|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14
Cytat:
Wyskoczy niemowlak z macicy i widząc,że jest chory bohatyrnie.
|
|
|
|
|
#2402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mówiłam, że kończę, ale nie mogłam się powstrzymać, sorry. |
|
|
|
|
#2403 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2404 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, już to widzę, jak kilkuletnie dziecko ciężko chore (bo raczej nie chodzi o opóźniene w rozwoju czy lekkie upośledzenie) mówi "okej, namyśliłam/em się, możecie mnie zabić". Jest dużo, naprawdę DUŻO ciężkich chorób które kwalifikują ciążę do usunięcia, począwszy od zespołu Downa (no niby da się z tym żyć, ale wątpię, żeby dziecko dotknięte downem było w stanie samodzielnie funkcjonować, np. samo zamieszkać i zająć się sobą), przez hemofilię, zespół Edwardsa, zespół Patau, kończąc na choćby płodzie arlekinie (dla odważnych, poczytać sobie). Naprawdę twierdzisz, że lepiej urodzić dziecko, które będzie żyło kilka godzin/dni w cierpieniu, niż je usunąć? No weź, dla mnie to objaw bestialstwa (zwłaszcza jeśli chodzi o płód-arlekin). Druga sprawa - są badania prenatalne. Można je wykonać od 10 tygodnia ciąży bodajże. Można z dużą dokładnością stwierdzić, czy dziecko jest chore, czy zdrowe. Niestety nie zawsze lekarze chcą dać na nie skierowanie, a obawiam się, że prywatnie są drogie (jak wszystkie badania) nieinwazyjne 200-700 zł, inwazyjne 1500 Tylko 3% kobiet decyduje się na badania prenatalne, a jak się nie zdecydują i dziecko urodzi się chore?I odpowiem na pytanie, choć nie do mnie. w 7 miesiącu ciąży się nie usuwa, bo jak już wspomniałam, badania prenatalne robi się od 10 tyg ciąży. |
|
|
|
|
#2405 |
|
Zakorzeniona
|
Nie wykręcaj się, bo napisałaś wyraźnie:
A niezależnie od tego, czy zdecydujesz się urodzić, czy na aborcję, to Ty podjęłaś decyzję, dziecko nie miało tutaj żadnego wyboru. Spytam Cię - chciałabyś urodzić się jako osoba niepełnosprawna, cierpiąc ból przez całe swoje życie i będąc niesamodzielną, i zostać porzuconą przez matkę? Bo ja wolałabym umrzeć niż urodzić się jako osoba upośledzona i nie mieć rodziny, bo mnie porzucono. |
|
|
|
#2406 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2407 |
|
Wtajemniczenie
|
A co z chorobami które się objawiają dopiero po urodzeniu? Albo urazy okołoporodowe?
Żeby nie było, od lat żyję z osobą chorą, przez błędy lekarzy choruje, został zostawiony przez rodziców i zajmowali się nim dziadkowie. Jakoś nie sądzę by wolał się nie urodzić
|
|
|
|
#2408 |
|
Zakorzenienie
|
Masakra na szczęście ja mam zamiar być w ciąży w kraju gdzie kiedy lekarz ma podejrzenie, że płod ma zespół downa to mi o tym mówi a nie kłamie, że jest wszystko ok
|
|
|
|
#2409 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2410 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie to już całkiem inna sprawa. Bo niby w badaniach wychodzi wszystko okej, a tu masz, dziecko ma rok i ujawnia się ciężka choroba, nie zawsze da się wszystko przewidzieć. Ale jeśli już wiesz po zrobieniu badań, że dziecko będzie ciężko chore i na pewno będzie wymagało opieki 24/7 przez całe życie, nie będzie nigdy samodzielne, będzie tylko rośliną leżącą w łóżku, którą trzeba karmić papkami i zmieniać pieluchę przez całe życie - to czy naprawdę lepszym rozwiązaniem jest urodzić i oddać, czy usunąć, zanim to cierpienie tak naprawdę się zaczęło? A nie wiem co bym zrobiła gdyby moje dziecko PO porodzie okazało się nieuleczalnie chore. Nie wiem, czy bym oddała, czy zdecydowała się na wychowanie.
|
|
|
|
#2411 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2412 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() USG to metoda nieinwazyjna, te, które podałam to metody inwazyjne. I właśnie te badania wykonuje 3% kobiet. I one naprawdę w BARDZO dużym stopniu mogą stwierdzić chorobę dziecka. I gdzieś słyszałam, że lekarze nie chcą wydawać skierowań na badania prenatalne, bo to dla nich przesłanka aborcji. Ale to tylko słyszałam, nie potwierdzam, nei zaprzeczam. Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2013-12-24 o 13:21 |
|
|
|
|
#2413 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2414 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo jeśli kobita jest młoda, zdrowa, ojciec także w pełni sił i zdrowia, żadnych czynnych nałogów, USG wychodzi ok, w rodzinie nie było przypadków chorób genetycznych, żadne z rodziców nie jest obciążone genetycznie to po co robić badania prenatalne inne niż USG? |
|
|
|
|
#2415 |
|
Konto usunięte
|
Profilaktycznie? Każda kobieta ma prawo zrobić badania, generalnie to za granicą są dużo popularniejsze niż u nas. No ale ja dzieci nie zamierzam mieć i już zostawiam w gestii ciężarnych czy takie badania zrobią czy nie.
|
|
|
|
#2416 |
|
Wtajemniczenie
|
Profilaktycznie to się USG robi. Ja naprawdę nie rozumiem sensu ryzykowania uszkodzenia plodu, bo ktos ma widzimisie, żeby zrobic badanie inwazyjne. Oczywiscie pomijam osoby, ktore maja jakies konkretne powody.
|
#2417 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Profilaktycznie można też sobie wyciąć wyrostek robaczkowy, przecież dochodzi czasem do jego zapalenia ![]() Za granicą też kobiety rodzą później dzieci niż polki. |
|
|
|
|
#2418 |
|
Konto usunięte
|
Ja widzę sens, ty nie widzisz sensu, spoko
|
|
|
|
#2419 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I znowu zgadzam się z Tobą w 100%, dawaj kielona. |
|
|
|
|
#2420 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2421 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
O ile mi wiadomo to w 7 miesiącu aborcji się już nie dokonuje, bo wtedy dziecko jest w stanie przeżyć poza organizmem matki. Badania wykonuje się o wiele wcześniej i jest czas na taką decyzję. Wiesz, że są takie wady, które uniemożliwiają organizmowi, który się urodzi(bo człowiekiem nazwać to trudno) myślenie w ogóle? ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Przecież wtedy nie będę miała wyrzutów sumienia, że mogłam coś zrobić zanim się urodziło.
|
|
#2422 |
|
Konto usunięte
|
Dziwi mnie to, że rozwalono taki fajny wątek dyskusją o aborcji.
Oprócz tego dziwi mnie, że w Wigilię sprawdzam wizaż
|
|
|
|
#2423 |
|
now or never
|
dziwi mnie próba na siłę przekonywania innych do swoich racji
|
#2424 |
|
... choć nie Westwood
|
Tak a propos aborcji... u znajomej dziewczyny zdiagnozowano juz przy usg, ze dziecko chore, ma niewyksztalcone organy, serce w miejscu żołądka i inne nieprawidłowości. Dziecku nie dawano szans na przeżycie, mialo szansę po ewentualnym urodzeniu na operację przedłużenia życia o rok. Dziewczyna zdecydowała sie na aborcję. Lekarze chyba nie bardzo chcieli się za to brac, bo przekladali az minal termin na czas, kiedy mogła usunąć ciaze. I tak meczyla się az do porodu. Rodzila naturalnie, bo nikt nie chciał wyrazić zgody na cesarke. Dziecko zylo godzine. I w imię czego to cierpienie? Bo dla mnie sytuacja chooooora. Po prostu rece opadaja...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2425 |
|
Konto usunięte
|
Zmieniając temat, to ja się dziwię, że w tym roku udało mi się zachować umiar w jedzeniu i nie cierpię z powodu przeżarcia
|
|
|
|
#2426 |
|
Zakorzenienie
|
A ja sie dziwię że rodzina zachowala spokój i nikt nie zmus
zal mnie do jedzenia rzeczy ktorych nie mogę jesc lub nie lubie. A i dziwi mnie moj wlasny żołądek. Po zjedzeniu wcale nie tak wielkiej kolacji miejsce znalazlo sie tylko na jeden kawalek ciasta. Kto mi ukradł pol żołądka? ?!! |
|
|
|
#2427 |
|
Ha ha ha ha ha
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44285852]Zmieniając temat, to ja się dziwię, że w tym roku udało mi się zachować umiar w jedzeniu i nie cierpię z powodu przeżarcia
Piękny av
|
|
#2428 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, tyle co wczoraj zjadlam to juz dawno tak nie bylo
At some point, you have to make a decision. Boundaries don’t keep other people out. They fence you in. Life is messy. That’s how we’re made. So, you can waste your lives drawing lines. Or you can live your life crossing them. Last fm Lubimy Czytac |
|
|
|
|
#2429 |
|
now or never
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44285852]Zmieniając temat, to ja się dziwię, że w tym roku udało mi się zachować umiar w jedzeniu i nie cierpię z powodu przeżarcia
oj tak, dokładnie.
|
#2430 |
|
Zakorzenienie
|
dziwię się, że gdy weszłam na swój profil to wśród ostatnio odwiedzanych gości profilu siedmioro to moderatorzy
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

Wyskoczy niemowlak z macicy i widząc,że jest chory bohatyrnie.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Tylko 3% kobiet decyduje się na badania prenatalne, a jak się nie zdecydują i dziecko urodzi się chore?

, tyle co wczoraj zjadlam to juz dawno tak nie bylo