|
|
#31 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Świadkowie Jehowy a talony na Boże Narodzenie...
Kiedyś pracowałam w firmie bardzo laickiej - nawet życzeń przed świętami sobie nie składaliśmy, a premia przed BN była zawsze
![]() Socjal to socjal, jakby mi dawali z okazji Chanuki czy chińskiego Nowego Roku to też bym brała ![]() Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no patrzmy; seks przed ślubem, mieszkanie przed ślubem, antykoncepcja, zdrady i inne, a jednak katolicy :d i dziwisz się że ktoś innej wiary przyjmuje bony o wartości kilkuset zł xD xD |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dla mnie to normalne, że biorą te talony.
To przecież nie jest kasa przeznaczona na organizację świąt, tylko kasa z funduszu socjalnego, należna wszystkim pracownikom. To, że firma akurat na święta daje - to wynika z tego, że większości pracowników zapewne wtedy najbardziej się ta kasa przyda, poza tym to nawiązuje do tradycji dawania prezentów, taki niby prezent od firmy ![]() Te pieniądze nie są związane z tym kiedy Jezus się urodził ani z wyznawaną religią lub jej brakiem. Dlatego rozważania moralne raczej nie mają tu zastosowania ![]() Gdybym pracowała w USA i firma by dawała talony czy kasę na święto dziękczynienia, to oczywiście, że bym przyjęła
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2013-12-21 o 23:51 |
|
|
|
|
#34 |
|
Copyraptor
|
Yyy, Autorko, czy ty sądzisz, że te talony to jest jakaś pieniężna nagroda za bycie katolikiem?
|
|
|
|
|
#35 |
|
.
|
a gdzie ja niby krzyczę?! o.O
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
My - ateiści a bony i dodatki pobieramy.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
Z resztą, niestety, przykro to mówić, że święta bożego narodzenia składają się wraz z KOŃCEM ROKU, co za tym idzie w niektorych firmach niektórzy szefowie dają czasem np premie uznaniowe, premie za brak zwolnień czy opuszczanej pracy, premie dla najlepszego pracownika, premie za, premie dla, premie od, premie na
więććććć te święta to tylko dodatek.
|
|
|
|
|
#38 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Talony, jakkolwiek by ich nie nazwać, nijak w religię ani duchowe przeżywanie świąt wpisane nie są.No, tak to trochę wygląda. |
||
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
Talony jak talony, ale dziwią mnie te wspomniane paczki od Mikołaja. Koleżanka ode mnie cukierka nie chciała, jak rozdawałam kiedyś z okazji urodzin, bo oni nie obchodzą, więc nie może. Więc branie paczki od św. Mikołaja tym bardziej by mnie zdziwiło.
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#41 |
|
BAN stały
|
To ja z taką historią.
Kobieta była nauczycielką polskiego w szkole średniej. Wyszła za mąż i tak jak jej mąż stała się świadkiem Jehowy. Przyszła do dyrektora szkoły aby się zwolnić ze stanowiska nauczycielki i zostać woźną. Bo jej nowe przekonania nie pozwalają jej na pracę jako nauczycielka polskiego bo w materiale z tego języka są prawdy niezgodne z jej wiarą. Np. teksty literackie zwracające się do Boga, "Bogurodzica"i inne. Nie może przekazywać uczniom tego co kłóci się z jej wiarą. Dyrektor nie zgodził się na zmianę stanowiska.Nie dał jej etatu woźnej. Etatu bibliotekarki też nie chciała z tych samych powodów. Przekonywał ją aby została ale zwolniła się. Nie wzięła też talonu , który należał jej się za przepracowanie kilku miesięcy przed zwolnieniem. Talon był właśnie dawany przed Bożym Narodzeniem. Ani 13-ki , która też jej się należała proporcjonalnie do przepracowanego czasu. Poszła pracować fizycznie do cegielni. Potem urodziła i siedziała z dziećmi. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
W klasie mojej siostry był taki chłopiec, który nawet nie wiedział, kiedy się urodził. Cały grudzień i marzec/kwiecień nie chodził do szkoły, bo słuchanie o Świętach, rysowanie choinki, bałwana, pisanki sprowadziłoby na niego karę boską, nie przerabiał większości lektur (w tym mitów), nie uczestniczył w akademiach z okazji 11.11., nie mógł chodzić na imprezy urodzinowe i jeszcze kilka innych ''racjonalnych'' zakazów.
Z drugiej strony, mój kolega (''katolik'', ostatni raz w kościele na własnej komunii) wziął ślub z dziewczyną ze wspólnoty ŚJ. Ale ta dziewczyna jest chyba wierząca-niepraktykująca (nie wiem, czy u nich to możliwe ), bo mieszkali ze sobą przed ślubem, seks uprawiali, on się nie musiał nawracać, żeby brać ślub, prezenty na Święta sobie dają, ubierają choinkę itp. Nie wiem, czy chodzą na te ich spotkania (''nabożeństwa''), musiałabym zapytać.
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam jak czytałam naukowe tłumaczenie pani doktor w Strażnicy o tym dlaczego transfuzja krwi jest zła. To da się zawrzeć w myśli "co z tego, że bez transfuzji możesz umrzeć, jest przecież ryzyko, że dostaniesz gorączki" Jehowa chce przecież tak dobrze. I poza tym wszystkim życie SJ musi być bardzo nudne, nie mogą krzyczeć gorzko, gorzko na swoim ślubie, nie mogą obchodzić urodzin, nawet studiować im się odradza
|
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ŚJ zawsze kojarzyli mi się z takimi ortodoksami, którzy nie wybierają sobie zakazów/nakazów, tylko przyjmują wszystko jak leci, praktycznie całe życie podporządkowują Biblii i jak nie przestrzegasz tych zasad, to automatycznie zostajesz wykluczony. Dlatego przypadek tej dziewczyny mnie dziwi
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Naprawdę dziwi mnie taka nadgorliwość w kontrolowaniu czyjejś religii i tego, co mu wolno. Rozliczasz koleżanki, czy na pewno należał im się ślub kościelny? Pytasz, czy są co niedziela w kościele? Zapewne nie. I śmieszy mnie to, że katolik (nawet, jeśli w kościele nie był od lat, ale katolik!) ma prawo bez piśnięcia wziąć wg Ciebie taki talon, ale ŚJ ma zrezygnować z tych kilkuset złotych, którymi raczej mało kto w Polsce może pogardzić, bo nie uznaje Bożego Narodzenia |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do tej dziewczyny mieszkającej z chłopakiem, to na pewno ŚJ nie jest, a może była, tylko ją wykluczyli, bo coś takiego w środowisku ŚJ nie jest tolerowane. Edytowane przez 201605061003 Czas edycji: 2013-12-22 o 09:00 |
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzeniona
|
No nie wiem, ja w klasie miałam dziewczynę ŚJ, byłyśmy przyjaciółkami, ani ona, ani nikt z jej rodzeństwa, ani znajomych nie poszedł na studia, mimo że ona bardzo chciała. Pochodzę z małego miasta i tłumaczono im to tak, że gdyby wyjechali na studia, to odsunęliby się od wiary i całe to uczelniane życie mogłoby namieszać im w głowie.
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzeniona
|
To nie była jedna rodzina, tylko znajomi z jej całego zboru. Nikt na studia nie poszedł. Argumentowano to właśnie tym, że odsunęliby się od wiary, bo tam nikt nie mógłby kontrolować, czy faktycznie chodzą po domach i biorą udział w zebraniach, no i nauka namieszałaby im w głowach.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
A ja Nimfę o tyle rozumiem, że u nas trzeba pisać podanie: proszę o udzielenie wsparcia finansowego z powodu zwiększonych wydatków w okresie świąt BN
![]() I w takim kontekście to też mnie ciekawi, jak to jest? mam kilka ŚJ w pracy. |
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzeniona
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44257844]A ja Nimfę o tyle rozumiem, że u nas trzeba pisać podanie: proszę o udzielenie wsparcia finansowego z powodu zwiększonych wydatków w okresie świąt BN
![]() I w takim kontekście to też mnie ciekawi, jak to jest? mam kilka ŚJ w pracy.[/QUOTE] Wiesz, interpretować to można różnie. "Zwiększone wydatki w okresie świąt BN", to zwiększone wydatki związane z tym okresem roku, a nie wydawane na prezenty czy zorganizowanie wigilijnej kolacji. Co innego "zwiększone wydatki z powodu świąt BN". |
|
|
|
|
#53 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Też takie dziwne co napisałaś. Przecież Dzień kobiet nie ma nic wspólnego z religią , więc... ? Chyba, ze o czymś nie wiem. Wczoraj oglądałam film nt. ŚJ i wyczytałam m.in. , że: * potępiają obchodzenie św. chrześcijańskich i narodowych * urodzin * odmówili pozdrawiania flagi narodowej * nie odbywają służby wojskowej * zniechęcali do udziału w wyborach Dzień Kobiet nie kwalifikuje się do żadnego z powyższych.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44257844]A ja Nimfę o tyle rozumiem, że u nas trzeba pisać podanie: proszę o udzielenie wsparcia finansowego z powodu zwiększonych wydatków w okresie świąt BN
![]() I w takim kontekście to też mnie ciekawi, jak to jest? mam kilka ŚJ w pracy.[/QUOTE] Zwiększone choćby dlatego,że się ma wolne,wiadomo pieniądze wtedy się upłynniają- tu spotkanie ze znajomymi,tam może wyjazd.No i wiele sklepów zamknietych a na stacjach benzynowych drożej
|
|
|
|
|
#55 | ||
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Albo jakbym gorąco potępiała zabijanie zwierząt , a codziennie na obiad jadłabym królika ( )? Nie rozwodzimy się na temat katolików, podałam konkretny przykład. ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
Opanuj jeszcze czytanie ze zrozumieniem, a nie odpisuj na podstawie jednego postu lub przytaczając odpowiedzi innych
|
|
|
#56 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
takie pieniądze (talony) należą się każdemu pracownikowi, bo jest pracownikiem, i tyle. czy gdzieś na tych talonach jest napisane: talon do wydania na boże narodzenie? |
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzeniona
|
Dokładnie, te talony dawane są w okresie BN, bo wtedy większość pracowników wydaje najwięcej pieniędzy i po prostu będzie im łatwiej. Nie oznacza to jednak, że koniecznie trzeba je zużyć w grudniu.
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
no tak, bo katolicy powinni dostawać ekstra pieniążek, a innowiercy/ateiści rózgę i wyngielek.
![]() jasne, że na ich miejscu wzięłabym.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:39.

więććććć te święta to tylko dodatek.

Talony, jakkolwiek by ich nie nazwać, nijak w religię ani duchowe przeżywanie świąt wpisane nie są.
), bo mieszkali ze sobą przed ślubem, seks uprawiali, on się nie musiał nawracać, żeby brać ślub, prezenty na Święta sobie dają, ubierają choinkę itp. Nie wiem, czy chodzą na te ich spotkania (''nabożeństwa''), musiałabym zapytać.
)?