Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-16, 23:23   #2641
patrycjja
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
ja rzucam meza na gleboka wode wszystko jest w szufladach, w miare poukladane, ale nie bede pakowac w zestawy na "dzien 2" czy "dzien3"
poradzi sobie i przy okazji bedzie mogl sam wybrac w co chce swoja corke ubrac poza tym nie wiadomo do konca jak duza sie ona urodzi i jaki rozmiar bedzie konieczny.
Ale mi chodzi do szpitala w domu nie zamierzam się bawić
A w szpitalu nie wiem np czy będę potrzebowała swoich ubranek, albo jaka pogoda bedzie na wyjście - to takie ułatwienie i dla mnie, bo znając mnie w torbie będę wszystko rozbebłane miala :p
A poza tym nie wierzę, że on sobie poradzi co innego jak przyjdzie mu już córkę ubrać - wtedy bedzie musial spiąć poslady i nauczyć się odróżniać body od pajaców
Stary 2013-12-16, 23:24   #2642
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
ja rzucam meza na gleboka wode wszystko jest w szufladach, w miare poukladane, ale nie bede pakowac w zestawy na "dzien 2" czy "dzien3"
poradzi sobie i przy okazji bedzie mogl sam wybrac w co chce swoja corke ubrac poza tym nie wiadomo do konca jak duza sie ona urodzi i jaki rozmiar bedzie konieczny.
Ja mam podobne podejście

Uciekam spać. Mała tak mi teraz daje po pęcherzu że chodzę do wc co kilka minut na kropelkowanie

Dobranoc!
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 23:24   #2643
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Roane karpia wymocz w mleku kilka godzin, a później skrop cytryną i zostaw na noc już przyprawionego, żeby na drugi dzień smażyć
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 23:28   #2644
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa Pokaż wiadomość
Ja włożę w wypraną materiałową torebkę, taką wielorazówkę jak na zakupy.
Oooo właśnie! Patrzcie, patrzcie - to jest genialna myśl!

Materiałowa torebka - Super pomysł!
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 23:28   #2645
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Roane karpia wymocz w mleku kilka godzin, a później skrop cytryną i zostaw na noc już przyprawionego, żeby na drugi dzień smażyć
To jest przepis na świeżego, tak? Czy mrożonego traktować tak samo?
Stary 2013-12-16, 23:29   #2646
vacuity
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
kukurydziana: ale lepiej Cię nie wpieniać bo wtedy będzie tak:

Padłam

Cytat:
Czy rzeczy do szpitala przed włożeniem do torby wkładacie do jakiś worków próżniowych lub jednorazówek/reklamówek???
Jak robicie?
Ja zapakuję w jednorazowe siatki, które u mnie w zasadzie są wielorazowe. Higienicznie nie będzie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Nie przesadzajmy z tą sterylnością
Dziewczyny gdzie kupowałyście śpiworki do spania (jeśli oczywiście kupowałyście). W sumie to może bym maluchom kupiła bo jak nie spodoba się im spanie w rożkach to nie mam nic na wymianę. Możecie coś polecić w rozmiarze 56?
Ja kupiłam mój w SH, ale wiem, że na allegro jest sporo. Tylko te najtańsze nie są puchowe, znaczy grubsze takie, jak kołderka, a bawełniane, więc trzeba na to zwrócić uwagę.

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
I nie "wali mułem" że tak to nieładnie ujmę? Bo ja karpia jadłam tylko kilka razy, i za każdym razem był niedobry. A TŻ lubi i chciałam zrobić.
Dobra, to pogadajmy o tych karpiach Ja też nie wiem co zrobić, żeby nie walił mułem u mnie w rodzinie nikt nie umie go przyrządzić, więc nie jemy w ogóle (tylko jakąś inną rybkę). Jak któraś ma patent na odmulanie karpia to niech się podzieli

Zobaczcie jakie fajne ogrodniczki znalazłam dziś w SH za całe 3 złote Oprócz krowskiej mordki z przodu mają też krowską dupkę z ogonkiem z tyłu na dupce oczywiście Jedyny minus to różowy kolor

Ps. Zauważyłyście, że przerobiłyśmy już połowę wątku? I tylko jedna się rozpakowała... W tym tempie to świąt pewnie będzie kolejny

EDIT: oooooooooo, jest już jakiś pomysł na karpia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SavedPicture (4).jpg (140,1 KB, 25 załadowań)

Edytowane przez vacuity
Czas edycji: 2013-12-16 o 23:30
vacuity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 23:32   #2647
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:

No nie, jakoś tak łatwiej człowiekowi warczenie się włącza
No chyba nie bez powodu na fb masz wpisane cytuję: "Wiedźma (...) " hehe

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ----------

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44190079]Ja mam podobne podejście

Uciekam spać. Mała tak mi teraz daje po pęcherzu że chodzę do wc co kilka minut na kropelkowanie

Dobranoc![/QUOTE]

Dobranoc

Ożesz kurde juz 23:30 To ja też zawijam powoli do spania.

Moja mała już 4 raz ma dzisiaj czkawkę nie wiem co ona tak często czkawkuje ostatnio... dziwne
Stary 2013-12-16, 23:32   #2648
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Ale mi chodzi do szpitala w domu nie zamierzam się bawić
A w szpitalu nie wiem np czy będę potrzebowała swoich ubranek, albo jaka pogoda bedzie na wyjście - to takie ułatwienie i dla mnie, bo znając mnie w torbie będę wszystko rozbebłane miala :p
A poza tym nie wierzę, że on sobie poradzi co innego jak przyjdzie mu już córkę ubrać - wtedy bedzie musial spiąć poslady i nauczyć się odróżniać body od pajaców
do szpitala biore po 3 body i pizamki, skarpetki i czapeczke. nie biore od razu wszystkiego, dlatego Tz bedzie dowozil w miare potrzeb. rzeczy na wyjscie tez Tz przywiezie (i dla mnie i dla Malej). W czasie jak ja bede w szpitalu, to Tz zlozy lozeczko i je przygotuje, zainstaluje baze pod fotelik w samochodzie, zajmie sie papierami i wszystkim innym, co bedzie jeszcze do zrobienia/zalatwienia...i ja sie nawet nie zastanawiam czy sobie poradzi, on nie ma wyjscia!!

Edytowane przez Soleil_Rouge
Czas edycji: 2013-12-16 o 23:35
Soleil_Rouge jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 23:36   #2649
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
do szpitala biore po 3 body i pizamki, skarpetki i czapeczke. nie biore od razu wszystkiego, dlatego Tz bedzie dowozil w miare potrzeb. rzeczy na wyjscie tez Tz przywiezie (i dla mnie i dla Malej). W czasie jak ja bede w szpitalu, to Tz zlozy lozeczko i je przygotuje, zainstaluje baze pod fotelik w samochodzie, zajmie sie papierami... i ja sie nawet nie zastanawiam czy sobie poradzi, on nie ma wyjscia!!
Ja jednak bym się bała, co by było gdyby on mial na żywca wziąć ubranka żeby swoją córkę ubrać boję się co mogę zastać. Niby do domu 10min w korkach, ale nikt by mi nie zagwarantował, że drugim raziem weźmie to co trzeba.
To ten typ, który uczy się w praktyce, teoria mało daje
W ogóle najchętniej to bym zostawiła go z małą na cały dzień to by musial się nauczyć full obsługi
Stary 2013-12-16, 23:39   #2650
selena85
Wtajemniczenie

P.S. Jutro kilka z nas ma wizyty ginekologiczne a więc już teraz życzę powodzenia i samych dobrych wiadomości

Czas na prysznic i sen. Dobrej nocy "nocne Marki" i "ranne ptaszki".
Stary 2013-12-16, 23:41   #2651
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
Charatkerystyka? Nie, to nie jest charakterystyka, to jest stereotyp. A stereotyp do rzecz bardzo szkodliwa.
Ekhm, takim razie uwierz mi na słowo, że o antyklerykałach krąży 10 tys. razy mniej stereotypów niż o "klerze" i katolikach

Cytat:
I też chodzi mi o ten wybór. Żeby można było wybrać, czy ciąża ma być kontynuowana. I żeby nikt nie mówił, że kobieta ma wybór w momencie decydowania się na seks - na zasadzie żyj i daj żyć innym, ja nikomu nie mówię co ma robić, dlaczego kto inny ma mówić mi?
I właśnie sama sobie odpowiedziałaś - "daj żyć innym" Bo można się bez końca spierać, owszem, ale nikt nie wmówi mi i większości społeczeństwu, że "to", co się nam w brzuszkach pojawiło parę miesięcy temu nie jest rozwijającym się człowiekiem Zarodek czy płód to tylko określenia na rozwijającą się istotę, która docelowo stanie się (jest?) pełnoprawnym człowiekiem.

I masz rację, nie ma sensu kontynuować tematu - bo (przynajmniej w naszym przypadku) upatrujemy sedno tematu w innych miejscach. Ja się zastanawiam czy płód od początku jest człowiekiem (a przecież ludzi nie można zabijać), Ty skupiasz się na tym, by kobieta kolejny raz miała wolny wybór. Dwie zupełnie inne bajki.
Stary 2013-12-16, 23:46   #2652
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
To jest przepis na świeżego, tak? Czy mrożonego traktować tak samo?
U mnie w domu tak się robiło ze świeżym karpiem. Mój dziadek zawsze tak go szykował przed wigilią. Ale z mrożonym tak samo możesz postąpić
Stary 2013-12-16, 23:47   #2653
kukurydzianaa
Rozeznanie

Tak mnie ubawił ten obrazek z kukurydzą, że pokazałam go mężowi i krótko skomentowałam kontekst jego pojawienia się. Chodził za mną i śpiewał w kółko: "Mimi-Napinacz, Mimi-Napinacz!" Położyłam dziada spać <foch>
Stary 2013-12-16, 23:51   #2654
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Chwalę się moją córunią. Dostała nagrodę matematyczną
brawo dla córki!!!klaski :
Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
-tak to jest że ci co mają najmniej najwięcej dają innym i to nie tylko rzeczy materialne
Też znam takie osoby- biedne ale dzielą się wszystkim co mają, nawet jeśli mają tego bardzo mało- to kwestia charakteru i wrażliwości.
moje obserwacje również to potwierdzają

[QUOTE=Soleil_Rouge;441840 24
A aptekarz nie wydajacy postinoru, to juz w ogole przegiecie i jak o tym pierwszy raz uslyszalam to myslalam ze mnie cos trafi!!! w takich momentach ciesze sie ze nie mieszkam w Pl. We Fr te tabletki mozna kupic bez recepty.[/QUOTE]
nie uważam żeby kupno tabletki po bez recepty jest normalne. To nie są cukierki ani witamina C
btw postinoru już od paru lat nie ma, został zastąpiony Escapelle
aptekarz ma prawo odmówić powołując się na sumienie.

Cytat:
Klauzula sumienia godzi w świeckość i neutralność państwa. Mamy państwową, publiczna służbę zdrowia, która jest utrzymywana za nasze wspólne pieniądze. Nie rozumiem dlaczego za moje podatki są faworyzowane prywatne poglady religijne jakiejś grupy zawodowej, i jakim prawem za moje podatki mogą członkowie tejże grupy odmówić wykonania pewnych zabiegów medycznych, bo klauzula sumienia. To jest dopiero niesprawiedliwe, kiedy ktoś może zwyczajnie odmówić wykonywania swojej pracy, bo "poglądy mu nie pozwalają".
nie zgadzam się
i piszę to jako osoba, której odmówiono 6 lat temu postinoru i potraktowano jak gówniarę i puszczalską.
i tak, dalej twierdzę że lekarze, aptekarze mają prawo odmówić tabletek po, antykoncepcji czy aborcji powołując się na klauzurę sumienia ALE POWINNI mieć obowiązek wskazać takiego, który się tego podejmie. Powinny być jakieś oznaczenia aptek czy coś w tym stylu.
Nie wyobrażam sobie zmuszać kogoś do czegoś co byłoby niezgodne z jego sumieniem. NIE MIAŁABYM WŁAŚNIE SUMIENIA. Nie wyobrażam sobie wymuszać na lekarzu wykonania aborcji.
Jak pisałam miałam problemy z tabletką po, miałam też problemy ze znalezieniem lekarza który założy mi spiralkę (jako nieródce), miałam problemy z cc (ze wskazania!!!) więc wiem jak to działa i momo wszystko jestem za klauzurą.
Mam bardzo liberalne poglądy w tych sprawach, jestem za tym żeby kobieta i tylko ona decydowała o własnej macicy. Jestem za aborcją na życzenie, sterylizacją, cc na życzenie i całą resztą ALE jednocześnie nie zgadzam się do przymuszania lekarzy, aptekarzy do wykonania!
Tutaj nie działa zasada "pacjent nasz pan!" . Na tej samej zasadzie wielu chirurgów plastyków nie zgadza się na fanaberie swoich pacjentów typu monstrualny biust czy twarz ala Michael Jackson.

Cytat:
Napisane przez Roane
No i właśnie w tym momencie następuje problem. Tak jak w sprawie Alicji Tysiąc. Lekarz odmawia wykonania zabiegu, bo klauza sumienia. Wskazuje innego. Ten inny też odmawia, bo klauzula sumienia, wskazując innego. I tak błędne koło się toczy.
Alicja Tysiąc to bezczelna kombinatorka, która wymyśliła sobie sposób na życie: zarabianie na pozwach i swojej historii. Szczerze szkoda mi jej dzieci. Organizacje feministyczne najpierw ją wykorzystały do własnych celów a później wypieły się. Ta kobieta u mnie nie ma ani grama szacunku i nie dlatego, że chciała usnunąć (bo jestem za), ale dlatego że nienawidzę takich ludzi jak ona, którzy żyją z robienia z siebie ofiary.

Cytat:
Napisane przez mala=098
I wcale nie trzeba być katolikiem, by być zdecydowanie przeciwko usuwaniu ciąży. To kwestia światopoglądu, nie religii.
d-o-k-ł-a-d-n-i-e
ja znam ateistów, którzy są przeciwko aborcji. Katolicy tylko najbardziej krzyczą.

Cytat:
Napisane przez magnusia
Może prościej by było otwarcie opublikowc listę lekarzy, którym moralność nie pozwala na taki zabieg (mają do tego prawo i trzeba to szanować) oraz listę lekarzy, którzy zabieg wykonają- wtedy każda kobieta zdecyduje czy chce a jak chce wie gdzie się zgłosić aby nie zostać odesłana i w bezpiecznych warunkach wykonać zabieg.
Do tego jesli doda się edukację antykoncepcyjną, dofinansowanie do antykoncepcji dla kobiet każda będzie miała możliwość wybrania wg własnego sumienia co chce robić za przeproszeniem z własnym tyłkiem
otóż to
co do tego podziemia aborcyjnego, koszmarnych warunków, zgonów itp to mity i straszenie.

Cytat:
Napisane przez Roane
Dodam, ze z klauzulą sumienia u prywatnego ginekologa w PL jakoś się nie spotkałam, o dziwo. Pewnie pieniądze zmieniają punkt widzenia owego osłowionego sumienia.
coś w tym jest niestety i dlatego dobija mnie ta hipokryzja. le przypuszczam wynika raz z pieniążków a dwa prywatne gabinety nie są tak kontrolowane.
zresztą nie tylko lekarze, ile położnych do porodu jest opłacach pod stołem??? ano właśnie.

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_
Znajoma poszła na prywatną wizytę do lekarza, z tym że ona nie chciała Postinoru, ale po prostu usunąć ciążę. Lekarz jej odmówił, mimo że jego stała pacjentka i poprzednią ciążę całą prowadziła u niego, a za wizytę bierze on nie mało.
po prostu usunąć
w Polsce aborcja na życzenie jest nielegalna, lekarz miał wręcz obowiązek odmówić a to ile bierze za wizytę nie ma nic do rzeczy, ani to że koleżanka jest jego stałą pacjentką.

Cytat:
Napisane przez kefi
No to nie tylko ja taki wrażliwiec. Ja mam zawsze jeden i ten sam proszek i żaden inny bo od razu drapanie. NIe ma mowy o jakimś tańszym proszku czy płynie do prania bo od razu sie drapie. Płyn do płukania też musze mieć jakiś firmowy i nie za bardzo żeby mocno pachniuchał. Wkłądki podpaski czy nie daj boże papier beż żadnych środków zapachowych czy nawet kolorowy papier i ja od razu sie drapie. Laktacyt do mycia moze być i koniec.
to nie jestem sama! łączę się w bólu zapachowych wkładek tez nie mogę
Cytat:
Napisane przez perfuzja
I właśnie dlatego uważam, że klauzula sumienia powinna istnieć.
Można być świetnym ginekologiem/położnikiem, który nigdy nie dokona żadnej aborcji.
zgadzam się

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaaa
Kwestia podstawowa - dziecko nie jest niczyją własnością, więc jeżeli pojawia się w brzuchu kobiety, to ona nie decyduje już o swoim ciele, ale o życiu innego człowieka.
Cytat:
Bo Twoje dziecko nie jest częścią Twojego ciała, tylko jego tymczasowym mieszkańcem
nie każda kobieta chce robić za inkubator przez 9 miesięcy i moim zdaniem powinna mieć wybór.

Cytat:
Napisane przez Roane
TŻ jest dużo bardziej, hmm, ugodowy niż ja. Poglądy mamy bardzo podobne - oboje jesteśmy ateistami, oboje chcemy państwa świeckiego, braku krzyży w urzędach, prawa kobiet do decydowania o własnym ciele. Ale on nie lubi "dyskutować" - jeśli widzi że dyskutant jest agresywny, zwyczajnie odpuszcza, ustępuje i tyle.
hmmm wybacz Roane zastanawiam się JAK Wy mając takie poglądy żyjecie i funkcjonujesz w kraju, który ma jedno z najsurowsze prawo antyaborcyjne na świecie, o wiele bardziej restrykcyjne niż w POlsce.
Nie przeszkadza Wam tam rodzić i wychowywać dziecko?

Cytat:
Moim zdaniem lepiej dziecko oddać do adopcji niż zabić.
W ramach zajęć z prawa cywilnego zajmowaliśmy się trochę adopcją. Oczytałam się wtedy co nieco na temat adopcji niemowląt - ludzie latami czekają w kolejce, żeby móc adoptować takiego maluszka. Bo te starsze już nie mają takiego wzięcia - i tu nie chodzi o geny, ale o wychowanie w pierwszych latach, które często rzutuje na późniejszy wiek dziecka. A przygarnięte niemowlę nawet nie musi wiedzieć, że jest adoptowane.
tyle, że te niemowlęta najczęściej były niechciane i mają ogromne obciążenia, ich matki nie dbały o siebie w ciąży, pijąc, paląc i biorąc narkotyki itp o tym się nie mówi, to jest temat tabu.
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 23:52   #2655
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
Moja mała już 4 raz ma dzisiaj czkawkę nie wiem co ona tak często czkawkuje ostatnio... dziwne
Ktoś dzisiaj wykrakał, że w związku z jutrzejszą pełnią jakieś rozpakowanko by sie przydało Może ta czkwaka to na rozpakowanie
Stary 2013-12-16, 23:55   #2656
isia4891
Zadomowienie

9 część ...tam się będzie działo...
Będzie zabawa...
Spróbuje usnąć
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 00:03   #2657
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
(...)
hmmm wybacz Roane zastanawiam się JAK Wy mając takie poglądy żyjecie i funkcjonujesz w kraju, który ma jedno z najsurowsze prawo antyaborcyjne na świecie, o wiele bardziej restrykcyjne niż w POlsce.
Nie przeszkadza Wam tam rodzić i wychowywać dziecko?
(...)
Moje dziecko jest planowane i chciane, więc dopóki tutaj nie zamieszkałam, nie orientowałam się nawet dokładnie jak to wygląda - nie zamierzam mieszkać tutaj do końca życia, to i nie wnikałam. Polska to mój kraj, moja ojczyzna, i co tam się dzieje w tego typu kwestiach obchodzi mnie dużo bardziej
A prawo aborcyjne w IE w tym roku się zmieniło, i jest w tej chwili dużo łagodniejsze niż w Polsce.
Stary 2013-12-17, 00:04   #2658
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez guapissima
Tylko mi wlasnie chodzi o ten wybor...Moja mama pracuje z dziecmi z rodzin patologicznych i jak patrze na to co z nimi sie dzieje, to wydaj mi sie lepiej, ze jednak byloby lepiej rozwiazac to inaczej.... Mnie zawsze zastanawia, ze w naszym panstwie duzo i glosno sie mowi o obronie zycia nienarodzonego, a nie skupia sie na tym co dzieje sie czasem z takimi niechcianymi dziecmi wyrzucanymi na smietnik lub katowanymi...
niestety ci którzy najgłośniej krzyczą później cudownie się ulatniają.
to jest dopiero patologia.
urodzić i wychowywać w naszym państwie poważnie chore dziecko, bądź wychować będąc całkowicie samotną matką to dla mnie wręcz bohaterstwo.
Nie ma żadnej pomocy a raczej jałmużna. Nie dziwię się, że wiele matek żałuje że urodziło chore dzieci albo domagają się dla nich eutanazji. BO problemy zaczynają się wraz z dorastaniem takiego dziecka, kiedy robi się coraz większe i cięższe a matka coraz słabsza, zniszczona i znerwicowana. Wszystko spada na kobietę jak zwykle.

Cytat:
Napisane przez selena85
Lepiej powiedzcie: Czy rzeczy do szpitala przed włożeniem do torby wkładacie do jakiś worków próżniowych lub jednorazówek/reklamówek??? Bo nie wiem czy to higieniczne będzie i dobre aby włożyć ubranka maluszka takie wyprane, czyste, pachnące bezpośrednio do torby (tak bez niczego), która nie wiem czy jest super-sterylna (mimo, że swoją właśnie wyprałam (i to w proszku dla dzieci)
Jak robicie?
w ogóle nie biorę ubranek dla dziecka do szpitala. maż przywiezie na wypis. worki próżniowe no bez przesady z tą sterylnością, w szpitalu i tak jest najwięcej zarazków.

Cytat:
Napisane przez Roane
Moje dziecko jest planowane i chciane, więc dopóki tutaj nie zamieszkałam, nie orientowałam się nawet dokładnie jak to wygląda - nie zamierzam mieszkać tutaj do końca życia, to i nie wnikałam. Polska to mój kraj, moja ojczyzna, i co tam się dzieje w tego typu kwestiach obchodzi mnie dużo bardziej
A prawo aborcyjne w IE w tym roku się zmieniło, i jest w tej chwili dużo łagodniejsze niż w Polsce.
no to faktycznie jeżeli planujesz wrócić to ok.
nie jest łagodniejsze, bo dopuszcza aborcję tylko w jednej sytuacji: w przypadku zagrożenia życia, nawet nie zdrowia matki. i z tego co wiem to są wyznaczone ośrodki i lekarze a cała procedura skrupulatnie przestrzegana.
u nas jest jeszcze zdrowia, ciąża z gwałtu i dziecko z wadami

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2013-12-17 o 00:07
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 00:04   #2659
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
U mnie w domu tak się robiło ze świeżym karpiem. Mój dziadek zawsze tak go szykował przed wigilią. Ale z mrożonym tak samo możesz postąpić
Moja mama skrapia cytryna , soli, pieprzy doprawia wegeta , troszkę mąki, jajko, bułka tarta i smazy. Rewelacyjny jest, nie śmierdzi mulem , a kupuje w całości.

Rzeczywiście na necie wszystkie przepisy mówią o mleku
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 00:10   #2660
_Shiloh_
Wtajemniczenie

pilotka86: no wiadomo, że znajoma chciała u niego jakoś to zrobić "na lewo" . Koniec końców kogoś znalazła w innym mieście, ale nie chciałam znać szczegółów.

Dziewczyny odnośnie tego odmulania karpia, to moczenie w mleku u mnie w domu to bardzo stara metoda, u nas się sprawdzała i wszyscy zajadaliśmy się karpiem. Oczywiście przed smażenie skropić należy cytryną.

Wiem, że jeszcze można moczyć w zimnej mocno osolonej wodzie lub nacierać samą solą, ale tego nigdy nie próbowałam.

isia: W takim razie kolejny sprawdzony przepis na karpia

Edytowane przez _Shiloh_
Czas edycji: 2013-12-17 o 00:16
Stary 2013-12-17, 00:12   #2661
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość

Ja kupiłam mój w SH, ale wiem, że na allegro jest sporo. Tylko te najtańsze nie są puchowe, znaczy grubsze takie, jak kołderka, a bawełniane, więc trzeba na to zwrócić uwagę.
Czyli powinnam kupić takie grube - jak kombinezon tak? Kurcze kompletnie o tym nie pomyślałam. W sumie to ma sens hehe Nie ma to jak żelek (fajnie zgonić na niego swoje niemyślenie).
Stary 2013-12-17, 00:14   #2662
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
no to faktycznie jeżeli planujesz wrócić to ok.
nie jest łagodniejsze, bo dopuszcza aborcję tylko w jednej sytuacji: w przypadku zagrożenia życia, nawet nie zdrowia matki. i z tego co wiem to są wyznaczone ośrodki i lekarze a cała procedura skrupulatnie przestrzegana.
u nas jest jeszcze zdrowia, ciąża z gwałtu i dziecko z wadami
O, widzisz, mówiłam że nie orientuję się dokładnie. Wersja którą ja znałam to taka że prezydent podpisał ustawę która pozwalała na aborcję przy zagrożeniu życia matki np. samobójstwem.
Stary 2013-12-17, 00:16   #2663
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Ja ostatnio srednio 2 razy dziennie zastanawiam się czy jechać na IP. Nie ma ze mną łatwo moje dziecko, nie daje mu się wyspać tylko ciagle zadam, zeby sie ruszal
Mam nadzieje, ze środowe usg mnie uspokoi.
Mam tak samo, co chwile szturcham brzuch i czekam, aż "odszturcha" Te czekam na środowego uspokajacza, z tym że w środe mam KTG, nie USG

Cytat:

Lepiej powiedzcie: Czy rzeczy do szpitala przed włożeniem do torby wkładacie do jakiś worków próżniowych lub jednorazówek/reklamówek??? Bo nie wiem czy to higieniczne będzie i dobre aby włożyć ubranka maluszka takie wyprane, czyste, pachnące bezpośrednio do torby (tak bez niczego), która nie wiem czy jest super-sterylna (mimo, że swoją właśnie wyprałam (i to w proszku dla dzieci)
Jak robicie?
też wyprałam torbę w proszku dla dzieci i do takiej czyściuchnej wpakowałam, ale też jeszcze w woreczkach jednorazowych dodatkowo.

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Sytuacja nie jest bardzo zła, bo po pierwsze mamy w miarę elastyczne godziny pracy, po drugie ja na początek wrócę tylko na 5-6 godzin dziennie, a po trzecie teściowa nie pracuje już. Więc wstępny plan jest taki:

Mąż pracuje wychodzi do pracy tak, żeby zacząć o 7h, ja zostaję z dzieckiem.
Koło 13h przekazuję dziecko teściowej i idę do pracy.
Mąż koło 15h odbiera dziecko od teściowej.
Koło 19h ja wracam z pracy.

Ale oczywiście wszystko będzie zależeć od tego jaki "model" nam się trafi i czy teściowa będzie ogarniać zajmowanie się Młodym.

---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Bez histerii, wszystkie bakterie, które przyniesiesz z domu będą super w porównaniu ze szpitalnymi
Ja torby nie prałam, ubranka tam po prostu włożyłam
1 Sytuacja faktycznie wydawać by się mogło - idealna

2. Problem w tym, że torba podróżna ma w sobie bakterie nie tylko domowe, ale i wszystkie dworcowe, autokarowe, pociągowe, samolotowe i wszelkie inne, w których się"poniewierała"

Cytat:
tyle, że te niemowlęta najczęściej były niechciane i mają ogromne obciążenia, ich matki nie dbały o siebie w ciąży, pijąc, paląc i biorąc narkotyki itp o tym się nie mówi, to jest temat tabu.
O to to - znam osobiście taki przypadek.
Matka jarała szlugi - paczke dziennie, alkohol jak herbata, cola zamiast wody... ale dziecie się urodzilo. Waga urodzeniowa ledwo ponad 2 kg, ciąza rozwiązana w terminie. Alergie na wszystko, zapalenie oskrzeli i płuc przez całe dzieciństwo, teraz problem z nauką, ze skupieniem, z emocjami. Jest dzieckiem niekochanym i nieszczęśliwym. Ale jest...
czy chciałabym być takim dzieckiem?...

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 00:18   #2664
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
pilotka86: no wiadomo, że znajoma chciała u niego jakoś to zrobić "na lewo" . Koniec końców kogoś znalazła w innym mieście, ale nie chciałam znać szczegółów.

Dziewczyny odnośnie tego odmulania karpia, to moczenie w mleku u mnie w domu to bardzo stara metoda, u nas się sprawdzała i wszyscy zajadaliśmy się karpiem. Oczywiście przed smażenie skropić należy cytryną.
(...)
No właśnie to jest straszne, że na lewo jest tak łatwo to załatwić, że jest taka potrzeba, tyle kobiet jest na tyle zdesperowanych że ryzykują zdrowiem, a prawo i tak swoje. Jakby prawo nie miało nic wspólnego z rzeczywistością, taki martwy twór.
Swoją drogą, Shiloh, nie wiesz jak to wygląda w UK? Jak tam jest rozwiązana kwestia zabiegów i klauzuli sumienia? Bo tam przecież zabieg jest legalny.

A co do karpia. Ja w mleku królika moczyłam, i pyszny był. Może i na karpia podziała
Stary 2013-12-17, 00:30   #2665
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
nie każda kobieta chce robić za inkubator przez 9 miesięcy i moim zdaniem powinna mieć wybór.
Kobiety mają całą gamę wyborów. Na przykład:
1. mogą decydować, czy są już na tyle dojrzałe by iść z kimś do łóżka
2. mogą decydować z kim iść do łóżka (z kimś na jeden raz, czy z kimś poważnym/odpowiedzialnym)
3. mogą decydować, czy się zabezpieczać
4. mogą decydować jak się zabezpieczać
5. mogą decydować, czy skonsultować z lekarzem odpowiednie zabezpieczenie
6. mogą decydować, czy samemu dokształcić się dodatkowo i oprócz zabezpieczenia wybierać dni "bardziej pewne"
7. mogą decydować po seksie, czy pójść do lekarza po receptę na "tabletkę po"
8. mogą decydować o tym, czy nie zakombinować "tabletki po" w jakiejś aptece (tak, to oczywiście jest możliwe i bez recepty - swego czasu zakombinowałam tak ze 2 czy 3 razy)

Mając tyle możliwości wyboru uniknięcia ciąży, aborcja staje się absurdem, bo kolejny wolny wybór popycha człowieka do tego, by mniej zastanawiać się nad tym, co się robi. Ja wiem, że człowiek to nie maszyna, ale w życiu spotyka nas mnóstwo sytuacji (nie tylko łóżkowych), gdzie trzeba zachować trzeźwość myślenia i dokonywać trafnych wyborów.

Tak, wiem, zdarzają się wpadki. Ale są one najczęściej wynikiem jakichś zaniedbań. Jedna tu już pisała, że wpadła bo zmieniła tabletki, a wiedziała, że na początku nie ma prawidłowej ochrony i trzeba było się dodatkowo zabezpieczać. Inna wpadła, bo ma jakieś schorzenie/wadę i myślała, że to niemożliwe, że zaciąży. Moja ciocia wpadła po 40-stce z piątym dzieckiem, bo myślała, że jak karmi dziecko to jej ciąża nie grozi. Przykładów można tu mnożyć, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, żeby żyć z głową na karku - to się przydaje w każdej dziedzinie życia.

Obecna ustawa aborcyjna nie zamyka przed kobietą możliwości usunięcia ciąży, ale określa przypadki, kiedy staje się ona legalna - gwałt, nieletność, poważne wady genetyczne płodu, zagrożenie życia kobiety i ciężki uszczerbek na jej zdrowiu. Wg mnie wystarczy, na prawdę nie dopisywałabym do tego katalogu "chwila zapomnienia", bo sprawa jest zbyt wątpliwa od strony etycznej, by tak szastać być może ludzkim życiem (ja nie twierdzę, że zarodek jest pełnowartościowym człowiekiem, ale wiem, że nie mając pewności, że nim nie jest nie mogę o tym decydować).

Cytat:
Ale potencjalnych rodziców adopcyjnych zazwyczaj to nie obchodzi. Ewentualne wady wychodzą dopiero z czasem, a niemowlęta naprawdę są deficytowym typem dzieci do adopcji (zresztą któraś wizażanka oprócz mnie też tutaj o tym pisała).
Stary 2013-12-17, 00:32   #2666
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Swoją drogą, Shiloh, nie wiesz jak to wygląda w UK? Jak tam jest rozwiązana kwestia zabiegów i klauzuli sumienia? Bo tam przecież zabieg jest legalny.

A co do karpia. Ja w mleku królika moczyłam, i pyszny był. Może i na karpia podziała
Nie wiem jak to tutaj wygląda, nigdy się tym nie interesowałam. Jest legalna, ale nie wiem czy też nie do któregoś tygodnia. Pewnie na internecie jest spory zapis dotyczący regulacji prawnych aborcji w UK. Odnośnie klauzuli sumienia się nie wypowiem, bo zwyczajnie nie spotkałam sie tu z czymś takim.

Edit: W Anglii, Walii i Szkocji prawo zezwala na aborcję do 24 tygodnia ciąży. Zabieg można wykonać bezpłatnie w ramach świadczeń państwowej służby zdrowia NHS lub płatnie w prywatnej klinice.

Powinno podziałać

Edytowane przez _Shiloh_
Czas edycji: 2013-12-17 o 00:37
Stary 2013-12-17, 00:34   #2667
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Tak sobie czytam, nadrabiam. I przypomniało mi się jak miałam może z 19 lat, dostałam receptę na tabletki anty. I pani w aptece nakrzyczała na mnie, że oni tu tabletek nie mają, hm.. prezerwatyw też nie mieli. Dopiero jak wychodziłam... zerknęłam na lady a tam........ puste blankiety na przelewy... na RADIO MARYJA I TV TRWAM. Padłam! Tabletek nie sprzedawali, a od biednych emerytów czelność pieniądze wyciągać mieli, ot tak.. polityka czystego sumienia
I pierwsza w mieście święta apteka

Siostra chciała tabletki anty, poszła prywatnie do ginekologa. Pani ja skasowała, ale stwierdziła.. że recepty jej nie da. Bo siostra za młoda(18l.), a po za tym to ona nie może się przyczynić.. chce mieć czyste, spokojne sumienie.

Zasiedziałam się... Dobranoc wszystkim! A jutro IKEA

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 00:41   #2668
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
O to to - znam osobiście taki przypadek.
Matka jarała szlugi - paczke dziennie, alkohol jak herbata, cola zamiast wody... ale dziecie się urodzilo.
Ja też znam osobiście taki przypadek - moja chrześnica (daleeeka rodzina przypomniała sobie, a dziecku się przecież nie odmawia... ). Amelka jest zdrowa mimo iż jej matka piła, paliła, nie urozmaicała diety (bida i patologia raczej).

Zresztą często mówi się, że jedna "chucha i dmucha", a coś pójdzie nie tak, a innej nieodpowiedzialnej nie dzieje się nic
Stary 2013-12-17, 00:43   #2669
milka-pilka
Zakorzenienie

O, widzę, że poważne tematy.
Nie nadrobiłam jeszcze wszystkiego, jutro dokończę.
Napiszę tylko, że ja popieram wybór kobiety dotyczący aborcji.
Nie będę podawać argumentów "za", bo nie o to chodzi, nikogo nie zamierzam przekonywać do swoich racji - jednak ja nie wchodzę w życie innych i niech inni nie interesują się moją macicą
Życie nie jest czarno-białe niestety, nie zawsze układa się według wymyślonego scenariusza.

Cytat:
Napisane przez demonyianioly Pokaż wiadomość
Witam
Bardzo mi miło, że pokoik ładny. Trzeba się było nieźle nagimnastykować i finansowo i przestrzeniowo, żeby coś z tej skrytki wykrzesać.
Ktoś pytał o pojemniki na łóżeczku, są z IKEA. Kosztują coś 19.90.
Na targach zakupiłam piękny rożek w marynarskich kolorach.

Wczoraj podczytywałam to słabo mi się zrobiło, że ktoś się rozpakuje lada chwila... A tu nie tak szybko
Zaliczyłam też telefon nieznanego numeru od byłego, zapytał czy POTRZEBUJEMY więcej butelek i "pieroga" na dziecko.
Skomentowałam żeby zapytał tej kobiety, z którą obecnie jest o takie rzeczy i nie zawracał mi głowy, bo zdeklarował przelanie pieniążków i jak ich nie było tak nie ma.
Stwierdził, że jego kobieta siedzi w Polsce i dogorywa przed porodem i że JESTEM JEGO NARZECZONA.
Bredził od rzeczy.
W każdym razie zdeklarował, że napisze do mnie mila później i musi kończyć, bo stoi przy kasie w tk maxx. Nie odezwał się już oczywiście.
Postradał zmysły i tyle.

Muszę się pochwalić, że mam już ubranka poprane i poprasowane - poprasowała moja mama
Wrzucam fotkę rożka, mój ma biały spód, nie czerwony.
I cały czas marzę o gotowanej kapustce z kminkiem
Mam wrażenie, że Twój ex to coś sobie "zarzuca" - obstawiam nie alkohol tylko jakieś dragi. Stąd jego dziwne zachowanie.
Wiem, że może wydawać Ci się to dziwne. Ja mam takie przeczucie.
Niestety, jeśli to dragi to i kasy szybko nie zobaczysz
Współczuję Ci, bo to musi być okropne, takie dziwaczne rozmowy z jego strony
Gratuluję świetnej organizacji i zazdroszczę takiej fajnej mamy
Śliczny rożek
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 00:43   #2670
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa Pokaż wiadomość
(...)
Ale potencjalnych rodziców adopcyjnych zazwyczaj to nie obchodzi. Ewentualne wady wychodzą dopiero z czasem, a niemowlęta naprawdę są deficytowym typem dzieci do adopcji (zresztą któraś wizażanka oprócz mnie też tutaj o tym pisała).
Te kiedyś o tym słyszałam, że ludzie większych dzieci nie chcą adoptować, tylko właśnie niemowlęta, a tych akurat jest bardzo mało.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości