|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#2701 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
R dzisiejsza
![]() I - banan, kawa z odrobin± mleka (mleko mi siê skoñczy³o wiêc nie by³o owsianki i musia³am te¿ po chleb lecieæ. )II - trzy kwadratowe kromki chleba ciemnego, odrobina mas³a, trzy plastry szynki, plaster ¿ó³tego sera, pó³ pomidora, zielona herbata z ananasem trening - aeorobowy+si³owy jab³ko III - pier¶ z kurczaka, pó³ woreczki kaszy gryczanej, trochê miksu sa³at z pomidorem, polanego ³y¿k± oliwy z oliwek, kawa zbo¿owa IV - mandarynka, pó³ szklanki soku pomidorowego V - sa³atka: miks sa³at, pier¶ z kurczaka, pomidor, ¿ó³ta papryka, grzanki z jednej kromki chleba ciemnego, dressing: sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, kawa zbo¿owa lub zielona herbata (pewnie do tego jeszcze kromka chleba, je¶li bêdê bardzo g³odna )
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2013-12-17 o 16:30 |
|
|
|
#2702 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
R jak to wygl±da? (Kolacji jeszcze nie by³o ale tak± planujê)
9;00 owsianka z ³y¿k± manny, ³y¿k± miodu, ³y¿eczk± pestek z dyni, 4 ³y¿kami serka wiejskiego, du¿e tarte jab³ko 11;00 kromka razowca z mas³em i miodem/ 2 ¶liwki suszone 13;30 ok 100g ugotowanej kaszy, chlust sosu z jogurtu nat, 2 jajka sadzone sma¿one na oleju, grubszy plaster pasztetu z piersi, pó³ talerza warzyw(fasolka szparagowa, æwik³a) 15;40 kromka razowca z grubym plastrem pasztetu z piersi, z oko³o 80g wie¶niaka z pomidorem i cebulk± 18;40 2 nale¶niki z twarogiem pó³ kostki s³odzony miodem (jajko,2 ³y¿ki m±ki) sma¿one na lekko nat³uszczonej patelni/ szklanka szparagówki/ 2 ¶liwki suszone wyjdzie oko³o 1800kcal Edytowane przez cukierkowa1 Czas edycji: 2013-12-17 o 19:45 |
|
|
|
#2703 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Dawno co¶ wrzuca³am, wiêc moje U
![]() I owsianka ze ¶liwk±, manadarynk±, gorzk± czekolad± 70%, przypraw± do piernika, orzechami w³oskimi i serkiem wiejskim II omlet z pieczarkami III talerz zupy grzybowej z makaronem (zupa na ¶mietanie) 2 du¿e nale¶niki ze szpinakiem, mozzarell±, pomidorkami koktajlowymi i pra¿onymi orzeszkami piniowymi IV Twaro¿ek z startym jab³kiem, wkruszonymi domowymi pierniczkami i orzechami w³oskimi V 4 kwadratowe kromki domowego chleba z mozzarell±, pomidorem i kie³kami rzodkiewki
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2013-12-17 o 19:00 |
|
|
|
#2704 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2705 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 859
|
Uuu
dajcie znaæ, czy nie przeginam z ilo¶ci±..
|
|
|
|
#2706 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 111
|
Cytat:
¦niadanie ok, dorsz ok, zupa ok, je¶li sensowna ilo¶æ i skryde³ka te¿ zjad³a¶.Jogurt z granatem to przek±ska a nie posi³ek. Sa³atka kolacyjna, je¶li fety by³a sensowna ilo¶æ, to fajna, je¶li nie, to te¿ rozpatrywa³abym w kategorii "przek±skowej". Czepnê³abym siê mleka z tuby i gotowego sosu w sa³atce (bo sztuczne), ale je¶li nie jesz tego non stop, to raz na jaki¶ czas mo¿na przymkn±æ oko. |
|
|
|
|
#2707 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
wiele waszych rad mi pomoglo,dlatego mam pytanie. Przytylam w ten miesiac 5kg. ;D dziekuje,dzikuje heeh
Niestety juz sa efekty o ktorych mowilyscie,ze nie bedzie no,ale . Tylek sflaczaly i sa one..boczki. Pytanie brzmi ,co zrobic zeby sie ich pozbyc? Musze jeszcze przytyc 3kg w 4 tygodnie ,do studniowki , wiec ? ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Aktualnie jem 3000 kcal,moze zmniejsze? |
|
|
|
#2708 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Daawno mnie tu nie by³o
Widzê kilka nowych 'twarzy' ![]() Proszê o ocenê mojego U i obiecuje czesciej teraz sie pojawiac ![]() U I kawa³ek pe³noziarnistego awokadowego sernikobrownie podany z ricott± i musem jab³kowym II 2 orkiszowe wytrawne muffiny z mozzarell±, kurczakiem, suszonymi pomidorami i zio³ami, rukola z vinegrettem III gnocchi na s³odko zapiekane w kremie z ricotty z cynamonem i wêdzonymi sliwkami posypane siekanymi pra¿onymi migda³amiIV 2 kromki razowca z past± z wêdzonego ³ososia, pomidorem i zio³ami po: miseczka niesolonych fistaszków do nauki ![]() do picia: 3xczarna kawa, woda, zielona herbata Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2013-12-17 o 22:57 |
|
|
|
#2709 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
To ja równie¿ co¶ dodam, zerkniecie?
![]() U ¦: 2 du¿e kromki ¿ytniego pe³noziarnistego, (1 z olejem kokosowym i pomidorem, 1 z mas³em, twarogiem pó³t³ustym(od serca ) z cebul±, sol± i pieprzem, 2 plastry szynki), pó³ gar¶ci pistacjiII¦: pomarañcza, ma³y jogurt naturalny, musli z suszonymi owocami i otrêbami, du¿o s³onecznika i pestek z dyni, pó³ ³y¿eczki miodu O:2 spore nale¶niki na oleju kokosowym z m±ki orkiszowej i pszennej razowej, z porz±dn± porcj± ³ososia, sa³ata+pomidory+olej z pestek dyni, pomarañcza P:400 g kefiru Zott, jab³ko, 2 mandarynki K:bu³ka grahamka z ziarnami z mas³em i past± twarogowo-³ososiow±, miseczka gotowanego kalafioru +du¿o chodzenia i rowerek stacjonarny ~12 min.
|
#2710 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Generalnie mi siê podoba. Jedyne, do czego mog³abym siê przyczepiæ, to sporo nabia³u, bo a¿ 3 razy dziennie. Za to obiad - mniam! |
|
|
|
|
#2711 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
cze¶æ
dzisiejsza eReczka7.30 - 2 kromki chleba ¿ytniego, ser ¿ó³ty, pieczona polêdwiczka, 2 ogórki kiszone 11.30 - schab pieczony z pieczarkami, ry¿, surówka 15.00 - pomarañcza 18.00 - gulasz z szynki wp, marchwi, pietruszki, cebulki i pieczarek, kapusta kiszona, kasza jêczmienna 21.00 - jem u znajomej wiêc ciê¿ko powiedzieæ co to mo¿e byæ ale postaram siê zje¶æ redukcyjnie )dopisane: no i by³a to zupa pomidorowo - pomrañczowa z grana padano bia³e wino i dwa pierniczki hehehe
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2013-12-19 o 09:26 |
|
|
|
#2712 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U znajomej spokojnie jedz co bêdzie - w koñcu na co dzieñ trzymasz czyst± michê. Jak z wymiarami?
|
|
|
|
|
#2713 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dzieki za opinie wiesz co jeszcze nie mia³am czasusiê pomierzyæ heheheh
|
|
|
#2714 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 373
|
Mój wczorajszy jad³ospis. Stopniowo przechodzê z redukcji w utrzymanie.
¦niadanie, 7:00 : owsianka z 4 ³y¿ek p³atków i ³y¿ki otrêbów, na mleku migda³owym i twaro¿ku domowym pi±tnicy, z gar¶ci± pieczonych migda³ów, suszon± ¿urawin± i domow± konfitur± malinow± 1,5 h szybkiego spaceru z psem po lesie ![]() II ¶niadanie, 10:30: kromka ¿ytniego razowca z grubo posmarowan± past± z makreli i twarogu pó³t³ustego,z natk± pietruszki, pomidorem i sa³at±. Sok wyciskany z pomarañczy i grapefruita. Rozgrzewka+ Pó³ godziny æwiczeñ si³owych z lekkim obci±¿eniem (2*5kg) Obiad, 14:00 porcja krewetek duszonych z pomidorami, czerwon± papryk± i papryczk± chilli, ciemny ry¿ eko+ sa³atka z sa³aty rzymskiej,oliwek z migda³ami, pomidorów cherry,z dodatkiem serka feta Podwieczorek,16:30 Porcja pieczonego jarmu¿u z sezamem, du¿a szklanka soku wyciskanego z marchwi,selera,jab³ka i szpinaku, gar¶æ pistacji Kolacja, 19:30 Omlet z 2 jaj z broku³ami, groszkiem, pomidorem, zio³ami prowansalskimi i start± mozarell± W ci±gu dnia 2 l wody mineralnej, kilka kubków herbaty czarnej i zielonej,2 kawy z mlekiem Mam nadziejê,¿e jest lepiej, staram siê stopniowo zwiêkszaæ i urozmaicaæ posi³ki. Pozdrowienia!
|
|
|
|
#2715 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edit: kurczê, wykasowa³o mi jeden przekaz - uwielbiam pieczone migda³y. Tzn. migda³y w ogóle, ale w wersji pra¿onej to ju¿ w ogóle. Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-12-18 o 12:52 |
|
|
|
|
#2716 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
Chcia³am siê przywitaæ, jestem nowa
wiêc dopiero uczê siê zdrowego od¿ywiania je¶li kto¶ móg³by oceniæ mój jad³ospis i wskazaæ b³êdy by³abym wdziêczna. Wiem ¿e zapotrzebowanie na kalorie itp. w ka¿dym wieku jest inne dlatego nadmieniê ¿e mam 17 lat.R 8.30 - Grahamka z pomidorem + ma³a ³y¿ka oliwy z oliwek, pomarañcza 12.00 - pomarañcza, b. ma³a gar¶æ orzechów laskowych 14.30 - Pier¶ z kurczaka gotowana, dwie szklanki kaszy gryczanej gotowanej do której doda³am dwa jajka + kilka plasterków zwyk³ego ogórka 17.30 - Kromka chleba razowego z plasterkiem wêdliny
Edytowane przez _Maria_Antonina_ Czas edycji: 2013-12-18 o 15:53 |
|
|
|
#2717 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
R , jak to wygl±da ?
9;00 grahamka z mas³em i pasztetem z piersi, pomidor, jajecznica z 2 jaj na oleju z cebul± 11;00 du¿e jab³ko, 8 ¶liwek suszonych 13;00 pó³ woreczka ry¿u, pier¶ sma¿ona, pó³ talerza szparagówki 16;30 3 mandarynki, kromka razowca z mas³em i pasztetem z piersi, æwik³a 19;00 æwik³a, pozosta³a porcja piersi z obiadu, kawa³ek pasztetu z piersi |
|
|
|
#2718 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiêc przybijmy sobie pi±teczkê ![]() A tak, zawsze przed okresem jako¶ wiêcej nabia³u, t³uszczy i cukrów jem.
|
|
#2719 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Biurowe U/P
![]() I(8.00): 30g p³atków ry¿owych na wodzie, 150g dyni, 100g gruszki, kawa z mlekiem II(11.00): dwie kromki ciemnego chleba, 200g pomidorków koktajlowych III(14.00): jab³ko IV(15.00): deser z koron± (pewnie ¶wiñstwo, ale chcê przytyæ, wiêc nie bêdê sobie odmawiaæ) V(17.00): dwie mandarynki, kawa z mlekiem VI(19.00): jogurt bez cukru 450g |
|
|
|
#2720 | ||
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 113
|
Cytat:
o 12:00 to wg mnie przek±ska nie posi³ek obiad, ta piers taka ja³owa, czy doda³a¶ cos do niej, jakie¶ t³uszcze zdrowe ? dwie szklanki nieugotowanej zjadlas ? ( podajemy wszystko na przed ugotowaniem) czemu kilka plasterków a nie np 1/2 lub ca³y ogorek ? albo jakas mizeria?kolacja ma³o, jakie¶ t³uszcze na t± kanapkê, jakie¶ wa¿ywa ? gruby ten plaster wêdliny, czy taki cieniutki ? Dla mnie za ma³o i za ja³owo
||
|
|
|
#2721 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 107
|
utrzymanie
¶niadanie 9:00 - 3 niedu¿e kawa³ki chleba ¿ytniego razowego z mas³em, serkiem, szczypiorkiem, pomidorem i roszponk±, kawa parzona z mlekiem, szklanka ¶wie¿ego soku marchewkowego lunch na uczelni 14:00 - 1/3 ciabaty jasnej z jajkiem i majonezem, kawa z ekspresu z mlekiem obiad 17:30 - kawalek kurczaka sma¿ony w lekkiej panierce, surówka z bia³ej kapusty, selera, marchewki, 2 ³y¿ki bia³ego ry¿u (druga po³owa obiadu z wczoraj, którego nie da³am rady zje¶æ), szklanka soku marchewkowego Na razie jestem pe³na i le¿ê na ³ó¿ku, nie wiem czy wcisnê kolacjê jeszcze :/ Przesz³am w tamtym tygodniu grypê ¿o³±dkow± i od tego czasu totalnie nie mogê je¶æ, po ka¿dym posi³ku jestem tak pe³na, ¿e a¿ brzuch mnie boli z przejedzenia... Ju¿ sama nie wiem czy te porcje s± w porz±dku, czy nie, proszê nie kto¶ zerknie okiem obiektywnie, bo ja ju¿ siê gubiê, mój ¿o³±dek po 1 kanapce ma do¶æ Ale jem dalej z rozs±dku, nie wiem czy to m±drze
Memory is deceptive because it is colored by today's events. Edytowane przez Suvienka Czas edycji: 2013-12-18 o 19:02 |
|
|
|
#2722 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#2723 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do obiadu te¿ dola³am trochê oliwy , je¶li chodzi o mizerie to brak czasu a je¶li o ma³± ilo¶æ to po prostu wiêcej nie zjad³abym. Nieugotowanej tak na oko...hm..wiêksza po³owa szklanki? Kolacja tak jak ¶niadanie za mas³o oliwa z oliwek, szynka z indyka cienki. Je¶li chodzi o to za ja³owo, mo¿esz wyt³umaczyæ? Nie do koñca wiem co mam zmieniæ
|
|
#2724 | ||
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 113
|
Cytat:
![]() Dla mnie mizerne sniadanie, no i generalnie 3 skromne posilki, moze obiad troche wiekszy od pozostalych, bo ta przek±ska to siê nie liczy. Ma³o, jako tak, jak najgorsza wizja redukcji. Moze po prostu nie moj typ. No i mniej wiecej to co Ci pisa³am, dwa plastry pomidora i kilka ogorka to nie jest porcja warzyw dla Ciebie na caly dzieñ. No i ma³o bia³ka, jedynie, w obiedzie ? Bo jedenego cieñkiego plasterka jakiej¶ szyneczki to nie mo¿emy uznaæ za ¿ród³o bialka
![]() Edytowane przez Unex Czas edycji: 2013-12-18 o 20:31 |
||
|
|
|
#2725 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze U
¦:2 du¿e kromki ¿ytniego pe³noziarnistego (1 z olejem kokosowym i pomidorem, 1/2 z mas³em orzechowym i mozarell±, 1/2 z mas³em i szynk±), kawa z mlekiem P:pomarañcza, ma³y (180 g ) jogurt naturalny Zott O:330 ml soku pomidorowego, pier¶ z kurczaka z du¿± ilo¶ci± szpinaku podduszanego z czosnkiem i mas³em, zapiekane w cie¶cie francuskim (porcja taka jak ca³a powierzchnia d³oni) K: grahamka z mas³em, twarogiem, sa³at± i miska gotowanego kalafioru + 2 mandarynki dzisiaj brzuch mi przypomnia³, co to znaczy, ¿e nie lubi jakiego¶ jedzenia, tak siê mêczy³am po tym szpinaku, ¿e szkoda mówiæ.. o 14 jad³am, a jeszcze go w ¿o³±dku czujê ![]() 40 min rowerku
|
#2726 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
#2727 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze R
7.30 - dwie kromki chleba ¿ytniego, jedna z mas³em, polêwiczka wieprzowa na 1 kanapce, na drugiej ¶ledzik z cebulk± i rodzynkami (warzyw niesttey zabrak³o) 11.30 - ma³a do¶æ porcja duszonej szynki wp, ogórek kiszony, marchewka, pieczarki, 2 ³y¿ki kaszy jaglanej, banan 15.00 - pomarañcza 18.00 - pier¶ kurczaka z serem lazur, ry¿, brukselka 21.00 - roszponka z jajkiem na twardo, suszona ¿urawina, ser ¿ó³ty, vinegret, jakie¶ jeszcze warzywa które kupiê po pracy
|
|
#2728 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 373
|
Wczorajszy jad³ospis R->U. Piêknie dziêkujê za ocenê poprzedniego
![]() ¦niadanie, 7:00: kasza jaglana (4 ³y¿ki) na mleku migda³owym z pieczonym jab³kiem,cynamonem, suszon± ¿urawin± i wkrojonymi daktylami Rozgrzewka, 40 min pilates II ¶niadanie, 10:30 : jajko na miêkko, kromka razowca ze s³onecznikiem z past± z avocado, pomidora, ostrej papryczki i kolendry. Du¿a szklanka ¶wie¿o wyciskanego soku z pomarañczy i grapefruita ( z wyciskarki, a nie z butelki )30 min æwiczeñ si³owych na brzuch i klatkê piersiow± + rozci±ganie Obiad, 14:00 : pieczony w folii filet z ³ososia, kasza pêczak, duszony szpinak z czosnkiem i jogurtem greckim, surówka z selera i ogórka Podwieczorek,16:30: twaro¿ek pó³t³usty z pistacjami, orzechami nerkowca i ³y¿k± domowej konfitury niskos³odzonej z truskawek Kolacja,19:30: zupa krem z kalafiora, broku³ów i zielonej soczewicy z grzankami razowymi W ci±gu dnia 2l wody,kilka kubków herbaty, 2 ma³e kawy z mlekiem Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2013-12-19 o 11:27 |
|
|
|
#2729 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I mam pytanie - jak wygladaja Twoje "cwiczenia silowe"? Jakie to cwiczenia, z jakim obciazeniem? Pytam, bo jesli sie okaze, ze to taki "konkretny" trening na sporych ciezarach, to trzeba bedzie dorzucic do michy, a zwlaszcza do posilkow okolotreningowych. |
|
|
|
|
#2730 |
|
Przyczajenie
|
R
8.00- 3 kromki chleba razowego polane oliw± z oliwek (na 3 kanapki 1 ma³a ³y¿eczka) + po 2 plasterki polêdwicy z kurczaka + ca³y pomidor. 60 min z Mel B (cardio + si³owe) 11.30 - jajecznica z jednego jajka bez oleju + mandarynka 14.00-pó³ szklanki kaszy gryczanej zmieszanej z dwoma jajkami, po³ówk± czerwonej papryki i po³ówk± pomidora, 5 chudych plasterków kie³basy z indyka, pó³ du¿ego ogórka z octem winnym. 16.00- jab³ko Jillian 30 day shred lvl 1 18.00 - 100g twarogu zmieszanego z ogórkiem, papryk± i pomidorem. Wiem ¿e niektóre produkty siê powtarzaj±, ale jest to spowodowane brakiem pomys³u i ma³o zró¿nicowan± zawarto¶ci± lodówki
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.

Widzê kilka nowych 'twarzy'