|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Cytat:
![]() Cytat:
jak ktoś je po taniości, byle co... to i można zaoszczędzić. ja już na takich rzeczach jak zdrowe pieczywo czy nabiał wydam krocie, ale kupuję tylko dobre, krótkie skład
Edytowane przez makeupnotwar Czas edycji: 2012-12-04 o 20:48 |
||
|
|
|
#482 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#483 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o pierwszą część wypowiedzi, to chciałam tylko zaznaczyć, że inaczej gotuje się dla jednej osoby a inaczej dla czwórki |
|
|
|
|
#485 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym jeszcze zapytala, co jest takiego zlego w jedzeniu DUZEJ ilosci. Ja sama jem ilosci hurtowe przez ilosc sportu. To co, mam przestac, nie biegac, nie jezdzic na rowerze i jesc kurzy cyc i mrozonki ? No prosze was
|
#486 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Eee, przepraszam Was drogie panie, 150e za przerzutki (jak mniemam nie jakiejś wybitnej klasy.. ) w rowerze? Zmiana ''raz na całe życie/czy tam 10 lat''. ) Toż to za 300e można zupełnie wybitny rower nabyć, za 400 to nawet funkiel nówka.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-12-05 o 00:06 |
|
|
|
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
To zależy, pasjonaci doposażają swoje rowery w full opcjach. Wiem po osobie z bliskiego otoczenia.
Tak, jak ja inwestuję w samochód, tak on w rower. I dla mnie to wcale dziwne nie jest, czy on wydaje 150zł czy tam euro, czy 200 - ot, pasjonat. |
|
|
|
#488 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chciała kupować nowego roweru, ponieważ planuje przeprowadzkę. Jej rodzinne miasto jest oddalone niespełna 2 tys kilometrów także miałaby duży problem z transportem. Nie ma auta, na święta leci z przesiadką. Cytat:
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2012-12-05 o 11:08 |
||
|
|
|
#489 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
i za wymianę przerzutek slyszy cenę 150e (to jeszcze pół biedy, bo nie wiadomo, ile same przerzutki, ''wysokiej jakości'') czy 80-90e za samą wymianę.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-12-05 o 10:39 |
||
|
|
|
#490 |
|
Raczkowanie
|
Jedzenie poszlo strasznie w gore,po nowym roku szczegolnie bedzie mozna to odczuc,niezaleznie w jakim kraju sie zyje.Same podwyzki a pensje stoja w miejscu, obecnie jestem na diecie (juz pol roku), i zmienilam kompletnie swoja diete i nawyki.Jem wiecej warzyw ,owocow,ryb,salatek ,zero slodyczy,fast fodow,cukru,slodzikow.Nie zrezygnuje z dobrego odzywiania,bo to jest moj prorytet w zyciu.Alkoholu nie pije wcale,nie pale.Od czasu do czasu pozwalam sobie na sushi ktore kocham.Ale to nie rujnuje mojego budzetu.Za to ograniczylam wyjscia na miasto (kawiarnie ,kino,restauracje)raz na jakis czas, za to uprawiam wiecej sportow, rower,rolki,basen ,lyzwy (zima) .
|
|
|
|
#491 |
|
Zadomowienie
|
Ja sobie zawsze obiecuję, że koniec z zachciankami spożywczymi i tak trwam do dni przed okresem kiedy stwierdzam że do śledzia smakuje czekolada, a ten batonik który nigdy mi nie smakował jest jednak wyśmienity, żelki zagryzam kanapkami z salami, a chipsy najlepiej smakują po godzinie 22.00
i ostatnio stwierdziłam że w ciągu tych zaledwie 2 dni wydałam prawie 200 zł
|
|
#492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
siostro
|
|
|
|
|
#493 |
|
Zakorzenienie
|
W ramach cięcia budżetu postanowiłam swojemu robić drugie śniadania do pracy (wcześniej kupował sobie coś w sklepie). Zobaczę za jakiś czas ile to da
![]() A na razie przekopuję przepisy na sałatki, serki, nadziewane ciastka francuskie itd
|
|
|
|
#494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dlaczego miałabym zostać samotna? Bo jestem zbyt żarłoczna? Teraz zaczęłam spisywać wydatki w ogóle i mam silne postanowienie nie wydawać na bzdury.
|
|
#495 |
|
Zadomowienie
|
jako, że jestem na swoim to postanowiłam podliczyć ile w miesiącu wydajemy razem z chłopem. zrobiłam tabelkę w excelu z podziałką na różne kategorie. no i gonię chłopa, żeby nie wywalać jedzenia bo on to tak by wszystko na hura kupował, a we 2 osoby nie przejemy tego na pewno. odpadają nam koszty za papierosy, paliwo, i część chemicznych bo dostajemy. póki co, mamy 3 dzień miesiąca i ponad 100 zł poszło
|
|
|
|
#496 |
|
Zadomowienie
|
mnie też przerażają wydatki na jedzenie..wychodzi koło 300-400zł na mnie samą. a prawie nic nie kupuję, tyle co chleb, coś na kanapkę i jakieś warzywa na obiad, bo mięso jeszcze z domu przywożę czasami
sama nie wiem na co to idzie zakupy drogeryjne tez ok 70/miesiąc, gdzie prawie nic nie kupuję. |
|
|
|
#497 |
|
Zadomowienie
|
ja też się zastanawiałam gdzie kasa ucieka, dlatego postanowiłam prowadzić notatki i wyszpiegować kasę naszą
cieszę się, że odpadają nam koszta chemiczne w większości (proszki, płyny do płukania i część kosmetyków dostajemy). no ale temat jest o jedzeniu dzisiaj zrobiłam miskę sałatki gyrosowej bo została nam pekińska z wczoraj, ogórki mieliśmy to aż żal było nie wykorzystać tego. uczę się nie marnować jedzenia ale czasami to trudne
|
|
|
|
#498 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201608010929 Czas edycji: 2015-02-01 o 11:05 |
|
|
|
|
#499 |
|
Anna Ha
|
Ja od zeszłego roku zapisuję wydatki i ze zdziwieniem stwierdziłam, że wydajemy (2 osoby - ja i 1 dorastający megażarłoczny chłopak) 800-900 zł/mies na jedzenie (czasami wmiesza się tam jakieś żarcie dla kota, płyn do płukania itp. - nie zawsze rozbijam paragony). Ze zdziwieniem bo myślałam, że więcej. Ja zjadam z tego maksymalnie 1/3.
Ale nie wliczam w to ewentualnych fast-foodów - w naszym przypadku jest to dodatkowo 30-60 zł miesięcznie. Utrzymanie samochodu jest zdecydowanie droższe |
|
|
|
#500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Często dziwiłam się jak moi rodzice, którzy mieszkają z bratem nastolatkiem mogą sobie pozwolić na wiele więcej niż ja i TŻ przy praktycznie takim samym budżecie, aż doszłam do wniosku, że to przede wszystkim przez to że oni nie mają samochodu No i nie wynajmują mieszkania jak my, ale tą kwotę prawie "nadrabiają" w jedzeniu.Wydatki związane z samochodem są u mnie najwyższe zaraz po rachunkach i żywności, a jeśli w danym miesiącu wypadnie OC, opony czy jakaś poważniejsza naprawa to nawet i przewyższają je ![]() Dlatego często wolałabym mieszkać w dużym mieście, gdzie jest zdecydowanie lepsza komunikacja miejska. Edytowane przez iwona200 Czas edycji: 2013-01-18 o 12:26 |
|
|
|
|
#501 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja próbowałam notować w excelu,ale udalo mi sie tylko pół miesiąca...to i tak wystarczyło,żebym padła widząc sumę
|
|
|
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
podbijam wątek
od ostatnich wypowiedzi minął prawie rok- wiadomo ceny poszły w górę.Od tego miesiąca planuje zapisywać wydatki- chcę się zmieścić w 800zł za jedzenie na 2 osoby. Dużo wydaję na wędliny- tutaj zamierzam kupić mięsko i sama upiec- np. 11zł kilo karkówki a wędlina 20-40zł. Więc mam nadzieję, że coś tak zaoszczędzę. Dużo również pochłaniają przekąski (słone i słodkie) - te chcę ograniczyć do minimum. |
|
|
|
#504 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja od trzech lat systematycznie (o dziwo
) prowadzę zapiski swoich wydatków. Zaczęłam to robić po wyprowadzce z domu, ponieważ chciałam wiedzieć za ile pieniędzy mogę się utrzymać i na co idą moje ciężko zarobione pieniądze. Porównując kwoty z 2010 i 2011 roku ceny rzeczywiście bardzo poszły w górę ![]() Wydawałam 400zł-500zł, a teraz 600-700zł Muszę tu jednak zaznaczyć, że: - nie kupuję najtańszych produktów, wybieram te lepsze jakościowo - kupuję produkty, które nie są tanie np. mleko sojowe - nie gotuję w ogóle w domu, więc jem na mieście - czasami kupię czegoś za dużo i muszę to później wyrzucać Z pewnością da się więc ograniczyć wydatki na jedzenie do 500zł, a nawet mniej jeśli podejdzie się do tego ze zdrowym.rozsądkiem i samodzielnie będzie się przygotowywać posiłki, a nie stołować w restauracjach. To moje postanowienie na nowy rok, bo jak zobaczyłam teraz te kwoty to aż mnie głowa rozbolała
|
|
|
|
#505 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() no chyba, że jadasz tylko w sprawdzonych restauracjach, znasz składy podawanego jedzenia i wiesz z jakich produktów zostały one przygotowane. Tylk wtedy to ma sens |
|
|
|
|
#506 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie czepiam się, ale po prostu nie ma się czemu dziwić, że się wydaje więcej. Proste porównanie: 8 pierogów na mieście to 8-12 zł, a zrobienie kilkudziesięciu pierogów w domu to max 10 zł. Ceny już w wielu przypadkach mocno zdążyły spaść, więc jednak warto część rzeczy robić samemu. U mnie wydatki jedzeniowe, napoje (woda, ale i wino, czy jakiś likier) i chemia do domu plus jakieś drobne zakupy kosmetyczne (w sensie szampon do włosów, pasta do zębów) i sucha karma dla kotów (mokrą kupujemy z osobnej kasy) plus drobne wydatki codzienne (żarówka się przepali, pasta do butów skończy) to wydatek rzędu 1400 zł miesięcznie (na tyle się maksymalnie nastawiam, ale ostatnio nieraz zostaje mi pod koniec miesiąca stówka, albo i więcej na wypad do kina, do restauracji). Kupuję produkty dobrej jakości (100 lub przynajmniej 90-parę % mięsa w mięsie, porządnej jakości ser żółty, sezonowe warzywa i owoce) lub trzymające jakość "zamienniki". Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-01-02 o 11:47 |
|
|
|
|
#507 |
|
Konto usunięte
|
fajny wątek
![]() zastanawiałam się ostatnio nad jakimś oszczędzaniem, ale w sumie nie wiem jak się do tego zabrać. dwa dni temu robiliśmy z tżtem zakupy sylwestrowe -250zł, dziś czekam na pana z tesco - 100zł, co daje razem 350zł, a jest dopiero 2 stycznia ![]() do tego wczoraj jedliśmy kolacje na mieście - 130zł. myślę, że przez najbliższy tydzień nie trzeba będzie robić żadnych konkretnych zakupów, jedynie pieczywo na bieżąco, ale i tak wydaje mi się, że to dość spora kwota. tabelki i zeszyty z wydatkami odpadają, nie mamy do tego głowy. myślę że na początek trzeba ograniczyć jedzenie na mieście i alkohol, chociaż z tym drugim będzie trudno, bo tż lubi jakieś dobre piwo na wieczór do kolacji, co daje miesięcznie 150zł, zakładając najtańszą opcje - co drugi dzień po jednym piwie dla mnie i dla niego. (właśnie teraz to przeliczyłam i aż mnie głowa rozbolała, bo tak jak napisałam - jest to opcja najtańsza i w sumie mało realna )
|
|
|
|
#508 |
|
... choć nie Westwood
|
Ja planuję od dziś zapisywać wszystkie wydatki, ciekawa jestem ile wyjdzie, bo ta patrząc na podawane tu kwoty za osobę na miesiąc są dla mnie nierealne. Wydaje mi się, że na dwie osoby idzie nam ok 1600 zł na miesiąc, ale ja np często zamawiam sobie jedzenie do pracy (średnio 15 zł), także w tym część kosztów pewnie się kryje. Ale jemy tez duzo owoców, warzyw, raczej produkty dobrej jakości, TŻ je dużo mięsa, a ja prawie w ogóle, woda mineralna to zgrzewka na dwa dni.
|
|
#509 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#510 |
|
Zakorzenienie
|
My na dwie osoby na jedzenie wydajemy jakieś 700 zł miesięcznie. I bywa różnie, raz kupujemy produkty z górnej półki i trochę szalejemy, raz jak już gdzieś wspominałam z jednego kurczaka robimy trzy obiady (co spotkało się z wielkim oburzeniem). Oszczędzamy na tym, że praktycznie nie jemy na mieście oraz jedzenie do pracy przygotowujemy sobie w domu.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.

) w rowerze? Zmiana ''raz na całe życie/czy tam 10 lat''. 

i ostatnio stwierdziłam że w ciągu tych zaledwie 2 dni wydałam prawie 200 zł

Bo jestem zbyt żarłoczna?