|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Podróż poślubna a paszport, wiza
Chcielibyśmy w kilka dni po ślubie wyjechać (np. 26. czerwca jest dostępna fajna wycieczka), ale zastanawiam się jak to będzie wyglądało, skoro zmieniam nazwisko (ślub konkordatowy).
Mogę jechać na panieńskim nazwisku w paszporcie i dowodzie? Albo na panieńskim paszporcie z nowym dowodem? Co wtedy z wizą, np. w Egipcie?
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Podróż poślubna a paszport, wiza
Spokojnie możesz jechać na starym paszporcie... nikt ogólnie tego nie sprawdza.
A po co ci dowód? Dokumentów nie wyrobisz wcześniej zanim nie odbierzesz swojego aktu małżeństwa, na który czasem trzeba poczekać nawet tydzień, a potem dopiero złożyć o nowe dokumenty... |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Racja, normalnie wyjedziesz na nazwisko panieńskie, a dopiero po powrocie zmieniasz dokumenty.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Jedziesz na starym paszporcie oczywiście ważnym pol roku od powrotu, tylko musisz podać do umowy stare nazwisko. Dowód nie potrzebny Ci wogóle w tamte kierunki. Jak masz więcej pytań to pisz na prv
Tak naprawdę dokumenty od momentu ślubu są ważne 3 miesiące, więc tyle czasu masz na wymianę na nowe z nowym nazwiskiem, od razu po ślubie ci nie wymienia tak szybko
Szczęśliwe małżeństwo to takie, w którym mąż rozumie każde słowo, którego żona ... nie wypowiedziała. http://www.suwaczki.com/tickers/fdqg6c7e8qnfz160.png Edytowane przez kuleczka777 Czas edycji: 2013-12-27 o 20:48 |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
W podróż poślubną wyjeżdżaliśmy równo tydzień po ślubie i posługiwałam się starym dowodem osobistym, wszystko odbyło się bez problemu
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak już wspomniały dziewczyny: sam wniosek od dowód będziesz mogła złożyć prawdopodobnie dopiero ok. tygodnia po ślubie - po czym do miesiąca będziesz czekać na wyrobienie ![]() My wyjechaliśmy 3 dni po ślubie, a po powrocie odebraliśmy akt małżeństwa i złożyłam wniosek o dowód. Mimo, ze wszystko robiliśmy możliwie szybko, to nowy dokument dostałam dopiero 1,5 miesiąca po ślubie
Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2013-12-28 o 23:32 |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bilety lotnicze itp - wszystko było na moje panieńskie nazwisko. A kto sprawdzi tam przy kontroli że wyszłam za mąż, albo że po ślubie nazwisko zmieniłam?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:37.

Jak już wspomniały dziewczyny: sam wniosek od dowód będziesz mogła złożyć prawdopodobnie dopiero ok. tygodnia po ślubie - po czym do miesiąca będziesz czekać na wyrobienie