|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
w domu nie zamierzam się bawić ![]() A w szpitalu nie wiem np czy będę potrzebowała swoich ubranek, albo jaka pogoda bedzie na wyjście - to takie ułatwienie i dla mnie, bo znając mnie w torbie będę wszystko rozbebłane miala :p A poza tym nie wierzę, że on sobie poradzi co innego jak przyjdzie mu już córkę ubrać - wtedy bedzie musial spiąć poslady i nauczyć się odróżniać body od pajaców
|
|
#2642 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uciekam spać. Mała tak mi teraz daje po pęcherzu że chodzę do wc co kilka minut na kropelkowanie ![]() Dobranoc! |
|
|
|
|
#2643 |
|
Wtajemniczenie
|
Roane karpia wymocz w mleku kilka godzin, a później skrop cytryną i zostaw na noc już przyprawionego, żeby na drugi dzień smażyć
|
|
|
|
#2644 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Materiałowa torebka - Super pomysł!
|
|
#2645 |
|
Wtajemniczenie
|
To jest przepis na świeżego, tak? Czy mrożonego traktować tak samo?
|
#2646 | |||
|
Rozeznanie
|
Padłam
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja też nie wiem co zrobić, żeby nie walił mułem u mnie w rodzinie nikt nie umie go przyrządzić, więc nie jemy w ogóle (tylko jakąś inną rybkę). Jak któraś ma patent na odmulanie karpia to niech się podzieli ![]() Zobaczcie jakie fajne ogrodniczki znalazłam dziś w SH za całe 3 złote Oprócz krowskiej mordki z przodu mają też krowską dupkę z ogonkiem z tyłu na dupce oczywiście Jedyny minus to różowy kolor ![]() Ps. Zauważyłyście, że przerobiłyśmy już połowę wątku? I tylko jedna się rozpakowała... W tym tempie to świąt pewnie będzie kolejny ![]() EDIT: oooooooooo, jest już jakiś pomysł na karpia
18.05.2013 - Żona - zapnij pasy Kochanie, przed nami wyboista droga Edytowane przez vacuity Czas edycji: 2013-12-16 o 23:30 |
|||
|
|
|
#2647 |
|
Wtajemniczenie
|
No chyba nie bez powodu na fb masz wpisane cytuję: "Wiedźma (...) "
hehe---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44190079]Ja mam podobne podejście Uciekam spać. Mała tak mi teraz daje po pęcherzu że chodzę do wc co kilka minut na kropelkowanie ![]() Dobranoc![/QUOTE] Dobranoc ![]() Ożesz kurde juz 23:30 To ja też zawijam powoli do spania.Moja mała już 4 raz ma dzisiaj czkawkę nie wiem co ona tak często czkawkuje ostatnio... dziwne
|
#2648 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tp: 01/06/2015 Edytowane przez Soleil_Rouge Czas edycji: 2013-12-16 o 23:35 |
|
|
|
|
#2649 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
boję się co mogę zastać. Niby do domu 10min w korkach, ale nikt by mi nie zagwarantował, że drugim raziem weźmie to co trzeba.To ten typ, który uczy się w praktyce, teoria mało daje ![]() W ogóle najchętniej to bym zostawiła go z małą na cały dzień to by musial się nauczyć full obsługi
|
|
#2650 |
|
Wtajemniczenie
|
P.S. Jutro kilka z nas ma wizyty ginekologiczne a więc już teraz życzę powodzenia i samych dobrych wiadomości
![]() Czas na prysznic i sen. Dobrej nocy "nocne Marki" i "ranne ptaszki".
|
#2651 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Bo można się bez końca spierać, owszem, ale nikt nie wmówi mi i większości społeczeństwu, że "to", co się nam w brzuszkach pojawiło parę miesięcy temu nie jest rozwijającym się człowiekiem Zarodek czy płód to tylko określenia na rozwijającą się istotę, która docelowo stanie się (jest?) pełnoprawnym człowiekiem. I masz rację, nie ma sensu kontynuować tematu - bo (przynajmniej w naszym przypadku) upatrujemy sedno tematu w innych miejscach. Ja się zastanawiam czy płód od początku jest człowiekiem (a przecież ludzi nie można zabijać), Ty skupiasz się na tym, by kobieta kolejny raz miała wolny wybór. Dwie zupełnie inne bajki.
|
|
|
#2652 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2653 |
|
Rozeznanie
|
Tak mnie ubawił ten obrazek z kukurydzą, że pokazałam go mężowi i krótko skomentowałam kontekst jego pojawienia się. Chodził za mną i śpiewał w kółko: "Mimi-Napinacz, Mimi-Napinacz!" Położyłam dziada spać <foch>
|
|
#2654 | |||||||||||||
|
Rozeznanie
|
brawo dla córki!!!
![]() klaski :![]() Cytat:
[QUOTE=Soleil_Rouge;441840 24 A aptekarz nie wydajacy postinoru, to juz w ogole przegiecie i jak o tym pierwszy raz uslyszalam to myslalam ze mnie cos trafi!!! w takich momentach ciesze sie ze nie mieszkam w Pl. We Fr te tabletki mozna kupic bez recepty.[/QUOTE] nie uważam żeby kupno tabletki po bez recepty jest normalne. To nie są cukierki ani witamina C btw postinoru już od paru lat nie ma, został zastąpiony Escapelle ![]() aptekarz ma prawo odmówić powołując się na sumienie. Cytat:
i piszę to jako osoba, której odmówiono 6 lat temu postinoru i potraktowano jak gówniarę i puszczalską. i tak, dalej twierdzę że lekarze, aptekarze mają prawo odmówić tabletek po, antykoncepcji czy aborcji powołując się na klauzurę sumienia ALE POWINNI mieć obowiązek wskazać takiego, który się tego podejmie. Powinny być jakieś oznaczenia aptek czy coś w tym stylu. Nie wyobrażam sobie zmuszać kogoś do czegoś co byłoby niezgodne z jego sumieniem. NIE MIAŁABYM WŁAŚNIE SUMIENIA. Nie wyobrażam sobie wymuszać na lekarzu wykonania aborcji. Jak pisałam miałam problemy z tabletką po, miałam też problemy ze znalezieniem lekarza który założy mi spiralkę (jako nieródce), miałam problemy z cc (ze wskazania!!!) więc wiem jak to działa i momo wszystko jestem za klauzurą. Mam bardzo liberalne poglądy w tych sprawach, jestem za tym żeby kobieta i tylko ona decydowała o własnej macicy. Jestem za aborcją na życzenie, sterylizacją, cc na życzenie i całą resztą ALE jednocześnie nie zgadzam się do przymuszania lekarzy, aptekarzy do wykonania! Tutaj nie działa zasada "pacjent nasz pan!" . Na tej samej zasadzie wielu chirurgów plastyków nie zgadza się na fanaberie swoich pacjentów typu monstrualny biust czy twarz ala Michael Jackson. Cytat:
. Szczerze szkoda mi jej dzieci. Organizacje feministyczne najpierw ją wykorzystały do własnych celów a później wypieły się. Ta kobieta u mnie nie ma ani grama szacunku i nie dlatego, że chciała usnunąć (bo jestem za), ale dlatego że nienawidzę takich ludzi jak ona, którzy żyją z robienia z siebie ofiary.Cytat:
ja znam ateistów, którzy są przeciwko aborcji. Katolicy tylko najbardziej krzyczą. Cytat:
co do tego podziemia aborcyjnego, koszmarnych warunków, zgonów itp to mity i straszenie. Cytat:
. le przypuszczam wynika raz z pieniążków a dwa prywatne gabinety nie są tak kontrolowane.zresztą nie tylko lekarze, ile położnych do porodu jest opłacach pod stołem??? ano właśnie. Cytat:
![]() w Polsce aborcja na życzenie jest nielegalna, lekarz miał wręcz obowiązek odmówić a to ile bierze za wizytę nie ma nic do rzeczy, ani to że koleżanka jest jego stałą pacjentką. Cytat:
zapachowych wkładek tez nie mogęCytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
, o wiele bardziej restrykcyjne niż w POlsce. Nie przeszkadza Wam tam rodzić i wychowywać dziecko? Cytat:
|
|||||||||||||
|
|
|
#2655 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może ta czkwaka to na rozpakowanie
|
|
#2656 |
|
Zadomowienie
|
9 część ...tam się będzie działo...
Będzie zabawa... Spróbuje usnąć
|
|
|
|
#2657 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A prawo aborcyjne w IE w tym roku się zmieniło, i jest w tej chwili dużo łagodniejsze niż w Polsce.
|
|
#2658 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ci którzy najgłośniej krzyczą później cudownie się ulatniają.to jest dopiero patologia. urodzić i wychowywać w naszym państwie poważnie chore dziecko, bądź wychować będąc całkowicie samotną matką to dla mnie wręcz bohaterstwo. Nie ma żadnej pomocy a raczej jałmużna. Nie dziwię się, że wiele matek żałuje że urodziło chore dzieci albo domagają się dla nich eutanazji. BO problemy zaczynają się wraz z dorastaniem takiego dziecka, kiedy robi się coraz większe i cięższe a matka coraz słabsza, zniszczona i znerwicowana. Wszystko spada na kobietę jak zwykle. Cytat:
Cytat:
u nas jest jeszcze zdrowia, ciąża z gwałtu i dziecko z wadami
Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-12-17 o 00:07 |
|||
|
|
|
#2659 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
doprawia wegeta , troszkę mąki, jajko, bułka tarta i smazy. Rewelacyjny jest, nie śmierdzi mulem , a kupuje w całości.Rzeczywiście na necie wszystkie przepisy mówią o mleku
|
|
|
|
|
#2660 |
|
Wtajemniczenie
|
pilotka86: no wiadomo, że znajoma chciała u niego jakoś to zrobić "na lewo" . Koniec końców kogoś znalazła w innym mieście, ale nie chciałam znać szczegółów.
Dziewczyny odnośnie tego odmulania karpia, to moczenie w mleku u mnie w domu to bardzo stara metoda, u nas się sprawdzała i wszyscy zajadaliśmy się karpiem. Oczywiście przed smażenie skropić należy cytryną. Wiem, że jeszcze można moczyć w zimnej mocno osolonej wodzie lub nacierać samą solą, ale tego nigdy nie próbowałam. isia: W takim razie kolejny sprawdzony przepis na karpia
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-12-17 o 00:16 |
|
|
|
#2661 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma to jak żelek (fajnie zgonić na niego swoje niemyślenie).
|
|
|
#2662 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2663 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Te czekam na środowego uspokajacza, z tym że w środe mam KTG, nie USG ![]() Cytat:
Cytat:
![]() 2. Problem w tym, że torba podróżna ma w sobie bakterie nie tylko domowe, ale i wszystkie dworcowe, autokarowe, pociągowe, samolotowe i wszelkie inne, w których się"poniewierała" ![]() Cytat:
Matka jarała szlugi - paczke dziennie, alkohol jak herbata, cola zamiast wody... ale dziecie się urodzilo. Waga urodzeniowa ledwo ponad 2 kg, ciąza rozwiązana w terminie. Alergie na wszystko, zapalenie oskrzeli i płuc przez całe dzieciństwo, teraz problem z nauką, ze skupieniem, z emocjami. Jest dzieckiem niekochanym i nieszczęśliwym. Ale jest... czy chciałabym być takim dzieckiem?...
|
|
#2664 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Swoją drogą, Shiloh, nie wiesz jak to wygląda w UK? Jak tam jest rozwiązana kwestia zabiegów i klauzuli sumienia? Bo tam przecież zabieg jest legalny. A co do karpia. Ja w mleku królika moczyłam, i pyszny był. Może i na karpia podziała
|
|
#2665 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
1. mogą decydować, czy są już na tyle dojrzałe by iść z kimś do łóżka 2. mogą decydować z kim iść do łóżka (z kimś na jeden raz, czy z kimś poważnym/odpowiedzialnym) 3. mogą decydować, czy się zabezpieczać 4. mogą decydować jak się zabezpieczać 5. mogą decydować, czy skonsultować z lekarzem odpowiednie zabezpieczenie 6. mogą decydować, czy samemu dokształcić się dodatkowo i oprócz zabezpieczenia wybierać dni "bardziej pewne" 7. mogą decydować po seksie, czy pójść do lekarza po receptę na "tabletkę po" 8. mogą decydować o tym, czy nie zakombinować "tabletki po" w jakiejś aptece (tak, to oczywiście jest możliwe i bez recepty - swego czasu zakombinowałam tak ze 2 czy 3 razy) Mając tyle możliwości wyboru uniknięcia ciąży, aborcja staje się absurdem, bo kolejny wolny wybór popycha człowieka do tego, by mniej zastanawiać się nad tym, co się robi. Ja wiem, że człowiek to nie maszyna, ale w życiu spotyka nas mnóstwo sytuacji (nie tylko łóżkowych), gdzie trzeba zachować trzeźwość myślenia i dokonywać trafnych wyborów. Tak, wiem, zdarzają się wpadki. Ale są one najczęściej wynikiem jakichś zaniedbań. Jedna tu już pisała, że wpadła bo zmieniła tabletki, a wiedziała, że na początku nie ma prawidłowej ochrony i trzeba było się dodatkowo zabezpieczać. Inna wpadła, bo ma jakieś schorzenie/wadę i myślała, że to niemożliwe, że zaciąży. Moja ciocia wpadła po 40-stce z piątym dzieckiem, bo myślała, że jak karmi dziecko to jej ciąża nie grozi. Przykładów można tu mnożyć, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, żeby żyć z głową na karku - to się przydaje w każdej dziedzinie życia. Obecna ustawa aborcyjna nie zamyka przed kobietą możliwości usunięcia ciąży, ale określa przypadki, kiedy staje się ona legalna - gwałt, nieletność, poważne wady genetyczne płodu, zagrożenie życia kobiety i ciężki uszczerbek na jej zdrowiu. Wg mnie wystarczy, na prawdę nie dopisywałabym do tego katalogu "chwila zapomnienia", bo sprawa jest zbyt wątpliwa od strony etycznej, by tak szastać być może ludzkim życiem (ja nie twierdzę, że zarodek jest pełnowartościowym człowiekiem, ale wiem, że nie mając pewności, że nim nie jest nie mogę o tym decydować). Ale potencjalnych rodziców adopcyjnych zazwyczaj to nie obchodzi. Ewentualne wady wychodzą dopiero z czasem, a niemowlęta naprawdę są deficytowym typem dzieci do adopcji (zresztą któraś wizażanka oprócz mnie też tutaj o tym pisała).
|
|
|
#2666 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edit: W Anglii, Walii i Szkocji prawo zezwala na aborcję do 24 tygodnia ciąży. Zabieg można wykonać bezpłatnie w ramach świadczeń państwowej służby zdrowia NHS lub płatnie w prywatnej klinice. Powinno podziałać
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-12-17 o 00:37 |
|
|
|
|
#2667 |
|
Zadomowienie
|
Tak sobie czytam, nadrabiam. I przypomniało mi się jak miałam może z 19 lat, dostałam receptę na tabletki anty. I pani w aptece nakrzyczała na mnie, że oni tu tabletek nie mają, hm.. prezerwatyw też nie mieli. Dopiero jak wychodziłam... zerknęłam na lady a tam........ puste blankiety na przelewy... na RADIO MARYJA I TV TRWAM. Padłam! Tabletek nie sprzedawali, a od biednych emerytów czelność pieniądze wyciągać mieli, ot tak.. polityka czystego sumienia
![]() I pierwsza w mieście święta apteka ![]() Siostra chciała tabletki anty, poszła prywatnie do ginekologa. Pani ja skasowała, ale stwierdziła.. że recepty jej nie da. Bo siostra za młoda(18l.), a po za tym to ona nie może się przyczynić.. chce mieć czyste, spokojne sumienie. Zasiedziałam się... Dobranoc wszystkim! A jutro IKEA
|
#2668 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
). Amelka jest zdrowa mimo iż jej matka piła, paliła, nie urozmaicała diety (bida i patologia raczej).Zresztą często mówi się, że jedna "chucha i dmucha", a coś pójdzie nie tak, a innej nieodpowiedzialnej nie dzieje się nic
|
|
|
#2669 | |
|
Zakorzenienie
|
O, widzę, że poważne tematy. Nie nadrobiłam jeszcze wszystkiego, jutro dokończę. Napiszę tylko, że ja popieram wybór kobiety dotyczący aborcji. Nie będę podawać argumentów "za", bo nie o to chodzi, nikogo nie zamierzam przekonywać do swoich racji - jednak ja nie wchodzę w życie innych i niech inni nie interesują się moją macicą ![]() Życie nie jest czarno-białe niestety, nie zawsze układa się według wymyślonego scenariusza. Cytat:
Wiem, że może wydawać Ci się to dziwne. Ja mam takie przeczucie. Niestety, jeśli to dragi to i kasy szybko nie zobaczysz ![]() Współczuję Ci, bo to musi być okropne, takie dziwaczne rozmowy z jego strony Gratuluję świetnej organizacji i zazdroszczę takiej fajnej mamy Śliczny rożek |
|
|
|
|
#2670 |
|
Wtajemniczenie
|
Te kiedyś o tym słyszałam, że ludzie większych dzieci nie chcą adoptować, tylko właśnie niemowlęta, a tych akurat jest bardzo mało.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.

wszystko jest w szufladach, w miare poukladane, ale nie bede pakowac w zestawy na "dzien 2" czy "dzien3"
poza tym nie wiadomo do konca jak duza sie ona urodzi i jaki rozmiar bedzie konieczny.
w domu nie zamierzam się bawić

To ja też zawijam powoli do spania.

klaski :
ci którzy najgłośniej krzyczą później cudownie się ulatniają.