|
|
#121 | |||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Samodzielna nauka języków obcych - wątek motywacyjny!
Cytat:
A co do motywacji - najtrudniej jest zacząć, dlatego trzeba zaczynać od małych partii, jak zobaczysz, że idzie Ci coraz lepiej to sama wewnętrznie będziesz się motywowała do pochłaniania kolejnych rozdziałów. Też planuję CAE za rok, może więc spróbujemy razem? na zasadzie wzajemnej motywacji Tyle, że ja najpierw muszę przerobić podręcznik ze słówkami do księgowości :/ a ta kobyła zajmie mi czas co najmniej do marca.Cytat:
Cytat:
w sensie, że bezinteresowne. Super Zazdroszczę odwagi do nawiązania kontaktu, ja nawet tego bym nie zrobiła, ze wstydu przed poznaniem nowej osoby ^^ Cytat:
A powiedz mi, czy jak sprawdzasz słówko w czytniku to ten słownik zapamiętuje historię sprawdzanych słówek lub ew. można je jakoś zachować? Tak żeby później do niego wrócić. Cytat:
Ze swojej strony mogę polecić, żebyście oddzielili pisanie od rozmowy tzn. piszcie o czym chcecie ale żeby przełamać w Tobie strach do mówienia to przed zdzwanianiem się wybierajcie sobie temat, o którym będziecie rozmawiać, niech kolega przyśle Ci partię słówek do tego tematu, nauczysz się ich i później rozmawiajcie na ten własnie temat, wykorzystując podesłane wczesniej słówka. Zobaczysz, że po kilku takich "spotkaniach" pozbędziesz się bariery w mówieniu.------------ Pojawiło się fajne wystąpienie o Mandeli, a że temat na czasie, to podrzucam: What I learned from Nelson Mandela , pamiętajcie, że pod ekranem, obok guzika "rate" jest opcja wyboru transkrypcji wystąpienia w dowolnym języku. Warto śledzić zapis, słuchając jednocześnie wystąpienia. Edytowane przez monachee Czas edycji: 2013-12-15 o 10:15 |
|||||
|
|
|
|
#122 |
|
Rozeznanie
|
Monachee, niestety, nie używałam jeszcze słownika na czytniku, więc nie wiem
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurczę, wole nie, bo ja za naukę do CAE zacznę pewnie jakoś we wrześniu następnego roku, bo po maturze mam zamiar przez kilka miesięcy się lenić, odbić sobie te wszystkie lata szkoły i dopiero pójść do pracy i się uczyć dalej
|
|
|
#124 |
|
Wtajemniczenie
|
A może polecacie coś do nauki niemieckiego?
Nagle uświadomiłam sobie, że za 2 lata chcę znać bardzo dobrze angielski i komunikatywnie niemiecki. Kiedyś uczyłam się, byłam w stanie zdać podstawową maturę ale to już z 8 lat temu było i pamiętam bardzo podstawowe zdania i słówka, zdecydowanie za mało żeby brać się za coś poważniejszego.Potrzebny mi dobry podręcznik dla początkujących.
|
|
#125 |
|
Przyczajenie
|
Hejka dziewczyny
![]() A co polecacie na rozpoczęcie przygody z hiszpańskim? Mam na myśli nie tylko pozycję książkowe, ale również jakieś godne uwagi stronki? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#127 |
|
Rozeznanie
|
Ja korzystam z wyd,takiego edgard.
na poczatku polecam zamowic hiszpanski nie gryzie, potem gramatyka i repetytorium leksykalno tematyczne (A2-B2)a co do jakis stronek to hiszpansk.ang.pl jest niezle
|
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ktoś używać programu anki na androida?
1. Jak można zobaczyć wszystkie karty w talii? 2. Jak można usunąć/ edytować karty?, Edit: już nieważne
Edytowane przez klada Czas edycji: 2013-12-17 o 16:49 |
|
|
|
|
#129 |
|
Zadomowienie
|
Hej wszystkim
Dołączam do wątku, mam nadzieję, że mnie przyjmiecie Moje plany na ten moment to ciągłe udoskonalanie angielskiego i nauka włoskiego od podstaw Zaczęłabym już dużo wcześniej, ale uparłam się na dalszą naukę francuskiego, a to właśnie włoski mi się zawsze podobał Póki co mój plan wygląda tak: angielski + włoski, w późniejszym czasie francuski i myślę, że jak już ogarnę większość, to dorzucę do tego jeszcze jeden język I mam pytanie, jest może jakiś test z angielskiego, który konkretnie dałby mi obraz tego, na jakim poziomie obecnie jestem (A1, B1 itd)?
|
|
|
|
|
#130 |
|
Wtajemniczenie
|
Nabyłam wreszcie książkę Grammar English in use, niebieską Murphy'ego. Czas zacząć się uczyć
|
|
#131 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozplanowałaś sobie jakoś naukę, np. jeden rozdział dziennie? Czy po prostu, kiedy znajdziesz czas, będziesz ją przerabiać? ![]() Ja na dzisiaj umówiłam się na skype z tym kolegą od angielskiego... Trzymajcie kciuki, żebym dała jakoś radę
|
|
|
#132 |
|
Wtajemniczenie
|
Na pewno dasz radę! Ja znalazłam jakiegoś kolegę na jakimś forum, ale jakieś dziwne aluzje robił to porzuciłam znajomość
![]() A w planach mam raczej ok 3 rozdziałów w tygodniu, raczej co drugi dzień, bo na pewno nie będę mieć czasu żeby codziennie, no i to musi się jakoś ułożyć w głowie trochę
|
|
#133 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(chociaż nie wiem, czy nie za późno ) Napisz, jak było ![]() Też muszę zaopatrzyć się w "Grammar English in use", bo widzę, że dużo osób poleca, a książki do samej gramatyki jeszcze nie mam. |
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie było tak źle, choć strasznie się stresowałam, przez co moje wypowiedzi do zbyt złożonych nie należały....
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#136 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Uczę się angielskiego na zasadzie Direct English czyli starego Callana Ale brakuje mi trochę gramatyki i muszę się za to wreszcie wziąć Sama w domu eksperymentuje z niemieckim, czy mogłybyście mi polecić jakieś dobre strony na których są proste artykuły i takie tam? I książki ze słuchaniem i pisaniem :p Ja mam problem, że postanawiam sobie że będę się uczyć, nakupię książek, płyt a potem nie potrafię tego usystematyzować
|
|
|
|
|
#137 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Mogę się przyłączyć?
Od pewnego czasu trochę uczę się samodzielnie angielskiego (jestem na poziomie intermediate, mam cel na 2014 żeby zrealizować upper-intermediate) i francuskiego (cel na 2014- dobrnąć do A2 ). Moje metody to czytanie i tłumaczenie tekstów, słuchanie bajek ( ;P) po angielsku, fiszki, duolingo.
|
|
#138 |
|
Raczkowanie
|
Hej
. W tym roku poprawiam maturę z 2 języków, z jednym mam styczność na co dzień, nad drugim będę musiała pracować sama. Jestem w tej chwili na poziomie B2, szukam jakiegoś dobrego podręcznika/repetytorium na poziom B2/C1 do samodzielnej nauki, najlepiej z płytą, zadaniami słuchowymi i oczywiście kluczem odpowiedzi.Moglibyście coś mi polecić ?
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#140 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Rozeznanie
|
Hmm, może jakiś podręcznik do CAE? Ja korzystałam na kursie z tego z serii Gold i byłam bardzo zadowolona.
Wesołych Świąt
|
|
|
|
|
#142 |
|
Wtajemniczenie
|
Monachee, poszperalam na kindlu i da sie opisac jakies slowka i zwroty i potem do tego wrocic zeby sprawdzic.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#143 |
|
Przyczajenie
|
Nie wiem czy słyszałyście ale na ekrany wchodzi na początku 2014r film Olive Green, ma on na celu naukę języka angielskiego, to coś czego dotąd nie było
Film jest polskiej produkcji, czyli cała inicjatywa i pomysł wyszedł od polaków. Jesli ktoś jest zainteresowany niech wchodzi na stronkę: http://olivegreenthemovie.com/pl/ Co Wy na to ?
|
|
|
|
|
#144 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Polecam też "Grammar and Vocabulary for CAE with key" i "Advanced Language Practice" Vince'a. Fantastyczny jest podręcznik p. Turskiej "Gramatyka angielska w tekstach" czy jakoś tak. Jak dla mnie mistrzostwo i moje osobiste odkrycie tego roku, choć książka wcale nie nowa ale kopalnia wiedzy - i gramatycznej, i językowej.Cytat:
to bardzo ułatwia pracę. W zasadzie przekonałaś mnie, jestem zdecydowana na zakup, tylko czekam na zastrzyk gotóweczki i.... |
||
|
|
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiedziałam że można robić 'notatki' w danych miejscach, ale że nigdy nie korzystałam, to nie sprawdzałam co i jak. Teraz zrobiłam tak z tłumaczeniami słówek i spokojnie potem można to sprawdzić i przeglądać notatki.
Skusiłam się przez Ciebie na tą książkę. W jakimś pakiecie na allegro jet Prezent poświąteczny
|
|
#146 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
. Macie na myśli ten podręcznik: http://www.bookcity.pl/cae-gold-plus/pid/19176 ?I dostałam fiszki niemieckie od brata pod choinkę . Do tej pory robiłam sobie je sama z bieżącego materiału i nie byłam przekonana do takich kupowanych, ale przejrzałam i są bardzo fajne, zastanowię się też nad angielskimi. Dobre uzupełnienie Edytowane przez Ilse_ Czas edycji: 2013-12-25 o 10:51 |
||
|
|
|
|
#147 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z jakiego poziomu dostałaś fiszki?
|
|
|
|
|
|
#148 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#150 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i pamiętaj o Teacher's book. Popytaj na forach dla anglistów, może ktoś już nie korzysta i chętnie odsprzeda
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

) tylko do pracy, więc będę miała dużo wolnego czasu. Tyle, że dałam sobie okres rok-dwa, bo wiem, jak czasem potrafię stracić motywację na dłuższy okres 
zdecydowanie lepiej idzie mi pisanie, niż mówienie :/ poza tym on jest na dużo wyższym poziomie.. nie chcę się ośmieszyć
Dzięki temu będziesz miała same korzyści 

Rozplanowałaś sobie jakoś naukę, np. jeden rozdział dziennie? Czy po prostu, kiedy znajdziesz czas, będziesz ją przerabiać? 

(chociaż nie wiem, czy nie za późno
?
. Macie na myśli ten podręcznik: