|
|
#1861 | |
|
To ja :)
|
Dot.: Scent Bar LI
Cytat:
A ja lubię święta Mogę wszystkich zobaczyć na raz, zawsze ryczymy ze śmiechu, bo mój Brat jest duszą towarzystwa, piec lubię, gotować w sumie też, choć dopuszczana jestem tylko do pieczarek w cieście, faszerowanych jajek i gotowania uszek, resztę robi Mama i Ciotka.Tylko to sprzątanie... Mama zaczyna 3 tygodnie wcześniej i codziennie po godzince, półtorej coś tam obrabia... Właśnie namieszałam masy na 3 rodzaje ciastek (2 to pierniki), za tydzień zdobienie i ciastka, które nie muszą leżakować
|
|
#1862 |
|
Zakorzenienie
|
ja też lubię
jak wspomniałam, u nas to towarzyska imprezka, skręcamy się ze śmiechu, mimo smutku z oczywistego powodu to jednak tym śmiechem, humorem się leczymy.Acz absolutnie rozumiem tych, którzy chcieliby w spokoju świętym spędzić tylko we dwoje - ich święte prawo, jak to już ktoś wyżej napisał Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2013-12-14 o 18:28 |
|
|
|
#1863 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1864 | |||
|
Panaroja
|
snad przerwy w pierogach
![]() Cytat:
![]() 2.kurdesz no ![]() ![]() 3.a mnie ja się wzięłam to przeszło i nawet jak dam radę to po pierogach jeszcze może pierniczki strzelę a co ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() :brz ydal: )Oprócz pierniczków chcę piernika większego z powidłami uskutecznić . Piernik powinien wyjść , pireniczków nigdy nie robiłam , więc ciekawe co będzie
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|||
|
|
|
#1865 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
jak sie nie uda wywinąc to zapowiedz ze owszeu ale kazdy przywozi 1 potrawe w ilosci dla wszystkich ![]() murszaf- dalej nie kumam twojego mauza serio...przeciez wy wogole nie macie życia przez te jego robote , jedyne co moge sobie domniemac ze ma z tego za☠☠☠☠☠☠☠u dochód wielkosci nastu tysiecy i to go trzyma ![]() ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- mam srebrne perełki do ciast...chciałabym upiec do nich jakies pierniczki , ale ni mom pojecia hjak sie za to wziac..potrzebny jakis szybki i łątwy przepis i bez lezakowania...btw nie wiedzialam ze jest cos takiego jak lezakowanie ciastek..zawsze myslalam ze kazde ciasto jest z dnia na dzien mniej zjadliwe..a nie na odwrót
|
|
|
#1866 | ||
|
|
Cytat:
To wina nietopsza, tak go wychowała, że wszelkie niepowodzenia i błędy bierze na siebie i natychmiast chce to naprawić. Gryzie się tym i zaczyna działać, ona to wykorzystuje, pracodawcy też się szybko w tym łapią...No nie mamy życia, widujemy się po godzinie dziennie, w weekendy on też pracuje, tyle, że z dimu... Każdy urlop zapieprzają nam telefonami itp. Święta też, na dodatek argument "wy nie macie dzieci, to nie musicie mieć wolnych świąt" mnie osłabia... Idę pakować prezenty ![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
Teoretycznie musi 24 godziny się chłodzić, ale w praktyce już i 2 mu dawałam -żeby po prostu ciasto było zimne. Gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu na dodatek
|
|
#1867 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ja bym rzuciłą te robote w p...u na jego miejscu...to jest niewolnictwo..no ale macie to na co sie godzicie niestety ![]() co do pierniczkow-to własnie studiuje ten przepis i wydaje mi sie niebywale skomplikowany .i mam mnostwo pytannp- kiedy poznam ze sie w 1 fazie zrobił ten kamel i mam dorzucic reszte?, czy orzechy i migdały są niezbędne? pozatym nie znalazłam momentu w ktorym sie je dorzuca , ile wychodzi tych piernikow? bo mam wrazenie ze tona...albo skłądaja sie z samych przypraw , co to znaczy mocny napar z kawy? trzeba go jakos odfiltrowac?na jaką grubosc rozwałkowac ciasto? skad sie bierze sode? dla usprawiedliwienia dodam ze w zyciu nic nie upiekłam
|
|
|
#1868 | |
|
|
No dobra... Na niebiesko moje -tak chyba szybciej pójdzie
![]() Cytat:
|
|
#1869 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywisćie jak w wigilię czy dzień przed przyjadę do rodziców to pomogę w szykowaniu jedzenia, ale wcześniej nie zamierzam sie zajechać ![]() Cytat:
Jedyne co mi na tę chwilę przychodzi do głowy co się uczyłam z takich znanych piosenek to Yesterday, chociaż takie super proste to już chyba nie było Cytat:
![]() ![]() Cytat:
tak mi sie właśnie wydawało jak Cię czytałam ![]() ale spoko, ja całe życie piekłam, ale teraz nie piekę (tzn raz na rok mi się zdarzy) więc się uwsteczniam Pierwsza?
|
||||
|
|
|
#1870 | |
|
|
Cytat:
2. Ja dziś muszę upiec pierniki, ciastka imbirowo-anyżowe i sernik do robo na wigilię działową. Nie chce mi się... 3. No pierwsza, ja tu się czaję i rozpaczam, bo nowe Lutki na e-glamourze się pojawiły w ilości hurtowej, a tu święta i kasy niet...
|
|
#1871 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na wszelki wypadek zleceu chuopu, choć tak mi wyszło z wyliczeń że nasza kulinarna działka spoczywa na jego barkach to nie wiem czy się zgodzi skoro ciastek nie lubi, może być kłopot BTW z powyższych ciastkowych pytań Polly znałam odpowiedź tylko na pochodzenie sody ad3. No ale to święta - prezenta zamów se
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1872 | |
|
|
Cytat:
, tylko ja ich już lukrem nie dekoruję zazwyczaj ![]() Nabrałam nadziei w konkursie, przeskoczyłam na 29 miejsce, ale znów torpedy ruszyły i spadam Zgłosiłam przepis do jeszcze innego konkursu -już bez klikania
|
|
#1873 |
|
Panaroja
|
Kolejna
snad cherbaty ![]() wczoraj piekłyśmy ze Śnieżką pierniczki łuckie wg starodawnego przepisu , któren jest bardzo prosty i wygląda tak , żę się podpraża mąkę żytnią w garnku , przesiewa ją i zaparza wrzącym zrumienionym miodem , dodaje korzenie , sodę i cześć . No i ciasto wychodzi o konsustencji stygnącego betonu ale elastyczne i ciągnące , i wałkować tego się nie da , trzeba wyrywać z gara nożem , nie ma mowy o wycinaniu śliczniusich pierniczków foremką , więc lepiłyśmy różne cuda płacząc ze śmiechu , a potem się okazało , że rosną jak wściekłe i się pozlepiały w jeden ogólny piernik , poza tym nastawiłam za wysoką temperaturę i ostatnie dwa leżące na samym dole spaliły się na węgile , a myśmy się zastanawiały co tu tak palonym karmelem jedzie i dymi i małża przy okazji podwędziłyśmy bo większość dymu poleciała do pokoju i teraz ciekawa jestem czy raczą skruszeć do świąt W najbliższych dniach zamierzam upiec większego piernika i przełożyć go powidłami Polly - piernik to takie ciasto co z wiekiem nabiera szlachetności drzewiej jak panna ze szlacheckigo domu wychodziła za mąż , dostawała w posagu dzieżę z wyleżakowanym ciastem piernikowym - takie podstawowe ciasto do leżakowania było w dwóch rodzajach - pszenne i żytnie , a była to mąka zaparzona miodem w odpowiedniej proporcji i to mogło sobie w chłodzie i klika lat leżeć i dojrzewać . Teraz też są przepisy , gdzie ciasto na piernik przed pieczeniem kilka tygodni musi postać , a po pieczeniu też musi swoje odleżakować , żeby skruszeć , nabrać smaku i naciągnąć wilgoci , chociaż jak się nie ma spiżarni to bywa problem W każdym razie dobry piernik im dłuęj leży tym lepszy , bo się przegryza i rozwija aromat - jak perfumy
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
#1874 |
|
|
Nożyczkami jeszcze pierników nie cięłam Włóż je do słoja z kawałkiem jabłka i skórkami pomarańczy -jabłko wymieniaj raz na jakiś czas -zmiękną
|
#1875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo dziękować za inspirację wszystkie moje ulubione skłądniki w jednym imbir pieprz i anyż - coś dla Redzi także, jak mniemam ![]() no , tylko mi brak wanilii a propos jadłam kiedyś w restauracji robione lody waniliowe z czarnym pieprzem czisssaaaas nigdy nie zapomnę tego smaku - bueno
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2013-12-15 o 13:45 |
|
|
|
|
#1876 | |
|
Panaroja
|
Cytat:
piernik paczulowy to chyba byłaby jednak zbyt wielka awangarda
|
|
|
|
#1877 | |
|
Zakorzenienie
|
Dobry
Cytat:
Ale napewno będa pyszne ![]() Mursz poczytałam o tym Berdydanie trochę wczoraj i mi się podoba nawet...chyba moglabym większość zaleceń wcielić w życie na codzień ![]() Dzięki Wstalam o 12, 30
|
|
|
|
|
#1878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie masz odleżyn?
|
|
#1879 |
|
Zakorzenienie
|
Nie
Ja lubię długo spać ![]() Wogle, to najlepiej się śpi od 10 rano ![]() Zresztą...to jeszcze nic...dwa tygodnie temu w niedzielę wstalam rowno o 14,30 , ale to było planowane . A jak byłam mlodsza, to w niedzielę nie zwlekalam sie z łóżka wcześniej niż o 15, teraz już mi szkoda dnia, albo nie mogę tak dlugo bo czasu brak, normalnie starość. Podobno mam to w genach po babci
|
|
|
|
#1880 | |||
|
|
Cytat:
Musi chwilę postać w cieple przed formowaniem. Ja jestem niecierpliwa, więc odłupywałam po kawałku łyżką...Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1881 |
|
Zakorzenienie
|
wybieram koszulke dla chuopina z RHCP ale jakies takie bleeee
Murszę przypomnisz linkę z koszulkamy co kiedyś kupowaliście tam z chuopem? Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2013-12-15 o 21:51 |
|
|
|
#1882 | |
|
Wpisz tu zomzing
|
Cytat:
Edytowane przez Miciel Czas edycji: 2013-12-15 o 20:39 |
|
|
|
|
#1883 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale widzę ze ty też nie, więc sobie możemy debatować ![]() Cytat:
na pewno som pyszniaste
|
||
|
|
|
#1884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1885 | |
|
|
Cytat:
Urobek dnia dzisiejszego: -150 pierników -100 ciastek imbirowo-anyżowych -blacha Basler Leckerli -sernik pomarańczowy z nalewką cytrynową -koktajl na jutrzejsze śniadanie -2-daniowy obiad Kręgosłup mi chyba pęknie, idę pod prysznic i rano wielki powrót na jogę -po ponad 2 tyg. przerwy
|
|
#1886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeszcze mam pytanie co do weekendowej. Jak myślisz? Ten koktajl owocowy można zastąpić avokadowo pietruszkowym? Czy raczej nie ma sensu? Pierwszy raz mam zamiar zrobić owocowo, ale już myślę o przyszłych razach
|
|
|
|
|
#1887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oł maaaaaaaaan jak ja żałuję, że nie mam Cię w rodzinie
|
|
|
|
|
#1888 | |
|
|
Cytat:
![]() Chyba trzeba sprawdzić, żeby się mniej więcej ilość kalorii zgadzała. No i pesteczek, bo wiesz... ![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Bratanek jest do wzięcia ![]() Super gotuje, przystojniak, piszę właśnie 2 prace mgr, bo studiuje równolegle prawo i coś tam jeszcze, no i jest wielokrotnym mistrzem Polski w taekwando
|
|
#1889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pesteczki się będą zgadzaly tak czy inaczej, bo i tak codziennie wciągam dwie lychy siemienia lnianego niemielonego . Się wrzuci do środka ;-) |
|
|
|
|
#1890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie tak - mam wrażenie, że wykarmiasz wszystkich wkoło jak leci poza wiadomymi wyjątkami Jak oni się z Tobą mają bosssssko torcik na taką okazję torcik na szmaką
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.

to jednak tym śmiechem, humorem się leczymy.

to mój kot ma w oczach... Sprzedał mi??

, jedyne co moge sobie domniemac ze ma z tego za☠☠☠☠☠☠☠u dochód wielkosci nastu tysiecy i to go trzyma 

na wszelki wypadek zleceu chuopu, choć tak mi wyszło z wyliczeń że nasza kulinarna działka spoczywa na jego barkach 

nie masz odleżyn?