Scent Bar LI - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-14, 18:16   #1861
Murszafka
To ja :)

Dot.: Scent Bar LI

Cytat:
Napisane przez anastazjaaa2 Pokaż wiadomość
Jeszcze nie, dopiero w przyszły weekend
Narazie mam powtórkę kapuścianej ( zblendowane toto nawet zjadliwe) do środy, potem dwa dni odpoczynku i od piątku
I mam - 3 kg już
Bardadyna mam zamiar urządzać sobie przez kilka najbliższych weekendow
A my Bardadyna na co dzień teraz, ale cholesterolówkę. On ma też takie jadłospisy 2-tygodniowe, 800, 1200 kcal itd...

A ja lubię święta Mogę wszystkich zobaczyć na raz, zawsze ryczymy ze śmiechu, bo mój Brat jest duszą towarzystwa, piec lubię, gotować w sumie też, choć dopuszczana jestem tylko do pieczarek w cieście, faszerowanych jajek i gotowania uszek, resztę robi Mama i Ciotka.
Tylko to sprzątanie... Mama zaczyna 3 tygodnie wcześniej i codziennie po godzince, półtorej coś tam obrabia...

Właśnie namieszałam masy na 3 rodzaje ciastek (2 to pierniki), za tydzień zdobienie i ciastka, które nie muszą leżakować

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-14, 18:25   #1862
rachell111
Zakorzenienie

ja też lubię chyba mi przeszedł ogólny gniew na wszystko i wszystkich

jak wspomniałam, u nas to towarzyska imprezka, skręcamy się ze śmiechu, mimo smutku z oczywistego powodu to jednak tym śmiechem, humorem się leczymy.

Acz absolutnie rozumiem tych, którzy chcieliby w spokoju świętym spędzić tylko we dwoje - ich święte prawo, jak to już ktoś wyżej napisał nie każdemu w nos chichranie się i bratanie z rodzinką (a zwłaszcza z przyszywaną )

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2013-12-14 o 18:28
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-14, 18:33   #1863
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
mój też nie ale ja się z niej śmieję - niech się zajęździ na enter, jej sprawa
nie jest mi żal takich maniaków z obłędem w oczach
Ha, tylko niektórzy mieszkają z nietopszami
Cytat:
Napisane przez Murszafka Pokaż wiadomość
A ja lubię święta Mogę wszystkich zobaczyć na raz, zawsze ryczymy ze śmiechu, bo mój Brat jest duszą towarzystwa, piec lubię, gotować w sumie też, choć dopuszczana jestem tylko do pieczarek w cieście, faszerowanych jajek i gotowania uszek, resztę robi Mama i Ciotka.
Tylko to sprzątanie... Mama zaczyna 3 tygodnie wcześniej i codziennie po godzince, półtorej coś tam obrabia...
Ja też lubiłam i to bardzo, mam wspaniałe wspomnienia. Od kiedy wyszłam za mąż mamy gonitwę nie święta między jedną i drugą Mam. Nie da się Ich razem zebrać. Siostra TŻ nie mieszka w Kraku, ja jestem jedynaczka więc spędu nie ma. Mało gotuję bo robią to Mamy ale nietopsz coraz mniej się udziela więc i na mnie trochę spada. Ogólnie mam nerwowe Święta.

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-14, 19:41   #1864
Parabelka
Panaroja

snad przerwy w pierogach
Cytat:
1. A widzisz, a tę cała chlamydię odmykową to mój kot ma w oczach... Sprzedał mi??
2. No w sumie to robi, bo często płacą mu tylko za połowę dni przepracowanych...
3. Mam to samo... Pierniczyć zaczynam... Dziś tylko ciasto wyrobię, jutro wałkowanie i reszta przyjemności...
1.kothowa chyba inna , za to lucka jest bardzo powszechna , więc mogłaś złapać gdziebądź , koth niewinny
2.kurdesz no
3.a mnie ja się wzięłam to przeszło i nawet jak dam radę to po pierogach jeszcze może pierniczki strzelę a co

Cytat:
i
Ja zazwyczaj trzymałam w lodówce, ale mam tam teraz jakąś dziką ilość warzyw, więc zapakuję w miseczkach jeszcze w woreczki foliowe i na balkon. Ze 4 stopnie są, to tyle, ile w lodówce. Niech sobie leżakują Jutro pieczenie. I jeszcze takie rozrobiłam -autorka mi zawróciła nimi w głowie, a byłam dziś w Lidelku i mąkę kupiłam odpowiednią... Upiekę chyba za tydzień, bo jutro pewnie będę miała dość wałkowania tych ekspresowych
o , a ja najbardziej na pierniki uważam żytnią mąkę
Cytat:

Właśnie namieszałam masy na 3 rodzaje ciastek (2 to pierniki), za tydzień zdobienie i ciastka, które nie muszą leżakować
ja też lubię i aczkolwiek narzekam , to przy garach stoję z przyjemnością (bo żarłok okropny jezdem :brz ydal: )

Oprócz pierniczków chcę piernika większego z powidłami uskutecznić . Piernik powinien wyjść , pireniczków nigdy nie robiłam , więc ciekawe co będzie

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-14, 21:29   #1865
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez golden_eye Pokaż wiadomość

wqrfa ciąg dalszy.

Maja - znam tylko to, co było w książkach do muzyki w podstawówce niewiele pomogę zresztą, bo nawet nie mam już pianinka a co dopiero nut, to było tak daaaawno temu
też bym chciała ale od wczoraj mam z kolei wizję najazdu na moje domostwo ludzi od wczorajszego wq, a co za tym idzie oni się chyba spodziewają, że ja naprawdę stanę do garów i będę gotować a to jest NIEMOŻLIWE, nie wszystkiego, nie na 4 osoby, pomijając trudności techniczne (3 gary na stanie) to ja nie dam rady po prostu. a poza tym chcę odpocząć i dojść do siebie a nie siedziec na siłę z nimi i się użerać i udawać mimo to jak mi jest k... cudownie i rodzinnie, bo cały rok z nimi walczę i wysłuchuję przykrości a teraz mam udawać że kocham ich jak swoich rodziców, nigdy nic złego między nami nie było i jak się bardzo cieszę że przyjechali i mogę ich obsługiwać???

a tak się cieszyłam i czekałam na te święta i wszystko jest nie tak

jak sie nie uda wywinąc to zapowiedz ze owszeu ale kazdy przywozi 1 potrawe w ilosci dla wszystkich

murszaf- dalej nie kumam twojego mauza serio...przeciez wy wogole nie macie życia przez te jego robote , jedyne co moge sobie domniemac ze ma z tego za☠☠☠☠☠☠☠u dochód wielkosci nastu tysiecy i to go trzyma

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

mam srebrne perełki do ciast...chciałabym upiec do nich jakies pierniczki , ale ni mom pojecia hjak sie za to wziac..potrzebny jakis szybki i łątwy przepis i bez lezakowania...btw nie wiedzialam ze jest cos takiego jak lezakowanie ciastek..zawsze myslalam ze kazde ciasto jest z dnia na dzien mniej zjadliwe..a nie na odwrót
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-14, 21:32   #1866
Murszafka

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
murszaf- dalej nie kumam twojego mauza serio...przeciez wy wogole nie macie życia przez te jego robote , jedyne co moge sobie domniemac ze ma z tego za☠☠☠☠☠☠☠u dochód wielkosci nastu tysiecy i to go trzyma
Taaa... I dlatego mieszkamy na 40 metrach kwadratowych To wina nietopsza, tak go wychowała, że wszelkie niepowodzenia i błędy bierze na siebie i natychmiast chce to naprawić. Gryzie się tym i zaczyna działać, ona to wykorzystuje, pracodawcy też się szybko w tym łapią...
No nie mamy życia, widujemy się po godzinie dziennie, w weekendy on też pracuje, tyle, że z dimu... Każdy urlop zapieprzają nam telefonami itp. Święta też, na dodatek argument "wy nie macie dzieci, to nie musicie mieć wolnych świąt" mnie osłabia...

Idę pakować prezenty

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Cytat:
mam srebrne perełki do ciast...chciałabym upiec do nich jakies pierniczki , ale ni mom pojecia hjak sie za to wziac..potrzebny jakis szybki i łątwy przepis i bez lezakowania...btw nie wiedzialam ze jest cos takiego jak lezakowanie ciastek..zawsze myslalam ze kazde ciasto jest z dnia na dzien mniej zjadliwe..a nie na odwrót
Proponuję ten z mojej stopki Teoretycznie musi 24 godziny się chłodzić, ale w praktyce już i 2 mu dawałam -żeby po prostu ciasto było zimne. Gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu na dodatek

Stary 2013-12-14, 21:42   #1867
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Taaa... I dlatego mieszkamy na 40 metrach kwadratowych To wina nietopsza, tak go wychowała, że wszelkie niepowodzenia i błędy bierze na siebie i natychmiast chce to naprawić. Gryzie się tym i zaczyna działać, ona to wykorzystuje, pracodawcy też się szybko w tym łapią...
No nie mamy życia, widujemy się po godzinie dziennie, w weekendy on też pracuje, tyle, że z dimu... Każdy urlop zapieprzają nam telefonami itp. Święta też, na dodatek argument "wy nie macie dzieci, to nie musicie mieć wolnych świąt" mnie osłabia...

Idę pakować prezenty

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Proponuję ten z mojej stopki Teoretycznie musi 24 godziny się chłodzić, ale w praktyce już i 2 mu dawałam -żeby po prostu ciasto było zimne. Gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu na dodatek

ja bym rzuciłą te robote w p...u na jego miejscu...to jest niewolnictwo..no ale macie to na co sie godzicie niestety

co do pierniczkow-to własnie studiuje ten przepis i wydaje mi sie niebywale skomplikowany .i mam mnostwo pytan

np- kiedy poznam ze sie w 1 fazie zrobił ten kamel i mam dorzucic reszte?, czy orzechy i migdały są niezbędne? pozatym nie znalazłam momentu w ktorym sie je dorzuca , ile wychodzi tych piernikow? bo mam wrazenie ze tona...albo skłądaja sie z samych przypraw , co to znaczy mocny napar z kawy? trzeba go jakos odfiltrowac?
na jaką grubosc rozwałkowac ciasto? skad sie bierze sode?

dla usprawiedliwienia dodam ze w zyciu nic nie upiekłam
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-14, 22:21   #1868
Murszafka

No dobra... Na niebiesko moje -tak chyba szybciej pójdzie

Cytat:
ja bym rzuciłą te robote w p...u na jego miejscu...to jest niewolnictwo..no ale macie to na co sie godzicie niestety
-to niszowa branża, w kraju naszym roboty nie znajdzie, trzeba by się za Dubajem porozglądać...

co do pierniczkow-to własnie studiuje ten przepis i wydaje mi sie niebywale skomplikowany .i mam mnostwo pytan
-wydaje się, serio jest prosty, tylko jest dość dużo składników, to może być mylące...
np- kiedy poznam ze sie w 1 fazie zrobił ten kamel i mam dorzucic reszte?,
-charakterystyczny złoty kolor się robi i lekko pieni, ale to nie jest sekunda, czy 2, na spokojnie można obserwować
czy orzechy i migdały są niezbędne?
-tak, dają charakterystyczny smak, ja np. kupiłam dziś mielone migdały w Lidlu, bo mi się siekać nie chciało...
pozatym nie znalazłam momentu w ktorym sie je dorzuca ,
-razem z mąką
ile wychodzi tych piernikow? bo mam wrazenie ze tona...
-zależy, jak grubo rozwałkujesz, jest ich sporo, ale i tak zazwyczaj, jeśli robię tylko z tego przepisu, podwajam porcję, bo się szybko rozłażą
albo skłądaja sie z samych przypraw ,
-nie... Są aromatyczne, ale prońćposz ostre, piekące, czy coś takiego
co to znaczy mocny napar z kawy? trzeba go jakos odfiltrowac?
-ja dziś walnęłam łyżkę stołową mielonej kawy na szklankę. Czubatą. Nie filtrowałam, odmierzałam łyżką potem -proisto do karmelu, więc fusy zostały na dnie po prostu.
na jaką grubosc rozwałkowac ciasto?
-nie cieniej, niż 4 mm, bo można nie zdążyć wyjąć z piekarnika przed spaleniem ja tak właśnie koło pół cm robię, ale można i grubiej, będą miększe, tylko nieco dłużej będą się piekły
skad sie bierze sode?
-hmmm... no ja to ze spożywczaka, ale być może są jakieś alternatywne źródła

To to Ci się uda, to cierpliwe ciasto, kombinowałam już przy nim, jak koń pod górkę, zawsze wychodzi byle nie spalić
Kitrałam przez ostatnie 2 miesiące pudełka różnej maści, żeby mi się prezenty fajnie popakowały i teraz mi się nic nie mieści, albo są za duże luzy dla odmiany...

Stary 2013-12-15, 12:33   #1869
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość

Ja też nie rozumiem, Święta to tylko dwa dni a są cyrki przed. Człowiek jest zmęczony, wk....... i wszystko naraz. Bez umycia okien, prania dywanu czy sprzątania za szafkami, masą jedzenia Święta się nie odbędą?
ja od kiedy jestem "na swoim" to nie biegam, nie sprzątam, nie piekę, mam to w poważaniu oczywisćie jak w wigilię czy dzień przed przyjadę do rodziców to pomogę w szykowaniu jedzenia, ale wcześniej nie zamierzam sie zajechać
Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
Na razie np. to umiem
http://www.youtube.com/watch?v=E_t7aXUX2xc

Mile widziane coś równie proste i krótkie, najlepiej z klimatów metal/rock/filmowe. Sama znajdę w sieci nuty, potrzebuję tylko pomysłów
ja się uczyłam w podstawówce więc średnio było coś z klimatów rockowych
Jedyne co mi na tę chwilę przychodzi do głowy co się uczyłam z takich znanych piosenek to Yesterday, chociaż takie super proste to już chyba nie było
Cytat:
ja nie mam nigdy, moja matka też już zmądrzała, i generalnie dla nas święta to jedna wielka impra, łącznie z wigilią

Cytat:
I mam - 3 kg już

Cytat:
Ha, tylko niektórzy mieszkają z nietopszami

Cytat:
kurcze, ja rozumiem wychowanie wychowaniem, ale to już duży chłopiec jest i powinien zacząć uczyć sie asertywności zwłaszcza że jej brak odbija się poważnie na jego zdrowiu i życiu osobistym
Cytat:

tak mi sie właśnie wydawało jak Cię czytałam
ale spoko, ja całe życie piekłam, ale teraz nie piekę (tzn raz na rok mi się zdarzy) więc się uwsteczniam

Pierwsza?

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-15, 12:46   #1870
Murszafka

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
kurcze, ja rozumiem wychowanie wychowaniem, ale to już duży chłopiec jest i powinien zacząć uczyć sie asertywności zwłaszcza że jej brak odbija się poważnie na jego zdrowiu i życiu osobistym

tak mi sie właśnie wydawało jak Cię czytałam
ale spoko, ja całe życie piekłam, ale teraz nie piekę (tzn raz na rok mi się zdarzy) więc się uwsteczniam

Pierwsza?
1. No nie wiem, chyba bym musiała spakować kothy i razem z nimi się wyprowadzić, a i to nie mam pewności, czy coś na dłuższą metę zmieni... W zeszłym roku, w Budapeszcie sobie łaziliśmy i taka staruszka na zamku handlowała haftowanymi obrusami, stała i trzymała je w garści, uśmiechała się tylko, nie rzucała się namolnie na ludzie. Potem, wieczorem, znów ją widzieliśmy, po drugiej stronie rzeki. On miał 3 dni w plecy, że biedna kobieta nażycie tak musi zarabiać, jak jej pomóc w ogóle... To jest po prostu bardzo dobry, empatyczny człowiek, a korpomendy szybko się uczą, jak to wykorzystać. Jego aktualna szefowa dzwoni do niego i jęczy, że ją zwolnią, a ona w takim wieku, że nowej pracy nie znajdzie i będzie musiała dom bankowi oddać itp. I on się na to łapie naiwnie...

2. Ja dziś muszę upiec pierniki, ciastka imbirowo-anyżowe i sernik do robo na wigilię działową. Nie chce mi się...

3. No pierwsza, ja tu się czaję i rozpaczam, bo nowe Lutki na e-glamourze się pojawiły w ilości hurtowej, a tu święta i kasy niet...

Stary 2013-12-15, 13:04   #1871
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
2. Ja dziś muszę upiec pierniki, ciastka imbirowo-anyżowe i sernik do robo na wigilię działową. Nie chce mi się...

3. No pierwsza, ja tu się czaję i rozpaczam, bo nowe Lutki na e-glamourze się pojawiły w ilości hurtowej, a tu święta i kasy niet...
ja to chcę na wszelki wypadek zleceu chuopu, choć tak mi wyszło z wyliczeń że nasza kulinarna działka spoczywa na jego barkach to nie wiem czy się zgodzi skoro ciastek nie lubi, może być kłopot

BTW z powyższych ciastkowych pytań Polly znałam odpowiedź tylko na pochodzenie sody

ad3. No ale to święta - prezenta zamów se taka okazja że hohoho
Stary 2013-12-15, 13:34   #1872
Murszafka

Cytat:
ja to chcę na wszelki wypadek zleceu chuopu, choć tak mi wyszło z wyliczeń że nasza kulinarna działka spoczywa na jego barkach to nie wiem czy się zgodzi skoro ciastek nie lubi, może być kłopot

BTW z powyższych ciastkowych pytań Polly znałam odpowiedź tylko na pochodzenie sody

ad3. No ale to święta - prezenta zamów se taka okazja że hohoho
Przepis TUTA , tylko ja ich już lukrem nie dekoruję zazwyczaj

Nabrałam nadziei w konkursie, przeskoczyłam na 29 miejsce, ale znów torpedy ruszyły i spadam Zgłosiłam przepis do jeszcze innego konkursu -już bez klikania

Stary 2013-12-15, 13:35   #1873
Parabelka
Panaroja

Kolejna snad cherbaty
wczoraj piekłyśmy ze Śnieżką pierniczki łuckie wg starodawnego przepisu , któren jest bardzo prosty i wygląda tak , żę się podpraża mąkę żytnią w garnku , przesiewa ją i zaparza wrzącym zrumienionym miodem , dodaje korzenie , sodę i cześć . No i ciasto wychodzi o konsustencji stygnącego betonu ale elastyczne i ciągnące , i wałkować tego się nie da , trzeba wyrywać z gara nożem , nie ma mowy o wycinaniu śliczniusich pierniczków foremką , więc lepiłyśmy różne cuda płacząc ze śmiechu , a potem się okazało , że rosną jak wściekłe i się pozlepiały w jeden ogólny piernik , poza tym nastawiłam za wysoką temperaturę i ostatnie dwa leżące na samym dole spaliły się na węgile , a myśmy się zastanawiały co tu tak palonym karmelem jedzie i dymi i małża przy okazji podwędziłyśmy bo większość dymu poleciała do pokoju , no i w końcu jak już się upiekły trzeba je było porozcinać , bo póki ciepłe są gumiaste i rozerwać się nie da , więc cieńsze cięłam nożyczkami , grubsze nożem , a jak ostygły stwardniały na kamień i teraz ciekawa jestem czy raczą skruszeć do świąt

W najbliższych dniach zamierzam upiec większego piernika i przełożyć go powidłami

Polly - piernik to takie ciasto co z wiekiem nabiera szlachetności drzewiej jak panna ze szlacheckigo domu wychodziła za mąż , dostawała w posagu dzieżę z wyleżakowanym ciastem piernikowym - takie podstawowe ciasto do leżakowania było w dwóch rodzajach - pszenne i żytnie , a była to mąka zaparzona miodem w odpowiedniej proporcji i to mogło sobie w chłodzie i klika lat leżeć i dojrzewać . Teraz też są przepisy , gdzie ciasto na piernik przed pieczeniem kilka tygodni musi postać , a po pieczeniu też musi swoje odleżakować , żeby skruszeć , nabrać smaku i naciągnąć wilgoci , chociaż jak się nie ma spiżarni to bywa problem W każdym razie dobry piernik im dłuęj leży tym lepszy , bo się przegryza i rozwija aromat - jak perfumy

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
Terry P.
Stary 2013-12-15, 13:39   #1874
Murszafka

Parabelko
Nożyczkami jeszcze pierników nie cięłam Włóż je do słoja z kawałkiem jabłka i skórkami pomarańczy -jabłko wymieniaj raz na jakiś czas -zmiękną

Stary 2013-12-15, 13:43   #1875
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Przepis TUTA , tylko ja ich już lukrem nie dekoruję zazwyczaj

ooo dziękować za inspirację to musi być boskie, aż sprawdzę chyba wcześniej
wszystkie moje ulubione skłądniki w jednym imbir pieprz i anyż - coś dla Redzi także, jak mniemam
no , tylko mi brak wanilii a propos jadłam kiedyś w restauracji robione lody waniliowe z czarnym pieprzem czisssaaaas nigdy nie zapomnę tego smaku - bueno

Czas edycji: 2013-12-15 o 13:45
Stary 2013-12-15, 13:48   #1876
Parabelka
Panaroja

Cytat:
Parabelko
Nożyczkami jeszcze pierników nie cięłam Włóż je do słoja z kawałkiem jabłka i skórkami pomarańczy -jabłko wymieniaj raz na jakiś czas -zmiękną
Oooo tak uczynię , a jak długo to jabłko trzymać ? Bo żeby nie dostały całkiem niekcący naturalnego aromatu paczuli z powodu spleśniałego jabłószka piernik paczulowy to chyba byłaby jednak zbyt wielka awangarda

-Czy to pomoże ?[...]
Terry P.
Stary 2013-12-15, 14:15   #1877
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Dobry

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
Kolejna snad cherbaty
wczoraj piekłyśmy ze Śnieżką pierniczki łuckie wg starodawnego przepisu , któren jest bardzo prosty i wygląda tak , żę się podpraża mąkę żytnią w garnku , przesiewa ją i zaparza wrzącym zrumienionym miodem , dodaje korzenie , sodę i cześć . No i ciasto wychodzi o konsustencji stygnącego betonu ale elastyczne i ciągnące , i wałkować tego się nie da , trzeba wyrywać z gara nożem , nie ma mowy o wycinaniu śliczniusich pierniczków foremką , więc lepiłyśmy różne cuda płacząc ze śmiechu , a potem się okazało , że rosną jak wściekłe i się pozlepiały w jeden ogólny piernik , poza tym nastawiłam za wysoką temperaturę i ostatnie dwa leżące na samym dole spaliły się na węgile , a myśmy się zastanawiały co tu tak palonym karmelem jedzie i dymi i małża przy okazji podwędziłyśmy bo większość dymu poleciała do pokoju , no i w końcu jak już się upiekły trzeba je było porozcinać , bo póki ciepłe są gumiaste i rozerwać się nie da , więc cieńsze cięłam nożyczkami , grubsze nożem , a jak ostygły stwardniały na kamień i teraz ciekawa jestem czy raczą skruszeć do świąt

Ale napewno będa pyszne

Mursz poczytałam o tym Berdydanie trochę wczoraj i mi się podoba nawet...chyba moglabym większość zaleceń wcielić w życie na codzień
Dzięki

Wstalam o 12, 30
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-15, 18:06   #1878
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
ja od kiedy jestem "na swoim" to nie biegam, nie sprzątam, nie piekę, mam to w poważaniu oczywisćie jak w wigilię czy dzień przed przyjadę do rodziców to pomogę w szykowaniu jedzenia, ale wcześniej nie zamierzam sie zajechać
Jak bym była na swoim to bym co jakiś czas sprzątała w miarę generalnie i nie byłoby tego latania teraz. A tak to mogę posprzątać a jakże tylko po co jak zaraz będzie tak samo
Cytat:
Wstalam o 12, 30
nie masz odleżyn?

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-15, 18:40   #1879
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
nie masz odleżyn?
Nie

Ja lubię długo spać
Wogle, to najlepiej się śpi od 10 rano
Zresztą...to jeszcze nic...dwa tygodnie temu w niedzielę wstalam rowno o 14,30 , ale to było planowane .
A jak byłam mlodsza, to w niedzielę nie zwlekalam sie z łóżka wcześniej niż o 15, teraz już mi szkoda dnia, albo nie mogę tak dlugo bo czasu brak, normalnie starość. Podobno mam to w genach po babci
Stary 2013-12-15, 20:02   #1880
Murszafka

Cytat:

ooo dziękować za inspirację to musi być boskie, aż sprawdzę chyba wcześniej
wszystkie moje ulubione skłądniki w jednym imbir pieprz i anyż - coś dla Redzi także, jak mniemam
no , tylko mi brak wanilii a propos jadłam kiedyś w restauracji robione lody waniliowe z czarnym pieprzem czisssaaaas nigdy nie zapomnę tego smaku - bueno
Tylko uwaga -po noclegu na balkonie ciasto można było rąbać Musi chwilę postać w cieple przed formowaniem. Ja jestem niecierpliwa, więc odłupywałam po kawałku łyżką...
Cytat:
Oooo tak uczynię , a jak długo to jabłko trzymać ? Bo żeby nie dostały całkiem niekcący naturalnego aromatu paczuli z powodu spleśniałego jabłószka piernik paczulowy to chyba byłaby jednak zbyt wielka awangarda
A nie fię... Też wpakowałam do anyżowych, gdyż one też tfarde... Pewnie zależy od ciepła, gatunku jabłka i opakowania.. Planuję zaglądac tam codziennie. Przez jakiś czas przynajmniej

Cytat:
Mursz poczytałam o tym Berdydanie trochę wczoraj i mi się podoba nawet...chyba moglabym większość zaleceń wcielić w życie na codzień
Dzięki
Prawda, że brzmi to bardzo rozsądnie?? I większość posiłków mi bardzo smakuje

Stary 2013-12-15, 20:28   #1881
rachell111
Zakorzenienie

wybieram koszulke dla chuopina z RHCP ale jakies takie bleeee

Murszę przypomnisz linkę z koszulkamy co kiedyś kupowaliście tam z chuopem?

Czas edycji: 2013-12-15 o 21:51
Stary 2013-12-15, 20:36   #1882
Miciel
Wpisz tu zomzing

Cytat:
wybieram koszulke dla chuopina z RHCP ale jakies takie bleeee

http://www.virusgroup.pl/ i www.koszulka.t*v

Edytowane przez Miciel
Czas edycji: 2013-12-15 o 20:39
Miciel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-15, 20:38   #1883
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
1. No nie wiem, chyba bym musiała spakować kothy i razem z nimi się wyprowadzić, a i to nie mam pewności, czy coś na dłuższą metę zmieni... W zeszłym roku, w Budapeszcie sobie łaziliśmy i taka staruszka na zamku handlowała haftowanymi obrusami, stała i trzymała je w garści, uśmiechała się tylko, nie rzucała się namolnie na ludzie. Potem, wieczorem, znów ją widzieliśmy, po drugiej stronie rzeki. On miał 3 dni w plecy, że biedna kobieta nażycie tak musi zarabiać, jak jej pomóc w ogóle... To jest po prostu bardzo dobry, empatyczny człowiek, a korpomendy szybko się uczą, jak to wykorzystać. Jego aktualna szefowa dzwoni do niego i jęczy, że ją zwolnią, a ona w takim wieku, że nowej pracy nie znajdzie i będzie musiała dom bankowi oddać itp. I on się na to łapie naiwnie...
to że ktoś jest dobry i empatyczny to ja rozumiem i popieram ale nieumiejętności zrozumienia ze korpomendy nim manipulują nie rozumiem ale widzę ze ty też nie, więc sobie możemy debatować
Cytat:
Kolejna snad cherbaty

na pewno som pyszniaste
Cytat:

Wstalam o 12, 30

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-15, 21:57   #1884
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miciel Pokaż wiadomość
dziękuję
Stary 2013-12-15, 22:05   #1885
Murszafka

Cytat:
Na virusach cienko z rozmiarówką ostatnio... Za to wypasione mają TUTAJ

Urobek dnia dzisiejszego:
-150 pierników
-100 ciastek imbirowo-anyżowych
-blacha Basler Leckerli
-sernik pomarańczowy z nalewką cytrynową
-koktajl na jutrzejsze śniadanie
-2-daniowy obiad

Kręgosłup mi chyba pęknie, idę pod prysznic i rano wielki powrót na jogę -po ponad 2 tyg. przerwy

Stary 2013-12-15, 22:05   #1886
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:

Prawda, że brzmi to bardzo rozsądnie?? I większość posiłków mi bardzo smakuje
Rozsądnie i smacznie

A jeszcze mam pytanie co do weekendowej. Jak myślisz? Ten koktajl owocowy można zastąpić avokadowo pietruszkowym? Czy raczej nie ma sensu?
Pierwszy raz mam zamiar zrobić owocowo, ale już myślę o przyszłych razach
Stary 2013-12-15, 22:11   #1887
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Na virusach cienko z rozmiarówką ostatnio... Za to wypasione mają TUTAJ

Urobek dnia dzisiejszego:
-150 pierników
-100 ciastek imbirowo-anyżowych
-blacha Basler Leckerli
-sernik pomarańczowy z nalewką cytrynową
-koktajl na jutrzejsze śniadanie
-2-daniowy obiad

Kręgosłup mi chyba pęknie, idę pod prysznic i rano wielki powrót na jogę -po ponad 2 tyg. przerwy
thnx

oł maaaaaaaaan jak ja żałuję, że nie mam Cię w rodzinie
Stary 2013-12-15, 22:13   #1888
Murszafka

Cytat:
Rozsądnie i smacznie

A jeszcze mam pytanie co do weekendowej. Jak myślisz? Ten koktajl owocowy można zastąpić avokadowo pietruszkowym? Czy raczej nie ma sensu?
Pierwszy raz mam zamiar zrobić owocowo, ale już myślę o przyszłych razach
Pewnie można, ja dziś ten ostatni zamieniłam na banana i 2 pierniki
Chyba trzeba sprawdzić, żeby się mniej więcej ilość kalorii zgadzała. No i pesteczek, bo wiesz...

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
thnx

oł maaaaaaaaan jak ja żałuję, że nie mam Cię w rodzinie
Bratanek jest do wzięcia
Super gotuje, przystojniak, piszę właśnie 2 prace mgr, bo studiuje równolegle prawo i coś tam jeszcze, no i jest wielokrotnym mistrzem Polski w taekwando

Stary 2013-12-15, 22:20   #1889
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie można, ja dziś ten ostatni zamieniłam na banana i 2 pierniki
Chyba trzeba sprawdzić, żeby się mniej więcej ilość kalorii zgadzała. No i pesteczek, bo wiesz...
Super, dzięki

Pesteczki się będą zgadzaly tak czy inaczej, bo i tak codziennie wciągam dwie lychy siemienia lnianego niemielonego . Się wrzuci do środka ;-)
Stary 2013-12-15, 22:29   #1890
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Bratanek jest do wzięcia
Super gotuje, przystojniak, piszę właśnie 2 prace mgr, bo studiuje równolegle prawo i coś tam jeszcze, no i jest wielokrotnym mistrzem Polski w taekwando
no ale czy będziesz bratankowej gotować piec pichcić i dogadzać (kulinarnie) ?

pewnie tak - mam wrażenie, że wykarmiasz wszystkich wkoło jak leci poza wiadomymi wyjątkami Jak oni się z Tobą mają bosssssko
torcik na taką okazję torcik na szmaką
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości