![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mój chłopak będzie pracował w moim gospodarstwie WSPÓLNE KONTO
Nie rozumiem za bardzo, dlaczego nie możecie mieć po prostu jednego wspólnego konta, na które będą przelewane absolutnie wszystkie pieniądze i nimi będziecie rozsądnie gospodarować. Ewentualnie drugie konto, oszczędnościowe, na które będziecie wpłacać fundusze na większe inwestycje.
Osobiście nie jestem zwolenniczką wspólnych kont, natomiast inaczej to wygląda, jak każdy swoje zarabia, a inaczej, jak tylko jedna osoba w związku ma stałe dochody. Dziwne jest dla mnie wydzielanie tych 2000zł. Co z resztą?
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Ja tam widzę jeden, ale poważny problem:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Naczelna Nastolatka
|
generalnie w samym pomyśle widzę problem z tym, że chłop będzie od ciebie uzależniony finansowo i bez ubezpieczenia. Ale najbardziej chyba zgadzam się z drabineczką, dlaczego nie ślub? jesteście razem długo, chcecie razem mieszkać, dzielić finanse. To jakoś się tak naturalnie nasuwa.
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Skoro nie jesteś zwolenniczką to czemu taką propozycje masz? Ja nawet sobie nie udam, a Ty mi o wspólnym jednym koncie mówisz? ![]() Reszta nie jest szałowa. Dłuuugo jeszcze nie będzie normalnej kasy. Najlepiej byłoby, abym ziemią zajmowała się sama, działalnością sama, i z nikim się nie dzieliła. TŻ by pracował na siebie. ALE on nie chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba musicie porozmawiać najpierw ze sobą żeby później nie wyszły z tego jakieś dziwne i niemiłe sytuacje. Bo Ty uważasz, że on sobie pracuje, a Ty go utrzymujesz. O jego utrzymywaniu mogłabyś mówić gdyby on zamieszkał w tym domu i nigdzie nie pracował ani nie pomagał, a Ty byś finansowała dla was dwoje jedzenie, opłacała rachunki itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Naczelna Nastolatka
|
czyli ty chcesz zachować autonomię, a facet ma być całkiem zależny od ciebie? mieszka u ciebie, pracuje na twoim i dostaje od ciebie kasę. Ja bym nie chciała żyć w takim układzie, ale skoro wam to pasuje.
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Rozprawiacie o tym TŻ autorki jakby to był jej nastoletni syn. To dorosły chłop i chyba sam powinien wiedzieć, że musi mieć ubezpieczenie, że bez składek nie będzie emerytury etc. etc. Nie wiem, autorko, bądź ostrożna bo widzę że nie jesteś pewna jeszcze że to "ten" mężczyzna, a on może po jakimś czasie być tak uzależniony od Ciebie finansowo, mieszkaniowo i emocjonalnie że w razie rozpadu związku możesz mieć niemały kłopot.
A co do tych 2000 uważam, że to dobry pomysł, o ile rozwiązanie jest tymczasowe. I tak jak mówiłam, to nie dziecko żeby za niego ubezpieczenie załatwiać, powinien się sam o to zatroszczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() może ty po prostu nei chcesz za niego wyjść? jesteście razem sześć lat, będziecie razem mieszkać dzielić finanse planujecie wspólna przyszłość myślicie o starości i jego emeryturze ale cywilnego teraz nie weźmiecie, bo nie? ![]() ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2014-01-01 o 15:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Pracownik zgarnąłby za cały sezon 3 000.. Czyli jest różnica (TŻ 12000).
Racja, najprościej byłoby jakby TŻ pracował, a ja ziemie miała na swojej głowie. Mam elastyczny czas pracy, wspomagałabym się pracownikiem i byłoby ok. Dużo sama umiem zrobić ![]() Najwyraźniej nie stać mnie na pensję dla TŻ i nie powinnam udawać, że jest inaczej. Może jemu to pasuje, ale macie racje, niedobre jest takie całkowite uzależnianie się od siebie. Tym sposobem będzie wiecej pieniędzy i będzie uczciwie. TŻ dołoży do budżetu ...będzie miał ubezpieczenie. Same plusy. ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ---------- Jak TŻ będzie gotowy to przejdzie na własną działalność. Ślub nie. NIe jestem miłośniczkę tego obrzędu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Niestety ślub zmienia wiele czy tego chcesz czy nie. Nikt ci nie każe robić imprezy wesel i ciągać księdza. Ślub cywilny trwa maksymalnie 20 minut i jest to równoznaczne z podpisaniem papierka tylko że nie przychodzi się w dresie. Jak marzy ci się wielka impreza to zawsze potem można wziąć kościelny. Nie widzę problemu tylko twoją wielką niechęć. Może typo prostu nie jestes pewna tego faceta? Bo widzę ze stawiasz go w roli po prostu robola...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Nie każdy musi brać ślub. Wiele osób jest szczęśliwych bez.
Nie, nic nie zmieni. Albo się ludzie kochają albo nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W związkach, w których obie osoby zarabiają, nie jest niczym dziwnym posiadanie odrębnych kont. W związkach, w których jedynie jedna strona jest zarabiająca, a druga np. zajmuje się domem, dziećmi czy gospodarstwem (taka sama praca, tylko bez przychodu) kasa powinna być wspólna, bo obie osoby w jakiś sposób przyczyniają się do istnienia tego dochodu. Wydzielanie kasy partnerowi jest, w moim odczuciu, poniżające. Rozumiem, że ty chcesz zachować autonomię, jednak uważam, że w takiej sytuacji nie ma dobrego rozwiązania. Jeśli chcesz mieć autonomie, zatrudnij pracownika, dla którego będziesz szefem, a nie ukochaną kobietą. Bardzo dziwna wydaje mi się być ta relacja... szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie tej sytuacji. Powiem szczerze, że na miejscu twojego partnera czułabym się nieco upokorzona, gdybym miała harować jak wół na cudzej ziemi i mieć za to "wydzielone" pieniądze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój brat ma gospodarstwo rolno - spożywcze i ludziom płaci normalnie. Myślisz, że ludzie na wsi to gorsi gatunkowo są? I nie mów, że praca na wsi jest lekka i to tylko maszyną przejechać. ![]()
![]() Edytowane przez panna mati_ Czas edycji: 2014-01-01 o 15:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jakbyś miała odrobinę przyzwoitości to sama być się puknęła w głowę i zastanowiła nad tym jak bardzo niekorzystna ta sytuacja jest dla twojego niby ukochanego nawet jak mój partner by miał pomysł na życie w tak absurdalnym układzie to przenigdy by mu nie pozwoliła - a Ty pozwalasz i jasno widać dlaczego - bo to dla ciebie wygodne, szkoda, że tylko dla Ciebie niby tego człowiek kochasz - a co jak się rozstaniecie? on zostanie z niczym - ani składek, ani dachu nad głową z wielką dziurą w CV i z zerowymi możliwościami - ja bym nigdy świadomie nawet chętnemu TZ na coś takiego nie pozwoliła Cytat:
będzie sobie za darmo urabiał łapy w Twojej ziemi za co Ty mu łaskawie użyczysz karty do konta z 2k zł do dysponowania na wasze wspólne wydatki ![]() żyć nie umierać Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie widzę powodu by to inaczej nazywać - chcesz tego facet wykorzystać i najlepsze jest to, że sama sobie dobrze zdajesz z tego sprawę ![]() Nawet zakładając, że zostaniecie razem to jest ogromnie niekorzystne - jak twoja firma padnie i z roli nic nie wyjdzie to oboje zostajecie z ręka w nocniku z powodów które powyżej opisałam - ty może sobie jeszcze coś znajdziesz ale on - z pustym przez x lat CV? Komedia jakaś i kompletna krótkowzroczność ![]()
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2014-01-01 o 15:49 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- teraz to już się przychylam do ostrych zdań że znalazłas sobie parobka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Naczelna Nastolatka
|
To tak niesmacznie zabrzmiało, że pracownik wziąłby tyle, a TŻ mniej. Tak jakbyś chciała mieć jelenia do pracy jak najmniejszym kosztem.
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, tylko dla mnie finansowo lepiej, jeśli zajmie się ziemią ktoś obcy, bo mnie więcej niż 2000 na życie przeznaczyć nie stać - i to dla obojga. W takim razie TŻ powinien szukac pracy, zarabiać, dokładać do utrzymania na wspólne konto... Wszyscy będą zadowoleni. Prócz TŻ bo mu do pracy nie spieszno, wymarzył sobie inaczej, ale rację macie niepodważalną, że nie jest to uczciwe. I ja nie mam zamiaru dzielić się wszystkim . Nie przemawia do mnie to. Jeśli 2 osoby pracują, to oddają część na utrzymanie domu... a resztą dla siebie. W tym przypadku nie jest dla mnie, bo na dom w którym oboje mieszkamy. Macie racje, to zrodzi w przyszłości jakiś zgrzyt. Mam prawo być autonomiczna a stosując takie rozwiązanie jakie tu wcześniej przedstawiłam - przeczę sama sobie. Piszecie i piszecie... mimo, że nie podjęłam decyzji... już wiem, że żałowałabym. Nie na mój charakter takie rozwiązania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Autorka ciągle powtarza, że ona chce być uczciwa, czyli jak rozumiem nie chce wykorzystywać faceta pomimo jego chęci, ale jak jej się wytknie, że facet na czymś jest stratny - odpowiada, że on sam tak chce ![]() Więc autorko, musisz się zdecydować. Albo uznajemy, że facet jest ślepo zakochany, na tyle by być w stanie rzucić etat i przyjechać obrabiać TWOJE gospodarstwo "za miskę zupy", a Ty się cieszysz, że tak się ładnie podkłada i taki to korzystny dla Ciebie układ, w którym on jest zależny od Ciebie całkiem i nawet tych składek nie ma, bo pracuje na czarno... Albo uznajesz, że chcesz być fair wobec niego i jego ślepego zakochania i uwzględniasz jego interesy, w tym jego składki, jego jakąś własną kasę, jego autonomię (!), jego przyszłość w takim układzie, jeśli np. się rozejdziecie za kilka lat. Moim zdaniem facet jest mega naiwny jeśli taki układ u pasuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Jest obowiązek zgłoszenia do Krusu- pracownika w gospodarstwie rolnym. I opłaca się wtedy składki emerytalno - rentowe, wypadkowe itp.
![]() |
![]() |
#52 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Cytat:
2. to sytuacja tymczasowa 3. wy dzieci nie ma cie, po prostu jestes pannicą wygodnicką która sobie znalazła kogoś kto za darmo przeora pole i zbierze warzywa rzucajac mu marny grosz na wspólne wydatki jak ty w ogóle możesz doszukiwać się analogi między małżeństwami gdzie są kobiety na macierzyńskim albo wychowują dzieci wtf bo ja tu ani małzeństwa ani dzieci ani urlopu nie widzę, widzę za to dziewczynę która ani myśli brać ślub ze swoim parobkiem, wylicza mu grosze i traktuje gorzej niż pracownika |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Naczelna Nastolatka
|
nie wiem nic o kosztach pracy na roli więc do liczb się nie przyczepiam
![]()
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
że tak zacytuję Twój wcześniejszy post
[QUOTE=bella_de;44372259]Piszecie tak, jakby miał ten stać całe życie. To jest opcja na początek, dodam trudny początek, bo jak widzicie dochody porywające nie są, a TŻ też chce pracowac na swoim i najlepiej w ziemi. Wpadną większe pieniądze z ziemi, to wspólnie ustalimy co na co, i kiedy. Będziemy analizować na co już nas stać, na co nie. Znam swojego faceta już troche(6 lat razem) i wiem, że przede wszystkim stawia na trwałe rzeczy, remonty, ulepszanie gospodarstwa (interesuje się tym) także zrozumie. Ciężka praca, na pewno fizyczna .. Nie zawsze jest łatwo. Zwłaszcza na początku. Z pustego i Salomon nie naleje. Chcemy oboje by było lepiej. Na to będziemy równo pracować. Zamierzam też TŻ pomagać w ziemi. Chcemy się dorabiać razem, a to że fizycznie majątek jest mój, nic na to nie poradzę.[COLOR="Silver"] przecież, z tego co teraz napisałas wynika, że on nigdy nie będzie na swoim...uświadom go, że to gospodarstwo nigdy nie będzie równiez jego, że nawet w przypadku ślubu podpiszecie intercyzę a jeśli już go uświadomiłaś i chłopak sobie z tego nic nie robi to musi być wyjątkowo naiwny.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie cały ten proponowany układ jest co najmniej dziwny i sama głupio czułabym się, gdybym musiała TŻ wydzielać pieniądze. Z drugiej jednak strony dziwi mnie też postawa chłopaka. Ot tak rzuca sobie pracę zarobkową i oczekuje poniekąd, że partnerka zatroszczy się finansowo o ich wspólne życie. Jak by na to nie patrzeć, w pewnym sensie zrzuca na dziewczynę całą odpowiedzialność. Ja nie czułabym się dobrze w związku, w którym TŻ nie dokłada się finansowo do wspólnego budżetu (nie mówię oczywiście o sytuacjach losowych).
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=drabineczka;4437460 9]mhm i jeszcze 3000 za sezon
![]() Tak, 3000 za sezon, bo sama bym zrobiła bardzo dużo (umiem i lubię jeździć maszynami) Za takie prace płaci sie od godziny u mnie i za 10zł/h ustawia się kolejka chętnych. Co innego zbiory - tu trzeba więcej osób, ale też nie demonizowałabym w kosztach - małe zyski małe wydatki - proste |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- [QUOTE=bella_de;44374654] Cytat:
gdzie problem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Ty się nie chcesz dzielić wszystkim i chcesz mieć prywatną kasę, ale już kasa z pracy faceta, czyli z gospodarki, ma w całości "oczywiście" trafiać do Ciebie? ![]() W takim układzie to on powinien tę kasę z roli odebrać, i jakąś część wrzucić na wspólne konto, a resztę mieć dla siebie. Niestety też mam wrażenie, że wygodnie jest Ci wykorzystać tego faceta i jego zakochanie, tylko sobie to racjonalizujesz wymyślając czemu tak właśnie ma być najlepiej dla wszystkich, a w ogóle, to on sam tak chce i się zgadza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Wątek rozkłada mnie na łopatki
![]() Edytowane przez panna mati_ Czas edycji: 2014-01-01 o 16:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.