|
|
#31 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydacie na Święta ?
Cytat:
ptysie też były i mnóstwo innych słodyczy, zdecydowanie więcej niż jakiś pierników czy makowców |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4425040 5]ja też nie, właśnie dzisiaj rano kupiliśmy sobie po pączku w Auchan i wybór był ogromny (nadzienie gruszkowe, truskawkowe i inne
ptysie też były i mnóstwo innych słodyczy, zdecydowanie więcej niż jakiś pierników czy makowców[/QUOTE] o to , to, są pyszne
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w domu na pewno na jedzenie wydaje się z okazji samych świąt około 400 zł. Niestety żywność jest droga, i tak po prostu wychodzi(mimo że nie planujemy robić 12 potraw),że nic w sumie nie wrzuci się do koszyka a jednak 50 zł tu, 50 tam. Większość zakupów spożywczych jeszcze przed nami, bo chcemy kupić tuż przed samymi świętami( tj wędlinę, mięso, pieczarki, ryby). Na Wigilii będzie nas 7 dorosłych u nas w domu, na Boże Narodzenie się wymieniamy znowu
Prezenty robię tylko dla mamy-150 zł i Babci 60zł, z Tż niestety się nie spotkam, wiedziałam to od dosyć dawna, więc teraz niczego nie kupowałam, kupię pewnie po Nowym Roku. Choinka w tym roku mała, sztuczna kosztowała nas 30 zł, do tego światełka 20 zł i aniołki za 10 to 60 zł. |
|
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4425040 5]ja też nie, właśnie dzisiaj rano kupiliśmy sobie po pączku w Auchan i wybór był ogromny (nadzienie gruszkowe, truskawkowe i inne
ptysie też były i mnóstwo innych słodyczy, zdecydowanie więcej niż jakiś pierników czy makowców[/QUOTE] Dzisiaj...Ja mam na mysli wigilię BN, kiedy chciałabym kupic sobie zapas na przymusowo wolne dni. Jesli chodzi o ciasta to u mnie juz teraz w okolicznych cukierniach sa wersje świateczne typu pierniki, pierniczki, a o normalne ciastka w niewielkiej ilości i wyborze. paula78 - u mnie w Lidlu, Kauflandzie i Carrefourze sa na bieżąco wyprzedawane produkty o kończących sie terminach przydatności (-25% do -50%), a przed zamknięciem sklepów z powodu świat jest ich po prostu znacznie wiecej. Dodatkowo zwykle przed tymi świętami jest wyprzedaż warzyw i owoców, a w wigilie przed zamknieciem często sa tanie ryby. Jako,że nie gotuję żadnych potraw w celu świetowania mogę tanio kupić lepsze jedzenie, które i tak starcza na dłużej bo np. nie zjem na obiad 1,5 kg ziemniaków, a 3/4 kg.
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
W Selgrosie można nieraz upolować fajne produkty, którym kończy się data ważności. Szczególnie nabiał, słodycze.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Na jedzenie nie wydaję, jadę do cioci na święta, ale niestety (w tym przypadku oczywiście) mam bardzo liczną rodzinę, z którą jestem bardzo zżyta. I może kupię jeden prezent za 30-40 zł, ale jeśli takich prezentów jest do kupienia np. 5, to się robi dosyć smutno dla biednego studenckiego portfela.
Dlatego starałam się już wcześniej wypłapywać okazje na prezenty, dzięki czemu wydatek był rozłożony w czasie. |
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
Same prezenty 550f ( najwiecej kosztowal prezent, meza chcial zlozyc sobie komputer ustalilismy, ze dostanie na swieta no i kosztowala nas ta przyjemnosc az 360f, na szczescie kupilsmy go juz 2,5 miesiaca temu, wiec moglismy odlozyc do swiat pieniadze). Staralismy sie nie kupowac wszystkich prezentow od razu.
Choinka + ozdoby 100f. Na kolacje wigilijna i dwa dni swiat cos kolo 150f, choc musimy jeszcze dokupic owoce itp. W tamtym roku bylo o wiele mniej wydatkow. Wydatki pewnie sie powiekszyly, bo powiekszyla nam sie rodzina, w tym roku z mezem sami robimi wigilie. Edytowane przez Syl993 Czas edycji: 2013-12-22 o 09:27 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.