Donatan & Cleo-My słowianie - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-24, 12:03   #31
Marbella85
Zakorzenienie

Dot.: Donatan & Cleo-My słowianie

Cytat:
Napisane przez hardgirl123 Pokaż wiadomość
utworek pokazuje mentalność coponiektórych młodych ludzi dla których się liczy tylko lans bauns i dupcie
Zgadzam się. Tekst i teledysk denny. Jakieś to takie wszystko przaśnie, ale ja też nie lubię tej słowiańskiej ludowej stylistyki (jest dla mnie mega wiejska) i to pewnie dlatego. NIE
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 12:31   #32
viva91
na przekór do celu

Z jednej strony przaśne, a z drugiej amerykanckie, ile ludzi tyle opinii
Stary 2013-12-24, 14:08   #33
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Z jednej strony co polskie, to dobre, a z drugiej porównywanie "polskich pań" do pań z burdelu. Nie cycki rażą i nie seksowne ubijanie masła, czy płytki tekst, ale porównanie do dziwek i lafirynd. Może gdyby nie to przełknięcie "sarkazmu" przyszłoby łatwiej. Dużo bardziej podoba mi się odpowiedź mężczyzn Tam jest sarkazm, dobry humor i dystans.
Stary 2013-12-24, 14:18   #34
spritfire
Rozeznanie

a ja w ogóle nie rozumiem fenomenu tej piosenki ani poprzedniej donatana. Myślę że gdyby nie teledysk z wielkimi bimbołami mało kto by o tej piosence usłyszał nie wpadła mi w ucho, wokalistka ma dla mnie głos wręcz irytujący ale ile ludzi tyle opinii, ja raczej jestem w mniejszości .
Nie rozumiem też wszystkich ohów i ahów za tą małolatą która występuje w obu ich teledyskach. Widziałyście jej zdj bez makijażu? Albo słyszałyście jej wywiad w ddtvn - ja wiem że ona ma wyglądać ale jak jej się posłucha to odrazu przestaje się podobać
http://z5.kowbojki.pl/d01a136b29235b...e672/11111.jpg
spritfire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 14:30   #35
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez spritfire Pokaż wiadomość
Nie rozumiem też wszystkich ohów i ahów za tą małolatą która występuje w obu ich teledyskach. Widziałyście jej zdj bez makijażu? Albo słyszałyście jej wywiad w ddtvn - ja wiem że ona ma wyglądać ale jak jej się posłucha to odrazu przestaje się podobać
Ja w ogóle byłam mocno zdziwiona jak dowiedziałam się ile ona ma lat, byłam przekonana, że dużo więcej.

A co do teledysków, to wolę animowane.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 16:14   #36
201604181004
Konto usunięte

Widziałam i jeśli ktoś uważa że bez makijażu jest brzydka, to chyba mówi to z zazdrości, bo większość polek bez makijażu nie dorasta jej do pięt gdy nie ma na sobie grama tapety lub druga opcja: po prostu nie lubią tego typu urody ale to już niezależnie czy z makijażem czy bez.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 17:55   #37
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
a ja w ogóle nie rozumiem fenomenu tej piosenki ani poprzedniej donatana. Myślę że gdyby nie teledysk z wielkimi bimbołami mało kto by o tej piosence usłyszał nie wpadła mi w ucho, wokalistka ma dla mnie głos wręcz irytujący ale ile ludzi tyle opinii, ja raczej jestem w mniejszości .
Jeśli ona na tym zdjęciu nie ma makijażu, to moim zdaniem jest piękna. Przepiękna. Może Ty bez makijażu wyglądasz lepiej? Bo ja niestety nie i uważam, że większość dziewczyn niestety może jej tylko zazdrościć.

Za piosenką nie przepadam, ale ta rumiana blondynka jest śliczna.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 19:29   #38
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Jeśli ona na tym zdjęciu nie ma makijażu, to moim zdaniem jest piękna. Przepiękna. Może Ty bez makijażu wyglądasz lepiej? Bo ja niestety nie i uważam, że większość dziewczyn niestety może jej tylko zazdrościć.

Za piosenką nie przepadam, ale ta rumiana blondynka jest śliczna.
no chociażby ja wyglądam lepiej bez makijażu... serio
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 20:25   #39
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
no chociażby ja wyglądam lepiej bez makijażu... serio
I jestem skromniejsza!

A tak serio, to może wróćmy po rozum do głowy i przypomnijmy sobie, że typów urody jest wiele i NIGDY wszystkim TO SAMO podobać się nie będzie

Kamila ma wschodni rodzaj urody, do którego nie jesteśmy przyzwyczajeni.
Stary 2013-12-24, 20:30   #40
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
I jestem skromniejsza!

A tak serio, to może wróćmy po rozum do głowy i przypomnijmy sobie, że typów urody jest wiele i NIGDY wszystkim TO SAMO podobać się nie będzie

Kamila ma wschodni rodzaj urody, do którego nie jesteśmy przyzwyczajeni.
no pewnie. Choć ja znam wiele dziewczyn z różnymi typami poważnie i.. no z mojego punktu widzenia nie jest ładna. Tzn ładna może tak - ale nie jest ciekawa. Ot, ładna buzia i tyle. A mnie to nie wystarcza do zachwycania się
Stary 2013-12-25, 01:26   #41
201604181004
Konto usunięte

no tak ale jeśli dla kogoś jest brzydka, to jest brzydka w makijażu czy bez :P
Stary 2013-12-25, 09:41   #42
spritfire
Rozeznanie

ale się uśmiałam nie zazdroszczę jej niczego bo nie muszę po prostu mi się nie podoba ani trochę. Tobie się podoba to spoko,mnie nie musi inny gust i tyle
Stary 2013-12-25, 17:24   #43
invisible_01
Zakorzeniona

Żeby była jasność - nie chodzi o typ urody, bo jeśli wg kogoś ona jest brzydka, to makijaż niewiele zmieni. Chodzi o to, że ma bardzo ładną cerę, fajne oczy, brak worów pod oczami i spokojnie mogłaby wyjść na dwór nie malując się, wręcz chodzić tak codzienie.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 23:50   #44
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
ale się uśmiałam nie zazdroszczę jej niczego bo nie muszę po prostu mi się nie podoba ani trochę. Tobie się podoba to spoko,mnie nie musi inny gust i tyle
Jezu naucz się czytać ze zrozumieniem a potem siej ferment

Cytat:
Napisane przez drabineczka
lub druga opcja: po prostu nie lubią tego typu urody ale to już niezależnie czy z makijażem czy bez.
przecież napisałam jak krowie na rowie że komuś się może nie podobać niezależnie od makijazu

teraz to ja się uśmiałam
Stary 2013-12-26, 18:10   #45
LadyBeatta
Zadomowienie

piosenka nie powala, teledysk tez. erotyzm niskich lotow, choc dziewczyny ladne.
Stary 2013-12-26, 18:15   #46
spritfire
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Jezu naucz się czytać ze zrozumieniem a potem siej ferment

przecież napisałam jak krowie na rowie że komuś się może nie podobać niezależnie od makijazu

teraz to ja się uśmiałam
a to uszanowanko, chyba mgła owiała moje oczy
Stary 2013-12-26, 20:35   #47
dudipopka
kobieta za ladą

mnie sie podoba
a jak komuś sie nie podoba to już jego opinia

drabina a ja lubie 50 centa heheh

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-26, 23:40   #48
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stokrotek90 Pokaż wiadomość
Z jednej strony co polskie, to dobre, a z drugiej porównywanie "polskich pań" do pań z burdelu. Nie cycki rażą i nie seksowne ubijanie masła, czy płytki tekst, ale porównanie do dziwek i lafirynd. .
Nie chodzi o to że kobiety maja seksowne stroje ale ogólnie jak są pokazane , tak ich mimika .
Dla mnie to jak reklama stylizowanego ludowowo burdelu

Cytat:
Napisane przez malyna19 Pokaż wiadomość
Cycki są wszędzie, nie da się tego uniknąć, wiadomo że nagość, seksualność człowieka są dźwignią showbiznesu. "]Są jeszcze bardziej seksistowskie teledyski niż ten,
Nie da się .Da sie . "Cycki" i "tyłki " to czesto wręcz wyznacznik muzyki miernej, albo desperacji autora
Cytat:
Są jeszcze bardziej seksistowskie teledyski niż ten,
Są ale co z tego ? ? To nie znaczy że jest dobry

Cytat:
"zapoznajcie się ze słowem ironia" , "jeżeli cierpisz na uwiąd starczy nie oglądaj tego teledysku"[COLOR="Silverć.
Sorry ale ten tekst to dla mnie przejaw bezczelności donatka.
Nie ma czegoś takiego jak "uwiąd starczy" Gościu zwyczjanie kpi ze starszych ludzi i wszystkichktórym sie nie podoba takie pokazywanie kobiet .Daje do rozumienia .Hej jesteś fajny młody na luzie to ci sie podoba a jak nie to jestęs stary piernik"
A gdzie jest ironia w tym teledysku ? Dziewczyny śa pokazywane jako pracownice burdelu ale tak naprawde chodzi o to że są inteligentne ? Hm ? Gdzie jest ta ironia ?

Cytat:
polskie produkcje trzeba wspierać.
tylko te dobre

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;44281488]Ja w ogóle byłam mocno zdziwiona jak dowiedziałam się ile ona ma lat, byłam przekonana, że dużo więcej.
[/QUOTE]
Właśnie, jak dla mnie wszystkie te dziewczyny tipsiary które potem są na ludowo wyglaja tak na 15 lat Co tez mi sie nie podoba , sorry takie niemal dzieci pokazywac tak erotycznie
Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Dokładnie. Ja z chęcią zaciągnęłabym ją do łóżka W tym teledysku nie ma takiej czystej nagości
no to moze dlatego mi sie nie podoba, jak tam nie mam ochoty nikogo tam nigdzie zaciagac

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Jest. I co z tego? Mnie, jako kobiecie, to nie uwłacza, że czasami patrzy się na nas pod kątem naszej seksualności.
mnie przeszkadza bo wiem jaki stereotyp mają polki na zachodzie
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 00:22   #49
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dione Pokaż wiadomość
mnie przeszkadza bo wiem jaki stereotyp mają polki na zachodzie
A jaki to stereotyp? Bo trochę podróżowałam i w związku z tym parę osób "z zachodu" znam, a jeszcze się z czymś takim nie spotkałam. Większość ludzi po prostu niewiele wie o naszym kraju.

A teledysk jak dla mnie słaby, dziewczyny piękne, ale poza tym nic ciekawego; obejrzałam raz i więcej mnie nie ciągnie.
Stary 2013-12-27, 00:26   #50
Mome
Raczkowanie

Też nie widzę ironii w teledysku ani piosence - przypominam, że ironia to "drwina, złośliwość lub szyderstwo ukryte w wypowiedzi pozornie aprobującej" (SJP PWN ), czyli że przedstawienie Słowianek jako - nazwijmy to po imieniu - obiektów seksualnych ubranych w ludowe ciuszki to w rzeczywistości sugestia, że wcale nie są seksowne? Mnie się to nie klei. I w ogóle użycie sformułowania "zapoznajcie się ze słowem ironia" to - moim zdaniem delikatnie mówiąc nieeleganckie - nic innego jak zabezpieczenie się przed ewentualną krytyką: "nie podoba ci się, boś prostak i nie rozumiesz drugiego dna". Mnie się nie podoba, bo nie podoba mi się wstawianie na siłę wyższych sensów tam, gdzie ich nie ma, i traktowanie słuchacza z góry. Już nie mówiąc o jakichś walorach muzycznych czy coś :P

Cytat:
A jaki to stereotyp? Bo trochę podróżowałam i w związku z tym parę osób "z zachodu" znam, a jeszcze się z czymś takim nie spotkałam. Większość ludzi po prostu niewiele wie o naszym kraju.
Cóż, w pewnych kręgach Polki (i w ogóle - Słowianki) są postrzegane jako przynajmniej łatwe dziewczyny, jeśli nie prostytutki. Ja akurat jestem brunetką, więc trochę poza stereotypem, ale moim znajomym blondynkom mieszkającym za granicą (konkretniej - Francja, ale pewnie to dotyczy większości krajów zachodnich) zdarzały się nie raz pytania o cenę usług (raz przy tym byłam, więc to niestety nie tak, że zmyślały)...

Edytowane przez Mome
Czas edycji: 2013-12-27 o 00:32
Mome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 00:49   #51
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mome Pokaż wiadomość
Też nie widzę ironii w teledysku ani piosence - przypominam, że ironia to "drwina, złośliwość lub szyderstwo ukryte w wypowiedzi pozornie aprobującej" (SJP PWN ), czyli że przedstawienie Słowianek jako - nazwijmy to po imieniu - obiektów seksualnych ubranych w ludowe ciuszki to w rzeczywistości sugestia, że wcale nie są seksowne? Mnie się to nie klei. I w ogóle użycie sformułowania "zapoznajcie się ze słowem ironia" to - moim zdaniem delikatnie mówiąc nieeleganckie - nic innego jak zabezpieczenie się przed ewentualną krytyką: "nie podoba ci się, boś prostak i nie rozumiesz drugiego dna". Mnie się nie podoba, bo nie podoba mi się wstawianie na siłę wyższych sensów tam, gdzie ich nie ma, i traktowanie słuchacza z góry. Już nie mówiąc o jakichś walorach muzycznych czy coś :P

Cóż, w pewnych kręgach Polki (i w ogóle - Słowianki) są postrzegane jako przynajmniej łatwe dziewczyny, jeśli nie prostytutki. Ja akurat jestem brunetką, więc trochę poza stereotypem, ale moim znajomym blondynkom mieszkającym za granicą (konkretniej - Francja, ale pewnie to dotyczy większości krajów zachodnich) zdarzały się nie raz pytania o cenę usług (raz przy tym byłam, więc to niestety nie tak, że zmyślały)...
to dziwne bo brytyjki w "Dawaniu" dawno nas prześcignęły
Stary 2013-12-27, 01:02   #52
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mome Pokaż wiadomość
Cóż, ja akurat się spotkałam z tym chyba jednorazowo (i to nie osobiście, ale z opowieści koleżanki), ale nie uważam, żeby z tego powodu traktować to jako stereotyp Polki na zachodzie.
Stary 2013-12-27, 03:15   #53
201705250955
Konto usunięte

Wg mnie próba analizy tej piosenki to próba grzebania, za przeproszeniem, widelcem w ludzkich odchodach. Ta piosenka z założenia ma być żartem nastawionym na komercyjny sukces - pamiętacie piosenkę będę brał cię, w aucie... Nie twierdzę, że to ta sama parafia, bo dla mnie Sokół jest kimś w rapie, ma coś do przekazania, ma flow i w ogóle, ale myślę, że zamysł jest ten sam - tyle, że dla Donatana to trampolina w takim znaczeniu, że ktoś w ogóle go zacznie słuchać, dla Sokoła i Pono to była raczej trampolina finansowa.
Piosenka ani śmieszna, ani taka, żeby jej słuchać co chwilę, no nie wiem, wg mnie ciężko ją przesłuchać raz (przesłuchałam w celu wypowiedzenia się tutaj, jakoś zawsze udawało mi się jej nie słuchać). Ale żeby się tym zachwycać czy słuchać tego w koło? No ludzie...
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 07:53   #54
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Wg mnie próba analizy tej piosenki to próba grzebania, za przeproszeniem, widelcem w ludzkich odchodach. Ta piosenka z założenia ma być żartem nastawionym na komercyjny sukces - pamiętacie piosenkę będę brał cię, w aucie... Nie twierdzę, że to ta sama parafia, bo dla mnie Sokół jest kimś w rapie, ma coś do przekazania, ma flow i w ogóle, ale myślę, że zamysł jest ten sam - tyle, że dla Donatana to trampolina w takim znaczeniu, że ktoś w ogóle go zacznie słuchać, dla Sokoła i Pono to była raczej trampolina finansowa.
Piosenka ani śmieszna, ani taka, żeby jej słuchać co chwilę, no nie wiem, wg mnie ciężko ją przesłuchać raz (przesłuchałam w celu wypowiedzenia się tutaj, jakoś zawsze udawało mi się jej nie słuchać). Ale żeby się tym zachwycać czy słuchać tego w koło? No ludzie...
No wiesz każdy ma inny gust i każdemu podoba się co innego. Mi osobiście ta piosenka bardzo przypadła do gustu. Widocznie tobie nie ale musisz zrozumieć że to co tobie się nie podoba nie znaczy że każdemu się będzie nie podobać. Ja tam mogę jej słuchać na okrągło i nie widzę tu nic dziwnego

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 09:08   #55
_Aneta
Zakorzenienie

Nie podoba mi się

Drażni mnie niesamowicie ten głos, kurcze no nie wiem, jeden wielki skrzek to jest dla mnie i kompletnie nie rozumiem fenomenu tej nuty
Stary 2013-12-27, 17:36   #56
WhiteCherry
Zakorzenienie

gdyby nie Donatan wymieniony przy produkcji i Luxuria (ma rzeszę fanów płci męskiej od ''Nie lubimy robić''), to obstawiam że nie byłoby nawet połowy wyświetleń :P większość moich znajomych wrzucała link do teledysku na fejsbunia głównie z powodu lasek w teledysku a nie tego, że muzyka im się wybitnie podoba.

Cytat:
Nie rozumiem też wszystkich ohów i ahów za tą małolatą która występuje w obu ich teledyskach. Widziałyście jej zdj bez makijażu?
bez makijażu jest bardzo ładna, ogółem podoba mi się jej uroda.
Stary 2013-12-27, 18:08   #57
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
No wiesz każdy ma inny gust i każdemu podoba się co innego. Mi osobiście ta piosenka bardzo przypadła do gustu. Widocznie tobie nie ale musisz zrozumieć że to co tobie się nie podoba nie znaczy że każdemu się będzie nie podobać. Ja tam mogę jej słuchać na okrągło i nie widzę tu nic dziwnego
Ja to rozumiem. Znam też ludzi, którzy słuchają nałogowo disco polo. Ale czy oni doszukują się w tych tekstach czegoś więcej? Nie, wg mnie ten tekst jest bardzo prosty, a przez to bardzo nijaki, bitu dobrego tam się nie uświadczy, te głosy, głosiki, hmm, no nie jara mnie to, nie mam w tym punktu zaczepienia. Rozumiem, że Ty tego słuchasz, ale litości, jak tutaj widzę jakieś próby rozbierania tej piosenki na kawałki to jest jakaś profanacja. Tej piosenki nie można wręcz brać na poważnie, bo to jest żart, tak w kawałkach, jak i w całej wymowie. Żart nastawiony na miliony wyświetleń i osiąganie hajsów z występów i pokazywanie cycków, śpiewanie itp. To jest komercja. Dalej jednak moja opinia nie ma żadnego związku z tym, czy to się może komuś podobać, czy nie, ot, podsumowuję produkcję i tyle.
Czy W aucie jest takim samym hitem, bo nie porusza tematu nienawiści wobec homoseksualistów i ma taki super tekst? (serio ktoś tu tak napisał xd o tych homoseksualistach) Jakoś nie kojarzę polskiego rapu nawijającego o homoseksualistach, piszę o najważniejszych polskich raperach
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 22:05   #58
201607050913
Konto usunięte

U nas to coś nowego, ale tak naprawdę to próba skopiowania tutaj bałkańskiego turbofolku.

Bułgarski pop z muzycznymi wstawkami lokalnego folkloru, przebija nawet 50 centa:

Btw, "W aucie" jest udaną parodią, "My Słowianie" niby ma nią być, niby nie, Donatan sam się gubi w zeznaniach. Mi się podoba muza, za to stylistyka właśnie w nic się nie wstrzela konkretnego żeby to w ogóle zinterpretować.

Edytowane przez 201607050913
Czas edycji: 2013-12-27 o 22:08
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 22:42   #59
Mome
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
Btw, "W aucie" jest udaną parodią, "My Słowianie" niby ma nią być, niby nie, Donatan sam się gubi w zeznaniach.
O, właśnie!
Mome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 23:01   #60
suzeta
Recenzentka Miesiąca - Grudzień 2016

A mnie ten kawałek wkur**a niesamowicie, jak tylko słysze go w radio to przełączam na inną stację. Głos tej dziewuchy doprowadza mnie do furii (kojarzy mi głos Tatiany Okupnik, której też nieznosze), a po drugie nie rozumiem co drugiego słowa. Jedna wielka WIOCHA Z TANDETĄ. Nawet niewiem co to ten donatan....donatan kojarzy mi się z takim pączkiem z dziurką i polewą czekoladową i posypką.
suzeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości