|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#61 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
Miki wspolczuje i trzymam kciuki, zeby bylo dobrze...
Co do karmienia piersia to ponoc nie da sie przekarmic... Ola spi roznie w ciagu dnia. Czasem ma tylko 45mińutowe przerwy miedzy drzemka i na jedzenie, zmiane pieluchy i polezemie na brzuszku, czasem nie spi prawie caly dzien... Jakie macie metody na usypianie malucha? ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Corkoczarownic Hobbit jest super, takze zarzuc jakas kawe, kocyk, tz pod bok i przed tele ;-) Ja przez swieta przybralam 0,5kg jedynie wiec jestem cala szczesliwa bo zawsze bylo ze trzy kg ![]() Domi wspolczuje :-* Swoja droga nie obraz sie ale mnie trafia, jak kots mi mowi - masz karmic piersia jak najdluzej itd itp. Co ma byc to bedzie. Na takie uwagi ja zawsze pytam moja mame - a ty ile karmilas? Brata karmic nie mogla bo miala zapalenie piersi, ale mnie karmila niecale pol roku a siostre 4 miesiace. Tesciowa sie w moje karmienie nie wtraca. Raz cos tam powiedziala przy Zuzi na co jej odpowiedzialam - moje dziecko, moje cycki i zrobie jak ja uwazam za sluszne. Poza tym mojej mamie mowie, ze zona brata karmila obu chlopcow tylko dwa tygodnie, czemu jej sie nie czepia :-P |
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytałaś o usypianie malucha, my Jaśka nauczyliśmy tak że jak jest zmęczony kładziemy go na boku, dajemy pieluszkę do przytulania (coraz częściej zastanawiam się nad zakupem cuska czy jak to się tam odmienia) i sam usypia, wcześniej kołysałam teraz skończyłam z tym bo szkoda dziecko uczyć czegoś takiego od małego Edytowane przez domii29 Czas edycji: 2013-12-27 o 23:26 |
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie pytaj mnie dlaczego bo nie wiem A z Jasiem to ja bym poszla do lekarza, jak dziennie jest czopek potrzebny! Mnie tez boli gardło. Mam w domu herbapect I wyczytalam że jest bezpieczny bo ziolowy tyle tylko że zawiera alkohol. Młoda spi juz I pospi przynajmniej do 3 wiec sobie łyknełam I czuje sie jakbym sie czystej napiła, normalnie mnie kopło ! Ja nie piłam alkoholu Od pazdziernika 2012 jakbym wypiła teraz browara to nie wiem Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#64 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pogrubione jakbym siebie czytała, niestety... Cytat:
Cytat:
Ryba dobrze, że z Kacperkiem już lepiej. Trele powiem Ci, że przyszło mi do głowy, że to ktoś może mnie podczytuje, ale nie bardzo ma kto. Szwagierka nie odzywa się do teściowej, chłopaki (młodsi bracia męża) też raczej średnio interesują się takimi wątkami. Myślę, że to zbieg okoliczności, ale nie powiem dziwnie się poczułam jak zaczęła to mówić ![]() A Ty skąd sie kapnęłaś, że masz szpiega? ![]() Cytat:
Właściwie jedną mam i ubolewam nad tym. Moja metoda to cycuś ![]() No i witam w nowym wątku i w nowym dziale właściwie. Naprawdę jakoś tak sentymentalnie do tego podchodzę
|
||||
|
|
|
#65 |
|
Zadomowienie
|
My nie kolyszemy, wprowadzilam rutynke, ale mala jeszcze sie buntuje. Od narodzin nie lubiala spac w koszu lub lozeczku i tak walczymy z tym powoli. Klade ja, daje smoka i siedze dopoki nie zasnie. Malej smok wypada i sie przebudza wiec wole siedziec w pokoju niz ganiac po schodach. Czasem zasypia w pol godziny, czasm jak dzis - poltora godzina zanim zasnie twardo. Pieluszka przy buzi czy na buzi odpada. Mala sie bardzo zlosci. Raczki tez musi miec na wierzchu...ojjj moglaby juz zasypiac jak Zuzka - czasem 10minut od zgaszenia swiatla, czasem...5 sekund haha
Domi serio nie czyn sobie wyrzutow sumienia. Bedziesz karmic tak dlugo jak mozesz. I tyle. Ponoc najwazniejsze sa pierwszedwa tygodnie. Ty jestes matka i ty wiesz najlepiej jak sprawy wygladaja. Nie pozwol, zebys przez takie gadnie poczula sie gorzej. |
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha miałam jeszcze pisac o Cuski. Wczoraj widzialam na wyprzedazach 7£ . Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 00:42 ---------- Poprzedni post napisano o 00:36 ---------- BABKU z tad że tylko Wam pisałam że kupiłam bilety do Polski , nikomu innemu jeszcze nie mowilam, a juz dostałam telefon jak to wszyscy sie ciesza że bedziemy! Ktos dobrze szpieguje, ale kiepsko sie kamufluje.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#67 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o to czy ktoś mi się wtrąca w moje Kp to tylko tesciowa non stop mi powtarza, że moj pokarm jest malowartosciowy dlatego Zosia nie przybiera na wadze i muszę ja dokarmiać mm. Nie mowi tego złośliwie tylko raczej z troski o mała. Przytakuje jej tylko, chociaż nie raz chciałabym powiedzieć jej coś brzydkiego, ale nie chce psuć naszych dobrych stosunków.
|
|
|
#68 |
|
Zadomowienie
|
Trele to nieciekawe z tym szpiegiem. Strasznie dziwnie czułabym się w takiej sytuacji.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#69 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tam wogóle jest największy wybór u nasMiki biedaku ja nie chciałam pisać ale z objawów co napisałas to właśnie mi wyglądalo albo na wątrobę albo trzustke. Ja 6 tyg po urodzeniu Piotrusia miałam ostre zapalenie trzustki Podobnie kobiety często mają komplikacje po pologu właśnie w tych okolicach.uważaj na siebie :-* o nie bagatelizuj Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#70 |
|
Zadomowienie
|
Miss Triss moja mama kiedys marudzila cos o malo wartosciowym pokarmie. Od razu jej powiedzialam co o tym mysle. I tesciowej tez. Tesciowa bardzo lubie i mam dosc dobre relacje z nia ale mowie od razu jak mnie cos wkurza. Zwlaszcza, ze zazwyczaj moj tz podziela moje zdanie
|
|
|
|
#71 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() za Nivea krem na każdą pogodę 50ml zapłaciłam 16 zł a jak był w promo tyle razy w Rossmannie to nie kupiłam ![]() bywam mniej na forum bo TŻ w domu więc mało co przy laptopie siedze a z telefonu jak wiecei pisać nie umiem... kto śledzi Trele, zaraz mu łomot spuścimy
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|||||
|
|
|
#72 |
|
Zadomowienie
|
Treletak pytalam jak to jest z usypianiem u Was bo chyba ten temat jeszcze nie zostal poruszony. Ja zrobie dokladnie to co przy pierwszej corce. Odkladalam, jak bardzo plakala (a znoszenie placzu jest najciezsze i serce mi sie kroilo) to wyciagalam, utulalam i odkladalam znowu. I tak dopoki nie zasnela. Z dnia na dzien trwalo to krocej az w koncu zasypiala bez problemu. Oczywiscie mialysmy ustalona rutynke (do dzis tak samo, z tym, ze teraz dodatkowo myjemy zabki i robimy siusiu/kupala przed pojsciem spac)
|
|
|
|
#73 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Biedny Jaś, może wybierz się z nim do pediatry to zaradzi coś na kupki, bo się męczy tylko A Majka jeszcze nie śpi ale już pada powoli to może zaraz odpłynie. Dobranoc |
|||
|
|
|
#74 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do usypiania fajną macie metodę. Powiedz czy Jasiu długo marudzi przed spaniem i czy siedzisz przy łóżeczku i pilnujesz czy raczej leży sam? Cytat:
U mnie też cycuś się spisuje jako usypiacz ale na krótko, bo po 10 min znowu jest płacz. Cytat:
Chyba muszę wymyslec jakiś swoje sposób na usypianie, bo u nas jest noszenie na rękach i odkładanie do łóżeczka, po przebudzeniu znowu noszenie i odkładanie i tak w kółko.
|
|
|
#75 |
|
Zadomowienie
|
Miss Triss ja czasem tez mam ochote walic glowa w sciane jak usypianie trwa za dlugo, ale wiem, ze sie oplaca to czekanie i konsekwentne dzialanie :-D
|
|
|
|
#76 |
|
Zadomowienie
|
Witam się!
nadrobie rano ![]() Czy ta promocja na mm w tesco jest pewna? I w calym kraju? Bo na ich stronie ani w e-zakupach nic nie ma o tym... A jak jest pewna to Teścia do Rzeszowa do tesco po to wyślę Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#77 |
|
Zadomowienie
|
Paulinaizabela bylam raz w Limerick. Z jakies 5 lat temu. Pamietam, ze wszedzie slychac tam bylo jezyk polski
![]() Bylismy zwiedzic zamek - zanim pojawily sie dzieciaki bardzo duzo jezdzilismy po wyspie i zwiedzalismy kazdy zamek i kazde ruiny jakie byly po drodze
|
|
|
|
#79 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zadomowienie
|
Bożena, ja zamiast iść spać to sprzątam
|
|
#82 |
|
Rozeznanie
|
CześćRinco, Sanrioo gratulacje!!! Mao śliczny Zuzinek Rusałka Olenka Piernikowy domek wymiata Sprytnych masz znajomych, takie prezenty Ci robią a potem liczą że coś upieczesz ![]() Rybka super że z Kacperkiem lepiej xxxMikixxx o rany, ale Cię dopadło Anulka ale mieliście przejścia Nie pamiętam co miałam napisać jeszcze i komu Takie świąteczne zamieszanie mieliśmy, że nawet laptopa nie miałam kiedy włączyć, chyba się obrazi i się nie uruchomi w ramach protestu Może dziś się uda siąść i na spokojnie ponadrabiac Coś mnie gardło drapie ![]() ---------- Dopisano o 04:49 ---------- Poprzedni post napisano o 04:37 ---------- Domi zdrówka dużo dla Ciebie i oby Jasia przestał męczyć brzuszek ![]() Uśmiałam się z przebiegu urodzin teściowej I po co się było upierać przy swoim? CorkoCzarownic Dzieć nakarmiony i śpi słodko przy cycusiu Dobrej nocki
|
#83 |
|
Zadomowienie
|
Witam się na odchowalni
wczoraj dopiero wróciliśmy do domu i nie miałam kiedy nadrobić!Rybko, dobrze że z Kacperkim lepiej! Miki, oby to nie było to! Co do usypiania-my czasami na rękach, czasami zaśnie przy cycoleniu ale staramy się ją kłaść i albo przytulamy albo kołysanki śpiewamy czy puszczamy. No narazie tlo różnie.
|
#84 |
|
Zadomowienie
|
Sorento super,że jesteście w domku
![]() brakowało mi Ciebie łobuzie ![]() Powiedzcie mi co mnie piknęło, aby wziąc matowe płytki na podłogę do łazienki i wc ![]() Pospałam godzinkę i oczywiście kogoś obudziło co?! kupa, ale porobiliśmy rowerek znów(chyba z 300km dzisiaj przejechaliśmy...) i poszło, jeszcze jakieś kilka metrów do przejechania zostało, ale zostawiam to jej... oczywiście nie idzie dalej spać, bo po co...
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
U nas z usypianiem jest tak: Nela dostaje butle potem chwila przytulania odkladamy do wozka kladziemy pieluche przy buzi i Mala tak sobie lezy ze smoczkiem albo bez czasem trzeba za raczke ja potrzymac czasem nie
i Ona tak sobie lezy i usypia sama bez bujania, kolysania, wozenia Dzien dobry 20 min temu Nelka sie obudzila dopiero ale ja i tak bym jeszcze pospala ![]() CorkoCzarownic, soac idz i odpoczywasz a nie sprzatasz Ty piszesz o matowych, a co mnie podkusilo na biala podloge s lazience i jasne plytki w korytarzu, he? Podbijesz to Wczoraj zajechalam do Carrefoura z nadzieja ze kupie tansze mm bo tam AR kosztowalo 29 zl a w Rossmannie 32 i kurde dupa juz cena jest normalna Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2013-12-28 o 07:52 |
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie są od 2 dopiero
|
|
#87 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry Mamusie!
Witam się po całej nocy pięknie przespanej. Zosia spała 7godz bez przerwy na karmienie, bo telefon w nocy mi się rozładował i budzik nie zadzwonił, a Mała się sama nie opomina o nocne jedzenie. Skoro ona się nie dopomina karmienia to może niepotrzebnie ją budzę i karmię? Zwykle potem mam problem żeby ją jeszcze uśpić, bo ona chcialaby już buszować, a ja myślę tylko o tym żeby jeszcze trochę pospać. Teraz zjadła 60ml mojego mleka i śpi dalej. Korzystając z chwili czasu muszę odciągnąć mleczko i trochę ogarnąć w domu, bo przyjeżdżają dzisiaj do Małej goście. Cytat:
Cytat:
Cytat:
To szybko szoruj do wyrka i prześpij się. Ulcia później obudzi się wyspana, a Ty będziesz nie do życia. Cytat:
|
|
|
#88 | ||
|
Wtajemniczenie
|
U nas z tym usypianiem to bardzo różnie, wcześniej mała zasypiała z wielkim płaczem w łóżeczku, później pomagała pielucha, potem miała jakiś skok chyba bo nie chciała spać nigdzie tylko 15 minut na rękach i koniec,a teraz jest tak że bierzemy na ręce, dajemy smoka, przytulamy (nie trzeba bujać i husiać) i mała zasypia i wtedy odkładamy do łóżeczka, teraz już śpi ładnie po odłożeniu.
A spanie na noc o wiele prostsze, jest kąpanie, jedzonko i odkładamy małą do łóżeczka i zasypia czasem od razu czasem mruczy przez 30 minut ale zasypia ładnie. Tylko w pokoju musi być ciemno, wszystko zgaszone Cytat:
Cytat:
Dzień dobry, my się właśnie karmimy i będzie chyba pierwsza drzemka bo mała dama wstała po 7 oczywiście, słoneczko wychodzi ale mrozik jeszcze troszke trzyma
Nasze małe cudo Edytowane przez maomami Czas edycji: 2013-12-28 o 09:03 |
||
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry j)
Witamy sie w odchowalni Rybka super ze Kacper zdrowi Miki oby top nie bylo to co lekarz podejrzewa Domii sio do lekarza. Z Jasiem też w sprawie tych kupek. Co do usypiania to Hania czasem zasnie przy cycku, czasem leżąc na brzuszku na mojej klacie a czadem sama w łóżeczku. |
|
|
|
#90 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:53.

jakbym wypiła teraz browara to nie wiem
Byłam dzisiaj u lekarza rodzinnego. Rano zauważyłam kolejny objaw - żółknięcie białek oczu 

Sprytnych masz znajomych, takie prezenty Ci robią a potem liczą że coś upieczesz