Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9 - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-28, 22:07   #1021
Roane
Wtajemniczenie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Tak w ogóle a propo naszych ponadmiarowych kilogramów to TŻ mówi ostatnio, że w pracy ma kolegę, który mówi, że tak go pociągają ciężarne, że nie umie tego wytłumaczyć ale zarówno estetycznie jak i seksualnie nie ma dla niego piękniejszych kobiet niż w zaawansowanej ciąży- ma 3 dzieci

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Trochę źle zrozumiałam tamtego posta.
No i wiadomo,że każdy wychowuje po swojemu.

A wiesz,że niemowlęta noszone,bujane,przytulane ,kangurowane rozwijają się szybciej i lepiej? Ot taka dygresja...
No właśnie ja też tak czytałam, że to pozytywnie wpływa na rozwój. Ale jak sprawić, żeby dziecko było wystarczająco wytulane, ale żeby było w stanie samo zasypiać w koszyku? Bo nie widzi mi się co wieczór godzinami na rękach nosić, kręgosłupa na loterii nie wygrałam A też nie wydaje mi się żebym miała serce wziąć płaczące dziecko "na przeczekanie", tak jak niektóre poradniki i matki polecają.

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Owszem tyle ze maluszek karmiony piersia jest wystarczająco wyprzytulany podczas karmienia te same badania o tym mowia. Mowia rownież o tym ze noworodek czyli dziecko przed 12 tygodniem zycia wyrabia sobie nawyki np. Pory karmien ale także sposób zasypiania np wlasnie przy bujaniu przy kolysaniu czy na raczkach. Bardzo duzo dowiadywałam sie w tej kwestii bo jakby niepatrzec moj Dominik był mocno tego pozbawiony i chciałam wiedzieć jak w zdrowej formie te braki uzupełniać.
(...)
Znaczy co, swój poziom przytulania uzupełnia wystarczająco podczas karmienia, i tyle wystarczy do szczęścia?
Stary 2013-12-28, 22:09   #1022
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie! Choć przyznaje ze było to trudne bo nerwy malucha udzielają sie tez i mi ale opanowałam sie i teraz mamy frajdę. A wszyscy sie dziwią ze " czemu on nie płacze przy ubieranie przecież wszystkie dzieci przy tym płaczą"
Super! I o to właśnie chodzi, żeby tak to robić jak Ty.
Tak trzymaj(-cie) !
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 22:10   #1023
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
No ale karmiąc butelką też malucha przytulasz,czy nie? Jest przy tobie,obejmujesz go,tyle że zamiast cycka jest butelka.

Moim zdaniem są różne dzieci i ich potrzeby też się różnią.
Mój Eryk na początku zasypiał odłożony do łóżeczka,nie uczyłam go zasypiania na rękach. A po jakimś czasie mu się odmieniło i chciał zasypiać przy mnie. Pewnie gdybym go konsekwentnie odkładała to by się tego nauczył,tylko pytanie kosztem czego? Moim zdaniem niezaspokojonej potrzeby,bo on miał wtedy potrzebę być przy mnie.
Owszem tyle ze przy karmieniu butla najcześciej nie ma kontaktu skóra do skory. Oczywiście ze dziecko potrzebuje bliskości tak jak zreszta mama potrzebuje bliskości dziecka ale uważam ze wszystko z głowa i nie uważam zeby dziecko uspokajane innymi sposobami miało rozwijać sie gorzej...
Ale tak jak pisałas to wszystko kwestia indywidualna i trzeba sobie wyrobić własne sposoby bo każda mama jest inna i każdy maluszek tez.
Dziewczyny widziałam tez ze pisalyscie o rozmiarach ciuszków i powiem szczerze ze jestem zaskoczona bo Dominik mimo ze i wagowo i wzrostowi jest raczej malutki to spokojnie 56 zakłada i jest ok. No poza kombinezonem który jest chyba szyty dla olbrzyma

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 22:12   #1024
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Dokładnie taki instruktaż postępowania uznaje się za poprawny i tak też zamierzam robić.

To samo przy przewijaniu, podnoszeniu, przekładaniu i przewijaniu dziecka - grunt to robić to wolno, czule, na spokojnie, pieszczotliwie w międzyczasie, aby dziecko kojarzyło to z przyjemnością a nie pośpiechem i nerwówką.
Hehe ja teorię też znam, zobaczymy jak nam wyjdzie to w praktyce
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 22:12   #1025
agoola83
Raczkowanie

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44322246]

agoola - jak czytam Twoje posty to nie wiem co mam powiedzieć. To znaczy wiem, ale mam nadzieję że się nie obrazisz za moje słowa - po pierwsze, uważam że jesteście z mężem wspaniałymi, odpowiedzialnymi osobami i na pewno będziecie świetnymi rodzicami. Niestety, pozostała rodzina jak widać doskonale zdaje sobie z tego sprawę i bez skrupułów to wykorzystuje.
Moje rady mogą wydać się drastyczne, ale pomogą się uspokoić i skupić na Twojej rodzinie i maleństwu. Po pierwsze - ograniczyć kontakty z rodziną, zwłaszcza z ojcem. To na pewno nie będzie łatwe, ale trzeba to zrobić. Nie odbierać telefonu, a przy akcjach typu wypominanie że źle się babcią zajmujesz po prostu odkładać słuchawkę. Żadnego tłumaczenia się, żadnego proszenia o zrozumienie (to nic nie da) - komentujemy że zawsze można wziąć babcię do siebie i odkładamy słuchawkę. Więc po drugie - ucinać dyskusje gdy zaczyna się jakiekolwiek docinanie / wypominanie że robisz coś źle. W ten sposób nie będziesz tak bardzo się denerwować.
Wyznaczysz w ten sposób jasne granice co wolno a czego nie wolno.
Gorzej może być z teściową bo jak zrozumiałam razem mieszkacie - tutaj wydaje mi się że bardziej musi granice wyznaczyć mąż.
Niestety nie dacie rady wszystkich zadowolić i naprawdę szkoda że nikt nie docenia tego jak bardzo się staracie. [/QUOTE]

Staram się. ..serio...kiedys bylam na kazde zawolanie, teraz zdarza mi się odmowic (ciezko, bo ciezko, ale jednak)...
My juz tacy z mezem jesteśmy. ..dzis udalo nam sie odmowic tesciom kolejnej rzeczy, ale mielismy potem moralnego kaca....ech...bylam z tym kiedys u pani psycholog, a ona mi wlasnie wtedy powiedziala, ze normalnie jestesmy ZA DOBRZY....dopoki nie zaczne widziec swojej koncowki nosa, to ludzie beda to wykorzystywac (odrebny watek stanowi fakt, ze akurat na takich ludzi niestety trafiamy, co gorsze-chodzi o rodzinę)...
A tesciowa gdy maz jej odmowil to strzelila focha i znow nam buszowala po poddaszu. W poniedzialek montujemy zamek. Kur.....

A tak w ogóle to taka piekna dzis pogoda byla...zupelnie wiosennie W Polsce sa podobno 2 pory roku: lato i ciu.lato
Sorry za bledy, ale męczę ta odpowiedz z telefonu...lenia mam i juz w łóżku; )

16.06.2012r.
t.p. 21.01.2014r.

ZOSIA 21.01.1014r.
agoola83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 22:13   #1026
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Wiesz ja też byłam w szoku jak to widziałam, to było ewidentne wymuszenie, po prostu krzyk przez płacz a zaraz jak wyciągała po niego ręce to się uspokajał, więc myślę ze to było świadome

Gosia a jak i Eryk i Kacperek będą mieli w tym samym czasie potrzebę bycia przy Tobie a ty będziesz musiała w tym czasie zrobić coś naprawdę ważnego to jak to ogarniesz?

Nie,nie,nie i nie!!!! 4 miesięczne dziecko nie wymusza!!! Takie dziecko płacze,bo jego potrzeba jest niezaspokojona. I tak,uspokoił się na rękach,bo tego potrzebował: bliskości. Dorosłemu człowiekowi będzie źle,gdy np powie komuś przytul mnie,źle mi,a ten ktoś go odrzuci,a co dopiero takiemu maluchowi?

Ale co takiego ważnego będę miała do zrobienia? Jak będzie chciało mi się siku-no to siła wyższa,muszę zrobić. Ale inne rzeczy mogą poczekać,po to jestem z dziećmi w domu,żeby tymi dziećmi się zajmować.
Stary 2013-12-28, 22:14   #1027
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość

No właśnie ja też tak czytałam, że to pozytywnie wpływa na rozwój. Ale jak sprawić, żeby dziecko było wystarczająco wytulane, ale żeby było w stanie samo zasypiać w koszyku? Bo nie widzi mi się co wieczór godzinami na rękach nosić, kręgosłupa na loterii nie wygrałam A też nie wydaje mi się żebym miała serce wziąć płaczące dziecko "na przeczekanie", tak jak niektóre poradniki i matki polecają.

Znaczy co, swój poziom przytulania uzupełnia wystarczająco podczas karmienia, i tyle wystarczy do szczęścia?
Powiedzmy ze dziecko karmione piersia otrzymuje taka ilosc bliskości ktora daje mu szanse na szybki i prawidłowy rozwój. Do tego dochodzi jeszcze bliskość podczas przebierańca czy kąpieli i wieczornej pielęgnacji. Reszta to nazwijmy to przytulanie nadprogramowe które daje radość i dziecku i mamusi ale powiedzmy sobie szczerze ze jest niekonieczne.

Edytowane przez iwantyou99
Czas edycji: 2013-12-28 o 22:16
Stary 2013-12-28, 22:18   #1028
isia4891
Zadomowienie

Spokojnie..
Nawet ja czasem ktoś nie ma własnych dzieci to nie znaczy, że nie ma o nich pojęcia
Stary 2013-12-28, 22:19   #1029
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Nie,nie,nie i nie!!!! 4 miesięczne dziecko nie wymusza!!! Takie dziecko płacze,bo jego potrzeba jest niezaspokojona. I tak,uspokoił się na rękach,bo tego potrzebował: bliskości. Dorosłemu człowiekowi będzie źle,gdy np powie komuś przytul mnie,źle mi,a ten ktoś go odrzuci,a co dopiero takiemu maluchowi?

Ale co takiego ważnego będę miała do zrobienia? Jak będzie chciało mi się siku-no to siła wyższa,muszę zrobić. Ale inne rzeczy mogą poczekać,po to jestem z dziećmi w domu,żeby tymi dziećmi się zajmować.
Gosiu a jak wytłumaczysz fakt ze np dziecko spalo w swoim łóżeczku bez najmniejszych problemów rodzice postanowili zabrać maluszka do swojego łóżka bo to takie słodkie itp. Zrobili to raz drugi trzeci i nagle okazało sie ze dziecko nie chce juz spać w swoim łóżeczku...
Bo moim zdaniem poprostu zostało tego nauczone.

Stary 2013-12-28, 22:22   #1030
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:

No tak zajmować, ale jest jeszcze wiele innych rzeczy do zrobienia np. obiad, pranie, prasowanie same kiedyś pisałyście ze nie będę miała czasu na ćwiczenia jak się mała urodzi
A przecież Eryk jest jeszcze malutki i też pewnie ma i będzie miał wiele potrzeb a jak będziesz nosić ciągle Kacperka na rękach bo będzie czuł taką potrzebę to jak chcesz ogarnąć inne sprawy?
Eryk nie poczeka jak będzie chciał siusiu czy coś innego a Kacperek będzie płakał bo będzie chciał zebyś go bujała
Stary 2013-12-28, 22:22   #1031
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Powiedzmy ze dziecko karmione piersia otrzymuje taka ilosc bliskości ktora daje mu szanse na szybki i prawidłowy rozwój. Do tego dochodzi jeszcze bliskość podczas przebierańca czy kąpieli i wieczornej pielęgnacji. Reszta to nazwijmy to przytulanie nadprogramowe które daje radość i dziecku i mamusi ale powiedzmy sobie szczerze ze jest niekonieczne.
Czyli,że nie jest tak,że dzieci są różne i jedne mogą potrzebować tej bliskości więcej,inne mniej? Każdemu dziecku powinna wystarczyć bliskość przy karmieniu + podczas zabiegów pielęgnacyjnych? A długość karmienia ma znaczenie? Bo jedne dzieci piją np 20 minut,inne wiszą na piersi ponad godzinę jednorazowo.
Tak pytam,bo nie wiem czy dobrze wszystko zrozumiałam...
Stary 2013-12-28, 22:24   #1032
isia4891
Zadomowienie

Jest jeszcze płacz znudzonego dziecka. Czasem wystarczy puścić muzykę i po płaczu
Stary 2013-12-28, 22:26   #1033
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Czyli,że nie jest tak,że dzieci są różne i jedne mogą potrzebować tej bliskości więcej,inne mniej? Każdemu dziecku powinna wystarczyć bliskość przy karmieniu + podczas zabiegów pielęgnacyjnych? A długość karmienia ma znaczenie? Bo jedne dzieci piją np 20 minut,inne wiszą na piersi ponad godzinę jednorazowo.
Tak pytam,bo nie wiem czy dobrze wszystko zrozumiałam...
Tak , teoretycznie dziecko regulujące sobie czas karmienia " uwzględnia" w nim swoją indywidualna potrzebę bliskości.

Czy tak jest w rzeczywistości tego nie wiem ale Ty rownież nie.

Stary 2013-12-28, 22:26   #1034
sadlaczyca
Raczkowanie

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44322605]Ja w Sylwestra też będę siedziała w domu...

Kurczę z jednej strony bym chciała dotrzymać do tego 20 stycznia (remont mieszkania), ale z drugiej strony bym chciała urodzić JUŻ i zacząć pracować nad sobą chociaż trochę. Może kremu jakiegoś mocniejszego użyć na twarz.

Dzisiaj mąż krótki filmik nagrał ze mną w roli głównej i się załamałam. Normalnie wyglądam jak kocmołuch Chodzę jak stara baba i sapię, nie wiem czy to hormony ale pomimo podkładu widać straszne syfy - grudki na twarzy i zaczerwienienia. Włosy oklapnięte i bez życia pomimo mycia kilka godzin wcześniej

jak ja w szpitalu mam bez makijażu leżeć?? Przecież wszyscy kurde uciekną a anestezjolog pierwszy i co, będą na żywca mnie ciąć?
Normalnie ja chcę już BYĆ PO! Ja chcę użyć kosmetyków przeciwtrądzikowych! Ja chcę użyć kremu na cellulit I chcę pofarbować włosy!! I w ogóle kosmetyczka! O, i masaż!! I chcę spać na brzuchu kurde no! AAAA sorki za te żale ale musiałam to z siebie wyrzucić a szkoda mi już mojego biednego męża bo i tak się nasłuchał o innych rzeczach dzisiaj.[/QUOTE]
Kochana, dobrze wiem co czujesz. Też już chcę choć trochę wrócić do siebie.

Inw, guapissima, cherubinka

mała, oj wzrok bazyliszka jest znany bardzo dobrze

Co do sylwka, to my najpewniej na kanapie będziemy.. Nie dość że nikt nas nie zaprosił nigdzie (trąd ciążowy ), to nawet gdyby jakaś propozycja była to ja bym nie dała rady wysiedzieć. Dla mnie 2h za stołem to max Tak więc będzie kanapa, jakieś żarełko które se zrobimy i Blub Blub (lidlowe picolo )

shizu, witaj z powrotem!

shiloh, ja też uważam, że masz fajne podejście. Mój brat z bratową ciągle noszą swoją 3mies córkę na rękach, dodatkowo ją bujając (a raczej tarmosząc). Podziwiam, bo ja bym chyba całymi dniami dzieciaka husiać nie dała rady.. I zapowiadam całej mojej rodzinie, że żadnego bujania mają nie uskuteczniać. Heh, pewnie życie i tak zweryfikuje moje piękne plany..
Stary 2013-12-28, 22:30   #1035
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Gosiu a jak wytłumaczysz fakt ze np dziecko spalo w swoim łóżeczku bez najmniejszych problemów rodzice postanowili zabrać maluszka do swojego łóżka bo to takie słodkie itp. Zrobili to raz drugi trzeci i nagle okazało sie ze dziecko nie chce juz spać w swoim łóżeczku...
Bo moim zdaniem poprostu zostało tego nauczone.
.

Zgadzam się. Zostało nauczone. Nie ma tu czego negować.

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
No tak zajmować, ale jest jeszcze wiele innych rzeczy do zrobienia np. obiad, pranie, prasowanie same kiedyś pisałyście ze nie będę miała czasu na ćwiczenia jak się mała urodzi
A przecież Eryk jest jeszcze malutki i też pewnie ma i będzie miał wiele potrzeb a jak będziesz nosić ciągle Kacperka na rękach bo będzie czuł taką potrzebę to jak chcesz ogarnąć inne sprawy?
Eryk nie poczeka jak będzie chciał siusiu czy coś innego a Kacperek będzie płakał bo będzie chciał zebyś go bujała

Nie będę się wymądrzać,że wiem jak to będzie,bo nie wiem.
Po pierwsze to mam chustę i liczę na to,że wiele mi ułatwi.
Eryk póki co siku robi w pieluchę
Nie chodzi mi o to by dziecko nosić i bujać ot tak sobie,tylko o odpowiadanie na dziecka potrzeby. A gdy trzeba coś zrobić i Kacper będzie płakał to będę robić z nim w chuście.
Przy ciężkim dniu jak nie będzie obiadu to świat się nie zawali,zamówimy pizzę. Co do prasowania to ja już prawie nic nie prasuję,bo mi czasu szkoda Poza tym mam jeszcze męża i wierzę,że ogarnie np rozwieszenie prania
A może trafi mi się Kacperek,który będzie lubił spanko i będzie można wiele przy nim zrobić Oczywiście wszystkim nam życzę takich spokojnych dzieciaczków
Stary 2013-12-28, 22:31   #1036
patrycjja
Zadomowienie

Dziewczyny, tu nie ma co dyskutować- każda z nas dziecko będzie wychowywała po swojemu. I tak w końcu okaże się, że poradniki nie mają racji, a inne mamy się mylą
Każde dziecko jest inne i na każde (czyt. swoje) trzeba znaleźć "swój" sposób

Ja Małą będę przytulała i nie bawiła się w przyzwyczajanie np. do spania u siebie, bo jak pisałam- na to przyjdzie czas.
A w ogóle przekonamy się, jak nam się wszystko ułoży, kiedy zobaczymy jak charakterna jest córa
Stary 2013-12-28, 22:33   #1037
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:

Nie chodzi mi o to by dziecko nosić i bujać ot tak sobie,tylko o odpowiadanie na dziecka potrzeby. A gdy trzeba coś zrobić i Kacper będzie płakał to będę robić z nim w chuście.
Przy ciężkim dniu jak nie będzie obiadu to świat się nie zawali,zamówimy pizzę. Co do prasowania to ja już prawie nic nie prasuję,bo mi czasu szkoda Poza tym mam jeszcze męża i wierzę,że ogarnie np rozwieszenie prania
A może trafi mi się Kacperek,który będzie lubił spanko i będzie można wiele przy nim zrobić Oczywiście wszystkim nam życzę takich spokojnych dzieciaczków
A wlasnie apropo prasowania to długo pracowałaś rzeczy Eryka? Bo tak mnie denerwuje to żelazko ze mam ochotę je pokroić i zakopać w lesie.

Stary 2013-12-28, 22:33   #1038
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Tak , teoretycznie dziecko regulujące sobie czas karmienia " uwzględnia" w nim swoją indywidualna potrzebę bliskości.

Czy tak jest w rzeczywistości tego nie wiem ale Ty rownież nie.

Po zastanowieniu to faktycznie tak może być jak piszesz.
Moje długo i dużo razy dziennie wisiały na cycku.

Ale znam przypadki,gdzie matki karmiły z zegarkiem w ręku,że np 10 min z jednej piersi,10 min z drugiej.
Więc tutaj dziecko nie decydowało o długości karmienia.
Stary 2013-12-28, 22:37   #1039
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Dziewczyny, tu nie ma co dyskutować- każda z nas dziecko będzie wychowywała po swojemu. I tak w końcu okaże się, że poradniki nie mają racji, a inne mamy się mylą

Ja Małą będę przytulała i nie bawiła się w przyzwyczajanie np. do spania u siebie, bo jak pisałam- na to przyjdzie czas.
A w ogóle przekonamy się, jak nam się wszystko ułoży, kiedy zobaczymy jak charakterna jest córa
Dokładnie każda z Nas bedzie robic tak zeby było ok i napewno żadna nie bedzie chciała zrobic krzywdy swojemu maluszkowi ale powstrzymajmy sie wiec od komentarzy w stylu Twoje jest złe bo moje jest dobre...
Wiadomo cenne rady zawsze sie przydają.
Cytat:
Po zastanowieniu to faktycznie tak może być jak piszesz.
Moje długo i dużo razy dziennie wisiały na cycku.

Ale znam przypadki,gdzie matki karmiły z zegarkiem w ręku,że np 10 min z jednej piersi,10 min z drugiej.
Więc tutaj dziecko nie decydowało o długości karmienia.
Ja tam jeśli chodzi o kp to zielona jestem - doświadczenia zero , ale to niepowinno byc tak ze maluch ssie ile chce i jak długo chce?

Stary 2013-12-28, 22:37   #1040
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:

Ja chyba też muszę o chuście pomyśleć, to dobry pomysł
Stary 2013-12-28, 22:39   #1041
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość

Nie no,przecież możemy dyskutować. Nikt się przecież nie kłóci. Ja już mam dość ugruntowane zdanie na pewne kwestie,ale dopuszczam oczywiście możliwość zmiany zdania,że ktoś mnie przekona,że może warto coś inaczej zrobić. Tylko świnia nie zmienia poglądów Przed Wiki wiele przeczytałam,usłyszałam rad i wiele zrobiłam i tak inaczej. Przy Eryku różne rzeczy robiłam zupełnie inaczej,podejrzewam że przy Kacperku też nie będzie samych "utartych schematów"
Tak jak piszesz każde dziecko jest inne.

Cytat:
A wlasnie apropo prasowania to długo pracowałaś rzeczy Eryka? Bo tak mnie denerwuje to żelazko ze mam ochotę je pokroić i zakopać w lesie.

Tylko raz,przed porodem
Stary 2013-12-28, 22:41   #1042
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:

Tylko raz,przed porodem
Cudownie! Wlasnie to chciałam usłyszeć

Stary 2013-12-28, 22:44   #1043
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Ja tam jeśli chodzi o kp to zielona jestem - doświadczenia zero , ale to niepowinno byc tak ze maluch ssie ile chce i jak długo chce?

Generalnie większość położnych,lekarzy tak mówi. Ale też spotkałam się z tym,żeby jakąś regularność wyrabiać,co oczywiście kłóci się już z "karmienie na żądanie". Ja czasem też musiałam dziecku tego cycka odebrać,bo czasem mogłyby wcale nie wypuścić piersi z własnej woli.
Stary 2013-12-28, 22:48   #1044
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Czy jeśli odeszłyby mi wody, to dziecko będzie się ruszać normalnie?

Miałam dziwne wrażenie, że cos ze mnie poleciało.
Sprawdziłam papierkiem lakmusowym, zabarwił sie na zielono.
Zwykle barwił sie na żółto (czyli obojętnie)
i zastanawiam się co robić..
Szukam w necie o tych zabarwieniach papierka, i coraz to bardziej dębieje.
Zuza się normalnie rusza, kopie po żebrach, brzuch troche pobolewa.
Hmmmm....

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 22:51   #1045
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Jest jeszcze płacz znudzonego dziecka. Czasem wystarczy puścić muzykę i po płaczu
Eh, każdemu by się w końcu znudziło patrzenie w sufit.

Cytat:
Nie wydaje mi się żeby prasowanie miało jakąkolwiek funkcję oprócz sprawiania że ubrania są milsze w dotyku. I w razie gdyby ktoś chciał twierdzić, że to odkaża - to bzdura wierutna. Jeśli liczymy na odkażającą moc wysokiej temperatury, to istotny jest przede wszystkim czas - co z tego że to żelazko ma dużo stopni, skoro tkanina nagrzewa się na dosłownie chwilkę. To za krótko, żeby zabić bakteriuchy.
Więc jeśli masz dość, to kroj żelazko i nie miej wyrzutów sumienia

Cytat:
(...)
Nie do końca - bo dziecko cycek potrafi traktować jako smoczek uspokajacz podobno, więc trzeba szukać złotego środka, ale nie pozwolić żeby wisiało na cycku godzinami. Gosia, czy Ty miałaś ten problem ze swoimi dzieciakami?
A karmić trzeba podobno tyle, żeby za każdym karmieniem conajmniej jedna pierś została całkowicie opróżniona, bo mleko które leci na końcu jest najcenniejsze.
Stary 2013-12-28, 22:52   #1046
gosia261282
Gang Iren

Marie ja nie wiem,bo mi raz odeszły przed porodem krótko,a raz mi przebili sami. A dużo było tych wód?
Stary 2013-12-28, 22:52   #1047
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość

Hmmmm....
zadzwoń może do szpitala nawet jeśli wody odeszły a nic się nie zaczyna to w jakimś czasie trzeba się stawic - tak na chłopski rozum
Stary 2013-12-28, 22:53   #1048
Inw
Raczkowanie

Ciekawe jak to wyjdzie jak już maluchy się pojawią. Ja tam dzieci znam z książek na razie, więc bynajmniej nie zarzucam nic nikomu tylko pytam, bo warto poznać opinię tych które już mają dzieciaczki przy sobie. Moja mała obsesja zbierania opinii na każdy temat

Ja się na dziś już pożegnam, bo szampon pozbawił mnie przed chwilą wzroku w jednym oku, czas zmienić pozycję na leżącą i dać oczom odpocząć.
Inw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-28, 22:53   #1049
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość

Hmmmm....

O ja...nie pomogę...a skurcze masz??
Stary 2013-12-28, 22:55   #1050
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Nie do końca - bo dziecko cycek potrafi traktować jako smoczek uspokajacz podobno, więc trzeba szukać złotego środka, ale nie pozwolić żeby wisiało na cycku godzinami. Gosia, czy Ty miałaś ten problem ze swoimi dzieciakami?
Ano miałam. Jak się najadły to chciały sobie cycka trzymać,jak zabierałam to był płacz. Miały dużą potrzebę ssania,ale Wiki smoczka wcale nie chciała,a Eryk jakoś później zaczął używać,ale tylko do spania. W czasie aktywności nie dawałam mu.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości