![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 34
|
Seks w m³odym wieku
Witam! Jestem osob± m³od±, ucz±c± siê w Liceum Ogólnokszta³c±cym, na dniach ukoñczê 17 lat. Od miesi±ca wraz z moim ch³opakiem regularnie kochamy siê. Nie czujê przed nim ¿adnego skrêpowania, otwarcie rozmawiamy na temat seksu, zabezpieczamy siê. Ostatnio zastanawia³am siê nad tym, jak to mo¿e wygl±daæ z perspektywy osób starszych, no bo có¿, punkt widzenia zale¿y od punktu siedzenia. Tu rodzi siê pytanie-czy wed³ug Pañ jest to zbyt m³ody wiek na rozpoczêcie wspó³¿ycia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 1 168
|
Dot.: Seks w m³odym wieku
Nie, bez przesady, prawo dopuszcza od 15 roku zycia
![]() Tracac dziewictwo mialam 19 lat, wiec niewiele wiecej od Ciebie. No ale ja i tak jestem "gowniara" bo mam dopiero 21 lat ![]() A opinia "pan starszych" (60+) sie nie przejmuj - one maja swoj swiat ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Mirrranda Czas edycji: 2013-12-28 o 00:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 112
|
Wed³ug mnie nie. Sex jest dla ludzi dojrza³ych do tego psychicznie . Je¶li jeste¶ odpowiedzialna,my¶lisz o konsekwencjach czyli ewentualnej wpadce, kochasz swojego partnera to niewidze przeszkód do tego.Wiek to tylko liczba dojrza³o¶æ jest wyborem . Napewno sex nie jest dla dzieci poni¿ej 15 roku ¿ycia.
I come to you in pieces So you can make me whole ![]() ![]() Hold on to me and never let me go.... ![]() Edytowane przez fryteczkack Czas edycji: 2013-12-28 o 00:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Hm, ostatnio posz³am z mam± do ginekologa, ¿eby dobraæ odpowiedni± antykoncepcje, bo okaza³o siê, ¿e mam uczulenie na lateks. Pani ginekolog stwierdzi³a, ¿e powinnam skupiæ siê na nauce, a nie na seksie, bo w tym wieku to jest patologia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 815
|
Cytat:
![]() Nie jest to z³y wiek - albo inaczej, tutaj nie ma okre¶lonej granicy. Je¿eli kto¶ jest odpowiedzialny i prawo oraz biologia mu na to pozwalaj± to owszem, to jest dobry wiek. Za to szlag mnie trafia jak widzê nastolatki, które p³acz± bo s± w ci±¿y, a na pytanie o zabezpieczenie odpowiadaj±, ¿e facet nie zd±¿y³ skoñczyæ na brzuchu... A nawet i doros³e osoby, które od lat s± na zasi³ku a dzieci produkuj± rok w rok, bo nie jest im znane pojêcie antykoncepcji. ---------- Dopisano o 01:45 ---------- Poprzedni post napisano o 01:43 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 1 168
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 112
|
No to pani ginekolog jaka¶ niepowa¿na jest. Je¶li przychodzisz z mam± ona zgadza sie na antykoncepcje mniemam ,¿e to lekarz na nfz, trzeba i¶æ do innego. Ja jak by³am mlodsza to te¿ mnie straszyli, ¿e tabletki nie bardzo ale my¶la³am o przysz³o¶ci , ¿e nie czas na dziecko .Dobrze, ¿e my¶licie o zabezpieczeniach , samo to w dzisiejszych czasach mówi o tym, ¿e jeste¶ dojrza³a psychicznie do tego. Jeszcze bêd±c w szkole ¶redniej mia³am kilka kole¿anek, które zasz³y w ci±¿e ,bo my¶la³y ¿e stosunek przerywany jest metod± zapobiegania ci±¿y albo ¿e nie zalicz± wpadki, bo maj± farta w ¿yciu a to nie jest antykoncepcja
![]() ![]()
I come to you in pieces So you can make me whole ![]() ![]() Hold on to me and never let me go.... ![]() Edytowane przez fryteczkack Czas edycji: 2013-12-28 o 00:50 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 56
|
Po jakiego tacy ludzie bior± siê za ten zawód? Traktuj± to jako misjê nawracania grzesznic? czy mo¿e my¶l±, ¿e bêd± do nich przychodzi³y tylko kobiety, które bior± pod uwagê tylko seks po ¶lubie, ale antykoncepcja? Broñ Bo¿e! To grzech!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 439
|
Ja zaczê³am braæ tabletki trochê po osiemnastce. ¬le siê po nich czu³am, mia³am straszne wahania nastrojów. Posz³am do tej samej Pani ginekolog, które mi je kilka miesiêcy temu przepisa³a, przedstawi³am sytuacjê i poprosi³am o zmianê na inne. Us³ysza³am, ¿e z seksem jest jak z tortem - co za du¿o to nie zdrowo i powinnam zrobiæ sobie przerwê od seksu i od tabletek..
Wiêcej u niej nie by³am. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 28
|
Cytat:
Masz bardzo niemi³± pani± ginekolog. Lekarz powinien pomagaæ, a nie oceniaæ, tym bardziej ¿e przysz³a¶ po tabletki i zdajesz siê byæ odpowiedzialn± osob±. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 34 839
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 980
|
Dla mnie zasada jest prosta: seks powinna uprawiaæ osoba, która w razie konsekwencji bêdzie w stanie wychowaæ dziecko. I nie, nie musi pracowaæ, byæ samodzieln± 30stolatk± z w³asnym mieszkaniem. Ale 16 latka w razie wpadki zrzuci odpowiedzialno¶æ, zarówno prawn± jak i 'duchow±' na rodziców, b±d¼ dziecko usunie.
Dwa, ¿e w wieku 16 lat niewielka mo¿liwo¶æ trafiæ na ksiêcia z bajki, a m³ode dziewczyny maj± bardzo ma³o wydajny filtr buraków. Z racji tego, ¿e jestem przeciwna nabijaniu sobie licznika na byle kim, to tak¿e uwa¿am, ¿e warto trochê poczekaæ. Natomiast to moje opinia, i póki nie jeste¶ mn±, ani moj± córk±, za któr± odpowiadam i której bêdê musia³a dzieci bawiæ i ³ezki ocieraæ, to kompletnie nie musi Ciê obchodziæ moja opinia, wiêc dziwiê siê, ¿e o ni± pytasz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 305
|
Ja pierwszy raz mia³am parê miesiêcy przed 18tk±. Dla jednego to bêdzie za wcze¶nie, dla innego za pó¼no, a jeszcze dla innego w sam raz. Czy to dobry wiek? Có¿, je¿eli w razie wpadki bêdzie wielki p³acz, bo ci±¿a, bo to za wcze¶nie itp. to lepiej z tym poczekaæ, je¶li jeste¶cie w stanie ponie¶æ konsekwencje swoich czynów to jest to dobry wiek. Jednak my¶lê, ¿e jeste¶cie odpowiedzialni, skoro siê zabezpieczacie, a nie liczycie na szczê¶cie podczas.
Pani ginekolog trafi³a Ci siê straszna, wiêc jak dziewczyny pisa³y, zmieñ j±. Edytowane przez maggie_grace Czas edycji: 2013-12-28 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 668
|
Cytat:
17 to moim zdaniem ok czas na rozpoczêcie wspó³¿ycia, owszem mo¿na siê przyczepiæ, ¿e m³oda, ze to, ¿e tamto... ale skoro dziewczyna dosz³a do wniosku ¿e ok i nie ma ju¿ 12 lat, to nie widzê problemu mogê byæ nieobiektywna (mam 29) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 684
|
Ja tak¿e nie widzê nic z³ego w seksie w tym wieku. Odstawi³abym jednak tabletki bo siê po nich tyje i mog± byæ i wahania wagi i nastroju i pojawiæ siê rozstêpy. A prezerwatywa lepsza w okresie dojrzewania, ale to twój wybór
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 853
|
Cytat:
![]() Dobrze, ¿e my¶lisz o antykoncepcji, potrafisz rozmawiaæ o seksie, jeszcze jakby¶ nie zastanawia³a siê, czy wypada etc. to by³o by idealnie ;p
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 48
|
Wg mnie bez sensu pytaæ czy starszych czy m³odszych czy to dobry czas. Ju¿ podjê³a¶ decyzjê ¿e dobry, a jak by Ci wszyscy teraz pisali, ¿e jeste¶ za m³oda to przesta³aby¶ uprawiaæ seks bo na wiza¿u napisali ¿e masz czekaæ?
![]() tak jak kto¶ napisa³ - wg prawa przyzwolenie ma siê od 15 roku ¿ycia a w rzeczywisto¶ci ró¿nie to wygl±da. w moim otoczeniu s± kobiety, które zaczê³y w wieku 15 lat, zadba³y o zabezpieczenie, facet a raczej jeszcze wtedy ch³opak nie by³ przypadkowy, a znam takie co zaczê³y po 18, chcia³y siê 'pozbyæ' dziewictwa, facet typowy maczo na jedn± noc, stosunek przerywany a potem jak czêsto na wiza¿u: czy mogê byæ w ci±¿y, przecie¿ nie skoñczy³ we mnie! ró¿ni s± ludzie, ró¿nie dojrzewaj±. czasami te 15latki s± o wiele m±drzejsze ni¿ te 18stki, ale te¿ czêsto na odwrót ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 164
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
[1=8c5e47fe6e48fd89bc9c227 f1239fe5b9f79e095_5edd717 29ccf0;44324327]Ja tak¿e nie widzê nic z³ego w seksie w tym wieku. Odstawi³abym jednak tabletki bo siê po nich tyje i mog± byæ i wahania wagi i nastroju i pojawiæ siê rozstêpy. A prezerwatywa lepsza w okresie dojrzewania, ale to twój wybór
![]() Tak, szczegolnie gdy peknie, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 679
|
Je¶li siê zabezpieczasz, to ok, bo ci±¿a w tym wieku - có¿, ¿ycia nikomu nie u³atwia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 815
|
[1=8c5e47fe6e48fd89bc9c227 f1239fe5b9f79e095_5edd717 29ccf0;44351673]Jak dziewczyna zrujnuje sobie organizm od hormonów to lepiej... Hormony nie dzia³aj± pozytywnie na m³ody organizm, jeszcze dojrzewaj±cy. A jak w³a¶ciwie bêdzie u¿ywana prezerwatywa to nie pêknie.[/QUOTE]
Masz jaki¶ konkretny artyku³ / pracê na ten temat?
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 883
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 853
|
[1=8c5e47fe6e48fd89bc9c227 f1239fe5b9f79e095_5edd717 29ccf0;44357919]Chocia¿by taki artyku³
http://portal.abczdrowie.pl/antykonc...la-nastolatkow http://antykoncepty24.pl/czy-antykon...st-bezpieczna/[/QUOTE] Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja w tym artykule nie widzê ¿adnych konkretnych przeciwwskazañ, czym grozi przyjmowanie tabletek przez nierozwiniête w pe³ni p³ciowo dziewczyny. Cytat:
Mnie 'powinno/nie powinno' siê, bez ¿adnego wyt³umaczenia nie przekonuje. Fakt, ¿e dziewczyna jeszcze dojrzewa, te¿ ¿adnym argumentem nie jest- by³by, gdyby by³o opisane, jak negatywnie tabletki mog± wp³yn±æ na dojrzewaj±cy organizm. Je¶li to wg ciebie s± konkretne artyku³y, to ![]() Jak dla mnie ten sam poziom co tych, którzy twierdz±, ¿e przez pierwsze opakowanie tabletek powinno siê dodatkowo zabezpieczaæ...bo tak lekarz powiedzia³. ![]() Ja wiem, ¿e tabletki maj± spory wp³yw na organizm, wiem, ¿e mog± powodowaæ tycie, spadek libido i inne problemy, je¶li s± ¼le dobrane, mog± spowodowaæ zakrzepicê, udar, a co za tym idzie parali¿, a nawet ¶mieræ, je¶li bierze je osoba z problemami ¿y³ czy maj±ca takie przypadki w rodzinie. Ale w dalszym ci±gu nie wiem, jakie szkody powoduj± u m³odych ok. 17letnich dziewczyn? Poza tymi wy¿ej wymienionymi, bo to akurat nie kwestia wieku, a indywidualnych, genetycznych cech czy odpowiedniego doboru tabletek.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o w³osy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-12-31 o 11:11 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Nie ma czego¶ takiego jak "za m³ody". Zale¿y od kultury, kiedy¶ ludzie pobierali siê gdy mieli 15 lat.
Moje przyjació³ki traci³y dziewictwa w³a¶nie w wieku 15-16 lat i stwierdzam, ¿e wiek nie ma nic do rzeczy. Dwie wysz³y na ludzi, mimo poka¼nej jak do tej pory liczbie partnerów, jedna siê stoczy³a, narkotyki, dziecko itd Wiêc tak jak wy¿ej, dojrza³o¶æ psychiczna i to jak zosta³o siê wychowanym gra pierwsze skrzypce.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
[1=8c5e47fe6e48fd89bc9c227 f1239fe5b9f79e095_5edd717 29ccf0;44351673]Jak dziewczyna zrujnuje sobie organizm od hormonów to lepiej... Hormony nie dzia³aj± pozytywnie na m³ody organizm, jeszcze dojrzewaj±cy. A jak w³a¶ciwie bêdzie u¿ywana prezerwatywa to nie pêknie.[/QUOTE]
A jak bedzie nie wlasciwie to pêknie i co wtedy? zrujnowac sobie i nie tylko sobie ¿ycie ?czy wzi±æ pigulke "po"- juz widze jak nastolatki szukaj po lekarzach recepty. Hormony nie dzia³aja pozytywnie na dorosly organizm równie¿, jak kazdy lek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 519
|
Cytat:
Nie ma regu³y. Prawne konsekwencje ju¿ Was nie obowi±zuj±. Ja swój pierwszy raz mia³am w 17 urodziny. Skoro mówicie o tym otwarcie, nie ma skrêpowania, zabezpieczacie siê wiêc macie ¶wiadomo¶æ 'konsekwencji' to nikt Wam zabroniæ nie mo¿e + by³a¶ z mam± po tabletki. Ginekolodzy bywaj± dziwni, sama mia³am lekarza z dziwnym podej¶ciem. Kobieta mo¿e jest wiekowa, albo ¿yje ¶redniowieczem i st±d takie uwagi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 956
|
Mi ginekolog ( tak, te¿ kobieta) nie chcia³a zapisaæ tabletek anty chocia¿ mam 20 lat -.- . Wymy¶li³a sobie, ¿e mam ''zal±¿ek choroby zaka¼nej'' po wynikach cytologii ( do których nawet nie mog³am mieæ dostêpu!) - nie chcia³o mi siê w to wierzyæ, bo bardzo dbam o higienê podczas stosunku ( i mój partner równie¿) - odwiedzi³am dwóch innych ginekologów, zrobili cytologiê - jestem zdrowa jak ryba. Tak¿e wiecie, jak gin jest wredn± bab± i nie chce zapisaæ tabletek anty to nawet i chorobê wymy¶li
![]() A co do pierwszego razu - jak dla mnie wiek +17 to wiek odpowiedni. Oczywi¶cie, trzeba siê liczyæ z konsekwencjami ewentualnej wpadki, jednak je¿eli dwoje ludzi jest na tyle dojrza³ych, ¿eby ¶wiadomie uprawiaæ seks - nie widzê w tym nic z³ego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.