Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14 - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-21, 11:58   #2071
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
A w czym przejawia się kochanie Polski? Myślę, że płacenie podatków, uczciwość, branie udziału w wyborach, znanie historii i kanonu literatury itd. mogą wynikać po prostu z kultury i charakteru. To już jest patriotyzm wg Ciebie? Pytam z ciekawości.
to jest bycie odpowiedzialnym obywatelem, patriotyzm to już chyba coś więcej. pamiętam, że nawet w gimnazjum, na egzaminie pisałam rozprawkę na ten temat. że patriotyzm to jest nie tylko płacenie podatków, ale też poczucie, że jeśli by trzeba było, to bym się wstawiła za moją ojczyzną, to jest szacunek do niej i jej historii. no nie będe tutaj pisac kolejnej rozprawki. w każdym razie jako przykład Polaka znanego na świecie i patrioty podałam Jana Pawła II. Przypomnijcie sobie, jak całował polska ziemię, za każdym razem, gdy tutaj przyleciał.

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
Jasne, jasne, gdybym miała okazję iść na koncert - ani chwili bym się nie wahała!

Coś mi się zdaje, że to tak, jakby na etnologii powiedzieć: "Dlaczego? Bo Cejrowski" .

Mi się śnił niedawno, khy khy . Ale wolę Alena Ademovića, młodszy . Nie wiem, gra ón u Bregovića jeszcze ?
ojej, gdybym ja sobie zapisywała kto mi się śnił Chodziłam kiedyś z chłopakiem prawie identycznym jak Ademovic Ale czy gra to nie wiem. Chyba tak, należy do tej Małej Orkiestry.
Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Ale jak mam się utożsamiać z ojczyzną?

Właśnie? Po tym co napisała Peggy stwierdzam, że widocznie Polska jest mi obojętna, ale z drugiej strony nie wstydzę się, że jestem Polką, ale dumna też chyba z tego nie jestem, no nie wiem, nie miałam na to wpływu, tak wyszło to niech będzie. Nie chciałabym aby Polska zniknęła z mapy świata ale gdyby mi teraz przyszło wyjechać na stałe za granicę to bym się nie zastanawiała. Mój dom będzie tam gdzie będę ja, najbliżsi i praca, a nie tam gdzie się urodziłam.
Utożsamianie się to chyba jakies poczucie więzi i powiązanie naszego charakteru i zachowań z tym, skąd się wywodzimy. Nie mówię o stereotypach oczywiście. nie wiem, jak to wytłumaczyć. Po prostu ja mówiąc, że jestem Polką, czuję, że mnie to w pewien sposób (z którego ja jestem bardzo dumna i nie jest to dla mnie nic złego) określa. Tylko powtarzam, nie mówię o głupich stereotypach, że Polak cię okradnie, a gorsi to już tylko Ruscy

Cytat:
Napisane przez Devojce Pokaż wiadomość
A można wiedzieć co jeszcze fascynuje Cię w Bałkanach?
Kultura ogólnie, mają przepiękny folklor. Sposób spędzania czasu, oni tak jak my, mają słowiańskie dusze i charaktery Mają też ciekawą, chociaż też bardzo krwawą, historię
Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
ale mówisz ogólnie o patriotach, czy o Polakach-Patriotach?

ja się nie dziwię - nienawidzę kraju, który zabiera mi kupę kasy za samo to, że ją zarabiam. Nienawidzę kraju, który zabiera mi chajs, TYLKO DLATEGO, że trzymam go na koncie oszczędnościowym (wtf )
Nienawidzę kraju, który odbiera mi "składki emerytalne" w wysokości np 100 zł, a w wyliczeniu rocznym pokazuje, że na emeryturze będę dostać 25 zł

nienawidzę kraju, gdzie kombinator i leń zostaje nagradzany zasiłkami, a uczciwy obywatel, który idzie do pracy, jest za ten fakt karany podatkiem.

Co ten kraj mi dał? To, że mówię po polsku? Równie dobrze mogłabym mówić po niemiecku, ukraińsku, rosyjsku, angielsku. I co z tego? Też bym się dogadała.
tylko, że to nie kraj. Kraj, to Polska. A to wszystko co wymieniłaś, to już państwo. Rząd, który sami sobie wybraliśmy, bo mamy demokrację i wszyscy narzekają jak to źle nie jest, ale wybory i tak kończa się tak samo znowu Kraj to są ludzie, to sa lasy, jeziora, piękne góry. To kultura i historia. Nie obwiniaj bogu ducha winnej Polski za coś, co robi banda idiotów siedzących na Wiejskiej ten kraj dał Ci to, że jesteś Polką. Że historia Twoich przodków jest taka, a nie inna. Że stoisz podczas Mazurka, że na święta wcinasz pierogi, że możesz czytać Tuwima w oryginale, bawić się na tradycyjnych polskich weselach... No nie wiem, mnie ten kraj dał mnóstwo
Wszystko co napisałam pisałam z myślą o patriotach-Polakach. Któraś z dziewczyn napisała, że inni, chociażby była nie wiem jaka bieda, nie pozwolą pluć na swój kraj. Zobaczcie, jacy np. Francuzi są dumni, że są Francuzami, o Amerykanach nawet nie wspominając
Stary 2013-12-21, 12:02   #2072
201604181004
Konto usunięte

Peggy brown to co piszesz jest tak naiwne ze nie wiem jak skomentowac. Ale najlepiej to sama podsumowalas swoja wypowiedz argumentem o wypracowaniu
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:02   #2073
chwast
Zakorzenienie

Dziwią mnie niektórzy ludzie.
Wystawiłam na allegro obiektyw, który został kupiony, ale nie używany. Ze sklepu raz wyszedł z kartona i nie opuścił nigdy więcej szafki, nie był używany itd.
Za nowy na all wiara chce nawet 800, 400 itd a za używany w średnim stanie 180 do stanu idealnego 250.
Więc ja dałam 215. (nie zależy mi tak na kasie, a boję się, że jak dam 250 to nikt nigdy nie kupi
I pisze facet, że on kupi za 170 myślę no ok w sumie mam to gdzieś I dziś rano pisze, że nie nie on nie może kupić za tyle bo na all używane są od 110-160 a nowe 250.
Ja sprawdzam szukam, gdzie
Co za dureń napisałam tylko, że chyba pan nie myśli, że sprzedam panu nowy obiektyw za tyle, może od razu za 50 zł i chyba sobie jaja robi i skoro widzi jakiś za 110 bo ja nie widzę to niech sobie kupi jego. Pozdrawiam i żegnam

Mnie tam się nie spieszy z tym obiektywem tak sobie wystawiłam, nie muszę go sprzedawać od razu a ten sie próbuje targować tylko w dziwny sposób bo po prostu kłamie
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:05   #2074
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Peggy brown to co piszesz jest tak naiwne ze nie wiem jak skomentowac. Ale najlepiej to sama podsumowalas swoja wypowiedz argumentem o wypracowaniu
Drabineczko, zadziwiasz mnie Ty Dla mnie to nie naiwność, tylko mam sobie swoje 19 wiosen i jeszcze ideały na świeżo w głowie, no mam prawo przecież. Jak mi potem rząd dowali podatki i będzie chciał zabrać składki emerytalne, to może zacznę zgrzytać zębami
A z tym argumentem to dlaczego?
Stary 2013-12-21, 12:08   #2075
201604181004
Konto usunięte

Jezu najslodszy. I wlasnie przez takie posty nikt nie traktuje ci powaznie - w tym ja, dlatego ja tez nie mam zamiaru wchodzic w dyskusje
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:08   #2076
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _PeggyBrown_ Pokaż wiadomość
Drabineczko, zadziwiasz mnie Ty Dla mnie to nie naiwność, tylko mam sobie swoje 19 wiosen i jeszcze ideały na świeżo w głowie, no mam prawo przecież. Jak mi potem rząd dowali podatki i będzie chciał zabrać składki emerytalne, to może zacznę zgrzytać zębami
A z tym argumentem to dlaczego?
ej w sumie ja rok temu też to miałam gdzieś, czeka cię jeszcze rok ideałów a później staniesz się klasycznym polakiem marudzącym na kraj
Stary 2013-12-21, 12:08   #2077
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Dziwią mnie niektórzy ludzie.
Wystawiłam na allegro obiektyw, który został kupiony, ale nie używany. Ze sklepu raz wyszedł z kartona i nie opuścił nigdy więcej szafki, nie był używany itd.
Za nowy na all wiara chce nawet 800, 400 itd a za używany w średnim stanie 180 do stanu idealnego 250.
Więc ja dałam 215. (nie zależy mi tak na kasie, a boję się, że jak dam 250 to nikt nigdy nie kupi
I pisze facet, że on kupi za 170 myślę no ok w sumie mam to gdzieś I dziś rano pisze, że nie nie on nie może kupić za tyle bo na all używane są od 110-160 a nowe 250.
Ja sprawdzam szukam, gdzie
Co za dureń napisałam tylko, że chyba pan nie myśli, że sprzedam panu nowy obiektyw za tyle, może od razu za 50 zł i chyba sobie jaja robi i skoro widzi jakiś za 110 bo ja nie widzę to niech sobie kupi jego. Pozdrawiam i żegnam

Mnie tam się nie spieszy z tym obiektywem tak sobie wystawiłam, nie muszę go sprzedawać od razu a ten sie próbuje targować tylko w dziwny sposób bo po prostu kłamie
Jak Ci się nie śpieszy to może zaczekaj - teraz jest chyba marny czas na sprzedawanie używwanych obiektywów - pod choinkę to już za późno, a dużo ewentualnych kupców może się pokazać w styczniu.

Jak ja coś sprzedaje i nie ma pośpiechu to ja już niemalże nigdy nie odpisuje na mejle z cyklu " zamiast 100 dam 70 bo szkoda mi nerwów). Nawet kilka dni temu sprzedawałam rzecz wartą ok 100 zł i dostałam ze 4 mejle, że ktoś weźmie za 60-80. No i się sprzedało za 115.
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:10   #2078
chwast
Zakorzenienie

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;44249298]Jak Ci się nie śpieszy to może zaczekaj - teraz jest chyba marny czas na sprzedawanie używwanych obiektywów - pod choinkę to już za późno, a dużo ewentualnych kupców może się pokazać w styczniu.

Jak ja coś sprzedaje i nie ma pośpiechu to ja już niemalże nigdy nie odpisuje na mejle z cyklu " zamiast 100 dam 70 bo szkoda mi nerwów). Nawet kilka dni temu sprzedawałam rzecz wartą ok 100 zł i dostałam ze 4 mejle, że ktoś weźmie za 60-80. No i się sprzedało za 115.[/QUOTE]
tzn wiesz ten obiektyw to jest kit a chyba mało kto kupuje kita
Ale wiem wiem, mówię mnie się nie spieszy - mogę go mieć w domu, mogę go sprzedać. Obojętnie Już teraz nikomu takiemu nie odpiszę. Jest cena to chcę dostać tyle. Do głowy by mi nie przyszło pisać "ej wezmę, ale za mniej"
Stary 2013-12-21, 12:15   #2079
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Jezu najslodszy. I wlasnie przez takie posty nikt nie traktuje ci powaznie - w tym ja, dlatego ja tez nie mam zamiaru wchodzic w dyskusje
kim jest Nikt? tym, kim niżej napisał Chwast? To ja nie czuję, żebym chciała być przez Nikogo brana na poważnie, bo to i tak grochem o ścianę
Cytat:
ej w sumie ja rok temu też to miałam gdzieś, czeka cię jeszcze rok ideałów a później staniesz się klasycznym polakiem marudzącym na kraj
może wtedy ten Nikt zacznie mnie brać na poważnie, skoro już zejdę na Jego poziom A na razie sobie fruwam na chmurkach razem z Kordianem ładne widoki tu i przyjemnie jest. to po co schodzić?

Edytowane przez _PeggyBrown_
Czas edycji: 2013-12-21 o 12:18
_PeggyBrown_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:17   #2080
Konto usunięte

Cytat:
tzn wiesz ten obiektyw to jest kit a chyba mało kto kupuje kita
Ale wiem wiem, mówię mnie się nie spieszy - mogę go mieć w domu, mogę go sprzedać. Obojętnie Już teraz nikomu takiemu nie odpiszę. Jest cena to chcę dostać tyle. Do głowy by mi nie przyszło pisać "ej wezmę, ale za mniej"
Tzn. bardziej mi chodzi o coś takiego, że w styczniu możesz go łatwiej opchnąć, bo pod koniec grudnia jednak sporo ludzi ma wydatki świąteczne i sobie odpuszcza kupowanie artykułów nie-pierwszej potrzeby. W styczniu jest dobra sprzedaż, bo ludzie mają postanowienia noworoczne. Więc może akurat opchniesz go za tyle ile chcesz komuś kto ma postanowienie, że będzie robił zdjęcia
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:20   #2081
Gofrzyca
Zakorzenienie

Ej, czy skarpeta wspominała coś o mlodzszej siostrze?
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:21   #2082
Bananalama
jestę wieszczę

Dziwi mnie uznawanie JPII za wzór cnót wszelakich dla każdego Polaka.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:22   #2083
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
cnót wszelakich to nie, ale patriotą był. i był mądry. i utalentowany i trochę pomógł nam pozbyć się komunistów.

Dziwi mnie ( i cieszy niemiłosiernie) że kasjerka wydała mi z 200 zł 150, podczas, gdy miałam do zapłacenia ponad 100. Zauważyłam dopiero teraz, jak porządek w portfelu robię.

Edytowane przez _PeggyBrown_
Czas edycji: 2013-12-21 o 12:25
_PeggyBrown_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:24   #2084
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
mnie w ogóle dziwi to, że taki on u nas święty a weź coś powiedz niekoniecznie złego to od razu raban.

Jakby był włochem czy innym to byśmy mieli go w d***, ale narodowe kompleksy robią swoje. Bo przecież to, że za jego czasów, przez jego ręce przeszło to pismo, że najpierw ochrona księży, uciszać dzieci itd (pedofilia) to już jest nieważne. Święty!

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2013-12-21 o 12:25
Stary 2013-12-21, 12:24   #2085
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
cnót wszelakich to nie, ale patriotą był. i był mądry. i utalentowany i trochę pomógł nam pozbyć się komunistów.
W porównaniu z Różewiczem chociażby jego wiersze wypadają słabo. Co do mądrości, nie oceniam, bo opierał się na poglądzie katolickim, a ten jest mi obcy i nieprzyjemnie mi się kojarzy. Co do patriotyzmu, też nie wiem, zależy co uznamy za patriotyzm. To już dowolna ocena

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Stary 2013-12-21, 12:26   #2086
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Jest cena to chcę dostać tyle. Do głowy by mi nie przyszło pisać "ej wezmę, ale za mniej"
Chyba mało w necie sprzedajesz. Takie propozycje są na porządku dziennym. Ja dużo w necie kupuję i trochę też sprzedaję, i jestem zdania, że dobre targowanie nie jest złe. To znaczy - wolę czasem przystać na propozycję sprzedaży za nieco niższą cenę niż ustawiona przeze mnie KT, niźli się na przykład bujać z niesprzedaną rzeczą przez następne 2 miesiące. I takoż samo w drugą stronę - czasem wysuwam propozycję względem sprzedających, i co do zasady idą mi na rękę.

Ale o ofertach od tzw. czapy można byłoby książkę napisać, na Perfumach mamy wątek, gdzie się takimi cymesami dzielimy.

Edytowane przez siarka40
Czas edycji: 2013-12-21 o 12:27
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:27   #2087
Konto usunięte

Cytat:
Mnie może nie tyle dziwi, co uważam, że podawanie Jana Pawła za wzór patriotyzmu na wypracowaniu gimnazjalnym, a potem w trakcie forumowej dyskusji to banał nad banałem, banałem poganiany. Błagam o odrobinę postarania się i wymyślenia czegoś(kogoś) lepszego niż pierwsza lepsza rozprawka z Victora, czy Cogito.
Stary 2013-12-21, 12:28   #2088
Bananalama
jestę wieszczę

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;44249499]Mnie może nie tyle dziwi, co uważam, że podawanie Jana Pawła za wzór patriotyzmu na wypracowaniu gimnazjalnym, a potem w trakcie forumowej dyskusji to banał nad banałem, banałem poganiany. Błagam o odrobinę postarania się i wymyślenia czegoś(kogoś) lepszego niż pierwsza lepsza rozprawka z Victora, czy Cogito.[/QUOTE]

to już swoją drogą

Stary 2013-12-21, 12:28   #2089
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Chyba mało w necie sprzedajesz. Takie propozycje są na porządku dziennym. Ja dużo w necie kupuję i trochę też sprzedaję, i jestem zdania, że dobre targowanie nie jest złe. To znaczy - wolę czasem przystać na propozycję sprzedaży za nieco niższą cenę niż ustawiona przeze mnie KT, niźli się na przykład bujać z niesprzedaną rzeczą przez następne 2 miesiące. I takoż samo w drugą stronę - czasem wysuwam propozycję względem sprzedających, i co do zasady idą mi na rękę.

Ale o ofertach od tzw. czapy można byłoby książkę napisać, na Perfumach mamy wątek, gdzie się takimi cymesami dzielimy.
no nie sprzedaję nic, kupuję tylko.
Stary 2013-12-21, 12:28   #2090
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
W porównaniu z Różewiczem chociażby jego wiersze wypadają słabo. Co do mądrości, nie oceniam, bo opierał się na poglądzie katolickim, a ten jest mi obcy i nieprzyjemnie mi się kojarzy. Co do patriotyzmu, też nie wiem, zależy co uznamy za patriotyzm. To już dowolna ocena
ale ja bym takich wierszy napisać nie potrafiła jak on pisał był też bardzo ciepłym człowiekiem, czytałam jego listy prywatne(i też stąd wiem o jego tęsknocie za Polską) i naprawdę potrafił sprawić, że ludzie czuli się po prostu dobrze miałam chyba 4 lata, kiedy go zobaczyłam na żywo. w życiu nie zapomnę jak ludzie sie cieszyli, że przyjechał. i chyba właśnie przez pryzmat tego wspomnienia go odbieram. jak napisałaś, dowolna ocena
Stary 2013-12-21, 12:29   #2091
chwast
Zakorzenienie

http://ateistaa.blog.onet.pl/2009/10...l-jan-pawel-2/ przykładowo tu, może ktoś się zainteresuje tematem i pogrzebie więcej, ale warto zacząć
Stary 2013-12-21, 12:30   #2092
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
ale ja bym takich wierszy napisać nie potrafiła jak on pisał był też bardzo ciepłym człowiekiem, czytałam jego listy prywatne(i też stąd wiem o jego tęsknocie za Polską) i naprawdę potrafił sprawić, że ludzie czuli się po prostu dobrze miałam chyba 4 lata, kiedy go zobaczyłam na żywo. w życiu nie zapomnę jak ludzie sie cieszyli, że przyjechał. i chyba właśnie przez pryzmat tego wspomnienia go odbieram. jak napisałaś, dowolna ocena
Nie potrafiłabym nakręcić filmu, ale nie uważam, by "Och, Karol 2" był dobrym filmem.
Nie znałam go prywatnie, więc nie wiem, czy był ciepłym człowiekiem.

Stary 2013-12-21, 12:31   #2093
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;44249499]Mnie może nie tyle dziwi, co uważam, że podawanie Jana Pawła za wzór patriotyzmu na wypracowaniu gimnazjalnym, a potem w trakcie forumowej dyskusji to banał nad banałem, banałem poganiany. Błagam o odrobinę postarania się i wymyślenia czegoś(kogoś) lepszego niż pierwsza lepsza rozprawka z Victora, czy Cogito.[/QUOTE]
no a czego oczekujesz od rozprawki na egzaminie gimnazjalnym? tylko się w klucz wstrzelić, nie piszesz tam wielkich głębokich przemyśleń
a tutaj wspomniała o tym tylko żeby pokazać, co może być uznawane za bycie patriotą, bo takie było pytanie (to nie tylko bycie statystycznym płacacym podatki i pracujacym Polakiem). i większość ludzi JPII za patriotę uważa, to jest fakt.
Stary 2013-12-21, 12:32   #2094
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Nie potrafiłabym nakręcić filmu, ale nie uważam, by "Och, Karol 2" był dobrym filmem.
Nie znałam go prywatnie, więc nie wiem, czy był ciepłym człowiekiem.
no co ty kremówki czy co on tam jadł rozczulają każdego
Stary 2013-12-21, 12:35   #2095
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
http://ateistaa.blog.onet.pl/2009/10...l-jan-pawel-2/ przykładowo tu, może ktoś się zainteresuje tematem i pogrzebie więcej, ale warto zacząć
zobaczyłam "ateista" w adresie i rezygnuje. odrzuca mnie od ludzi, którzy deklaruja ateizm, a dzisiaj pewnie szukają na mieście choinek, które ubiorą z okazji Świąt BOŻEGO Narodzenia bo wiekszość ateistów właśnie tak "nie wierzy" w Boga

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
no co ty kremówki czy co on tam jadł rozczulają każdego
Oj tam kremówki Pewnie że rozczulaja, tak, jak rozczulało jego otwarcie na ludzi. Jak napisałam, ja go odbieram przez pryzmat tego co zobaczyłam będąc małym dzieckiem. Nie potrafiłabym teraz myśleć o nim źle, czy nawet obojetnie
Stary 2013-12-21, 12:35   #2096
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
zobaczyłam "ateista" w adresie i rezygnuje. odrzuca mnie od ludzi, którzy deklaruja ateizm, a dzisiaj pewnie szukają na mieście choinek, które ubiorą z okazji Świąt BOŻEGO Narodzenia bo wiekszość ateistów właśnie tak "nie wierzy" w Boga
a co ma choinka z narodzeniem Jezusa? nie jestem ateistką ;d

z resztą można tak samo powiedzieć jak większość wierzących "wierzy"
Stary 2013-12-21, 12:36   #2097
Konto usunięte

Cytat:
no a czego oczekujesz od rozprawki na egzaminie gimnazjalnym? tylko się w klucz wstrzelić, nie piszesz tam wielkich głębokich przemyśleń
a tutaj wspomniała o tym tylko żeby pokazać, co może być uznawane za bycie patriotą, bo takie było pytanie (to nie tylko bycie statystycznym płacacym podatki i pracujacym Polakiem). i większość ludzi JPII za patriotę uważa, to jest fakt.
Ale statystyczny Polak płacący podatki i będący patriotą małe ma szansę zostać papieżem, który potem tęskni ojczyznę, wspomina ją itp.
Rozumiem, że napisałaś tak na egzaminie - wiadomo co to klucz itp. Ale, że o tym przypominasz jako argument w dyskusji po 3 latach? Skoro już bierzesz udział w dyskusji, gdzie chcesz pokazać postać Polaka-patrioty to pokaż kogoś mniej banalnego.
Stary 2013-12-21, 12:36   #2098
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
no co ty, takie ambitne kino
Stary 2013-12-21, 12:38   #2099
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
a myślisz, że w innych krajach jest inaczej?
ale czy ja mówię o innych krajach?

Cytat:

tylko, że to nie kraj. Kraj, to Polska. A to wszystko co wymieniłaś, to już państwo. Rząd, który sami sobie wybraliśmy, bo mamy demokrację i wszyscy narzekają jak to źle nie jest, ale wybory i tak kończa się tak samo znowu Kraj to są ludzie, to sa lasy, jeziora, piękne góry. To kultura i historia. Nie obwiniaj bogu ducha winnej Polski za coś, co robi banda idiotów siedzących na Wiejskiej ten kraj dał Ci to, że jesteś Polką. Że historia Twoich przodków jest taka, a nie inna. Że stoisz podczas Mazurka, że na święta wcinasz pierogi, że możesz czytać Tuwima w oryginale, bawić się na tradycyjnych polskich weselach... No nie wiem, mnie ten kraj dał mnóstwo
Wszystko co napisałam pisałam z myślą o patriotach-Polakach. Któraś z dziewczyn napisała, że inni, chociażby była nie wiem jaka bieda, nie pozwolą pluć na swój kraj. Zobaczcie, jacy np. Francuzi są dumni, że są Francuzami, o Amerykanach nawet nie wspominając
Ale właśnie to rząd i obywatele tworzą kraj, prawda?

Faktycznie, jak miałam tych kilka lat mniej, patrzyłam przez różowe okulary, bo "ooo... w Polsce łąki takie ładne, a Tuwim tak pieknie pisze, a Mickiewicz, no, on to był dopiero gość! A tutaj drzewko takie ładne! Ojej, cała ta nasza Polska jest taaaka ładna!".

Tylko że widokami się nie najem.
Wierszem Tuwima nie nakarmię dziecka.

Kiedyś byłam patriotką, brałam udział w tych wszystkich akademiachm, występach, wołałam teatralnym głosem przed widownią: "123 lata niewoli! Jakie to straszne, jak to boli!".

A teraz, gdy widzę pasek na liście płac, i widzę, ile jest mi ZABIERANE, na składki, ubezpieczenia zdrowotne (a i tak na NFZ się nie dostanę nigdzie bez czekania w kolejce kilku miesięcy :/ ), to nie potrafię się z tym pogodzić.

Nienawidzę kraju, w którym państwowe pieniądze (m.in. z moich podatków) są przeznaczane na prywatne loty polityków czy z tych pieniędzy opłacane są ich rachunki za paliwo do sejmu.
CZY KTOŚ MI DOPŁACA DO TEGO, ŻE MUSZĘ DOJECHAĆ DO PRACY?
Nikogo nie obchodzi, czy ja mam na bilet czy benzynę.
Wkurza mnie to, że politycy są traktowani jak święte krowy.

Edytowane przez lapida
Czas edycji: 2013-12-21 o 12:41
lapida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 12:41   #2100
WhiteCherry
Zakorzenienie

patrioci skończyli się na II wojnie światowej

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości