowadzącą rozmowę, ja wiem swoje a Ty swoje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() ![]() DrugaStrona- pisałaś, że jesteście ze sobą 3 lata i jesteście pewni swoich uczuć więc nic nie stoi na przeszkodzie. Ale... jeśli Twój mężczyzna zaczyna myśleć o zaręczynach to niech myśli.. Tylko w jaki sposób on Ci to mówi? Jeśli tego chcesz to mu daj do zrozumienia .. ale nie nalegaj juz niech On sam o tym zdecyduję. Wtedy będziesz miała odrobinę więcej pewności czy mówi poważnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Mówi coś na zasadzie, np jak oglądaliśmy film i były w nim zaręczyny, że nie może się doczekać tego momentu, musi wymyślić coś wyjątkowego i dodaje : a gdybym jutro zapytał zgodziłabyś się ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ze swoim jestem prawie 4 lata i od jakiegoś roku też już coś "pobąkuje"o oświadczynach ale do tej pory tego nie zrobił
![]() ![]() Ale jeśli chcecie się zaręczyć, czujecie się na tyle pewni siebie i swoich uczuć to jasne, czemu nie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
.
|
a ja uważam, że za wcześnie. można być pewnym "powagi związku" i bez zaręczyn. nawet jeśli nie jesteś imprezowym człowiekiem to możesz poznać różnych ludzi, którzy diametralnie zmienią twoje postrzeganie świata. i różnie może być ze związkiem. zacznijcie od jednej zmiany, wspólne mieszkanie, a później planujcie dalsze kroki.
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Zaręczyny to taki wstęp do ślubu, ale nie oznacza to, że ten ślub ma się odbyć już.
Ja jestem zaręczona od dwóch miesięcy, a ceremonię planujemy latem 2015 roku.
![]() |
#26 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Patrząc po moich znajomych to bardzo niewiele. Tak w zasadzie to... żadna... A jeszcze nawet do 30. nie dobiłam ![]() ![]() Sorry za takiego pesymistycznego posta, ale obajrzałam ostatnio DVD ze studniówki i aż przykro mi się zrobiło, jak mało z tamtych czasów zostało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze Ci się nie oświadczył przecież.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogółem zgadzam się z dezire ![]() Edytowane przez Kate Noir Czas edycji: 2013-12-15 o 10:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Erudycja
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() moja obecna kierowniczka jest 19 lat po slubie, z mezem 22 lata. Nie wiem ile miala lat jak zaczęła z nim byc ale coś kolo 20. Ja sama poznalam mojego narzeczonego majac niecałe 17 lat. Dzis jestesmy razem prawie 6 lat a za pol roku slub. Daleka znajoma poznala swojego męża w gimnazjum, po okolo 10 latach wzięli ślub. Takze tego ![]() Cytat:
po co sie zareczac jak sie nie planuje slubu? Zareczac sie zeby byc zareczonym? Moj narzeczony oswiadczyl mi sie jak juz planowalismy slub (z pewnego powodu tak wyszlo), mieszkalismy juz razem i bylismy na swoim utrzymaniu. Bycie zareczonym dla samego bycia jest bez sensu. Bo byc ze sobą mozna i bez pierscionka, a taka deklaracja oznacza - "chcę Cię za żonę". Ale nie za 10 lat. To taki wstep, zeby mozna bylo planowac. Wyszlo mi masło maślane, przepraszam ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.