|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części: | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013, cz. IV |
|
0 | 0% |
| Śmiechy, piski i pełzanie, a przede mną już kolejne wyzwanie |
|
0 | 0% |
| Główkę pięknie już trzymamy, wkrótce usiądziemy bez pomocy mamy |
|
6 | 15,00% |
| Już obiadki pięknie jemy i do mamy się śmiejemy |
|
3 | 7,50% |
| Nasze dzidzi są radosne, a mamusie chcą już wiosnę |
|
8 | 20,00% |
| Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię |
|
19 | 47,50% |
| Obiadki wcinamy, na ząbki czekamy |
|
2 | 5,00% |
| W wanience nóżkami sobie chlapie i czasem mamę za włosy złapie |
|
2 | 5,00% |
| Głosujący: 40. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 | |
|
czyli Endżi
|
Dot.: Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013,
Cytat:
![]() Ja jestem przeszczęśliwa, bo parę razy udało się, że pierwsze spanie było 4 godziny a potem pobudki najpierw po 3 a potem po 2 godzinach - i śliczne zasypianie po 20 minutach karmienia i usypiania Co prawda pobudka już często gęsto o 6, ale mały pokręci się godzinę-dwie i dalej śpi, jak teraz No i w dzień co 2-3 godziny też drzemka. Wypoczęte dziecko to można wychowywać ![]() święta, święta i po świętach.
|
|
#1112 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013,
E, koniec spania
|
#1113 |
|
Zakorzenienie
|
Witamy się po świętach
![]() U nas ząbkowania ciąg dalszy. Najgorsze jest usypianie, mały wyciąga smoczek, wkłada ręce a po chwili ma nerwy bo chce znów smoczek i tak w kółko nawet z godzinę. Dziś spalismy do 7 i coś Bartek już zasnąć nie może. W poniedziałek zaczynamy rozszerzanie diety! Moje dziecko jest już takie duże że jutro idziemy pampersy 4 kupować bo trójki już mu ślady na skórze robią na brzuchu i nogach. Wysłane z mojego GT-S6810P przy użyciu Tapatalka
|
#1114 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#1115 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć.Nadrabiam powoli,ale też pewnie będę trochę rzadziej przed tymi chrzcinami. Dzisiaj jedziemy z mamą na zakupy, Tusia zostaje z dziadkiem (dobrze,że mamy u nich łóżeczko turystyczne), jutro pieczemy, jedziemy z mężem po tort i napoje,potem przygotowywanie wszystkiego u Teściów, ja muszę udekorować stoły i jeszcze znaleźć czas na pomalowanie pazurków u przyjaciółki.
dziewczyny-nie wiem czy pytałam-u was na chrzcinach pije się alkohol? Bo mamy szampany na toast, wino do obiadu i trochę whisky. Wszyscy mnie przegłosowali,że delikatnie alkohol może być za zdrowie małej,że na Komunii się nie pije ![]() Cytat:
Ja już sama nie wiem, zapytam moją pediatrę w poniedziałek. Czyli jak Tusia 13 stycznia skończy 4 miechy to powinnam pomyśleć o glutenie od 13 lutego? A te ziemniaczki i marchewki i dynie i jabłka (ufff) gotujemy a potem blendujemy si?? Cytat:
Od moich rodziców dostała pianinko szczeniaczka (od 6 mies) i ono gra, świeci się. Natalka strasznie się cieszy jak się tym bawi. Trzymam jej to nad główką i ona sobie naciska klawisze To jej ulubiona zabawka i już teraz może się nią pobawić.A dostała od mojego brata kulę Kubusia Puchatka z Vtech i one są podobno super do nauki raczkowania I ona też gra i świeci, strasznie mi się podoba![]() Cytat:
Natalka dostała dużo zabawek (klocki edukacyjne, kulę, klucze z FP, jakiegoś grającego motylka , garnuszek na klocuszek, pchacz, żyrafkę Sophie, ślimaka na klocuszki z FP,przytulankę),stertę ciuszków i kapustkę![]() A my z mężem tylko kapustę i za nią zrobimy sobie szafę w przedpokoju Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Czyli jeszcze raz- w jakiej postaci wprowadzacie gluten?Te kaszki i kleiki z Bebiko itp?Te z glutenem?A potem jak ekspozycję skończycie to dajecie normalnie te same kaszki z glutenem?A jak się nie uda to bez glutenu? ![]() Czy zwykła kasza manna naturalna lub Holle z glutenem? ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- I chciałam jeszcze napisać,że moje dziecko ma na ten moment aż za wiele zabawek, a na pewno dostanie też na chrzciny.Także oprócz książeczek i jakichś gryzaczków nie będzie dostawała nowych zabawek przez jakieś pół roku, bo i po co ![]() A ostatnio oglądałam na kompie z DDTvn rozmowę z Anką Ibisz o zabawkach androgenicznych-były super! Autka też dla dziewczyn, domki dla lalek i wózeczki też dla chłopaków i była cuuuuuudnaaaaaaaaa kuchenka dla dzieci, zamarzyłam sobie taką dla Tusi. Jak byłam mała i widziałam takie na Cartoon Network to zawsze chciałam mieć,ale w Pl było tego wtedy mało i bardzo drogie.
|
|
#1116 |
|
Zakorzenienie
|
U nas na chrzcinach był alkohol. Na komunii się nie podaje.
|
#1117 |
|
Zakorzenienie
|
Szczeniaczek FP jest 6+ i to najwiekszy szal dla Filipa mimo ze ma 4 mce. Normalnie sie do niego smieje bo swieci, gada i sam niwswiadomie nawet jak go tarmosi za rece czy nogi to sie wlacza.
U nas na chrzcinach niewiem czy bedzie alkohol ale generalnie pija.. wypada powiedziec przy zapraszaniu ze niechcemy zabawek?
|
|
#1118 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będziesz kupowała słoiczki? Gdzie w UK jest największy wybór? Ja póki co patrzyłam w tesco ale tam szału nie ma Wysłane z mojego GT-S6810P przy użyciu Tapatalka
|
|
#1120 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale chyba lepiej kleik bo jest bez cukru. A co do warzyw itp to tak przez kilka dni to samo i trzeba obserwowac czy dziecko dobrze toleruje.Niestety to troche metoda prob i bledow bo nigdy nie wiesz jak dziecko zareaguje na nowy pokarm |
|
|
|
|
#1121 | ||
|
Rozeznanie
|
Hej
Moj maly dzis przeszedl samego siebie spał od 12 do 9 rano potem butla i spi dalej ![]() Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego HP Slate 7
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9ci09kbw638flh.png Wikusiowe ząbki http://s2.pierwszezabki.pl/054/054025980.png?1640 Edytowane przez nephelim89 Czas edycji: 2013-12-27 o 12:21 |
||
|
|
|
#1122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-S6810P przy użyciu Tapatalka
|
|
#1123 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Jakos przebolala.Tylko stek jej sie nie podobal bo to nie tradyjnie |
||
|
|
|
#1124 |
|
Zadomowienie
|
hej! My już po spacerze. Szymek dosypia teraz jeszcze troszkę, ale pewnie za chwilę będzie się budził na jedzonko. Tak czytam o tym rozszerzaniu diety i przyznam szczerze, że trochę mnie to przeraża. Szymuś ma dopiero 2 miesiące, więc mam jeszcze trochę czasu żeby się rozeznać i wybrać najbardziej odpowiedni sposób dla nas, bo z tego co na razie obserwuję (i słyszę od znajomych koleżanek), to ile ludzi tyle opinii.
motyl pytałaś o alko na chrzcinach. My chyba coś postawimy (jeszcze nie wiem co). W restauracji mamy obiad, przekąski i kolację, więc TŻ pomyślał, że może faktycznie coś procentowego by się przydało. U mnie w rodzinie na chrzcinach alkohol bywa, ale też nie zawsze. Za to na komunii nie. |
|
|
|
#1125 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Majusia przespała 9h ale czad
)))) impreza u dziadków chyba ją umęczyła ![]() U nas też tak. Tradycyjnie wódka, która została z wesela i jakiś likier dla kobiet, ale mało poszło. Na komuniach ostatnio zaczyna pojawiać się wino. |
|
|
|
#1126 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#1127 |
|
Zakorzenienie
|
u nas nie bylo alkoholu
![]() chociaż ZAWSZE na wszelkich imprezach jest... ale ja stwierdziłam że sorry to są chrzciny poczęstunek w domu i nara chrzciny były o 16.30 przed 18 byliśmy w domu kawa ciasto i o 19 kolacja... jakoś do 22 wszyscy się zwinęli ![]() jakby był alkohol to by pewnie dłużej to trwało chociaż do końca się biłam z myślami że może jednak dać alko... ale teraz myśle że to była dobra decyzja
|
|
#1128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale moja rodzinka imprezowa dość
|
|
#1129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pije się symbolicznie i kulturalnie. Przynajmniej u nas tak jest.
|
|
|
|
|
#1130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1131 |
|
Zakorzenienie
|
u nas bylo tylko wino na chrzcinach
wystarczy motyl pisalas o szczeniaczki z fp ale to taki do raczkowania nie? szczeniaczek kiwaczek chyba my wlasnie smigamy do szklarskiej mlody spi ale co jakis czas otwiera oko dalam tz kierownice, ale we wro zmiana bo ja krecka dostaje w aucie jako pasazer ![]() Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
|
|
#1132 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witam się!
Moje chłopaki na spacerze, choć już ciemno się robi ![]() Cytat:
Choć wiem, że to może się zmienić bo tak było kilka dni temu, więc wróciłam do odciągania, choć nie po każdym karmieniu. Teraz odciągam tylko wieczorem, około północy i wychodzi mi tak 150-180 ml. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
2. ha! Julek też dostał to pianinko schowałam je, ale może wyciągnę, skoro Natalce tak się podoba
|
|
#1133 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() OK. Co w k. to w k. ![]() U nas na chrzcinach będzie wódka...weselna. Jeszcze jej od groma mamy
|
|
#1134 |
|
Zakorzenienie
|
przedwczoraj bylisny z tz w kinie na.hobbicie.3d w imax
on juz do innego kina nie pojdzie bo.tak mu przypasilo natomiast ja jako ta co nie lubi kina o dziwo milo spedzilam czas moze to efekt "kazda chwila bez dziecka jest na wage zlota "? teraz nas czeka lovely week, pare dni w szklarskiej i sylwester we wroclawiu spakowanie sie z dzieckiem na tydzien to nie lada wyczyn, aczkolwiek przypuszczam ze to juz nir ma znaczrnia czy na 3 dni, tdzien czy miesiac. jedyne co to nie mamy wozka musimy poradzic sobie z chusta Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1136 |
|
Zakorzenienie
|
też mam ogromną prośbę, że to, co w K. to w K. (też już miałam 2 sytuacje) ![]() u mnie zawirowanie i zakręcenie, mało czasu na wszystko ![]() jeszcze za 3 tyg. do pracy więc... moje dziecko ostatnio stęka i stęka, domaga się uwagi itp. dobrze, że w święta był dziadek (który będzie z małą codziennie siedział jak wrócę do pracy). mała go uwielbia, od razu jak go widzi to się śmieje a nie do wszystkich tak ma więc jestem bardzo szczęśliwa z tego powoduco do prezentów to ja w sumie święta spędziłam tylko z D. i Julią (było cudownie, w końcu mieliśmy czas tylko dla siebie my + dziecko, leżąc w łóżku, patrząc na ogromną żywą choinkę i na TV życie jest życie.myślę nad zakupem tego konika ![]() :roll eyes: niestety po wielu próbach lampka z projektorem nie interesuje mojego dziecka a meldyjki wprowadzają w płacz ![]() a i jeszcze mamy problemy z autem, nie mamy przeglądu i nikt nam nie chce podbić nawet na lewo więc lipa ![]() panieński się odbył, było lepiej niż sądziłam, moja M. jest przecudna, w klubie było nas 7 ![]() obrączki już mamy sukienki jeszcze nie mam no ale damy radę...czerpałam z dni ile mogłam, bo teraz znów widzieć Dawida nie będę prawie a Julia to już wcale
|
#1137 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ok zakupy porobione, jutro pieczemy i robimy sałatki
W sumie fajnie tak przygotowywać, chociaż gdybym miała obiad robić to byłoby mniej przyjemnie:PCytat:
nie kiwaczek tylko pianinko.do raczkowania mam kulę z vtech. ---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
![]() Moja ma tak do mojej mamy, zawsze się do niej śmieje. I uwielbia jak mama jej śpiewa Jabłuszko pełne snu i jak są partie Lalalalala to tak rusza języczkiem i ustkami jakby chciała sama śpiewać
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
Co do prezentów Amelka tez dostala to pianinko szczeniaczka ale jak dla mnie światełka swieca zbyt intensywnie
bardziej sprawdza sie gitarka z fajnych rzeczy to jeszcze taja fajna grzechotke funkcyjna dostala, sterte za dużych ciuszkow nie w moim typie i kapuche.Nooo a prezenty dla mnie przewidywalne haha od rodzicow kapuche i dzieki niej wyjdziemy z weselem na zero wliczajac kase dla młodych a od ciotki jak co rok cis wyszczuplajacego i oczywiscie za duze ciuchy a od meza procz kompa, srebrne kolczyki totalnie nie w moim typie ![]() Za to on zadowolony z prezentu i kompletnie sie bie spodziewał. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1139 |
|
Zakorzenienie
|
Madziuchna zaczęło się od tego że wkładał ręce do rąk i tona śliny. Ale jakoś nie skojarzyłam tego z zębami. Później zaczął być mega marudny, potrafił być wyspany, najedzony, brzuch nie bolał a bardzo płakał. Później dopiero zauważyłam że mu dziąsła bardzo spuchły, że oczy ropieją bo głowa boli, w nocy często popłakuje po czym sam usypia. Na noc w sumie pomaga mu paracetamol wtedy śpi w miarę spokojnie. No i mamy spore przygody podczas karmienia, zdarzają się też luźne kupki. W sumie jak tak myślę to oprócz gorączki to on chyba ma wszystkie możliwe dolegliwości przy zabkowaniu
![]() Aha dziewczyny z UK w tesco jest promocja 3 paczki pampersów w cenie dwóch ![]() Wysłane z mojego GT-S6810P przy użyciu Tapatalka
9.09.2013 30.07.2015 Edytowane przez MsLullaby Czas edycji: 2013-12-27 o 17:34 |
|
|
|
#1140 |
|
Zakorzenienie
|
54.
będzie musiał, bo nie mam z kim innym zostawić dziecka.. ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- skoro wy tak o prezentach, to ja się wam pochwalę, że dałam Julii pod choinkę motyla-zawieszkę, który ma kilka wzorków, szeleści, ma lusterko, jest duży, jak się nim potrząsa to wydaje dźwięk i ogólnie pochłonił moją córkę w całości - polecam ale warto ![]() ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- a i moje dziecko od 1,5 m-ca ma matę edukacyjną i do dziś ją nie interesuje
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.

(nie mozna za duzo zyczyc bo sie nie spelni wiec zastosujemy metode malych krokow)
Co prawda pobudka już często gęsto o 6, ale mały pokręci się godzinę-dwie i dalej śpi, jak teraz 

Wklei ktoś link do tego artykułu o którym piszecie? Bo jak to czytałam to byłam na tel a tam ciężej między oknami się przemieszczać.

mówiłyście że jedną łyżeczkę do mleka dodać, ale tak z torebki jedną łyżeczkę, czy najpierw tą kaszkę/kleik się jakoś gotuje, coś robi? (wiem, może durne pytania, ale to naprawdę jest dla mnie nowe wszystko)

[/RIGHT]