Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-20, 13:41   #4021
pilotka86
Rozeznanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Wzięła ode mnie dokumenty, wzięła do gabinetu, kazała pokazać wkładkę - nakropliła na nią jakiś płyn i orzekła, że nie wody, ale ktg zrobimy.
a co to za płyn??
chętnie sprawiłabym sobie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Ale od zalozenia karty ciąży w 12 tygodniu morfologie miałam co wizytę, co by nie było że aż tak olewa tylko teraz nawet na mocz nie dostalam skierowania, a wg listy na początku powinnam jeszcze
Oj dobra, bedzie nauczka na przyszłość, że znajomosci wcale nic teraz nie gwarantują.
Szkoda mi tylko tego usg do 32tc, bo jeśli jest wyszczególnione tzn, że jest istotne.

A w ogóle podobno mój ten gin mial problemy z alkoholem się dowiedziałam. :banghead: na prawdę super info pod koniec ciąży
hmmm może limity mu się skończyły i nie może dać więcej skierowań? w sumie jest końcówka roku..
no nieźle

Cytat:
Napisane przez sadlaczyca
Piąteczka! Mój tż cały czas deklaruje, że kot do domu nie będzie miał wstępu po porodzie. Że niby dziecko ciepłe a kot się kładzie tam gdzie ciepło i może na dziecku się położyć i zadusić. Na takie teksty zazwyczaj odpowiadam "tak, tak właśnie koty robią a poza tym wysysają duszę"
Nie mówię, żeby wrzucać kiciusia do pokoju razem z dzieckiem, zamknąć drzwi i niech wygra najlepszy ale żeby kontrolować sytuację, nadzorować jak kot się względem dziecka zachowuje itp itd. Jak kot będzie spał na kanapie a dzieć w gondolce to chyba będzie dobrze? O ile mały of kors nie będzie miał uczulenia to moim zdaniem nie ma powodu, żeby wyganiać kota z domu.
no właśnie..
to jest na pewno moja teściowa truje mu , bo ona to dopiero ma obsesję na punkcie zarazków i czystości zresztą robiła mi już delikatne aluzje co do kota tylko wprost boi się powiedzieć.
mąż zaczął jakieś głupoty mówić typu że kot brudny, ma zarazki , roznosi alergie, zadrapie albo zadusi dziecko
ale się wk....
powiedziałam mu żeby sobie poczytał a nie p...... i wierzył w zabobony co mu matka nawrzucała do głowy. i że kot jest bardziej czysty niż oni oboje mimo że sobie tyłek myje
zarazki są wszędzie a wychowanie od małego przy kocie właśnie zapobiega alergiom. aaaa w ogóle to szkoda mówić.
Mój kot ma granice, z dzieckiem samego go na bank nie zostawię, bo do końca jej nie ufam, ale nie wyrzucę kota z domu chyba ich powaliło. Zresztą moi rodzice mają podobne zdanie do mnie i mam w nich poparcie, mój ojciec od małego spał z kotami i o dziwo żyje

Cytat:
Napisane przez milka-pilka
Straszne są te przesądy i bardzo krzywdzące dla kotów. Ja mam masę znajomych, którzy wychowują małe dzieci przy kotach i psach. Nigdy nic się nikomu nie stało.
niestety te stereotypy są ciągle żywe

zaczynam pisać odp, ciągle mi coś wyskakuje i mam do roboty a później mnie wyrzuca
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 13:42   #4022
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Fałszywy alarm Ta szklanka wody, ktora ze mnie wyleciała to był czop, a "skurcze" zostały nazwane pobolewaniami i nie pisały się na ktg

Ale w gabinecie wyleciało ze mnie tyle tego sluzu totalnie czerwonego, ze gdyby to się stało w domu to spanikowalabym.

Idziemy spać
A ja czytała, nadrabiałam, i się zastanawiałam czy jak dojdę do końca to przeczytam Joszko z nami, no cóż trzeba jeszcze trochę poczekać.Ale czytałam z głębokim zainteresowaniem postępy

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
Tak się rozemocjonowałam twoją sytuacją, że śniło mi się, że rodziłaś na jachcie, a poród odbierała położna, której plecy masowały małe Chinki
Ty to masz niezłe sny, ja same pierdoły mam w głowie tylko.

Cytat:
Napisane przez demonyianioly Pokaż wiadomość
Dziś odbieram wyniki badań i mam pierwsze ktg, proszę o kciuki!

Cytat:
A ja właśnie od gin wróciłam i jestem wściekła.(...)
Kurcze bardzo dziwnie cię ten lekarz potraktował,a teraz już za późno ,żeby się przenosić

Cytat:
Napisane przez nimfetka Pokaż wiadomość
hej Dziewczyny

Chciałabym się przywitać i dołączyć późno ale lepiej niż wcale. Jestem mamą prawie 5 letniej panienki a teraz czekam na synka. Termin 1 luty. Pozdrawiam Was ciepło.
witamy

Cytat:
Napisane przez sadlaczyca Pokaż wiadomość
Tż dziś na rozmowę o pracę jedzie, poprosimy o magiczne kciuki

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
naprawili mi pralkę!!!!!!!!!!!! zaraz wpadam w szał prania
Wielka radość w życiu Magnusi. Teraz tylko z tego szczęścia nie popierz wszystkich rzeczy jakie masz w domu

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Wiem, że mam refleks szachisty w tym momencie - ale czy w ciąży w ogóle można jeść śledzia w śmietanie???

Bo mnie naszła ochota na taki obiad dzisiaj...
Ja jem i w oleju i w śmietanie, choć nie mam przeciwciał na Toxo. I wiem ,że moje siostry i mama też jadły bez obaw, tak więc ja bym zjadła .

Witam się i ja. Wstałam dzisiaj o magicznej godzinie 11 i zanim się zebrałam ze śniadankiem i nadrabianiem jest już 13:30 . No cóż trzeba spać puki się da.
Mnie nadal męczy gardło, śpik do pasa, kaszel i ogólne złe samopoczucie. Ratuję się cytryną miodem i domowym sokiem z malin, mam nadzieje ,że przejdzie, w razie co w pon. mam wizytę to mam nadzieje gin mi coś zaradzi.

Co do pytania seleny:
1. Do porodu zostało 61 dni
2. W weekend Tz będzie prać ubranka 1 raz, a przed porodem zamierzam jej jeszcze odświeżyć. Poukładać ubranka do szafek, nakleić nalepki na ścianę , kupić sztangę na firankęi firankę, oraz pościele, i prześcieradła, maść na brodawki,płyn do kąpieli , jakieś oliwki itd, pampersy, chusteczki do dupki, materac i pościel do łóżeczka, poduszeczkę z pestkami i termometr elektryczny, oraz pudełeczka do organizacji w szafkach.
I to chyba tyle.

W ogóle mimo złego samopoczucia będę dzisiaj sortować rzeczy do prania, ,żeby TŻ miał ułatwione zadanie. To może zrobię kilka zdjęć i się pochwalę co kupiliśmy w pl
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 13:45   #4023
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
To może zrobię kilka zdjęć i się pochwalę co kupiliśmy w pl
świetny pomysł to czekamy na fotki

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

i może spróbuj syrop z cebuli, albo mleko z miodem i czosnkiem
Stary 2013-12-20, 13:49   #4024
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez san_g Pokaż wiadomość
Na śniadanie (godz. 8) do wyboru ciemny chleb lub jasny i łyżka białego sera ale bez dodatków + 2 cm masła

Co za menu
Stary 2013-12-20, 13:50   #4025
magnusia
Zakorzenienie

ja mam jakieś naloty na makaron- dzis znów jem kluchy
Stary 2013-12-20, 13:55   #4026
lejdi_aga13
Rozeznanie

tesciowa robi dzis bigos bedzie na obiadek
Julia Renata 28.01.2014 11:30

Nataniel 16.06.2009r.

Marzec 2015-

29 tydz
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 14:00   #4027
isia4891
Zadomowienie

Mezega on mi robi doplerem chyba, czyli kolorami zaznacza..i tylko mówi prawidłowe

Ale poszukalam o to co pytasz i znalalzm że mam w kartę w ciąży wpiete usg i tam są takie dane
Umb s/ d 2.16 3,66
Ubm PI 0,77 1,17
Umb RI 0,54 0,73
Umb MD -16,70 cm/s 11.39
Umb HR 151 bpm 143

To są z 34 tyg. Rozumiesz coś z tego? Znasz jakieś normy? Te obok są z 29 tyg c

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2013-12-20 o 14:04
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 14:14   #4028
Sheperdess
Rozeznanie

Weszłam na forum z myślą, że przeczytam o rozpakowaniu Perfuzji, a tu nic z tego. Ale przynajmniej zwiedziłaś IP.

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Wogóle mój TŻ ostro łacha darł ze mnie (i w sumie z nas wszystkich) wczoraj wieczorem. Ja mu mówię że koleżance z forum wody odeszły, a on że będziemy musiały chórem skurcze liczyć i krzyczeć "przyj", że tę położną co będzie poród odbierać wypadałoby na forum zaprosić, bo jak to tak, wszyscy naokoło niej, z rodzącą na przedzie, na smartfonach i na forum relacjonują poród, i tak dalej....
Mój mąż też ze mnie kpi, że mi kupi smartfona, bo bez kontaktu z wątkiem nie urodzę. "Niech pani prze, główka już wychodzi", "Zaraz, tylko muszę napisać posta"

Idę robić mufinki jabłkowe. Jeść mi się chceee.
Stary 2013-12-20, 14:15   #4029
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość
pomijając fakt ze sam zarabia z 2500 jego dziewczyna tez z 1500zł a na dziecko daja całe 200zł i nic wiecej i nawet nie spytaja czy ma wszystko
załóż mu sprawę, bo te 200zł to jest jakiś śmiech na sali... a zarobki jest dziewczyny chyba są nieważne.

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość

Ja dzisiaj idę na to kontrolne USG. Trzymajcie kciuki, żeby nie okazały się wyniki bardzo złe i żeby moja córa dała jeszcze radę
Rusza się dość mocno teraz, tętno miała w porządku więc cały czas mam nadzieję, że będzie ok.
trzymam mocno !!!!!

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Mój sąsiad zapił się na śmierć dzisiaj ( od dłuższego czasu pił denaturat, ciągle żebrał o 0,50 g i chodził jak zombi po ulicy,załatwiał swoje potrzeby w spodnie, leżał na ulicy, aż strach było na niego patrzeć) rodzinna chyba już bezsilna była, choć pewnie jak by u mnie był taki przypadek to robiłabym wszystko żeby pomóc, jakiś zakład, przymusowe leczenie...smutna sytuacja ale prawdziwa....na same święta
niektórym nic nie pomoże i nie ma sensu tracić zdrowie i nerwy a śmierć takiego delikwenta dla rodziny to wybawienie.
osobiście nie cackałabym się z alkoholikiem tylko od razu szpital a jak nie chce to do sądu i siłą. Nie mam żadnego szacdunku do takich "biednych i nieszczęśliwych " pijusów

Cytat:
Ja jestem w szpitalu już drugi dzień, miałam Wam robić zdjęcia paszy jaką tu dają ale mam aż trzy kompanki w pokoju wielkości 3x5 m więc mi trochę głupio wyskakiwać z aparatem. Wczoraj miałam usg- z małym ok i ma się dobrze, miałam też KTG i też wyszło w porządku. Ciśnienie się unormowało, spuchnięcie jeszcze bardzo doskwiera i mimo leków nie schodzi Na poród jeszcze się nie szykuję bo szyjka zamknięta. Dzisiaj czekam na wyniki moczu, krwi także jeszcze się czegoś dowiem a na godzi. 15 mam znów KTG. Słuchanie serduszka jest co 3-4h i bardzo dobrze, bo dzisiaj z jednym maluszkiem źle się działo i była natychmiastowa cesarka. Wczoraj widziałam noworodki i oczywiście łzy mi poleciały ze wzruszenia a to nie moje dzieciaczki:P Mam bardzo dużą nadzieję na opuszczenie szpitala na wigilię ale na razie lekarz nic jeszcze nie zadecydował. Bardzo Wam dziękuję za wsparcie- bardzo miło się czyta takie miłe komentarz)
dobrze że masz fachową opiekę! trzymaj się tam i opisuj na bieżąco
na wigilię może wypuszczą

Cytat:
Moja mama miała termin na sylwestra, przenosiła do 12 stycznia i w końcu wywoływali. I powiem Ci że ja żałuję że nie byłam z poprzednim rocznikiem - ja zwykle dość szybko wiedze kleiłam, nudziło mi się w szkole, szczególnie w młodszych klasach.
Myślę że to zależy od konkretnego dziecka.
możliwe, ale takie różnice w poczatkowych latach są widoczne.
znajoma rodziła w październiku, w odwiedziny przyszła do niej szwagierka mająca dziecko w lutego. Róznica między nimi miażdżąca...tutaj noworodek a tutaj wyrośnięty niemowlak.. a moje będzie z grudnia to już w ogóle przepaść.

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Ja ze swojego dotychczas byłam zadowolona, ale ostatnio podniósł mi ciśnienie. Nie dość, że USG kosztuje 250 zł (teraz mieliśmy to w 32 tc), to ciągle ktoś właził do gabinetu i go poganiał, a bo pacjentka, nagły przypadek, trzeba szybko usg. Cholera, ja też wybuliłam kasę, jestem zdenerwowana, chcę wiedzieć czy z dzieckiem wszystko ok, a tu wszystko w locie, szybko. Do tego jeszcze Mała jest tak ułożona, że nie dało rady zobaczyć buźki, więc 4d nie robił, powiedział tylko, że nie widzi żadnych nieprawidłowości, dał wynik badań z pomiarami i heja.
.
nie odżałowałabym tych 250zł

Cytat:
Napisane przez Akkma
Dziewczyny ja nie wiem jak Wy trafiacie na takich beznadziejnych lekarzy. Nie czytacie opinii o nich wcześniej? Ja bez względu na to czy idę do ortopedy, dentysty, ginekologa, kardiologa czy innego loga, zawsze sprawdzam opinie na 'znany lekarz'. To, że chodzicie na nfz nie znaczy, że ma być źle. Ja ciąże prowadzę na nfz, mam świetną ginkę (którą wybrałam właśnie po przeczytaniu opinii), za każdym razem robi usg + badanie na fotelu, pyta o wszystko, zleca masę badań itp.
opinie na necie to najczęsciej loteria
a znanylekarz od dawna to dno , chyba nawet upadły anioł pisała że nie zamieścili jej negatywnej opinii.
Stary 2013-12-20, 14:17   #4030
kootek_mamrotek
Zakorzenienie

GG do kootek_mamrotek

Cytat:
To już się wyspałam
Więc było tak (..)
no to już przedsmak wydarzeń znasz byłam bardzo ciekawa, jak to się rozwinie zobaczysz, teraz już weźmie z zaskoczenia i nie będą Cię odsyłać do domu

ja dziś jakaś taka nieogarnięta jestem. Zmusiłam się do jakiegokolwiek ruchu i odkurzyłam cały dom, nastawiłam pralkę ale jestem dziś taka słaba.. a spałam do 10 - i czuję, że tu jest problem muszę jednak o 7 wstawać
Stary 2013-12-20, 14:19   #4031
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Ale mam nawał ...ło jezuuu..., która z mamuś coś mi doradzi? Nie odciągam dużo pokarmu, tylko troszkę żeby sobie ulżyć, ale piersi są bardzo nabrzmiałe i twarde. Położna dziś była mówi, że powinno się ustabilizowac jutro lub pojutrze. Wiem, ze mogę pić szklankę naparu z szałwii na dzień, żeby trochę wstrzymać laktację.

Dziewczyny, które mają dzieciaki jak sobie radziłyście?
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 14:24   #4032
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj idę na to kontrolne USG. Trzymajcie kciuki, żeby nie okazały się wyniki bardzo złe i żeby moja córa dała jeszcze radę
Rusza się dość mocno teraz, tętno miała w porządku więc cały czas mam nadzieję, że będzie ok.
na pewno wszystko bedzie dobrze, tylko bez stresu, bo nie pomagasz tym maluchom

Cytat:
Na śniadanie (godz. 8) do wyboru ciemny chleb lub jasny i łyżka białego sera ale bez dodatków + 2 cm masła, obiad o 12: przesolona zupa z kaszą ale nie wiem co to za zupa:P i na drugie kawałek gotowanej ryby i ziemniaki polane sosem+dwa liście zielonej sałaty. Kolacja o 17 była wczoraj i był chleb z dwoma plasterkami szynki i 2 cm masła (śniadanie wczorajsze to chleb, pomidor i 2 cm masła a na obiad była przesolona ryżowa i ziemniaki z potrawką z gotowanego kurczaka). Mam niby dietę bez solną ale dostaję to co inni heheh

Mąż przywiózł bułki, szynkę i mandarynki oraz batonika
Ja to bym się chyba zagłodziła takim jedzeniem .I ogóle fajnie ,że ci pomagają ta ilością soli, nie ma co . Ale w sumie nie ma co narzekać masz wybór chleb ciemny lub biały to już postęp w polskich szpitalach

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
świetny pomysł to czekamy na fotki

i może spróbuj syrop z cebuli, albo mleko z miodem i czosnkiem
Syropu z cebuli nie mam,nawet nie wiem czy tu w de kupię, mleko z miodem pije a od samego zapachu czosnku wymiotuje więc nie dałabym rady hehe, Ale dzięki za rady. Puki co jakoś się kuruje , oby przeszło. ehhhh

[QUOTE=pilotka86;44239294]załóż mu sprawę, bo te 200zł to jest jakiś śmiech na sali... a zarobki jest dziewczyny chyba są nieważne.

Dokładnie, liczy się tylko to ile on zarabia, i fakt załóż mu sprawę bo co z tego, że nic synkowi nie brakuje , jego zasranym obowiązkiem jest łożyć na dziecko, jak ci ta kasa nie potrzebna odkładaj na konto, a kiedyś się przydadzą

No to idę sprzątać kuchnię, bo wygląda jak pobojowisko a potem zabieram się za sortowanie ciuszków
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 14:29   #4033
patrycjja
Zadomowienie

Akkma tylko widzisz tutaj lekarz ok, dużo osób do niego chodzi znanych i chwali. Ale są lekarze ginekolodzy na przykład, którzy specjalizują się z wypisywaniu recept na tabletki i tacy, którzy wczuwają się z ciążę swoich pacjentek. Wychodzi na to, że ja na jakiego trafiłam.
A poza tym humor danego dnia też dużo daje. On mial zły, ja jestem zła no i wyszlo jak wyszło. Nie tłumaczę go wcale.
A z bólami następnym razem od razu pojadę na ip. Zbadają, sprawdzą i już. Mam nadzieję, że urodze szybko po donoszeniu i może już odpadnie mi ta następna wizyta.

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
hmmm może limity mu się skończyły i nie może dać więcej skierowań? w sumie jest końcówka roku..
no nieźle
To niech by powiedział, zebym przyjechała po nowym roku po skierowanie, albo prywatnie zrobiła - przecież takie badania to nie majątek.
Nie on mnie dziś wyraźnie nie kojarzył, zapomniał. Dobrze, że po lekarzu nie wybierałam szpitala, bo też bym się rozczarowała, gdybym leżała a on nic.

Właśnie dosypiałam chwilę i nadal jakaś niemrawa jestem. Mała mi się rozpycha na wysokości końca żeber doslownie, a kocica położyła się na samym srodku łóżka, że nogi nie mogę wyprostować. Jakiś marudny mam ten dzień. Na dodatek jeść nie mogę, bo i to mnie zdenerwowało.

Muminku chwal się zdobyczami z pl
A syrop z cebuli rób sama - cebulę kroisz w kostki, paski czy talarki zasypujesz cukrem i odstawiasz żeby się zsikała. Ja zawsze słoiczek jeszcze gazą przykrywam i za niedlugo masz syrop

Edytowane przez patrycjja
Czas edycji: 2013-12-20 o 14:37
patrycjja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 14:31   #4034
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Ale mam nawał ...ło jezuuu..., która z mamuś coś mi doradzi? Nie odciągam dużo pokarmu, tylko troszkę żeby sobie ulżyć, ale piersi są bardzo nabrzmiałe i twarde. Położna dziś była mówi, że powinno się ustabilizowac jutro lub pojutrze. Wiem, ze mogę pić szklankę naparu z szałwii na dzień, żeby trochę wstrzymać laktację.

Kup główkę kapusty,obierz kilka liści,potraktuj je tłuczkiem dość mocno,żeby sok trochę puścił,włóż do lodówki,żeby się schłodziły i wkładaj sobie do stanika takie zimne i wymieniaj na swieże co jakis czas,co godzinę powiedzmy. Ja miałam jeszcze takie żelowe okłady na piersi i zimnym okładałam,a jkak twarda pierś była przed karmieniem to ciepłym prysznicem chwilę pobudzałam,żeby łatwiej dziecku leciało. Pod prysznicem dobrze też jest masować strumieniem wody od pach po sutki takimi sczesującymi ruchami.
Stary 2013-12-20, 14:33   #4035
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Objadłam się brukselką
Kapustę z pieczarkami zrobiłam ale jeszcze muszę dokupić pieczarek, bo 0,5 kg pieczarek na 1kg kapusty cos mi się mało wydaje, jutro jeszcze kupię 0,5 kg i myslę że będzie smacznie
Odsapnę trochę i idę przełożyć piernik
Stary 2013-12-20, 14:41   #4036
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:

Ja odciągałam, nawet dość sporo, byle nie do końca, a dodatkowo masowałam piersi głównie od strony pachy w kierunku sutka dość mocno dociskając bo własnie od tamtej strony mnie zaczynały pobolewać i bałam sie ze sie zastoje zrobią a to podobno straszny ból. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi z tym masowaniem. To były takie ruchy sciagajace pokarm jakby, tylko pieluche podkładałam bo leciało, zresztą jak miałam nawał to leciało i bez masowania

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Kurcze nie krzyczcie na mnie, ja nigdy kota w domu nie miałam wiec sie nie znam za bardzo, ale ja bym sie bała że nie dopilnuje i faktycznie będzie mi wskakiwał do dziecka i nie daj Boże się na nim położy, tak jak na dorosłym, bo to w końcu też mały ciepły człowiek dla takiego kotka.
No i do szału by mnie doprowadzało gdyby mi wskakiwał do łózeczka czy łaził po stole przy jedzeniu. Nie jestem wrogiem kotów ale jednak pies w domu wydaje mi się bezpieczniejszy dla dziecka.
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 14:50   #4037
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Kurcze nie krzyczcie na mnie, ja nigdy kota w domu nie miałam wiec sie nie znam za bardzo, ale ja bym sie bała że nie dopilnuje i faktycznie będzie mi wskakiwał do dziecka i nie daj Boże się na nim położy, tak jak na dorosłym, bo to w końcu też mały ciepły człowiek dla takiego kotka.
No i do szału by mnie doprowadzało gdyby mi wskakiwał do łózeczka czy łaził po stole przy jedzeniu. Nie jestem wrogiem kotów ale jednak pies w domu wydaje mi się bezpieczniejszy dla dziecka.
Ja sobie też nie wyobrażam, nie cierpię kotów sam fakt ze załatwia się w domu w kuwecie mnie paraliżuje, i dziecko zacznie raczkować i jeszcze zacznie się żwirkiem bawić....o matko
Stary 2013-12-20, 14:51   #4038
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Syropu z cebuli nie mam,nawet nie wiem czy tu w de kupię,
Cytat:
A syrop z cebuli rób sama - cebulę kroisz w kostki, paski czy talarki zasypujesz cukrem i odstawiasz żeby się zsikała. Ja zawsze słoiczek jeszcze gazą przykrywam i za niedlugo masz syrop
właśnie miałam pisać że cebulowy syrop robi się samemu
Stary 2013-12-20, 14:52   #4039
cherubinka
Zadomowienie

Sadlaczyca, za rozmowę Tż-a wielkie
Mezaga, ogromne
San_g, , trzymaj się i w miarę możliwości informuj co i jak

Cytat:
Nie ma znaczenia ile on zarabia, alimenty wylicza się od możliwości zarobkowych ojca, nie od faktycznych zarobków. To dorosły, zdrowy facet, który ma tylko jedno dziecko, tak? W tej chwili sądy z automatu dają 500 na dziecko, i jeśli on nie udowodni że ma jakieś kosmiczne wydatki na cholera wie co, to tyle powinnaś dostać. Tanio im wyszło nieustalanie kwestii sądownie - w sadzie dostałabyś znacznie więcej.
A co mają do tego wszystkiego zarobki jego dziewczyny? Dopóki nie mają ślubu, nikt nie bierze ich pod uwagę. Pozatym, to nie jej dziecko, nie ona ma obowiązki.
Wyobraź sobie, że była Tż-a zawsze we wniosku zaznaczała, że on prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z konkubiną (oczywiście sama nie wspominała o swoim gospodarstwie z konkubentem ) Dotąd nie żądali dokumentów na moje dochody, ale zawsze na sprawie o podwyższenie alimentów pytali Tż-a czy ja pracuję i ile zarabiam, czy dokładam się do mieszkania itd. Też byłam tym faktem oburzona, bo generalnie co ja mam wspólnego z utrzymywaniem ich dziecka. Oczywiście nie mam nic przeciwko niemu i jest mi bliską osobą ...sama ile razy jak widzę coś fajnego, to mu kupuję, ale dlatego, że chcę, a nie mam obowiązek. Obowiązek to ma Tż, bo łaski nie robi, jego syn i musi się dokładać na utrzymanie
A Twój były te 200zł to może w wc sobie powiesić jako papier toaletowy, bo na dużo nie wystarczy. Mój Tż oprócz alimentów też kupuje prezenty i jeszcze daje od siebie kieszonkowe. Powinnaś jak najszybciej uregulować to prawnie i nie zapomnij podkreślić od jakiego czasu płaci tylko tyle.
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 14:58   #4040
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
(...)no właśnie..
to jest na pewno moja teściowa truje mu , bo ona to dopiero ma obsesję na punkcie zarazków i czystości zresztą robiła mi już delikatne aluzje co do kota tylko wprost boi się powiedzieć.
mąż zaczął jakieś głupoty mówić typu że kot brudny, ma zarazki , roznosi alergie, zadrapie albo zadusi dziecko
ale się wk....
powiedziałam mu żeby sobie poczytał a nie p...... i wierzył w zabobony co mu matka nawrzucała do głowy. i że kot jest bardziej czysty niż oni oboje mimo że sobie tyłek myje
zarazki są wszędzie a wychowanie od małego przy kocie właśnie zapobiega alergiom. aaaa w ogóle to szkoda mówić.
Mój kot ma granice, z dzieckiem samego go na bank nie zostawię, bo do końca jej nie ufam, ale nie wyrzucę kota z domu chyba ich powaliło. Zresztą moi rodzice mają podobne zdanie do mnie i mam w nich poparcie, mój ojciec od małego spał z kotami i o dziwo żyje
(...)
Przynajmniej dobrze sobie wychowałaś teściową, skoro Tobie boi się truć

Cytat:

A Marcel jak ssie? Mały żarłok?
Stary 2013-12-20, 15:00   #4041
selena85
Wtajemniczenie

Z tego naszego forum to nam się zrobił CZAT GRUPOWY
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 15:02   #4042
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Mezega on mi robi doplerem chyba, czyli kolorami zaznacza..i tylko mówi prawidłowe

Ale poszukalam o to co pytasz i znalalzm że mam w kartę w ciąży wpiete usg i tam są takie dane
Umb s/ d 2.16 3,66
Ubm PI 0,77 1,17
Umb RI 0,54 0,73
Umb MD -16,70 cm/s 11.39
Umb HR 151 bpm 143

To są z 34 tyg. Rozumiesz coś z tego? Znasz jakieś normy? Te obok są z 29 tyg c
Mniej więcej rozumiem.
Umb to żyła pępowinowa (ja miałam mierzone w tętnicyUma)
PI - wskaźnik pulsacji naczyniowej
RI - wskaźnik oporności naczyniowej
S/D - stosunek skurczowo/rozkurczowy

Nie mam zapisane norm dla żyły więc nie wiem co Ci napisać. Dla tętnicy mam takie: PI (0,69 - 1,07) RI (0,50 - 0,68) dla pozostałych nie mam norm podanych.

o pozostałych nie wiem nic. U mnie to PI I RI jest dla tętnicy pępowinowej podwyższone PI 1,51 i RI 0,81. I nie wiem czy to dużo podniesione jest czy niedużo. A nie dopytałam lekarza na wizycie bo wtedy nie miałam jeszcze zielonego pojęcia co to są za oznaczenia. Dopiero dzisiaj się dowiem czegoś więcej - mam nadzieję.

Edytowane przez mezaga
Czas edycji: 2013-12-20 o 15:05
mezaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 15:04   #4043
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Ja sobie też nie wyobrażam, nie cierpię kotów sam fakt ze załatwia się w domu w kuwecie mnie paraliżuje, i dziecko zacznie raczkować i jeszcze zacznie się żwirkiem bawić....o matko

Eryk miał fazę,że brał swoje wiaderko,foremki i łopatkę i chciał robić babki w kuwecie kota
Ale zawsze można bramki założyć,żeby dziecko nie weszło tam gdzie nie ma.
Stary 2013-12-20, 15:09   #4044
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość

moja raczej nie wskoczy (ale pewności nie mam wiadomo), ona generalnie śpi w nogach, na swoich miejscach albo na mnie, ale nie ufam jej na 100% jak pisałam. W sumie to ona boi się dzieci. O swoją starą kotkę byłabym spokojna, ale co do tej wolę dmuchać na zimne, no ale bez przesady nie wyrzucę jej z domu.
Pies moim zdaniem również jest bezpieczniejszy, szczególnie mały gdzie nie ma fizycznej możliwości aby wskoczył do łóżeczka czy wózka i podrapał.
Stary 2013-12-20, 15:10   #4045
cherubinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Eryk miał fazę,że brał swoje wiaderko,foremki i łopatkę i chciał robić babki w kuwecie kota
Padłam ...w życiu bym na to nie wpadła, jednak dziecięca fantazja jest nie do przebicia
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 15:13   #4046
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
(...)
Wyobraź sobie, że była Tż-a zawsze we wniosku zaznaczała, że on prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z konkubiną (oczywiście sama nie wspominała o swoim gospodarstwie z konkubentem ) Dotąd nie żądali dokumentów na moje dochody, ale zawsze na sprawie o podwyższenie alimentów pytali Tż-a czy ja pracuję i ile zarabiam, czy dokładam się do mieszkania itd. Też byłam tym faktem oburzona, bo generalnie co ja mam wspólnego z utrzymywaniem ich dziecka. Oczywiście nie mam nic przeciwko niemu i jest mi bliską osobą ...sama ile razy jak widzę coś fajnego, to mu kupuję, ale dlatego, że chcę, a nie mam obowiązek. Obowiązek to ma Tż, bo łaski nie robi, jego syn i musi się dokładać na utrzymanie
A Twój były te 200zł to może w wc sobie powiesić jako papier toaletowy, bo na dużo nie wystarczy. Mój Tż oprócz alimentów też kupuje prezenty i jeszcze daje od siebie kieszonkowe. Powinnaś jak najszybciej uregulować to prawnie i nie zapomnij podkreślić od jakiego czasu płaci tylko tyle.
Wyobrażam sobie, wiele matek tak robi Najpierw mają halo, że jako ktoś obcy nie masz prawa do kontaktu z ich dziećmi i utrudniają ojcom widzenia, a potem chcą od Ciebie pieniędzy. Myślę że to z zemsty i chciwości - żadne inne sensowne wyjaśnienie nie przychodzi mi do głowy.
Ja i mój TŻ zastanawiamy się czy się nie pobrać kiedyś, i tak ze strony technicznej jedna z rzeczy o których myśleliśmy, to że trzeba będzie zorientować się za jakąś rozdzielnością majątkową. Bo Eks mojego TŻa to zachłanna harpia, i jestem przekonana że ze mnie też próbowałaby kasę ciągnąć. Ale u nas jest zupełnie inna sytuacja finansowa - TŻ płaci wysokie alimenty, kupuje prezenty, dokłada się do wakacji, wyprawki szkolnej itd, no i regularnie widuje dzieci i telefonuje do nich.
Sytuacja o której pisze Aga jest zupełnie inna - ojciec to patałach, płaci śmieszne pieniądze, i wydaje mu się, że może je sobie dobrowolnie obniżać, jak akurat ma ważniejsze wydatki.
O jego dziewczynie można ewentualnie powiedzieć tyle, że powinna się zastanowić nad związkiem z facetem z którego ojciec jak z koziej dupy trąba. Ale jej zarobków nie można brać pod uwagę, bo to obca baba, i ona wobec dzieci nie ma żadnych obowiązków!
Stary 2013-12-20, 15:17   #4047
selena85
Wtajemniczenie

Kobietki to jak to jest z tym GBSem?
W którym tygodniu się go robi?

Odebrałam wynik, wyszło, że nie mam, ale robiłam go teraz w 34 tc i nie wiem czy to nie za wcześnie...
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-20, 15:17   #4048
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Bardzo mądry chłopiec, przecież to logiczny wniosek. W kuwecie jest piasek czy też coś co piasek przypomina, a w piasku robi się babki. Proste

cherubinka tak mi jeszcze przyszło do głowy, a nie mogliście tej byłej piłeczki odbić, i wnioskować o zapytanie jej konkubenta o zarobki? No bo jeśli sprawa była o podwyższenie alimentów, to jej ogólna sytuacja ekonomiczna ma w tej sytuacji znaczenie, że tak ujmę, podstawowe, a konkubent ma na to znaczny wpływ.
Stary 2013-12-20, 15:19   #4049
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

liście kapusty przykładaj- pomaga na ból

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

Cytat:
Syropu z cebuli nie mam,nawet nie wiem czy tu w de kupię,

zrób sama- tego się nie kupuje- pokrój cebulę w kółka i zasyp cukrem, przykryj i odstaw- puści sok i to pij
Stary 2013-12-20, 15:20   #4050
Roane
Wtajemniczenie

A tak wogóle to zapomniałam się pochwalić, witam w ósmym miesiącu

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości