|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kiedy nowy rok nastanie to dwa lata nam zostanie czyli PM 2016! Cz. 4 :D
Cytat:
No bo po co 2 godziny przed, przecież jeszcze tyyyyyle czasu, godzinę przed zaczynam się zbierać powoli do kąpieli (ciągle mi się wydaje, że się spokojnie wyrobię), zanim się zbiorę i wykąpię to zostaje mi 10-15 minut na wysuszenie włosów, ogarnięcie ubrania no i ten 5-minutowy makijaż i biegam po domu jak wariat przeklinając pod nosem, że to już na pewno ostatni raz i następnym razem zacznę szykować się wcześniej I tak ciągle O logiczne wyjaśnienie tego zjawiska mnie nie pytajcie |
|
|
|
|
#452 |
|
Zadomowienie
|
truskawkowa & mysza - dzięki za odpowiedzi
tak, mój TŻ to Polak. w dodatku z dosyć fundamentalistycznej rodziny ![]() ja na żadne nauki nie idę, nie mam nawet chrztu, więc z mojej strony będzie to tylko ślub cywilny. da się coś takiego zrobić, że jedna osoba bierze ślub kościelny, a ta druga tylko sobie tam stoi i mówi "tak",TŻa siostra wyszła w PL za obcokrajowca ateistę i właśnie tak mieli, jeszcze do tego po angielsku. u nas przynajmniej będzie po polsku, więc wszystkie ciotki będą rozumieć ta poradnia i nauki pewnie nas nie ominą, ale co się da zrobić. niestety bardziej tym wszystkim jestem zainteresowana ja, a to przecież w TŻa interesie. ostatnio mówię mu, że trzeba by dowiedzieć się, jak to wygląda, do którego kościoła możemy pójść, żeby zacząć szukać lokali w okolicy właściwej (większość gości będzie przyjezdna, więc musi być lokal z pokojami), a on mówi, że zaczniemy się tym zajmować dopiero w wakacje!!! przecież zostały nam jeszcze aż 2 lata! no chyba żartuje, to może w ogóle zajmijmy się tym 2 miesiące przed ślubem. usiłowałam mu uzmysłowić, że do mojej rodzinnej miejscowości, gdzie ślub będzie, jest z Pragi 4 godziny drogi, więc jeśli sobie chce jeździć załatwiać to w wakacje, to proszę bardzo, jednak można by dowiedzieć się, co i jak teraz, kiedy jesteśmy tu z racji świąt. ciekawe, czy w Pradze mają w ogóle coś takiego jak nauki przedmałżeńskie. toż w tym ateistycznym kraju co kościół to nieczynny. będziemy jedyną parą ![]()
|
#453 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#454 | |
|
PeEma
|
Cytat:
dzieci będą chrzczone? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#455 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no czasem się wcześniej umyje a że wszystko robię biegiem, no cóż ![]() Cytat:
wtedy tylko chyba Tż robi nauki, a poradnie? nie wiem. pewnie tez tylko on, bo skoro z Twojej to cywilny to nie powinnas. Skoro nie czesto jestecie w PL to zaciągnij go (na sile jak inaczej nie da rady ) tłumacząc mu że nie będziecie w kółko jeździc jeżeli tam nie mają (a raczej maja ) to szukajcie nauk w PL, najkrótszych weekendowych
|
||
|
|
|
#456 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ciesz się!
|
|
|
|
|
#457 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do wychowywania dzieci w wierze to TŻ ma takie samo chyba podejście jak ja. nie wiem, dlaczego on chce ślubu kościelnego, tzn. nie do końca to rozumiem, ale chodzi chyba o to, że to jest dla niego taki "prawdziwy" ślub, bo nie da się rozwieźć ani powtórnie go wziąć. dzieci chrzczone będą, z mojej strony myślę, że im to nie zaszkodzi, a TŻ będzie zadowolony (chociaż tutaj też on sam nie wie, dlaczego chce, żeby były, chyba też chodzi o to, że im to nie zaszkodzi). poza tym kiedyś przyjdzie taki moment, że on będzie musiał zrobić coś po mojemu, w zamian za to, że ochrzcimy dzieci.
|
|
#458 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do tego o dzieciach to nie wypowiem sie
|
|
|
|
|
#459 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#460 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#461 | |
|
PeEma
|
Cytat:
No i taki ślub nie może być na mszy tzn jest ślubem w kościele, przy księdzu, ale nie ma przy tym mszy![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#462 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() ślub kościelny, dzieci mają być chrzczone, ale tak do końca nie wie czemu, chyba żeby było "normalnie" i "co ci to szkodzi, chcesz żeby były wyrzutkami?"
|
|
|
|
|
#463 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
właśnie sobie czytam o ślubach w KK w Czechach i jest jakaś poradnia obowiązkowa dla wszystkich chętnych, cykl np. 8 spotkań. tak myślę, że i tak musiałabym tam z biednym TŻem się wybrać, bo przecież to by się mijało z celem, jak by on miał tam sam chodzić ![]() smerfetka bez sęsó, zwłaszcza, że to bycie wyrzutkami jest spowodowane właśnie tym, że wszyscy tak robią. multum ludzi wysyła dzieci do komunii itd. żeby nie były wyrzutkami, a gdyby wszyscy robili naprawdę tak, jak uważają, to byłoby bardziej wyrównanie i żadna ze stron nie byłaby uciskaną mniejszością. ja byłam takim wyrzutkiem i było mi tylko trochę smutno, jak dzieci miały komunię albo jak raz przyszedł ksiądz i rozdawał dzieciom chodzącym do niego na religię cukierki. tak poza tym to przez resztę życia jakoś sobie radziłam
|
|
#464 |
|
Dostojna peema.
|
Hejeczka, melduję się! Powróciłam do domu jak zwykle o nieprzyzwoitej porze
![]() Mój tż jest ogólnie dosyć religijny i tradycyjny więc na szczęście u nas ze ślubem kościelnym nie mamy żadnych rozkmin, dzieci też chcemy wychować tak jak nas wychowano a w zasadzie bardziej bo np. ja nie byłam wychowywana w duchu religii w ogóle. W mojej rodzinie do kościoła się nie chodzi
|
|
|
|
#465 | |
|
PeEma
|
Cytat:
poczytaj sobie pod hasłem: ślub mieszany Co do chrztu, to jeśli rodzice są niewierzący to nie rozumiem chrzenia, pchania dziecka na siłę, skoro w wierze wychowywane nie będzie. My z R uznaliśmy, że jak będzie zdolne do własnych wyborów, niepodyktowanych myśleniem "smutno mi bo nie dostanę laptopa na komunie" (około 12 lat), i będzie chciało mieć chrzest, to nigdy mu na drodze nie stanę. Jednak póki będzie dzieckiem to chcę je wychować zgodnie z moimi wartościami, poglądami - dokładnie tak jak robią to wierzący chrzcząc swoje dzieci Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#466 |
|
Zakorzenienie
|
Mam jutro wolne więc przyszłam
|
|
|
|
#467 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie Ci
![]() Ja robię właśnie wykresy na jutro.
|
#468 |
|
Dostojna peema.
|
kognisia, ja zgadzam się z twoją opinią
Jeśli jesteście niewierzący, nie będziecie mieć ślubu kościelnego to nie ma najmniejszego sensu żebyście dzieci chrzcili a więc wychowywali w wierze. Rodzice powinni wychowywać dzieci zgodnie ze swoimi poglądami jeśli chcą wychować je dobrze ![]() Jutro idę w końcu po prezent dla tż bo nic jeszcze nie mam
|
|
|
|
#469 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mojej koleżanki siostra, mieszkająca w UK z mężem muzułmaninem postanowiła ochrzcić córkę uzasadniając to, że wprawdzie ona w nic nie wierzy, ale jak by się jednak okazało, że Bóg istnieje, to żeby jej córka poszła do nieba. jak zwróciłam koleżance uwagę, że to rozumowanie jest totalnie bez sensu, to powiedziała mi, że ja tego nie mogę zrozumieć, bo nie jestem wierząca. ergo, wierzący rozumieją, że dzieci chrzci się na wszelki wypadek, żeby się przypadkiem nie okazało
|
|
#470 | |
|
PeEma
|
Cytat:
zobowiązanie jest konkretnie do wychowania w wierze![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#472 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
![]() ejj, laski, skończmy może te religijne tematy bo to zawsze źle się kończy niezależnie od chęci
|
|
|
|
|
#473 | ||
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#474 | |
|
PeEma
|
Cytat:
Skończmy męczę R od godziny żeby mi kolację zrobił, a on nie chce wstać :<!Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#475 | |
|
Żona Gargamel
|
ja: kupiłeś mi już prezent?
TŻ: czekam na ostatni moment Kocie czyli same old, same old ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- mnie tak głowa boli, że od kilku godzin moje jedyne ruchy to przekręcanie się z boku na bok i przenoszenie laptopa o i miałam heroiczną wyprawę na siku, bolało
|
|
|
|
|
#476 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
Ja właśnie jem obiad. Ludziee, obiad o 20.40 kurcze, wiecie co? denerwuje mnie to, że nie ustaliliśmy z tż co robimy na sylwestra, na rocznicę i w ogóle. nawet nie ustaliliśmy co chcemy dostać na święta. nie lubię tak :/ Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2013-12-17 o 20:40 |
|
|
|
|
#477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Choć ja tam się nawet nie wypowiadałam :P
|
|
#478 | |
|
PeEma
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#479 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#480 | |
|
PeEma
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.

No bo po co 2 godziny przed, przecież jeszcze tyyyyyle czasu, godzinę przed zaczynam się zbierać powoli do kąpieli (ciągle mi się wydaje, że się spokojnie wyrobię), zanim się zbiorę i wykąpię to zostaje mi 10-15 minut na wysuszenie włosów, ogarnięcie ubrania no i ten 5-minutowy makijaż
O logiczne wyjaśnienie tego zjawiska mnie nie pytajcie 

) tłumacząc mu że nie będziecie w kółko jeździc