|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: Na jakie studia chodzisz lub masz zamiar iść? | |||
| Dzienne |
|
85 | 62,96% |
| Zaoczne |
|
36 | 26,67% |
| Dzienne, ale żałuję, że nie poszłam na zaoczne |
|
3 | 2,22% |
| Zaoczne, ale żałuję, że nie poszłam na dzienne |
|
11 | 8,15% |
| Głosujący: 135. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zaoczne czy dzienne? Które wolicie/gdzie chodzicie?
Cytat:
A z chłopakiem to trudna rada. Myślę że trzeba inwestować w siebie a reszta się ułoży.
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie troszke nie na temat ale nie chce zakłada nowego watku- czy jesli studiuje zaocznie obejmuje mnie ubezpiecznie rodziców?
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam na studiach dziennych, obecnie jestem na zaocznych. Moim zdaniem studia dzienne dają większa możliwość zdobycia wiedzy, bardziej mi się zresztą podobały
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Przde wszystkim studia zaoczne połączone z pracą to ogromny wysiłek. Sama skończyłam takie studia. Fantastycznie jest wrócić po 12 godzinach pracy przed kompem, wypić kawę i zasiąść do nauki. Śpi się po 3-4 godziny na dobę, bo na nic nie starcza czasu. Ja też zazdrościłam studentom dziennym, że cały swój czas mogą poswięcić nauce, niestety moich rodziców nie było stać, aby mnie utrzymać na studiach dziennych. Musiałam zarobić na moje potrzeby i na studia ... ładne pieniążki się płaci za zaoczne ... ja za semestr na państwowej uczelni płaciłam jedyne 3 000 zł ... grrrrrrrrr. Zastanów się jednak nad dziennymi ... czasem warto posłuchać rodziców
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Ja studiowałam zaocznie i pracowałam.
Ciężko to pogodzić. Zależy jaka sobie wybierzesz uczelnię. Ja na naukę musiałam poświęcić naprawdę bardzo wiele czasu, trzeba było opracowywać materiał, zdobywać go, siedzieć w bibliotekach, uczyć się wieczorami, nocami, często ukradkiem w pracy. Nie mówiąc o nawale w czasie sesji. Jeśli chodzi o chłopaka - rozumiem i nie rozumiem ![]() jeśli sie kochacie to miłość przetrwa, i dacie radę się spotkać, dla chcącego nic trudnego
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
ja studiuję na zaocznych, zawsze tak chciałam, nawet nie składałam na dzienne, chociaż myśle że nie miałabym problemu żeby się na nie dostać.
Wybrałam zaoczne dlatego że jednak chciałam sama zacząć pracowac i opłacić czesne, niż studiować dziennie i korzystać tylko z pieniedzy rodziców, bo dorobić byłoby cięzko. Gdybym miała wybierać raz jeszcze zrobiłabym tak samo
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studiując zaocznie można dostać się na staż, czy znaleść jakąś pracę.I potem student zaoczny, który pracował przez całe 5 lat studiów (a jest takich mnóstwo), kończy studia, ma dyplom w ręku i 5 lat doświadczenia w pracy (zakładamy, że studiował w tej dziedzienie w której pracował).Niektórzy pracodawcy wynagradzają to jakąś dodatkową kasą. Student dzienny, kończy studia, ma dyplom i wszystko zaczyna od zera. Teraz bardziej jeszcze pracodawcy patrzą na doświadczenie niż wykształcenie.Bo na studia można iść w każdej chwili,a z tym zdobywaniem doświadczenia to każdy wie jak jest. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Studiowałam zaocznie. Z wyboru.
Rozumiem Cię, jeśli chodzi o chłopaka. U mnie tez byłoby tak, że gdybym poszła na dzienne (on 'zaoczny' i praca) w ogóle byśmy się nie widywali. Nie było to miłą perspektywą na 3 lata, choć nie uważam by zagrażało związkowi . Nie odbieram tego powodu jako czegoś błahego, dziecinnego. Wręcz przeciwnie - było to dla mnie (nas) bardzo ważne. Oparłam się w ogromnej mierze właśnie na tym. Inwestując w siebie jednocześnie. Na innych aspektach również, ale pozostałe korzyści zauważałam stopniowo, później, obserwując siebie i otoczenie ("dziennych" rówieśników). Patrząc na to teraz zrobiłabym dokładnie tak samo, z tym, że znam jeszcze więcej plusów. Zaznaczam jednak, że co dla mnie plusem, dla kogoś może być minusem. Wybór trybu zależy od tego, czego się od okresu studiów i samego studiowania oczekuje. Tak więc różne rzeczy zdecydowały o tym, że wybrałam tak jak wybrałam. Na początku było ciężko, ale wpadłam w rytm.A to, ile wiedzy wyniesiesz ze szkoły zależy tylko od Ciebie i Twojej pracy własnej. Można być doktorem po zaocznych lub pozostać zielonym po dziennych - i odwrotnie - wolny wybór. Ja nie żałuję Życzę Ci, byś też mogła tak powiedzieć, jakąkolwiek decyzję podejmiesz. ps. Jesli chozi o ilość godzin, płatności - to zależy od uczelni. Dawno juz porównanie wymiarów zaoczne-dzienne nie daje realnego wyniku w tych aspektach. Pozdrawiam
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2006-11-17 o 13:56 |
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Również mam nadzieję, że nie będę żałowała
![]() Bo fakt faktem, zawsze chciałam być dalej niż jestem. W przedszkolu chciałam iść do szkoły, w gimnazjum do średniej, a teraz jak będę na studiach chcę od razu pracować - po prostu chcę być samodzielna i mieć własne dorosłe życie
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
po maturze... Dzienne czy Zaoczne ??
Ja planuję iść na zaoczne... nie chce mi się chodzić znowu 5 razy w tygodniu do szkoły. Tak było przez 13 lat, starczy
I w ogóle chcę w tygodniu zarabiać żeby mieć kasę na jakieś ciuszki no i oczywiście na opłacenie studiów, które są cholernie drogie Na razie zaczynam od 5 miesięcy stażu
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: po maturze... Dzienne czy Zaoczne ??
ja jestem na dziennych, i po licencjacie na dziennych chcialabym zostac dalej :P
jakos ..nie wiem .. wole po prostu dzienne ale widze jak najbardziej korzysci z tego ze studiuje sie zaocznie ![]() 2w1 praca=doswiadczenie i hajs oraz wyksztalcenie mimo to obstawiam dzienne studia
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
wieczorowe
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Może się mylę, ale był już chyba podobny wątek
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
dzienne
|
|
#46 |
|
BAN stały
|
ja maturke mialam w zeszlym roku i 3 miesiace studiowalam dziennie na akademii ale zrezygnowalam, szczerze nie chialo mi sie dzien w dzien, poziom baaaaaaaardzo wysoki i jestem na stazu pracuje w biurze a teraz od wrzesnia planuje jakies zaoczne. mam bardzo wielu znajomych po studiach po różnorodnych kierunkach dziennych i co??? nie moga nigdzie znalesc pracy, mimo ze sa po dziennych, wedlug mnie szkoda czasu. mozna skonczyc jakies zaoczne albo zrobic jakis kurs. spojrzcie sobie na ogloszenia- nie potzrebuja nauczycieli pedagogow itp natomiast co drugie ogloszenie to chca kosmetyczki i fryzjerki
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wątki łączę.
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie będe też pedagogiem Baa na studiach dziennych o dziwo tez mozna pracowac- od lipca zaczynam prace związana z moimi studiami, na poczatek zarobek nie wygórwnay, ale mozliwośc douczenia i awansu. Tez studiuje na akademii... poziom wysoki, ale coś trzeba się uczyć, na zaocznych wymagają to smao, z tą roznica, że połowy CI tego wykłądowca nie powie,bo nie starczy mu na to czasu, a odesle Cie do literatury, to jest dopiero wysiłek samemu opracowac materiał. |
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale argument z ciuszkami to nie jets dobry argument, za stypendium tez mozna miec fajne ciuszki
|
||
|
|
|
|
#50 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u mnie wygląda to identycznie!!!! studiuje zaocznie i praktycznie ciagle widze się z dziennymi bo albo oni mają z nami w piątki zajęcia albo my możemy chodzić do nich.......
|
|
|
|
#51 |
|
Wtajemniczenie
|
ja studiuje dziennie.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem na dziennych i jest dosyć cięzko
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sudiowałam zaocznie. W sumie bardzo mi się podobało ale trochę żałuję, że ominęło mnie takie prawdziwe życie studenckie
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
studiowalam w zeszlym roku dziennie i to byla masakra
teraz jestem na studiach zaocznych i dla mnie to jest o wiele lepsze rozwiazanie. wymagaja od nas tyle samo co od dziennych wiec trzeba sie systematycznie uczyc zeby nie zawalic. ale jest na to wiecej czasu, mozna rozlozyc sobie material i uczyc sie po trochu. no i mam wiecej czasu dla siebie, dla TZ i na rozne inne male przyjemnosci na ktore nie pozwolilabym sobie studiujac dziennie. obecnie szukam pracy zeby utrzymywac sie sama.
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez studiuje dziennie i jeszcze pracuje na pol etatu. Momentami jest ciezko, ale daje rade. Wszystko da sie jakos pogodzic. Trzeba tylko checi i troszke mozliwosci.
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Sanetka- a nie lepiej byłoby wynajmowac mieszkanie i studiowac dziennie- na to samo by wyszło
![]() U mnie na uczelnie do Katowic dojezdzaja ludzie nawet z Bielka Bialej, to jets dopiero poświecenie... |
|
|
|
|
#57 |
|
Miuoshowa
|
Ale z Bielska do Katosow jedzie sie tylko troche ponad godzine
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Z centrum Bielska. a do mnie doejzdzaja nie tylko z centrum
Poza tym dojezdzaja wtedy do centrum Katowic, a nie pod dzrwi uczelni) Suma sumarum wychodzi czasami im ponad 2 godziny
|
|
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
dzienne ale za duzego wyboru nie mialam, bo moj kierunek studiow nie ma opcji zaoczne
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() prawie mnie przekonałyśćie, ze marnuje czas na swoich studiach dziennych W końcu to tylko luz, ciągle odwołane zajęcia, a pracy i tak nie znajdę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.

MIŁEGO DNIA 

I w ogóle chcę w tygodniu zarabiać żeby mieć kasę na jakieś ciuszki no i oczywiście na opłacenie studiów, które są cholernie drogie
Na razie zaczynam od 5 miesięcy stażu