Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-01, 12:13   #2641
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX

Agatha Raisin i śmiertelny ślub
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 12:19   #2642
Mariatta
Zakorzenienie

U mnie nadal "Diabeł ubiera sie u Prady". I czeka "Z pokorą i uniżeniem" Amelie Nothomb.

Józef Czechowicz
Mariatta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 14:34   #2643
mikasa5
Zadomowienie

Zaczęłam "Hobbita", w między czasie będę poczytywać "Bez pożegnania" Cobena
Stary 2014-01-01, 15:23   #2644
Paula_95
Wtajemniczenie

Wielki Gatsby

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 16:21   #2645
golabek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
Dziewczyny, właśnie mnie uderzyła jedna rzecz - audiobooki. Jedna z osób na moim FB chwali się ileż to książek ma przeczytanych, tylko że w tych przeczytanych ma też audiobooki. Właściwie większość. Czy wy liczycie audiobooki do przeczytanych książek?
Dla mnie audiobooki nie są książkami i się nie wliczają do listy.
To w takim razie musiałabym mieć tylko z 5 przeczytanych w tym roku bo większość moich książek to audiobooki, ale wynika to z tego że dużo czasu w ciągu dnia spędzam przed komputerem lub czytając inne specjalistyczne książki i kodeksy i nie chce później męczyć wzroku czytając papierową książke. Dlatego sięgam po audiobooki
Weźcie też poprawke na to że więcej czasu zajmuje przesłuchanie audiobooka niż przeczytanie książki.

książek: 2
filmów: 0
golabek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 16:30   #2646
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golabek89 Pokaż wiadomość
To w takim razie musiałabym mieć tylko z 5 przeczytanych w tym roku bo większość moich książek to audiobooki, ale wynika to z tego że dużo czasu w ciągu dnia spędzam przed komputerem lub czytając inne specjalistyczne książki i kodeksy i nie chce później męczyć wzroku czytając papierową książke. Dlatego sięgam po audiobooki
Weźcie też poprawke na to że więcej czasu zajmuje przesłuchanie audiobooka niż przeczytanie książki.
No ale przeczytanych masz 5, więc nie wiem po co pisać, że przeczytanych ma się 48 czy tam nie wiem ile. To jak obejrzę potop a go nie przeczytam to też moge zaliczyć?
A no i co ma czas do tego? Chyba nie rozumiem
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 16:41   #2647
chwast
Zakorzenienie

No przesluchane a przeczytane to dosc zauwazalna istotna roznica hehe

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 16:45   #2648
kaarooo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golabek89 Pokaż wiadomość
No to masz tylko 5 przeczytanych. Audiobooki to nie książki. Tego się nie czyta tylko słucha. Tak jak oglądając film go nie zaliczasz do przeczytanych książek. Specjalistyczne książki i kodeksy to też książki.

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 16:46   #2649
ekspedientka
Raczkowanie

Ja również nie uważam, że audiobooki to "przeczytane książki". E-booki - tak, ale nie audiobooki.
Słuchać, to nie to samo, co czytać.
Ja bardzo często słucham nagrań, są to historie związane z doświadczeniem życiowym (a więc takie obyczajowe na faktach) lub zawodowym (specjalistyczne). Gdy są w formie książek, to są to przeczytane pozycje książkowe. Ale jeśli nagrania, to są to przesłuchane nagrania.
Słuchanie to słuchanie (historii). A czytanie to czytanie (przecież też historii, czy to prawdziwych, na faktach czy fikcyjnych powieści).
Słuchanie to słuchanie, a czytanie to czytanie .
Książki specjalistyczne, to są przeczytane pozycje książkowe. A czy biografia, nie jest książką specjalistyczną? Też jest, w obszarze np. historii powszechnej. A czy książkę traktującą o współczesnych zjawiskach ekonomicznych, albo Kazania Sejmowe Piotra Skargi, albo coś takiego wydał Leszek Balcerowicz https://www.a4b-tracking.com/pl/stat...15c2xvdy5odG1s , traktujące o demokracji i związanych z nią swobodach obywatelskich - to czy są to książki, których mi nie wolno zaliczyć do przeczytanych pozycji książkowych, bo są specjalistyczne ? A może trzeba głośno powiedzieć, że to nawet lepiej, mieć przeczytaną książkę specjalistyczną niż byle romans, za przeproszeniem, nie ujmując dobrym romansom
"Czy popełniasz te 5 błędów i niepotrzebnie tyjesz?" - darmowy poradnik

Edytowane przez ekspedientka
Czas edycji: 2014-01-01 o 17:48
ekspedientka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 16:54   #2650
_Matilde_
Biała Dama

Ale między filmem a audiobookiem jest istotna różnica, audiobook to książka czytana slowo w słowo, i o ile ktoś uważnie słucha to w takim samym stopniu przyswoi treść. Nie wiem dlaczego was tak boli że ktoś wlicza audiobooki do przeczytanych książek, nie przeginacie z tą rywalizacją, kto więcej przeczytał?

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 17:02   #2651
ekspedientka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Ale między filmem a audiobookiem jest istotna różnica, audiobook to książka czytana slowo w słowo, i o ile ktoś uważnie słucha to w takim samym stopniu przyswoi treść. Nie wiem dlaczego was tak boli że ktoś wlicza audiobooki do przeczytanych książek, nie przeginacie z tą rywalizacją, kto więcej przeczytał?
Zaletą czytania nie jest tylko poznanie treści.
A powiem Ci, że słuchałam jeden audiobook, którego książkę czytałam i mam w formie papierowej i powiem Ci, że to nie jest ta sama, cała treść. Ale to może był tylko taki akurat przypadek, że były to wybrane fragmenty rozdziałów. Mam tę książkę więc mogłam sobie porównać. Od tego czasu tak sobie myślałam, że audiobooki nie są pełnymi wersjami prawdziwych książek. A Wy jesteście pewne/i, że są?

Czas edycji: 2014-01-01 o 17:30
Stary 2014-01-01, 17:07   #2652
golabek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
No ale przeczytanych masz 5, więc nie wiem po co pisać, że przeczytanych ma się 48 czy tam nie wiem ile. To jak obejrzę potop a go nie przeczytam to też moge zaliczyć?
A no i co ma czas do tego? Chyba nie rozumiem
Ale audiobook to książka czytana słowo w słowo i tylko ją słucham nie chcąc obciążać wzroku. Treść jest taka sama. To nie słuchowisko które może być okrojone.

No ale każdy liczy jak mu pasuje. Ja np. nie wliczam specjalistycznych książek bo nie czytam ich dla przyjemności, ale nie mam problemu gdy ktoś inny je wlicza.
Gdy wy wieczorem zasiadacie np. w łóżku z książką ja zakładam słuchawki i słucham książek.

książek: 2
filmów: 0
golabek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 17:10   #2653
chwast
Zakorzenienie

No wlasnie to ja zaraz filmy zaczne jako ksiazki zaliczac jesli maja takowe wersje Xd tak jakby np obejrzec fight club i gadac, ze sie przeczytalo
Bede ogladac z zamknietymi oczami xd

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2014-01-01 o 17:12
Stary 2014-01-01, 17:19   #2654
Domcia2605
Zakorzenienie

GG do Domcia2605

Nie porownuj audiobookow z filmem, przecież w filmie jest często zmieniona historia i w całkiem inny sposób opowiedziana.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Domcia2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 17:23   #2655
aante_e
Miss Pudernica

Zaczynam Grę o tron Martina.

Książki zaczęłam liczyć od lipca i w sumie dopiero wtedy miałam czas na czytanie. Także przez 6 miesięcy 2013 przeczytałam 22 książki.
Stary 2014-01-01, 17:24   #2656
kaarooo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ekspedientka Pokaż wiadomość
Ja również nie uważam, że audiobooki to "przeczytane książki". E-booki - tak, ale nie audiobooki.
Słuchać, to nie to samo, co czytać.
Ja bardzo często słucham nagrań, są to historie związane z doświadczeniem życiowym lub zawodowym. Gdy są w formie książek, to są to przeczytane pozycje książkowe. Ale jeśli nagrania, to są to przesłuchane nagrania.
Słuchanie to słuchanie (historii). A czytanie to czytanie (przecież też historii, czy to prawdziwych, na faktach czy fikcyjnych powieści).
Słuchanie to słuchanie, a czytanie to czytanie .
Książki specjalistyczne, to są przeczytane pozycje książkowe. A czy biografia, nie jest książką specjalistyczną? Też jest, w obszarze np. historii powszechnej. To nawet lepiej, mieć przeczytaną książkę specjalistyczną niż byle romans, za przeproszeniem, nie ujmując dobrym romansom
o to, to! właśnie

Cytat:
Jednak nadal słuchanie to nie to samo co czytanie, tu są odbierane inne bodźce, chociaż niewątpliwie ta forma przyswajania książek jest dla Ciebie dużo lepsza i łatwiejsza, to jednak tych książek nie przeczytałaś tylko przesłuchałaś. Więc można mówić o przyswojeniu książki, ale nie o jej przeczytaniu

Swoją drogą, jak wspomniała ekspedientka, kilka razy zdarzyło mi się zauważyć różnicę w czytanych książkach, poza tym przeszkadza mi np. intonacja. To dla mnie nie to samo.

Stary 2014-01-01, 17:31   #2657
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Domcia2605 Pokaż wiadomość
Nie porownuj audiobookow z filmem, przecież w filmie jest często zmieniona historia i w całkiem inny sposób opowiedziana.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dlatego dalam przyklad tego konkretnego

Stary 2014-01-01, 17:32   #2658
oh Mandy
Zakorzenienie

K.Stockett - Służące.

Ale trochę się boję, że mi się nie spodoba.
Stary 2014-01-01, 17:35   #2659
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;44371204]Agatha Raisin i śmiertelny ślub[/QUOTE]

Dzisiaj zaczęlam pierwszą książkę z tej serii, bardzo jestem ciekawa, czy mi się spodoba

Przeczytanych w 2013 mam sporo, odkąd mam Kindla czytam w każdej wolnej chwili. Lekko licząc koło 130 książek jak nic, w tym powtórki z klasyki ale mam takie książki, które ze dwa razy w roku MUSZĘ przeczytać

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 18:03   #2660
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xhankax Pokaż wiadomość
Czytam Pokolenie Ikea - dziwna książka, innej się spodziewałam. Bardzo wulgarna..
A wlasnie sie do niej przymierzałam...jeszcze sie jednak zastanowie

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
rano zaczęłam "Iceman: historia mordercy" i bardzo mi się podoba. czytałam recenzje, że jest słaba, ale ja miałam ostatnio ochotę na coś sensacyjnego
Mnie rowniez sie podobala
A dotarlam do tej ksiazki poprzez wywiad z nim, przez przypadek sie natknelam.

Z takiego gatunku polecam tez "prawdziwy gangster" Evan Wright, Jon Roberts (rowniez biografia)Tez bardzo dobrze sie czyta, na rowno z Icemanem.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2014-01-01 o 18:04
ellish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 18:13   #2661
tunia89
Zakorzenienie

A ja nie wiem ile przeczytalam. Kilka, w tym roku policze
Ale przeczytałam ponad 40 artykułów do magisterki po 10-25stron około. A po przeczytaniu magisterki kilka razy w przeciągu tygodnia miałam dosyć czytania.
Czytac a słuchać to dwie różne sprawy. Lepiej podzielić te książki na dwa typy przeczytane i przesłuchane

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym

Edytowane przez tunia89
Czas edycji: 2014-01-01 o 18:18
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 18:16   #2662
ekspedientka
Raczkowanie

Cytat:
(...) Nie wiem dlaczego was tak boli że ktoś wlicza audiobooki do przeczytanych książek, nie przeginacie z tą rywalizacją, kto więcej przeczytał?
Ja myślę, że to dobra dyskusja, czy czytanie to to samo co słuchanie. Każda z tych form jest wartościowa i może służyć rozrywce lub czemuś bardziej w rodzaju osobistego rozwoju i edukacji. Super, że są audiobooki, bo dzięki temu korzystamy więcej. W drodze, w samochodzie, czy w tramwaju możemy się dzięki temu rozerwać lub pouczyć trochę. I odwrotnie, jeśli przemieszczając się korzystamy z nagrań edukacyjnych, to w domu możemy oddać więcej czasu na książkę lekką. Golabek 89 nie mogłaby słuchać i korzystać z kodeksów jako audiobooków , więc zanurza się w lżejszych historiach czytanych, odprężając w łóżku.

A dzieląc się tym, ile książek poznaliśmy, trzeba chyba rozdzielać na książki (w tym też e-booki, często są tańsze) i na audiobooki. Czyli przeczytane i przesłuchane.
A nawiasem mówiąc, jeśli ktoś połyka rocznie 150 podobnych do siebie romansów i horrorów nie może niestety porównywać się do osoby, która czyta 2 książki miesięcznie, w tym głównie specjalistyczne, historyczne, biografie itp., . Czytać i słuchać to nie to samo, ale także czytać i czytać to też niestety nie to samo Może wtedy lepiej dosłuchać te lekkie "romansidła" , nie ujmując, jeszcze raz podkreślam, fajnym "... sidłom"

Czas edycji: 2014-01-01 o 18:20
Stary 2014-01-01, 18:30   #2663
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
o to, to! właśnie

Jednak nadal słuchanie to nie to samo co czytanie, tu są odbierane inne bodźce, chociaż niewątpliwie ta forma przyswajania książek jest dla Ciebie dużo lepsza i łatwiejsza, to jednak tych książek nie przeczytałaś tylko przesłuchałaś. Więc można mówić o przyswojeniu książki, ale nie o jej przeczytaniu

Swoją drogą, jak wspomniała ekspedientka, kilka razy zdarzyło mi się zauważyć różnicę w czytanych książkach, poza tym przeszkadza mi np. intonacja. To dla mnie nie to samo.
Nie mówię tu o sobie, tylko bronię takiego punktu widzenia. Jak często zdarza się mylenie tego w dyskusjach
Ja zauważyłam że niektóre e-booki nie zawierają pełnej treści książki papierowej.
Rozumiem że dla Ciebie to nie to samo, dla kogoś może to być jednak na tyle dobrym zamiennikiem książki, że uważa taką książkę za przeczytaną. to całe liczenie przeczytanych książek traktujesz jak obserwację siebie, z ciekawości, ile czytasz, czy jak jakiś wyścig? Prawdopodobnie innym wisi to ile Ty przeczytałaś i jaką miarę na to brałaś, więc dlaczego Ty się tak spinasz i oburzasz o wliczanie audiobooków? Każdy ma na to swój pogląd, szanujmy to

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
Zaletą czytania nie jest tylko poznanie treści.
A powiem Ci, że słuchałam jeden audiobook, którego książkę czytałam i mam w formie papierowej i powiem Ci, że to nie jest ta sama, cała treść. Ale to może był tylko taki akurat przypadek, że były to wybrane fragmenty rozdziałów. Mam tę książkę więc mogłam sobie porównać. Od tego czasu tak sobie myślałam, że audiobooki nie są pełnymi wersjami prawdziwych książek. A Wy jesteście pewne/i, że są?
Poznanie treści nie jest jedyną zaletą słuchania

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Cytat:
Ja myślę, że to dobra dyskusja, czy czytanie to to samo co słuchanie. Każda z tych form jest wartościowa i może służyć rozrywce lub czemuś bardziej w rodzaju osobistego rozwoju i edukacji. Super, że są audiobooki, bo dzięki temu korzystamy więcej. W drodze, w samochodzie, czy w tramwaju możemy się dzięki temu rozerwać lub pouczyć trochę. I odwrotnie, jeśli przemieszczając się korzystamy z nagrań edukacyjnych, to w domu możemy oddać więcej czasu na książkę lekką. Golabek 89 nie mogłaby słuchać i korzystać z kodeksów jako audiobooków , więc zanurza się w lżejszych historiach czytanych, odprężając w łóżku.

A dzieląc się tym, ile książek poznaliśmy, trzeba chyba rozdzielać na książki (w tym też e-booki, często są tańsze) i na audiobooki. Czyli przeczytane i przesłuchane.
A nawiasem mówiąc, jeśli ktoś połyka rocznie 150 podobnych do siebie romansów i horrorów nie może niestety porównywać się do osoby, która czyta 2 książki miesięcznie, w tym głównie specjalistyczne, historyczne, biografie itp., . Czytać i słuchać to nie to samo, ale także czytać i czytać to też niestety nie to samo Może wtedy lepiej dosłuchać te lekkie "romansidła" , nie ujmując, jeszcze raz podkreślam, fajnym "... sidłom"
Cieszę się że pokazałaś, że to rozumiesz, bo miałam wątpliwości
Ale w jakim celu to porównywanie miałoby się odbywać? Proszę Cię, żebyś na to uczciwie odpowiedziała

Webook
Filmweb
Last.fm

Edytowane przez _Matilde_
Czas edycji: 2014-01-01 o 18:31
Stary 2014-01-01, 18:41   #2664
ekspedientka
Raczkowanie

Cytat:
(...)
Ale w jakim celu to porównywanie miałoby się odbywać? Proszę Cię, żebyś na to uczciwie odpowiedziała
A nie wiem.
Ja nie biorę w tym udziału. Nie dzielę się tym, nawet nie liczyłam w głowie ile to było w minionym roku. Nie wiem nawet czy umiałabym policzyć. Zastanawiam się często nad tym sama dla siebie, patrząc na to bardziej w skali danego, minionego miesiąca oraz zwracam uwagę na rodzaj, powiedziałabym nawet wartość (wartości wg mnie i dla mnie) przeczytanych pozycji. Ja osobiście, dla siebie, zwracam uwagę na to i oddzielam ile przeczytałam ostatnio książek lekko obyczajowych a ile ambitniejszych, specjalistycznych, historycznych, biograficznych, ekonomicznych, socjologicznych ... itp.
Mogę sobie oczywiście wyobrażać, dlaczego ktoś chce eksponować, że dużą liczbę książek przeczytał, ale to może być mylne, nie ubrane w okoliczności. Nie chcę oceniać.

Czas edycji: 2014-01-01 o 18:52
Stary 2014-01-01, 18:44   #2665
kaarooo
Zakorzenienie

Dlatego też nie czytam ebooków, bo dla mnie papier to papier. Ale jednak w dyskusji chodziło o przeczytane nie o przyswojone.
Słuchanie to nie czytanie.

Stary 2014-01-01, 18:50   #2666
ekspedientka
Raczkowanie

Cytat:
(...)
Poznanie treści nie jest jedyną zaletą słuchania
(...)
A tak, oczywiście, spłyciłam tę wypowiedź. Wartości są jednak odmienne.
Stary 2014-01-01, 18:58   #2667
201609062117
Konto usunięte

ja mam 79 przeczytanych w zeszłym roku, w tym są zarówno klasyki, gnioty jak i obyczajówki
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 19:06   #2668
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
A nie wiem.
Ja nie biorę w tym udziału. Nie dzielę się tym, nawet nie liczyłam w głowie ile to było w minionym roku. Nie wiem nawet czy umiałabym policzyć. Zastanawiam się często nad tym sama dla siebie, patrząc na to bardziej w skali danego, minionego miesiąca oraz zwracam uwagę na rodzaj, powiedziałabym nawet wartość (wartości wg mnie i dla mnie) przeczytanych pozycji. Ja osobiście, dla siebie, zwracam uwagę na to i oddzielam ile przeczytałam ostatnio książek lekko obyczajowych a ile ambitniejszych, specjalistycznych, historycznych, biograficznych, ekonomicznych, socjologicznych ... itp.
Mogę sobie oczywiście wyobrażać, dlaczego ktoś chce eksponować, że dużą liczbę książek przeczytał, ale to może być mylne, nie ubrane w okoliczności. Nie chcę oceniać.
Pytałam o podkreślone w Twojej wypowiedzi, i ponawiam, bardzo mi zależy na odpowiedzi

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2014-01-01, 19:09   #2669
ekspedientka
Raczkowanie

Cytat:
Dlatego też nie czytam ebooków, bo dla mnie papier to papier. Ale jednak w dyskusji chodziło o przeczytane nie o przyswojone.
Słuchanie to nie czytanie.
Wiesz, też wolę jednak książkę "żywą", "prawdziwą" czyli papierową
Mam natomiast w tablecie kilka pozycji Paulo Coelo, Tomasza z Kempis, oraz jedną pozycję ekonomiczno-socjologiczną. I dzięki temu, w dłuższej podróży pociągiem, albo innych okolicznościach, gdy muszę na coś długo oczekiwać (tak mi się zdarzyło niedawno np. w poczekalni do lekarza), mam pod ręką coś do poczytania. I nie czytam tych pozycji w domu. Długo już czytam np Alchemika, bo mam rzadziej takie okazje, czy raczej konieczność czekania na coś. Jest fajny, ale nie konieczny do szybkiego przeczytania i przeznaczony jest właśnie na takie okoliczności. Tak jak i te pozostałe pozycje, które "przebywają" sobie w tablecie. Do takiego poczytywania w podobnych okolicznościach. A poza tym e-booków raczej nie czytam. Tylko ewentualnie jakieś krótkie, specjalistyczne poradniki, za darmo podawane w prezencie w Internecie.
Wypożyczam też książki w bibliotece.
Stary 2014-01-01, 19:09   #2670
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
A tak, oczywiście, spłyciłam tę wypowiedź. Wartości są jednak odmienne.
Co nie znaczy że któreś są mniej znaczące

Webook
Filmweb
Last.fm
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości