Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;) - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-04, 20:46   #481
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)

Cytat:
Napisane przez apows Pokaż wiadomość
Witaj, na jedną osobę wydajesz 600 zł.? To sporo, gdybyś miała męża i dwojkę dzieci to na jedzenie musiałabyś wydać 2400 zł. A najmniej 2 tyś a gdzie jakieś piwko papierosy, opłaty, paliwo, ubrania....no chyba, że wyjdziesz bogato za mąż...albo pozostaniesz samotna do końca. Nie gniewaj się, że tak piszę ale troszkę za dużo wydajesz jak na jedną osobę. Po co Ci tyle jedzenia?
hahaha jakie pytanie. 600zł na miesiąc to nie jest dużo wcale. aż się zaśmiałam w głos. ja akurat wydaję niecałe 550zł/os, ale to z oszczędności. gdybym miała więcej kasy, chętnie kupowałabym rybę codziennie na obiad, ekologiczne warzywa... jemy mało mięsa, bo by nas to wykończyło chyba. całe szczęście stawiamy na zdrowsze rzeczy

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
Otóż to

Ja gdybym miała kupować to co naprawdę najbardziej chciałabym jeść to pewnie pękałoby z 1500 zł na dwie osoby.

Warzywa też nie są takie tanie teraz. Czasami gdy mam ochotę na sałatkę to potrafię więcej wydać na składniki do niej niż na normalny obiad

jak ktoś je po taniości, byle co... to i można zaoszczędzić. ja już na takich rzeczach jak zdrowe pieczywo czy nabiał wydam krocie, ale kupuję tylko dobre, krótkie skład

Edytowane przez makeupnotwar
Czas edycji: 2012-12-04 o 20:48
makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 21:46   #482
crystalmethod
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lala123456789lalak Pokaż wiadomość
Wiecie do kiedy będzie obowiązywała gazetka z rossmana ta z 29.11 .2012 ? Będzie jeszcze z 5 , 10 dni ?
Do 13.12., informacja jest na ich stronie
Zresztą wątek jest o czym innym
crystalmethod jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 22:42   #483
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Nie każdy kupuje w Lidlu.
dlatego mamy plejadę sklepów i cen.

Co do tabelek excelowskich, to mi już weszło w krew, że co wieczór wpisuję zaokrąglone kwoty (raz w górę, raz w dół) całodziennych wydatków. A że mam pierdylion kategorii to dość obrazowo to wygląda
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 23:24   #484
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj, na jedną osobę wydajesz 600 zł.? To sporo, gdybyś miała męża i dwojkę dzieci to na jedzenie musiałabyś wydać 2400 zł. A najmniej 2 tyś a gdzie jakieś piwko papierosy, opłaty, paliwo, ubrania....no chyba, że wyjdziesz bogato za mąż...albo pozostaniesz samotna do końca. Nie gniewaj się, że tak piszę ale troszkę za dużo wydajesz jak na jedną osobę. Po co Ci tyle jedzenia?

Jeśli chodzi o pierwszą część wypowiedzi, to chciałam tylko zaznaczyć, że inaczej gotuje się dla jednej osoby a inaczej dla czwórki i prosty przelicznik 4 x jakaś tam kwota nie za bardzo ma zastosowanie.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 23:56   #485
cacajuate
Zadomowienie

Ja bym jeszcze zapytala, co jest takiego zlego w jedzeniu DUZEJ ilosci. Ja sama jem ilosci hurtowe przez ilosc sportu. To co, mam przestac, nie biegac, nie jezdzic na rowerze i jesc kurzy cyc i mrozonki ? No prosze was

Meksyk i bieganie na fejsie TUTAJ
cacajuate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 00:04   #486
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Po co Ci tyle jedzenia?
Może żeby np. nie być głodnym.

Eee, przepraszam Was drogie panie, 150e za przerzutki (jak mniemam nie jakiejś wybitnej klasy..) w rowerze? Zmiana ''raz na całe życie/czy tam 10 lat''. (No jak się jeździ 5 razy na rok to może. ) Toż to za 300e można zupełnie wybitny rower nabyć, za 400 to nawet funkiel nówka.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-12-05 o 00:06
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 05:04   #487
Dotka90
Zakorzenienie

To zależy, pasjonaci doposażają swoje rowery w full opcjach. Wiem po osobie z bliskiego otoczenia.
Tak, jak ja inwestuję w samochód, tak on w rower. I dla mnie to wcale dziwne nie jest, czy on wydaje 150zł czy tam euro, czy 200 - ot, pasjonat.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 09:40   #488
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Może żeby np. nie być głodnym.

Eee, przepraszam Was drogie panie, 150e za przerzutki (jak mniemam nie jakiejś wybitnej klasy..) w rowerze? Zmiana ''raz na całe życie/czy tam 10 lat''. (No jak się jeździ 5 razy na rok to może. ) Toż to za 300e można zupełnie wybitny rower nabyć, za 400 to nawet funkiel nówka.
Zaproponowane przerzutki miały być wysokiej jakości, ale później dziewczyna kupiła wymontowane z innego używanego roweru i zapłaciła za samą wymianę bodajże 80 albo 90 euro. Wisienka na torcie - wczoraj znowu nastąpiła ich awaria i obecnie nie działają.

Nie chciała kupować nowego roweru, ponieważ planuje przeprowadzkę. Jej rodzinne miasto jest oddalone niespełna 2 tys kilometrów także miałaby duży problem z transportem. Nie ma auta, na święta leci z przesiadką.

Cytat:
To zależy, pasjonaci doposażają swoje rowery w full opcjach. Wiem po osobie z bliskiego otoczenia.
Tak, jak ja inwestuję w samochód, tak on w rower. I dla mnie to wcale dziwne nie jest, czy on wydaje 150zł czy tam euro, czy 200 - ot, pasjonat.
Tu akurat chodzi o stary holenderski rower.

Crucify Your Mind

Edytowane przez amber2046
Czas edycji: 2012-12-05 o 11:08
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 10:37   #489
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Zaproponowane przerzutki miały być jakiejś wysokiej jakości, ale później dziewczyna kupiła wymontowane z innego używanego roweru i zapłaciła za samą wymianę bodajże 80 albo 90 euro. Wisienka na torcie - wczoraj znowu nastąpiła ich awaria i obecnie nie działają.

Nie chciała kupować nowego roweru, ponieważ planuje przeprowadzkę. Jej rodzinne miasto jest oddalone niespełna 2 tys kilometrów także miałaby duży problem z transportem. Nie ma auta, na święta leci z przesiadką.

Tu akurat chodzi o stary holenderski rower.
własnie co innego wg mnie kiedy ktoś inwestuje w sprzęt wyższej klasy do najwyższej, co innego, kiedy ktoś po prostu jeździ czym ma i za wymianę przerzutek slyszy cenę 150e (to jeszcze pół biedy, bo nie wiadomo, ile same przerzutki, ''wysokiej jakości'') czy 80-90e za samą wymianę.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-12-05 o 10:39
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 17:58   #490
Diament83
Raczkowanie

Jedzenie poszlo strasznie w gore,po nowym roku szczegolnie bedzie mozna to odczuc,niezaleznie w jakim kraju sie zyje.Same podwyzki a pensje stoja w miejscu, obecnie jestem na diecie (juz pol roku), i zmienilam kompletnie swoja diete i nawyki.Jem wiecej warzyw ,owocow,ryb,salatek ,zero slodyczy,fast fodow,cukru,slodzikow.Nie zrezygnuje z dobrego odzywiania,bo to jest moj prorytet w zyciu.Alkoholu nie pije wcale,nie pale.Od czasu do czasu pozwalam sobie na sushi ktore kocham.Ale to nie rujnuje mojego budzetu.Za to ograniczylam wyjscia na miasto (kawiarnie ,kino,restauracje)raz na jakis czas, za to uprawiam wiecej sportow, rower,rolki,basen ,lyzwy (zima) .
Diament83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 18:03   #491
Ostre wasabi
Zadomowienie

Ja sobie zawsze obiecuję, że koniec z zachciankami spożywczymi i tak trwam do dni przed okresem kiedy stwierdzam że do śledzia smakuje czekolada, a ten batonik który nigdy mi nie smakował jest jednak wyśmienity, żelki zagryzam kanapkami z salami, a chipsy najlepiej smakują po godzinie 22.00 i ostatnio stwierdziłam że w ciągu tych zaledwie 2 dni wydałam prawie 200 zł
And stop fucking with my mind
I know it's time to leave these places far behind

Ostre wasabi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 18:27   #492
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ostre wasabi Pokaż wiadomość
Ja sobie zawsze obiecuję, że koniec z zachciankami spożywczymi i tak trwam do dni przed okresem kiedy stwierdzam że do śledzia smakuje czekolada, a ten batonik który nigdy mi nie smakował jest jednak wyśmienity, żelki zagryzam kanapkami z salami, a chipsy najlepiej smakują po godzinie 22.00 i ostatnio stwierdziłam że w ciągu tych zaledwie 2 dni wydałam prawie 200 zł

siostro
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 18:29   #493
Kolor Bzu
Zakorzenienie

W ramach cięcia budżetu postanowiłam swojemu robić drugie śniadania do pracy (wcześniej kupował sobie coś w sklepie). Zobaczę za jakiś czas ile to da
A na razie przekopuję przepisy na sałatki, serki, nadziewane ciastka francuskie itd
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 18:56   #494
tyene
Zakorzenienie

Cytat:
Yyyyyyy, żeby je jeść? Nie zauważyłam wcześniej tego pytania. Otóż, tak ja napisałam, kupuję jedzenie, żeby je jeść. Nie jem chleba, co nie jest zbyt oszczędne, bo kanapki są tanie, a porządne białkowe zamienniki są drogie. Drożej jest na kolację zrobić porcję sałatki z kurczakiem (kiedy na obiad była np. ryba z brokułami, a na śniadanie twarożek z rzodkiewkami) niż kanapki z bułki z szynką lub serem. Tak jak napisałam - wiem, że wydaję całkiem sporo, ale nie chcę za bardzo rezygnować z jakościowego jedzenia, bo na razie nie muszę tego robić. Nie sądzę też, żeby przelicznik wychodził x4, ale uważam, że dwa tysiące na czteroosobowej rodziny na jedzenie to nie jest jakaś szczególnie wygórowana i niesamowicie luksusowa kwota na miesiąc w Warszawie. Mogłabym wydać i 2 razy mniej na jedzenie, ale na pewno przełożyłoby sie to na jakość jedzenia.

I dlaczego miałabym zostać samotna? Bo jestem zbyt żarłoczna?

Teraz zaczęłam spisywać wydatki w ogóle i mam silne postanowienie nie wydawać na bzdury.
Stary 2013-01-03, 19:29   #495
Pia Gizela
Zadomowienie

jako, że jestem na swoim to postanowiłam podliczyć ile w miesiącu wydajemy razem z chłopem. zrobiłam tabelkę w excelu z podziałką na różne kategorie. no i gonię chłopa, żeby nie wywalać jedzenia bo on to tak by wszystko na hura kupował, a we 2 osoby nie przejemy tego na pewno. odpadają nam koszty za papierosy, paliwo, i część chemicznych bo dostajemy. póki co, mamy 3 dzień miesiąca i ponad 100 zł poszło

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 19:33   #496
moniaszelki
Zadomowienie

mnie też przerażają wydatki na jedzenie..wychodzi koło 300-400zł na mnie samą. a prawie nic nie kupuję, tyle co chleb, coś na kanapkę i jakieś warzywa na obiad, bo mięso jeszcze z domu przywożę czasami sama nie wiem na co to idzie

zakupy drogeryjne tez ok 70/miesiąc, gdzie prawie nic nie kupuję.
moniaszelki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 19:46   #497
Pia Gizela
Zadomowienie

ja też się zastanawiałam gdzie kasa ucieka, dlatego postanowiłam prowadzić notatki i wyszpiegować kasę naszą cieszę się, że odpadają nam koszta chemiczne w większości (proszki, płyny do płukania i część kosmetyków dostajemy). no ale temat jest o jedzeniu dzisiaj zrobiłam miskę sałatki gyrosowej bo została nam pekińska z wczoraj, ogórki mieliśmy to aż żal było nie wykorzystać tego. uczę się nie marnować jedzenia ale czasami to trudne

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 22:38   #498
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Ja wydaję ponad 600 zł na jedzenie ale staram się kupować produkty dobrej jakości a to wiadomo kosztuje. Kupuję dużo warzyw, owoców, wędliny powyżej 40 zł/kg, bardzo często ryby ( dorsz, makrela, łosoś), minimum butelkę wody mineralnej dziennie ( co daje samo w sobie ok 60 zł za samą wodę). Mieszkam sama, ale lubię dobrze zjeść i uważam, że warto inwestować w swój organizm. Zauważyłam też, że wydatki są bardziej przemyślane dzięki planowaniu posiłków kilka dni do przodu.

Edytowane przez 201608010929
Czas edycji: 2015-02-01 o 11:05
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 21:55   #499
dedede
Anna Ha

Ja od zeszłego roku zapisuję wydatki i ze zdziwieniem stwierdziłam, że wydajemy (2 osoby - ja i 1 dorastający megażarłoczny chłopak) 800-900 zł/mies na jedzenie (czasami wmiesza się tam jakieś żarcie dla kota, płyn do płukania itp. - nie zawsze rozbijam paragony). Ze zdziwieniem bo myślałam, że więcej. Ja zjadam z tego maksymalnie 1/3.
Ale nie wliczam w to ewentualnych fast-foodów - w naszym przypadku jest to dodatkowo 30-60 zł miesięcznie.
Utrzymanie samochodu jest zdecydowanie droższe
dedede jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 12:24   #500
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dedede Pokaż wiadomość
Ja od zeszłego roku zapisuję wydatki i ze zdziwieniem stwierdziłam, że wydajemy (2 osoby - ja i 1 dorastający megażarłoczny chłopak) 800-900 zł/mies na jedzenie (czasami wmiesza się tam jakieś żarcie dla kota, płyn do płukania itp. - nie zawsze rozbijam paragony). Ze zdziwieniem bo myślałam, że więcej. Ja zjadam z tego maksymalnie 1/3.
Ale nie wliczam w to ewentualnych fast-foodów - w naszym przypadku jest to dodatkowo 30-60 zł miesięcznie.
Utrzymanie samochodu jest zdecydowanie droższe
O tak

Często dziwiłam się jak moi rodzice, którzy mieszkają z bratem nastolatkiem mogą sobie pozwolić na wiele więcej niż ja i TŻ przy praktycznie takim samym budżecie, aż doszłam do wniosku, że to przede wszystkim przez to że oni nie mają samochodu No i nie wynajmują mieszkania jak my, ale tą kwotę prawie "nadrabiają" w jedzeniu.

Wydatki związane z samochodem są u mnie najwyższe zaraz po rachunkach i żywności, a jeśli w danym miesiącu wypadnie OC, opony czy jakaś poważniejsza naprawa to nawet i przewyższają je

Dlatego często wolałabym mieszkać w dużym mieście, gdzie jest zdecydowanie lepsza komunikacja miejska.

Edytowane przez iwona200
Czas edycji: 2013-01-18 o 12:26
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-21, 10:13   #501
karolinamagowir
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Zgadzam się, że w Łodzi na ryneczkach jest taniej i lepiej. Ja lubię Bałucki, a w zimie rynek na Dąbrowie. Jest też kilka dobrych piekarni. Ogólnie jest gdzie zrobić fajne zakupy ale trzeba się najeździć, w centrum gdzie mieszkam poza Almą nie ma nic ciekawego.
ja mam trochę inną strategię, żeby oszczędzić - wszystko kupuję przez internet. wiem, że na ryneczku może być niej niż w tesco online, ale dzięki temu, że wszytko zamawiam w sieci, przynajmniej nie kuszą mnie jakieś głupoty, których nie potrzebuje. kupuję tylko to co mi trzeba
karolinamagowir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 11:24   #502
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
My mamy tak dwie kolumny. Jedna z moim imieniem, druga TŻta.
Na początku miesiąca wpisujemy sobie np. 1000zł wypłaty i od tego odejmujemy wszelkie wydatki. Zapisuję to w kolumnie, wpisując po prostu np. -40zł i obok wpisuję: carrefour.

A z boku mamy 3 kolumny: Jedzenie / Kosmetyki i chemia / Inne i tam odpowiednio wpisujemy kwoty.
Tylko w innych wpisuję, co to dokładnie było, np. wywołanie zdjęć itp.
super pomysł

ja próbowałam notować w excelu,ale udalo mi sie tylko pół miesiąca...to i tak wystarczyło,żebym padła widząc sumę
Stary 2014-01-01, 11:30   #503
Luzia
Zakorzenienie

podbijam wątek od ostatnich wypowiedzi minął prawie rok- wiadomo ceny poszły w górę.

Od tego miesiąca planuje zapisywać wydatki- chcę się zmieścić w 800zł za jedzenie na 2 osoby.
Dużo wydaję na wędliny- tutaj zamierzam kupić mięsko i sama upiec- np. 11zł kilo karkówki a wędlina 20-40zł. Więc mam nadzieję, że coś tak zaoszczędzę.
Dużo również pochłaniają przekąski (słone i słodkie) - te chcę ograniczyć do minimum.

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-01, 12:34   #504
cherry-lady
Wtajemniczenie

Ja od trzech lat systematycznie (o dziwo ) prowadzę zapiski swoich wydatków. Zaczęłam to robić po wyprowadzce z domu, ponieważ chciałam wiedzieć za ile pieniędzy mogę się utrzymać i na co idą moje ciężko zarobione pieniądze.

Porównując kwoty z 2010 i 2011 roku ceny rzeczywiście bardzo poszły w górę
Wydawałam 400zł-500zł, a teraz 600-700zł Moim zdaniem to za dużo.
Muszę tu jednak zaznaczyć, że:
- nie kupuję najtańszych produktów, wybieram te lepsze jakościowo
- kupuję produkty, które nie są tanie np. mleko sojowe
- nie gotuję w ogóle w domu, więc jem na mieście
- czasami kupię czegoś za dużo i muszę to później wyrzucać

Z pewnością da się więc ograniczyć wydatki na jedzenie do 500zł, a nawet mniej jeśli podejdzie się do tego ze zdrowym.rozsądkiem i samodzielnie będzie się przygotowywać posiłki, a nie stołować w restauracjach.

To moje postanowienie na nowy rok, bo jak zobaczyłam teraz te kwoty to aż mnie głowa rozbolała
cherry-lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 11:12   #505
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez cherry-lady Pokaż wiadomość
Ja od trzech lat systematycznie (o dziwo ) prowadzę zapiski swoich wydatków. Zaczęłam to robić po wyprowadzce z domu, ponieważ chciałam wiedzieć za ile pieniędzy mogę się utrzymać i na co idą moje ciężko zarobione pieniądze.

Porównując kwoty z 2010 i 2011 roku ceny rzeczywiście bardzo poszły w górę
Muszę tu jednak zaznaczyć, że:
- nie kupuję najtańszych produktów, wybieram te lepsze jakościowo
- kupuję produkty, które nie są tanie np. mleko sojowe
- czasami kupię czegoś za dużo i muszę to później wyrzucać

Z pewnością da się więc ograniczyć wydatki na jedzenie do 500zł, a nawet mniej jeśli podejdzie się do tego ze zdrowym.rozsądkiem i samodzielnie będzie się przygotowywać posiłki, a nie stołować w restauracjach.

To moje postanowienie na nowy rok, bo jak zobaczyłam teraz te kwoty to aż mnie głowa rozbolała
Jakoś te dwa pogrubione punkty jak dla mnie wzajemnie się wykluczaja...

no chyba, że jadasz tylko w sprawdzonych restauracjach, znasz składy podawanego jedzenia i wiesz z jakich produktów zostały one przygotowane. Tylk wtedy to ma sens
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 11:22   #506
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cherry-lady Pokaż wiadomość
(...)
(...)
(...)
Jedzenie na mieście zawsze Ci wyjdzie drożej, niż przygotowywane samodzielnie, więc to chyba oczywiste, że wydajesz więcej. Czy nie? Nie czepiam się, ale po prostu nie ma się czemu dziwić, że się wydaje więcej. Proste porównanie: 8 pierogów na mieście to 8-12 zł, a zrobienie kilkudziesięciu pierogów w domu to max 10 zł. Ceny już w wielu przypadkach mocno zdążyły spaść, więc jednak warto część rzeczy robić samemu.

U mnie wydatki jedzeniowe, napoje (woda, ale i wino, czy jakiś likier) i chemia do domu plus jakieś drobne zakupy kosmetyczne (w sensie szampon do włosów, pasta do zębów) i sucha karma dla kotów (mokrą kupujemy z osobnej kasy) plus drobne wydatki codzienne (żarówka się przepali, pasta do butów skończy) to wydatek rzędu 1400 zł miesięcznie (na tyle się maksymalnie nastawiam, ale ostatnio nieraz zostaje mi pod koniec miesiąca stówka, albo i więcej na wypad do kina, do restauracji). Kupuję produkty dobrej jakości (100 lub przynajmniej 90-parę % mięsa w mięsie, porządnej jakości ser żółty, sezonowe warzywa i owoce) lub trzymające jakość "zamienniki".

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2014-01-02 o 11:47
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 11:43   #507
201801191006
Konto usunięte

fajny wątek

zastanawiałam się ostatnio nad jakimś oszczędzaniem, ale w sumie nie wiem jak się do tego zabrać.

dwa dni temu robiliśmy z tżtem zakupy sylwestrowe -250zł, dziś czekam na pana z tesco - 100zł, co daje razem 350zł, a jest dopiero 2 stycznia
do tego wczoraj jedliśmy kolacje na mieście - 130zł.
myślę, że przez najbliższy tydzień nie trzeba będzie robić żadnych konkretnych zakupów, jedynie pieczywo na bieżąco, ale i tak wydaje mi się, że to dość spora kwota.

tabelki i zeszyty z wydatkami odpadają, nie mamy do tego głowy. myślę że na początek trzeba ograniczyć jedzenie na mieście i alkohol, chociaż z tym drugim będzie trudno, bo tż lubi jakieś dobre piwo na wieczór do kolacji, co daje miesięcznie 150zł, zakładając najtańszą opcje - co drugi dzień po jednym piwie dla mnie i dla niego. (właśnie teraz to przeliczyłam i aż mnie głowa rozbolała, bo tak jak napisałam - jest to opcja najtańsza i w sumie mało realna )
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 12:20   #508
Vivienne
... choć nie Westwood

Ja planuję od dziś zapisywać wszystkie wydatki, ciekawa jestem ile wyjdzie, bo ta patrząc na podawane tu kwoty za osobę na miesiąc są dla mnie nierealne. Wydaje mi się, że na dwie osoby idzie nam ok 1600 zł na miesiąc, ale ja np często zamawiam sobie jedzenie do pracy (średnio 15 zł), także w tym część kosztów pewnie się kryje. Ale jemy tez duzo owoców, warzyw, raczej produkty dobrej jakości, TŻ je dużo mięsa, a ja prawie w ogóle, woda mineralna to zgrzewka na dwa dni.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 12:26   #509
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Ja planuję od dziś zapisywać wszystkie wydatki, ciekawa jestem ile wyjdzie, bo ta patrząc na podawane tu kwoty za osobę na miesiąc są dla mnie nierealne. Wydaje mi się, że na dwie osoby idzie nam ok 1600 zł na miesiąc, ale ja np często zamawiam sobie jedzenie do pracy (średnio 15 zł), także w tym część kosztów pewnie się kryje. Ale jemy tez duzo owoców, warzyw, raczej produkty dobrej jakości, TŻ je dużo mięsa, a ja prawie w ogóle, woda mineralna to zgrzewka na dwa dni.
Jak swego czasu prawie codziennie kupowałam sobie kanapkę za 2,50 lub drożdżówkę (niby niewielka kasa), plus nieraz mnie naszło na jakiś serek / sałatkę, to kasa mi dosłownie leciała przez ręce. Takie codzienne kupowanie dodatkowego jedzenia, jak się jest w pracy, naprawdę potrafi pożreć sporo kasy. No chyba, że ktoś zje w pracy, a do domu już nic obiadowego nie kupi, ale najczęściej jest tak, że i tu się wyda i tu się wyda. Obecnie mam w pracy w lodówce zapas na śniadanie i nie robię impulsywnych zakupów tego typu.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 12:51   #510
Kalini
Zakorzenienie

My na dwie osoby na jedzenie wydajemy jakieś 700 zł miesięcznie. I bywa różnie, raz kupujemy produkty z górnej półki i trochę szalejemy, raz jak już gdzieś wspominałam z jednego kurczaka robimy trzy obiady (co spotkało się z wielkim oburzeniem). Oszczędzamy na tym, że praktycznie nie jemy na mieście oraz jedzenie do pracy przygotowujemy sobie w domu.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości