|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9
Cytat:
Tu moja mama wyskakuje z argumentem, że na mnie mówią andzia (choć tego szczerze nienawidzę). No tak, ale moi rodzice sami od małego zaczęli tak na mnie mówić, to się wszyscy przyzwyczaili ;/
|
|
|
#2402 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja mama uwielbia dzieci karmić słodyczami, a jak jej się uwagę zwraca to udaje że nie słyszy albo się cieszy - przecież dzieci lubią słodkie to trzeba im dawać. My z TŻ oboje mamy nadwagę i sami uwielbiamy słodycze i czekolady, ale mamy postanowienie że jak już dziecko będzie to sami się mocno ograniczymy i postaramy się jej jak najmniej tuczyć. Tylko tutaj może wkroczyć mama moja, na szczęście ma do nas kawałek (50 km) i nie będzie częstym gościem, ale jednak każda wizyta może wiązać się z kilogramami słodyczy... |
|
|
|
|
#2403 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#2404 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2405 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2406 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, juz duzo lepiej. Teraz ma taki strupek, ale wyglada duzo normalnie.
|
#2407 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2408 |
|
Zadomowienie
|
W ogóle te kinderki to zmora. Wszyscy kupują kinderki jak do nas przychodzą a to tak obrzydliwie słodkie że masakra, już lepiej dziecku kostke czekolady dać, szczególnie że malucha łatwo przyzwyczaić do gorzkiej czekolady i kostka takiej czekolady to czasem mniejsze zło niż te pseudomleczne batoniki dla dzieci. Tylko raz sie zdarzyło że znajomi przynieśli małemu owoce
|
|
|
|
#2409 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Henry ok Zresztą u Ciebie sprawa jest nieco inna, bo póki co bardziej powinnaś się sugerować tym, z jakim wydźwiękiem funkcjonuje wybrane imię w kraju obecnego zamieszkania Cytat:
![]() Za to Lenek będzie jak mrówek. Mam znajomą, która ma takie trochę rosyjsko brzmiące nazwisko i w połączeniu z imieniem jej córki - Lena nie brzmi to najlepiej... ![]() Cytat:
Mam już wizję wychowywania własnego dziecka i jak ktoś będzie to utrudniał niech się szykuje na starcia ze mną Bo ja to ja, ale w przypadku dziecka nie będę bierna.
|
|
|
#2410 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry! Już niedługo jak będę tyle spać, to będę się z Wami na "dobry wieczór" witała
![]() o jak dobrze to słyszec. u mnie ostatnie pranie czeka na wstawienie, ale jest mi do niego mocno nie po drodze - właśnie przez wzgląd na to nieszczęsne prasowanie ale chyba to już ostatnie rzeczy będą, a na bieżąco odpuszczę- chyba, że będzie mnie coś wymięte bardzo wizualnie raziło to dopiero wtedy ![]() a teściową chyba musisz zacząć sobie wychowywać. bo teraz jak teraz, ale za jakiś czas jak z braku laku będziecie musieli zostawić Dorotkę z ta babcią to potem dziecka nie poznacie, jak zacznie wprowadzać swoje metody wszelkie Właśnie sobie uświadomiłam, że dziś wg usg (12tydz) i om ciąża jest donoszona. wg kółeczka lekarza (i innego systemu na om) jeszcze dwa dni. wczoraj mi odszedł chyba czop już taki prawidłowy mam nadzieję, bo już chcę zawartość brzucha mieć po drugiej stronie.Jedyne czym się martwię to ten nieszczęsny posiew- wizyta 10.01 (planuję do 11 urodzić, ale wiecie jak to z planami- jeszcze okaże się, że jednak przenoszę ) to już będzie 39tc i nie sądzę, żeby lekarz w ogóle miał w planach, bo nawet nic na tej ostatniej nieszczęsnej wizycie o tym nie wspominał. Więc badania szukam zrobię najprawdopodobniej na własną rękę - chociaż wcale mi się to nie podoba, bo wolałabym żeby zrobił to on, nawet odpłatnie. A posiew jest wymagany w moim szpitalu- boję się , że bez tego odmówią przyjęcia, chociaż wszystko inne mam.A co do imion- najważniejsze, żeby nie skrzywdzic dziecka. I trzeba też zwrócic uwagę, że coś co u nas ma miano imienia "obciachowego" np w innych rejonach jest mega popularne i na porządku dziennym. Imię Henryk jest ładne, takie podniosłe (tak faktycznie- imię królewskie no i sam pan Sienkiewicz). Ale... Tutaj w moim przypadku działa telewizja i internet pierwszy Henio z którym mi się skojarzyło imię to ten : https://www.youtube.com/watch?v=He7E9Rju1K8 i wcale nie jestem dumna z tego skojarzenia
|
#2411 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dochodzi jeszcze dosładzanie herbaty i podawanie do picia kubusiów i innych cudów bo to dla dzieci jeśli ktoś znajdzie sposób (inny niż wyklęcie i zagrożenie braku kontaktów z wnukiem do 18tki) będę ogromnie wdzięczna!!! |
|
|
|
|
#2412 | ||
|
Zadomowienie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44384616]O rany weź się podziel jak to robisz!! Ja bym tak chciała wstawać koło 8 na przykład i być wyspana i gotowa do działania no ale nie idzie.[/QUOTE]
Ja zwyczajnie nie lubię spać Wiem, że to dziwne jest, wiem. tz strasznie wkurza jak np. po imprezie zakończonej o godz. 5 ja na nogach o 7. I to zrobiona, umyta, zwarta i gotowa ![]() Byłam ze starszakiem na dworze. CIepełko, słońce, lekki przymrozek. Można spacerować.Biegiem wróciliśmy bo mi się kupę zachciało I pomyślałam o Gosi Ze starszakiem poród kupowo mi się zaczął. Teraz alarm fałszywy![]() Cytat:
Cytat:
em ma Twoja teściowa jak nic jest moją teściową. Jak nic! Do dziś zdrabnia starszakowi (w kwietniu skończy 5 lat) A jak by się tak obraziła na amen to coś złego się stanie? ![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44386005] Z tym to nie wiem, jakieś dziwne ale... Wyczytałam kiedyś, że żadna maść rozgrzewajaca na przeziębienie nie wyleczy jak smalec gęsi. Zakupiłam słoiczek na allegro i wierzcie mi! Głupi katar, lekki kaszel od razu smaruję na noc młodego. Na drugi dzień jest zdrowiutki. a mi się marzy torebka taka elegancka.
|
|
|
#2413 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze sytuacji z Blanką to już w ogóle nie rozumiem. Przecież to takie ładne imię, a to skojarzenie z blantami w życiu samo by mi do głowy nie przyszło. Dziadkowi sami nakrecaja sytuacje bo pewnie chcą na was wymusić zmianę imienia. Paranoja. Malutka jeszcze sie nie urodziła a oni już przezwiska wymyślają. Dorosli ludzie. Wstyd!!
|
|
|
|
#2414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no chyba bym pobiła co za nieodpowiedzialność przecież tak można krzywdę dziecku zrobić!
|
|
|
#2415 |
|
Rozeznanie
|
moja mama za to najlepiej by dawała dziecku przez 7miesiecy samo mleko a potem moze minimalnie marchewki.... na szczescie z 2 dzieckiem jestem daleko i nie zamierzam slyuchac nikogo poza własnym doswiadczeniem.
mała ma czkawke hihi mysle,czy nie spakowac propo dzisiejszych porzadkow torby,w sobote zaczne 36tydzien ale moze warto juz o tym pomyslec....
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz |
|
|
|
#2416 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hehe to moje ulubione czekoladki Z tym, że ja jestem słodyczomaniakiem W dziecku miłość do słodyczy zaszczepiać nie będę ![]() Cytat:
|
|
|
#2417 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() u nas teściowa daje starszakowi łyżeczkę cukry Poza tym ja swojej teściowej kilka razy stanowczo powiedziałam co myślę. Przycisza się to tylko na chwilę. Później znów są dobre rady... i tak w kółko...
|
|
|
#2418 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2419 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2420 | ||||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() za zdanie prawka. Ja wiem właśnie że po zdaniu trzeba od razu jeździć po czym później tym człowiek bardziej się boi.Tak, ja jestem z Wawy, już zapisałam sobie linka do ulubionych, bardzo dziękuję Mi jest właśnie potrzebny ktoś cierpliwy i spokojny, który będzie tłumaczył i uczył życiowo, a nie pod egzamin. Cytat:
![]() No i ![]() dla męża, super jest!! Wspaniale że miałaś trochę czasu dla siebie Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||||||
|
|
|
#2421 |
|
Rozeznanie
|
em ma ciąża niekoniecznie mogła się przyczynić a bardziej to, że zaczął się sezon grzewczy - woda też z włosów szybciej odparowuje czy to są grzejniki w domu czy kominek nieważne - możesz spróbować z apteki odżywki wax - ja ją bardzo lubię bo nawilża włosy. A jak włosy są przy końcówkach matowe, rozdwajające się to nie ma lepszej i trwalszej co do efektów odżywki jak podcięcie włosów. Bo zazwyczaj końce ocierają się o bluzy, swetry, gumki i ogólnie dostają w dupę i mozna poprawiac ich wygląd "do mycia" - odżywkami, które ładnie skleją włos ale odstawisz odżywkę to włos będzie bez zmian, dlatego jestem zwolenniczką systematycznego podciania, zeby nie było nieestetycznych ogonków i tak na prawdę to na każdego działa/odpowiada co innego i te poszukiwania czasem długo trwają bo co służy koleżance to niekoniecznie nam
|
|
|
|
#2422 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie wiem skąd u babć takie parcie na dawanie wnukom słodyczy
zauważcie, że to babcie a nie dziadkowie tak pasą dzieciaki takim syfem.Chcą sobie zaskarbić radość i wdzięczność dziecka? Pokazać "jaka fajna babcia- dała słodycze"? Lepiej by się z takim dzieckiem pobawili albo na spacert poszli, poczytali bajkę czy coś a nie "kupowali" wnuka słodyczami. Jak mi moja mama lub teściowie będą Adasia karmić słodyczami to się chyba mocno pokłócimy
|
|
#2423 |
|
Zadomowienie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44388773]
Wrrr znam to. Jak powiedzieliśmy teściowej że zastanawiamy się nad imieniem Alicja to zaczęła "Alusia, Alutka, no ładnie ładnie" no i mi popsuła :/ Nie można Alicja się zwracać do dziecka? Albo Ala? Trzeba kurde szukać najdziwniejszych zdrobnień? [/QUOTE]Nie, bo przecież 'Alka' tak fajnie brzmi ;/ Mnie właśnie ta 'Alka' skutecznie odwiodła od ślicznej Alicji
|
|
#2424 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
kolejny raz mnie zadziwiacie. Dorośli ludzie a zachowują się gorzej jak dzieci!! Co to za tekst "inni i tak będą tak mówić". Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2425 |
|
Zakorzenienie
|
CayenneOna dla mnie Henryk jest kłopotliwy zdrobnieniowo. Bo malutki - Henio, dorosły - Henryk, a nastolatek? Heniek brzmi nie najlepiej moim zdaniem. Dokładnie ten sam kłopot miałam z Joachimem. Bo najpierw Joszko, dorosły Joachim, a nastolatek?
Ale ja generalnie lubie imiona, ktore maja oczywiste zdrobnienia dla każdego wieku (Antos-Antek-Antoni), a najlepiej takie w ogole niezdrabnialne (Leon, Emil ). Jasne, ze każde imie da sie zdrobnic, ale Emilem moze byc zarówno noworodek jak i 80-letni dziadek. A zwracanie sie do noworodka "Henryku" jest jednak troche dziwne
|
#2426 |
|
Zadomowienie
|
emma dopiero teraz zobaczylam torebke, sliczna
isia dodzwonilam sie na razie na Mickiewicza, powiedzieli mi, zeby dzwonic 15 stycznia, bo beda robic zapisy na luty i podobno tlumy ludzi chca umowic dzieci , do pozostalych sie oczywiscie nie dodzwonilam. Stwierdzilismy z mezem, ze raczej pojdziemy prywatnie. Nie mam cierpliwosci do stania w przychodniach z malym dzieckiem
Edytowane przez Le La Czas edycji: 2014-01-02 o 15:09 |
|
|
|
#2427 |
|
Zadomowienie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44388773]Wrrr znam to. Jak powiedzieliśmy teściowej że zastanawiamy się nad imieniem Alicja to zaczęła "Alusia, Alutka, no ładnie ładnie" no i mi popsuła :/ Nie można Alicja się zwracać do dziecka? Albo Ala? Trzeba kurde szukać najdziwniejszych zdrobnień?
[/QUOTE]A to nie są zdrobnienia z serialu jakiegoś? Ja starszaka buntowałam w domu. Powiedział teściowej kilka razy jak się nazywa i żeby tak na niego wołała. Nie tylko jej zresztą
|
|
#2428 |
|
Raczkowanie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44388773]
Może też w tym roku? Będziemy się nawzajem dopingować (...) Ja przez czas krótki brałam żelazo (Tardyferon) ale przestałam bo miałam największe zatwardzenia w życiu!! Normalnie nie odwiedzałam WC przez kilka dni, i to było bardzo męczące. Rozmawiałam z lekarzem i odstawiłam to.[/QUOTE] Doping się na pewno przyda, bo bez tego pewnie ciężko się będzie zebrać w sobie ![]() Ja od początku ciąży raczej miałam problemy żeby cokolwiek w brzuchu zatrzymać i po żelazie się to nie zmieniło, ale podobno często są po nim zaparcia. Ja dostałam sorbifer durules, może ma inny skład niż terdyferon i lepiej by się wchłaniał jakbyś musiała brać? Mi pierwszego dnia było po nim super niedobrze, drugiego niedobrze, potem już 99% czasu bez sensacji. |
|
|
|
#2429 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44388880]Wow ale zazdroszczę!! Jak ja bym tak chciała!! Ile ma się wtedy czasu, i jaki dzień jest długi [/QUOTE]Tak, dzień długi. Niekiedy zdecydowanie zbyt długi ![]() u mnie po osiedlu lata "Emcio"
|
|
|
#2430 | |||
|
Rozeznanie
|
ale mnie naszla ochota na buraczki!! nie wytrzymalam i powedrowalam do sklepu i juz sie objadlam
kupilam tez na jutro - chyba zelaza mi brakuje![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44385171]Dziewczyny tak rozmawiacie o tym prowadzeniu aut że wpiszę chyba na listę rzeczy na 2014 kolejny punkt - zapisać się na prawo jazdy. Mam 30 lat i nie mam prawka!! Chodziłam kiedyś (w liceum) na kurs i nawet przystąpiłam do egzaminu ale go nie zdałam i jakoś tak się zraziłam...[/QUOTE] slusznie!! prawko jak najbardziej sie przydaje!! ja mam swoje od 13 lat (zdalam jak tylko to bylo mozliwe, choc za 3 razem) i nie wyobrazam sobie teraz nie miec prawka i mozliwosci pojechac gdzie chce i kiedy chce. Cytat:
![]() Cytat:
![]() co za ludzie!! dlaczego kazdy czuje, ze moze decydowac za innych, zwlaszcza za rodzicow danego dziecka!! juz by taka babcia uslyszala ode mnie co nieco ![]() Cytat:
chlopak ma 15 lat i praktycznie nic nie je, bo nic nie lubi: je tylko czerwone miesko (i to odpowiednio przygotowane przez mamusie) z frytkami, albo kurczaka tez z frytkami, kanapki, czekolade i niektore ciastka. owoce, jogurty, ryz, warzywa - moga dla niego nie istniec. a jak w szkole jest np ryba, to on dzwoni do mamusi do pracy i sie zali, ze jest glodny, bo on nie moze "tego" zjesc!! i ona w poludnie jedzie do domu i mu przygotowuje jego ulubione jedzonko i zawozi do szkoly (tu sa przerwy w pracy i szkole od 12:30 do ok 14:30, wiec ona zamiast odpoczac w tym czasie, to musi sie dzidziusiem zajac!!! ale w tym przypadku, to ona sama jest sobie winna - to ona go tak przyzwyczaila, bo jak byl maly i nie chcial czegos zjesc, to ona mu szykowala inne danie. jak tego drugiego tez nie chcial, to przygotowywala nastepne - i tak w kolko!!! paranoja!! jak bylam mala i nie chcialam czegos zjesc, to rodzice mowiwli" trudno, widocznie nie jestes glodna, zglodniejesz, to zjesz" i tak zawsze bylo!! burakami plulam na poczatku, a teraz sama sobie kupuje i robie
tp: 01/06/2015 Edytowane przez Soleil_Rouge Czas edycji: 2014-01-02 o 15:11 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:12.

Nikt inny tak na niego nie mówi ale oni oczywiście musza po swojemu. Chyba kiedyś moja poprawnosć polityczna pójdzie w pi..du i tak im wytłumacze ze im w pięty pójdzie, że to nasz syn i my decydujemy. Więc dla wszystkich z problematycznymi teściami z doświadczenia moge powiedzieć że delikatne sugestie nie działają (u mnie od 3 lat brak reakcji) wiec stawiajcie od razu sprawę ostro szczególnie jeśli chodzi o uczenie dzieci złych przyzwyczajeń. Zaczyna sie od bujania na rączkach a potem co?? Karmienie malucha po kryjomu czekoladą?!

Liczy się pewność siebie za kółkiem, ja na początku bałam się, że każdemu zrobię krzywdę 

mam nadzieję, bo już chcę zawartość brzucha mieć po drugiej stronie.
pierwszy Henio z którym mi się skojarzyło imię to ten :

dochodzi jeszcze dosładzanie herbaty i podawanie do picia kubusiów i innych cudów bo to dla dzieci 

tz strasznie wkurza jak np. po imprezie zakończonej o godz. 5 ja na nogach o 7. I to zrobiona, umyta, zwarta i gotowa
To trwa z pół min, nie dłużej. Miała może któraś z Was takie perypetie?
pomyśleć, że po zdaniu prawka wsiadałam i jechałam...