Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14 - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-28, 13:02   #2851
201708160922
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Tez mnie denerwuje ten gwizd czajnika, jest zdecydowanie zbyt bolesny dla moich uszu.

Jak mialam kuchenke gazowa to tez tak robilam, ale teraz mam indukcje i... cudowny wynalazek
O, tak, cudowny - korzystam w pracy. Czy wychodzi dużo drożej niż kuchnia gazowa? Widziałam sprzeczne informacje. Piekarnik i tak mam elektryczny.

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
To miała Cię nie budzić? Też mnie dziwią wizyty księdza, to się mija z celem, przyjdzie, zapisze kto jest w domu, weźmie kopertę, zapyta czy mam jakieś pytania, my, że nie i wychodzi
Swoją drogą, też właśnie czekam na księdza

Dziwią mnie kłamstwa na wizażu. Mam laskę w znajomych na fejsie, więc wiem jak wygląda, a ona wciska na wątku, że ma rozmiar s. ja nie wiem czy ona w xl wchodzi
Sory za mało składne zdania ale leczę kaca
Myślę, że wizyta duszpasterska ma sens, o ile jest to zrobione dobrze, a nie właśnie tak, jak opisujesz.

Mnie takie oczywiste kłamstwa dziwią w ogóle.

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
wikariuszach
A nie wikarych?
wikariusz-wikariuszach
wikary-wikarych

Cytat:
Napisane przez _PeggyBrown_ Pokaż wiadomość
wszedzie tak jest, takie są zarządzenia kurii bierzmowanie jest chyba potrzebne żeby wziąć ślub kościelny albo być chrzestnym. czy nie?
Widać kiedyś tak nie było.

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4431552 3]do bycia chrzestnym owszem, ale do wzięcia ślubu nie[/QUOTE]

Serio?
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:04   #2852
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ale to jest wola mieszkańców, nikt nikogo nie zmusza, poza tym nie każdy ksiądz ma prawo jazdy
No to bym zrozumiała akurat, ale u mnie to każdy ma i samochód, kosciół na osiedlu a i tak niektórzy nadgorliwi wożą.

Niby nie zmusza, a potem po mszy będzie tekst w stylu: "Nie postarali się parafianie". Tzn. nie wiem jak u Ciebie, u mnie prawdopodobne, zależy jakich kto ma księży.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:05   #2853
pewnaKa
Zadomowienie

Cytat:
Noo u mnie było zbieranie podpisów i pieczątek ale gdy ktoś nie miał to nie było afery, tzn jasne, że jakby nie miał większości to coś nie halo, ale z drugiej strony dobrze - jeśli ktoś nie chodzi do kościoła to na co mu bierzmowanie? Jeden z moich ulubionych księży mówi, ze to bez sensu, ścigają te dzieci i szantażują, że jak nie pójdą na różaniec to nie dopuszczą do bierzmowania i ja się z nim zgadzam bo we wszystkim trzeba zachować jakiś umiar.
Tylko,że właśnie trzeba było być na każdym różańcu,czy tam mszy. Na 3 lata można było mieć 2 nieobecności- a biorąc pod uwagę,ze trzeba było zaliczyć wszystkie liturgie łącznie z roratami,majówkami,gorzki mi żalami wymieniać dal nie będę, ale wszystkie nabożeństwa jakie tylko były. Można było przynieść usprawiedliwienie od lekarza-to przepraszam,ale dla mnie to jest dziwne.
Do tego w ostatnim roku spotkania co tydzień.

"Have you heard the news that you're dead?
No one ever had much nice to say"
pewnaKa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:10   #2854
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

ja tam nie wiem, u nas też były "cyrki" z pieczątkami, obowiązkowymi nowennami, prowadzeniem liturgii, a do tego prze 3 lata byłam przewodnicząca, więc cała odpowiedzialność była na mnie. ale bardzo chętnie ubrałam się w strój ludowy i przyjęłam bierzmowanie w pięknym drewnianym kościółku w górach, przysięgając wszystko, co trzeba (składaliśmy też przyrzeczenia abstynencji do lat 18). mam imię po Joannie D'Arc. To była babka Ale jeśli ktoś nie czuje potrzeby to rozumiem

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Napisane przez pewnaKa Pokaż wiadomość
Tylko,że właśnie trzeba było być na każdym różańcu,czy tam mszy. Na 3 lata można było mieć 2 nieobecności- a biorąc pod uwagę,ze trzeba było zaliczyć wszystkie liturgie łącznie z roratami,majówkami,gorzki mi żalami wymieniać dal nie będę, ale wszystkie nabożeństwa jakie tylko były. Można było przynieść usprawiedliwienie od lekarza-to przepraszam,ale dla mnie to jest dziwne.
u mnie obowiązkowe były pierwsze piątki i nowenny do Ducha Św. reszta to opcjonalnie ale się chodziło i tak całą klasą. roraty, różańce, majówki, gorzkie żale. jak ktoś bierze bierzmowanie na serio to to nie jest problem

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
No to bym zrozumiała akurat, ale u mnie to każdy ma i samochód, kosciół na osiedlu a i tak niektórzy nadgorliwi wożą.

Niby nie zmusza, a potem po mszy będzie tekst w stylu: "Nie postarali się parafianie". Tzn. nie wiem jak u Ciebie, u mnie prawdopodobne, zależy jakich kto ma księży.
no właśnie a u nas księża dobrze żyją z ludźmi i się lubią wszyscy więc nie ma problemu. a jakie proboszcz imprezy robi dobre
Stary 2013-12-28, 13:22   #2855
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Też złapałam zonk bo pierwszy raz się będę rozliczać i mam nadzieję coś sobie za ten zwrot kupić
A ile pracowałaś? Ja pracując na zleceniówki przez cały rok na pół etatu zawsze dostaję zwrotu 600 zł (więcej chyba nie dają), więc jest to jakiś zastrzyk gotówki
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:25   #2856
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość

Myślę, że wizyta duszpasterska ma sens, o ile jest to zrobione dobrze, a nie właśnie tak, jak opisujesz.
Zgadzam się, ja nie mam absolutnie nic przeciwko wizycie tylko niech to ma sens, a nie, ze była rozmowa nt tego gdzie mieszkam na studiach i z kim mieszkam. A no i muszę zrobić sprostowanie - nii zapisał czy daliśmy kopertę
Cytat:
Eee to ja bym to puściła między uszami. Racja, wszystko zalezy od skięży, ja znam osobiście dwóch, któych bym mogła słuchać godzinami i w sumie tylko dzięki nim moja wiara jest taka jaka jest. Ale w liceum miałam skiędza, któy przyszedł, położył głowę na biurku i leżał tak, po jakimś czasie wzięłam i wyszłam bo to marnowanie czasu było jego i naszego.
Cytat:
Noo a w to ja nie uwierzę, wybacz ale takie moje prawo
Cytat:
ja tam nie wiem, u nas też były "cyrki" z pieczątkami, obowiązkowymi nowennami, prowadzeniem liturgii, a do tego prze 3 lata byłam przewodnicząca, więc cała odpowiedzialność była na mnie. ale bardzo chętnie ubrałam się w strój ludowy i przyjęłam bierzmowanie w pięknym drewnianym kościółku w górach, przysięgając wszystko, co trzeba (składaliśmy też przyrzeczenia abstynencji do lat 18). mam imię po Joannie D'Arc. To była babka Ale jeśli ktoś nie czuje potrzeby to rozumiem
Obowiązkowo?
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:26   #2857
Cattivo
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
mnie też dziwi, że pewnaKa dziwi się, że ksiądz ochrzanił ją o to, że nie ma bierzmowania. Skoro w Twoim domu przyjmują księdza, to ksiądz zakłada, że cała rodzina żyje po Bożemu.

Ja nie przyjmuję księdza, ale w domu rodzinnym jakoś mi jego wizyty nie przeszkadzały. Tata nawet częstował go piwem
W moim domu na kolędzie ksiądz stwierdził, że ma obowiązek pouczać o tym, co katolik robić powinien, bo gdyby machał ręką na to, to byłoby z nim coś nie tak - a co my z tym zrobimy to już nasza sprawa. I facet rację ma. A skoro przyjmuje się księdza, to znaczy, że jest się członkiem Kościoła i jakieś powinności wypełnić należy. No chyba że się przyjmuje dlatego, żeby sąsiedzi nie gadali...

Sama jestem ateistką, ale rodzice są wierzący i przyjmują księdza. Pech chciał, że kolęda wypadła teraz, jak jestem w domu, więc musiałam być obecna. Na bierzmowanie się jeszcze załapałam, ale nie miałabym pretensji do księdza, gdyby mnie zjechał za jego brak, bo apostatką jeszcze nie jestem.
Cattivo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:26   #2858
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
A ile pracowałaś? Ja pracując na zleceniówki przez cały rok na pół etatu zawsze dostaję zwrotu 600 zł (więcej chyba nie dają), więc jest to jakiś zastrzyk gotówki
Ja mam umowę zlecenie, zaczęłam pod koniec roku więc wyjdzie mi ze 30zl Więc noo...na waciki będzie
Stary 2013-12-28, 13:27   #2859
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

To się nie dziwię. U mnie te przygotowania były tylko rok, spowiedź co miesiąc(to i tak było dla mnie za dużo) i spotkania.

Stary 2013-12-28, 13:29   #2860
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
dziwi mnie że dzieciaczki są takie fajne.
i dziwi mnie że gdybym wygrała w totka to już wkrótce bym nad takim pracowała

---------- Dopisano o 02:43 ---------- Poprzedni post napisano o 02:35 ----------

muszę to wam wkleić ;P
Mnie dziwi, że wszystkie moje koleżanki się zachwycają dziećmi, a mnie one absolutnie nie zachwycają Ja nawet, gdybym wygrała miliardy, nie zdecydowałabym się na dziecko w ciągu najbliższych 6 lat minimum. To mnie trochę dziwi, bo jednak większość dziewczyn, które znam, jednak dzieci w najbliższej przyszłości zakłada, a ja ten pomysł tylko odkładam na bliżej nieokreśloną przyszłość.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:31   #2861
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Eee to ja bym to puściła między uszami. Racja, wszystko zalezy od skięży, ja znam osobiście dwóch, któych bym mogła słuchać godzinami i w sumie tylko dzięki nim moja wiara jest taka jaka jest. Ale w
Ale co masz na myśli mówiąc "puściła między uszami"? Przecież nie pójdę i nie opieprzę, ale swoje zdanie na jego temat mam, chciałabym fajniejszego proboszcza.

Stary 2013-12-28, 13:34   #2862
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:

Obowiązkowo?
nie. dostawaliśy takie deklaracje, kto chciał to wpisywał, potem szło to do takiej księgi, która jej prowadzona już od lat. to niby taka forma "daru". te deklaracje nieśliśmy na tacy właśnie z darami do ołtarza. większość osób przysięgała, niektórzy wpisywali tam zamiast tego jakieś inne obietnice. podobało mi się bardzo podejście naszego księdza. wiedział, że bez sensu młodych zmuszać, potrafił za to zachęcić gdyby to było obowiązkowe, to co to za przysięga
Stary 2013-12-28, 13:36   #2863
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
wszedzie tak jest, takie są zarządzenia kurii
"U nas" nie ma podręczników (wtf w ogóle, podręcznik do bierzmowania) Ale pieczątki i podpisy to już wszędzie są, częstotliwość spotkań zależy od parafii.

Cytat:
Mnie dziwi, że wszystkie moje koleżanki się zachwycają dziećmi, a mnie one absolutnie nie zachwycają
Mnie rozczulają tylko ubranka, ale jak w tych ubrankach jest dziecko... nieee A to z gifa drabiny jest jeszcze skrzywione jak złośliwy troll, dżizas
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:40   #2864
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
"U nas" nie ma podręczników (wtf w ogóle, podręcznik do bierzmowania) Ale pieczątki i podpisy to już wszędzie są, częstotliwość spotkań zależy od parafii.

te podręczniki to taki katechizm, w którym są podstawowe rzeczy, które osoba bierzmowana powinna wiedzieć. przynajmniej ja taki miałam. przecież zdaje się egzamin przed bierzmowaniem mnie nie pytali o Ojcze nasz, tylko jakieś bardziej teologiczne kwestie, coś o Trójcy, już nie pamiętam dokładnie.
Stary 2013-12-28, 13:42   #2865
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
o matko tej jak u kumpla chce sobie zrobić parówkę i wezmę nie ten garnek to się robi 10000 lat ta woda
Ale jak on nie jest do indukcji to ona nie ma prawa zadziałać więc woda w ogóle się nie robi.

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Tez mnie denerwuje ten gwizd czajnika, jest zdecydowanie zbyt bolesny dla moich uszu.

Jak mialam kuchenke gazowa to tez tak robilam, ale teraz mam indukcje i... cudowny wynalazek
Wstawiasz gar wody, booster, pyk, woda zagotowana <3 <3 <3

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Wyboldowane - yyy, a miał Cię pochwalić? Nie mówię, że bierzmowanie trzeba mieć, ale oczekiwanie, że na księdzu nie zrobi negatywnego wrażenia jego (bierzmowania) brak - to mnie dziwi^^.
No ale żeby ochrzaniał? Nie wyobrażam sobie, żeby mnie obcy człowiek ochrzaniał za cokolwiek.

Cytat:
mnie też dziwi, że pewnaKa dziwi się, że ksiądz ochrzanił ją o to, że nie ma bierzmowania. Skoro w Twoim domu przyjmują księdza, to ksiądz zakłada, że cała rodzina żyje po Bożemu.
No to może niech się dwa razy zastanowi. Moi rodzice jakby chcieli księdza przyjąć to proszę bardzo, ich sprawa. Ja od kościoła, księży i religii trzymam się z daleka.

Cytat:
Tak jest potrzebne,ale do ślubu mi nie śpieszno, na bycie chrzestną raczej bym się także nie zgodziła, bo tam ślubuje się,że będzie wychowywać się dziecko w wierze katolickiej,według takich wartości, czego ja bym po prstu nie zrobiła.
Czyli... chrzest nie, bo nie jesteś katoliczką ale ślub to kościelny?
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:48   #2866
magi18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
U mnie był jeden podręcznik na 3 lata, ale tak naprawdę niewiele z niego korzystaliśmy. A podpisy dotyczyły tylko pierwszych piątków. Zresztą jakby ktoś nie mógł przyjść to i tak by mu ksiądz popisał potem, nie było z tym problemu. Spotkań nie było, wszystko co miało być omówione było na lekcji religii. Czasem na ogłoszeniach ksiądz coś powiedział. Była jednak próba do bierzmowania. I były 2 egzaminy, jeden (pierwszy) z wikarym, a drugi z proboszczem i jakimś obcym księdzem. O, i były jeszcze 2 referatu, jeden dotyczył świętego po jakim masz imię, a drugie dotyczyło świętego, którego sobie wybrałeś do bierzmowania.

A teraz z tego co wiem, to są spotkania w kościele obowiązkowe. Drugi kuzyn nie mógł być na jednym, bo miał umówioną dentystkę, to wikary mu powiedział, że "pewne sprawy trzeba traktować poważnie".
A, i jest też u nich w klasie taki uczeń, który nie chciał iść do bierzmowania, na spotkania nie chodził. To aż proboszcz tam pojechał i prosił/błagał, aby do bierzmowania przystąpił. No i idzie.

Edytowane przez magi18
Czas edycji: 2013-12-28 o 13:52
magi18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:53   #2867
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
Napisane przez magi18 Pokaż wiadomość
U mnie był jeden podręcznik na 3 lata, ale tak naprawdę niewiele z niego korzystaliśmy. A podpisy dotyczyły tylko pierwszych piątków. Zresztą jakby ktoś nie mógł przyjść to i tak by mu ksiądz popisał potem, nie było z tym problemu. Spotkań nie było, wszystko co miało być omówione było na lekcji religii. Czasem na ogłoszeniach ksiądz coś powiedział. Była jednak próba do bierzmowania. I były 2 egzaminy, jeden (pierwszy) z wikarym, a drugi z proboszczem i jakimś obcym księdzem. O, i były jeszcze 2 referatu, jeden dotyczył świętego po jakim masz imię, a drugie dotyczyło świętego, którego sobie wybrałeś do bierzmowania.
no mniej więcej tak to wyglądało, tylko że z podręcznika sie faktycznie korzystało. i ksiądz nie podbijał, jeśli kogoś nie było mieliśmy jeszcze 3 dniowe rekolekcje w domu rekolekcyjnym gdzies tam i bardzo dobrze je wspominam, bo mieliśmy świetnych gości na konferencjach i bardzo mądrze mówili, tak po ludzku po prostu
Stary 2013-12-28, 14:07   #2868
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Ale co masz na myśli mówiąc "puściła między uszami"? Przecież nie pójdę i nie opieprzę, ale swoje zdanie na jego temat mam, chciałabym fajniejszego proboszcza.
Nie zwracam uwagi na takie rzeczy. Jesli ktoś mi mówi, że się nie postarałam i nie przyjechałam po niego, a sam ma samochód i mu szkoda na benzynę, a to jego zakichanym obowiązkiem jest wizyta u ludzi to sorry ale nie zwracam uwagi na takie gadanie.
Stary 2013-12-28, 14:29   #2869
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
w co nie uwierzysz?
to ja potwierdzam słowa wizażanki, u nas też przez trzy lata trzeba było pieczątki zbierać, łazić na różańce i inne takie, nawet jak szłam na mszę do innego kościoła to musiałam lecieć do księdza po podpis
i właśnie dlatego nie mam bierzmowania

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Cytat:

mnie jakoś ksiądz nie opieprzał za brak bierzmowania czy chodzenia do kościoła, a moi rodzice przyjmowali, bo są wierzący i praktykujący
dziwi mnie, że Ciebie dziwi jej zdziwienie, bo jak dla mnie to ksiądz w żaden sposób nie ma prawa wtrącać się w moje życie i mnie jeszcze opieprzać

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Cytat:
Mnie dziwi, że wszystkie moje koleżanki się zachwycają dziećmi, a mnie one absolutnie nie zachwycają Ja nawet, gdybym wygrała miliardy, nie zdecydowałabym się na dziecko w ciągu najbliższych 6 lat minimum. To mnie trochę dziwi, bo jednak większość dziewczyn, które znam, jednak dzieci w najbliższej przyszłości zakłada, a ja ten pomysł tylko odkładam na bliżej nieokreśloną przyszłość.
ja tak samo
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 14:30   #2870
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
mam tak samo tzn. mam w rodzinie 5-latkę i ona jest po prostu świetna, przy jej tekstach odpadam, ale to już takie większe dziecko, natomiast w ogóle nie rozczulają mnie niemowlaki a wszystkie moje znajome jak widzą niemowlę, to sikają w majty, ja mam tak tylko na widok kotów
Stary 2013-12-28, 14:31   #2871
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez veronicas15 Pokaż wiadomość
Jak ja odpowiadałam wszystkim, że nie podchodzę do bierzmowania, to mnie właśnie najbardziej ślubem kościelnym straszyli Co było śmieszne, bo doskonale wiedzieli, że jestem niewierząca i mnie to w ogóle nie obchodzi.
bez problemu osoba wierząca może wziąć ślub kościelny z osobą niewierzącą (czyli w tym przypadku tą bez bierzmowania)
Stary 2013-12-28, 14:41   #2872
Cattivo
Wtajemniczenie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4431737 6]bez problemu osoba wierząca może wziąć ślub kościelny z osobą niewierzącą (czyli w tym przypadku tą bez bierzmowania)[/QUOTE]

Może, ale to też na nieco innych zasadach, ceremonia nie będzie kropka w kropkę taka jak w przypadku dwojga bierzmowanych. Coś tam przy przysiędze się różni, bodaj "tak mi dopomóż Bóg" już niewierząca osoba z wiadomej przyczyny nie mówi. Ale ślub kościelny może odbyć się jak najbardziej.

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
No to może niech się dwa razy zastanowi. Moi rodzice jakby chcieli księdza przyjąć to proszę bardzo, ich sprawa. Ja od kościoła, księży i religii trzymam się z daleka.
Tyle że póki jesteś w księgach, to dla niego znak, że jesteś członkinią wspólnoty. Apostazja - i nie będzie problemu z niedomyślnym księdzem.
Cattivo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 14:46   #2873
IzzieSt
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4431728 7]w co nie uwierzysz?
to ja potwierdzam słowa wizażanki, u nas też przez trzy lata trzeba było pieczątki zbierać, łazić na różańce i inne takie, nawet jak szłam na mszę do innego kościoła to musiałam lecieć do księdza po podpis
i właśnie dlatego nie mam bierzmowania

mnie jakoś ksiądz nie opieprzał za brak bierzmowania czy chodzenia do kościoła, a moi rodzice przyjmowali, bo są wierzący i praktykujący
dziwi mnie, że Ciebie dziwi jej zdziwienie, bo jak dla mnie to ksiądz w żaden sposób nie ma prawa wtrącać się w moje życie i mnie jeszcze opieprzać[/QUOTE]
W to, że musiała być na każdej mszy, różańcu, gorzkich żalach, nowennach itd, a jak nie to zwolnienie lekarskie
Nie będę dyskutować bo strasznie nie lubię Twojego tonu wypowiedzi, wyśmiewasz, a ja napisałam, że mam prawo nie wierzyć w to co tkoś tutaj wypisuje i z tego skorzystałam.

Sory, ale taka rola księdza w KK. Jak do spowiedzi ktoś idzie to też nie opieprzy bo nie ma prawa w żaden sposób wtrącać się w czyjes życie? Gdybym nie chciała aby się wtrącał to bym wyszła na czas kolędy, taki problem?
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4431737 6]bez problemu osoba wierząca może wziąć ślub kościelny z osobą niewierzącą (czyli w tym przypadku tą bez bierzmowania)[/QUOTE]
No tylko chyba nie mówi tej formułki o Bogu. Hmm ale to jak dwie osoby niewierzące są to po co w kościele brać ślub? Bo biała suknia i co ludzie powiedzą?
Stary 2013-12-28, 15:05   #2874
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
mam tak samo tzn. mam w rodzinie 5-latkę i ona jest po prostu świetna, przy jej tekstach odpadam, ale to już takie większe dziecko, natomiast w ogóle nie rozczulają mnie niemowlaki a wszystkie moje znajome jak widzą niemowlę, to sikają w majty, ja mam tak tylko na widok kotów
Niemowlaki wale mnie nie ruszają. Dopiero takie co mają ponad roku, mówiąc i chodzą to tak. Ostatnio wpadła moja koleżanka z dzieckiem 7 miesięcznym i wszystkie koleżanki się na na to dziecko rzuciły. Ja nic zero reakcji, ale jaki wykład miałam jak powiedziałam że nie zachwycam się dziećmi. Ot co dziecko, nie przeszkadza mi, byle się nie darło.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 15:09   #2875
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Niemowlaki wale mnie nie ruszają. Dopiero takie co mają ponad roku, mówiąc i chodzą to tak. Ostatnio wpadła moja koleżanka z dzieckiem 7 miesięcznym i wszystkie koleżanki się na na to dziecko rzuciły. Ja nic zero reakcji, ale jaki wykład miałam jak powiedziałam że nie zachwycam się dziećmi. Ot co dziecko, nie przeszkadza mi, byle się nie darło.
ja mam tak samo, lubię dzieci takie większe, z którymi można pogadać np. czytam blog Matki Sanepid i takie dwie córki mogłabym mieć ale no właśnie czuję się jak odludek, gdy wszystkie znajome piszczą na widok niemowlaka, a ja nie wiem czym się tu zachwycać
Stary 2013-12-28, 15:17   #2876
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:

Obowiązkowo?
uwierz, u mnie już kolejny rok nawet w pasterkę całą chmarą dzieciaki lecą do zakrystii po podpisik
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 15:23   #2877
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
ja mam tak samo, lubię dzieci takie większe, z którymi można pogadać np. czytam blog Matki Sanepid i takie dwie córki mogłabym mieć ale no właśnie czuję się jak odludek, gdy wszystkie znajome piszczą na widok niemowlaka, a ja nie wiem czym się tu zachwycać
Ja rozumiem jak dziecko jest jeszcze ładne, ale tamto to po prostu było brzydkie. Takie niemowlaki też są ładne, ale nudne
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 15:28   #2878
Konto usunięte

Cytat:
No tylko chyba nie mówi tej formułki o Bogu. Hmm ale to jak dwie osoby niewierzące są to po co w kościele brać ślub? Bo biała suknia i co ludzie powiedzą?
a przeczytałaś co napisałam?
osoba wierząca z osobą niewierzącą, więc gdzie tu widzisz dwie niewierzące? no i niby jak dwie niewierzące miałyby wziąć ślub kościelny?

ja nie biorę wcale kościelnego, ale wiem, że jest taka możliwość
Stary 2013-12-28, 15:29   #2879
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
uwierz, u mnie już kolejny rok nawet w pasterkę całą chmarą dzieciaki lecą do zakrystii po podpisik
Ale ja wierzę, że się zbiera podpisy! Sama zbierałam, msze, święta, różańce, drogi krzyżowe i spowiedzi. Nie wierzę, że trzeba być na każdych, a jak nie to zwolnienie lekarskie
Stary 2013-12-28, 15:29   #2880
pewnaKa
Zadomowienie

Cytat:

Ale ja się wcale nie dziwie,że nie wierzysz,tez bym nie uwierzyła,ale może Wam znajdę jeszcze książeczkę i wkleję zdjęcie,że na prawdę wszystko trzeba było mieć zaliczone.

"Have you heard the news that you're dead?
No one ever had much nice to say"
pewnaKa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości