NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ - pytania, porady, wskazówki - wątek zbiorczy! - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-16, 15:19   #2761
magd102
Rozeznanie

Dot.: NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ - pytania, porady, wskazówki - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez cukierkowa1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a powiedzcie ile mam teraz jeść. Opowiem w skrócie.
Byłam dłuższy czas na diecie ok 1100 (i wiem, że to był ogromny błąd i dopiero oczy mi się otwarły jak dużo szperałam w necie o dietach, że ta jest drastyczna. Zresztą same wiecie o tym. Bardzo żałuje, że byłam na tej diecie) schudłam z 88 na 64 (przy wzroście 163 wiek 22) lecz w lipcu miałam kompulsy, trochę zaprzepaściłam a zaczęłam wychodzić z tej niby diety.. więc dodawałam kalorie. Jadłam dobrze, zdrowo itp ale kilogramy wracały.. Więc z 64 jest 70. Obecnie jem w granicach 1600-1700, w domu ćwiczę kilka razy w tygodniu. Kalkulator zapotrzebowania wylicza mi około 2100 kalorii do utrzymania ogólnie wagi. Czy powinnam jeść około 1800 żeby schudnąć ? Ale nie wiem jak organizm i tak zareaguje na nagły skok takich kalorii

z góry dziękuję za każdą rade, każda Wasza opinia będzie dla mnie cenną wskazówką
jeśli byłaś na diecie 1100 to powinnaś z niej powoli wychodzić dodając po 100 kcal na tydzien lub dwa - żeby nie było efektu jojo to po pierwsze.
Po drugie nie mamy pojecia ile jesz białka/tluszczu/wegli codziennie wiec ciezko powiedziec gdzie masz blad.
Po trzecie jeśli przez dluzszy czas cwiczylas w domu to organizm sie juz przyzwyczail do cwiczen i nawet wylewajac hetolitry potu nie sprawi to ze bedziesz dalej dobrze chudnac - wiec przejdz na cieższy program,dodaj obciazenie chocby w postaci wody mineralnej. Ale jeśli zależy Ci naprawde na dobrym i zdrowym schudnięciu to najlepiej i najszybsze wyniki osiagniesz chodząc na silownie 3x w tygodniu. Nie martw sie - zeby miec DUŻE miesnie po silce trzeba jesc o wiele wiecej niz Ty będziesz.

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

edit:
Madziunia_85 - nie wiem czy wiesz ale morwe białą pija się przy podwyzszonym cisnieniu bo je obniza

„Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterie; to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć.”

magd102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 15:01   #2762
wobble
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cukierkowa1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a powiedzcie ile mam teraz jeść. Opowiem w skrócie.
Byłam dłuższy czas na diecie ok 1100 (i wiem, że to był ogromny błąd i dopiero oczy mi się otwarły jak dużo szperałam w necie o dietach, że ta jest drastyczna. Zresztą same wiecie o tym. Bardzo żałuje, że byłam na tej diecie) schudłam z 88 na 64 (przy wzroście 163 wiek 22) lecz w lipcu miałam kompulsy, trochę zaprzepaściłam a zaczęłam wychodzić z tej niby diety.. więc dodawałam kalorie. Jadłam dobrze, zdrowo itp ale kilogramy wracały.. Więc z 64 jest 70. Obecnie jem w granicach 1600-1700, w domu ćwiczę kilka razy w tygodniu. Kalkulator zapotrzebowania wylicza mi około 2100 kalorii do utrzymania ogólnie wagi. Czy powinnam jeść około 1800 żeby schudnąć ? Ale nie wiem jak organizm i tak zareaguje na nagły skok takich kalorii

z góry dziękuję za każdą rade, każda Wasza opinia będzie dla mnie cenną wskazówką
jakbym czytała swoją historię dokładnie miałam tak samo ale po przytyciu zaczęła ograniczać węglowodany na rzecz białek i waga sama zaczęła spadać może też powinnaś spróbować
Stary 2013-11-17, 18:58   #2763
_natt_
Przyczajenie

Co sadzicie o suplementah tj. Slimcea? Ultra Slim ?

Mam nadwagę z 8 kilo...
_natt_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-19, 13:19   #2764
piniusia123
Przyczajenie

Nie znam w ogóle tych suplementów, teraz na topie jest zielona kawa, warto poszukać, ja kupiłam we Wrocławiu w galerii handlowej Sky Tower, jestem zadowolona z efektów. Oczywiście dieta, wysiłek fizyczny jest na wysokim poziomie
piniusia123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-19, 21:13   #2765
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez piniusia123 Pokaż wiadomość
Nie znam w ogóle tych suplementów, teraz na topie jest zielona kawa, warto poszukać, ja kupiłam we Wrocławiu w galerii handlowej Sky Tower, jestem zadowolona z efektów. Oczywiście dieta, wysiłek fizyczny jest na wysokim poziomie
taka do picia czy w kapsułkach?

ciekawe
bialaczekoladka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-19, 21:30   #2766
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

Ja ostatnio pilam u ciotki zielona kawe - wygladem i zapachem zdecydowanie nie zacheca Ale da sie wypic

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
czokled jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-20, 14:11   #2767
Leotha
Przyczajenie

ja nie wieżę w diety w których liczy się kalorie. Po pierwsze każdy z nas spala inaczej, po drugie każdego dnia ma się inny wysiłek i potrzebuje się innej dawki energii po trzecie kalorie kaloriom nie równe i zupełnie inaczej się trawią i mają inne ilości witamin.

Jedzenie zdrowych produktów ale z umiarem i ćwiczenia fizyczne to jest droga do zdrowej i ładniej sylwetki. I nie w 3 tygodnie a w 8 miesięcy i bez jojo. Nie każda z nas będzie wyglądać aniołki Victoria Secret i chyba od akceptacji tego powinnyśmy zacząć.

trzymajcie się piękne
Stary 2013-11-21, 07:59   #2768
blenda2007
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wierutna Pokaż wiadomość
Witam!
Pisze ponieważ pomimo usilnych starań nie moge schudnąć, pomimo ćwiczeń i diety.Zrezygnowałam ze słodyczy, nie jem po 18,ilośc kcal na dzień nie przekracza 1200. Jestem bardzo awktywna,ćwiczę w domu, jeżdże codziennie na rowerze. Mimo tego nie chudnę a wręcz przeciwnie, przytyłam w ciagu ostatnich 3 tyg,prawie 4kg! Liczę na jakieś rady i pomoc z Waszej strony.
ja osobiscie mam taki patent na odchudzanie który działa a mianowicie jem zawsze gdy jestem glodna ale taki emalutkie ilosci i nie wszystko tylko to co jest malo kaloryczne staram sie wtedy nie spozywac duzej ilosci pieczywa i jem bardzo powoli. Schudlam na tej diecie 10kg w 1,5 miesiaca nie gloodze sie nigdy
blenda2007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-21, 10:43   #2769
qchenneinspiracje
Przyczajenie

Dziewczyny 800 czy 1000 kcal to prosta droga do jojo.
Odchudzanie to proces, nie da się go przyspieszyć bo to prowadzi do ogromnych szkód w organizmie.
Ja schudłam 13 kilo w 6 miesięcy. Chudłam średnio 1-2 kg. miesięcznie i to jest zdrowa ilość. Większa ilość jest zawsze kosztem zdrowia i nie dajcie sobie wmówić że jakaś tam dieta cud odchudzi Was w 3 miesiące bo co potem ?
Będziecie całe życie jadły według schematu diety ?
Założę się że nie. Więc co Was czeka ? Jojo jak z bicza strzelił.

[edit-link do własnej strony]

Edytowane przez Eldo_rado
Czas edycji: 2013-11-21 o 13:40
qchenneinspiracje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 01:15   #2770
tecra13
Przyczajenie

kurcze na mnie tez nic nie dziala, probuje jesc mniej, ale nie moge zniesc uczucia głodu, kupilam w lecie ksiazke chodakowskiej te 30 dni treningu i nic, tylko mnie po tych cwiczeniach kregoslup boli, chyba robię cos nie tak, stosowalam przepisy i efektu prawie nie widać. A tyle czytalam super opinii ze to tak swietnie dziala. Mieszkam na wsi do dietetyka nie mam szans sie wybrac, zostaje interrnet i ksiazki lub plyty do cwiczen. A stosowalyscie metode Gacy? ogladalam jego program, ludzie tam zrzucili tyle kilogramow, az niewiarygodne, szukalam dzis prezentow n mikolajki i widzialam w empiku jego ksiazke, moze tego jeszcze sprobowac?
tecra13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 18:50   #2771
201701191353
Konto usunięte

Jak wrócić do starego trybu zdrowego jedzenia? Przez ostatni rok nie miałam stresów i ładnie schudłam, teraz jestem na plusie 3 kg (na szczęście jo-jo mnie nie dopadło, a 3kg to tylko moje obżarstwo). Od września mam stres i jem i jem, problemy się mnożą... Co leci - czipsy, ciastka, cukierki, batony... A kiedyś ćwiczyłam, pięknie jadłam.... wiem, że to przez stres, a nie moje obżarstwo, nie mam jak wyeliminować stresu, już nie wiem co robić

Nie kg mnie martwią, bo to nie o to chodzi, boję się, że ciągle jakiś stres mnie zdołuję i będę jeść miesiącami słodkości... a ja chcę ZDROWO jeść bo lubię, ale stres wygrywa
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 10:40   #2772
agatagy
Raczkowanie

Chyba najlepiej wrócić do treningów
Po wysiłku fizycznym po pierwsze spada łaknienie, a po drugie człowiek jak poćwiczy to szkoda mu później tak od razu wypełnić spalone kalorie ciastkiem ;-)
agatagy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 13:14   #2773
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez Madziunia_85 Pokaż wiadomość
Niekoniecznie, dałam z dietą radę chociaż nie powiem że było łatwo. Potem moja koleżanka poszła do tego samego dietetyka i była zadowolona z kuracji. Chciałam tylko przekazać żebyście dziewczyny nie robiły nic na własną rękę bo można sobie zaszkodzić, lepiej zapłacić te pieniążki za wizytę u specjalisty, który się na tym zna. Oczywiście można trafić na naciągacza ale ja poszłam do dietetyka którego też mi polecono.
Chyba nie rozumiesz, szkoda. Szkodzisz sobie, a dietetyk to buc dajac taką "dietę", sorry raczej bardziej glodowkę, na bank poniżej Twojego BMR i to sporo.
Ale o prawidłowym tworzeniu jadlospisow mozna poczytac i porownać

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
Napisane przez mandarynka1980 Pokaż wiadomość
Ja mam zupełnie tak samo! U mnie żadna dieta nie skutkuje, a jak połączę ją z ćwiczeniami, to przybywa mi tkanki mięśniowej i wyglądam jak Herkules
Ta to ma gen

Zebys miala spory przyrost masy mięśniowej musialabys mieć dobrze zbilansowaną dietę z nadwyżką kcal i ćwiczyć siłowo, ze sporym obciązeniem nie 1-3-5 kg, kobiety nie mają zbyt duzych predyspozycji do przybierania w masę mięsniową. Jeśli już to zajmuje to spory kawał czasu, jak na miesiąc przybrałabys z 0,5 kg to bylby spory sukces ( mięśni oczywiscie). Więc sorry, ale to nie możliwe.

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 15:00   #2774
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Ech, mnie już wściekłość ogarnia. Ćwiczę całkiem ostro aeroby i trening siłowy na siłowni po 4-5 razy w tygodniu. Do tego jem niedużo i zdrowo, a schudnąć nie mogę. To możliwe, żeby nie móc schudnąć Chyba będę na samej wodzie jechać, to moze schudnę w końcu
Stary 2013-12-18, 20:40   #2775
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez Unperfect Pokaż wiadomość
Ech, mnie już wściekłość ogarnia. Ćwiczę całkiem ostro aeroby i trening siłowy na siłowni po 4-5 razy w tygodniu. Do tego jem niedużo i zdrowo, a schudnąć nie mogę. To możliwe, żeby nie móc schudnąć Chyba będę na samej wodzie jechać, to moze schudnę w końcu
Skoro masz dużo ruchu, to może jesz za mało i organizm przeszedł w tryb oszczędzania ?

Cytat:

10/06/14

Stary 2013-12-18, 21:07   #2776
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Unex Pokaż wiadomość
Skoro masz dużo ruchu, to może jesz za mało i organizm przeszedł w tryb oszczędzania ?
Nie głodze się, po prostu jem mądrze i nie dostarczam zbędnych kalorii w postaci słodyczy. Chyba będę grubasem, skoro schudnąć nie mogę;(1
Stary 2013-12-20, 10:46   #2777
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Nie głodze się, po prostu jem mądrze i nie dostarczam zbędnych kalorii w postaci słodyczy. Chyba będę grubasem, skoro schudnąć nie mogę;(1
Ja jadlam za mało i tez mi waga stala, kilak miesięcy, myslalam ze jem ok, ale bylo za malo.. zaczelam jesc więcej, waga ruszyla od razu. Więc warto się zastanowic, wyliczyc jeszcze raz zapotrzebowanie, odjać max 300 kcal od niego, i nigdy nie jesc ponizej swojego BMR

Cytat:

10/06/14

Stary 2013-12-20, 17:26   #2778
mrocznana
Przyczajenie

moje nogi

Cześć dziewczyny
proszę o radę. co sądzicie o moich nogach? czy są ok? czy możecie doradzić jakie ćwiczenia wykonywać aby stały się smuklejesze? przysiady,brzuszki? kompletnie się na tym nie znam..pomocy

12312131.jpg

Edytowane przez mrocznana
Czas edycji: 2013-12-20 o 17:29
mrocznana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-20, 23:08   #2779
ellish
Zakorzenienie

Dot.: moje nogi

smuklejsze czyli chudsze? Ty masz nogi troche za chude
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 00:06   #2780
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123

Boże, jakie anorektyczne patyki.
Musisz porządnie przytyć...

Oddaj głos w ankiecie:
Męska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą
beznadziejny123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 11:24   #2781
JOAQUILE
BAN stały

ja mam dokladnie taki sam problem
JOAQUILE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 11:45   #2782
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mrocznana Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
proszę o radę. co sądzicie o moich nogach? czy są ok? czy możecie doradzić jakie ćwiczenia wykonywać aby stały się smuklejesze? przysiady,brzuszki? kompletnie się na tym nie znam..pomocy

Załącznik 5515906
Leczysz się?
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 11:54   #2783
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Kolejne załamanie, miesiąc harówy na siłowni, miesiąc bez słodyczy, żadnych pezyejemności i co? Waga w miejscu:'( ja mam już dość, zaczynam się wściekać na to wszystko:'( nie jem za mało, to na pewno niee
Stary 2013-12-23, 12:13   #2784
Rekiss
Raczkowanie

nie daj sobie wmówić, że masz coś nie tak z nogami!!!
Stary 2013-12-23, 12:25   #2785
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Kolejne załamanie, miesiąc harówy na siłowni, miesiąc bez słodyczy, żadnych pezyejemności i co? Waga w miejscu:'( ja mam już dość, zaczynam się wściekać na to wszystko:'( nie jem za mało, to na pewno niee
skąd jesteś tego pewna?
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 13:46   #2786
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
No a wyliczałaś zapotrzebowanie, liczyłaś ile dziennie jesz kcal jaki rozklad btw, ze jestes o tym przekonana ze jesz wlasciwie, że nie jesz za malo?

Cytat:

10/06/14

Stary 2013-12-24, 00:00   #2787
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

[QUOTE=Unex;44270440]No a wyliczałaś zapotrzebowanie, liczyłaś ile dziennie jesz kcal jaki rozklad btw, ze jestes o tym przekonana ze jesz wlasciwie, że nie jesz za malo?[/QUOTE

To mój przykładowy jadłospis

Śniadanie : Owsianka na mleku, troszkę rodzynek, jakiś owoc do tego
II Śniadanie: Jabłko, dwa wafle ryżowe
Obiad: Jem taki jak domownicy, ale porcje są nieduże. Zazwyczaj są to dwie łyżki kaszy, mały kotlet i surówka warzywna
Podiweczorek: np, szklanka maślanki, 2 wafle ryżowe, banan
Kolacja: np. makaron brązowy z odrobiną sera fety i sera żółtego, trochę ketchupu

To taki przykładowy jadlospis mojego żywienia. Mi wydaje się, że to niewiele i całkiem jakościowo nie najgorzej. Ale być może tkwię w błędzie?

Do tego ćwiczenia 4 razy w tygodniu po półtora godziny-40 minut aeroby i reszta siłowe.

I nie chudnę ani grama.

To z pewnością nie jest z amalo.
Stary 2013-12-24, 00:29   #2788
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

[QUOTE=Unperfect;44277626]
Cytat:
Napisane przez Unex Pokaż wiadomość
No a wyliczałaś zapotrzebowanie, liczyłaś ile dziennie jesz kcal jaki rozklad btw, ze jestes o tym przekonana ze jesz wlasciwie, że nie jesz za malo?[/QUOTE

To mój przykładowy jadłospis

Śniadanie : Owsianka na mleku, troszkę rodzynek, jakiś owoc do tego
II Śniadanie: Jabłko, dwa wafle ryżowe
Obiad: Jem taki jak domownicy, ale porcje są nieduże. Zazwyczaj są to dwie łyżki kaszy, mały kotlet i surówka warzywna
Podiweczorek: np, szklanka maślanki, 2 wafle ryżowe, banan
Kolacja: np. makaron brązowy z odrobiną sera fety i sera żółtego, trochę ketchupu

To taki przykładowy jadlospis mojego żywienia. Mi wydaje się, że to niewiele i całkiem jakościowo nie najgorzej. Ale być może tkwię w błędzie?

Do tego ćwiczenia 4 razy w tygodniu po półtora godziny-40 minut aeroby i reszta siłowe.

I nie chudnę ani grama.

To z pewnością nie jest z amalo.
Cukier na cukrze a gdzie białko i zdrowe tłuszcze?
To z pewnością jest mało wszystkiego oprócz cukrów (węglowodanów prostych jak ktoś woli)
10 PŻ
Stary 2013-12-24, 00:32   #2789
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

[QUOTE=Rzabba;44277829]
Cytat:

Cukier na cukrze a gdzie białko i zdrowe tłuszcze?
To z pewnością jest mało wszystkiego oprócz cukrów (węglowodanów prostych jak ktoś woli)
O widzisz, może tutaj pies pogrzebany...Czyli pewnie za dużo owoców, co? A co byś poleciła jako białko i zdrowe tłuszcze?
Stary 2013-12-24, 00:34   #2790
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

[QUOTE=Unperfect;44277847]
Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość

O widzisz, może tutaj pies pogrzebany...Czyli pewnie za dużo owoców, co? A co byś poleciła jako białko i zdrowe tłuszcze?
Wywal wafle ryżowe
Białko: mięso, ryby, jaja
Zdrowe tłuszcze: tłuste ryby morskie, omega3, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, migdały, olej kokosowy
10 PŻ
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości