Zakupy na Strawberrynet - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-25, 13:59   #331
_Karolka_
Rozeznanie

Dot.: Zakupy na Strawberrynet

Cytat:
Napisane przez lysy Pokaż wiadomość
_Karolka_ tak gwoli sprostowania jestem facetem. Może to dziwne na tym forum, ale jednak facet też kupuje perfumy

Co do papierków to wczoraj pochrzaniły mi się podpunkty tego pisma. Już wiem co mam im wysłać. Szkoda że nie można faxem a tylko poczta

Co do wartości podawanej przez sklep to już troche zamiałem w sklepach w USA i Kanadzie i zawsze była jakaś zadeklarowana wartość przesyłki. Dlatego jak dostałem info z UC ze Truskawa nie zadeklarowała wartości to mnie zdziwiło.

Tobie doliczyli tylko podatek czy i cło?
wybacz za pomylke co do plci

dziewczyny pisaly ze wlasnie wysylaly faxem albo mailem te dokumenty ? nie wiem od czego to zalezy ze nitkroym pozwalaja ale mozesz powiedziec ze zalezy Ci bardzo na czasie i czy mozna faxem.

co do zadeklarowanej wartosci to pisalam ze czasem moze ona nawet byc zadeklarowana a i tak UC Ci przechwyci. np. u mnie tak bylo. bo na paczce potem widzialam zadeklarowana wartosc. wiec truskawa zawsze to robi ale UC nie zawsze im wierzy bo jak wiadomo są one MOCNO zaniżane...

z tego co pamietam to clo tylko. a co to za roznica ?
_Karolka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 14:50   #332
NadiaM
Raczkowanie

a to nie jest tak, że akcyza została zniesiona
NadiaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 15:35   #333
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

Cytat:
Napisane przez NadiaM Pokaż wiadomość
a to nie jest tak, że akcyza została zniesiona
Nadiu, my mówimy nie o akcyzie tylko o cle

a co do dostarczania dokumentów do UC to faktycznie nie wiem od czego to zalezy, bo tak jak pisałam wyżej ja przesłałam je mailem ,mogłam także faxem...a dopytywałam się dokładnie i nie robili z tym najmniejszych problemów.
Wiecie co, mnie się wydaje, że to zalaeży po prostu od dobrej woli i umiejetności zapanowania nad sprzętem (komputer fax itp.) celników. Bo cóż ja moge przesłać moim celnikom innego niz po prostu wydruk maila jaki mam z truskawki, czy tez wydruk wyciągu z banku...

mulier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 19:10   #334
NadiaM
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mulier Pokaż wiadomość
Nadiu, my mówimy nie o akcyzie tylko o cle
Ups, pomyłka Przepraszam
Stary 2007-05-25, 19:28   #335
Souss
Przyczajenie

Witam. Dzisiaj przyszla mi przesylka z Truskawki z USA (po 10 dniach). Wartosc mojego zakupu to 66 USD (Gucci II). Truskawka wyslala to jako GIFT bez zadeklarowanej wartosci. Pofatygowalam sie na poczte po paczuszke i o dziwo nie przywalono mi cla, co mnie mile zaskoczylo, bo jak wczesniej zamawialam to bez cla sie nie obylo. Teraz jest pieczatka ze przeszlo przez UC i dopuszczono do obrotu. Jak zauwazylam to pieczatka jest z UC w Warszawie. Moze tam celnicy bardziej cywilizowani, bo wczesniej jak szlo mi przez Bytom to od razu clo dowalali. Tak wiec zaraz robie kolejne zakupki.

Dla tych co niestety nie przeszli przez sito UC i musza wyslac papierki:

1) Kiedys jak zamawialam to paczuszka z Hong Kongu wpadla w Bytomiu pod clo. Liscikiem dowiedzialam sie ze trzeba doslac papierki do UC.

2) Wyslalam mailem w PDFie do UC wydruk potwierdzenie zamowienia jakie przyslala Truskawa. Paczkuszka przyszla i na poczcie pobrano dodatkowe oplaty. Wystarczy wowczas zeskanowac te papierki i wyslac do Truskawki. Kase zwracali po 3 dniach. Teraz ponoc dluzej ale i tak dobrze, ze maja GEST i zwracaja.

PS. Dzisiejsza przysylka byla w 5 razy wiekszym pudle niz opakowanie perfum :P Aha. Teraz nic sie nie potwierdza, ze sie paczuszke odebralo. Bez sensu. To jak dochodzic i udowadniac, gdy np paczuszka na kochanej poczcie zaginie ? Hm... Czego nikomu nie zycze.
Souss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 20:19   #336
majade
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Souss Pokaż wiadomość
Aha. Teraz nic sie nie potwierdza, ze sie paczuszke odebralo. Bez sensu. To jak dochodzic i udowadniac, gdy np paczuszka na kochanej poczcie zaginie ? Hm... Czego nikomu nie zycze.
??
Ja zawsze muszę potwierdzać odbiór paczki( na blankiecie polskim); bez wylegitymowania się niczego mi jeszcze nie wydano.

Edit:
No tak, ale perfumy zamawiałam ostatnio przed rewolucją w przesyłkach

Edytowane przez majade
Czas edycji: 2007-05-25 o 22:52
majade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 21:04   #337
NadiaM
Raczkowanie

Ostatnio dostałam perfumiki i faktycznie nic nie musiałam podpisywać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-26, 11:54   #338
lysy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Karolka_ Pokaż wiadomość
wybacz za pomylke co do plci

(ciach)
z tego co pamietam to clo tylko. a co to za roznica ?
Poprostu chcę wiedzieć ile kasy mam przygotować dla listonosza
lysy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 12:12   #339
lysy
Przyczajenie

Cytat:
Witam. Dzisiaj przyszla mi przesylka z Truskawki z USA (po 10 dniach). Wartosc mojego zakupu to 66 USD (Gucci II). Truskawka wyslala to jako GIFT bez zadeklarowanej wartosci. Pofatygowalam sie na poczte po paczuszke i o dziwo nie przywalono mi cla, co mnie mile zaskoczylo, bo jak wczesniej zamawialam to bez cla sie nie obylo. Teraz jest pieczatka ze przeszlo przez UC i dopuszczono do obrotu. Jak zauwazylam to pieczatka jest z UC w Warszawie. Moze tam celnicy bardziej cywilizowani, bo wczesniej jak szlo mi przez Bytom to od razu clo dowalali. Tak wiec zaraz robie kolejne zakupki.

Dla tych co niestety nie przeszli przez sito UC i musza wyslac papierki:

1) Kiedys jak zamawialam to paczuszka z Hong Kongu wpadla w Bytomiu pod clo. Liscikiem dowiedzialam sie ze trzeba doslac papierki do UC.

2) Wyslalam mailem w PDFie do UC wydruk potwierdzenie zamowienia jakie przyslala Truskawa. Paczkuszka przyszla i na poczcie pobrano dodatkowe oplaty. Wystarczy wowczas zeskanowac te papierki i wyslac do Truskawki. Kase zwracali po 3 dniach. Teraz ponoc dluzej ale i tak dobrze, ze maja GEST i zwracaja.

PS. Dzisiejsza przysylka byla w 5 razy wiekszym pudle niz opakowanie perfum :P Aha. Teraz nic sie nie potwierdza, ze sie paczuszke odebralo. Bez sensu. To jak dochodzic i udowadniac, gdy np paczuszka na kochanej poczcie zaginie ? Hm... Czego nikomu nie zycze.

Miałaś poprostu szczęście. Moje zakupy na 62$ niestety utknely na cle
Może Truskawa zapomniała poprostu zaznaczyć ze to Gift

Uważam ze to raczej Warszawscy celnicy odprawiają to wg ich humoru. Raz przepuszaczą a raz nie. Niestety nie mają maila i faxu, więc korespondecja tylko drogą listową A wydawało mi się ze w Warszawie komunikacja faxowa i mailowa z urzędami powinna być na porządku dziennym.

Wydrukowałem już potwierdzenie zamówienia w pn razem z pismem UC wyślę do nich. Teraz pozostanie tylko czekać na przesyłkę. Zobaczymy ile kasy ze mnie zedrą
lysy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 12:19   #340
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:

Uważam ze to raczej Warszawscy celnicy odprawiają to wg ich humoru. Raz przepuszaczą a raz nie. Niestety nie mają maila i faxu, więc korespondecja tylko drogą listową A wydawało mi się ze w Warszawie komunikacja faxowa i mailowa z urzędami powinna być na porządku dziennym.
Każda przesyłka zagraniczna czy to opuszczająca nasz kraj czy też "przybywająca" do naszego kraju przechodzi przez takie centrum paczkowe w Warszawie. Przy fuksie dostaniemy tam piecząteczkę "przesyłka została dopuszczona do obrotu krajowego" (czy jakoś tak ),a jeżeli fuksa nie mamy to niestety,ale przesyłka z Wawy zostanie przesyłana do najbliższego,zazwyczaj, pocztowego UC i przejdzie przez odprawę celną. Cło to jest wielka ruletka i zależy od widzi mi się celników

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 12:31   #341
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natii4 Pokaż wiadomość
Każda przesyłka zagraniczna czy to opuszczająca nasz kraj czy też "przybywająca" do naszego kraju przechodzi przez takie centrum paczkowe w Warszawie. Przy fuksie dostaniemy tam piecząteczkę "przesyłka została dopuszczona do obrotu krajowego" (czy jakoś tak ),a jeżeli fuksa nie mamy to niestety,ale przesyłka z Wawy zostanie przesyłana do najbliższego,zazwyczaj, pocztowego UC i przejdzie przez odprawę celną. Cło to jest wielka ruletka i zależy od widzi mi się celników
moja przesyłka nie utknęła ani w Wawie, ani u mnie w Krakowie, a w Bytomiu

Papiery wysłałam, ale paczuszki nadal brak...

Słuchajcie, ile się czeka na otrzymanie paczki po wysłaniu papierów do cła?
Stary 2007-05-26, 12:52   #342
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gothic_Daisy Pokaż wiadomość
moja przesyłka nie utknęła ani w Wawie, ani u mnie w Krakowie, a w Bytomiu
Napisałam zazwyczaj do najbliższego bo niektóre paczki utykają 150 km od miejsca zamieszkania danej osoby

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2007-05-26, 14:12   #343
_Karolka_
Rozeznanie

Cytat:
Poprostu chcę wiedzieć ile kasy mam przygotować dla listonosza
nie wiem jakie są stawki, ale moje perfumy kosztowaly jakies 128 zł z czego kazali mi zapłacić ok 37 (28 zł samego podatku a reszta tojakieś glupie oplaty pocztowe), czyli jest to mniej wiecej jakiś 28 % wartości przesyłki (na moim przykładze). ale jak napiszesz do truskaweczki to Ci zwrocą zapewne
Stary 2007-05-29, 12:18   #344
wojiwa
Przyczajenie

Mam pytanie wlasnie dostała list z UC z Bytomia ze mam przesłac mailem potwierdzenia zamówienia wraz z tłumaczeniem.
Jak mi radzicie wyslac tylko przetłumaczone nazwy kremów które zamowiłam czy tak jak dostałam w mailu od truskawki z cenami czy nic nie pisac o cenach. Moze je usunę z tego maila???
Poradźcie mi bo nie wiem co mam robić !!!
wojiwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-29, 12:22   #345
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Ja poprosiłam truskawkę o "order confirmation", oni mi przesłali i potem nic nie tłumaczyłam, tylko cały mail z tym order confirmation przesłałam do Bytomia.
Było ok i paczkę odebrałam
Naliczyli 22% vat za kosmetyki + opłaty pocztowe.

Powiedzcie mi, co wysyłacie truskawce, aby zwróciła cło?
Bo mam dwa papierki - jeden z wyszczególnionymi opłatami, a drugi tylko z vatem.
Obydwa? Przetłumaczyć im na angielski?
Stary 2007-05-29, 13:09   #346
NadiaM
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wojiwa Pokaż wiadomość
Mam pytanie wlasnie dostała list z UC z Bytomia ze mam przesłac mailem potwierdzenia zamówienia wraz z tłumaczeniem.
Jak mi radzicie wyslac tylko przetłumaczone nazwy kremów które zamowiłam czy tak jak dostałam w mailu od truskawki z cenami czy nic nie pisac o cenach. Moze je usunę z tego maila???
Poradźcie mi bo nie wiem co mam robić !!!
Poczytaj ten wątek - tutaj już 150 razy została opisana cała "procedura postępowania" z UC

Nie bardzo rozumiem czemu chcesz ukrywać koszta przed UC? Wydaję mi się, że w ten sposób tylko przeciągniesz czas na otrzymanie paczki, bo UC zapewne wyprodukuje do Ciebie kolejny list z prośbą o wyszczególnienie cen , bo przecież właśnie o to im chodzi

A w świetle tego, iż Truskaweczka zwraca koszta poniesione "w czasie przygód z UC", to już kompletnie nie rozumiem po co kombinować

Powodzenia życzę jak najszybciej otrzymać upragnioną paczuszkę

Edytowane przez NadiaM
Czas edycji: 2007-05-29 o 13:11 Powód: mały błąd
Stary 2007-05-29, 20:20   #347
asia_102
Wtajemniczenie

Cytat:

Słuchajcie, ile się czeka na otrzymanie paczki po wysłaniu papierów do cła?
UC ma zdaje się 30dni na odprawę, ale zawsze może wystawić wezwanie do okazania innych dokumentów (wg widzimisie celników) potrzebnych do odprawy, wtedy to może trwać i trwać szczególnie nie opłaca się zaniżać wartości towaru. Wtedy to można czekać i czekać
Tłumaczenia celnicy potrzebują, ponieważ jest to potrzebne do przygotowania zgłoszenia celnego tj.SADu (w naszym przypadku próbkowego, zbiorczego) i odpowiedniego zataryfikowania towaru. Pomimo, ze są na 99% pewni co jest w środku naszej przesyłki, nie przygotują SADu na własną odpowiedzialność (nasze tłumaczenie to podkładka).
Poza tym, co do telefonu i faxu... w Miejscu Uznanym, które znam z autopsji, celnicy mają tylko jedną linię telefoniczną z zastrzeżonym numerem telefonu, a wstęp do nich mają tylko agenci celni i to tylko na zaproszenie

(¨`·.·´¨)
`·.(¨`·.·´¨)
` ·.,.·´
asia_102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-29, 20:49   #348
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Asia, dzięki za odpowiedź, ale na szczęście paczuszkę już mam Czekałam raptem niecały tydzień i nie musiałam im przesyłać tłumaczenia, wysłałam tylko potwierdzenie zamówienia (czyli dokładnie to co chcieli ).

Teraz czeka mnie tylko wysłanie maila do truskawy z prośbą o zwrot
Stary 2007-05-29, 21:08   #349
asia_102
Wtajemniczenie

Cytat:
Asia, dzięki za odpowiedź, ale na szczęście paczuszkę już mam Czekałam raptem niecały tydzień i nie musiałam im przesyłać tłumaczenia, wysłałam tylko potwierdzenie zamówienia (czyli dokładnie to co chcieli ).

Teraz czeka mnie tylko wysłanie maila do truskawy z prośbą o zwrot
cieszę się, że tak szybko to jest załatwiane, bo się przymierzam do Cristobala

tak swoją drogą, to ma truskawa gest, że zwraca pieniążki

(¨`·.·´¨)
`·.(¨`·.·´¨)
` ·.,.·´

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-30, 15:03   #350
NadiaM
Raczkowanie

Do moich paczuszek też UC się dobrał Nawet do gratisowego błyszczyku Szkoda mi trochę, że jeszcze trochę sobie poczekam na paczuszkę Ale już wyprodukowałam maila i dziś również wysyłam to wszystko pocztą tak dla pewności. Ciekawa jestem co mi odpowiedzą na ten darmowy błyszczyk Był "dodatkiem" do wody toaletowej do której się nie przeczepili. Hmm, zobaczymy ....

Pozdrowienia dla wszystkich amatorek StrawberryNET

Jeszcze mam takie pytanko. Nie znalazłam tego na wątku Jak już będę produkować maila do Truskaweczki, to wiem, że zeskanuję papiery z UC i je przetłumaczę. Pytanie jest takie, czy to wystarczy ? Strwaberrynet potem same "wytropi" na jakie konto, a raczej kartę wpłacić zwrot kosztów ?? Będę bardzo wdzięczna za info
Stary 2007-05-30, 20:42   #351
bzinka
Zadomowienie

Mi sie znowu udało - dzisiaj dostalam przesylke z perfumami, wyslana 22 maja, wartosc zamowienia ok 180zl i mi nie oclili

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-30, 21:48   #352
_Karolka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez NadiaM Pokaż wiadomość

Jeszcze mam takie pytanko. Nie znalazłam tego na wątku Jak już będę produkować maila do Truskaweczki, to wiem, że zeskanuję papiery z UC i je przetłumaczę. Pytanie jest takie, czy to wystarczy ? Strwaberrynet potem same "wytropi" na jakie konto, a raczej kartę wpłacić zwrot kosztów ?? Będę bardzo wdzięczna za info
ja nawet nie skanowałam papierów z UC tylko zrobilam im fote cyfrówką. i do nawet nie ten papier z UC co przychodzi na poczatku tylko to co przychodzi razem z paczką, wyslalam im mailem (tresci nie tlumaczylam) 3 papiery (te z poczty i z uc co przyszly z paczką) i napisalam im w tym mailu ze suma tych wszystkich (razem z oplatami pocztowymi) wynosi tyle i tyle PLN ze uprzejmie prosze o zwrot i podalam numer rachunku dla pewnosci, ale wydaje mi sie ze to nie jest konieczne. bo w sumie podalam numer rachunku a nie karty z ktorej placilam a i tak wszystko doszlo. no tylko pamietaj ze trzeba ze 3 tygodnie spokonie poczekac na pieniazki na koncie
mam nadzieje ze wyjasnilam co trzeba
Stary 2007-05-31, 07:19   #353
homyk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Karolka_ Pokaż wiadomość
[...]podalam numer rachunku a nie karty z ktorej placilam a i tak wszystko doszlo. [...]mam nadzieje ze wyjasnilam co trzeba
Pamiętajcie żeby nigdy!!!! nikomu!!!! nie podawać nr swojej karty kredytowej!!!! No chyba, że chcecie, żeby Was ktoś złupił

Wystarczy podać nr zamówienia. Oni już sami dojdą co i jak
homyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 08:35   #354
NadiaM
Raczkowanie

Homyk, Karolko! Bardzo dziękuję Już wszystko wiem Teraz tylko paczuszkę dostać ... już tęsknię za nią
Stary 2007-05-31, 12:31   #355
asia_102
Wtajemniczenie

a ja zamówiłam ekartę w mbanku i czekam jak na szpilkach, bo MUSZĘ zamówić Cristobala... a nie mam czym zapłacić
rozpacz mnie ogarnia

(¨`·.·´¨)
`·.(¨`·.·´¨)
` ·.,.·´
Stary 2007-05-31, 19:22   #356
_Karolka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez homyk Pokaż wiadomość
Pamiętajcie żeby nigdy!!!! nikomu!!!! nie podawać nr swojej karty kredytowej!!!! No chyba, że chcecie, żeby Was ktoś złupił

Wystarczy podać nr zamówienia. Oni już sami dojdą co i jak
acha dzieki za info. ja mam ekarte wiec nie jest to tak niebezpeczne jak przy kredytowej czy debetowej, ale teraz wiem ze wystarczy numer zamowienia. bo ekarta to chyba jest w 100% bezpieczna

Cytat:
Napisane przez asia_102 Pokaż wiadomość
a ja zamówiłam ekartę w mbanku i czekam jak na szpilkach, bo MUSZĘ zamówić Cristobala... a nie mam czym zapłacić
rozpacz mnie ogarnia
ja pameitam ze jakos dlugo czekalam na swoja :/ po drodze jeszcze cvv2 gdzies se zagubil, ale doszedl. czekaj cierpliwie ale dla pewnosci transakcji warto poczkeac
Stary 2007-05-31, 21:33   #357
asia_102
Wtajemniczenie

czekam więc ale wiesz co znaczy "czekać" dla perfumoholiczki... dobrze, że mam jeszcze próbeczkę od Margot :P

(¨`·.·´¨)
`·.(¨`·.·´¨)
` ·.,.·´
Stary 2007-06-01, 07:19   #358
asia_102
Wtajemniczenie

Cristobal zniknął z Truskawki....

(¨`·.·´¨)
`·.(¨`·.·´¨)
` ·.,.·´
Stary 2007-06-01, 08:35   #359
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_102 Pokaż wiadomość
Cristobal zniknął z Truskawki....

Ojj współczuję

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2007-06-01, 18:39   #360
asia_102
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natii4 Pokaż wiadomość
Ojj współczuję
dzięęęęki u nikogo nie mam zrozumienia, tylko tu
wysłałam maila do Truskwy czy jest gone for good czy tylko chwilowo... mam nadzięję, że wróci.
Jeśli nie wróci, to jest jeszcze allegro. Jakoś go dopadnę

(¨`·.·´¨)
`·.(¨`·.·´¨)
` ·.,.·´
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości