|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Joga
Angelina - nie robisz odgórnie pewnych ćwiczeń czy źle się w nich czujesz?
![]() |
![]() |
#1112 |
Konto usunięte
|
To wszystko zależy jak zaawansowaną skoliozę. Ja tez mam i ćwiczę. I nie kojarzę, aby coś mi przeszkadzało (oprócz słabych nadgarstków i mięśni grzbietu
![]() Ale wszystko zależy od tego czy coś Cię boli przy wykonywaniu asan. Jeśli boli - to niedobrze, powinnaś to zgłaszać. Jeśli czujesz, że ogranicza Cię tylko nierozciągnięcie, to taki problem to nie problem ![]() Edytowane przez 8fc2159fdb2bd9c27a8dfb949d06bd6ad91c9c61_60de4905781b1 Czas edycji: 2013-12-15 o 07:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1113 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale wszystko zależy od tego czy coś Cię boli przy wykonywaniu asan. Jeśli boli - to niedobrze, powinnaś to zgłaszać. Jeśli czujesz, że ogranicza Cię tylko nierozciągnięcie, to taki problem to nie problem ![]() nie potrafię wygiąć się do tyłu, nigdy nie potrafiłam zrobić mostka. Pozycje na jednej nodze też sprawiają mi trudność, ciężko mi utrzymać równowagę ( chociaż patrząc w stecz troszkę się poprawiłam ![]() Czuję blokade i to nie jest kwesta rozciagnięcia. Moja skolioza jest znaczna. Dwuboczna więc nie bardzo widoczna. II stopien jesli ktoś sie orientuje. kiedy ja u mnie odkryto zaczełam chodzic na rehabilitacje, gorset ortopedyczny i te sprawy. Bardzo ciężko pracowałam - dzięki czemu uniknęłam operacji ![]() ![]() Czasami czuje bol krzyża i mam rwe jesli sie napracuje w ciągu dna - nic wiecej. wiem mniej wiecej który bok mam rozciągac bardziej a który mniej, czuje co mi nie pasuje wiec tego nie robie ( np brzuszki z podnoszeniem łopatek) ale i tak mam nadzieje ze sie wygne do tyłu - mimo tego kręgosłupa ![]()
![]() |
![]() |
#1114 |
Zakorzenienie
|
Ja mostka też nie umiem i co najdziwniejsze to nie kwestia braku siły aby pupę podnieść z czym zauważyłam, że większa część osób ma problem tylko nie mogę podnieść głowy.
![]()
![]() |
![]() |
#1115 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1116 | |
Nie depcze krokusów
|
Angelina - robisz wiele rzeczy, jakich niejeden całkiem sprawny człowiek nie potrafi! Jeśli most/koło odpada, to gołąb niestety też
![]() A jak Ci idą pozycje na brzuchu? Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1117 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na brzuchu ( chodzi Ci np o psa albo kobre) nie ma chyba wiekszego problemu. Nie odegne sie za mocno - bo oczywiscie skrzywienie lędzwiowe ;/ może dlatego zaczełam tak panikowac bo do tej pory nie przeszkadzało mi to w niczym a teraz widze , że jednak nie wszystko dla mnie. To nic będę działać. Muszę rozciagac plecy i brzuch ![]()
![]() |
![]() |
#1118 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale wydaje mi się, że powoli, powoli osiągniesz zamierzone cele ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1120 |
Nie depcze krokusów
|
[1=8fc2159fdb2bd9c27a8dfb9 49d06bd6ad91c9c61_60de490 5781b1;44167279]Bo moja skolioza to taka, że zdiagnozowana kiedyś w podstawówce jeszcze chyba, 8 stopni.[/QUOTE]
A teraz ile?
![]() |
![]() |
#1121 |
Wtajemniczenie
|
[1=8fc2159fdb2bd9c27a8dfb9 49d06bd6ad91c9c61_60de490 5781b1;44167279]Hmm, równowaga to też moja pięta Achillesowa. Ale nigdy nie pomyślałabym, że to przez skoliozę
![]() Ale wydaje mi się, że powoli, powoli osiągniesz zamierzone cele ![]() ![]() stopnie są III ![]() miałaś zapewne 8 stopni skrzywienia , ja mam ok 30 na dole i ok 43 na górze
![]() |
#1122 |
Zakorzenienie
|
Angelina, ja też mam skoliozę
![]() ![]() ![]() Jeśli Cię boli to nie powinnaś tego robić, ale nie jest tak, że jak masz skoliozę to już nic się nie uda. W przypadku lżejszych skolioz podobno ból jest czasami naturalny. Choć to ważne żeby nauczyciel wiedział czego nie możesz robić, żeby był bardziej ostrożny w tych asanach. Nie powinno się robić wygięć kręgosłupa czyli asany typu kobra i gołąb odpadają, bo pogłębiają skoliozę, więc jeśli masz taką poważną to powinnaś chyba sobie je odpuścić, ale na Twoim miejscu bym poszła do kogoś kto miał z tym jakieś doświadczenie, żeby Ci dokładnie powiedział jak jest w Twoim przypadku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1123 |
Wtajemniczenie
|
Jigoku własnie mam taki zamiar, znam jedną dziewczynę która czai baze jesli o to chodzi. Muszę do niej isć na indywidualne zajęcia.
Co do moich ograniczen; długo chodziłam na rehabilitacje, jeździłam po szpitalach i zdobyłam troche wiedzy na ten temat. wiem mniej więcej czego powinnam unikać, jakich cwiczen itp..
![]() |
#1124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety to mit, że joga jest dobra na każde schorzenie i mimo wszystko, dlatego często sceptycznie podchodzę do ćwiczenia z kasetami, gdy się do tego nigdy na żadnych zajęciach nie było. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1125 |
Wtajemniczenie
|
wiem czego nie powinnam wykonywac w moim przypadku. Który bok mam bardziej rozciągac, nie wciskać ,łopatek, nie przeginac sie na le stronę, nie wiosłowac ....... jak wykonuje jakis ruch wiem w która strone nie powinnam go pogłębiac. Nauczyłam sie tego przez tyle lat
nawet wiem ze powinnam spac na lewym boku jesli materac jest za miekki a przy twardym na plecach badz na brzuchu ![]() chciałabym żeby ktos mi pokazał to na przykładzie jogi, ktos kto sie zna
![]() Edytowane przez _Angelina_ Czas edycji: 2013-12-15 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A myślałaś o napisaniu maila do kogoś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1127 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() namierzyłam takiego goscia, i chyba do niego napisze. jest u mnie w miescie dziewczyna, ktora duzo sie szkoli i w ogole dla mnie jest wzorem- porozmawiam z nia. szczerze to dopiero niedawo pomyslałam o tym że ma skolioze. Jak chciałam zrobic gołebia (?) heheh
![]() |
![]() |
#1128 |
Nie depcze krokusów
|
A jednak gołębie się do czegoś przydają, nie do wiary
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit: Albo joga lecznicza, na którą kiedyś sama chodziłam, też bardzo łagodna, bez szczególnych wygięć, a z odwróconych to tylko świeca i halasana.
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2013-12-15 o 23:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1130 |
Konto usunięte
|
Teraz to nie wiem. Bo prawdę mówiąc nie kontroluję tego. I jest chyba na tyle niewielka, że w niczym mi nie przeszkadza.
Ale najważniejsze to trafić na dobrego instruktora. Moja joginka wie, co każdej z nas dolega i jeśli przechodzimy w nową asanę, mówi kto czego ma nie robić albo jak zmodyfikować, żeby było dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1131 |
Nie depcze krokusów
|
[1=8fc2159fdb2bd9c27a8dfb9 49d06bd6ad91c9c61_60de490 5781b1;44177058]Teraz to nie wiem. Bo prawdę mówiąc nie kontroluję tego. I jest chyba na tyle niewielka, że w niczym mi nie przeszkadza.[/QUOTE]
Nie lepiej się zbadać? ![]()
![]() |
![]() |
#1132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1133 |
Zakorzenienie
|
Fajnie Wam. Ja nie mam takiego wyboru. Jest joga i aerial joga.
![]() |
#1134 |
Nie depcze krokusów
|
O, ile tu kociar
![]() Ćwiczycie, jak macie okres? Polecam bloga jogowego: http://www.portalyogi.pl/blog/
![]() |
![]() |
#1135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1136 |
Nie depcze krokusów
|
A propos sauny... jak Wam się ćwiczy zimą? U mnie dramat, muszę się mocno rozgrzać przed wejściem do sali, by w powitaniu słońca skłonić się bez jęków
![]()
![]() |
![]() |
#1137 |
Wtajemniczenie
|
ja jak juz wejde i dziewczynyb swieczki zapalają to ja rozpalona sie robie heheheh
![]() |
#1138 |
Konto usunięte
|
ja ćwiczę jak mam okres.
niestety teraz się rozchorowałam i opuściłam 2 ostatnie zajęcia, a kolejne dopiero po nowym roku... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1139 |
Zakorzenienie
|
Ja w tym tygodniu wszystkie 3 zajęcia, które miałam zaplanowane musiałam opuścić, heh.
Ja w trakcie okresu ćwiczę. Nigdy mi nie przyszło do głowy aby opuszczać jogę z powodu okresu, po prostu nie podnoszę rąk do góry (to podnosi ciśnienie) albo idę na terapeutyczną. Nigdy też nie opuszczałam wychowania fizycznego z powodu okresu. Przecież większość ćwiczeń na wfie czy na jodze rozluźnia macicę i to powoduje, że mniej boli nas podbrzusze.
![]() |
![]() |
#1140 |
Nie depcze krokusów
|
Ja nie ćwiczę, mam zbyt mocne krwawienia i przy każdym ruchu czuję falę, bleh.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.