|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#2791 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Mnie to ju¿ nie rusza. Niech pisze co chce.
Na takim ¿arciu ju¿ dawno by wykitowa³a, wiêc wychodzi na to ¿e tak naprawdê siê ob¿era i uspokaja sumienie wklejaj±c nam tutaj takie kwiatki. Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2792 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#2793 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 740
|
Cytat:
Poa alpina -> muszê przestaæ wchodziæ na Twojego bloga, bo jak widzê te nowe czekolady, które teraz dodajesz to mam ochotê emigrowaæ
|
|
|
|
|
#2794 |
|
Zakorzenienie
|
Poa masz bloga? Poproszê link
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2795 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 740
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2796 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 373
|
Dzisiejsze ¶wi±teczne utrzymanie
¦niadanie: omlet z 2 jajek i m±ki ¿ytniej, z twarogiem pó³t³ustym, domow± konfitur± malinow± i ³y¿k± pieczonych migda³ów. Dwie mandarynki. 40 min szybkiego spaceru II ¶niadanie: kromka domowego chleba ¿ytniego razowego z orzechami i ziarnami, z wêdzonym ³ososiem, ogórkiem, roszponk± i koperkiem. Pomarañcza. Kilka suszonych plasterków jab³ka, 2 suszone ¶liwki 40 min æwiczeñ z ciê¿arkami 2*5kg Obiad: pieczony pstr±g z migda³ami, kasza jêczmienna, surówka z marchewki,pora,selera i jab³ka Kieliszek bia³ego wytrawnego wina. Przek±ska: porcja sa³atki z avocado, pomidorów,pieczonej papryki, brukselki i zielonej soczewicy. ciastko owsiane z ¿urawin±,migda³ami i orzechami nerkowca do kawy z mlekiem. Kolacja : porcja zupy krem borowikowej na wywarze warzywnym,zabielanej serkiem homogenizowanym, z razowymi zio³owymi grzankami Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2013-12-26 o 20:49 |
|
|
|
#2797 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
A zerkniecie na moje U?
Proszê ![]() ¦: pó³ kromki pe³noziarnistego z olejem kokosowym i pomidorem posypanym tart± mozarell±, 3 kromki ¿ytniego z mas³em, sa³at±, twarogiem i jajkiem gotowanym, du¿a kawa z mlekiem trening: 41 minut biegu, 30 minut szybkiego marszu II¦: 2 ³y¿ki otrêbów z siemieniem lnianym, 3 ³y¿ki p³atków owsianych, ma³y jogurt naturalny Zott, gar¶æ migda³ów, garstka rodzynek, cynamon, jab³ko, 2 pierniki O: kilka æwiartek ziemniaków, 2 zrazy nadziewane cebul±, ogórkiem kiszonym, odrobin± boczku i musztard±, ³y¿ka domowego bigosu, trochê jab³ka K: 2 kromki pszenno-¿ytniego z mas³em, jedna z mielonk± wieprzow±, druga z sa³at± i almette ¶mietankowym, pó³ kubka wi¶ni, 3 ³y¿eczki jog.naturalnego, plaster twarogu
|
#2798 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 859
|
Uuu
i jak?
|
|
|
|
#2799 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
. Nie chcê czytaæ o ¿adnym zaprzestaniu wchodzenia na mojego bloga! ![]() Cytat:
![]() agnieszka16, marma53, Magdalena0603 - podziwiam Was za tak ogarniête, piêkne jad³ospisy w drugi dzieñ ¶wi±t . Ja wczoraj ¿ywi³am siê bigosem, sa³atk± jarzynow±, wermutem i... tonami ciasta . Nawet karp i pierniczki nie dotrwa³y do drugiego dnia ¶wi±t . Ale dzi¶ z ulg± dla ¿o³±dka zjad³am na ¶niadanie ukochan± owsiankê...
|
|
#2800 | |||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 187
|
Cytat:
![]() Podobno w aplikacji nie widaæ podpisów ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A skoro ju¿ tu jestem to oczywi¶cie moje: I. kasza manna na mleku z roztrzepanym jajkiem (nowe odkrycie II. tradycyjny sernik waniliowy (puszysty i delikatny; uwielbiam go III. go³±bki w sosie pomidorowym nadziane bia³ym ry¿em oraz miêsem mielonym podane z podsma¿onym kalafiorem IV. pozosta³y po obiedzie ugotowany kalafior i ryba po grecku (równie¿ pyszna, szczególnie, ¿e tak dawno jej nie jad³am )
Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2013-12-27 o 11:05 |
|||
|
|
|
#2801 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
(szczególnie po ¶wiêtach by³oby to niewskazane Nie wiedzia³am, ja jestem ignorantk± nowinek technicznych i korzystam ze starego peceta . W takim razie ju¿ polecia³a PW do DudiBoya ![]() Cytat:
|
|
#2802 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 146
|
Planowane na dzisiaj R. Obecnie jestem na drugim ¶niadanku.
Czy kto¶ zerknie? ![]() Przed ¶niadaniem: Woda z cytryn±. ¦niadanie: Owsianka na wodzie z: s³onecznik, rodzynki, jogurt i jeden banan. Przek±ska: "Chipsy". Po prostu pokroi³am warzywa obtoczy³am we w³asnej marynacie i w przyprawach/zio³ach i wysuszy³am w dehydratorze. Tak ok. 30-40g. 2 ¶niadanie: Sa³atka owocowa z jab³ka, gruszki, grapefruita, posypana wiórkami kokosowymi. Obiad: Pierwsze danie: Zupa z soczewicy z curry i mas± warzyw. Drugie danie: Kulki z kaszy jaglanej z marchewk±, a do tego sos z orzechów nerkowca, pomarañczy i imbiru. + trochê ziemniaków. ![]() Podwieczorek: Warzywa z patelni z odrobin± ry¿u br±zowego Kolacja: 3 jajka + kie³ki rzodkiewki (jeszcze mi siê nie znudzi³o )
Edytowane przez TeczaNaPatyku Czas edycji: 2013-12-27 o 12:31 |
|
|
|
#2803 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
dzisiejsza po¶wi±teczna R:
generalnie w ¶wiêta pofolgowa³am sobie ostro, ¿ar³am jak g³upia.. ![]() postanowi³am ¿e dzisiaj zrobiê sobie dzieñ vege ¶niadanie 12:30- owsianka na mleku z mango i ³y¿k± miodu. Jeny, czu³am jak ¿o³±dek dziekuje mi za nie zaczêcie dnia sa³atk± z majonezem i bia³a kie³bas±.. ![]() obiad 15:00- nale¶niki (2 jajka, pó³ szkl mleka 2%, ³yzka skrobi kukurydzianej, 3 ³y¿ki m±ki sojowej sma¿one na odrobinie oleju ry¿owego) z warzywnym farszem meksykañskim (groszek, kukurydza, fasola czerwona, suszone pomidory, cukinia, pieczarki, koncentrat pomidorowy, przyprawy) wysz³y 3 nale¶niki, na obiad zjad³am dwa bo wiêcej nie da³am rady ![]() podwieczorek: w planach nale¶nik z farszem meksykañskim z obiadu kolacja: serek wiejski z papryk±, dodatkowo gar¶æ orzechów w³oskich generalnie dosta³am pod choinkê m±kê sojow± odt³uszczon±, skrobiê kukurydzian± i olej ry¿owy (naczyta³am siê o nim samych superlatyw!) Je¶li chodzi o tê m±kê i skrobiê to czy u¿ywali¶cie? jesli tak to jak wykorzystujecie w kuchni? Mo¿e macie na zbyciu jaki¶ sprawdzony przepis? aa w³asnie! dosta³am te¿ amarantus ekspandowany i równiez prosi³abym o SPRAWDZONE podpowiedzi jak wykorzystaæ
105 --> 102,4 --> 75 kg Edytowane przez natul Czas edycji: 2013-12-27 o 15:55 |
|
|
|
#2804 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 68
|
Amarantus ostatnio mój ulubiony w dodatku do owsianki, zwyk³ego jogurtu. ¦wietnie pasuje równie¿ do sa³atek, np. z kuskus, fet±, kurczakiem i grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, plus ziarna s³onecznika lub orzeszków pinii. Polecam i ¿yczê smacznego
|
|
|
|
#2805 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
blax5, olej kokosowy jak najbardziej zamiast mas³a. Poczytaj sobie
![]() a co do treningu, to tak, dajê radê
|
#2806 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2807 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
U/P (a przez ¶wiêta NIC nie przyty³am
I(10.00): dro¿d¿ówka II(12.00): marchewka, kawa z mlekiem IV(14.00): jab³ko V(15.00): jogurt a la owsianka VI(17.00): batonik musli, kawa z mlekiem VII(19.00): dwie kromki domowego chleba z ziarnami, pomidor, marchewka (kole¿anka przynios³a mi ten chleb, wiêc tak trochê g³upio wyrzuciæ a wiem, ¿e nie dam rady go zje¶æ na drugi dzieñ – mam nadziejê, ¿e taka ciê¿ka kolacja nie spowoduje bezsennej nocy…) |
|
|
|
#2808 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
Cytat:
|
|
#2809 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
R
+ 2 piwa imbirowe rzucicie okiem?
|
|
|
|
#2810 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Parówki - gówno, s± tam oczy, dzioby i ca³a reszta Bu³ka - beznadziejne pieczywo, szczególnie je¿eli na m±ce pszennej. Szynka - to produkt a nie po¿ywienie, kup surowe miêso, sama przypraw i daj do piekarnika. Ser ¿ó³ty - szkodliwy i absolutnie nie jemy go na redukcji, wybierz jak musisz ser bia³y pó³t³usty Karp sma¿ony - w trakcie redukcji nie sma¿ymy. Piwo - po co, na co? I do tego na redukcji? To ju¿ nie lepiej wino wytrawne i to jeden kieliszek? Ogólnie jesz gówno do tego w zbyt ma³ych ilo¶ciach. Powodzenia. Edytowane przez TeczaNaPatyku Czas edycji: 2013-12-27 o 19:45 |
|
|
|
|
#2811 |
|
Raczkowanie
|
Kapusta kiszona super na trawienie, ziemniaki z wody bardzo fajna postaæ wêglowodanów. Z parówek faktycznie bym zrezygnowa³a lub wybra³a te w których zawarto¶æ szynki jest powy¿ej 90%. Polecam równie¿ grejpfruty i rezygnacjê z piwek, bo to niestety niewskazane w diecie. Poleca³abym raczej lampkê czerwonego wina
|
|
|
|
#2812 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 187
|
Cytat:
Cytat:
![]() Chodzi³o mi raczej o t± dok³adno¶æ co do 1 minuty
|
||
|
|
|
#2813 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 161
|
Moje U/P oceñcie proszê :
I 3 ³y¿ki kszy jaglanej na mleku 2%, gar¶æ platków "Zdrowy b³onnik", ³y¿ka musli,kiwi, ³y¿eczka miodu godzina szybkiego spaceru 37 minutowe cardio z fittnesblender+ æwiczenia na boczki z Tiffany II kromka razowca z dwoma plastrami twarogu pó³t³ustego, polane miodem III 50 g kuskus, plaster ¶wi±tecznej piczeni (karkówka, w marynacie z zió³ i oleju), 3 ³y¿ki ¶wi±tecznej kapusty z grzybami IV 2 mandarynki V kromka razowca posmarowana serkiem kozim, jajko na miêkko,pomidorki koktajowe + 2 plastry twarogu pó³t³ustego z miodem Edytowane przez Famijana Czas edycji: 2013-12-28 o 10:09 |
|
|
|
#2814 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo fajnie, ¿e stawiasz na kaszê
![]() Ja jednak ostatni posi³ek zamieni³abym na ¶wie¿e warzywa lub koktajl pietruszkowo- ananasowy, bo powtarzasz kromkê chleba, a poza tym t³usty ser kozi przed snem, tak ¶rednio pasuje... Pozdrawiam
|
|
|
|
#2815 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
u. bezruchowe.
10.sniadanie. (jak zawsze)owsianka 50g platkow, czubata lyzka suszonych jagod goji, lyzka otrab zytnich, lyzka orzechow laskowych ok12 sztuk; szklanka mleka 2proc i plaster twarogu poltlustego; grapefruit, zielona herbata. 14. obiad 2filety z morszczuka pieczonego z koperkiem olejem ryzowym; ponad polowa woreczka kaszy gryczanej; surowka z pekinki pomidora z lyzka oliwy z oliwek. 17.00 podwieczorek. 2 grube kawalki piernika z duza ilo¶ci± bakalii i orzechów w³oskich 2 pralinki lindor czerwone, kawa z mlekiem(!) 21.21. kolacja: (znowu mi nie wyszlo). Na wstepie zapchalam sie warzywami (8 rzodkiewek, MICHA salaty, cala papryka) pozniej zrobilam kanapki: 2 kromki razowca na zakwasie wieksze, lyzeczka oliwy, pol puszki tunczyka, 2 ³yzki kaparów. no i znowu: sa³ata lodowa, rzodkiewki 3szt, papryka cala i natka pietruszki. i 150g serka wiejskiego 2 lyzki kaparow przed snem: 2 kieliszki wina.
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-12-28 o 21:44 |
|
|
|
#2816 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 373
|
Utrzymanie po redukcji
¦niadanie: owsianka z 4 ³y¿ek p³atków, 100 g serka wiejskiego, z migda³ami, ¿urawin±, startym jab³kiem i mro¿onymi malinami. Kilka kawa³ków melona. 15 min rozgrzewki, 40 min joggingu II ¶niadanie: kromka domowego chleba ¿ytniego razowego z orzechami i ziarnami z grubo posmarowan± past± z jajka na pó³twardo i avocado,sa³at± rzymsk± i pomidorkami cherry. Pomarañcza. 30 min æwiczeñ z ciê¿arkami 2*5kg Obiad: zapiekanka z bak³a¿anów,cukinii,papryk i,passaty pomidorowej i ciecierzycy. Kasza gryczana niepalona, sa³atka z rukoli,pomidorów,oliwek,c ebulki szalotki i pra¿onych pestek dyni Podwieczorek : warzywa (marchewka,seler,papryka) z dipami: hummusem i twaro¿kiem z zio³ami. Gar¶æ pistacji i suszonych ¶liwek. Kolacja: sa³atka caprese (pomidory,bazylia,mozarel la,pra¿one orzechy pini,kilka kropli oliwy), 2 ³y¿ki kaszy jêczmiennej PS powiem z dum±, ¿e to chyba pierwsze ¶wiêta po których czujê siê naprawdê super i chyba nie utyjê. Spróbowa³am degustacyjnie domowych przysmaków w wigiliê i I dzieñ ¶wi±t,ale generalnie stara³am siê trzymaæ "czystych" jad³ospisów i nie uton±æ w tonie makowców i serników,którymi zawsze ob¿era³am siê na potêgê w tym okresie. Jestem zadowolona z siebie i gotowa na nowy rok
|
|
|
|
#2817 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Witam,
Jestem studentk± dietetyki na SGGW proszê o pomoc w wype³nieniu ankiety do pracy magisterskiej link normalnie nie dzia³a trzeba usun±æ odstêp miêdzy www a ankietka oraz ankietka i pl ![]() http://www. ankietka. pl/ankieta/131478/kwestionariusz-do-badania-opinii-na-temat-produktowzbozowych-oraz-ich-spozycia.html Dzieki za pomoc
|
|
|
|
#2818 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 161
|
Dziêkujê za rady
Staram siê powoli przechodziæ na konkretne P, wiêc chyba wêgle na kolacje s± jak najbardziej wskazane?Mój dzisiejszy: I Owsianka na mleku 2% (3 ³y¿ki owsianych, 1 ³y¿ka otrêbów pszennych,garstka p³atków "Zdrowy b³onnik") z dodatkami: 1 banan, po³owa mandarynki, ³y¿eczka ¿urawiny, ³y¿eczka pestek s³onecznika + plaster twarogu po³t³ustego polanego ³y¿eczk± miodu ->uwielbiam 6km na bie¿ni w 35 min II Omlet biszkoptowy (3 jaja, ³y¿ka m±ki, ³y¿eczka proszku do pieczenia, ³y¿eczka cukru) z farszem: pó³ banana,pó³ kiwi, pó³ brzoskwini w syropie III 50 g kuskus i ok 150 g sa³ataki (tuñczyk,suszone pomidory,pomidorki koktajlowe, z ³y¿eczk± oliwy z oliwej i sokiem z cytryny, posypane parmezanem) IV jab³ko V kromka razowca z odrobin± mas³a, serek wiejski lekki, pomidor, kie³ki cebuli + 2 plastry twarogu pó³t³ustego polane miodem ![]() i jak? Jakie iko¶ci powinnam zjadaæ P? Na jakie grupy produktów szczególnie zwróciæ uwagê komponuj±c posi³ki? Chcia³abym ¿eby waga sz³a ok. 0,5 kg na tydzieñ. Zaznaczê, ¿e mam 17 lat, a aktywno¶æ fizyczn± mam raczej ¶redni± w tym momencie. Biegam raz w tygodniu w tej chwili (ograniczy³am- biega³am co drugi dzieñ), robiê czasem jakie¶ treningi w domu, ale to g³ównie na wzmocnienie miê¶ni brzucha i nog, no i codzienne spacery z psem (ok. godziny, czasem krócej). Liczê na pomoc i wskazowki, bo za bardzo nie wiem jak siê zabraæ do tego P, ¿eby by³o skuteczne. |
|
|
|
#2819 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 751
|
nie ten w±tek
Edytowane przez kathy8998 Czas edycji: 2014-01-06 o 14:01 |
|
|
|
#2820 |
|
Zakorzenienie
|
Moje pocz±tkuj±ce R
![]() I - 2 kromki chleba razowego, serek wiejski wymieszany z pokrojonym pomidorem, ogórkiem i cebulk± II - 2 surowe marchewki, 10 orzechów nerkowca III - 150gram piersi z kurczaka i du¿a ilo¶æ szpinaku zawiniête w wieloziarnist± tortillê godzina treningu cardio IV - kromka chleba razowego z polêdwic± drobiow±, jajkiem na twardo, kawa³ek papryki V - sa³atka caprese: pomidor, pó³ mozarelli, bazylia, ³y¿ka oliwy bardzo proszê o ocenê bo jestem pocz±tkuj±ca ![]() I jeszcze wczorajszy: I - owsianka na mleku z 4 ³y¿ek p³atków, ³y¿ka otrêbów, ³y¿ka siemienia lnianego, pó³ banana, ³y¿eczka miodu, gar¶æ orzechów II - tost pe³noziarnisty z mas³em orzechowym i po³ówk± banana III - 120 gram piersi z kurczaka duszonej w sosie z pomidorów z puszki, kukurydz± i czerwon± fasol±, 50 gram ry¿u br±zowego VI - 2 surowe marchewki V - kromka chleba razowego z mas³em, jajecznica z 2 jaj z cebulk±, ca³y pomidor. Edytowane przez HulaGirl Czas edycji: 2013-12-29 o 22:45 |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.

)

. Nawet karp i pierniczki nie dotrwa³y do drugiego dnia ¶wi±t
. Ale dzi¶ z ulg± dla ¿o³±dka zjad³am na ¶niadanie ukochan± owsiankê...
.

105 --> 102,4