|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oglądaliście Kogel Mogel w święta?
Cytat:
Dariusz grał w filmach i teatrze. Porównanie do Trzebiatowskiej trochę dziwne
|
|
|
|
#32 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sukces Kogla Mogla to genialny scenariusz + role 2-planowe, czyli rodziców Kasi, narwanej pani Wolańskiej i dystyngowanej babci. Kasia na ich tle wypadła mdło..
Edytowane przez werty Czas edycji: 2013-12-30 o 14:55 |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
W święta nie oglądałam, ale ogólnie to już widziałam wiele razy, a dalej lubię
|
|
|
#34 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Nie oglądałam, bo już mi się "przejadł"
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Ten film jest zabawny, dobrze się go ogląda, szczególnie z powodu wspomnianych już ról drugopolanowych. Dla mnie Kasia i to jak mówi też są urocze, ale zakończenia tego filmu są okropne. Zawsze mam ochotę rzucić butem w telewizor, ona wcale nie była szczęśliwa.
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zadomowienie
|
nawet nie wiedziałam, że Kogel mogel leciał w święta
Podoba mi się ten film, ale denerwują mnie zakończenia, które sprowadzają kobietę do roli kury domowej
|
|
|
|
#37 |
|
Chimay
|
Nie widziałam, ale znam te filmy na pamięć, chociaż do dzisiejszego dnia nie rozkmniłam sceny, w której Solska daje Kasi i Pawłowi mięso. Skąd ona je niby wyciąga?
![]() "On ma horyzont i holcwagen i motór Emzete ma, o co on ma"
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zarówno postacie jak i życie codzienne przedstawione w filmie było mocno przerysowane. Taka rola komedii. Więc nie rozumiem, jak na tej podstawie możesz wyciągnąć takie wnioski. Jak ktoś za parę lat poogląda "Ranczo", to też powinien pomyśleć, że współcześni ludzie to alkoholicy bez wykształcenia, którzy prezerwatywy na oczy nie widzieli? Litości
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
najlepszy tekst ever
![]() i jeszcze te paluszki i krakersy u Wolanskich
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
Oglądałam
Zawsze jak leci w TV to oglądam
|
|
#41 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#42 | |
|
Zadomowienie
|
uwielbiam ten tekst
Edytowane przez Krystaliczne szczescie Czas edycji: 2014-01-18 o 17:04 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Rozeznanie
|
ja podejrzewam ze Stasiu Kolasa to by jej pozwolił studiować
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
Niepotrzebnie uciekła przed Stasiem, fakt.
|
|
#45 |
|
Chimay
|
"Staszek Kolasa byłby lepszy"
"Może lepszy, bo taki swojski, ale nie taki przystojny"
|
|
|
#46 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#47 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
E tam. Pojechałaś z fantazją. Większość szła do technikum lub zawodówki, więc tak, każdy miał zawód, a potem automatycznie pracę (takie czasy, taki system). Do liceum trzeba było mieć dobre stopnie i to ci szli głównie na studia, ergo nieliczni. Można porównac sobie ile wówczas było studentów i jak wyglądał podział płci- zdecydowanie mniej kobiet niż teraz. Co do pracy... Serio? Sporo kobiet nie pracowało w ogóle tylko zajmowało się domem, pomagało w gospodarstwie (tzw. bezrobocie utajone) - praca dla 1-2 osób, a na gospodarce pracowała cała rodzina. Akurat wtedy był obowiązek pracy (nie wiem kiedy dokładnie obowiązywał), ale bardzo dużo kobiet na wsiach pracowało jako, brzydko mówiąc, kury domowe, które pomagały mężom przy czynnościach związanych z pracą w gospodarstwie (dojenie krów itp.) Dlatego na wisach tak wiele kobiet ma niskie emerytury, które często w 3/4 stanowią emeryturę po zmarłym mężu. |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie napisałam, że większość szła na studia, tylko że studia kobiet były wtedy czymś normalnym. Oznacza to, że nikogo nie dziwił ani nie bulwersował fakt, że dziewczyna na studia szła. A technikum czy zawodówka nie daje zawodu? Przecież o zawodzie pisałam. I na litość lasu szumiącego, kobieta w wieku studencki w 1988 roku, to nie pokolenie, które pobiera emeryturę. To matki młodszych Wizażanek. Nie, nie biegały wtedy dinozaury. Nawet na tę okoliczność zapytałam mamę jak to było- żadna z jej koleżanek nie została "kurą domową". Trochę dziwnie na mnie popatrzyła Więc pewnie były kobiety, które decydowały się na takie rozwiązanie, ale na pewno nie stanowiły one większości, raczej niewielką część. Fakt, patrząc na film, można odnieść wrażenie, że to lata 60-te, ale kto filmowcom zabroni przekształcać rzeczywistość.
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. Tak, wiem kiedy były lata 80-te- byłam wtedy dzieckiem. Dzieciństwo spędziłam poza Polską, przyjechałam w 1989. 3. W PRL był obowiązek pracy, wiec wszyscy pracowali, niewazne czy ta praca była przydatna czy było to tzw. siedzenie na dupie i udawanie pracy. 4. Część kobiet na terenach wiejskich pracowała w gospodarstwie 5. Kobiety w latach 80-tych były i 20 i 30 i 40-latkami. I były też starsze kobiety. 6. Miałam na myśli nie tylko wczesne 20-stki, ale i starsze kobiety np. po 30 z naciskiem na środowiska wiejskie (bo kiedys popełniłam pewną monografię na ten temat i obecne ok. 50 latki bardzo często są beneficjentami pomocy społecznej, rent itp. i mają ogromne problemy z powrotem na rynek pracy, bo często nie odnalazły sę po transformacji. Mówię o środowskich wiejskich, z którego trudniej było uciec, bo "gospodarka", bo pole do przepisania, no bo ty masz 20 lat i stara panna jesteś itp. Gdybym miała robić analizę społeczeństwa czy lokalnej społeczności na podstawie mojej rodziny to by nie miało to najmniejszego sensu. Po pierwsze mało w niej polskiej krwi, po drugie obraz rzeczywistości w latach transformacji były za nadto lukierkowy i wyidealizowany. A ja pamiętam, jak polska wieś wyglądała w tamtym czasie, bo przeżyłam wówczas szok. Brak bieżącej wody i sławojki to tylko mały wycinek. |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Dyskusja ma sens, gdy obie strony piszą o tym samym. Ja tu o 19-letniej Kaśce 25 lat temu, a Ty mi o 40-latkach w latach 80-tych i przymusie pracy.
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do fabuły filmu - nigdy nie wiadomo czy Kasia nie poszła później na studia zaoczne, bo pracę w świetlicy czy bibliotece (nie pamiętam) i tak miała załatwioną. Dlatego koniec filmu wcale nie musi być odbierany tak dramatycznie
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też miałam zawsze taką nadzieję, że jednak sobie jakoś poradzi. Zauważcie, że osobą, która najbardziej rozumie Kasię jest jej teściowa. Jej matka też wygląda na rozsądną kobietę, może prostą i podporządkowaną mężowi, ale swój rozum ma. Natomiast mężczyźni na wsi wyglądają na jakieś trolle, mąż Kasi miał chyba stanowić "opozycję" dla jej ojca, ale w gruncie rzeczy jest bardzo podobny. Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2014-01-01 o 10:33 |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do zakonczenia zgadzam się z Tobą. Nie wiemy też jak sie to zakończyło. Bo to tylko film. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Marszałkini II RP
|
Moi rodzice też dostali punkty za pochodzenie i można rzec, że nieźle sobie poradzili - zresztą mój tata podobnie jak filmowy Paweł skończył SGGW
Inna sprawa, że ludziom, którzy poszli na studia gdzieś jeszcze mniej więcej do połowy lat 90. czy nawet do ich końca raczej wszystkim się udało znaleźć pracę i bez punktów za pochodzenie jak w przypadku ludzi ze wsi, bo wtedy studia miały większy prestiż, nie było tylu szkół prywatnych i człowiek po studiach to był gość.A filmu w te święta nie oglądałam, bo byłam z wizytą. |
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?Przepraszam za OT, ale może poszłabyś coś poradzić do wątku: jak zostać arystokratką? Tam jest człowiek w potrzebie
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Marszałkini II RP
|
A słyszałaś o arystokracji ducha?
Zdecydowanie to jet ważniejsze i z pewnością mniej pretensjonalne od szukania przodków, że może się trafi jakiś hrabia. Choć moja babcia od strony taty miała nazwisko panieńskie od nazwy wsi w której mieszkała więc kto wie i teściowa przezywała ją "szlachcianeczka"? Ale to co innego niż arystokracja przecież. Ale na ten polecany wątek aż z ciekawości zajrzę
Edytowane przez Niebieskooka arystokratka Czas edycji: 2014-01-02 o 15:50 |
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądałam, ale nie w święta, lubię ten film.
|
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Kocham ten film, ogladalam go juz z 1000 razy
|
|
|
|
|
#59 |
|
Chimay
|
https://www.facebook.com/pages/Kasia...45576695522578
Tu jest sporo złotych tekstów z filmu
|
|
|
#60 |
|
Wtajemniczenie
|
Stasiu Kolasa? Sama bym uciekała
Przecież on był za stary, nieatrakcyjny i ograniczony intelektualnie Co do jej męża: sam się chłop wykształcił, angielski perfect, a żonie nie dał Już nie skomentuję płodzenia dziecka, bo ojciec ziemię przepisze. Komedia jak dla mnie świetna, sama lubię do niej powracać, ale bezmyśloność bohaterów mnie poraża. Ja jeszcze zwróciłam uwage na taki szczegół jak alkoholizowanie się przy każdej okazji, nawet polewanie wódki przy stole wigilijnym
Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2014-01-10 o 01:27 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:35.

Dziwne też, że właściwie ani Paweł ani Kasia nie odnieśli żadnych sukcesów aktorskich. Co prawda gra Kasi była dość słaba, grała jak amatorka (no właśnie, ona w ogóle jest aktorką czy amatorką?), ale np. Żmuda Trzebiatowska to też ostre drewno, a karierę zrobiła.