Mój chłopak będzie pracował w moim gospodarstwie WSPÓLNE KONTO - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-02, 07:56   #181
bella_de
Raczkowanie

Dot.: Mój chłopak będzie pracował w moim gospodarstwie WSPÓLNE KONTO

Cytat:
Napisane przez poison0123 Pokaż wiadomość
pomysl z wspolnym kontem zupelnie nietrafiony. Kazdy dorosly czlowiek ma prawo do prywatnosci, nie jestescie malzenstwem, a nawet w malzenstwie kazdy ma swoje konto. Jak Ty wogole to sobie wyobrazasz? Bedziesz zarabiac, jakies szczatki rzucac swojemu chlopakowi za reszte remontowac sobie dom? Przeczytaj to sama i sie zastanow. Rozumiem ze chlopak Cie kocha i bedzie Ci pomagal, ale nalezy mu sie za to wyplata, a jesli nie jestes mu w stanie jej dac, to powinien nadal pracowac tam gdzie obecnie, a w gospodarstwie Ci jedynie pomagac w wolnym czasie, a Ty jak chcesz sie bawic w dom i wspolne konta, to wam wplacac tam te 2000 zl i zyc. Tylko tak to jakos sensownie brzmi. To dlugo nie pociagnie, bo nikt nie bedzie wołem roboczym i nie bedzie za darmo pracowal. Kazdy ma prawo do wynagrodzenia i wlasnych pieniedzy.
Powtarzam, to gospodarstwo równie dobrze, może być traktowane jako hobby i pracy tam jest na 3h dziennie co daje x 22 dni 660zł i to przez 4 miesiące a nie cały rok. Litości. TŻ będzie robił więcej, bo taka jego wola, co ja mam na to poradzić. Ja go nie zmuszam to niczego.
Przy zbiorach będę pomagała, to samo z obsadzaniem czy innymi jakimiś tam pracami.
Zresztą, jak TŻ wybierze etat czy też własną działalność - ucieszę się. Chciałam, aby do ziemi kogoś zatrudnić, byśmy nie musieli się już tym zajmować aż tak, ale TŻ stwierdził, że jak płacić obcemu to on woli się wprowadzić i za wyżywienie pracować. Robić coś w domu za zaoszczędzone pieniądze.
Ja poszłam dalej, chcę tego wspólnego konta, tak aby TŻ mógł zrobić za nas oboje zakupy, kupić sobie buty czy co tam jeszcze chce... 2 000 to ani mało ani bardzo dużo w takim przypadku. Miliony ludzi żyje za mniej.
Powinno być więcej, ale nie od razu! Planując budżet na kolejny rok, mam nadzieję, że tej kasy będzie wiecej...ale dopiero od sierpnia ...

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ----------

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
No właśnie, co jak mu się noga podwinie i ją złamie? Jesteś przygotowana finansowo na wypadek kogoś nieubezpieczonego?
Pisałam już, że mam BEZIMIENNE ubezpieczenie wypadkowe pracownika gospodarstwa - TŻ ono obejmie.
bella_de jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 07:58   #182
monika_sonia
KOTerator

Czyli TŻ będzie Twoim pracownikiem.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 08:09   #183
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Czyli TŻ będzie Twoim pracownikiem.
NIE napisałam tego. Pomocnikiem jak już. Osoba, którą obejmuje to "ubezpieczenie" też nie jest pracownikiem w rozumieniu kodeksu. Nie ma składek. To "przypadkowy wypadek".
Stary 2014-01-02, 08:10   #184
monika_sonia
KOTerator

A co, jeżeli wydarzy się wypadek poza gospodarstwem?

Stary 2014-01-02, 08:17   #185
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
A co, jeżeli wydarzy się wypadek poza gospodarstwem?
Co ja mam Ci odpowiedzieć? Kuroniówka, ubezpieczenie z UP, DG, etat.... Wybierz sobie coś. To pytanie do TŻ.
Stary 2014-01-02, 08:22   #186
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez bella_de Pokaż wiadomość
Co ja mam Ci odpowiedzieć? Kuroniówka, ubezpieczenie z UP, DG, etat.... Wybierz sobie coś. To pytanie do TŻ.
Aha.

Stary 2014-01-02, 08:23   #187
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Powtarzam, to gospodarstwo równie dobrze, może być traktowane jako hobby i pracy tam jest na 3h dziennie co daje x 22 dni 660zł i to przez 4 miesiące a nie cały rok. Litości. TŻ będzie robił więcej, bo taka jego wola, co ja mam na to poradzić. Ja go nie zmuszam to niczego. [...]
Poradzić tyle, żeby nie płacić za jego zabawę. Powinnaś stanowczo doradzić mu zarabianie na swoje utrzymanie i na tę przyszłą działalność. Bo za co ja później założy? Nie dawaj mu pieniędzy na zabawę i ucieczkę z miasta. Chce pracować na polu - niech pracuje, niech Ci pomaga, ale jeśli to praca na 3h dziennie, to nie utrzymuj go, bo to jakieś chore akcje. To jest dorosły człowiek, chcecie mieć jakaś przyszłość i dobrze, żeby miał w nią wkład, a nie grzebał tam, gdzie nie ma zysków.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-02, 08:42   #188
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Autorko , proszę o odpowiedź na kilka pytań.
Jakim areałem dysponujesz, co uprawiasz, hodujesz i w jakiej ilości, co masz w planach, jakie masz maszyny?

.
To jest pytanie zasadnicze. Bo skoro zajęcie na 4 miesiące, zysków nie ma to mam wrażenie, że chodzi o ogródek działkowy.
Bo w takim sadzie to nawet w zimę jest praca...
Stary 2014-01-02, 08:56   #189
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Poradzić tyle, żeby nie płacić za jego zabawę. Powinnaś stanowczo doradzić mu zarabianie na swoje utrzymanie i na tę przyszłą działalność. Bo za co ja później założy? Nie dawaj mu pieniędzy na zabawę i ucieczkę z miasta. Chce pracować na polu - niech pracuje, niech Ci pomaga, ale jeśli to praca na 3h dziennie, to nie utrzymuj go, bo to jakieś chore akcje. To jest dorosły człowiek, chcecie mieć jakaś przyszłość i dobrze, żeby miał w nią wkład, a nie grzebał tam, gdzie nie ma zysków.
Właśnie to mnie najbardziej śmieszy - dziewczyny krzyczą, że za mało mu chcę dac kasy, nie dbam o jego ubezpieczenie, a tak naprawdę większość z nich nie próbuje postawić się w mojej sytuacji.
TŻ chce mieszkać w moim domu, który ja remontowałam(już częściowo), dostanie jeść, ciepłe kapcie, łóżko...i jeszcze dostęp do konta, które nawet nazywam wspólnym! Wydawało mi się, że to ja jestem NAIWNA. Bo chcę dać się wrobić w jakby nie było - utrzymującą cały dom. TŻ nie chce siedzieć z założonymi rękoma - ale i do pracy normalnej nie chce pójść.
Wy mnie jeszcze opierdalacie...
Sam działalności pewnie nie założy - będzie chciał ze mną. Znając życie, gdy zobaczy że z ziemi udało się ODZYSKAĆ jakies pieniądze, to znajdzie doskonałe przeznaczenie dla nich. To facet tysiąca pomysłów.
Masz rację MPT - sama nawet czułabym się dziwnie, gdybym poszła na taki układ. Przemyślę to kilka razy. Przeprowadzka jest ok, pomaganie też, ale utrzymywanie (nawet jak częściowo odpracowane) już niekoniecznie. Facet powinien zarabiać.
I wszystkie racje macie, mówiąc że to mój majątek i powinny być moje zyski i moje zmartwienie. Tylko, że TŻ pcha się do roli gospodarza bardzo. Realia są realiami niestety.. Ja nie mogę ot tak, mimo że TŻ kocham, dać mu wszystko w użytkowanie, ubezpieczać, robić opłaty, karmić i jeszcze dzielić się zyskami! Zresztą, nie ma czym. Porozmawiam z nim.
Jak się uprze jego ryzyko, ale trzeba sprawę finansów jasno określić.

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
To jest pytanie zasadnicze. Bo skoro zajęcie na 4 miesiące, zysków nie ma to mam wrażenie, że chodzi o ogródek działkowy.
Bo w takim sadzie to nawet w zimę jest praca...
Jak ktoś z sadu żyje to ma co robić na okrągło.
To mały areał, ok średni jak na sad, ale nie jest wszystko obsadzone, są różne uprawy, zbiory się fajnie rozkładają w czasie.
Zyski wnikają w inwestycje. Tu pies pogrzebany.
Tak i zimowe prace wykonują ekipy przeze mnie wynajęte. TŻ i tak sam rady by nie dał. Zresztą nie ma doświadczenia i wykształcenia ku temu. Na razie jest laikiem. Poza tym: są to prace, które muszą być wykonywane pzrez EKIPĘ ludzi a nie pojedynczego śmiertelnika
Stary 2014-01-02, 09:00   #190
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Jak ktoś z sadu żyje to ma co robić na okrągło.
To mały areał, ok średni jak na sad, ale nie jest wszystko obsadzone, są różne uprawy, zbiory się fajnie rozkładają w czasie.
Zyski wnikają w inwestycje. Tu pies pogrzebany.
Tak i zimowe prace wykonują ekipy przeze mnie wynajęte. TŻ i tak sam rady by nie dał. Zresztą nie ma doświadczenia i wykształcenia ku temu. Na razie jest laikiem. Poza tym: są to prace, które muszą być wykonywane pzrez EKIPĘ ludzi a nie pojedynczego śmiertelnika
I ta ekipa pracuje za 3 tysiące za sezon? Tak jak wcześniej pisałaś? O mamo.
Najpierw twierdzisz, że nie stać Cię na pracownika, a nagle stać Cię na ekipę ludzi. Słodziachny troluś. Puci puci.
Stary 2014-01-02, 09:08   #191
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
I ta ekipa pracuje za 3 tysiące za sezon? Tak jak wcześniej pisałaś? O mamo.
Najpierw twierdzisz, że nie stać Cię na pracownika, a nagle stać Cię na ekipę ludzi. Słodziachny troluś. Puci puci.
Taka ekipa bierze 2 000 za kilka dni pracy i jest potrzebna raz na sezon. Pracownik do prac zleconych to 1000 zł na cały sezon + moja praca
Oczywiście można grzebać całymi dniami. Tak też się da.
Zbiory to oddzielny temat i oddzielne koszta.
Nie wyliczaj mi, bo nie o tym temat jest.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-02, 09:10   #192
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Taka ekipa bierze 2 000 za kilka dni pracy i jest potrzebna raz na sezon. Pracownik do prac zleconych to 1000 zł na cały sezon + moja praca
Oczywiście można grzebać całymi dniami. Tak też się da.
Zbiory to oddzielny temat i oddzielne koszta.
Nie wyliczaj mi, bo nie o tym temat jest.
Gubisz się w zeznaniach deko. Ale napisz w końcu ile masz tych hektarów.
Stary 2014-01-02, 09:14   #193
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Gubisz się w zeznaniach deko. Ale napisz w końcu ile masz tych hektarów.
Nie zeznaję.
Pisałam już 5 ha(1,5 dzierżawię na 10 lat), ale obsadzone 3,5(własnościowe)
Stary 2014-01-02, 09:18   #194
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zeznaję.
Pisałam już 5 ha(1,5 dzierżawię na 10 lat), ale obsadzone 3,5(własnościowe)
To Ty chcesz intercyzę pisać na 3,5 ha. Ja myślałam, że masz z 50 tak najmniej.
Stary 2014-01-02, 09:24   #195
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
To Ty chcesz intercyzę pisać na 3,5 ha. Ja myślałam, że masz z 50 tak najmniej.
najmniej 50 ha sadu???????? Z Tobą wszystko dobrze???????
1. to nie areał na sad
2. ekipa pracowników potrzebna w takim przypadku, a na zbiory to cała armia - ALE to już zakład produkujący owoce, a nie gospodarstwo
Przestanę chyba na Ciebie reagować, bo z poważną osobą nie mam do czynienia na pewno
Intercyzę warto pisać nawet jak nie ma się nic. Kropka.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-02, 09:27   #196
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
najmniej 50 ha sadu???????? Z Tobą wszystko dobrze???????
1. to nie areał na sad
2. ekipa pracowników potrzebna w takim przypadku, a na zbiory to cała armia - ALE to już zakład produkujący owoce, a nie gospodarstwo
Przestanę chyba na Ciebie reagować, bo z poważną osobą nie mam do czynienia na pewno
Intercyzę warto pisać nawet jak nie ma się nic. Kropka.
Zakład produkujący sałatę u mnie ma 450 ha. Zwykli rolnicy mają po 60. Akurat mieszkam tam gdzie sadów pełno.
Ale nie o sad chodzi tylko o te różne uprawy na 1,5 ha do których potrzebna ekipa ludzi.
Stary 2014-01-02, 09:33   #197
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Zakład produkujący sałatę u mnie ma 450 ha. Zwykli rolnicy mają po 60. Akurat mieszkam tam gdzie sadów pełno.
Ale nie o sad chodzi tylko o te różne uprawy na 1,5 ha do których potrzebna ekipa ludzi.
Ale to warzywa!!!! Inne realia.
A u mnie wielcy gospodarze mają 20 ha sadu. Przeciętni 10 ha.
Właściciel byłego pgr ma 20 ha sadu i 200 ornej, ale to już milioner. :P
Stary 2014-01-02, 09:35   #198
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
O tym samym pomyślałam jak czytam ten wątek.

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.
2ystem1645 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 09:56   #199
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 2ystem1645 Pokaż wiadomość
O tym samym pomyślałam jak czytam ten wątek.
Jeszcze inaczej wyglądałaby sytuacja, gdyby byli małżeństwem ze wspólnotą majątkowa. A tak to jest to nieco dziwne i wcześniej czy później obie strony będą czuły się pokrzywdzone.
Ale co kto lubi. Poza tym chłopak autorki ma pewnie bardzo bardzo idealistyczne pojęcie o takiej pracy. Stawiam, że ucieknie po miesiącu.
Całe życie na wsi spędziłam (poza studiami), kondycję mam dobrą, ale zbieranie truskawek z kilku krótkich rzędów dopija mnie całkowicie, nawet nie tyle fizycznie, co psychicznie. To nie jest tak sielskie jak się wydaje.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 10:03   #200
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Jeszcze inaczej wyglądałaby sytuacja, gdyby byli małżeństwem ze wspólnotą majątkowa. A tak to jest to nieco dziwne i wcześniej czy później obie strony będą czuły się pokrzywdzone.
Ale co kto lubi. Poza tym chłopak autorki ma pewnie bardzo bardzo idealistyczne pojęcie o takiej pracy. Stawiam, że ucieknie po miesiącu.
Całe życie na wsi spędziłam (poza studiami), kondycję mam dobrą, ale zbieranie truskawek z kilku krótkich rzędów dopija mnie całkowicie, nawet nie tyle fizycznie, co psychicznie. To nie jest tak sielskie jak się wydaje.
Mnie się wydaje, że ten facet to trochę taki lekkoduch. Pójdę sobie na wieś, oleję pracę, w ogóle nie pomyślę o ubezpieczeniu, pensji też nie potrzebuję, wystarczy mi miska zupy.
Nie chciałabym kogoś takiego za pracownika a już tym bardziej za męża. W sumie, jego kobieta też nie lepsza. Ale plus, że chociaż spytała na forum o opinię i może teraz się ogarnie

Cytat:
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.
Stary 2014-01-02, 10:07   #201
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Tłumaczę TŻ, że zbiory to jest ciężka praca i że w ziemi zawsze jest co robić, najlepiej byłoby zadaniowo kogoś zatrudniać. Jak zbiory to samemu pracować (płaciłabym TŻ) a tak to niech ktoś przychodzi. Nie, jemu to się nie podoba, bo wolałby zrobić to sam i mieć te pieniądze "dla siebie" Pewnie, tylko że to grosze , a jak zacząć pracować całymi dniami w tym, to będzie udawanie że się pracuje, a nie praca... Do tego tak jak ktoś wyżej napisał ...grzebanie dla zabawy. Podam przykłady sąsiadów, którzy sami pracują na etacie a po pracy obrabiają porównywalny areał. Dają radę!!! Ja nie chcę TZ tym obarczać, on sam taki wspaniałomyślny... Tylko, że rodzi to problemy, komplikacje, frustracje w przyszłość.
TŻ chce za wszelką cenę do mnie się "przyssać" . Rozumiecie? Ja mam główkować co zrobić, aby było dobrze. Byłoby to ok, z tym że.... brak mi środków na wersję exclusive ;]
Nie oceniajcie mnie surowo, bo naprawdę czuję że nie zasłużyłam
Stary 2014-01-02, 10:10   #202
2ystem1645
Zadomowienie

Może facet myśli, że z tych "hektarów" to potem niezła sumka dla niego zostanie przy podziale majątku i dlatego tak się "przyssał"? Ale pierw ślub.

Dobra już sobie dopowiadam, ale kto go tam wie.

Cytat:
Stary 2014-01-02, 10:12   #203
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Mnie się wydaje, że ten facet to trochę taki lekkoduch. Pójdę sobie na wieś, oleję pracę, w ogóle nie pomyślę o ubezpieczeniu, pensji też nie potrzebuję, wystarczy mi miska zupy.
Nie chciałabym kogoś takiego za pracownika a już tym bardziej za męża. W sumie, jego kobieta też nie lepsza. Ale plus, że chociaż spytała na forum o opinię i może teraz się ogarnie
Racja, długo miałam go za lekkoducha i chyba niepotrzebnie zmieniłam zdanie.
Tak, praca mu się nie podoba i wydaje mu się, że na wsi to taki miód. Powtarzam, gdyby był miód to nie miałabym DG tylko orała w ziemi
JA ziemią zajmuję się hobbystycznie, bez stresu... Stawiam na inwestycje z nadzieją na plony w przyszłości ładne i dobre pieniądze za nie. Jak będzie zobaczymy.
Przyznam, że ucieszyłam się z pomysłu TŻ, bo wchodzę niedługo w zagraniczny projekt, praca w dwóch językach obcych, duuużo nauki i przygotowań, orientuję sie w rynkach i realiach... dlatego , tylko dlatego propozycja TŻ była dla mnie ciekawa. Teraz widzę, że to nierealne i sama i tak będę musiała znaleźć czas na ziemię;-)

REKLAMA
Stary 2014-01-02, 10:14   #204
Oliskova
Raczkowanie

Cytat:
Może facet myśli, że z tych "hektarów" to potem niezła sumka dla niego zostanie przy podziale majątku i dlatego tak się "przyssał"? Ale pierw ślub.

Ale musiałby się chyba najpierw oświadczyć. Chyba że liczy na to że pierścionek też sobie autorka kupi sama za wspólne pieniądze.

Najnowszy post:

Moje makijaże ---> Oliskova Make up
Oliskova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 10:18   #205
bella_de
Raczkowanie

Cytat:

Nie wiem Ślub nic nie da bo z intercyzą
Ja, zwolenniczka całkowitej niezalezności i autonomii , z takim tematem na Wizaż przychodzę..heh...

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Oliskova Pokaż wiadomość
Ale musiałby się chyba najpierw oświadczyć. Chyba że liczy na to że pierścionek też sobie autorka kupi sama za wspólne pieniądze.
Dodam, że TŻ jest w dołku finansowym i chciałam mu też pomóc. Tylko, że ta jego wersja to szkodzenie i jemu i mi i NAM.
Mętlik mam.
A co do oświadczyn, to nie było i nie będzie na razie na pewno
Zresztą ślub naprawde nic nie zmieni!!!

Edytowane przez bella_de
Czas edycji: 2014-01-02 o 10:19
Stary 2014-01-02, 10:20   #206
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Jak się samemu w ziemi pracuje to i się ma
Jak sie ma zadbane pole to kilka osób nie wyrobi, żeby je ogarnąć. Dlatego zawsze sie zatrudnia dodatkowych pracowników np. na zbiory.

Odnosze wrażenie, że sie bawisz w jakis ogródek a o pracy na roli nie masz żadnego pojęcia. Ludzie z tego utrzymują rodziny a ty nie jestes w stanie zaplacić najniższej krajowej facetowi, ktory ma ogarniać cały twoj dorobek.

Moze sie nie baw w te nowe interesy, bo coś z biznesem ci nie po drodze.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 10:23   #207
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Jak sie ma zadbane pole to kilka osób nie wyrobi, żeby je ogarnąć. Dlatego zawsze sie zatrudnia dodatkowych pracowników np. na zbiory.

Odnosze wrażenie, że sie bawisz w jakis ogródek a o pracy na roli nie masz żadnego pojęcia. Ludzie z tego utrzymują rodziny a ty nie jestes w stanie zaplacić najniższej krajowej facetowi, ktory ma ogarniać cały twoj dorobek.

Moze sie nie baw w te nowe interesy, bo coś z biznesem ci nie po drodze.
Zbiory są zbiorami X razy już to mówiłam.
Tak nie jestem w stanie zatrudnić pracownika na stałe. Tak jak wieeeelu ludzi wokół. Ubliżaj mi z tego powodu
Nie twoje zmartwienie moje biznesy

REKLAMA
Stary 2014-01-02, 10:24   #208
Oliskova
Raczkowanie

A ty się jeszcze przed slubem dowiedz od prawnika, czy gdyby twój tz pracował na twojej ziemi i inwestowal w nią tak samo jak ty, czy w takim przypadku intercyza cię w pełni chroni? W sensie czy w razie gdyby chłopak miał dowód na to że również inwestowal i po ewentualnym ślubie i ewentualnym rozwodzie chciał się z tobą sądzić o ziemie, czy intercyza tu coś daje. Bo mi się wydaje że tak nie do końca. Albo będziesz musiała po rozwodzie płacić alimenty, bo on przecież życie i karierę poświęci dla rozwoju twojego gospodarstwa. Ale to już tak mocno wybiegajac w przyszłość, bo piszesz że ślubu na razie nie będzie.

I tak dla mnie to jest relacja mocno dziwna. Teraz przedstawiasz swojego faceta jako pijawke która chce się do ciebie przyssać i nic nie robić tylko żyć na twój koszt...

Najnowszy post:

Moje makijaże ---> Oliskova Make up
Oliskova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 10:27   #209
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem Ślub nic nie da bo z intercyzą
Ja, zwolenniczka całkowitej niezalezności i autonomii , z takim tematem na Wizaż przychodzę..heh...

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Dodam, że TŻ jest w dołku finansowym i chciałam mu też pomóc. Tylko, że ta jego wersja to szkodzenie i jemu i mi i NAM.
Mętlik mam.
A co do oświadczyn, to nie było i nie będzie na razie na pewno
Zresztą ślub naprawde nic nie zmieni!!!
Zmieni. Jego sytuacja prawna będzie lepsza niż przed ślubem. Dlatego jakby co, przemyśl dokładnie warunki intercyzy.

Cytat:
Stary 2014-01-02, 10:32   #210
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Oliskova Pokaż wiadomość
A ty się jeszcze przed slubem dowiedz od prawnika, czy gdyby twój tz pracował na twojej ziemi i inwestowal w nią tak samo jak ty, czy w takim przypadku intercyza cię w pełni chroni? W sensie czy w razie gdyby chłopak miał dowód na to że również inwestowal i po ewentualnym ślubie i ewentualnym rozwodzie chciał się z tobą sądzić o ziemie, czy intercyza tu coś daje. Bo mi się wydaje że tak nie do końca. Albo będziesz musiała po rozwodzie płacić alimenty, bo on przecież życie i karierę poświęci dla rozwoju twojego gospodarstwa. Ale to już tak mocno wybiegajac w przyszłość, bo piszesz że ślubu na razie nie będzie.

I tak dla mnie to jest relacja mocno dziwna. Teraz przedstawiasz swojego faceta jako pijawke która chce się do ciebie przyssać i nic nie robić tylko żyć na twój koszt...
Nie mówię, że chce być pijawką, ale cały czas powtarzam że mnie nie stać na tą zabawę jego. Pracownik nie jest mi potrzebny w wymiarze całego etatu. Co najwyżej pomoc. Macie racje, że TŻ powinien sam myślec o swojej "karierze" i nie mieć kłód w postaci ziemi. To popsuje relacje między nami, bo nie jestem w stanie go wynagradzać, tak jak być może i powinnam. To nie jest gospodarstwo w super stanie na razie. Dopiero odbudowuję, inwestuję by było opłacalne.
.
Co do ewentualnych roszczeń w przypadku ślubu a potem rozwodu - masz 100% racji, jest coś takiego.
Dobrze, że tu zajrzałam - kubeł zimnej wody wylałyście mi na głowę - zrozumiałam, że nie stać mnie na takie coś, to że dobrze mi się wiedzie ostatnio to nie powód, aby to partolić teraz A i zrozumiałam, że TŻ musi być niezależny, aby nasz związek był zdrowy.
Pozostaje teraz przebudzić TŻ i pokazać mu, że się myli , jeśli myśli że to rozwiązanie jest dobre. Co będzie trudne, bo on bardzo na to liczy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości