|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
Cytat:
dobrze to ujelas Lineczka, szczegolnie z tymi wyrzutami, ciezko znalezc zloty srodek - szczegolnie jak jest sie pierwszy raz mama Cytat:
![]() Sent from my LG-D605 using Wizaz Forum mobile app
|
|
#692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem czy będę w stanie obiad zrobić, bo tylko moje ręce są najfajniejsze i co nie odłożę to jest płacz teraz mi przysypia na rękach
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
|
#693 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przed chwilą zmywałam wannę z terrorystką na ręku a mój kręgosłup krzyczy coraz głośniej
|
|
|
|
|
#694 | |
|
Zakorzenienie
|
A mi przestała w łazience leciec zimna woda !
Za☠☠☠iście ! Jak nie leje sie aż do kuchni , to wogole jej nie ma Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#695 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja niestety @ zostałam uszczęśliwiona kilka dni przed nowym rokiem.
Jak tam dziewczyny postanowienia noworoczne? Ja sie póki co nie złapałam za nic słodkiego ale nie powiem cukierki z choinki mnie wołają, czekolada w lodówce też i jeszcze chipsy i popcorn. Ale nie dam się, mam zamiar zrzucić tak żeby na wadze z przodu była 5. No i chce sama zacząć piec chlebek, jedynie co to nie mogę jeszcze rzucić pepsi albo spreita no to jest silniejsze ode mnie ale staram się ograniczać
|
#696 |
|
Zadomowienie
|
maomami współczuję chwil grozy. Niby nic się nie stało, ale boję się cholernie każdej takiej sytuacji. To prawda, że w ciąży człowiek boi się o swoje dzieciątko, ale prawdziwa jazda zaczyna się po porodzie
![]() Oby jak najmniej takich sytuacji. W temacie opiekunek, to ze strony rodzica uważam, że to strasznie duże kwoty za godzinę, ale znów gdybym miała tak pracować, a nie da się ukryć, że jest to ciężka, stresująca i odpowiedzialna praca, to też chciała bym godziwie zarobić. Ja mam nadzieje, że damy radę z dziadkami jakoś podzielić się opieką. Ja, maż i teściowa pracujemy zmianowo, a moja mama od 7 do 15, dlatego mam nadzieje, że jakoś damy radę ułożyć grafik opieki nad Filipciem. Nasturcja zgadzam się z Tobą całkowicie odnośnie relacji mama-tata-dziecko. Byłam niedawno na spotkaniu z przyjaciółką i też mąż zadzwonił i leciałam z wywieszonym jęzorem, byleby szybko być przy małym, bo najbardziej ze wszystkiego uspokaja go moja pierś. Taszanta też nie napisała nigdzie, albo ja to przeoczyłam, że przetrzymywała by zanoszące się dziecko. Chyba żadna z nas by tego nie zrobiła, ale tez bez przesady, żeby przekładać kursy, szkoły, bo nasze dziecko najlepiej uspokaja się przy matce. Takie rady też się pojawiły i to uważam za grubą przesadę i niestety robienie z siebie niewolnicy domowej. Byliśmy na szczepieniu i nie było najgorzej. Po rozebraniu mały uśmiechał się do położnej, przy ukłuciu darł się niesamowicie, a po przystawiłam go do piersi i znów za chwilę pojawiły się uśmiechy Na wizytę przyjęła nas pani doktor, która od małego zajmowała się Tż i jego trzema braćmi, także śmiesznie było, bo ich pamięta wszystkich, a tu następne pokolenie już. Mały zbadany wzdłuż i wszerz i wszystko w porządku, żadnych wątpliwości i rzeczy które powinny mnie niepokoić Waży mój kluseczek już 5 kg Bardzo poprawiła mi humor ta wizyta. Przez ostatnie dni z moim samopoczuciem było beznadziejnie, ale chyba zaczynam wychodzić na prostą. Przynajmniej dziś jest o niebo lepiej. Ryba wpisz nas na pierwszą stronę Babku- 19.11.13 Filip- 5000g (7 tyg) kp Aaa i jeszcze odnośnie zaniku pokarmu. Też ostatnio tak miałam, ale uznałam, że to kryzys laktacyjny i należy z nim walczyć. Wygrałam, więc i Wy się nie poddawajcie. Przystawiałam małego non stop, laktatorem odciągałam 7-5-3, piłam herbatki, dwa razy podałam zamrożone wcześniej moje mleko, żeby mały nie był głodny i już jest wszystko ok. Edytowane przez babku Czas edycji: 2014-01-02 o 15:12 |
|
|
|
#697 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A u nas nie wiem co się dzieje ale jak zawsze Zuzia na spacerze potrafiła spać nawet 3 godziny tak teraz godzine ledwo i później śpi ale musze co jakiś czas bujać wózkiem, wkładać smoka i już nie śpi spokojnie Cytat:
|
|
#698 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
![]() Nela jak tylko jej smoczek wypadnie z buzi to od razu koniec spania
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2014-01-02 o 15:17 |
|||
|
|
|
#699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to co raz czesciej myśle zeby sobie zapalic.dobrze ze nie mam dostepu do fajek. Babku ja już nie bede rozkręcac dyskusji Od nowa, ale to ja napisalam ze kurs bym odwołała. Taszanta zapytala mnie czy zrezygnowałabym TYLKO dlatego ze Tż dziecka NIE potrafi uspokoic ? TAK , zrezygnowałabym. A wyszłabyś na kurs czy gdziekolwiek dla relaksu wiedziac , ze Twój mały nie chce butli wiec jak zglodnieje to bedzie mu ktos na siłe wpychał strzykawka albo łyżka ? Bo ja nie ! Tak jak Nasturcja pisała , nie mogłabym wtedy spojrzeć w lustro. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#700 |
|
Wtajemniczenie
|
Miki trzymam kciuki za Twoje zdrowie, ale się porobiło... Pyzula śliczna, ona tak na piersi ładnie rośnie? Ile teraz wazy?
Ja też w ogóle nie mam czasu dla siebie. Mikołaj wisi na cyckach ok 50 min do godziny. Forum czytam jak karmie, wtedy też coś jem zazwyczaj i załatwiam różne rzeczy przez telefon, robię listy zakupow itp. Jak mały zasnie to odciagam mleko, wyparzam, ogarniam kuchnię, dom, pranie, jem coś na ciepło i przygotowuje sobie te moje napoje na laktację Nie mam kiedy wziąć prysznica nawet, o relaksie nie wspomnę. Wieczorem po kąpieli czesto sie klade kolo 9 czy 10 bo nigdy nue wiem jaka bedzie noc i musze sie troche wydpsc. Ale wiem ze to minie i później będzie lepiej. Jak tż w domu to dam rade się umalować czy coś, ale to tylko w święta i weekendy, chociaż czasem też musi pojechać do kilku klientów. To sobie ponarzekalam w ten weekend ćwiczę, nie ma bata męża puszczam na godzinny trening wiec mnie też się należy.
|
#701 |
|
Rozeznanie
|
Witam po długiej nieobecności
szok, że to już odchowalnia! ![]() U Nas wszystko w porządku, moja mała małpeczka najchętniej nie schodziłaby mi z rąk Mam sporo pytań, ale zupełnie nie mam czasu na wizaż ![]() Szczęśliwego Nowego Roku cioteczki!!
|
#702 |
|
Zadomowienie
|
Trele nie Ty jedna to pisałaś. Wyszłabym, najpierw na chwilę, potem na dłużej i tak dalej. Z butlą my też mamy problem. Wcześniej mały super z niej jadł, ale zapomniał, jest problem i z nim walczymy, a z kursu nie rezygnuję. Jeśli tz zadzwoni, że sobie nie radzi, to wrócę i tyle.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
w życiu bym nie wyszła z domu jakby moje dziecko zanosiło się z płaczu
wolałabym zrezygnować z wyjścia no ale to ja..musimy kupić stojak na wanienkę bo w brodziku nam nie wygodnie Małą kąpać
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
#704 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez babku Czas edycji: 2014-01-02 o 15:53 |
|
|
|
|
#705 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wychodzę z domu jeśli tylko tż jest w domu i mam gdzieś możliwość na chwilkę się wyrwać ale ciężko by mi było wyjść nawet jeśli bym musiała gdybym wiedziała że mała zanosi się płaczem. Jutro miałam wieczorem wybyć na babskie spotkanie ale organizatorka jest chora i spotkanie odłożone w czasie i w sumie chyba ciężko by mi było wyjść jakoś w dzień spokojnie a wieczorem jak niunia zasypia, jak jest kąpanie itd to mam jakieś opory żeby wyjść z domu, póki co zawsze staramy się być we dwójkę na czas kąpania.
Moja Zuzolina właśnie leży na przewijaku z gołym tyłkiem i ma największy zaciesz
|
#706 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
] zobacze jeszcze kolejną kupkę [ mąż twierdzi ze za długo podajemy mleko AR, ze taka moze być przyczyna?] i najwyżej jutro pojade. a powiedzcie mi opis tych kupek wystarczy czy jak mam "udowodnic" pediatrze ze tak jest? sorki ze głupie pytanie, ale wiecie pojęcie śmierdząca kupa jest wieloznaczne.. moze śmierdzi "prawidłowo" poza tym jak mały robi kupe to puszcza też bączki wtedy.Cytat:
|
|
#707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze tylko 27.01 ostatnie I 24.02 gruźlica I chyba na długo spokoj co? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#708 |
|
Zakorzenienie
|
kupki są zwykle żółte
Lineczko- ja jak przyjedzie moja cala rodzina to wiem że bede mogła dać im małego i zrobić cos dla siebie, ale nie bede dawać im codziennnie na całe dnie małego.. zresztą wtedy też chce spędzić czas z mamą i choć wiem że wtedy bede miała troche luzu bo mama do mnie przyjedzie i nawet samo siedzenie z małym a ja chocbym miała se maseczkę zrobić w tym czasie to i tak już coś.Ale wiem żeto bedzie kilka dni i potem znów to samo. W końcu sie ogarne i może jak powiem głośno DOŚĆ to moze do kogos to dotrze.. pói co nie chce sie kłócić, nie chce wszczynać zadnych awantur a wiem ze jak zacznę mówić ze nic nie moge "kolo siebie" zrobić to bedzie gadanie ze wymyślam i narzekam.
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
Witam w Nowym Roku
Rownież chciałabym Wam życzyć wszystkiego co najlepsze na ten 2014!! Aby maluszki byly zdrowe i radosne a mamusie w świetnej formie ochowywaly swoje pociechy Chcialabym też podziękować Wam za ten czas spędzony razem w 2013, zżyłam się z Wami kochane Wczoraj nadrobiłam ale już nie miałam siły pisać... Majka jest nieznośna co dwa dni, dzisiaj np. ładnie śpi i jest grzeczna a wczoraj maruder cały dzień, spać nie chciała a była zmęczona i dała nam popalić Byliśmy dziś załatwić chrzest i bez problemu dalo się na tą datę co chcieliśmy Siorce już bilety kupiłam a teraz trzeba się rozejrzeć za kreacją dla małej, no i sobie też bym coś musiała kupić. Ale podzia dziś ładna 10 stopni i słoneczko ![]() Nadrobię trochę
|
|
|
|
#710 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny jeszcze jesli chodzi o podejście do rodzicielstwa tak w tym temacie zostawiania dzieci z tż nasunęło mi się to, że jak matka pierwszego dziecka pisze, że ona to zawsze by zrobiła tak, albo nigdy nie zrobiła tego, to jeszcze się może w życiu kiedyś mocno zdziwić
w życiu nie zdawałam sobie sprawy z tego, że dzieci mogą się tak diametralnie różnić. Ania i Hania są tak różne póki co, że czuję się teraz jakby to było moje pierwsze dziecko i szczerze to jestem zdania, że każdej matce (takiej normalnej, nie jakiejś wyrodnej) to dziecko i jego indywidualne potrzeby dyktuje i czasem przewartościowuje jej poglądy
|
|
|
|
#711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytam, bo sama mam ten problem. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#712 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale teraz tż się nią zajmuje...Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja bym nie podniosła się chyba my dajemy na blat w kuchninie wiem czy słyszałyście o tym wypadku w Kamieniu pom.? To obok mnie... Dzisiaj słyszałam, że koleś prawdopodobnie z premedytacja wjechał w tych ludzi...Świadek słyszał jak dziewczyna z nim zerwała przed wejsciem do auta(co nie zmienia faktu, że z nim wsiadła) i on się z nią w samochodzie kłócił...I ponoć specjalnie wjechał w krawężnik, a tak zapieprzał, że na progach nawet nie podskoczył...od ruszenia do wypadku przejechał 300 m, wjechał nagle w krawężnik i tak wrył, że zaczął dachować i śćiął 8 osób, z czego 6 zginęło... 5 dorosłych i 1 dziecko.. a dwójka jest w szpitalu... W tym dziewczynka 10-letnia kontaktuje, ale nie wie, że nie żyją rodzice. Co się dzieje z tym światem?! z tymi ludźmi...
|
|
|
#713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, stawialiśmy wanienkę w brodziku i ja w kom kucałam, ale ostatnio strasznie w głowie mi się kręci i dlatego zdecydowaliśmy że kupimy stojak obrałam ziemniaki na obiad siedząc na podłodze koło Nelki
|
|
|
|
#714 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ktosiula, za wagę Mikołaja. Ja dzisiaj będę ważyć malutką. Zobaczymy jak tam. I ja też się przymierzam do kupna nawilżacza, ale mi nikt w tym temacie na forum nie odpowiedział. Szykuję się na ten:http://www.ceneo.pl/16690959#tab=spec Co do temperatury - to w sypialni mamy gdzieś ok.23 stopni. W salonie 24 Moja terrorystka się chyba dołączyła dzisiaj do Waszych... 3 godziny jadła i marudziła na przemian. Obiadu na razie nie ma, bo nie miałam jak odejść od niej. Chwilowo mam dość, dobrze, że mąż niedługo wraca do domu. ryba, ja bym poszła z tą kupą do lekarza już.
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, zobacze jaka bedzie nastepna ta kupka i pojde, jk bd normalna to poczekam, ale jak cokolwiek z nia bedzie to pójde, dziekuje
paulina- za chrzest, Kociak- troszke za cieplo masz mi sie wydaje. a na nawilzaczacg sie nie znam ;(
|
#716 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny polecicie mi jakis sklep internetowy gdzie kupie łòżeczko?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#717 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mam tylko nadzieję, że zagoi się szybkoCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
udało mi się z mamą i Natalią pojechać do CH obudziła mi się dopiero w windzie w bloku jak wracałyśmy. Nakupiłam jej ubranek i kurtkę dla siebie bo wyrosłam ze swoich .---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- jakie chcesz łóżeczko? zamawiasz do PL czy UK? |
|||||||
|
|
|
#718 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobie przy karmieniu
![]() chcialam tylko pochwalic core - tfu.tfu, - ze od 13 spi pojechalismy do tesciow, mala zasnela w samochodzie, u nich przebudzila sie na karmienie i znowu kima zahaczylismy az do pepco i rossmana, mala spala![]() czesciej musimy jezdzic Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#719 |
|
Zakorzenienie
|
Mój uwielbia jeżdżenie jak kiedyś w nocy nie chciał spać to pojechaliśmy z Tż do tesco
|
|
|
|
#720 |
|
Zadomowienie
|
Lusesita moja Agata też uwielbia jeździć autem, ostatnio mieliśmy podróż na święta do Częstochowy całą drogę przespała nie budząc się w ogóle.
Moje dziecko i tak pod tym względem jest niesamowite, bo na dworze śpi 2-4 godziny a jak tylko wejdziemy do jakiegokolwiek pomieszczenia gdzie poczuje ciepło budzi się i marudzi i chce być noszona. A dzisiaj przeżyłam chwilę grozy potknęłam się z Nią ( miałam Ją na rękach) na schodach. Ale jak ją teraz obserwuje to raczej nic Jej się nie stało. Na szczęście była grubo ubrana. Myślałam, że zawał przeżywam.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.

niby mam mamę za ścianą i w każdej chwili mogę Nelke podrzucić, mama będzie się cieszyła a ja będę miała chwilę spokoju, ale jak ją oddam to mam wyrzuty sumienia że podrzucam komuś dziecko żeby zająć się sobą
no więc wracamy do szarej rzeczywistości, dziś umieram - już zapomniałam jak to jest kiedy brzuch boli "okresowo".

KCIUKI DLA ANI

za wagę Mikołaja. Ja dzisiaj będę ważyć malutką. Zobaczymy jak tam. I ja też się przymierzam do kupna nawilżacza, ale mi nikt w tym temacie na forum nie odpowiedział. Szykuję się na ten: