Śnieżek z nieba lekko prószy, ślubny sezon wkrótce ruszy! PM 2014 cz. 22 - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-28, 12:10   #4681
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Śnieżek z nieba lekko prószy, ślubny sezon wkrótce ruszy! PM 2014 cz. 22

Dziewczyny mam pytanie odnośnie prezentów w ramach podziękowań dla gości.

Mieliśmy im dawać ciasto, ale tak mnie natchnęło:

jak wiecie, pracuję w herbaciarni, co myślicie o tym, gdyby każdy w ramach podziękowań dostał od nas 1 torebeczkę herbaty (50g)?
Koszt na 70 osób wyniósłby ok. 600zł, paczki z ciastem ok. 1300zł.

Bardzo Was proszę o opinię, co sądzicie na ten temat?

I druga kwestia: jeśli to byłoby ok, to każdemu herbatę w torebeczce położyć przy talerzu przed weselem, czy wręczać na odchodne?
Mielibyśmy różne rodzaje: czarne, białe, zielone, czerwone, a dla dzieciaków owocowe albo Rooibosy.

Czy sobie lepiej darować i zamówić to ciasto?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 12:17   #4682
Anesthesia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasia1201 Pokaż wiadomość
Witam moje drogie praktycznie po świętach. Stół świąteczny wysprzątany- od jutra zaczynam dietę ciężko jest być Pm-ką w święta kiepsko mi się widzi trzymać formę a co dopiero zrzucić parę kilo. Ze spraw ślubnych nieoczekiwanie rozwiązał mi się częściowo problem biżuterii bo mój "Mikołaj" przyniósł mi kolczyki z diamentami I jak tu za niego nie wyjść??
Piękne kolczyki!

Dzięki wszystkim za opinie co do smokingu
Cytat:
Napisane przez ysia Pokaż wiadomość
Ekstra stylizacja ! Mój bedzie miał muche i koszule do muchy ze zwykłym klasycznym garniturem , wiec myśle ze każdy bedzie pasował !
Pewnie koniec końców też postawimy na takie rozwiązanie, bo chcemy mu kupić ubranie, w którym jeszcze kiedyś gdzieś wyjdzie, a smoking to raczej tylko na własny ślub

Cytat:
Napisane przez marlenqa22 Pokaż wiadomość
Sorki za spam ale.... właśnie się dowiedziałam że przedłużyli mi umowę w pracy na następny rok i mam do 31.12.2014r.
Bezrobocie narazie nie grozi jedna z lepszych wiadomości ostatnio oprócz wiadomo, przygotowań ślubnych
Super, gratuluję!
Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Jezuuu, ja muszę zrobić sobie jakąś listę co kiedy mamy załatwić, bo od stycznia czas będzie mega leciał, a my jeszcze mamy sporo do załatwienia i żeby się nie okazało, że czegoś nie zdążymy...
Jak zrobisz, to się podziel Bo mnie się wydaje że niby niedużo, a z drugiej strony, że dużo i sama nie wiem... najważniejsze to obrączki, termin w USC, garnitur, ciasta i zaproszenia, a reszta to w zasadzie jest...?

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Dziewczyny kupiliśmy garnitur!! Jest granatowy i do tego krawat kobaltowy (by pasował do mojej biżuterii). Jestem przeszczęśliwa, że wybił sobie z głowy ten biały! Jak tylko zobaczyłam go mówię do TŻ: ten!!! A on się zgodził. Okazało się, że nieco jaśniejszy miał Al Pacino w "Scarface" tylko, że inny krój. Zatem TŻ postawił na swoim w pewien sposób i ja na swoim . Coś takiego tyle, że TŻta nieco ciemniejszy:
Gratuluję! Fajnie musi wyglądać
Cytat:
Napisane przez Ad rem Pokaż wiadomość
Witam się poświątecznie. Z newsów - kuzyn TŻta się żeni tego samego dnia co my Wiedzieli, że nasz ślub jest w sierpniu i - nie wiem czy złośliwie czy co - ustalili taką samą datę. Co więcej, sami się nie przyznali, dowiedzieliśmy się od cioci TŻta Nie dość, ze TŻ ma małą rodzinę to teraz jeszcze odpada 8-16 gości
Współczuję ogromnie... masakra, takich numerów się w rodzinie nie robi! Wg mnie to bardzo źle o nim świadczy...

A mnie wczoraj wypadło oczko z pierścionka zaręczynowego Mam jedno duże i obok niego 6 mniejszych i jedno z tych mniejszych wypadło... na szczęście znaleźliśmy je i dzisiaj zanieśliśmy pierścionek do jubilera, do odbioru w poniedziałek... ale dziwi mnie to, bo zaczepiłam łapką o nitkę jeansów i łapka się odgięła, myślałam, że białe złoto jest twardsze
Ale pooglądaliśmy też obrączki i jedne nam się bardzo spodobały, o dziwo - aż 6mm! Ale pewnie bralibyśmy 5mm. Półokrągłe, bardzo klasyczne, całe gładkie i błyszczące - żółte złoto, a jedynie na brzegach chyba 1,5mm białego złota. Tutaj jest ich zdjęcie, ale na zdjęciu są brzydkie No i w rzeczywistości nie było tego "przejścia" w postaci wgłębienia, tylko były całkowicie na gładko zrobione - http://mon-mar.com.pl/files/Gfx/4f4e...c1d-h_-_21.jpg

I wczoraj pogadałam jeszcze z teściową i szwagierką trochę o transporcie, trochę o liście gości. W sumie od TŻta będziemy prosić 46 osób, a ode mnie 32 osoby, w tym że nie liczymy dzieci - ich będzie ode mnie ok. 8, a od TŻta nie wiadomo, bo nie wiemy, kto zostawi dziecko w domu, a kto będzie brać. Niektóre osoby zapraszamy z czystej grzeczności i wątpimy, czy przyjdą, więc pewnie ostatecznie będzie ok. 60 osób razem z dziećmi.

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:

jak wiecie, pracuję w herbaciarni, co myślicie o tym, gdyby każdy w ramach podziękowań dostał od nas 1 torebeczkę herbaty (50g)?

I druga kwestia: jeśli to byłoby ok, to każdemu herbatę w torebeczce położyć przy talerzu przed weselem, czy wręczać na odchodne?
Mielibyśmy różne rodzaje: czarne, białe, zielone, czerwone, a dla dzieciaków owocowe albo Rooibosy.

Wg mnie to bardzo fajny pomysł, ale to zależy też od przyjętych zwyczajów. U nas paczki na odchodne to taki duży standard, że raczej nie mamy "odwagi" od niego odejść, tzn. po prostu tak się przyjęło i myślę, że goście o wiele bardziej spodziewają się ciast, niż herbaty i mogą się zdziwić,że na odchodne by nic nie dostali. Bo torebeczki herbaty to wg mnie zdecydowanie do położenia na talerzyku przed weselem, niż "wręczać" taką torebeczkę na odchodne.
A Ty masz jakąś zniżkę na herbatę, czy po cenie "sklepowej" byście brali? Bo zaczęłam się zastanawiać, czy jednak też nie pójść na takie rozwiązanie

Edytowane przez Anesthesia
Czas edycji: 2013-12-28 o 12:21
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 12:19   #4683
Waniliova
Zakorzenienie

Hej

Dotka90 hm, ja myślę, że lepiej ciasto. Chociaż herbata nie jest złym pomysłem... wyjdzie taniej i bardziej oryginalnie ciasto na prawie każdym weselu się daje

My chcemy dawać ciasto + wódkę osobom, które będą mało piły albo wcale nie będą pić

Anesthesia o kurcze, kapa z pierścionkiem też mam z białego złota
Stary 2013-12-28, 12:22   #4684
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:

Z jednej strony fajny pomysł, a z drugiej ryzykowny. Ale ja jestem zdania, że i tak wszystkim się nie dogodzi Ja bym z chęcią herbatę przygarnęła ciasto zresztą też A że wyjdzie taniej to tym bardziej na plus
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 12:22   #4685
rabbitka
Rozeznanie

Ad rem masakra! nie wyobrażam sobie takiej sytuacji.. nie rozumiem co mogło kuzynem kierować, żeby wybrać Waszą datę...

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
my na 90 osob kupilismy 50 butelek wina! ponioslo nas haha

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
dobrego wina nigdy za wiele
Cytat:
Napisane przez anka1897 Pokaż wiadomość

trzeba do pracy się wziąć a ja w szpitalu leżę

Jezeli planujecie zakup jeszcze innych alkoholi sądzę ze wystarczy. Jeśli nie dokupilabym jeszcze z 20 butelek, tym bardziej ze możecie je zwrócić.

ad rem po prostu brak słów. i to w dodatku bliska rodzina.

Ja znowu odpoczywam w szpitalu, zostałam w nocy przyjęta na oddział. Na chwilę obecna Sylwestra spedze w szpitalnym łóżku ;(

biedulko! zdowiej! mam nadzieje, że nic poważnego i szbko Ci się poprawi

Cytat:

bardzo fajny i oryginalny pomysł, podoba mi się, ja bym położyła prz talerzach my będziemy mieć spersonalizowane M&M's doczepione do winetek.

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość

A mnie wczoraj wypadło oczko z pierścionka zaręczynowego Mam jedno duże i obok niego 6 mniejszych i jedno z tych mniejszych wypadło... na szczęście znaleźliźmy je i dzisiaj zanieśliśmy pierścionek do jubilera, do odbioru w poniedziałek... ale dziwi mnie to, bo zaczepiłam łapką o nitkę jeansów i łapka się odgięła, myślałam, że białe złoto jest twardsze
Ale pooglądaliśmy też obrączki i jedne nam się bardzo spodobały, o dziwo - aż 6mm! Ale pewnie bralibyśmy 5mm. Półokrągłe, bardzo klasyczne, całe gładkie i błyszczące - żółte złoto, a jedynie na brzegach chyba 1,5mm białego złota. Tutaj jest ich zdjęcie, ale na zdjęciu są brzydkie No i w rzeczywistości nie było tego "przejścia" w postaci wgłębienia, tylko były całkowicie na gładko zrobione - http://mon-mar.com.pl/files/Gfx/4f4e...c1d-h_-_21.jpg
ojej! dobrze, że znalazłaś i da się naprawić!

18.6.14

rabbitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 12:33   #4686
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:

pomysł fajny, ale ja tak jak Anesthesia, nie zaryzykowałabym złamania "tradycji" ciasta na odchodne
jakbyście sie zdecydowali na herbate to dawałabym na odchodne -pomysł nietypowy z herbata, nie każdy się może kapnąć że herbata to podziękowanie zamiast ciastek

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-12-28, 12:35   #4687
no_doubt
Wtajemniczenie

Cytat:

Pomysł oryginalny

U mnie w głowie ostatnio narodził się pomysł dawania gościom kwiatków z migdałów (widziałam w realu i wygląda super) i do tego przyczepić kartkę z podziękowaniami, nasze imiona i data ślubu. Zdjęcie takiego kwiatka w załączniku, Znalazłam tez fajne pralinki. Nie wiem tylko na co się zdecydować....
Chciałabym bardzo dać gościom takie małe prezenciki, ale już mnie pomału głowa boli od wymyślania, co to może być
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2066_1.jpg (7,8 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5798_0.jpg (10,1 KB, 25 załadowań)

TEN dzień: 09.08.2014
Nasze największe szczęście: 18.05.2016 r.
no_doubt jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-28, 12:38   #4688
cude
Zadomowienie

Halina_Ha, witaj!
sądzę, ze nie będzie problemu, możecie zapytać o to przy ustalaniu daty. Ksiądz może Wam zrobić sam nauczki, nasz to nam proponował, ale jakoś nie chcę
cude jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 12:40   #4689
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:

według mnie to super pomysł! do herbatek możecie dołączyć karteczkę z napisem "dziękujemy" albo coś takiego ale dałabym je raczej na odchodne, żeby goście nie czuli się jakby wychodzili z pustymi rękoma.
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 12:51   #4690
Dotka90
Zakorzenienie

Widzę, że zdania są podzielone, ale z przewagą na TAK
Dołączylibyśmy karteczkę 'dziękujemy, że byliście z nami w tym dniu'

Rabbitka, te mmsy to macie w podziękowaniu, czy coś jeszcze dajecie?

Nie chcę żeby to wyszło 'biednie', ale z drugiej strony jak przyjdzie 4 osobowa rodzina, to nie dostaną 1 herbatki, tylko 4 różne Dodatkowo, jak będzie rodzina, to można herbatki zapakować w celofan + obwiązać wstążką coś jak tu po lewej stronie .
Ew. po prostu w pudełko kartonowe i to w papier ozdobny + wstążeczka, a na pudełku napisane np.:
Dla Anny, Jana, Krysi i Krzysia Kowalskich.
Wtedy jak goście będą wychodzić, będziemy wiedzieć która paczka dla kogo.

Muszę przegadać to z TŻtem i mamą (bo że teściowie będą na NIE, to ja wiem )

Myślicie, że wyjdzie to elegancko i z klasą, czy BIEDNIE?
Wiecie, wiadomo, oszczędności szukamy gdzie się da, ale też nie chcę wyjść na niewiadomo kogo bo 'nawet ciasta nie było'. Wiem, że wszystkim nie dogodzimy bo jak będzie ciasto, to 'nie takie jak chcieliśmy' albo 'za mało', no ale tak sobie dumam...

Z drugiej strony takie pudełeczko ładnie zapakowane wygląda fajnie, a goście w domu by dopiero zobaczyli, co dostali

Edytowane przez Dotka90
Czas edycji: 2013-12-28 o 12:55
Stary 2013-12-28, 12:58   #4691
ijaa
Zakorzenienie

Masakra z tym kuzynem i tym saym terminem slubu.
Na prawdę mój mózg nie ogarnia, co może kierować ludźmi podejmującymi taką decyzję.
Wiem, że zniżanie się do ich poziomu nie było by fajne, ale ja bym chyba nie wytrzymała, zadzwoniła i w imieniu naszych wspólnych gości podziękowała za stworzenie takiego 'problemu'.
Albo poprosiła teściową, by do swojego cudownego Chrześniaka zadzwoniła i podziękowała "za możliwość przybycia na jego ślub"!
W pale mi się to nie mieści, serio!

Cytat:

Mnie się ten pomysł bardzoooooooooooooo podoba.
Może to dlatego, że u mnie nie a tradycji dawania niczego na odchodne, a ty bardziej nie podoba mi się dawanie ciast.

Kupiłam kawał organzy i będę próbowała sama zrobić kwiatka do włosów. Ciekawe co mi z tego wyjdzie.

Dopijam kawkę i lecimy na spacer. Wprost przecudowna jest ta pogoda (u nas 14 stopni).

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-28, 13:05   #4692
Dotka90
Zakorzenienie

Dobra, a więc moja lista spraw do załatwienia:

- kupić napoje (soki/cola)
- ustalić godzinę w USC (nie wcześniej niż 6.03.2014) + zaklepać tę godzinę w Willi Decjusza; zapłacić w Urzędzie i zapłacić w Willi
- zaprosić gości (maj/czerwiec)
- umówić się na próbną fryzurę, makijaż --> znaleźć w necie inspiracje
- kupić PMowi: garnitur, koszulę, krawat/muchę, buty
- kupić sobie bieliznę i rajstopy (2 pary)
- kupić plastry na odciski
- rozchodzić buty
- umówić auto na mycie, woskowanie, sprzątanie
- zrobić dekorację na auto
- wybrać bukiet ślubny i kwiaciarnię
- iść na kurs tańca (nie wiem kiedy?)
- rozplanować usadzenie gości
- zrobić koszyczki ratunkowe
- iść na przymiarki sukienki (kwiecień)
- załatwić dokumenty z USC (nie wcześniej niż 6.06.2014)
- wybrać i kupić prezenty dla rodziców
- zabrać mamę i świadkową na ostatnie przymiarki, żeby umiały zasznurować mi sukienkę
- umówić PMa do fryzjera (parę dni przed ślubem)
- rozplanować dzień ślubu (jak będę mieć godzinę ślubu)
- skontaktować się z menadżerką sali i ustalić szczegóły

Plany do zrealizowania niedługo:

- zrobić pudełeczka prezentowe i poprosić świadków o bycie świadkami
- przesłuchać listy piosenek od DJa, uzupełnić swoją
- zrobić projekt zaproszeń
- zrobić zawieszki na wódkę
- zamówić obrączki (wzór wybrany)
- zamówić tacę pod obrączki i literki na tort
- wybrać cukiernię, zamówić tort, ciasta, paczki (?)
- wybrać fryzjerkę, manicurzystkę, zaklepań makijażystkę
- kupić wino

Żeby się całkiem nie dobijać, lista rzeczy załatwionych
- sala
- DJ
- fotograf + pomysł na plener
- zamówiona sukienka
- kupiona wódka
- kupione kolczyki
- kupione spinki do koszuli dla PMa
- kupione buty dla mnie
- wybrana makijażystka
- wybrana piosenka na pierwszy taniec.
Stary 2013-12-28, 13:05   #4693
Anesthesia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Waniliova Pokaż wiadomość
Anesthesia o kurcze, kapa z pierścionkiem też mam z białego złota
No, dobiłam się mocno... tym bardziej, że to już drugi raz odkąd go mam jest u jubilera... Na początku grzechotało lekko oczko, to poszłam żeby docisnęli łapkę, a teraz kamień wypadł... jubiler wygląda bardzo porządnie, więc nie wiem, skąd takie akcje...

Cytat:
Widzę, że zdania są podzielone, ale z przewagą na TAK
Dołączylibyśmy karteczkę 'dziękujemy, że byliście z nami w tym dniu'

Rabbitka, te mmsy to macie w podziękowaniu, czy coś jeszcze dajecie?

Nie chcę żeby to wyszło 'biednie', ale z drugiej strony jak przyjdzie 4 osobowa rodzina, to nie dostaną 1 herbatki, tylko 4 różne Dodatkowo, jak będzie rodzina, to można herbatki zapakować w celofan + obwiązać wstążką coś jak tu po lewej stronie .
Ew. po prostu w pudełko kartonowe i to w papier ozdobny + wstążeczka, a na pudełku napisane np.:
Dla Anny, Jana, Krysi i Krzysia Kowalskich.
Wtedy jak goście będą wychodzić, będziemy wiedzieć która paczka dla kogo.

Muszę przegadać to z TŻtem i mamą (bo że teściowie będą na NIE, to ja wiem )

Myślicie, że wyjdzie to elegancko i z klasą, czy BIEDNIE?
Wiecie, wiadomo, oszczędności szukamy gdzie się da, ale też nie chcę wyjść na niewiadomo kogo bo 'nawet ciasta nie było'. Wiem, że wszystkim nie dogodzimy bo jak będzie ciasto, to 'nie takie jak chcieliśmy' albo 'za mało', no ale tak sobie dumam...

Z drugiej strony takie pudełeczko ładnie zapakowane wygląda fajnie, a goście w domu by dopiero zobaczyli, co dostali
Problem z podpisanymi paczuszkami może być taki, że będziecie długo szukać tej odpowiedniej Ja bym doceniła taki gest, wg mnie herbata jest fajniejsza od ciasta, ale właśnie sporo ludzi może się nie poznać i stwierdzić, że biednie. Gdyby nie ograniczenia kasą to bym herbaty dała na dzień dobry, a ciasto na odchodne

Dotka, dzięki za listę!

Czas edycji: 2013-12-28 o 13:07
Stary 2013-12-28, 13:07   #4694
Dotka90
Zakorzenienie

An, a jaki to jubiler? Z KRK?
Prezenty na dzień dobry i do widzenia nie wchodzą w grę

Szukać raczej długo nie będziemy, bo tych paczek nie będzie aż tak dużo
Albo po prostu sobie pogrupujemy: dla rodzin, dla par, dla pojedynczych osób.

Ja liczę, że poznają się na prezencie, z racji tego, że większość gości wie, gdzie pracuję

Ew. dla niektórych (którzy wiem, że lubią) byłaby kawa smakowa, np. orzechowa, czekoladowa, waniliowa itd.
Stary 2013-12-28, 13:11   #4695
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

Bardzo ciekawe prezenty podostawałyście

ja dostałam szkatułkę krem pomadkę pieniądze kopertówkę (pokazywałam wam już ją kiedyś) kosmetyki

Cytat:
Napisane przez fascinata Pokaż wiadomość
Dziewczynki, a jak planujecie sobie zajęcia w ten Wielki Dzień? Tzn o której wstajecie, o której fryzjer i makijaż, błogosławieństwo itp
6:00 pobudka
6:10 kąpiel
7:00 fryzjer
ok.8:30 kosmetyczka
ok.9:30 ubieranie
10:20 przyjazd TŻ
10:45 musimy być w kancelarii (15 min przed mszą)
11:00 ślub
punktu widzenia w każdej chwili.

Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:18   #4696
Anesthesia
Wtajemniczenie

Cytat:
An, a jaki to jubiler? Z KRK?
Prezenty na dzień dobry i do widzenia nie wchodzą w grę

Szukać raczej długo nie będziemy, bo tych paczek nie będzie aż tak dużo
Albo po prostu sobie pogrupujemy: dla rodzin, dla par, dla pojedynczych osób.

Ja liczę, że poznają się na prezencie, z racji tego, że większość gości wie, gdzie pracuję

Ew. dla niektórych (którzy wiem, że lubią) byłaby kawa smakowa, np. orzechowa, czekoladowa, waniliowa itd.
Jubiler z Krosna, jakiś prywatny, ale salon jest naprawdę ładny, duży, ładna biżuteria itp. Nie jakaś ciasna kanciapka z zaśniedziałymi pierścionkami

No ja jestem coraz bardziej przekonana do tego herbacianego pomysłu

A jeszcze co do listy, to wydaje mi się że godzinę zaklepujesz po prostu w USC z zastrzeżeniem, że to ślub udzielany w Willi, płacisz te ok. 80zł opłaty urzędowej w USC, a później 400zł przelewasz na konto Willi. Ale nie tak, że musisz jechać i tu i tam zaklepywać godzinę
I przymiarki masz już w kwietniu? Wydaje mi się, że to b. wcześnie, ja dopiero jakoś czerwiec-lipiec...
I co masz na myśli mówiąc o dokumentach z USC nie wcześniej niż czerwiec? Jak my bierzemy cywilny i nasze papiery są w krakowskim USC to chyba nie trzeba nic "załatwiać"?

Czas edycji: 2013-12-28 o 13:21
Stary 2013-12-28, 13:23   #4697
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

my jesteśmy już po naukach skończyliśmy 22 grudnia i ksiądz podrzucił pomysł podziękowań dla rodziców w kościele bardzo nam się ten pomysł podoba i go wykorzystamy jak będziemy protokół robić itp w maju to podpytamy go jak by to widział itp
punktu widzenia w każdej chwili.

Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:24   #4698
Dotka90
Zakorzenienie

An, pierwszą miarę się zdejmuje w kwietniu.
Ty masz przecież inaczej, bo Ty sukienkę już MASZ, a moja musi się uszyć od podstaw, no to jak W Byszycach np. zdejmują miarę już w styczniu (na wrześniowy ślub, tak mi babka mówiła).
Po kwietniowej przymiarce będą kolejne i tak. Zresztą ja mówiłam, że się odchudzam i im później się da tym lepiej, więc możliwe, że przymiarka będzie w czerwcu (to jest najpóźniej jak się da).
Stary 2013-12-28, 13:34   #4699
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Mało kuchni z dymem nie puściłam teraz

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:45   #4700
mmona24
Zakorzenienie

GG do mmona24

Cudowne te pralinki na podziekowania dla gosci

Dziewczyny jak myslicie czy wizyta u kosmetyczki i fryzjerki (w tym samym salonie) na godz. 11 to nie za wczesnie? slub na 17:00
Umowilam sie 1.10. na farbowanie wlosow i rzesy 1:1,
3.10. na brwi i paznokcie
a 4.10 tylko make up i fryzura

Wymieniam się

Bloguje
mmona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:50   #4701
rabbitka
Rozeznanie

Dotka mamy je w ramach podziękowania, nic więcej nie będziemy rozdawać. Moim zdaniem goście nie powinni pomyśleć, że biednie, czy tanio, zwłaszcza, że myślisz o personalizacji(mam na myśli, że chcesz wybrać co kto lubi, jeżeli wiesz) uważam, że to bardzo miły gest, z klasą i elegancko i nie trzeba zaraz konsumować bo obeschnie jak ciasto

Sent from my iPhone using Tapatalk

18.6.14

rabbitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 13:58   #4702
Ad rem
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
ale to też zależy czy się rozdaje wódkę czy nie. my np. będziemy rozdawali wino, więc do tych 130 butelek wódki dokupujemy około 50-60 butelek wina + 5 butelek śliwowicy + 3 butelki whisky + kilka butelek bimbru + piwo moim zdaniem spokojnie wystarczy, a jak już będzie ostateczna lista gości to zweryfikuje się wszystko jeszcze raz i najwyżej dokupi
Dużo alkoholu macie My zakupiliśmy 135 butelek na około 120 gości, a planujemy rozdawać każdej parze po butelce na odchodne. No ale będzie też wino, nie każdy też jest w stanie wybombać 0,5l w jedną noc, tak, ze powinno starczyć

Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo Pokaż wiadomość
cześć

Jak po świętach? co ciekawego dostałyście pod choinkę??
Od szefowej premię, z której się mega cieszę! Pokazała gest w tym roku
Od TŻta dostałam - z zamysłem, że będzie do ślubu
Od rodzinki słodycze, kosmetyki...

Cytat:

Ja bym się z herbatki ucieszyła, uważam, ze pomysł jest oryginalny i niebanalny - a wszystkim i tak nie dogodzicie

Dzięki za wsparcie w sprawie akcji z kuzynem

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 15:15   #4703
iLoNuS_ktl
Zadomowienie

Hej
Wpadłam tylko na chwilę przywitać się po świętach Mam nadzieję, że u Was wszystko było ok i sobie wypoczęłyście
Ze spraw pozaślubnych chciałam się pochwalić, że wczoraj odebraliśmy płytki ceramiczne do łazienki i kuchni
A ze spraw ślubnych - kupiliśmy wczoraj 180 szt stocka za 17,42 zł/szt!

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
ja wstanę koło 8:00, na 10:00 do fryzjera, na 12:00 do makijażystki, a na 16:00 do kościoła
Ten sam dzień - identyczny plan
iLoNuS_ktl jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-28, 15:25   #4704
karolinuuusia
Zakorzenienie

Dziewczyny przymierzałam dziś tę pierwszą wyglądałam w niej ładnie, pasowałam mi, ale czekam az przywiozą do salonu tę drugą

poza tym ta pierwsza już mi przechodzi bo zobaczylam filmik , na którym znajoma miała taką samą , no i ja już nie chcę jej, za to boję sie, że za szeroka będzie ta druga dla mnie, bo ta idealnie leży i w ogóle
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg calvadas2.jpg (42,5 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg calvadas3.jpg (47,4 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg fergie1.jpg (50,7 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg fergie2.jpg (51,9 KB, 27 załadowań)

Alicja

karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 15:42   #4705
Lemon_Drop
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iLoNuS_ktl Pokaż wiadomość
Hej
A ze spraw ślubnych - kupiliśmy wczoraj 180 szt stocka za 17,42 zł/szt! [COLOR="Silver"]
Jaka cena gdzie kupowaliście?
Stary 2013-12-28, 15:45   #4706
mimi_77
Zakorzenienie

Witam się

Cytat:
Napisane przez Ad rem Pokaż wiadomość
osz Ty! super cena! Gratuluję

Piękne

Witam się poświątecznie. Z newsów - kuzyn TŻta się żeni tego samego dnia co my Wiedzieli, że nasz ślub jest w sierpniu i - nie wiem czy złośliwie czy co - ustalili taką samą datę. Co więcej, sami się nie przyznali, dowiedzieliśmy się od cioci TŻta Nie dość, ze TŻ ma małą rodzinę to teraz jeszcze odpada 8-16 gości

Z tego wszystkiego się pochorowałam i siedzę z gorączką..

Witam nowe PMki!
ja pierdziele... ale bym się wściekła, brak słow...

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Witam! Jak tam po Świętach dziewczyny? Ja jeszcze jestem w amoku

asiulek8
Nie powinno być problemu u jubilera z kolczykami.

olena90
To Wasz wybór, jeśli dobrze czujecie się z tym co postanowiliście to nie widzę w tym nic złego.

velika
Fajnie, że zrobiłaś taką listę zazdroszczę ja jakoś skupić się na tym nie mogę...

ysia
bardzo ładnie się prezentuje!

KasiaK_080290
Rozczuliłam się słuchając tej piosenki... oj..

Dziewczyny kupiliśmy garnitur!! Jest granatowy i do tego krawat kobaltowy (by pasował do mojej biżuterii). Jestem przeszczęśliwa, że wybił sobie z głowy ten biały! Jak tylko zobaczyłam go mówię do TŻ: ten!!! A on się zgodził. Okazało się, że nieco jaśniejszy miał Al Pacino w "Scarface" tylko, że inny krój. Zatem TŻ postawił na swoim w pewien sposób i ja na swoim . Coś takiego tyle, że TŻta nieco ciemniejszy:
gratuluję garnituru. bardzo fajny kolor musi mieć

Cytat:
rozumiem Cię doskonale!
teraz zaczynam doceniać jak cudownie było na następny dzień po zaręczynach pojechać w jedno miejsce i z buta je zarezerwować :P
dokładnie.. na początku myślałam, że to głupota ale widze z perspektywy czasu , że też dobrze zrobiliśmy.

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
hej
ja wrocilam do zywych po akcji - szpital- nerki.
schudlam 3 kg przez to wszystko

teraz jestem u fryzjera- podcinam konce i sie farbuje wieczorem wybieram sie z TZ i znajomymi do kina

na sylwestra idziemy na sale na BAL ;d
umowilam sie na makijaz na sylwestra, do tej kobitki co mnie do slubu bedzie malowac

ze spraw slubnych - bierzemy sie za wybieranie zaproszen i do konca stycznia chcemy zamowic!

9 lutego sa u nas targi i mamy zamiar isc i wybrac jakies obraczki.

trzymaj się i zdrowiej! gratuluje balu

Cytat:
ale to też zależy czy się rozdaje wódkę czy nie. my np. będziemy rozdawali wino, więc do tych 130 butelek wódki dokupujemy około 50-60 butelek wina + 5 butelek śliwowicy + 3 butelki whisky + kilka butelek bimbru + piwo moim zdaniem spokojnie wystarczy, a jak już będzie ostateczna lista gości to zweryfikuje się wszystko jeszcze raz i najwyżej dokupi

poza tym, jak rozmawiałam z moim tatą: "na pierwszy dzień na pewno wystarczy, zobaczymy jaka będzie sytuacja i najwyżej w niedzielę dopołudnia szybki zakup w całoobowym tesco i się uzupełni zapasy"
tak więc po co się spinać
temat wódki głęboki jak ocean.. sama już nie wiem. mamy 140 gosci, kupione 150 butelek. osobno bedzie na bramy wiec te 150 na dwu dniowe wesele. wg mnie starczy. wg TŻ - dokupić. wg jego rodziny - nie starczy. byłam w szoku ale uargumentowali mi to: u siostry TŻ było 90 osob a kupili 100 butelek. po dwudniowym weselu zostały uwaga... 4 butelki. nie rozdawali no bo jak.. mówią, że na poprawinach na poczatku idzie piwo, dużooo piwa. a potem jak zaszumi to ludzie piją co popadnie, tym bardziej ze nie ma ani kamery ani foto. a polowa gosci przyjezdza na dluzszy czas , a kilkoro ma swoje biznesy wiec nie idą do roboty w pon, kilku już zapowiedziało, że weźmie wolne. nasza szefowa od kateringu mówiła, że starczy 0,5 na osobe tym bardziej, że będą wina i inne alko, a dzieci i starsi tyle nie piją... eh już sama nie wiem.

Cytat:
Napisane przez anka1897 Pokaż wiadomość

trzeba do pracy się wziąć a ja w szpitalu leżę

Jezeli planujecie zakup jeszcze innych alkoholi sądzę ze wystarczy. Jeśli nie dokupilabym jeszcze z 20 butelek, tym bardziej ze możecie je zwrócić.

ad rem po prostu brak słów. i to w dodatku bliska rodzina.

Ja znowu odpoczywam w szpitalu, zostałam w nocy przyjęta na oddział. Na chwilę obecna Sylwestra spedze w szpitalnym łóżku ;(

co się dzieje?

Cytat:
Dobra, a więc moja lista spraw do załatwienia:

- kupić napoje (soki/cola)
- ustalić godzinę w USC (nie wcześniej niż 6.03.2014) + zaklepać tę godzinę w Willi Decjusza; zapłacić w Urzędzie i zapłacić w Willi
- zaprosić gości (maj/czerwiec)
- umówić się na próbną fryzurę, makijaż --> znaleźć w necie inspiracje
- kupić PMowi: garnitur, koszulę, krawat/muchę, buty
- kupić sobie bieliznę i rajstopy (2 pary)
- kupić plastry na odciski
- rozchodzić buty
- umówić auto na mycie, woskowanie, sprzątanie
- zrobić dekorację na auto
- wybrać bukiet ślubny i kwiaciarnię
- iść na kurs tańca (nie wiem kiedy?)
- rozplanować usadzenie gości
- zrobić koszyczki ratunkowe
- iść na przymiarki sukienki (kwiecień)
- załatwić dokumenty z USC (nie wcześniej niż 6.06.2014)
- wybrać i kupić prezenty dla rodziców
- zabrać mamę i świadkową na ostatnie przymiarki, żeby umiały zasznurować mi sukienkę
- umówić PMa do fryzjera (parę dni przed ślubem)
- rozplanować dzień ślubu (jak będę mieć godzinę ślubu)
- skontaktować się z menadżerką sali i ustalić szczegóły

Plany do zrealizowania niedługo:

- zrobić pudełeczka prezentowe i poprosić świadków o bycie świadkami
- przesłuchać listy piosenek od DJa, uzupełnić swoją
- zrobić projekt zaproszeń
- zrobić zawieszki na wódkę
- zamówić obrączki (wzór wybrany)
- zamówić tacę pod obrączki i literki na tort
- wybrać cukiernię, zamówić tort, ciasta, paczki (?)
- wybrać fryzjerkę, manicurzystkę, zaklepań makijażystkę
- kupić wino

Żeby się całkiem nie dobijać, lista rzeczy załatwionych
- sala
- DJ
- fotograf + pomysł na plener
- zamówiona sukienka
- kupiona wódka
- kupione kolczyki
- kupione spinki do koszuli dla PMa
- kupione buty dla mnie
- wybrana makijażystka
- wybrana piosenka na pierwszy taniec.
czemu się dołowac? najważniejsze macie załatwione

Cytat:
Napisane przez iLoNuS_ktl Pokaż wiadomość
Hej
Wpadłam tylko na chwilę przywitać się po świętach Mam nadzieję, że u Was wszystko było ok i sobie wypoczęłyście
Ze spraw pozaślubnych chciałam się pochwalić, że wczoraj odebraliśmy płytki ceramiczne do łazienki i kuchni
A ze spraw ślubnych - kupiliśmy wczoraj 180 szt stocka za 17,42 zł/szt!

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Ten sam dzień - identyczny plan
gratulacje

Antosia 12.05.2015

mimi_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 15:49   #4707
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
stanęło jak na razie na 140 butelkach do tego kupimy 40 butelek wina, kilka butelek whisky. mamy też już w domu odłożone na tą okazję 3 butelki specjalnych alkoholi z wakacji i dużą "beczkę" Dębowej
fju fju powinno wystarczyć z palcem w nosie :P

Cytat:
Napisane przez fascinata Pokaż wiadomość
Dziewczynki, a jak planujecie sobie zajęcia w ten Wielki Dzień? Tzn o której wstajecie, o której fryzjer i makijaż, błogosławieństwo itp
ee ja jeszcze o tym nie myślałam nawet :P
tyle, że ślub o 15
może któraś z dziewczyn, która ma ślub o tej samej godzinie ma już plan dnia i mnie natchnie? :P

Dotka90
pomysł z herbatą bardzo fajny, ale to zamiennie za ciasto?
bo my ciasto chcemy rozdawać na odchodne + wino, a myśleliśmy, że na początku, każdemu przy nakryciu dawać jakiś prezencik dodatkowo, ale z tego co piszecie dziewczyny to już chyba za dużo będzie?
może wystarczy, że zrobimy winietki z jabłkami, a na odchodne damy co mamy dać bez zbędnych kombinacji?

Reasumując - pomysł z herbatką bardzo fajny i oryginalny

Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo Pokaż wiadomość
my jesteśmy już po naukach skończyliśmy 22 grudnia i ksiądz podrzucił pomysł podziękowań dla rodziców w kościele bardzo nam się ten pomysł podoba i go wykorzystamy jak będziemy protokół robić itp w maju to podpytamy go jak by to widział itp
ooo zaciekawiłaś mnie tym! chciałabym uniknąć takiego oklepanego podziękowania z tańcami w kółeczko wiesz coś więcej jak takie podziękowanie w kościele wygląda?

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 15:52   #4708
no_doubt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
Dziewczyny przymierzałam dziś tę pierwszą wyglądałam w niej ładnie, pasowałam mi, ale czekam az przywiozą do salonu tę drugą

poza tym ta pierwsza już mi przechodzi bo zobaczylam filmik , na którym znajoma miała taką samą , no i ja już nie chcę jej, za to boję sie, że za szeroka będzie ta druga dla mnie, bo ta idealnie leży i w ogóle
Mi osobiście bardziej podoba się ta druga

TEN dzień: 09.08.2014
Nasze największe szczęście: 18.05.2016 r.
no_doubt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 16:18   #4709
Dotka90
Zakorzenienie

mimi bo jeszcze strasznie duzo tego

Karen, tak, zamiast ciasta
Stary 2013-12-28, 16:23   #4710
cornflower_girl
Zakorzenienie

ysia Świetne obrączki, taka klasyka bardzo mi się podoba

Cytat:
Napisane przez positive rebel
Ja zastanawiam się nad piosenką dla rodziców. Znalazłam fajną ale po angielsku a moi rodzice nie znają niestety
http://www.google.pl/url?sa=t&source...lRSe9cr_KMJkVg
A macie możliwość puszczenia teledysku na projektorze i dodania napisów? Albo ktoś prowadzący wesele by parę zdań wspomniał o czym mówi ta piosenka?

namisek1990 Świetny wybór z garniakiem

Ad rem O kurczę, bardzo nieciekawa sytuacja. Czemu naszło ich na ten dzień - bo domyślam się, że wiedzieli o Waszym wyborze tej daty?
Gośćmi się nie przejmuj, może się okazać, że trochę osób będzie chciało w pierwszej kolejności świętować z Wami. Na naszym weselu rodzina i znajomi TŻ-ta (niektórzy nawet wspólni) będą stanowili większość, ja się tym nie przejmuję. Bardzo życzliwi ludzie; myślimy żeby było trochę integrujących zabaw na pierwsze przełamanie lodów. (A jakbym była naprawdę złośliwa, to zrobiłabym zaproszenia bardzo wcześnie i rozdała tatmej części rodziny, a w pierwszej części kuzynowi i udawała, że o niczym nie wiem ).

misia Nabieraj zdrowia, na pewno sprawy sylwestrowe, makijażowe i obrączkowe nastrajają pozytywnie Masz juz wybrany makijaż?

anka1897 Mam nadzieję, że to nic poważnego. Wracaj szybko do zdrowia

Dotka90 Bardzo na tak z pomysłem na herbatę w prezencie. Wg mnie wcale nie biednie. Ciasta też mogą być "biednie" - małe porcyjki w plastikowym opakowaniu, które przeszło dużo zgniatania.

Anesthesia Świetny wzór obrączek A z pierścionkiem - niestety taki urok koszyczków :/

iLoNuS_ktl za wódkę

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości