Problem z nocowaniem ch³opaka - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-12-24, 23:48   #1
Patkashyn
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 9
Unhappy

Problem z nocowaniem ch³opaka

Mam cudownego, kochaj±cego ch³opaka. Bardzo porz±dny cz³owiek. Niejednokrotnie chcia³am, aby zosta³ u mnie na noc. Niestety - mój ojciec jest temu przeciwny. I na nic t³umaczenia, b³agania, pro¶by. Nie, i koniec! Nigdy nie pali³am, nie æpa³am, zawsze dobrze siê uczy³am, nigdy nie nadszarpnê³am jego zaufania. Nam nawet nie chodzi o to, by spêdziæ noc w jednym ³ó¿ku. Nie, nie w tym rzecz - móg³by nawet sobie spaæ w pokoju obok. Po prostu mieszkamy kilkadziesi±t kilosów od siebie, ¿adne z nas nie ma auta, a po³±czenie miêdzy nami jest fatalne - 3 autobusy dziennie, a w weekendy i ¶wiêta w ogóle nic. Dlatego chcia³abym widzieæ siê z nim czasem trochê wiêcej ni¿ parê godzin. Znamy siê ju¿ prawie rok i jeste¶my naprawdê szczê¶liw± par± bez problemów, wiêc nie wiem, sk±d te obawy ojca. Ojciec w ogóle jako¶ go nie trawi... Mogliby¶my razem zamieszkaæ i mieæ spokój - pewnie! Ale jak, skoro nie pracujemy (oboje studiujemy)? Z kas± te¿ raczej u nas krucho - chyba sami rozumiecie - biedne studenty No i co tu teraz robiæ z tym wszystkim?
Patkashyn jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 00:04   #2
madebyvirginia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 276
Dot.: Problem z nocowaniem ch³opaka

Zakasac rekawy i do pracy.
Smierdzi mi swiatecznym trollem
madebyvirginia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 01:42   #3
Darkoz
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 785

Opcje:
- Ty nocujesz u niego
- odpuszczacie
- znajdujecie pracê i usamodzielniacie siê
Ojciec wierz±cy? Wiesz czemu siê nie zgadza?

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Darkoz jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 02:00   #4
Patkashyn
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Darkoz Poka¿ wiadomo¶æ
Opcje:
- Ty nocujesz u niego
- odpuszczacie
- znajdujecie pracê i usamodzielniacie siê
Ojciec wierz±cy? Wiesz czemu siê nie zgadza?
Niekoniecznie wierz±cy. Bardziej bym powiedzia³a, ¿e piekielnie konserwatywny. Za to z mam± jest zupe³nie odwrotnie. Nie mam pojêcia w³a¶nie, bo do ch³opaka nie ma siê o co przyczepiæ.
Stary 2013-12-25, 06:13   #5
Mijanou
Wiza¿owy Kot Igor

Wiadomo¶ci: 17 524

Cytat:
Napisane przez Patkashyn Poka¿ wiadomo¶æ
Mam cudownego, kochaj±cego ch³opaka. Bardzo porz±dny cz³owiek. Niejednokrotnie chcia³am, aby zosta³ u mnie na noc. Niestety - mój ojciec jest temu przeciwny. I na nic t³umaczenia, b³agania, pro¶by. Nie, i koniec! Nigdy nie pali³am, nie æpa³am, zawsze dobrze siê uczy³am, nigdy nie nadszarpnê³am jego zaufania. Nam nawet nie chodzi o to, by spêdziæ noc w jednym ³ó¿ku. Nie, nie w tym rzecz - móg³by nawet sobie spaæ w pokoju obok. Po prostu mieszkamy kilkadziesi±t kilosów od siebie, ¿adne z nas nie ma auta, a po³±czenie miêdzy nami jest fatalne - 3 autobusy dziennie, a w weekendy i ¶wiêta w ogóle nic. Dlatego chcia³abym widzieæ siê z nim czasem trochê wiêcej ni¿ parê godzin. Znamy siê ju¿ prawie rok i jeste¶my naprawdê szczê¶liw± par± bez problemów, wiêc nie wiem, sk±d te obawy ojca. Ojciec w ogóle jako¶ go nie trawi... Mogliby¶my razem zamieszkaæ i mieæ spokój - pewnie! Ale jak, skoro nie pracujemy (oboje studiujemy)? Z kas± te¿ raczej u nas krucho - chyba sami rozumiecie - biedne studenty No i co tu teraz robiæ z tym wszystkim?
Nie rozumiem problemu. Jako studentka, wiêc osoba inteligentna, powinnas zrozumieæ, ze mieszkaj±c w domu rodziców i bêd±c na ich utrzymaniu, przyjmujesz ich prawa i ich zasady. Swoje bêdziesz ustalaæ na swoim. Zamieszkajcie razem, mo¿na godziæ pracê i studia (na w³asnym przykladzie) i wtedy bêdziesz robiæ, co dusza zapragnie. Moi rodzice ( bo ju¿ z nimi nie mieszkam) te¿ sobie nie ¿yczyli, by jaki¶ moj kolega/ch³opak nocowa³ u nas w domu. Choæby dlatego, ¿e we w³asnym domu maj± prawo odpocz±æ a nie skakaæ ko³o Twojego go¶cia czy zmieniaæ swoje zwyczaje, bo obcy jest w domu.

Moja droga, chyba nale¿ysz do pokolenia misie(nale¿y). Chcesz byæ doros³a to zacznij zachowywaæ siê jak doros³a: wyprowad¼ siê na swoje, zacznij siê utrzymywaæ. Bycie doros³ym to nie tylko prawa ale przede wszystkim obowi±zki. Na razie widzisz czubek w³asnego nosa i to, co Ty chcesz. Niestety, to Ty mieszkasz u rodziców a nie rodzice u Ciebie. Przemy¶l to na spokojnie i zobacz drug± stronê medalu.

Zanim za³o¿ysz w±tek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto ws³uchaæ siê w S³owo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 06:48   #6
Stookrotka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 413

A mi trudno zrozumieæ rodziców. Nie chodzi tu o spanie w jednym ³ó¿ku, w jednym pokoju... przecie¿ mo¿e spaæ w ogóle innym pokoju. Skoro rodzice s± niewierz±cy to mysle ze po prostu s± przeciwko Twojemu zwi±zkowi i mo¿e licz± ¿e siê rozleci Facet jedzie do Ciebie w weekend trzy godziny w jedn± stronê i wraca tego samego dnia? Mo¿e macie schroniska m³odzie¿owe gdzie móg³by przenocowaæ? Wtedy mo¿e by rodziców co¶ ruszy³o, skoro mama nie jest taka konserwatywna to niech porozmawia z ojcem.
Stookrotka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 08:52   #7
kisielova
ReklaMO(D)¿erca.

Wiadomo¶ci: 9 889

Cytat:
Napisane przez Mijanou Poka¿ wiadomo¶æ
Nie rozumiem problemu. Jako studentka, wiêc osoba inteligentna, powinnas zrozumieæ, ze mieszkaj±c w domu rodziców i bêd±c na ich utrzymaniu, przyjmujesz ich prawa i ich zasady. Swoje bêdziesz ustalaæ na swoim. Zamieszkajcie razem, mo¿na godziæ pracê i studia (na w³asnym przykladzie) i wtedy bêdziesz robiæ, co dusza zapragnie. Moi rodzice ( bo ju¿ z nimi nie mieszkam) te¿ sobie nie ¿yczyli, by jaki¶ moj kolega/ch³opak nocowa³ u nas w domu. Choæby dlatego, ¿e we w³asnym domu maj± prawo odpocz±æ a nie skakaæ ko³o Twojego go¶cia czy zmieniaæ swoje zwyczaje, bo obcy jest w domu.

Moja droga, chyba nale¿ysz do pokolenia misie(nale¿y). Chcesz byæ doros³a to zacznij zachowywaæ siê jak doros³a: wyprowad¼ siê na swoje, zacznij siê utrzymywaæ. Bycie doros³ym to nie tylko prawa ale przede wszystkim obowi±zki. Na razie widzisz czubek w³asnego nosa i to, co Ty chcesz. Niestety, to Ty mieszkasz u rodziców a nie rodzice u Ciebie. Przemy¶l to na spokojnie i zobacz drug± stronê medalu.

Autorko, po³owa (nie tylko wiza¿owych) studentów ma na g³owie naukê i pracuje. Jako¶ da siê pogodziæ jedno z drugim.
Ale lepiej si±¶æ i napisaæ 'o my biedne studenty!'.
kisielova jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-12-25, 09:38   #8
Dotka90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 36 831

Dom rodziców, wiêc ich zasady i musisz to uszanowaæ.
Ojciec nie musi mieæ ¿adnego powodu do niezgadzania siê, po prostu mo¿e sobie nie ¿yczyæ i ma do tego pe³ne prawo.
Dotka90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 11:55   #9
Patkashyn
Przyczajenie

Baardzo ³atwo powiedzieæ, ¿eby i¶æ do pracy, ale w praktyce nie wygl±da
to ju¿ tak kolorowo. Mo¿e siê zdziwicie, ale próbowa³am ju¿ szukaæ roboty.
Jestem z miejscowo¶ci, w której s± dwa sklepy na krzy¿ i nie ma tu mowy o
jakichkolwiek miejscach zatrudnienia. A zostawaæ d³u¿ej w mie¶cie, gdzie studiujê, nie da rady, bo tak jak mówi³am - jest tu tak
s³aby dojazd, ¿e muszê siê zwalniaæ czasem z ostatnich zajêæ, by
zd±¿yæ na ostatni autobus (a studia dzienne, ¿eby nie by³o). A na auto
mnie nie staæ. I ko³o siê zamyka. Chcia³abym siê wreszcie uniezale¿niæ, ale po prostu nie mam mo¿liwo¶ci. Wiem, ¿e mo¿ecie to odebraæ jako u¿alanie i marudzenie, ale takie s± fakty.

Z kolei je¶li chodzi o mamê, ona go lubi i nie ma nic przeciwko nocowaniu. Ale ojciec - owszem, ma.

Jak kto¶ wcze¶niej pyta³ - nie, nie mamy schronisk, ani hoteli ani ¿adnych noclegów. I tak, tak w³a¶nie to wygl±da - jedzie on do mnie trzy godziny, zostaje trzy godziny, a potem wraca.

Mijanou - Ale¿ ja doskonale rozumiem i nie podwa¿am jego zdania w tej sprawie. Ja nic nie kwestionujê. I w³a¶nie próbujê d±¿yæ do tego, by byæ na swoim. Tylko po prostu nie wiem co w tej swojej marnej sytuacji zrobiæ.
Stary 2013-12-25, 12:05   #10
Dotka90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 36 831

Cytat:
Napisane przez Patkashyn Poka¿ wiadomo¶æ
Tylko po prostu nie wiem co w tej swojej marnej sytuacji zrobiæ.
Nic, musisz uszanowaæ zdanie ojca w tej kwestii i tyle.
Dotka90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 12:07   #11
leniwca
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 853

A nie mo¿esz je¼dziæ ty do niego? I tam wynaj±æ gdzie¶ pokój, chyba, ¿e jego rodzice nie bêd± mieli nic przeciwko, ¿eby¶ u niego spa³a.

Na którym roku studiów jeste¶? Mo¿e warto rozwa¿yæ przeniesienie na zaoczne, znale¼æ pracê, od³o¿yæ co¶ i wynaj±æ chocia¿ pokój.
Po studiach tak czy siak bêdziesz musia³a siê wyprowadziæ, skoro u ciebie w miejscowo¶ci nie ma miejsc pracy. No i wtedy mo¿e byæ ci trudniej, bez ¿adnego do¶wiadczenia zawodowego. Musisz teraz trochê pokombinowaæ, co mo¿esz zrobiæ, ¿eby pó¼niej by³o ci ³atwiej.
¯eby potem nie by³o p³aczu, skoñczy³am studia, mieszkam na zadupiu, nie mogê znale¼æ pracy ani siê usamodzielniæ.
*o w³osy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-25, 12:37   #12
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 866

Czy tylko mnie wydaje siê dziwne, ¿e ojciec zabrania doros³ej kobiecie przyj±æ w domu jej w³asnego faceta, i to jeszcze z opcj± spania w innym pokoju?
Widzê i tu pojawi³o siê nie¶miertelne "Dom rodziców - zasady rodziców", ale jest to równie¿ dom autorki, ona nie jest tam go¶ciem, wiêc ma równie¿ prawo do pewnych rzeczy. Przecie¿ nie chce ganiaæ z nim nago po domu i uprawiaæ seksu na meblach, tylko o to, ¿eby na d³u¿ej siê spotkaæ, a wy tu jeszcze tego z lekka nawiedzonego tatusia usprawiedliwiacie... No s³ów mi brak.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 12:53   #13
Fleur_D
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 265

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44286555]Czy tylko mnie wydaje siê dziwne, ¿e ojciec zabrania doros³ej kobiecie przyj±æ w domu jej w³asnego faceta, i to jeszcze z opcj± spania w innym pokoju?
Widzê i tu pojawi³o siê nie¶miertelne "Dom rodziców - zasady rodziców", ale jest to równie¿ dom autorki, ona nie jest tam go¶ciem, wiêc ma równie¿ prawo do pewnych rzeczy. Przecie¿ nie chce ganiaæ z nim nago po domu i uprawiaæ seksu na meblach, tylko o to, ¿eby na d³u¿ej siê spotkaæ, a wy tu jeszcze tego z lekka nawiedzonego tatusia usprawiedliwiacie... No s³ów mi brak.[/QUOTE]

Zgadzam siê, zachowanie ojca jest beznadziejne i nie da siê go niczym usprawiedliwiæ. Jednak w takiej sytuacji ciê¿ko zrobiæ cokolwiek, w zasadzie jedyna rada to usamodzielniæ siê i mieæ z g³owy tatusia z zapêdami monarchy absolutnego.
Fleur_D jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 13:00   #14
leniwca
Zakorzenienie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44286555]Czy tylko mnie wydaje siê dziwne, ¿e ojciec zabrania doros³ej kobiecie przyj±æ w domu jej w³asnego faceta, i to jeszcze z opcj± spania w innym pokoju?
Widzê i tu pojawi³o siê nie¶miertelne "Dom rodziców - zasady rodziców", ale jest to równie¿ dom autorki, ona nie jest tam go¶ciem, wiêc ma równie¿ prawo do pewnych rzeczy. Przecie¿ nie chce ganiaæ z nim nago po domu i uprawiaæ seksu na meblach, tylko o to, ¿eby na d³u¿ej siê spotkaæ, a wy tu jeszcze tego z lekka nawiedzonego tatusia usprawiedliwiacie... No s³ów mi brak.[/QUOTE]
No g³upio siê ojciec zachowuje, ale czy jest sens walczyæ?
Ja bym próbowa³a znale¼æ inne wyj¶cie, zamiast siê u¿eraæ. Dla mnie przenocowanie faceta nie jest a¿ tak wa¿n± spraw±, ¿eby siê k³óciæ z rodzicami i walczyæ o to jak lwica.
Stary 2013-12-25, 13:14   #15
cherry_flamme
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 367

To g³ówna zasada wiza¿u. Co¶ jak ciasteczka dla mamy partnera i znalezienie pracy+wyprowadzka jako idealne rozwi±zanie problemów w domu

Na samym pocz±tku, jak zostawa³ u mnie jaki¶ ch³opak (niekoniecznie mój, czasami zwyk³y znajomy), to tylko informowa³am rodziców i nie pyta³am o zgodê, bo nie wiem, na co mieliby siê zgodziæ/nie zgodziæ- w koñcu to mój go¶æ i ¶pi u mnie. Mnie te¿ nikt nie pyta, czy mama mo¿e przenocowaæ swoj± kole¿ankê. Pó¼niej ju¿ nawet nie mówi³am, ¿e akurat dzisiaj kto¶ przyjdzie na noc. Chocia¿ moi rodzice s± normalni (tzn. nie konserwy ) i mamy du¿y dom, wiêc to nikomu nie przeszkadza³o.

Je¿eli Ty, Autorko, mieszkasz w mieszkaniu i jest ryzyko, ¿e bêdziecie wszyscy ''na kupie'', to pewnie dlatego ojciec nie chce siê zgodziæ. No i dochodzi jeszcze kwestia seksu. S± ludzie, którzy nie potrafi± sobie wyobraziæ, ¿e ich dziecko jest doros³e i ma normalne potrzeby, których nie trzeba jednak realizowaæ przy ka¿dej okazji

Zw³aszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-25, 13:24   #16
Mijanou
Wiza¿owy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez leniwca Poka¿ wiadomo¶æ
No g³upio siê ojciec zachowuje, ale czy jest sens walczyæ?
Ja bym próbowa³a znale¼æ inne wyj¶cie, zamiast siê u¿eraæ. Dla mnie przenocowanie faceta nie jest a¿ tak wa¿n± spraw±, ¿eby siê k³óciæ z rodzicami i walczyæ o to jak lwica.
G³upio, czy nie g³upio- to inna kwestia. Nie o tym dyskutujemy. Ma prawo po prostu sobie nie ¿yczyæ, wiek córki tu nie ma nic do rzeczy. Skoro Ojciec Autorki sobie nie ¿yczy, to niech Autorka je¼dzi do swojego faceta i u niego nocuje, o ile jego Rodzice nie maj± nic przeciw. Tu masz, Leniwcu drogi racjê: nie warto walczyæ jak lew o co¶, co mo¿na rozwi±zaæ inaczej.

Do Autorki: z ca³ym szacunkiem do Ciebie ale chyba tak za bardzo siê nie stara³as o tê pracê i usamodzielnienie i spasowa³a¶ za szybko. Bo wygodniej siedzieæ w kieszeni rodziców i u¿alaæ siê do czego masz prawo, a do czego nie. I ja i kilkoro moich kolegów/kole¿anek naprawdê chcieli¶my siê usamodzielniæ i uda³o siê to. Praca to nie to samo, co kieszonkowe. Postaraj siê bardziej. Pogodzenie studiów i pracy nie jest trudne, je¶li ustawisz sobie priorytety i rozs±dnie podzielisz czas. My¶lê, ¿e jeste¶my mniej wiecej w tym samym wieku ( jestem na czwartym roku) ale jak czytam tego typu ¿ale i pretensje na jakimkolwiek forum to siê zastanawiam, czy to ja jestem za bardzo doros³a, czy to niektórzy moi rówie¶nicy niedojrzali. Dla mnie sprawa prosta: chesz robiæ, to, co sobie zamarzysz- masz prawo w chwili, gdy sama bierzesz swoje zycie we w³asne rêce.

Zanim za³o¿ysz w±tek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto ws³uchaæ siê w S³owo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2013-12-25, 18:06   #17
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

ale dlaczego nie szukasz pracy w mie¶cie studenckim? zarobi³aby¶ wtedy na w³asny pokój na stancji, mog³aby¶ nocowaæ faceta do woli.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 18:36   #18
Harmonija
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 955

Cytat:

Jasne, do pracy, usamodzielniæ siê, wyprowadziæ. Czyli co, dziecko nie mo¿e mieæ go¶cia? A jakby to by³a kole¿anka? Dla mnie niepojête, ¿e nie mog³abym mieæ go¶cia w domu i polo¿yæ go w pokoju obok, bo nie.

Naprawdê, raz kiedy¶ taki go¶æ by³ dla nich takim problemem? Przykre i wspó³czujê.

Nalej Serce, nalej...

Na pocz±tku bóg stworzy³ cz³owieka, ale widz±c go takim u³omnym, da³ mu kota.
Harmonija jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 18:49   #19
Chatul
ma zielone pojêcie

Wiadomo¶ci: 40 401

Patkashyn, a rozmawia³a¶ o tym z mam±? Mo¿e w ten sposób uda³oby siê chocia¿ nocleg w innym pokoju uzyskaæ?
Poza tym, ile macie lat? Mo¿e bardziej by Wam siê op³aca³o zamieszkanie w mie¶cie studenckim, pój¶cie tam do pracy i wynajêcie sobie choæby ma³ego pokoju? Skoro jeste¶cie na studiach, to i tak powoli szykujecie siê do wyfruniêcia z gniazda. Mo¿e to w³a¶nie dobry czas na przeprowadzkê?

Cytat:
Nie rozumiem problemu. Jako studentka, wiêc osoba inteligentna, powinnas zrozumieæ, ze mieszkaj±c w domu rodziców i bêd±c na ich utrzymaniu, przyjmujesz ich prawa i ich zasady. Swoje bêdziesz ustalaæ na swoim.
Cytat:
Napisane przez Dotka90 Poka¿ wiadomo¶æ
Dom rodziców, wiêc ich zasady i musisz to uszanowaæ.
Wychodzi na to, ¿e dziecko jest domownikiem gorszej kategorii. Nawet jego rodzinny dom tak naprawdê jest tylko darmowym hotelem, w którym dziecko ma status go¶cia i obowi±zek stosowania siê do odgórnie wyznaczonego regulaminu.
Mnie takie podej¶cie nie przekonuje Przynajmniej dopóki dziecko ma do 26. lat i uczy siê.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-25, 19:08   #20
chwast
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 24 367

Przeczekajcie to albo do pracy i na swoje. U mnie te¿ tz nie mo¿e nocowaæ (ja tam bym nawet nie chcia³a ) i jak raz mia³ zostaæ to armagedon by³ kiedy¶ ale nie przeszkadza mi to w funkcjonowaniu no bez przesady. Mamy ca³e ¿ycie
chwast jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 19:16   #21
Darkoz
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 785

Cytat:
Napisane przez Chatul Poka¿ wiadomo¶æ
Wychodzi na to, ¿e dziecko jest domownikiem gorszej kategorii. Nawet jego rodzinny dom tak naprawdê jest tylko darmowym hotelem, w którym dziecko ma status go¶cia i obowi±zek stosowania siê do odgórnie wyznaczonego regulaminu.
Mnie takie podej¶cie nie przekonuje Przynajmniej dopóki dziecko ma do 26. lat i uczy siê.
Te¿ tak s±dzê. No chyba ¿e rodzice te¿ nigdy nie maj± go¶ci.
Darkoz jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 19:54   #22
Patkashyn
Przyczajenie

Leniwca - ju¿ mam bli¿ej ni¿ dalej do koñca studiów.

skazana_na_bluesa – No w³a¶nie szuka³am, ale s± tylko wieczory i weekendy, a ja nie mam dojazdu… Albo szukaj± na pe³en etat, no ale tego nie da siê pogodziæ z dziennymi studiami.

Chatul – no pewnie, z ni± akurat mam dobry kontakt. Ona nie ma nic przeciwko temu, by mój ch³opak nocowa³, ale nie próbuje nawet o tym gadaæ z ojcem, bo wie jak to siê skoñczy. Moja mama sama robi wiele rzeczy w ukryciu przed ojcem.
Je¶li chodzi o wiek, to mamy oboje niewiele ponad 20 wiosen. Bardzo niewiele.

Ale muszê jeszcze co¶ dodaæ, tak gwoli ¶cis³o¶ci – kiedy¶ mia³am ju¿ kilka podobnych przypadków (nie z ch³opakami - nigdy wcze¶niej nie interesowa³am siê ch³opakami i nikogo nie przyprowadza³am). A to chcia³am zrobiæ urodziny i zaprosiæ kilka kole¿anek, a to chcia³am przenocowaæ przyjació³kê. Ale co? Oczywi¶cie nic z tego nie wysz³o. Ojciec zawsze krzywo siê patrzy, nawet jak przyprowadzê do domu jak±¶ znajom±.

Szczytem dla mnie by³o, gdy chcia³am zrobiæ posiadówkê latem, z kilkoma kole¿ankami i kolegami (w sumie sze¶æ osób) w przydomowej altance. Ojciec siê zgodzi³, ale powiedzia³, ¿eby wszyscy nocowali pod namiotem, nawet, gdy bêdzie padaæ. Ponadto postawi³ warunek, ¿e nie mo¿na wchodziæ do domu, nawet (za przeproszeniem) do kibla. Tak dos³ownie powiedzia³. Wiêc oczywi¶cie zrezygnowa³am, by nie robiæ ju¿ wstydu.

Ja wiem, szanujê ojca i nie robiê mu nigdy ¿adnych k³ótni. Nie jestem typem wojowniczki. Zreszt±, bojê siê go. Ale mi siê wydaje, ¿e jego zachowanie nie jest zbyt normalne, porównuj±c z rodzicami innych moich znajomych (których pozna³am osobi¶cie).
Stary 2013-12-25, 19:59   #23
cherry_flamme
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 367

Twój ojciec nie jest zbyt normalny i w takim przypadku rozmowa nic nie da. Chyba faktycznie jedynym rozwi±zaniem jest wyprowadzka.

Zw³aszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 20:15   #24
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
G³upio, czy nie g³upio- to inna kwestia. Nie o tym dyskutujemy. Ma prawo po prostu sobie nie ¿yczyæ, wiek córki tu nie ma nic do rzeczy. Skoro Ojciec Autorki sobie nie ¿yczy, to niech Autorka je¼dzi do swojego faceta i u niego nocuje, o ile jego Rodzice nie maj± nic przeciw. Tu masz, Leniwcu drogi racjê: nie warto walczyæ jak lew o co¶, co mo¿na rozwi±zaæ inaczej.
Dlatego te¿ piszê, ¿e nie warto z tym walczyæ. W tej kwestii uwa¿am, ¿e ostateczne zdanie nale¿y do rodziców. Nie to nie i ja bym szuka³a innych opcji, ¿eby móc spêdziæ wiêcej czasu z ch³opakiem, ni¿ mia³a siê wyk³ócaæ o to z rodzicami.
O ile rodzice nie powinni siê wpieprzaæ w decyzje i podgl±dy córki- tu nie zgadzam siê z radami 'jak co¶ nie pasuje to won na swoje'. To, ¿e siê mieszka z rodzicami, nie znaczy, ¿e trzeba siê im podporz±dkowaæ i bezwolnie wykonywaæ ich polecenia.
Ale jak dziewczyna chce robiæ co¶ przeciwko nim, choæ to ich wspólny dom, i mog± sobie w nim jakich¶ zachowañ czy ludzi nie ¿yczyæ, to jak mówiê- albo szukaæ kompromisu, rozmawiaæ z rodzicami, albo zwyczajnie odpu¶ciæ.
Stary 2013-12-25, 20:19   #25
Figula94
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 146

A moim zdaniem rodzice nie pozwalaj± Ci na to, bo mo¿e nigdy nie umia³a¶ im siê postawiæ i by³a¶ za grzeczna, bo rodzice czêsto tacy s± i nie tylko rodzice. Ale to jest na przyk³ad tak, ¿e moja siostra nic w domu nie robi, tylko siedzi na komputerze, jak ma wolne to od rana do wieczora i nic jej nie powiedz±, bo sobie ich ustawi³a, a ja, ¿e nie jestem pyskata to nie mog³abym tyle siedzieæ (zreszt± nie wiem, co mia³abym robiæ a¿ tyle czasu). To samo z robieniem czego¶, ja sama od siebie zaczê³am z rok temu tak bardziej sprz±taæ trochê w domu, pomagaæ, gotowaæ, chodzi³am te¿ na zakupy, zanosi³am do babci, co by³o do zaniesienia i teraz czêsto sami tego ode mnie chc±, bo tak siê przyzwyczaili, ¿e ja to robiê...

A Ty dla nich zawsze by³a¶ taka grzeczna, pouk³adana i raczej nic z³ego nie zdarza³o Ci siê robiæ, a teraz nagle takie co¶. Dla nich to mo¿e byæ lekki szok, ale te¿ sama ich nauczy³a¶, ¿e ¿adne wykroczenia z Twojej strony nie mog± mieæ miejsca.
Figula94 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-25, 20:21   #26
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

skup siê na tym, co napisa³am. szukaj pracy w mie¶cie, w którym studiujesz i tam wynajmij pokój, ¿eby nie wracaæ codziennie do domu. nie chce mi siê wierzyæ, ¿e nie ma innych ofert pracy dla studentów.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-27, 20:20   #27
Mijanou
Wiza¿owy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Harmonija Poka¿ wiadomo¶æ
Jasne, do pracy, usamodzielniæ siê, wyprowadziæ. Czyli co, dziecko nie mo¿e mieæ go¶cia? A jakby to by³a kole¿anka? Dla mnie niepojête, ¿e nie mog³abym mieæ go¶cia w domu i polo¿yæ go w pokoju obok, bo nie.

Naprawdê, raz kiedy¶ taki go¶æ by³ dla nich takim problemem? Przykre i wspó³czujê.
Dlaczego nie mo¿e mieæ go¶cia? Mo¿e. Ale chyba co innego kogo¶ go¶ciæ, a co innego przenocowaæ. Tu ju¿ niestety, prawo decyzji maj± rodzice. I jeszcze raz: nie dyskutujemy tu o tym, czy to s³uszne, czy nie s³uszne. Wcale nie mówiê, ¿e s³uszne. Ale takie s± zasady. Przynajmniej póki Autorka jest w 100% w kieszeni swoich rodziców. Inna sytuacja by³aby, gdyby doklada³a siê do rodzinnego bud¿etu.

Dlatego bez sensu jest tu kruszyæ kopiê i próbowaæ zmieniaæ rodziców. S± inne rozwi±zania, ale o tym i ja i inne Wiza¿anki ju¿ pisa³y i powtarzanie tego by³oby bezcelowe.

No pasaran!
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.