|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Szampan- prawdziwy, gdzie kupic?
Witam serdecznie wszystkich
![]() Moje pytanie jest następujące: gdzie można kupić szampan? Ale nie chodzi mi o wino musujące tylko o prawdziwego szampana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Szampan- prawdziwy, gdzie kupic?
http://www.dom-szampana.pl/ , np. tutaj.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
a orientujecie sie czy są może jakies sklepy nie internetowe?
może ktoś mogłby jakis polecić? lepszy wytrawny, półwytrawny czy półslodki? Edytowane przez miedzior Czas edycji: 2013-12-16 o 20:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja, gdy jestem w Polsce lepsze alkohole kupuje w Trunkach Swiata, nie wiem w jakich miastach maja sklepy. Strony internetowej chyba nie maja. Mala bardzo dobrej jakosci szampany jak i wina i inne alkohole, no i zawsze, gdy zachode jestem bardzo dobrze obsluzona, maja bardzo duza wiedze na temat alkoholi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Zastanów się kilka razy, czy warto wydać kasę, bo wiadomo, kwestia gustu, smaku, ale zdarzyło mi się pić naprawdę markowe szampany na różnych rautach... i żaden mi nie smakował. Szampana, którego dostaliśmy z TŻ w prezencie ślubnym również nie byliśmy w stanie wypić do końca. Postawiłabym na dobrej jakości wino musujące, takie z wyższej półki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja jeszcze nie tak dawno widziałam oryginalny Don Perignon w Leclercu na dziale z alkoholami za bodajże jakieś 600zl
![]() Edytowane przez juzda Czas edycji: 2013-12-16 o 21:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
W Lidlu jest teraz za 80 zł.
Kilka lat temu kupiliśmy i niezły był - jak dla mnie dużo lepszy od win musujących, które piłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Piłam kilkakrotnie szampana Moet ( dostępny w piotrze i pawle ) i powiem szczerze,że strasznie go męczyliśmy z mężem
![]() zdecydowanie wole prosecco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
to zalezy w jakim miescie chcesz kupic.
W Polsce szampany oryginalne sa bardzo drogie, bo sa z eksportu poza tym samo clo i transport tez kosztuje a i latwo popsuc smak jak sie taki szampan mocno wytrzesie albo jest przechowywany zlej temperaturze, wiec moze o to chodzilo Doris. Wino jest zazwyczaj bardzo wrazliwe. W Paryzu cena zaczyna sie od 15 euro czyli ok 60 zl z tym ze to sasiedni region, bo prawdziwy szampan to tylko ten ktory jest produkowany w Szampanii http://pl.wikipedia.org/wiki/Szampania no i zazwyczaj sa one nie popsute, no chyba ze cos sie podzieje z korkiem. Wina musujace zwane tu cremant sa tansze, mozna upolowac juz calkiem cos smacznego za 5 euro czyli ok. 20 zl i smakiem nie sa wcale gorsze. Ja akurat bardzo lubie szampana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
mi chodzi własnie i tego szampana z Szampani i własnie o nie pytam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ale to zalezy gdzie Ty mieszkasz, mamy podac liste sklepow z calego swiata liczac, ze akurat znajdziesz cos w swojej lokalizacji?
Ja mam szampana w kazdym sklepie za rogiem, a w Krakowie mozliwe ze bym poszla do almy, ale najprawdopodobniej bym odpuscila bo po co tyle przeplacac jak przez transport sam bedzie juz nie tak dobry jak w miejscu produkcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
IMHO kupowanie szampana na 15 euro jest ciut bez sensu - wybitny z pewnością nie będzie, a tak jak napisała Rena, za 5 euro można kupic sensownego cremanta. Jak już inwestować w szampana, to za 25-30 euro można już dostać coś całkiem fajnego, jak Laurent Perrier albo Pommery. tylko niestety w Polsce pewnie ceny bedą wyższe. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Może w Makro? No i mignął mi kiedyś w Kauflandzie jakiś szampan(?) za ok. 100 -150 zł, tylko od razu mówię, że nie znam się na szampanach kompletnie i kojarzę głównie cenę
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
wydaje mi sie ze w kzdym wiekszym hipermarkecie mozna kupic prawdziwy szampan zawsze pozostaje ci jeszcze swiat alkoholi albo jakas hurtownia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szampana do zwykłego wina musującego nie mozna porównywać ![]() Ciekawostka jak powstał szampan... Dom Perignon produkując białe wino jednego dnia wypił go za duzo i tak pojawiły sie bąbelki w procesie fermentacji. Na pocżatku myślał ze produkcja sie nie udała ale po czasie okazało sie ze babelkujace białe wino smakuje znacznie "zabawniej" niz zwyczajne wino ![]() Dla ciekawych szczerze polecam odwiedzenie piwnic szampańskich ![]() ![]() Dla znających francuski modlitwa poranna mieszkańców Szampanii ![]() Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2013-12-25 o 20:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() ale zgadzam sie, że w Polsce szampan może sie nie przyjąć właśnie ze względu na uwielbienie dla win słodkich. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
tlumacze modlitwe - daj mi zdrowie na dlugo, prace niezbyt czesto, milosc od czasu do czasu, ale szampana caly czas!
Szampan nie jest cierpki, jak ktos woli slodsze to musi byc opisany doux. Z tych jeszcze mozliwych cenowo ok jest monopole. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
My postanowiliśmy przyoszczędzić i kupiliśmy tańszą wersję szampana za 59 zł. W smaku nawet dobry ale zajeżdżał drożdżami. Kaca brak więc ogólnie oceniam na plus
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Ja mam do sprzedania szampany jak by ktoś chciał, dostałam nie wypije bo nie lubie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Pamiętam jak kiedyś z mężem chcieliśmy kupić na naszą rocznicę szampana, takiego prawdziwego. Ale ceny bez znajomości smaku nas troszkę przygnębiły... Znajomi polecili nam wtedy taki lokal - Bubbles (w Wawie) gdzie można degustować szampany. Dostaje się bodajże 3 rodzaje szampana? W ten sposób posmakowaliśmy i wiedzieliśmy co chcieliśmy kupić. Przynajmniej nie wydaliśmy pieniążków w ciemno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.