|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części? | |||
Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 3,77% |
Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 |
10 | 18,87% |
Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 |
4 | 7,55% |
Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 |
5 | 9,43% |
Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 |
14 | 26,42% |
Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 |
21 | 39,62% |
Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 |
2 | 3,77% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Cytat:
Veronic marchewka zatwardzi? Ja bym powiedziala ze jest wrecz przeciwnie Veronic kurczak i indyk z biedronki? Ja jak kupuje tam to zawsze jest nieswieze wrecz smierdzace. Lepsze miesko jest w lidlu. Chociaz ja malej kupuje krolika (krolik nie zje swinstwa) i indyka (jak zje swinstwo to zdechnie). Krolika mam zalatwianego dzien wczesniej zabijaja a indyka mi zawsze pani odkrawa najlepsze kawalki, ale to niestety u mnie w miescie wiec musze mrozic na zapas. Kurczaka na razie nie dam, chyba ze znajde jakiegos "szczesliwego". Corka znajomej w wieku chyba poltora roku miala guzy na piersiach i wyszllo ze to przez hormony jakie laduja w kurczaki. Ale to wam o ttm pisalam jak z brzuszkami chodzilysmy ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Ashy poprawa byla po 4 dniach po odstawieniu marchewki. Dzis mija chyba 2 tyg, uczulenie nadal jest ale coraz mniejsze. Moja corcia dzis zaczela wcinac puzzle piankowe Dziewczyny czym mylyscie puzzle piankowe zeby nie smierdzialy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4472 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Cytat:
![]() ![]() poza tym fajny pomysł z prezentami ![]()
![]() |
#4473 |
Zakorzenienie
|
Mi się też wydaje,że albo taki zapał do pieczenia macie albo do fejsowania
![]() Sharp - ja puzzle wykąpałam w brodziku i wietrzyłam na balkonie, jeszcze był delikatny zapach przez kilka dni - teraz nic jużnie czuć.
#4474 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sharp, prawdę piszesz, też się kurczaków boje małej podawać.Ale sama wpierdzielam jak głupia, w kółko schab i drób.. myślisz że w mleku te świństwa, hormony itd przechodzą ? My narazie podawaliśmy cielęcine, indyka i łososia. Nad tuszką króliczą medytowałam w sklepie i nie umiałam kupić, prywatnie hoduje królika, traktuję go jak psa i jakoś tak ![]() ..... Dziewczyny mam pytanie, jak wystawiamy się już 2.5 miesiąca na ten gluten to co teraz, nadal mam podawać codziennie czy już nie trzeba ? Druga sprawa , jak często dajecie miesne/rybne posiłki np 2 razy w tygodniu czy cześciej. Zastanawiam się czy nie za dużo podaje mięsa a za mało monowarzywnych zupek. Słoik starcza mi na dwa dni i podaję naprzemiennie mięsny lub rybny i warzywny.(czasami 4 dni w tygodniu mamy mięsne a 3 warzywne albo odwrotnie) ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz łatwiej tu nadążyć ![]() ![]()
![]() |
#4476 | |
Zakorzenienie
|
Veronic a jakie książki kupiłaś bo nie pamiętam?
Współczuje nocek...szkoda że powróciły. Pewnie o wiele bardziej doceniasz każdy uśmiech Wojtusia mając z nim takie przeboje. Przykro mi że magia Świąt gdzieś Ci ucieka, ale nie trudno o to przy ciągłym przemęczeniu. Dobrze, że masz spotkanie z koleżanką - to zawsze jakiś impuls by coś ze sobą zrobić ![]() ![]() Xal - u nas też jest Wigilia w pracy...zawsze w restauracji i jakieś losowane super nagrody...ale nikt mnie nie zapraszał ![]() Moja jak ją na moment sadzam schyla się i łapie swoje skarpetki ![]() ![]() Karolina - moja robi 4 kupki!!! Jestem w szoku, czuję się jak z noworodkiem, ale wiem że to ząbki. Może u Was też? Co do uspokajania cyckiem - no cały dzień się nie da, nie przesadzajmy. Jasne, że jak to działa to się dziecku 'pozwoli' jak najdłużej się wytrzyma, ale ileż można dzień w dzień, noc w noc. Zresztą tak jak Veronic piszę, jak dziecko potem za dużo się napije przy okazji to też źle bo brzuchol boli i jest płacz, ulewanie i tragedia kolejna - moja miała tak swego czasu. ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
![]() Zazdroszczę my z glutenem w lesie, drugi tydzień dopiero dajemy bo miałyśmy przerwę (myślałam, że mała ma przez niego problemy z brzusiem). A co do mięsa to chyba dobrze, teraz nie pamiętam jak to było, a sama też zaczęłam dopiero dawać.
![]() |
#4477 |
Raczkowanie
|
mogę ugotować łososia w wodzie a potem dodać do zupki?
#4478 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i w ogole potwierdzają się slowa mojego brata, ze dziecko to można zostawic z matką, babką, ciotką, sąsiadką nawet ale najgorzej to zostawić samo sobie czyli powierzyc ojcu.. kurde nawet nie przestal kurtki zakladać.. po co on w ogole to dziecko kladl na stole?? a jak juz na stole to dlaczego na brzegu... Cytat:
no wlasnie?? Cytat:
Dziewczyny a jak robicie to mięsko to jak wy je blendujecie?? Normalnie ugotowane się blenduje?? Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-12-17 o 21:34 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4479 |
Zakorzenienie
|
Marchewka play group to.takie.zajecia organizowane zazwyczaj w kosciolach gdzie.zbieraja sie mamy z dzieciakami.w.wieku.przed przedszkolnym. Dzieci maja zabawki, a mamy plotkuja. Czasem jest jakas mini oplata za poczestunek. Tu w uk jest to bardzo popularne. My juz sie sto razy z Sofka wybieralysmy ale zawsze trafialy.nam sie drzemki. a ta jedna grupa spotyka sie w godz 13-15. a to.ostatnio czas Sofii aktywnosci. w czw idziemy tez a potem dopiero w styczniu bo maja przerwe swiateczna.
Maluska zdecydowaliscie sie na zajecia na basenie? |
![]() ![]() |
![]() |
#4480 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Emil 13.04.2013 Edytowane przez maluska88 Czas edycji: 2013-12-17 o 22:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4481 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4482 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Wiecie co mnie teściowa nastraszyła, zeby wogole nei dawać Kubie płkać, zeby się nie zanosił, tzn. nie daje mu płakać, ale już mnie tu koleżanki zaczeły przekonywac o słuszności metody nauczania samodzielnego spania, poprzez wychodzenie z pokoju i neistety przejscie przez płacz itp. no i u teściowej sąsiadka ma dziewczynkę teraz pewnie cos koło 2 lat i ma lekki neidorozwój, widac to nawet, normalnie wygląda, ale jak coś ktoś mówi, to np. się zatrzyma, usta otwarte i słucha, no dziwnie i ma robione badania i lekarz stwierdził uszkodzenie mózgu i powiedziął, ze przyczyną może być lekkie niedotlenienie,np. jak zanosi się dziecko płaczem
![]() |
#4483 | ||||||
siedzę i myślę
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4484 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziś znowu noc koszmarna..i jeszcze mnie mięśnie bolą po trx, więc odżyję pewnie dopiero wieczorem ![]()
![]() |
#4485 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4486 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mieso ma byc np. 5 razy w tygodniu, ryba raz i wegetarianski lub dwa razy ryba. dzieci potrzebuja zelaza, a najlepiej przyswajalne jest w miesie. w wegetarianizm moga bawic sie jak dorosna ![]() ---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Cytat:
![]() a Florek wlasnie cisnie kupe na macie... dobrze, bo to czwarty dzien!
![]() |
#4487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I przystopowałam z tym próbowaniem wszystkiego przez 3 dni ![]()
![]() |
#4488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4490 | |
Wtajemniczenie
|
cześc dziewczyny
jestem chora...bardzo.bardzo..le dwo żyje..głosu nie mam..i wszystko mnie boli..już tydzień to trwa..a metoda leczenia to czosnek..miód i syrop dla matem karmiących ![]() Gabriel jak do tej pory obronił się przede mną..nic mu nie jest... choc w goraczce mojej ..kiedy miałam prawie 40 stopni nie chciał piersi przez 8 godzin ![]() podejrzewam raz że mleko dwa że butelka..nie potrafił w ogóle pic i pewnie nałykał sie powietrza..bo wpadłam w końcu po tych jego żałosnych wrzaskach ze moze podam mu espumisan i pomogło lub po prostu czasowo zbieg okoliczności..bo usnął.... a tak przy okazji to pluł tym mlekiem na początku bardzo i wypił tylko (podejrzewam że z głodu) 60ml... potem już jednak cyca ciągnął ile sił... dziewczyny nic nie wiem co u Was..nie mam czasu za bardzo ..przepraszam...i pozdrawiam każdą z osobna oczywiście ze co jakiś czas zajrzę do Was i w wolnej chwili klikne co nieco ![]() XAL kochanie bardzo ..ależ to bardzo dziękuje Ci za troksę..i każdego sms którego przysłałas do mnie ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Cytat:
![]() jest tak zwane biezpieczne płakanie..i pewnie x" teściowa miała takowe na myśli.. mój pierworodny cierpiał właśnie na takie zanoszenie sie wręcz duszenie.. sinienie..i w ogóle to on nie potrafił płakac.. bo mu nie dawałam..zawsze szybko reagowałam i robiłam wszystko żeby nie płakał.. i tak do roku to on nie miał powodów do płaczu i każdy sie dziwił że mam takie "niepłaczące"dziecko. . ale jak mu się "krzywda stała" typu upadł czy cos zabolało to wtedy moim zmartwieniem ogromnym był fakt że z braku jego "nieumiejetności płakania" jeśli można tak to nazwac ...musiałam ratowac syna w sposób brutalny.. wyuczony przez mojego tate i poparty przez lekarza..uderzeniem zdecydowanym w klatkę piersiową żeby zaczerpną powietrze .. bo widok bez głosowego płaczu ..i siniejących warg..jest straszny ![]() zatem dziecko powinno jednak płakac i zawsze tak było i jest to prawdą że "dobre" płakanie dotlenia dziecko... nie są to moje słowa ale pediatry..a ja po doświadczeniu tego moge poprzec tylko tą racje.... w sytuacjach kiedy dziecko jednak sie zanosi w płaczu musimy jak najbardziej opanowac swój strach i zdenerwowanie wtedy łatwiem dziecku dojśc do siebie..a w naszej panice (a tak przeważnie się dzieje) dziecko boi się bardziej i wtedy zazwyczaj nie przestaje się "dławic" płaczem... ech..wpadłam i znowu sie mądruje....przepraszam..: rolleyes: |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4491 |
Zakorzenienie
|
dobrze że jesteś
![]() ![]() ![]() ![]()
#4492 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dobre płakanie tak, a moja jak ma "ataki" (były 3) to za szybko oddychała i miała za duże natlenienie. Niestety nie wiem co wtedy robić, poza kombinowaniem wszelkimi sposobami jak uspokoić. Jak by była rozumna to bym jej zatkała na chwilkę usta i by przeszło w momencie, ale się boję takiemu maluszkowi.
![]() |
#4493 |
Zakorzenienie
|
karolina-Julcia, nie pełza, nie obraca się z brzucha na plecy posadzona leci na łeb na szyję jak to mówią i wiesz co?? też ludzie pytają kiedy: jak przyjdzie na to czas
![]() super, że nie odczuwasz ciąży-oby tak dalej. Sharp ![]() ![]() ![]() Wesele ![]() Veronic współczuję przebojów z Wojtusiem ![]() ![]() U nas też ostatnio nocki coraz gorsze... Dziś musiałam jej pomóc zrobić kupkę bo nie robiła praktycznie od niedzieli... Ile tego miała ![]() ![]() Co do zanoszenia się dzieci karmienia, spania usypiania: Stosowałam Tracy Hogg w usypianiu, dla mnie to rewelka. Jedzenie co 3 h-działało nie działało i tak w kółko. Na dzień dzisiejszy-mam wyrąbane, co piszą w książkach, bo dostaję dosłownie fioła ![]() Tracy mi pomogła nauczyć usypiać i to na plus. Odkładam ją do łóżeczka a ona od dwóch dni zaczyna płakać jak ma usnąć i musze brac na ręce tulić, pośpiewać i dopiero odłożyć do łóżeczka... Czasem zastanawiam się, czy robię dobrze... Ale dla mnie najważniejsze jej szczęście. Nie dam się dziecku zanosić, bo jak widzę, że wpada w szał to ratuję... chcę, żeby wiedziała, że jestem. Poglądy, że dziecko czasem musi popłakać-ja czasem płaczę, jak mam zły humor nic nie idzie z bezsilności, to czasem Julcia tez płacze ale zanosić się jej nie dam nigdy. Obcięłam włosy ![]() ![]()
![]() |
#4494 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może nie zatkac usta ale na takie "nadtlenienie".. to chyba nazywa się jakoś specjalnie (coś chodzi mi po głowie hipotermia ale nie wiem) podaje się papierowy woreczek..torebke ..przykłada się do ust i w taki sposób uspokaja się oddech...ale tak jak mówisz u tak małych dzieci to trudne i nie mam pojęcia jak można temu zapobiec ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4495 |
Zakorzenienie
|
Agnes nie mam pojecia czy te swinstwa przechodza wraz z mlekiem matki.
Ja miesko daje codziennie. Karoli bardziej smakuje indyk niz krolik. Cieleciny na razie nie daje, bo lekarz kazal odstawic bo moze uczulic. Ryby jeszcze nie dawalam bo wyszlo z tym uczuleniem i od 2 m-cy nie podaje nic nowego. I rybe mialam zamiar dac ze sloiczka ale wszystkie sa z marchewka i jeszcze nie wiem jak to zrobie. Zapytam po raz kolejny ![]() U nas noc ok, Karolcia obudzila sie tylko 3 razy (za pierwszym razem jeszcze nie spalam) ale za to wstala o 5:30 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do reszty to się zgadzam - poradniki poradnikami, ale to mama wie co jest dobre dla jej dziecka. i u mnie tracy się nie sprawdziła co do spania akurat, zwłaszcza w temacie przesypiania całej nocy. ale nie ma co się spinać, czekam póki co niecierpliwie na noc w którą się wyśpię (a jak coś to mam zaklepane że I. śpi w Wigilię u moich rodziców, i może my sobie wrócimy do domku i zaśniemy w spokoju a ok. południa przyjdziemy po dziecko ![]()
![]() |
#4497 |
Zakorzenienie
|
Marchewka ja miesko gotuje, kroje, dziele zupki na 3 razy i kazda plenderuje oddzielnie
Ada fajnie ze sie odezwalas, myslalam wczoraj o Tobie ![]() Nuna dobrze piszesz ![]() I pokazuj fryzurke Czasami podczytuje mamuski styczniowo-lutowe i tam jest DUZO dzieci ktore jeszcze nie siedza i nie raczkuja (nie wspominajac o chodzeniu). W ogole teraz tam sie zaczyna etap raczkowania. Wiec nam jeszcze daleko do tego ![]() I jak tak czytam to dziekuje Bogu ze mam ZDROWE szczesliwe dziecko. I ich dzieciaki budza sie w nocy tak samo jak i nasze ![]() Edytowane przez sharpnowaja Czas edycji: 2013-12-18 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#4498 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
miło mi ![]() myślałaś o mnie pozytywnie oczywiście ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4499 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ktoś jeszcze pytał o blendowanie- ja gotuję podstawę zupy (marchewki, ziemniaki, pietruszka, jabłko, czasem kalafior) w dużym garnku i blenduję całość. Potem gorące przekładam do wyparzonych słoiczków po chrzanie polonaise (wychodzi mi ok. 5-7 porcji). I potem codziennie coś do tej zupki dokładam- kawałek mięska + masło/olej i czasem buraczka, natkę pietruszki, koperek, jak mam mało to trochę kleiku ryżowego, podgrzewam to sobie lekko na kuchence i na koniec blenduję z dodatkami. Mam taką końcówkę do miksera (Zelmer) i sprawdza się świetnie. Edytowane przez klarites Czas edycji: 2013-12-18 o 09:49 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4500 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:08.