|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śnieżek z nieba lekko prószy, ślubny sezon wkrótce ruszy! PM 2014 cz. 22
Dziewczyny mam pytanie odnośnie prezentów w ramach podziękowań dla gości.
Mieliśmy im dawać ciasto, ale tak mnie natchnęło: jak wiecie, pracuję w herbaciarni, co myślicie o tym, gdyby każdy w ramach podziękowań dostał od nas 1 torebeczkę herbaty (50g)? Koszt na 70 osób wyniósłby ok. 600zł, paczki z ciastem ok. 1300zł. Bardzo Was proszę o opinię, co sądzicie na ten temat? I druga kwestia: jeśli to byłoby ok, to każdemu herbatę w torebeczce położyć przy talerzu przed weselem, czy wręczać na odchodne? Mielibyśmy różne rodzaje: czarne, białe, zielone, czerwone, a dla dzieciaków owocowe albo Rooibosy. Czy sobie lepiej darować i zamówić to ciasto? |
![]() ![]() |
![]() |
#4682 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzięki wszystkim za opinie co do smokingu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A mnie wczoraj wypadło oczko z pierścionka zaręczynowego ![]() ![]() Ale pooglądaliśmy też obrączki i jedne nam się bardzo spodobały, o dziwo - aż 6mm! Ale pewnie bralibyśmy 5mm. Półokrągłe, bardzo klasyczne, całe gładkie i błyszczące - żółte złoto, a jedynie na brzegach chyba 1,5mm białego złota. Tutaj jest ich zdjęcie, ale na zdjęciu są brzydkie ![]() I wczoraj pogadałam jeszcze z teściową i szwagierką trochę o transporcie, trochę o liście gości. W sumie od TŻta będziemy prosić 46 osób, a ode mnie 32 osoby, w tym że nie liczymy dzieci - ich będzie ode mnie ok. 8, a od TŻta nie wiadomo, bo nie wiemy, kto zostawi dziecko w domu, a kto będzie brać. Niektóre osoby zapraszamy z czystej grzeczności i wątpimy, czy przyjdą, więc pewnie ostatecznie będzie ok. 60 osób razem z dziećmi. ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
A Ty masz jakąś zniżkę na herbatę, czy po cenie "sklepowej" byście brali? Bo zaczęłam się zastanawiać, czy jednak też nie pójść na takie rozwiązanie ![]() Edytowane przez Anesthesia Czas edycji: 2013-12-28 o 12:21 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4683 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Dotka90 hm, ja myślę, że lepiej ciasto. Chociaż herbata nie jest złym pomysłem... wyjdzie taniej i bardziej oryginalnie ![]() My chcemy dawać ciasto + wódkę osobom, które będą mało piły albo wcale nie będą pić Anesthesia o kurcze, kapa z pierścionkiem ![]()
#4684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4685 | ||||
Rozeznanie
|
Ad rem masakra! nie wyobrażam sobie takiej sytuacji.. nie rozumiem co mogło kuzynem kierować, żeby wybrać Waszą datę...
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#4686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jakbyście sie zdecydowali na herbate to dawałabym na odchodne -pomysł nietypowy z herbata, nie każdy się może kapnąć że herbata to podziękowanie zamiast ciastek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4687 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() U mnie w głowie ostatnio narodził się pomysł dawania gościom kwiatków z migdałów (widziałam w realu i wygląda super) i do tego przyczepić kartkę z podziękowaniami, nasze imiona i data ślubu. Zdjęcie takiego kwiatka w załączniku, Znalazłam tez fajne pralinki. Nie wiem tylko na co się zdecydować.... Chciałabym bardzo dać gościom takie małe prezenciki, ale już mnie pomału głowa boli od wymyślania, co to może być ![]()
![]() |
#4688 |
Zadomowienie
|
Halina_Ha, witaj!
sądzę, ze nie będzie problemu, możecie zapytać o to przy ustalaniu daty. Ksiądz może Wam zrobić sam nauczki, nasz to nam proponował, ale jakoś nie chcę |
![]() ![]() |
![]() |
#4689 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4690 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że zdania są podzielone, ale z przewagą na TAK
![]() Dołączylibyśmy karteczkę 'dziękujemy, że byliście z nami w tym dniu' ![]() Rabbitka, te mmsy to macie w podziękowaniu, czy coś jeszcze dajecie? Nie chcę żeby to wyszło 'biednie', ale z drugiej strony jak przyjdzie 4 osobowa rodzina, to nie dostaną 1 herbatki, tylko 4 różne ![]() Ew. po prostu w pudełko kartonowe i to w papier ozdobny + wstążeczka, a na pudełku napisane np.: Dla Anny, Jana, Krysi i Krzysia Kowalskich. Wtedy jak goście będą wychodzić, będziemy wiedzieć która paczka dla kogo. Muszę przegadać to z TŻtem i mamą (bo że teściowie będą na NIE, to ja wiem ![]() Myślicie, że wyjdzie to elegancko i z klasą, czy BIEDNIE? Wiecie, wiadomo, oszczędności szukamy gdzie się da, ale też nie chcę wyjść na niewiadomo kogo bo 'nawet ciasta nie było'. Wiem, że wszystkim nie dogodzimy bo jak będzie ciasto, to 'nie takie jak chcieliśmy' albo 'za mało', no ale tak sobie dumam... Z drugiej strony takie pudełeczko ładnie zapakowane wygląda fajnie, a goście w domu by dopiero zobaczyli, co dostali ![]() Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2013-12-28 o 12:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#4691 | |
Zakorzenienie
|
Masakra z tym kuzynem i tym saym terminem slubu.
Na prawdę mój mózg nie ogarnia, co może kierować ludźmi podejmującymi taką decyzję. ![]() Wiem, że zniżanie się do ich poziomu nie było by fajne, ale ja bym chyba nie wytrzymała, zadzwoniła i w imieniu naszych wspólnych gości podziękowała za stworzenie takiego 'problemu'. Albo poprosiła teściową, by do swojego cudownego Chrześniaka zadzwoniła i podziękowała "za możliwość przybycia na jego ślub"! W pale mi się to nie mieści, serio! ![]() Cytat:
Może to dlatego, że u mnie nie a tradycji dawania niczego na odchodne, a ty bardziej nie podoba mi się dawanie ciast. Kupiłam kawał organzy i będę próbowała sama zrobić kwiatka do włosów. ![]() ![]() Dopijam kawkę i lecimy na spacer. Wprost przecudowna jest ta pogoda (u nas 14 stopni). ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4692 |
Zakorzenienie
|
Dobra, a więc moja lista spraw do załatwienia:
- kupić napoje (soki/cola) - ustalić godzinę w USC (nie wcześniej niż 6.03.2014) + zaklepać tę godzinę w Willi Decjusza; zapłacić w Urzędzie i zapłacić w Willi - zaprosić gości ![]() - umówić się na próbną fryzurę, makijaż --> znaleźć w necie inspiracje - kupić PMowi: garnitur, koszulę, krawat/muchę, buty - kupić sobie bieliznę i rajstopy (2 pary) - kupić plastry na odciski - rozchodzić buty - umówić auto na mycie, woskowanie, sprzątanie - zrobić dekorację na auto - wybrać bukiet ślubny i kwiaciarnię - iść na kurs tańca (nie wiem kiedy?) - rozplanować usadzenie gości - zrobić koszyczki ratunkowe - iść na przymiarki sukienki (kwiecień) - załatwić dokumenty z USC (nie wcześniej niż 6.06.2014) - wybrać i kupić prezenty dla rodziców - zabrać mamę i świadkową na ostatnie przymiarki, żeby umiały zasznurować mi sukienkę ![]() - umówić PMa do fryzjera ![]() - rozplanować dzień ślubu (jak będę mieć godzinę ślubu) - skontaktować się z menadżerką sali i ustalić szczegóły Plany do zrealizowania niedługo: - zrobić pudełeczka prezentowe i poprosić świadków o bycie świadkami ![]() - przesłuchać listy piosenek od DJa, uzupełnić swoją - zrobić projekt zaproszeń - zrobić zawieszki na wódkę - zamówić obrączki (wzór wybrany) - zamówić tacę pod obrączki i literki na tort - wybrać cukiernię, zamówić tort, ciasta, paczki (?) - wybrać fryzjerkę, manicurzystkę, zaklepań makijażystkę - kupić wino Żeby się całkiem nie dobijać, lista rzeczy załatwionych ![]() - sala - DJ - fotograf + pomysł na plener - zamówiona sukienka - kupiona wódka - kupione kolczyki - kupione spinki do koszuli dla PMa - kupione buty dla mnie - wybrana makijażystka - wybrana piosenka na pierwszy taniec. |
![]() ![]() |
![]() |
#4693 | |
Wtajemniczenie
|
No, dobiłam się mocno... tym bardziej, że to już drugi raz odkąd go mam jest u jubilera... Na początku grzechotało lekko oczko, to poszłam żeby docisnęli łapkę, a teraz kamień wypadł... jubiler wygląda bardzo porządnie, więc nie wiem, skąd takie akcje...
Cytat:
![]() ![]() Dotka, dzięki za listę! ![]() Edytowane przez Anesthesia Czas edycji: 2013-12-28 o 13:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4694 |
Zakorzenienie
|
An, a jaki to jubiler? Z KRK?
Prezenty na dzień dobry i do widzenia nie wchodzą w grę ![]() Szukać raczej długo nie będziemy, bo tych paczek nie będzie aż tak dużo ![]() Albo po prostu sobie pogrupujemy: dla rodzin, dla par, dla pojedynczych osób. Ja liczę, że poznają się na prezencie, z racji tego, że większość gości wie, gdzie pracuję ![]() Ew. dla niektórych (którzy wiem, że lubią) byłaby kawa smakowa, np. orzechowa, czekoladowa, waniliowa itd. |
![]() ![]() |
![]() |
#4695 | |
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawe prezenty podostawałyście
![]() ja dostałam szkatułkę krem pomadkę pieniądze kopertówkę (pokazywałam wam już ją kiedyś) kosmetyki Cytat:
6:10 kąpiel 7:00 fryzjer ok.8:30 kosmetyczka ok.9:30 ubieranie 10:20 przyjazd TŻ 10:45 musimy być w kancelarii (15 min przed mszą) 11:00 ślub |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4696 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No ja jestem coraz bardziej przekonana do tego herbacianego pomysłu ![]() A jeszcze co do listy, to wydaje mi się że godzinę zaklepujesz po prostu w USC z zastrzeżeniem, że to ślub udzielany w Willi, płacisz te ok. 80zł opłaty urzędowej w USC, a później 400zł przelewasz na konto Willi. Ale nie tak, że musisz jechać i tu i tam zaklepywać godzinę ![]() I przymiarki masz już w kwietniu? Wydaje mi się, że to b. wcześnie, ja dopiero jakoś czerwiec-lipiec... I co masz na myśli mówiąc o dokumentach z USC nie wcześniej niż czerwiec? ![]() Edytowane przez Anesthesia Czas edycji: 2013-12-28 o 13:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4697 |
Zakorzenienie
|
my jesteśmy już po naukach skończyliśmy 22 grudnia i ksiądz podrzucił pomysł podziękowań dla rodziców w kościele bardzo nam się ten pomysł podoba i go wykorzystamy jak będziemy protokół robić itp w maju to podpytamy go jak by to widział itp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4698 |
Zakorzenienie
|
An, pierwszą miarę się zdejmuje w kwietniu.
Ty masz przecież inaczej, bo Ty sukienkę już MASZ, a moja musi się uszyć od podstaw, no to jak ![]() Po kwietniowej przymiarce będą kolejne i tak. Zresztą ja mówiłam, że się odchudzam i im później się da tym lepiej, więc możliwe, że przymiarka będzie w czerwcu (to jest najpóźniej jak się da). |
![]() ![]() |
![]() |
#4699 |
Polka Ogarniaczka
|
Mało kuchni z dymem nie puściłam teraz
![]()
![]() |
#4700 |
Zakorzenienie
|
Cudowne te pralinki na podziekowania dla gosci
![]() Dziewczyny jak myslicie czy wizyta u kosmetyczki i fryzjerki (w tym samym salonie) na godz. 11 to nie za wczesnie? slub na 17:00 Umowilam sie 1.10. na farbowanie wlosow i rzesy 1:1, 3.10. na brwi i paznokcie a 4.10 tylko make up i fryzura |
![]() ![]() |
![]() |
#4701 |
Rozeznanie
|
Dotka mamy je w ramach podziękowania, nic więcej nie będziemy rozdawać. Moim zdaniem goście nie powinni pomyśleć, że biednie, czy tanio, zwłaszcza, że myślisz o personalizacji(mam na myśli, że chcesz wybrać co kto lubi, jeżeli wiesz) uważam, że to bardzo miły gest, z klasą i elegancko i nie trzeba zaraz konsumować bo obeschnie jak ciasto
![]() Sent from my iPhone using Tapatalk
#4702 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Od szefowej premię, z której się mega cieszę! Pokazała gest w tym roku ![]() Od TŻta dostałam - z zamysłem, że będzie do ślubu ![]() Od rodzinki słodycze, kosmetyki... Cytat:
![]() Dzięki za wsparcie w sprawie akcji z kuzynem ![]()
![]() |
#4703 | |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Wpadłam tylko na chwilę przywitać się po świętach ![]() ![]() Ze spraw pozaślubnych chciałam się pochwalić, że wczoraj odebraliśmy płytki ceramiczne do łazienki i kuchni ![]() A ze spraw ślubnych - kupiliśmy wczoraj 180 szt stocka za 17,42 zł/szt! ![]() ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4704 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny przymierzałam dziś tę pierwszą wyglądałam w niej ładnie, pasowałam mi, ale czekam az przywiozą do salonu tę drugą
poza tym ta pierwsza już mi przechodzi bo zobaczylam filmik , na którym znajoma miała taką samą , no i ja już nie chcę jej, za to boję sie, że za szeroka będzie ta druga dla mnie, bo ta idealnie leży i w ogóle
#4705 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4706 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Witam się
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4707 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tyle, że ślub o 15 może któraś z dziewczyn, która ma ślub o tej samej godzinie ma już plan dnia i mnie natchnie? :P Dotka90 pomysł z herbatą bardzo fajny, ale to zamiennie za ciasto? bo my ciasto chcemy rozdawać na odchodne + wino, a myśleliśmy, że na początku, każdemu przy nakryciu dawać jakiś prezencik dodatkowo, ale z tego co piszecie dziewczyny to już chyba za dużo będzie? może wystarczy, że zrobimy winietki z jabłkami, a na odchodne damy co mamy dać bez zbędnych kombinacji? Reasumując - pomysł z herbatką bardzo fajny i oryginalny ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4708 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4709 |
Zakorzenienie
|
mimi bo jeszcze strasznie duzo tego
![]() Karen, tak, zamiast ciasta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4710 | |
Zakorzenienie
|
ysia Świetne obrączki, taka klasyka bardzo mi się podoba
![]() Cytat:
namisek1990 Świetny wybór z garniakiem ![]() Ad rem O kurczę, bardzo nieciekawa sytuacja. Czemu naszło ich na ten dzień - bo domyślam się, że wiedzieli o Waszym wyborze tej daty? Gośćmi się nie przejmuj, może się okazać, że trochę osób będzie chciało w pierwszej kolejności świętować z Wami. Na naszym weselu rodzina i znajomi TŻ-ta (niektórzy nawet wspólni) będą stanowili większość, ja się tym nie przejmuję. Bardzo życzliwi ludzie; myślimy żeby było trochę integrujących zabaw na pierwsze przełamanie lodów. (A jakbym była naprawdę złośliwa, to zrobiłabym zaproszenia bardzo wcześnie i rozdała tatmej części rodziny, a w pierwszej części kuzynowi i udawała, że o niczym nie wiem ![]() misia Nabieraj zdrowia, na pewno sprawy sylwestrowe, makijażowe i obrączkowe nastrajają pozytywnie ![]() anka1897 Mam nadzieję, że to nic poważnego. Wracaj szybko do zdrowia ![]() Dotka90 Bardzo na tak z pomysłem na herbatę w prezencie. Wg mnie wcale nie biednie. Ciasta też mogą być "biednie" - małe porcyjki w plastikowym opakowaniu, które przeszło dużo zgniatania. Anesthesia Świetny wzór obrączek ![]() iLoNuS_ktl ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:59.