Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-30, 13:10   #1441
em ma
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9

Lela nawet jak mała śpi biorę ją do odbicia. Jak jest śpiąca to i tak zasypia.
Stary 2013-12-30, 13:11   #1442
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Położna dziś była u nas. Mój Marcelinio waży już 4 kg żarłok jest straszny z niego

Ale jestem dumna z Niego

no rośnie jak na drożdżach super
Stary 2013-12-30, 13:13   #1443
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Ja kładłam w gondolce bo jak połozyłam tą kruszynę w łóżeczku to miałam wrażenie ze jest dla niego za ogromne Poza tym spałam w innym pokoju niż stało łóżeczko a gondolkę mogłam mieć przy łóżku, więc na początku póki nie poczułam sie na tyle pewnie żeby położyć Alka w drugim pokoju w ten sposób spaliśmy. Potem sie okazało że w moim ogromnym 36 m mieszkaniu mimo że spię w innym pokoju niz synek to słyszę nawet jak puszcza bąki w pieluchę
A moje dziecię od jakiegoś tygodnia o wiele bardziej woli spać w łóżeczku-kosz i gondola jej nie pasują. Jak tylko ją kładę to pierwsze co robi to rozkłada ręce na boki-jak nie dotyka do ścianek śpi nadal
Stary 2013-12-30, 13:21   #1444
senira666
Zakorzenienie

Ja rozumiem ze przez swieta przesylka mogla jeszcze nie dotrzec ale denerwuje mnie totalny brak kontaktu. W mailu napisalam wlasnie zeby podano mi numer listu przewozowego i cisza. Telefon podany na allegro nie odpowiada- nikt nie odbiera ... Jak sie wkurze to wieczorem zglosze to na allegro a sprzedawcy napisze ze chce zwrotu kasy

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-12-30, 13:21   #1445
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
wróciłam

ja pier*** byłam u siebie w sklepie- małe zakupy. Stoje do wędlin a przede mną taka stara ropucha i się kładzie na tych chłodniach że nic nie widać.
Ty to masz przejścia

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Nasze mamy trzymały bo nie było ubranek dla takich maluszków po prostu

Moja mnie ubierała w koszulki,kaftany,spiochy, więc chyba były. A jestem chyba ciut starsza od ciebie
Stary 2013-12-30, 13:24   #1446
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Byłam u mamy pomóc jej zwijać rolady mięsne i tak mnie zaczęło kłuć w kroku że wróciłam na kanapę.....ja wiem ze te kłucia, spinanie brzucha, ból pleców to pikuś z porodem ale to i tak jest niekomfortowe
Stary 2013-12-30, 13:28   #1447
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ty to masz przejścia
no właśnie takie mam szczęście jakieś, a inna sprawa że mieszkam w miejscu gdzie jest dużo ludzi starszych
Stary 2013-12-30, 13:29   #1448
sweet_vintage
Rozeznanie

Ja generalnie mam takie podejście, ze lepiej by było gdyby szpital miał właśnie np możliwość oficjalnego wykupienia jakiś dodatkowych usług i wtedy to moze poprawiloby warunki w szpitalu. Ja tez wole zapłacić i mieć święty spokój, dlatego wybrałam prywatny szpital, ale tam mam umowę i wiem za co płace i czego moge wymagać. Tak pod stołem, czy w kopercie to bym nie zapłaciła.

mój blog ciążowo-dzieciowy www.inspiracjemamy.blogsp ot.com

instynkt macierzyński jest przereklamowany.... http://www.inspiracjemamy.blogspot.c...nski-jest.html
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 13:30   #1449
milka-pilka
Zakorzenienie

Ja tez byłam ubierana w kaftaniki, śpiochów itp., a jestem z '77 i byłam wcześniakiem, wiec ubranka jakieś były.

Cytat:
A ja pod pajacyk będę zakładać body bez rękawów lub z krótkim,tzn teraz zimą,bo nie mam upału w domu.
Ja chyba tez, bo u mnie w domu raczej jest chłodno zima.
Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Ja co do opłaty za zzo mam mieszane uczucia. Z jednej strony fajnie, ze jest za darmo. Ale z drugiej strony, jak pomyśle, ze mogłoby nie byc dostępne, bo szpital nie ma pieniędzy, a nie moze pobierać opłat to

Na Żelaznej wszędzie sa rozwieszone ogłoszenia o tym ile NFZ płaci za porod (1700 zl) a jakie sa ich rzeczywiste średnie koszty porodu (3200) i ze proszą o darowizne, jesli nas stać. Ja przeleje im, bo naprawdę jestem bardzo, bardzo zadowolona z opieki i chciałabym, zeby mogli utrzymać taki standard.
Oczywiście, jeśli mam mieć wybór zapłacić za zzo albo nie mieć go w ogóle to wole żeby to była oficjalnie odpłatne "usługa". Jednak uważam, ze NFZ powinno to znieczulenie normalnie finansować. Skoro stać Polskę na mistrzostwa euro itp. to można zadbać i o rodzące kobiety, zwłaszcza, ze podobniez mamy niż demograficzny

Ja tez jeśli będę zadowolona z opieki w szpitalu (albo przynajmniej będę normalnie traktowana) to wplace jakaś kasę na konto fundacji. Zdaje sobie sprawę, ze ta kasa jest dla szpitala ważna.
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 13:31   #1450
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Moja mnie ubierała w koszulki,kaftany,spiochy, więc chyba były. A jestem chyba ciut starsza od ciebie
Ja byłam mniejsza od Dortki-43 cm więc owszem-kaftany czy śpiochy były ale na pewno nie w tym rozmiarze dopiero jak skończyłam półtora miesiąca mama z darów dostała jakieś mini ubranka pasujące na mnie. A z dostępnością ubranek w ogóle w tamtych czasach bywało różnie.
Stary 2013-12-30, 13:35   #1451
Olcia_1983
Raczkowanie

Dzień doberek,

właśnie wróciliśmy z pierwszego KTG, póki co Zuzka nie chce wyłazić. Tylko zestresowała mnie bo mało się chciała ruszać i Panie mi brzuchem trzęsły a ta taka zawstydzona. Odesłali nas do domu i mamy się zgłosić na wywołanie (oczywiście jak wcześniej nie urodzę) tydzień po terminie z OM, czyli w niedzielę albo następny poniedziałek.

Przy okazji byliśmy w sklepie - normalnie emerytn party dzisiaj. Średnia wieku 80, i do tego jakieś gburowate i do tego głuche. Stary pryk stał za mną w kolejce i cały czas mnie wózkiem po dupie szturchał, aż 2 razy mu uwagę zwróciłam a on miał w dupie co do nie gadam, jeszcze popatrzył na mnie i burknął 'dziękuję'. Nie wiem za co mi dziękował bo jakbyśmy już nie wychodzili to ja bym go dygła tym wózkiem.

A teraz zabieram się za nadrabianie
Olcia_1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 13:36   #1452
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
Ja tez byłam ubierana w kaftaniki, śpiochów itp., a jestem z '77 i byłam wcześniakiem, wiec ubranka jakieś były.
To może to od regionu zależało? Nie wiem...ale wydaje mi się, żeby sobie mama nie zmyślała, że kupowała co było-jak było większe to też brała, a takich małych ubranek nie dostała wtedy. I wiem, że nie tylko ona tak robiła. Teściowa potwierdziła, że też miała problem by coś kupić na mojego męża i on również w tetrach leżał przez pierwszy miesiąc.
Stary 2013-12-30, 13:40   #1453
milka-pilka
Zakorzenienie

Podoba mi się tez to ujęcie na Żelaznej (z opisu Perfuzji, bo sama jeszcze nie byłam) ze można wpłacić "jeśli nas stać", to jednak ładnie ujęta prośba.
Wtedy każdy może się zastanowić ile może wpłacić - dla jednych 1000 zł będzie ok, dla innych np. 300 zł bo tyle mogą.
Chociaż mam koleżankę, która zarabia sporo kasy, prowadzi dosyć wysoki standard życia (jak dla mnie), ale jest bardzo skąpa, wiec przypuszczam, ze ona nie wpłaci nic to będzie jej drugi poród na Żelaznej. Pierwszy miała 4 lata temu 25 grudnia, ale nie dostała wówczas zzo choć chciała, powiedzieli jej, ze jest za późno albo, ze nie ma anestezjologa - już nie pamietam.

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
To może to od regionu zależało? Nie wiem...ale wydaje mi się, żeby sobie mama nie zmyślała, że kupowała co było-jak było większe to też brała, a takich małych ubranek nie dostała wtedy. I wiem, że nie tylko ona tak robiła. Teściowa potwierdziła, że też miała problem by coś kupić na mojego męża i on również w tetrach leżał przez pierwszy miesiąc.
Bardzo możliwe Pewnie w Warszawie było łatwiej. O tym ńie pomyślałam
Stary 2013-12-30, 13:41   #1454
Le La
Zadomowienie

Dzieki dziewczyny W sumie tez go podnoszę, bo zazwyczaj przekładam do gondoli, albo łóżeczka, ale jemu się nie ulewa.

Co do ubierania body, to wiem, że to kwestia wprawy. Na razie pajacyki rządzą ale pewnie już niedługo zacznę mu zakładać bodziaki

magnusia co za ludzie, masakra chamstwo niesamowite.

katarzyniak ja ubieram tylko pajaca i kocyk, mam w domu ok.22 stopni i jest ok.
Alek nie cierpi w rożku spać, ani być owiniety. Od razu mu nie podpasował
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 13:47   #1455
milka-pilka
Zakorzenienie

Magnusia - współczuje sytuacji. Ale niestety to prawda, bywają sytuacje, w których ludzie nie dość, ze są brzydko mówiąc chamscy to jeszcze większość udaje, ze nic nie widzi.
Jest taka sprawdzona teoria w psychologii społecznej - jeśli potrzebujesz pomocy to trzeba wskazać konkretna osobę, np. zwrócić się z prośba "Przeprasza, pan w czerwonej kurtce, czy może mi Pan pomóc?"
Zazwyczaj jeśli wskażemy osobę, od której oczekujemy pomocy to ona nam pomoże. Jeśli czekamy na pomoc "od tłumu" to raczej nic z tego.
Oczywiście, wiem, ze miałaś na myśli co innego, raczej dobre wychowanie, bo sama mogłas sobie poradzić, ale to taka ciekawostka warto o tym wiedzieć na przyszłość.
Stary 2013-12-30, 13:48   #1456
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Położna dziś była u nas. Mój Marcelinio waży już 4 kg żarłok jest straszny z niego

Ale jestem dumna z Niego
ale super! gratulacje!

Cytat:
wróciłam...

ale jest nadzieja, skoro młode pokolenie pomocne choć nie wiem, czy ja bym za nią nie krzyknęła, żeby mi pomogła (coś się ostatnio wredna zrobiłam

Cytat:
Ja ciagle myslalam ze mam za duzo a okazało sie ze moge miec nawet wiecej zeby nie prac codziennie. Z rozmiarami to kazda musi sama dopasowac, Dorotka ma obecnie 51 cm i dopiero 56 zaczyna nosić.
Co do prezentów-Dorotka dostała trosze ubranek ale wszystko "na zaś" wiec ta wyprawke z najmniejszymi rozmiarami najlepiej zrobić samemu
...
Skoro po cycu jeszcze potrafi wtrząchnąć butlę i dopiero jest spokój to wydaje mi się że jednak chodzi o głód...Jak się chce poprzytulać to się po prostu bawi cycem...a w tym przypadku ssie intensywnie i płacze, denerwuje się
dzięki, też mi się tak wydaje i nie odpuszczam ubranek w takim razie

a co do jedzenia, to spokojnie, myślę, że i u Ciebie może się jeszcze rozkręcić- na pewno przejmowanie się tym nie pomaga (na SR tłumaczyli nam, że mleko w 99% wypływa z głowy i myślę że coś w tym jest), na pewno trzeba jeszcze częściej przystawiać albo może wspomagać się laktatorem między karmieniami, żeby więcej produkować?

nie zapominajmy, że jako mama wcześniaczki masz trochę inną sytuację, więc może być tak, że u Ciebie się wszystko w trochę innym tempie będzie rozwijać. ale byleby do przodu trzymam kciuki

Cytat:
moja mnie też, jeszcze to na strychu leży i nawet miała mi to mama przynieść (), ale tym razem na szczęście jej lekkie lenistwo mnie od tego uratowało. bo o ile może i tetry były lepszej jakości, to jakoś pamiętam twardsze ubrania i niekoniecznie bawełniane...

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Byłam u mamy pomóc jej zwijać rolady mięsne i tak mnie zaczęło kłuć w kroku że wróciłam na kanapę.....ja wiem ze te kłucia, spinanie brzucha, ból pleców to pikuś z porodem ale to i tak jest niekomfortowe
ja tam nastawiam się, że te przypadłości są po to, żeby już sam poród taki straszny się nie wydawał i jestem już w stanie pocierpieć te parę godzin (plus połóg), byleby się to wszystko już skończyło

Cytat:
Ja byłam mniejsza od Dortki-43 cm więc owszem-kaftany czy śpiochy były ale na pewno nie w tym rozmiarze dopiero jak skończyłam półtora miesiąca mama z darów dostała jakieś mini ubranka pasujące na mnie. A z dostępnością ubranek w ogóle w tamtych czasach bywało różnie.
ale też pamiętam, że dużo się wtedy szyło albo robiło na drutach samemu (to znaczy przez mamy i babcie albo jakieś ciocie, sąsiadki itp)

---
edit

i jeszcze jedno może mało mądre, wyprawkowe pytanie - mam dostać laktator Medeli, ale nie wiem jaki (oczywiście jak zwykle mieszane uczucia, bo jeden spory koszt odpadnie, choć wolałabym nowy) myslicie że kupować sobie od razu części zamienne:

http://www.aptekagemini.pl/medela-ko...ar-l-27mm.html
http://www.aptekagemini.pl/medela-ze...membranki.html

one są z założenia uniwersalne, więc powinny pasować a muszę zrobić jak najszybciej zamówienie, bo mi się witaminy kończą...

i wiecie na jakiej zasadzie się dopasowuje te końcówki lejka? do wielkości otoczki, czy czego?

ech, już mam trochę dosyć tej wyprawki i podejmowania wyborów, dobrze, że Wy jesteście...

Edytowane przez ejani
Czas edycji: 2013-12-30 o 13:57
ejani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 13:59   #1457
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
ale też pamiętam, że dużo się wtedy szyło albo robiło na drutach samemu (to znaczy przez mamy i babcie albo jakieś ciocie, sąsiadki itp)
O tak..miałam sukienkę i spódnicę z tego samego materiału co pościel ale bardzo je lubiłam

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

A tak a propo prezentów ubrankowych które dostała Dorotka-nie dostała ani jednej rzeczy, która nie była różowa...tym samym garderoba mojej córki tak się zaróżowiła, że aż mnie zemdliło...i jak do tej pory miała dosłownie 3 rzeczy na krzyż w różu tak ubranka z większych rozmiarów mają odwrotną tendencję...
No i obserwacja nr 2: jesteśmy u lekarza. Dzieciaczki ubrane albo na różowo albo na niebiesko-zielono. Wśród tego nasza mała ubrana na szaro-biało (ma pajaca w zeberkę). Zdziwienie, że to dziewczynka sięgało zeniutu Jednym słowem było: chłopcy, dziewczynki i "to dziecko".
Stary 2013-12-30, 14:02   #1458
Roane
Wtajemniczenie

Dzień dobry!
Niedziela była koszmarna. Już dawno nie miałam takiego spadku samopoczucia. Łaziłam w kółko i nie wiedziałam co mam ze sobą zrobić. Na dokładkę zasnęłam gdzieś koło 4 nad ranem
Dzisiaj jest już trochę lepiej. Góra smażonych ziemniaków na śniadanie pomogła
Biorę się za nadrabianie

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
Czes
Dzisiaj o godz 11.2o przyszla na swiat moja corka ma 54 cm i 3450 g 10 pkt. Zaraz mnie uj jasny trafi z tym tel nie ogarniam netta w nim dlatego nic wiecej nie pisze i tyle czekalam. Dziecko zdrowe ze mna gorzej przezdwukrotne wbicia ze znoeczuleniem o widmo markozy. Mala dodtalam od razu po cc na sali do skora do skory i na piers lezalysmu sobie. Poec godz nago.zassala ostro piers he he po tatusiu ma chyba. Pozzniej mialam troche wkurzen ale napisze o tym dokladnie potem. Dzieki za zyczenia i do pozniejj
Gratulacje!
Stary 2013-12-30, 14:05   #1459
poczatkujaca-dagmara
Wtajemniczenie

Dziewczyny siedze wlasnie na poczekalni u ginekologa. Zadzwonilam o 13.10 umówić wizyte bo zwolnienie mam do 31.12 a tu Pani do mnie proszę byc o 14.00 haha nie dość ze mieszkam daleko... Bylam w betach tak zwanych.jestem tylko umyta i poszarpana maszynka..goleniem tego nazwac nie mozna..mam wlosy w nienajlepszej kondycji i no make up... co za dzien

Sent from my RM-825_eu_poland_345 using Tapatalk
poczatkujaca-dagmara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 14:07   #1460
ejani
Zadomowienie

Cytat:
[/COLOR]A tak a propo prezentów ubrankowych które dostała Dorotka-nie dostała ani jednej rzeczy, która nie była różowa...tym samym garderoba mojej córki tak się zaróżowiła, że aż mnie zemdliło...i jak do tej pory miała dosłownie 3 rzeczy na krzyż w różu tak ubranka z większych rozmiarów mają odwrotną tendencję...
No i obserwacja nr 2: jesteśmy u lekarza. Dzieciaczki ubrane albo na różowo albo na niebiesko-zielono. Wśród tego nasza mała ubrana na szaro-biało (ma pajaca w zeberkę). Zdziwienie, że to dziewczynka sięgało zeniutu Jednym słowem było: chłopcy, dziewczynki i "to dziecko".
no, po tym,jak byłam na zakupach najpierw z moją mamą i ciotką a potem z przyjaciółką (już chyba Wam o tym pisałam) i po tym jak się zachwycały różowymi/futrzastymi/świecącymi rzeczami, żałując, że nie będę miała dziewczynki ja się ostatecznie upewniłam, że jakie to szczęście, że będzie chłopiec

zresztą teraz na święta jak szukałam prezentu dla siostrzenicy (kuzynka na szczęście pod tym względem normalna i sama narzekała na ilość różu) ile się nachodziłam, żeby znaleźć coś z klasą i nieprzesłodzone

a z kolei dla chłopaka to najczęściej same niebieskie kolory bielizny, a coś poważniejszego to tylko brązowe (co mi się nie podoba) i też trzeba szukać
Stary 2013-12-30, 14:11   #1461
demonyianioly
Rozeznanie

Sheperdess GRATULACJE!
A ja dziś bylam w szpitalu Rydygiera i ustalono mi termin cc na 6.02. Na kwalifikacji w Ujastku facet stwierdził, że mam przodujące łożysko jednak nic dalej nie komentował. Podczas dzisiejszej wizyty dowiedziałam się, że jeśli jest przodujące to robią cięcie szybciej. Tak więc dziewczyny wpycham się w kolejkę
Dodatkowo zszokowani w szpitalu czemu nie mam zrobionego usg trzeciego dużego, czemu szyjka nie zmierzona??? Ostatni pomiar w 20 tc To właśnie ta super pani ginekolog, do której chodziłam na nfz. Uczęszczałam do Kovmed w Krakowie, to z czego jestem tam zadowolona to pobieranie krwi. Jedyne miejsce gdzie nie trzeba mnie kłuć kilka razy i nie zemdlałam ani razu.
Proszę o zmianę terminu jeszcze raz

Dodam, że lekarz w szpitalu sam chciał zrobić mi usg od razu, ale była taka kolejka, że zwątpiliśmy. Poza tym jestem umówiona na USG prywatnie na piątek. Stresuję się jak nie wiem!!! Czy wszystko ok, czy dzidziuś zdrowy

Edytowane przez demonyianioly
Czas edycji: 2013-12-30 o 14:14
demonyianioly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 14:29   #1462
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
(...)
poza tym mam pytanie do doswiadczonych juz mamus: w maju planujemy z Tz wakacje i zastanawiam sie jak to logistycznie rozwiazac... chodzi o dlugi lot, ok 9 godzin... nie wiem czy i jak Mala to zniesie... czy moze lepiej (choc poki co sobie tego nie wyobrazam) zostawic Mala na 2 tygodnie u dziadkow? ALE 2 tyodnie?!?! mamy niepowtarzalna okazje spedzic 2 tygodnie na rajskiej wyspie i naprawde nie chce z tego rezygnowac...
Ja bym się bała zostawić na tak długo.
Ale TŻ mówi, że dwa tygodnie wakacji bez dziecka to jak los na loterii Pozatym jego dzieci bardzo źle znosiły długi loty - dorosłego potrafi szlag trafić jak musi 9 godzin w miejscu siedzieć, a co dopiero niemowlę. Weź też pod uwagę, że takie małe dzieciaczki wiezie się na kolanach, więc będzie to mordęga nie tylko dla dziecka i współpasażerów, ale przede wszystkim dla Ciebie

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Napisane przez ajakasia Pokaż wiadomość
Bardzo si ciesze, ze Antek zaraz bedzie z nami, gdybym np. urodzila w 42 tyg. to musialabym jeszcze ze trzy tyg. chodzic i sie meczyc...
Z drugiej strony nie wiem, czy lepiej znac termin i sie przygotowac, czy jak cie wezmie z skoczenia..
Ja bym wolała z zaskoczenia

bella7 trzymaj się

Cytat:
(...)
W Anglii grzyb jest częstym problemem,też nas to dotknęło. Stosowaliśmy ten preparat:

http://www.homebase.co.uk/wcsstore/h...HBO111111X.jpg

Tylko ty lepiej tego nie rób,bo smród jest straszny i najlepiej popsikać na grzyba i wyjść z domu na cały dzień,albo chociaż na kilka godzin i okno otworzyć w tym pomieszczeniu.
W IE też jest ten problem - grzyby i pleśnie w domu.
Długofalowe rozwiązanie to porządny remont na przyzwoitych materiałach robiony przez kogoś kto umie spbie radzić z grzybem, plus dobra wentylacja w domu i normalne ogrzewanie przez cały sezon grzewczy - mury muszą się grzać, jak się ma 15 stopni w domu (wielu ludzi tu na wyspach oszczędza na ogrzewaniu i grzyb jest efektem) to będzie rosło choćby nie wiadomo co robić.
Krótkofalowo to najlpiepj dokładnie umyć ściany a potem pomalować je dobrej jakości podkładem antygrzybowym i po tym dwoma warstwami farby. I grzać i wietrzyć.
Stary 2013-12-30, 14:35   #1463
perfuzja
Zakorzenienie

Milka zapisałam Emila na usg bioderek, dzięki za namiary
Ostatecznie do Arki, bo nigdzie indziej juz nie było miejsc
Stary 2013-12-30, 14:40   #1464
Roane
Wtajemniczenie

Sheperdess gratulacje!

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
(...)
Kurcze dzisiaj u nas przewinal sie tabun ludzi i kazdy dotykal Alka i biedny co chwila sie wybudzal, a potem nie moglam go uspokoic, byl tak zmeczony, ze nie mogl zasnac. Kurna zla jestem na siebie, bo powinnam przypilnowac, zeby go nie wkurzali Ale teraz mam nauczke.
Biedaczek, wytarmosili go na wszystkie strony

Cytat:
O, to tak jak ja od 4.01, jak będzie ten 38 tc(albo i od Sylwestra) mam zamiar zacząć wykurzać Juniora (znaczy wracam do herbaty z liści malin, kawy, owoców skurczopędnych i ostrych przypraw+ mniej leżenia itp: ) bo na razie odstawiłam wszystko, na wypadek gdyby mały sam się pchał, bo skurczy i bez tego mam dosyć, szczególnie w nocy...
Pamiętaj też o regularnych przytulanach, może tak go wykurzycie

Cytat:
Robicie już postanowienia noworoczne?

Muszę się za to zabrać,może w końcu w tym roku coś z nich wyjdzie

http://filing.pl/15-postanowien-nowo...-nie-podolasz/
Postanowienia noworoczne Chyba nigdy nie udało mi się żadnego dotrzymać
Stary 2013-12-30, 14:51   #1465
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
wróciłam

ja pier*** byłam u siebie w sklepie- małe zakupy. Stoje do wędlin a przede mną taka stara ropucha i się kładzie na tych chłodniach że nic nie widać. OK- niech się kładzie. Za mną kolejka duża a ropucha wybiera, przebiera, "a czy to dobre, a czy to jest to samo co to" itp dziewczyny obsługujące juz tracą cierpliwośc. Przyszła mpja kolej (ropucha nadal przede mną) kupuję i chciałam zobaczyć czy jest szynka którą zawszebiorę ale ropusze cielsko skutecznie mi ten widok zasłania kładąc się na ladzie. Mówię do niej aby sie przesunęła a ona z takim fochem że ona tez patrzy. Dobra OK niech spada. Wyobraźcie sobie że jak odchodziła to zahaczyła koszykiem o mój koszyk (miałam takie wózek co sie te małe koszyki wkłada) i pociągnęła- w efekcie przewróciła mój koszyk i wszystko się wysypało oczywiście popatrzyła i poszła- syknęłam za nią odpowiednio głośno że mam nadzieję, że uschnie padalec jeden Słuchajcie kolejka ze 20 osób i NIKT nawet nie kwapił się aby mi pomóc. Więc ja z brzuchem stawiam ten koszyk, kucam itp a w☠☠☠☠iona jestem już na maxa!!! Podbiegł do mnie chłopczyk ok 10 lat i zaczął mi pomagać- dobre dziecko bo nikt z dorosłych się nie ruszył ale patrzyli wszyscy. Co za kurewski naród!!!
Podziękowałam chłopcu i jego mamie (stali za mną)
Wiedziałam, że w tym kraju jest znieczulica no ale żeby az taka to nawet mnie to zdziwiło, jak ci ludzie sa wychowani i to starsze pokolenie, a potem się dziwimy że młodzi są źle- no jak mają taki przykład to nie dziwne.

no to się wygadałam

przykre.... ale ludzie czasem na prawdę są okropni i żałośni... skąd to się bierze!?

Cytat:
100 lat, 100 lat- lekkiego porodu
Oooo kotek ma urodziny sto lat, wybitnie łatwego, szybkiego bezbolesnego porodu!!

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
Ja rozumiem ze przez swieta przesylka mogla jeszcze nie dotrzec ale denerwuje mnie totalny brak kontaktu. W mailu napisalam wlasnie zeby podano mi numer listu przewozowego i cisza. Telefon podany na allegro nie odpowiada- nikt nie odbiera ... Jak sie wkurze to wieczorem zglosze to na allegro a sprzedawcy napisze ze chce zwrotu kasy

Podejrzewam, że mają przerwę "świąteczno-noworoczną"... stąd ten brak kontaktu....

Dopiero wpełzłam do domu... wyszłam przed 8..
Stary 2013-12-30, 14:59   #1466
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agoola83 Pokaż wiadomość
(...)
A u nas wesoło...tzn. ironiczno-sarkastycznie... Mąż przyłąpał dziś swoją szanowną mamusię, jak grzebie nam w śmieciach!!! A rano wykrakałam, bo się zastanawiałam jak długo po porodzie będę krwawić (czy całe 6 tyg???!!!), bo wstyd mi, żeby tych śmieci nikt zwłaszcza teściowa nie widział....na co on mi rano obiecał, że zawiązuje worki i kupimy takie nieprzezroczyste, żeby nie widziała podkladów, wiecie: brzydal:!!! Po 2 godzinach przyłapał mamę jak wygrzebała stare kapcie męza z naszego zawiązanego wczesniej worka! Kurde..Pełna kontrola...
Jak pytała Roane: wyprowadzić się nie mamy możliwości tu i teraz, rysuje nam się szansa za jakieś 3-4 miesiące, ale kosztem dużego kredytu którego się boję w chwili obecnej(decyduję się na rok macierzyńskiego),,,ale coraz bardziej biorę pod uwagę taką ewentualność...nie daję rady dłużej...teściowa szuka nam po rzeczach, buszuje po naszym piętrze jak nas nie ma, krytykuje cały czas, teraz jeszcze to....
I nawet nie spyta jak się czuję...
Masakra, to takie niehigieniczne, wyobraź sobie jak to będzie wyglądało jak w tych śmieciach będą pampki Przecież ona raczej po tym grzebaniu rąk nie myje chyba, i potem to wszystko po domu roznosi

Cytat:
Napisane przez Buka20 Pokaż wiadomość
(...)
Wczoraj była u mnie kuzynka mojego TŻ, jest w 6 mies. ciąży a ma brzuch taki jak ja a termin porodu mam już za 18 dni właściwie to chciałam nawiązać do tego, że w ogóle nie mogłyśmy się dogadać, ja miałam swoje racje, ona swoje (a czemu masz to takie, a czemu nie masz tego, tamtego itp. ) w pewnym momencie nie wytrzymałam i powiedziałam jej, że pewne rzeczy są zbędne na początku i że nie sram pieniędzmi, a moje dzieciątko ma wszystko co potrzebuje
(...)
Wiesz, jeśli ona w 6 miesiącu wygląda tak jak Ty na dwa tygodnie przed porodem, to może zwyczajnie dziewczyna się zdołowała swoim przyrostem masy i chciała się podbudować Twoim kosztem.

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Niezła wyprawka:

Ciekawe kto im to wszystko prasuje... [COLOR="Silver"]
Przecież to lata świetlne prasowania

kootek_mamrotek sto lat!
Stary 2013-12-30, 14:59   #1467
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Mi mama mówiła,że przydział był na ubranka,pieluchy tetrowe (rok '82),a ona miała sfałszowaną kartę ciąży,w której były wpisane bliźniaki,więc dostała wszystkiego razy dwa

Cytat:
i jeszcze jedno może mało mądre, wyprawkowe pytanie - mam dostać laktator Medeli, ale nie wiem jaki (oczywiście jak zwykle mieszane uczucia, bo jeden spory koszt odpadnie, choć wolałabym nowy) myslicie że kupować sobie od razu części zamienne

Ja bym się chyba wstrzymała... jest pewność,że będziesz potrzebować tych części zamiennych?

Cytat:

No ale w sumie najwięcej jest właśnie w sklepach takich rzeczy,że dziewczynki róz,chłopcy na niebiesko...
Stary 2013-12-30, 15:04   #1468
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
schowałam poprane kaftaniki/bluzeczki/sweterki i w sumie na rozmiar 56 mam tego 42 sztuki
WOW

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Lolita przesłałabym Ci trochę słońca u mnie jest 12 stopni
(...)
Też mam słonko i cieplutko Od razu nastrój się poprawia jak się wyjrzy przez onko

Cytat:
zaczynam się wkurzać ... próbowałam się dodzwonić do tego sprzedawcy z allegro ale głucho... telefon nie odpowiada, na maile brak odzewu .... robię się przez to zła.
Ja puściłam przelew 24 i jeszcze nie zaksięgowany Wszyscy na urlopie taka ichnia mać
Stary 2013-12-30, 15:11   #1469
gosia261282
Gang Iren

Kacper ostatnio w każdej nocy jest spokojny.
Ciekawe czy zostanie mu to na po porodzie i da się wysypiać
Stary 2013-12-30, 15:26   #1470
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Cytat:
Kacper ostatnio w każdej nocy jest spokojny.
Ciekawe czy zostanie mu to na po porodzie i da się wysypiać
Może Kacpry już tak mają mój w nocy jest spokojny . Jedynie ostatanio pod wieczór daje mi popalić ale w nocy śpi jak Aniołek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości