|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnego wątku! | |||
| Na plotkowym królujemy, każdą kupę świętujemy |
|
7 | 16,67% |
| W pieluszce znów kupa, na plotkowym obgadana nasza grupa |
|
2 | 4,76% |
| Pierwsze ząbki posiadamy gryźć więc wszystko zaczynamy |
|
2 | 4,76% |
| Czas się napić butlę soczku mamy przecież już pół roczku |
|
17 | 40,48% |
| Siadać pięknie zaczynamy, pierwsze ząbki posiadamy |
|
11 | 26,19% |
| Mamusie i dzidziusie VII-VIII |
|
3 | 7,14% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy dziś zabawy kupę, wycieramy dzidzi pupę - mamusie VII-VIII 2013 cz.V
Dzień dobry!!!
Mela - jak tam ?? mam nadzieję, że w porządku i nie ma śladów po wypadku. Cytat:
Fajnie, że lecicie z rozszerzaniem bezproblemowo ![]() Jutro Antek dołączy do naszych starszaków sześciomiesięczniaków To już poważny wiek. Normalnie dorosłe dziecko ![]() Ja cały czas się czuję zmęczona, głowa boli co troche, czasem całymi dniami, tak mocno że skupić mysli nie umiem. Jak jestem sama z Tymusiem to się strasznie męczę. Wieczorem padam. A rano jak wstaję i jem śniadanie to najchętniej poszłabym znów spać, tak nie do życia jestem. Myślę, że to sezon taki - szaro buro, mało słońca, dni krótkie :/ Oby do wiosny. Cytat:
za 5 mcyja czytałam żeby w 1 tygodniu wprowadzać same warzywa, w kolejnym spróbować trochę kaszki, a w trzecim tygodniu dopiero owoce i tak robiłam, ale nie wiem czy to jest ok. dynia jest bardzo fajna z hipp z ziemniaczkiem - Tymuś bardzo lubił. Ja lecę schematem z hipp i już bardzo dużo mamy wprowadzone, nie stosuję się do żadnych restrykcyjnych zasad, wszystko raczej intuicyjnie na czuja. Jemy kaszki normalne ryżowe, nie żadne jaglane czy holle. Tymuś dostaje np cały sloiczek nowego owocu na raz, nie bawimy się w podawanie po kilka łyżeczek bo byłby ryk o więcej. Na szczęście narazie bezproblemowo, tylko raz nam płakał po śliwce. Nam pediatra powiedziała, zeby też nie cudować i podać tyle posiłku ile dziecko będzie w stanie zjeść, nie drażnić 2 łyżeczkami. Nasz żarłok od razu wszystko wcinał do zera. ![]() Ziemniaka już też daję trochę takiego ugniecionego widelcem ![]() Cytat:
Cytat:
Super nowe umiejętności!! Jeśli chodzi o słoiczki i dietę to my podawaliśmy co się udało dostać na 4mce + i różne testowaliśmy, a teraz podajemy swoją zupkę marchew, ziemniak, cielęcina i czasem dodajemy buraka. A ze słoiczków dajemy owoce, codzien coś innego. Cytat:
|
|
|
#4052 |
|
Zakorzenienie
|
Idzia straszne
ja tez rozumiem, ze mozna siezalamac po stracie tak bliskiej osoby..ale majac dziecko osierocic podwojnie? biedne malenstwo..dziadkowie nie moga adoptowac?Ewusia a jakie warzywka po kolei wprowadzalas/wprowadzasz? Zaczelam od marchewki..niewiele zjada, wykrzywia go ale kupki robi o dziwo 2-3 razy dziennie..dzisiaj troszkezielonych kawalkow w niej bylo..to normalne??Magolina z Tztem jeszcze sie nie pozabijalismy, to chyba nie jest nahgorzej :P ale czesto chodze prztgnebiona, zrezygnowana i smutno mi jest przez sposob jaki sie do mnie odnosi.. Sent from my LG-E460 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#4053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ojej biedne dziecko. Tatuś chyba załamał sie psychicznie i nie miał wsparcia że tak zrobił. Ciesze sie i doceniam bardzo że u mnie mimo zespołu Hellp wszystko dobrze sie skończyło i z Piotrusiem ok. Ile miałam szczęścia, że byliśmy w szpitalu i dzięki Wam i koleżance zrobiłam enzymy watrobowe i na własne życzenie poszłam do szpitala. Ja wprowadzałam po dyni ziemniaczka. Ona jeszcze Domi Sara jezdzi w spacerówce Sent from my FUN using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
#4054 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiele dziewczyn mi sugerowało, że z zestawu, który podałam Małemu to właśnie jabłko może być alergenem. Póki co - odpukać - wysypki nie ma. Kiedyś pewnie zrobię prowokację na to jabłko, ale na razie wolę się wstrzymać, jest wiele innych warzyw i owoców. |
|
|
|
|
#4055 |
|
Wtajemniczenie
|
DZOAN
dla Olusia! IDZIA kurde przecież miał dla kogo żyć. Nigdy nie zrozumiem samobójstw. EWUSIA Dałam mu zwykły bebilon i miał taki odruch wymiotny, że myślałam, że mi dziecko się udusi ![]() Więc dalej AR. Sent from my GT-I8260 using Wizaz Forum mobile app
|
#4056 |
|
Zakorzenienie
|
Olus znowu dluga drzemke odbebnia
a zakopal sie w koldrze, ze musialam odgiac jakos, na calej twarzy koldra..lubi tak spac albo z glowka pod kocem..a ja pozniej sie martwie i zagladam czy mi sie nie dusi.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4057 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Tak jak mówiłam nocka dzisiaj taka sobie. Po 23 Igi się obudził akurat obydwoje byliśmy w łazience i dopiero płacz usłyszeliśmy. Biedny się chyba przestraszył ze nikt nie reaguje na jego wołanie i potem co godzinę się przebudzal. O 2 dostal cyca i chyba było jeszcze jakieś karmienie przed 7 15 ale nie jestem pewna. Za to pospalismy sobie dzisiaj do 9. Jest po 11 a mój syn nie chce jeść...ostatnio cyc był 7.15.... ![]() NENI kciuki za szczepienie CZAROWNICA myślę ze jesteś przepracowana i zmęczona,w ciąży też się nie oszczedzalas,wiec kilka dni wypoczynku nie zregenerują cię od razu. Super,ze Antos ładnie się rozwija i grzecznie je bez skutków ubocznych. ITA brawo za pierwszy zabek! Dobrze ze dotarlisvie bez przygod DZOAN jeszcze nie próbowaliśmy projektora..bo wczoraj Igi odpadł bardzo szybko i nie zdążyliśmy pomyśleć..rozumiem cię z ta wyprowadzka. Mieszanie rodziców do tego nie jest fajne..ale czasami nie ma wyjścia. Póki co trzymam kciuki aby się udało bez drastycznych środków!Najlepsze dla Olusia!! Nie robisz przerw we wprowadzaniu warzywem? BALONIKU zdrówka dla Gabi! Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
|
#4058 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
1. marchewka 2. marchewka z ziemniakiem 3. dynia z ziemniakiem 4. marchewka z ziemniakiem i pietruszką (nie lubi!!, więc bez powtórzeń) 5. marchewka z ziemniakiem i burakiem 6. Gotowe słoiczki pt zupka jarzynowa ( ziemniak, marchew, pietruszka, groszek zielony) Mamy jeszcze słoiczki brokuł, kalafior, ale czekają na swój czas Owoce rozpoczęliśmy od jabłek, później banan słoiczkowy po 1/3 słoiczka, morela itd, a teraz zjada wszystkie słoiczki 4+, 5+ i 6+, nawet te owoce z jogurtem, lub owoce z twarożkiem. Cytat:
O matko, nie wiedziałam, że może byc aż tak źle. To straszne, w takim razie rzeczywiście konieczne jest mleczko AR. My się broniliśmy przed AR bo bratanica kupek nie mogła zrobić, strasznie ją zatwardzało i dlatego przetrwaliśmy na nan pro1 + nutriton.
|
|
|
#4059 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Wszystkiego najlepszego w nowym roku! Mnie mało, bo mąż dziś dopiero poszedł do pracy. Dużo spędzamy razem czasu. Ja ogarniam mieszkanie, bo ciągle bałagan. Wczoraj byliśmy na zakupach i kupiliśmy Fi ciuszki już na 74 cm, bo lada moment wyrośnie z tych 68. Filip wczoraj skończył 5 miesięcy ![]() dla Olka!Idzia Strasznie z tym chłopakiem... biedne dziecko Może dziadkowie zaadoptują maluszka?
|
|
|
|
#4060 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My mamy cały przegląd rozmiarów aktualnie: body 86cm :mleje: spodnie 80-86cm ( nogawki podwinięte, bo się w pasie nie mieści w mniejsze) pajacyki, piżamki - 80cm a sweterki, bluzeczki itp 68, 74, 80 cm Nasz Tymek to typowy pulpecik, on jest w nóżkach i w brzuszku grubszy od mojej 2,5letniej chrześnicy. Mam nadzieję, że jak zacznie biegać to wyszczupleje.
|
|
|
#4061 |
|
Wtajemniczenie
|
EWUSIA ale używasz nutriton z Babilonu? Ja mam Bebilon AR i 7 min, a ten Bebilin nutriton to ma w składzie tak samo jak AR Mączka. Ale nie trzeba czekać ileś czasu zanim się poda?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4062 |
|
Zakorzenienie
|
Elaine a jakie przerwy? Dzisiaj 3 dzien dostal troszke marchewki.. to jutro powinnam zrobic przerwe? Czy dalej marchewka? Czy nowe warzywo?
Sent from my LG-E460 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#4063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzoan możesz nowe warzywko ![]() Elaine oby Igi dziś w nocy wrócił do przesypiania a nie budzenia się co chwilkę Ona Peter się mieści w gondolce, ale mimo, że mamy podnoszone oparcie do półleżącego to Peterowi nie wystarczyło ![]() Magolina aby wysypka szybko zeszła
|
|
#4064 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie wiem czy w smyku te body takie malutkie czy co. Kupiłam na później, ale się okazało, że już teraz są na styk. Tymek jest szeroki więc jak mu się rozciągną na brzuchu to później na długość są krótsze
|
|
|
#4065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas body 80 cm. Franek w tułowiu jest długi. A rękawy od tych body muszę podwijać Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Jeszcze sie zastanowię co zrobić
|
|
|
|
|
#4066 |
|
Wtajemniczenie
|
EWUSIA czyli dajesz szybko od razu po zrobieniu?
Sent from my GT-I8260 using Wizaz Forum mobile app
|
#4067 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja nie byłam zmeczona ale miałam miedzy Swietami a Sylwestrem mega doła.Sama nie wiem czemu ale to było straszne.Pozbierałam sie juz ale masakra była ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
![]() Idziastraszna ta historia Biedne maleństwo.Mam nadzieje ze adoptują go wspaniali ludzie i stworzą kochającą rodzine.My po alergologu.Wczoraj nie dało rady bo było tylko odczulanie wiec dzis sie wybrałam.Sama.Autobusem . Nie jest łatwo ale sa jeszcze pomocni ludzie a autobusy niskopodłogowe Oczywiscie w tej przychodni nie ma podjazdu dla wózków zeby na 1 piętro sie dostać.Jest tylko specjalny wyciąg dla wózków inwalidzkich i trzeba wołac ochroniarza zeby go uruchomił.Ale poprosiłam miłego pana zeby mi pomógł sie wdrapać i w drodze powrotnej tez bo nie było nigdzie pana z ,,cieciówki"Pani dr powiedziała ze nasilić objawy mogło wszystko: swiateczne porządki,suche powietrze (sezon grzewczy),duże skupisko ludzi(wesele i poprawiny),ząbkowanie...a mogło to nastąpić znienacka Przepisała nam : -Clemastinum w syropie -Fucidin maść -maśc robioną z euceryną,kwasem bornym i Encortonem. Mamy kontrole 7-8 stycznia.Gdy nie bedzie widać poprawy czeka nas oddział dziecięcy Prosimy o kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!! ![]() ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Wogóle dopoki sama nie doswiadczyłam to nie wiedziałam ze ciezko jest matce z wozkiem poruszac sie po miescie itp. Krawężniki są wysokie,przy wejsciach do sklepów są schody a podjazdów brak i tak by wymieniać
|
|
#4068 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze coś Wam opowiem. Jest tu trochę wcześniaków, ale Wasze maluszki rozwijają się super. Ostatnio byłam w towarzystwie, w którym była mama ze swoją 5 miesięczną córeczką. Malutka jest malusia, urodziła się 1,5 miesiąca przed terminem. W sumie po części z winy mamy, no ale pozostawię to bez komentarza. Chodzi mi o to, ze nawet jesli skoryguje się jej wiek, czyli załóżmy, że ma 3,5 miesiąca to wg mnie z nią jest coś nie tak. Wiadomo, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie, no ale ona nie skupia praktycznie wcale uwagi, nie chwyta, a nawet nie próbuje chwytać zabawek. Mój Michaś a ona to dosłownie przepaść szalona. Mój Michał będąc w jej wieku korygowanym był zdecydowanie bardziej kontaktowy. Do tego malutka waży ledwo 5 kg, nosi ubranka na 56, jest tak chudziutka, że aż strach, a mama jej chwali się, że przesypia całe noce, więc ona jej nie budzi na nocne karmienie. Chociaż jak sama przyznała to lekarz kazał jej ją karmić w nocy, bo pomimo, że urodziła się z wagą 2kg powinna zacząć przybierać. Mama zaczęła ją już dokarmiać miesiąc temu, chociaż mała jest kp, ja nawet nie odważyłam się podawać nic mojemu, a tym bardziej wcześniakowi. Ona ma teraz problemy z załatwianiem się.
Do tego jak jej powiedziałam o glutenie to się mocno zdziwiła, bo ona już podaje kaszki z glutenem jako normalny posiłek. Malutka ledwo trzyma główkę, a ona już ją sadza ... bo przecież zaraz skończy 6 miesięcy. Mała nie podnosi się, przecież ma jeszcze czas, ale nie mama ja sadza, a co... Normalnie tylko się wkurzyłam... A no i młoda stale piszczy, płacze, jęczy, nic jej nie interesuje, dosłownie nic. Pokazywałam jej Michasia zabawki, ale ona przez kilka sekund popatrzyła się i po wszystkim. Jej mama mówi, że w domu jest tak samo, mają mnóstwo zabawek, które tylko leżą. A no i super pomysł mamusi, wg mnie nr 1: - dała jej posmakować czekoladę i ... chipsa ![]() Gdybym tego na własne uszy nie słyszała to nie uwierzyłabym nigdy. |
|
|
|
#4069 | |
|
Konto usunięte
|
Rocky trzymam kciuki, żeby się poprawiło.
I masz oczywiście rację, krawężniki są wysokie, w chodnikach jest dziura na dziurze, sklepy są wąskie, markety gorące, o autobusach nawet nie chcę wspominać. ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
Maskara... |
|
|
|
|
#4070 |
|
Zakorzenienie
|
Idzia-masakra. Ta laska jakas niewyraźna ze nie widzi ze z rozwojem dziecka jest cos nie tak
Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- I te rozszerzanie diety a raczej jego brak... Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#4071 |
|
Zakorzenienie
|
Jak widzę takie matki to zaczynam myśleć, że jak kobieta jest w ciązy to powinna obowiązkowo na jakiś kurs iść. Nie dość, że nie widzi, że coś jest nie tak to się jeszcze obraziła jak jej powiedziałam o ekspozycji na gluten, więc zamknęłam się ... chociaż szkoda mi dziecka.
No i to rozszerzanie diety, chociaż młoda nie wyrabia wyraźnie, zaparcia, ulewanie itp. A no i mama mi powiedziała, że daje małej zupki, bo ona tego chciała Jadłam dziś barszcz i pytałam Michasia czy chce, ale nic nie powiedział |
|
|
|
#4072 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Straszna historia z tym chłopakiem... biedne dziecko. Podłączę się pod pytanie: a co z dziadkami? Kuzynka przegina, jakoś też nie chce mi się wierzyć, że nie wiedziała.... No i koleżanka.... szkoda mi dziecka...... (( zgadzam sie, że kobiety w ciąży powinny być doszkalane przymusowo![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
))Cytat:
![]() Tzn: 4dni podawałam marchewkę dzień przerwy 3 dni dynia dzień przerwy i teraz zaczęłam ziemniaka. Potem będę mieszać, może jeszcze jakieś wprowadzę i pomyślę o glutenie. Cytat:
kciuki bardzo mocno zaciśnięte!! Jeszcze nie podróżowałam komunikacją miejską i póki co jakoś nie śpieszy mi sie.. ale przyjdzie taki dzień Idę robić obiad... Syn drzemki porannej nie miał, na spacerze godzinkę tylko pospał i teraz ze mną w kuchni urzęduje. Na obiad będzie makaron ze szpinakiem i awokado
|
|
#4073 |
|
Zakorzenienie
|
No dziadkowie są i myślę, że jakoś zaopiekują się dzieciatkiem. Jednak dla dziecka to nie to samo co mama i tata.
Michaś zrobił kupkę, pierwszą w czasie rozszerzania. Była sporo gęściejsza niż zawsze. To normalne? Powiedzcie mi jak to jest, czy dobrze myślę, że mam teraz odczekać 2 dni zanim podam coś nowego. Dziś był 3 dzień dyni. |
|
|
|
#4074 |
|
Zakorzenienie
|
idzia: u nas też był gęstsze kupki przy pokarmach stałych. Zwróć uwagę czy nie ma fragmentów jedzenia które podawałaś i będzie ok. Ja robiłam 1 dzień przerwy, ale powinno się robić 2-3 dni
|
#4075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sent from my FUN using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
#4076 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4077 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeszcze tym bardziej jako mama wcześniaka... Wy, mamy "normalnie urodzonych" dzieci rozważacie każde nowe warzywko, ja staję na głowie z tym rozszerzaniem, a ta se poda czekoladę i kaszki... Bez komentarza. |
|
|
|
|
#4078 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień wieczór
![]() Początkowo napisałam dzień dobry, ale stwierdziłam, że już nie dzień, więc chciałam napisać dobry wieczór, a wyszło co wyszło Cytat:
Cytat:
![]() A kuzynka jest niezła, wydaje mi się, że wiedziała, a bała się powiedzieć rodzicom ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ona może ma jakieś fiu bzdziu w głowie, ale lekarzy też wina, bo powinni ją jakoś pokierować, chyba, że ona ich nie słucha![]() Cytat:
![]() A co u nas, praca, dom i potem wielkie przytulaskiEdytowane przez surka Czas edycji: 2014-01-03 o 19:26 |
|||||
|
|
|
#4079 |
|
Zakorzenienie
|
A u nas dzis stuknęło 25tygodni...jak ten czas szybko leci, zaraz bedzie 6 miesiecy
Sent from my FUN using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#4080 |
|
Zakorzenienie
|
ONA jak u was dzień z przesunięta drzemka? Spacerowke możesz rozłożyć? Franus duży chłop
![]() MARGOSIA dzięki za odp. Juz niwiele mleczka wciaga SURKA jak tesciowa z Lila sobie radzi? FIAZO brawo! Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.

Mam z Michasiem wyznaczoną wizytę na styczeń do ortopedy, ale ... dzwoniłam w grudniu żeby zapisać się to powiedziano, żeby dzwonić w styczniu, dzwonię w styczniu to miejsc nie ma
wiadomo, że życie to nie bajką i czasami jest pod górkę, ale trzeba chcieć sobie z tym radzić a zwłaszcza dla takiego Szkraba.
Mam tylko 12 stron 

I to cały zestaw-pneumokoki, meningokoki i 5w1.

Ona może ma jakieś fiu bzdziu w głowie, ale lekarzy też wina, bo powinni ją jakoś pokierować, chyba, że ona ich nie słucha