![]() |
#331 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Zakupy na Strawberrynet
Cytat:
![]() dziewczyny pisaly ze wlasnie wysylaly faxem albo mailem te dokumenty ? nie wiem od czego to zalezy ze nitkroym pozwalaja ale mozesz powiedziec ze zalezy Ci bardzo na czasie i czy mozna faxem. co do zadeklarowanej wartosci to pisalam ze czasem moze ona nawet byc zadeklarowana a i tak UC Ci przechwyci. np. u mnie tak bylo. bo na paczce potem widzialam zadeklarowana wartosc. wiec truskawa zawsze to robi ale UC nie zawsze im wierzy ![]() z tego co pamietam to clo tylko. a co to za roznica ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Raczkowanie
|
a to nie jest tak, że akcyza została zniesiona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Zakorzenienie
|
Nadiu, my mówimy nie o akcyzie tylko o cle
![]() a co do dostarczania dokumentów do UC to faktycznie nie wiem od czego to zalezy, bo tak jak pisałam wyżej ja przesłałam je mailem ,mogłam także faxem...a dopytywałam się dokładnie i nie robili z tym najmniejszych problemów. Wiecie co, mnie się wydaje, że to zalaeży po prostu od dobrej woli i umiejetności zapanowania nad sprzętem (komputer fax itp.) celników. Bo cóż ja moge przesłać moim celnikom innego niz po prostu wydruk maila jaki mam z truskawki, czy tez wydruk wyciągu z banku... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Przyczajenie
|
Witam. Dzisiaj przyszla mi przesylka z Truskawki z USA (po 10 dniach). Wartosc mojego zakupu to 66 USD (Gucci II). Truskawka wyslala to jako GIFT bez zadeklarowanej wartosci. Pofatygowalam sie na poczte po paczuszke i o dziwo nie przywalono mi cla, co mnie mile zaskoczylo, bo jak wczesniej zamawialam to bez cla sie nie obylo. Teraz jest pieczatka ze przeszlo przez UC i dopuszczono do obrotu. Jak zauwazylam to pieczatka jest z UC w Warszawie. Moze tam celnicy bardziej cywilizowani, bo wczesniej jak szlo mi przez Bytom to od razu clo dowalali. Tak wiec zaraz robie kolejne zakupki.
Dla tych co niestety nie przeszli przez sito UC i musza wyslac papierki: 1) Kiedys jak zamawialam to paczuszka z Hong Kongu wpadla w Bytomiu pod clo. Liscikiem dowiedzialam sie ze trzeba doslac papierki do UC. 2) Wyslalam mailem w PDFie do UC wydruk potwierdzenie zamowienia jakie przyslala Truskawa. Paczkuszka przyszla i na poczcie pobrano dodatkowe oplaty. Wystarczy wowczas zeskanowac te papierki i wyslac do Truskawki. Kase zwracali po 3 dniach. Teraz ponoc dluzej ale i tak dobrze, ze maja GEST i zwracaja. PS. Dzisiejsza przysylka byla w 5 razy wiekszym pudle niz opakowanie perfum :P Aha. Teraz nic sie nie potwierdza, ze sie paczuszke odebralo. Bez sensu. To jak dochodzic i udowadniac, gdy np paczuszka na kochanej poczcie zaginie ? Hm... Czego nikomu nie zycze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zawsze muszę potwierdzać odbiór paczki( na blankiecie polskim); bez wylegitymowania się niczego mi jeszcze nie wydano. ![]() Edit: No tak, ale perfumy zamawiałam ostatnio przed rewolucją w przesyłkach ![]()
Edytowane przez majade Czas edycji: 2007-05-25 o 22:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Raczkowanie
|
Ostatnio dostałam perfumiki i faktycznie nic nie musiałam podpisywać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Miałaś poprostu szczęście. Moje zakupy na 62$ niestety utknely na cle ![]() Może Truskawa zapomniała poprostu zaznaczyć ze to Gift ![]() Uważam ze to raczej Warszawscy celnicy odprawiają to wg ich humoru. Raz przepuszaczą a raz nie. Niestety nie mają maila i faxu, więc korespondecja tylko drogą listową ![]() Wydrukowałem już potwierdzenie zamówienia w pn razem z pismem UC wyślę do nich. Teraz pozostanie tylko czekać na przesyłkę. Zobaczymy ile kasy ze mnie zedrą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#341 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Papiery wysłałam, ale paczuszki nadal brak... Słuchajcie, ile się czeka na otrzymanie paczki po wysłaniu papierów do cła? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#343 |
Rozeznanie
|
nie wiem jakie są stawki, ale moje perfumy kosztowaly jakies 128 zł z czego kazali mi zapłacić ok 37 (28 zł samego podatku a reszta tojakieś glupie oplaty pocztowe), czyli jest to mniej wiecej jakiś 28 % wartości przesyłki (na moim przykładze). ale jak napiszesz do truskaweczki to Ci zwrocą zapewne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie wlasnie dostała list z UC z Bytomia ze mam przesłac mailem potwierdzenia zamówienia wraz z tłumaczeniem.
![]() Jak mi radzicie wyslac tylko przetłumaczone nazwy kremów które zamowiłam czy tak jak dostałam w mailu od truskawki z cenami czy nic nie pisac o cenach. Moze je usunę z tego maila??? Poradźcie mi bo nie wiem co mam robić !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Zakorzenienie
|
Ja poprosiłam truskawkę o "order confirmation", oni mi przesłali i potem nic nie tłumaczyłam, tylko cały mail z tym order confirmation przesłałam do Bytomia.
Było ok i paczkę odebrałam ![]() Naliczyli 22% vat za kosmetyki + opłaty pocztowe. Powiedzcie mi, co wysyłacie truskawce, aby zwróciła cło? Bo mam dwa papierki - jeden z wyszczególnionymi opłatami, a drugi tylko z vatem. Obydwa? Przetłumaczyć im na angielski? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie bardzo rozumiem czemu chcesz ukrywać koszta przed UC? Wydaję mi się, że w ten sposób tylko przeciągniesz czas na otrzymanie paczki, bo UC zapewne wyprodukuje do Ciebie kolejny list z prośbą o wyszczególnienie cen , bo przecież właśnie o to im chodzi ![]() A w świetle tego, iż Truskaweczka zwraca koszta poniesione "w czasie przygód z UC", to już kompletnie nie rozumiem po co kombinować ![]() Powodzenia ![]() ![]() Edytowane przez NadiaM Czas edycji: 2007-05-29 o 13:11 Powód: mały błąd |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Tłumaczenia celnicy potrzebują, ponieważ jest to potrzebne do przygotowania zgłoszenia celnego tj.SADu (w naszym przypadku próbkowego, zbiorczego) i odpowiedniego zataryfikowania towaru. Pomimo, ze są na 99% pewni co jest w środku naszej przesyłki, nie przygotują SADu na własną odpowiedzialność (nasze tłumaczenie to podkładka). Poza tym, co do telefonu i faxu... w Miejscu Uznanym, które znam z autopsji, celnicy mają tylko jedną linię telefoniczną z zastrzeżonym numerem telefonu, a wstęp do nich mają tylko agenci celni i to tylko na zaproszenie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
Asia, dzięki za odpowiedź, ale na szczęście paczuszkę już mam
![]() Teraz czeka mnie tylko wysłanie maila do truskawy z prośbą o zwrot ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tak swoją drogą, to ma truskawa gest, że zwraca pieniążki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Raczkowanie
|
Do moich paczuszek też UC się dobrał
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrowienia dla wszystkich amatorek StrawberryNET ![]() Jeszcze mam takie pytanko. Nie znalazłam tego na wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Zadomowienie
|
Mi sie znowu udało - dzisiaj dostalam przesylke z perfumami, wyslana 22 maja, wartosc zamowienia ok 180zl i mi nie oclili
![]()
![]() |
#352 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mam nadzieje ze wyjasnilam co trzeba |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wystarczy podać nr zamówienia. Oni już sami dojdą co i jak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 |
Raczkowanie
|
Homyk, Karolko! Bardzo dziękuję
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Wtajemniczenie
|
a ja zamówiłam ekartę w mbanku i czekam jak na szpilkach, bo MUSZĘ zamówić Cristobala... a nie mam czym zapłacić
![]() rozpacz mnie ogarnia ![]()
![]() |
![]() |
#356 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Wtajemniczenie
|
czekam więc
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#358 |
Wtajemniczenie
|
Cristobal zniknął z Truskawki....
![]()
![]() |
![]() |
#359 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#360 |
Wtajemniczenie
|
dzięęęęki
![]() ![]() wysłałam maila do Truskwy czy jest gone for good czy tylko chwilowo... mam nadzięję, że wróci. Jeśli nie wróci, to jest jeszcze allegro. Jakoś go dopadnę ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:23.