![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zakaz dla fajerwerków
Ja jestem za.
Z reszta uważam że zrobiono już w temacie dużo dobrego i tą drogą możnaby pójść dalej ale pewnie zablokują ją jak zwykle pieniądze bo sprzedaż petard i fajerwerków to kasa. a z kasy sie tak łatwo nie rezygnuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
Jestem za zakazem. Fajerwerki ewentualnie na jakichs masowkach, odpowiednio zabezpieczone itp, za to petardy to bym najchetniej wsadzila w pupsko kazdemu, kto tylko ich uzywa. Ani to ladne, ani uzyteczne, a kiedys krolik mi padl na zawal w sylwestra i do dzisiaj mam traume
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;44395017]Jestem przeciw zakazom. Lubię fajerwerki, lubię ten charakterystyczny błysk i huk. Miło mi się kojarzą z Sylwestrem i nie wyobrażam sobie, żeby tego nie było. Koszt pokazu profesjonalnego takich fajerwerków jest dość duży, a nie każdego stać na taki wydatek. Wypadki owszem zdarzają się,ale wypadki zdarzają się wszędzie.[/QUOTE]
A petardy? Bo fajerwerki ok a petardy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
ja także jestem za zakazem, zwłaszcza jeśli chodzi o petardy, bo one nie są ani widowiskowe ani fajne.
Dzisiaj widziałam dwóch łebków, ok. 10 lat, którzy rzucali w siebie petardami. Ja się pytam kto normalny im te petardy kupuje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Ha ha ha ha ha
|
Jestem za zakazem tych petard, co tylko huk robią.
Na cholerę to komu, nie mogę zrozumieć.
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
też bym zakazała, w ogóle nie rozumiem, czemu ludziom nie szkoda na to tyla kasy wydawać i kasę puszczać w niebo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
zakazałabym tych paskudnych petard (fajerwerków też, ale z tym dużo trudniej)
tylko mi zwierzątka straszą ![]()
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Jestem absolutnie za całkowitym zakazem używania petard i fajerwerków przez ludzi na własną rękę. Tylko organizatorzy masowych imprez, duże knajpy posiadające jakąś tam licencję/pozwolenie i tyle.
Więcej to szkody niż pożytku. A kilka pojedynczych fajerwerków po 15 zł puszczonych w niebo i tak efektownie nie wygląda. Biedne zwierzęta, małe dzieci, starszy chorzy ludzie. Sama jestem strachliwa i wszelkie takie hałasy bardzo mnie denerwują bo co chwilę 'podskakuję'. Strach wychodzić na ulice dniach około-Sylwestrowych. Parę lat temu, akurat gdy w Nowy Rok na ulicach był śnieg, jakieś gnojki rzuciły mojej babci pod nogi taką małą petardę, babcia wystraszyła się, chciała odskoczyć, poślizgnęła się i złamała rękę. Gdybym dopadła tych gówniarzy ![]() Ciekawe to, że za zbyt głośny tłumik w aucie mandat można dostać, a za petardę która niesie huk przez całe osiedle już nie... ![]()
Pani inżynier ![]() ![]() [*] B. ![]() Edytowane przez Ashaai Czas edycji: 2014-01-02 o 21:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Popieram jak najbardziej! te petardy to jest chyba największa rozrywka jaką mogą zapewnić sobie ludzie z mózgiem nie pracującym na normalnych obrotach.
Pisałam tu ostatnio o petardach na środku chodnika w centrum miasta jak każdy w promieniu 5m był mega ogłuszony ![]() Przednia zabawa serio, strasznie śmieszne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
też nie wiem po co produkują te głupie petardy...żadnego pożytku z nich nie ma. Tak samo jak te "pszczółki" ze skrzydełkami...piszczy i leci nie wiadomo w jaką stronę
![]() Co innego wyrzutnie - tu przynajmniej jest na co popatrzeć ![]() Co do zwiększenia bezpieczeństwa itp...policja niech najpierw zacznie się wywiązywać ze swoich obowiązków ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#71 | |
Żona Gargamel
|
Nie przeczytałam całego wątku, chciałam tylko dodać od siebie, że jestem jak najbardziej za zakazem sprzedaży petard - za każdym razem gdy jest taka odpalana w pobliżu mnie to mam mini zawał, nienawidzę tego cholerstwa. Kilka dni temu smarkacze rzucały sobie petardy po przystanku, a jaka uciecha! Chcieli też rzucić pod koła autobusu... A zwierząt mi ogromnie szkoda, moje psy w sylwestra były po prostu przerażone.
---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
No co do policji to w dzień sylwestra (łaziłam non stop od południa do w sumie nocy po rzeczy do sklepu) nie widziałam ani jednego pana policjanta niestety... nie wiem, może wszyscy byli skoncentrowani w jednym miejscu
![]() Za to na drugi dzień cała chmara. Bezsens ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Ja też jestem przeciwko petardom- dzień przed Sylwestrem jakieś 10-letnie na oko gówniarstwo rzucało nimi z kładki na jadące ulicą pod kładką samochody, a potem zaczeli rzucać w ludzi!
![]() No i są ludzie chorzy na serce, przecież mogą umrzeć, jak ktoś ich tak nagle przestraszy. Są ludzie chorzy na epilepsję, u których gwałtowne rozbłyski światła mogą spowodować atak- teraz już wiele kanałów na kablówce emituje przed niektórymi programami ostrzeżenia dla epileptyków, jeśli program zawiera efekty stroboskopowe- taka osoba w Sylwestra nie wybierze się oglądać pokazów pirotechnicznych, ale jeśli panowie z absolutnym brakiem szyi zafundują jej fajerwerki znienacka, to może dostać ataku, nabawić się uszkodzenia układu nerwowego, lub umrzeć. Są małe dzieci, bardzo często śmiertelnie wystraszone hukiem. Są zwierzęta, osoby starsze (trzeba pamiętać, że staruszek z demencją może nie rozumie, co się dzieje, boi się). Trzeba też trochę o nich pomyśleć, gówniarze ZAWSZE bez strzelania przeżyją, osoba chora zaatakowana petardą- nie zawsze. Edytowane przez _Juliette_ Czas edycji: 2014-01-02 o 22:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś widziałam jak ktoś rzucił pod wózek dziecięcy.
![]() ---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:58 ---------- i powiem wam jedno. Gdyby tam było moje dziecko, to ten ktoś chodziłby z czarnym okiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na początek przydałby się zakaz sprzedaży petard dzieciakom. No chyba, że takowy istnieje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2014-01-02 o 23:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
O RLY?
|
Jestem za.
1. Ze wzg na zwierzaki. 2. W tym roku byłam na Sylwestrze u koleżanki. Chwilę przed północą tak jak i połowa jej bloku wyszliśmy przed budynek wspólnie przywitać Nowy Rok. O północy bardzo ainteligentny dorosły mieszkaniec zaczął ze swojego balkonu odpalać petardy i rzucać w nas stojących na dole. Zarówno te, które powoduje huk jak i te długie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
---------- Dopisano o 05:00 ---------- Poprzedni post napisano o 04:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 05:08 ---------- Poprzedni post napisano o 05:00 ---------- Cytat:
![]() Mnie w sumie chodzi tylko o zwierzęta, które nierzadko nie mają się gdzie podziać podczas tej nocy. Przecież one 'zwyczajnie' padają na zawał ! Albo są ogłuszone, gubią się, nie kontaktują przez długi czas. Mój pies jest domowy. Jak widzę, że zbieram się na dwór, trzęsie się jak galareta, nie patrzy na mnie, ucieka, a sika albo w łazience, albo na korytarzu. A co z tymi, które są pod gołym niebem? ---------- Dopisano o 05:11 ---------- Poprzedni post napisano o 05:08 ---------- Gdyby tam było moje dziecko, ten ktoś już by nie chodził ...
![]() |
![]() |
#79 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |||||
Bang Bang Bang
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez martyna_tina Czas edycji: 2014-01-03 o 07:27 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |||
Makeup challenge winner
|
Istnieje ten zakaz, jak również szczegółowe wytyczne co do dozoru niepełnoletnich i dopuszczalnego okresu na korzystanie z materiałów pirotecznicznych.
http://www.youtube.com/watch?v=_ibKSQlUhaA Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeśli jednak zgłaszający zdarzenie spożywał alkohol, łatwo podważyć jego zeznania. Często sprawy są umarzane ze względu na niską szkodliwość społeczną, jeśli nie doszło do poważnych obrażeń lub śmierci. Edytowane przez cosmetix Czas edycji: 2014-01-11 o 07:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
Tęsknię za czasami, kiedy jakieś 10-15 lat temu dostęp do tych petard był chyba ograniczony/mniejszy/ceny były wyższe bo było ich mniej i jak ktoś miał strzelać, to strzelał o północy a nie jak jakiś debil co godzinę od 16 począwszy :/
Pomijam fakt, że w Nowy Rok rano znaleźliśmy szczeniaka zakleszczonego w ogrodzeniu, biedny był zmarznięty, mokry, przerażony - chciał się przecisnąć pod siatką, ale dupcia mu się nie zmieściła i głowę miał po naszej stronie, resztę po stronie sąsiada. Właściciel się znalazł, "młody" poszedł w tango w Sylwestra razem z kilkoma innymi, starszymi psami, tamte wróciły, ten się zgubił.
![]() |
#83 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Najdurniejszy argument jaki można usłyszeć ''wszystko jest dla ludzi''. Bardzo dobry pomysł. Sama czasem np. coś robię, a nagle petarda wystrzeli niedaleko, to przez sekundę aż mam odruch ucieczki i się wzdrygam, do tego masa wypadków, potem Ci debile są leczeni za nasze podatki... no i kolejna sprawa to bojące się zwierzęta, ile to już zwierzaków poumierało na zawały przez tych debili z petardami... Te ładne, kolorowe, które tylko tak skwarczą lecąc do góry, ok. Ale te wszystkie wybuchowe powinny być zakazane, a te opisywane co nic, tylko robią hałas, już w ogóle, pamiętam jak byłam mała to chłopcy z osiedla podrzucali je ludziom pod nogi. U mnie też jeszcze raz po raz słychać wybuchy. A jak widzicie jakieś bachory, czy nastoletnich gówniarzy strzelających petardami ludziom pod nogi itp., to najlepiej ich złapac, nawrzeszczeć, nastraszyć i zadzwonić na policję, będą mieć traumę i strach przed rodzicami to się oduczą. Oczywiście nie praktykować kiedy mamy do czynienia z bandą drechów-nastolatków. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-01-03 o 10:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Makeup challenge winner
|
Edytowany.
Edytowane przez cosmetix Czas edycji: 2014-01-11 o 07:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
Też jestem za , wczoraj obudził mnie huk petardy, patrzę na zegarek...3 nad ranem
![]()
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
W tym roku chyba fundacja Viva organizowała jakieś akcje, czy protesty, na temat zakazania, czy nieużywania petard.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
Jakby był dostęp do broni, to może byśmy wszystkie oberwały po kulce w łeb, bo nam się nie podoba coś, na przykład to, że ktoś może nam bezkarnie rzucić petardę pod nogi dla zabawy
![]() U mnie na osiedlu dziś w nocy ktoś strzelał, o 1:30. No bo 3 stycznia, 1:30 to taka wiekopomna chwiła, nie? Przerażają mnie te jełopy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
zuy mod
|
Jaka glupia ironia ;]
ja naprawde nigdy nie zrozumiem checi zakazywania wszystkiego czego nie lubimy/nie podoba nam sie. Owszem, przez NIEODPOWIEDZIALNE zachowanie i uzywanie petard dzieje sie krzywda. Ale to nie znaczy, ze kazdy, kto uzywa bezpiecznie musi byc traktowany jak przestepca, a w najlepszym razie jak niedorozwoj. Wysłane z mojego XT615
![]() |
![]() |
#89 |
Naczelna Nastolatka
|
ale jaki jest sens w petardach? przecież one nie dają żadnych estetycznych doznań jak fajerwerki, nie mają żadnego zastosowania praktycznego. Jedyne co robią to huk.
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:45.