|
|
#2641 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX
Agatha Raisin i śmiertelny ślub
|
|
|
|
#2642 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie nadal "Diabeł ubiera sie u Prady". I czeka "Z pokorą i uniżeniem" Amelie Nothomb.
|
#2644 |
|
Wtajemniczenie
|
Wielki Gatsby
|
#2645 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Weźcie też poprawke na to że więcej czasu zajmuje przesłuchanie audiobooka niż przeczytanie książki.
|
|
|
#2646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. To jak obejrzę potop a go nie przeczytam to też moge zaliczyć? A no i co ma czas do tego? Chyba nie rozumiem |
|
|
|
|
#2647 |
|
Zakorzenienie
|
No przesluchane a przeczytane to dosc zauwazalna istotna roznica hehe
Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#2648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2649 |
|
Raczkowanie
|
Ja również nie uważam, że audiobooki to "przeczytane książki". E-booki - tak, ale nie audiobooki.
Słuchać, to nie to samo, co czytać. Ja bardzo często słucham nagrań, są to historie związane z doświadczeniem życiowym (a więc takie obyczajowe na faktach) lub zawodowym (specjalistyczne). Gdy są w formie książek, to są to przeczytane pozycje książkowe. Ale jeśli nagrania, to są to przesłuchane nagrania. Słuchanie to słuchanie (historii). A czytanie to czytanie (przecież też historii, czy to prawdziwych, na faktach czy fikcyjnych powieści). Słuchanie to słuchanie, a czytanie to czytanie .Książki specjalistyczne, to są przeczytane pozycje książkowe. A czy biografia, nie jest książką specjalistyczną? Też jest, w obszarze np. historii powszechnej. A czy książkę traktującą o współczesnych zjawiskach ekonomicznych, albo Kazania Sejmowe Piotra Skargi, albo coś takiego wydał Leszek Balcerowicz https://www.a4b-tracking.com/pl/stat...15c2xvdy5odG1s , traktujące o demokracji i związanych z nią swobodach obywatelskich - to czy są to książki, których mi nie wolno zaliczyć do przeczytanych pozycji książkowych, bo są specjalistyczne ? A może trzeba głośno powiedzieć, że to nawet lepiej, mieć przeczytaną książkę specjalistyczną niż byle romans, za przeproszeniem, nie ujmując dobrym romansom
czytam, tańczę po dawnemu, dbam o linię: 159cm, wiek 42- -START: 57,3 ... 56,2 ...55,8 "Czy popełniasz te 5 błędów i niepotrzebnie tyjesz?" - darmowy poradnik Edytowane przez ekspedientka Czas edycji: 2014-01-01 o 17:48 |
|
|
|
#2650 |
|
Biała Dama
|
Ale między filmem a audiobookiem jest istotna różnica, audiobook to książka czytana slowo w słowo, i o ile ktoś uważnie słucha to w takim samym stopniu przyswoi treść. Nie wiem dlaczego was tak boli że ktoś wlicza audiobooki do przeczytanych książek, nie przeginacie z tą rywalizacją, kto więcej przeczytał?
|
|
|
|
#2651 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A powiem Ci, że słuchałam jeden audiobook, którego książkę czytałam i mam w formie papierowej i powiem Ci, że to nie jest ta sama, cała treść. Ale to może był tylko taki akurat przypadek, że były to wybrane fragmenty rozdziałów. Mam tę książkę więc mogłam sobie porównać. Od tego czasu tak sobie myślałam, że audiobooki nie są pełnymi wersjami prawdziwych książek. A Wy jesteście pewne/i, że są?
czytam, tańczę po dawnemu, dbam o linię: 159cm, wiek 42- -START: 57,3 ... 56,2 ...55,8 "Czy popełniasz te 5 błędów i niepotrzebnie tyjesz?" - darmowy poradnik Edytowane przez ekspedientka Czas edycji: 2014-01-01 o 17:30 |
|
|
|
|
#2652 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale każdy liczy jak mu pasuje. Ja np. nie wliczam specjalistycznych książek bo nie czytam ich dla przyjemności, ale nie mam problemu gdy ktoś inny je wlicza. Gdy wy wieczorem zasiadacie np. w łóżku z książką ja zakładam słuchawki i słucham książek.
|
|
|
#2653 |
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie to ja zaraz filmy zaczne jako ksiazki zaliczac jesli maja takowe wersje Xd tak jakby np obejrzec fight club i gadac, ze sie przeczytalo
Bede ogladac z zamknietymi oczami xd Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 Edytowane przez chwast Czas edycji: 2014-01-01 o 17:12 |
|
|
|
#2654 |
|
Zakorzenienie
|
Nie porownuj audiobookow z filmem, przecież w filmie jest często zmieniona historia i w całkiem inny sposób opowiedziana.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2655 |
|
Miss Pudernica
|
Zaczynam Grę o tron Martina.
Książki zaczęłam liczyć od lipca i w sumie dopiero wtedy miałam czas na czytanie. Także przez 6 miesięcy 2013 przeczytałam 22 książki.
|
#2656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Swoją drogą, jak wspomniała ekspedientka, kilka razy zdarzyło mi się zauważyć różnicę w czytanych książkach, poza tym przeszkadza mi np. intonacja. To dla mnie nie to samo.
|
|
#2657 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2658 |
|
Zakorzenienie
|
K.Stockett - Służące.
Ale trochę się boję, że mi się nie spodoba.
|
#2659 |
|
Konto usunięte
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;44371204]Agatha Raisin i śmiertelny ślub[/QUOTE]
Dzisiaj zaczęlam pierwszą książkę z tej serii, bardzo jestem ciekawa, czy mi się spodoba ![]() Przeczytanych w 2013 mam sporo, odkąd mam Kindla czytam w każdej wolnej chwili. Lekko licząc koło 130 książek jak nic, w tym powtórki z klasyki ale mam takie książki, które ze dwa razy w roku MUSZĘ przeczytać ![]() Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2660 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
A dotarlam do tej ksiazki poprzez wywiad z nim, przez przypadek sie natknelam. Z takiego gatunku polecam tez "prawdziwy gangster" Evan Wright, Jon Roberts (rowniez biografia)Tez bardzo dobrze sie czyta, na rowno z Icemanem. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-01-01 o 18:04 |
||
|
|
|
#2661 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie wiem ile przeczytalam. Kilka, w tym roku policze
![]() Ale przeczytałam ponad 40 artykułów do magisterki po 10-25stron około. A po przeczytaniu magisterki kilka razy w przeciągu tygodnia miałam dosyć czytania. Czytac a słuchać to dwie różne sprawy. Lepiej podzielić te książki na dwa typy przeczytane i przesłuchane Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
![]() <3 33/40 <3 jestem zołzą i dobrze mi z tym Edytowane przez tunia89 Czas edycji: 2014-01-01 o 18:18 |
|
|
|
#2662 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, więc zanurza się w lżejszych historiach czytanych, odprężając w łóżku. A dzieląc się tym, ile książek poznaliśmy, trzeba chyba rozdzielać na książki (w tym też e-booki, często są tańsze) i na audiobooki. Czyli przeczytane i przesłuchane. A nawiasem mówiąc, jeśli ktoś połyka rocznie 150 podobnych do siebie romansów i horrorów nie może niestety porównywać się do osoby, która czyta 2 książki miesięcznie, w tym głównie specjalistyczne, historyczne, biografie itp., . Czytać i słuchać to nie to samo, ale także czytać i czytać to też niestety nie to samo Może wtedy lepiej dosłuchać te lekkie "romansidła" , nie ujmując, jeszcze raz podkreślam, fajnym "... sidłom"
czytam, tańczę po dawnemu, dbam o linię: 159cm, wiek 42- -START: 57,3 ... 56,2 ...55,8 "Czy popełniasz te 5 błędów i niepotrzebnie tyjesz?" - darmowy poradnik Edytowane przez ekspedientka Czas edycji: 2014-01-01 o 18:20 |
|
|
|
|
#2663 | |||
|
Biała Dama
|
Cytat:
Ja zauważyłam że niektóre e-booki nie zawierają pełnej treści książki papierowej. Rozumiem że dla Ciebie to nie to samo, dla kogoś może to być jednak na tyle dobrym zamiennikiem książki, że uważa taką książkę za przeczytaną. to całe liczenie przeczytanych książek traktujesz jak obserwację siebie, z ciekawości, ile czytasz, czy jak jakiś wyścig? Prawdopodobnie innym wisi to ile Ty przeczytałaś i jaką miarę na to brałaś, więc dlaczego Ty się tak spinasz i oburzasz o wliczanie audiobooków? Każdy ma na to swój pogląd, szanujmy to ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
Ale w jakim celu to porównywanie miałoby się odbywać? Proszę Cię, żebyś na to uczciwie odpowiedziała
Weź głęboki wdech Życie wokół ciebie słodkie jest jak bananowy dżem Webook Filmweb Last.fm Edytowane przez _Matilde_ Czas edycji: 2014-01-01 o 18:31 |
|||
|
|
|
#2664 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie biorę w tym udziału. Nie dzielę się tym, nawet nie liczyłam w głowie ile to było w minionym roku. Nie wiem nawet czy umiałabym policzyć. Zastanawiam się często nad tym sama dla siebie, patrząc na to bardziej w skali danego, minionego miesiąca oraz zwracam uwagę na rodzaj, powiedziałabym nawet wartość (wartości wg mnie i dla mnie) przeczytanych pozycji. Ja osobiście, dla siebie, zwracam uwagę na to i oddzielam ile przeczytałam ostatnio książek lekko obyczajowych a ile ambitniejszych, specjalistycznych, historycznych, biograficznych, ekonomicznych, socjologicznych ... itp. Mogę sobie oczywiście wyobrażać, dlaczego ktoś chce eksponować, że dużą liczbę książek przeczytał, ale to może być mylne, nie ubrane w okoliczności. Nie chcę oceniać.
czytam, tańczę po dawnemu, dbam o linię: 159cm, wiek 42- -START: 57,3 ... 56,2 ...55,8 "Czy popełniasz te 5 błędów i niepotrzebnie tyjesz?" - darmowy poradnik Edytowane przez ekspedientka Czas edycji: 2014-01-01 o 18:52 |
|
|
|
|
#2665 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego też nie czytam ebooków, bo dla mnie papier to papier. Ale jednak w dyskusji chodziło o przeczytane nie o przyswojone.
Słuchanie to nie czytanie.
|
#2666 |
|
Raczkowanie
|
A tak, oczywiście, spłyciłam tę wypowiedź. Wartości są jednak odmienne.
|
#2667 |
|
Konto usunięte
|
ja mam 79 przeczytanych w zeszłym roku, w tym są zarówno klasyki, gnioty jak i obyczajówki
|
|
|
|
#2668 | |
|
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2669 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam natomiast w tablecie kilka pozycji Paulo Coelo, Tomasza z Kempis, oraz jedną pozycję ekonomiczno-socjologiczną. I dzięki temu, w dłuższej podróży pociągiem, albo innych okolicznościach, gdy muszę na coś długo oczekiwać (tak mi się zdarzyło niedawno np. w poczekalni do lekarza), mam pod ręką coś do poczytania. I nie czytam tych pozycji w domu. Długo już czytam np Alchemika, bo mam rzadziej takie okazje, czy raczej konieczność czekania na coś. Jest fajny, ale nie konieczny do szybkiego przeczytania i przeznaczony jest właśnie na takie okoliczności. Tak jak i te pozostałe pozycje, które "przebywają" sobie w tablecie. Do takiego poczytywania w podobnych okolicznościach. A poza tym e-booków raczej nie czytam. Tylko ewentualnie jakieś krótkie, specjalistyczne poradniki, za darmo podawane w prezencie w Internecie. Wypożyczam też książki w bibliotece.
|
|
#2670 |
|
Biała Dama
|
Co nie znaczy że któreś są mniej znaczące
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

Kierowca 

. To jak obejrzę potop a go nie przeczytam to też moge zaliczyć? 

おはよう!