|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
dzidzia, w takim razie niech sie okres pojawi
![]() A ja padam. Nie wiem co jest mojemu dziecku ![]() Myślałam że głodna jest ale to niemożliwe. To musi być brzuszek ale znowu płacz u niej nie trwa godzinami- po jakimś czasie się uspokaja. Dzisiaj spróbuję jej podać jakieś krople tylko na które się zdecydować? ... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nele wystarczy ubrac w kombinezon i wlozyc do fotelika i juz spi od razu ;D chociaz ostatnio jechalismy do tesciowej to nie chciala spac tylko przez szybe patrzyla :PHejka! w Biedronce albo są albo będą nawilżacze powietrza po 99 zł Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2014-01-03 o 07:08 |
|
|
|
|
#783 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do okresu-tez dostalam-uwaga-w wigilie i trwa do dzis, nie chce sie skonczyc. Ale po pierwszym porodzie tez szybko dostalam, pomimo karmienia piersia. Co do ubierania w sklepie-my mamy na foteliku taki spiworek, ktory mozna caly rozpiac.Wiec rozpinam spiworek, kurteczke i zdejmuje czapke. corko czarownic-ty masz podobnie z corka jak ja z pierwszym synem.Tez wieczne bole brzuszka i placz. Byle do trzeciego miesiaca Christian ostatnio bardzo duzo sie smieje. Ale jeszcze na mate ciezko go polozyc na dluzej niz 3 minuty. Szybko marudzi. |
||
|
|
|
#784 |
|
Zakorzenienie
|
Kociak.ja wiele razy przy A. Mówiłam ze to niemożliwe zeby była głodna bo Minela np godzina od kamienia a powinna wytrzymać 3. Byłam wtedy glupia.
Còrko a robiłaś Uli badanie krwi/moczu żeby wykluczuc infekcje? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#785 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam i ja
DZiś balujemy: Bal Liwki i Majki To już 3 miesiące ![]() dizi I dla Kamilka za 3 latka buziakiRybka: promocja w Biedronce od 9.01 na pieluchy Dada, nie ta duża paka ale podwójnie pakowane pieluchy za 50 zł. CZyli wychodzi jedna duża paka
|
#786 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
]![]() dizi, sto lat dla synka!
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2014-01-03 o 08:46 |
||
|
|
|
#787 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
już sprawdzam co to za nawilżacz i kiedy będzie. Cytat:
![]() ale wiesz co, ja tak myślę w sumie nie dlatego, że ona często się dopomina o jedzenie, tylko jak jej podaję pierś to je je i sama w końcu wypluwa. Podaję jej jeszcze raz to znowu tam bardziej pociumka i wypluwa. A jak ją biorę do odbicia/położenia to ryk. No to chyba jednak jakby była głodna to by nie wypluwała piersi, nie? Czy głupio myślę? Dzisiaj będę na spokojnie ją obserwować, bo nie chcę jej podawać żadnych kropli jeśli nie są potrzebne. Zrobimy dzisiaj dużo masaży brzuszka. Nocka generalnie przespana oprócz pobudki o 3 kiedy po karmieniu nie chciała usnąć. Tak myślę dziewczyny - nie wierzyłam, że karmienie dziecka może być takie problemowe... A tutaj widać, że problem jest i przy kp (bo czy się najada, bo jest nawał albo pokarmu brak) i przy mm (a bo się zachłysta, bo ulewa, bo smoczki nie takie, bo mleko nie takie). Masakra jakaś. Czemu to takie trudne musi być? Beatka, to my z Igą nieśmiało dołączamy do imprezy, bo dzisiaj Igunia awansowała ze statusu noworodka na niemowlaka
06.12.2013 - Iga 20.06.2016 - Olek Edytowane przez Kociak85 Czas edycji: 2014-01-03 o 08:58 |
||
|
|
|
#788 |
|
Zakorzenienie
|
Kociak zajrzyj jej do buzi czy nie ma białego nalotu?
Mój tak robi jak Iga jak chce sobie pociumkac i soe wyciszyc a tu mu nagle mleko leci Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#789 |
|
Zakorzenienie
|
jest dopiero po 9 a ja już jestem wypluta spać mi się chce jak nie wiem
na dodatek Nela śpi ale jak woże ją w wózku bo jak przestane to się budzi
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
#790 |
|
Zakorzenienie
|
Maja i Liwia ![]() Iga![]() Witam ![]() u nas nocka spokojna, malego w nocy obudzily baczki, ale szybko zasnal i jak padl o 21 tak wstal o 6 [plus ta pobudka o 2] ![]() kupki jeszcze nie bylo wiec zobaczymy co bedzie dalej
|
#791 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za dorosłość
|
|
#792 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Kurde, a ja Ulki nigdy nie rozpinałam. Muszę zacząć... Cytat:
![]() Cytat:
jak to szybko leci ![]() ![]() Ulka wczoraj skończyła 5 tygodni :P A co do pieluch miałam wczoraj pisać i zapomniałam przynajmniej nie bedą takie male jak limitowane...Cytat:
---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Kociak! Gratuluję Iguni przejścia na etap niemowlaczka! Oby był bezproblemowy! ![]() Rybka, biedny Kacperek ![]() Męczy go to kupsko wstrętne :< Czego te kupy sa takie zawzięte...
|
|
|
#793 |
|
Zadomowienie
|
Czarownica, oby Ulce przeszły te bolesne kupy i bąki, żeby nie musiała przechodzić przyśpieszonego kursu latania
![]() Dziewczyny wklejam dwa zdjęcia - pierwsze to zdjęcie tych wyprysków z wczoraj. W świetle dziennym nie jest to nawet tak bardzo widoczne, ale aparat szczegółowo wszystko wychwytuje na co to Wam wygląda? Chociaż i tak wiem, że u każdego dziecka to pewnie inaczej. Na razie staram się dużo wietrzyć mieszkanie, zobaczymy czy to coś pomoże. Drugie zdjęcie - duży paznokieć u nogi. On taki od urodzenia jest, tzn mi się wydaje, że on nie ma szans wyjść poza opuszek palca i że będzie wrastał. Chociaż na razie nie ma zaczerwienienia żadnego, nic ją nie boli. Czy któreś z dzieciaczków forumowych miało/ma podobnie? Jest szansa, że to jakby wyjdzie z tego opuszka? Bo ja już na zaś się martwię
|
#794 |
|
Raczkowanie
|
Kociak - gratulacje i podłączamy się do imprezy, bo też dzisiaj kończymy 4 tygodnie
![]() Dzisiaj w nocy musieliśmy podać Młodemu dwie butle mm, bo mojego pokarmu Małemu było za mało mam nadzieję, że to tylko kryzys i dzisiaj będzie lepiej...
|
#795 |
|
Wtajemniczenie
|
Załącznik 5527958kociak-moj starszak mial problem z paznokciem u nogi.Minelo w wieku 2,5 roku. Nam kazano robic kompresy z riwanolu jak sie zaczerwieni, odciagac skorki przy pazkokciu i obcinac na prosto.Nie za krotko.
A co do wysypki- Christian mial podobna ale wieksza i to byly potowki plus tradzik.Daniel mial podobna ale bardziej zaogniona ale u niego to byla alergia na bialko. Wiec nie pomoge. U nas wygladalo to tak, ale to juz bylo mocno zaognione. Edytowane przez De28 Czas edycji: 2014-01-03 o 11:05 |
|
|
|
#796 |
|
Rozeznanie
|
Witam z rana
Nie wiedziałam, że dziecko może kichać i bekać przez sen ![]() Szykujemy się do lekarza, wpadnę później
|
#797 |
|
Zadomowienie
|
Hej hej
Kociak Zuzia tez tak miala i nic sie nie dzialo. Olenka mamdokladnie taki sam paznokiec, ale zadnych zaczerwienien ani nic wiec nic z tym nie robie. Obcinam jak De pisze na prosto. Trele u nas dokladnie tak samo - usg bioderek robi sie tylko wtedy, jak przy badaniu u gp lekarz zauwazy cos niepokojacego. Wczesniej byla dyskusja na temat mamusiek i tatusiow. U nas jest tak, ze tz moze przebrac i chwile z mala poprzebywac, odbeknac ja, nala nawet u niego zasnie po odbeknieciu. Jednak kiedy zacznie sie kruszyna denerwowac - nie ma bata. Mama musi byc. Wezme ja od tz i natychmiast przestaje plakac. Z tym, ze ja sie juz tak nie przejmuje. Poniewaz chce ja przyzwyczauc do tego, ze czasem mamusia musi cos zalatwici jej nie bedzie, pozwalam jej troche u niego poplakac. Zauwazylam, ze im czesciej tak robie tym mnie u niego placze. Inna kwestia, ze zawsze ja ja kapie i klade spac. Ostatnio mlody czesto pracuje na wieczory, a jak juz jest wieczorem to in zajmuje sie starszakiem. Uciekam na sniadanie. Pozniej doczytam. Xxx ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- I przepraszam za bledy, ale ja z grubopalczastych ;-) |
|
|
|
#798 |
|
Zadomowienie
|
Te krostki na twarzy chyba idą w dobrą stronę - bo na razie ich nie przybywa, wręcz powiem, że dzisiaj jest już ciut lepiej. Tzn zaczerwienienie jest mniejsze.
A co do paznokci - tylko ja na razie nawet nie mam jak tego obcinać za bardzo. Albo ja nie wiem jak to zrobić. We wtorek idę do pediatry to może ona mi wytłumaczy "na żywo" dzięki za rady!
|
#799 | ||
|
Zakorzenienie
|
Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
Hejo.
Maja mi sie dwa razy dziś w nocy obudziła. Juz zapomniałam jak to jest I czuje sie wyrabana :ziewa: Jak sie obudziła to strasznie tarła raczka o nosek , zakropołam jej ale nic nie dalo. Macie jakiś pomysł o co cho? Cytat:
za Majke, Liwke I Igunie . Bede w Polsce to wyprobuje te Wasze wspaniałe Dady moze zrobie sobie zapas Cytat:
U nas jest to samo I wtedy zaczyna sie jazda. Chciałabym ja przyzwyczaić do smoczka żeby uniknać takich sytuacji , ale ona nie chce, bo woli cyca I znowu jazda ![]() Aha. Wysypka wyglada troche jak nasza , kiedy nie wiedziałysmy jeszcze co to jest I czym to sie je . I Miałam jeszcze pisać : jakbyście coś chciały z tad , żebym Wam przywiozła, wyslała z. Polski bo bedzie szybciej I taniej to walić śmiało , mAm 30kg bagażu I raczej nie zapełnie :P Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Majeczka KCIUKI DLA ANI ![]() Edytowane przez Trele_Morele Czas edycji: 2014-01-03 o 11:19 |
||
|
|
|
#800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#801 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#802 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Imprezujemy : dla Liwki, Majci i Iguni ![]() U mnie było już dzisiaj trzech kurierów ale jestem wściekła bo jeszcze czekam na dwóch, jeden to pikuś bo mleko Zuzi a mam jeszcze puszke w zapasie i wczoraj nową otwarłam ale druga to prezent dla chrześniaka, zamówiłam w środę wieczorem specjalnie żeby w czwartek wysłali i dzisiaj żeby była, specjalnie zamówiłam przesyłkę kurierem i jestem wściekła. Zamówiłam tak późno bo dopiero w środę mi kuzynka powiedziała co chce żebym kupiła. No i jedna część prezentu dzisiaj przyszła a ta ważniejsza nie!!!!!Nocka minęła spokojnie, tylko mamy problem bo Zuza teraz pcha rączki do buzi okropnie i wścieka się przy tym. no i jak zasypia wieczorem to nigdy nie było problemu a teraz zasypia i wpycha rączki i się złości, smoczka nie chce, wypluwa go, albo wyrzuca rączką z buzi i wpycha paluchy, w nocy jak ją odkładam to też słysze jak wpycha i ciumka a smoka nie chce. Trele a nie moglibyście np zamówić na allegro jakiegoś łóżeczka i żeby wysłali Wam do kogoś w Polsce? ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Aaaa kupiłam wczoraj Bio gaie zobaczymy jak po niej będzie, bo dicoflor nam sie skończył więc stwierdziłam że spróbujemy
|
#803 | |
|
Zakorzenienie
|
czesc
Cytat:
czasami mam podobnie u mnie ze starszym synem tez tak bylo tyle ze trwalo to do 6 miesiaca i niestety brat chyba bierze z niego przyklad, dzis nie spie od 4
|
|
#804 |
|
Zakorzenienie
|
czy można stosować jakieś kropelki na bolące bąki? bo Nelka czasami płacze przed puszczeniem bączura i chciałabym jej jakoś pomóc
![]() też czekam na kuriera i nastęnego we wtorek
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2014-01-03 o 11:37 |
|
|
|
#805 | |
|
Raczkowanie
|
Hej mamuśki
![]() Na pewno mnie nie pamiętacie ale udzielałam się troszkę na początku ciąży ale jakoś ciężko było mi wbić się w rozmowę, ja z tych małomównych . Ale mogę się pochwalić że czytam was regularnie od samego początku aż do teraz. Strasznie szybko zleciał ten czas oczekiwania na dzidziusia no i teraz zapitala że hoho. Korzystając z okazji gratuluję wam przecudnych pociech, swoją drogą uwielbiam oglądać zdjęcia. Mój szkrabik urodził się 30 listopada tydzień po terminie i ma imię Filipa swoją drogą popularne imię na wątku . Ja obiecywałam sobie że nie będę usypiać na rękach, starszą córkę nauczyłam na rączkach i do 3 lat tak sobie zasypiała inaczej się nie dało, ale niestety życie weryfikuje i latam z synkiem również całe szczęście że wieczorem i w nocy zasypia w łóżeczku albo z nami, jednym słowem człowiek myśli pan bóg kryśli ![]() Mam do was pytanie dotyczące szczepionek a dokładnie czy szczepiłyście dzieciaczki na pneumokoki i rotawirusy? Ja właśnie stoję przed tą decyzją i sama nie wiem. Zdecydowaliśmy się na szczepionkę 5w1 i myślimy nad pneumokokami tak nam doradza pediatra. Napiszcie jakie wybraliście będę bardzo wdzieczna. Pozdrawiam was i wasze dzieciaczki no i tżtów aha i życzę dużo zdrówka w nowym roku ![]() ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#806 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dla ciebie i synka , zajęta byłaś wiec wiadomo![]() my wybralismy 6w1 i na pneumo i rota też szczepilismy Pneumo mamy za darmoz zokazji wczesniactwa ale na to bym zaszczepiła i tak Co do rota ja nie jestem przekonana, mąż się uparł to ma. Ale dla mnie to trochę naciągane, bo czy każdą biegunkę bedziemy traktowac jako ta rotawirusową?
|
|
#807 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Majunia dziś kończy 3 miesiące ![]() Ale mnie wnerwia, że nie mam czasu na wizaż Ale jestem na bieżąco przynajmniej ![]() Majka jeszcze śpi Budziła się na jedzonko ok 4 i po 8 a po nichmod razu w kimkę ![]() Dziewczyny ile po nakarmieniu i odbiciu w nocy odkładacie maluchy do łóżeczka? Ja to robię coraz szybciej, bo kiedyś to i dobre pół godziny trzymalam ją na klacie lub kolanach, bo bałam się, że uleje choć ona nie ma z tym problemu...teraz zje, odbije i za chwilę ją odkładam. Czasem zdarza jej się bez beka to wtedy par min dłużej trzymam w pionie ![]() Muszę poszukać takiego śpiworka do spania co Trele pokazała.... a i skorzystam, że siorka przyleci i zamówię jakąś pościel jeszcze z ochraniaczem, trochę leków z apteki i książeczki kontrastowe ![]() Liwia Igunia i Kubuś - za niemowlaczki za wssystkie wizyty lekarskie maluszków za ładne przybieranie
|
|
|
|
#808 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#809 |
|
Zakorzenienie
|
daga jasne ze pamietamy. Witaj
paulina- ja odbijam, chwile czekam odkladam na boczek ![]() Pamietacie jak pytałam którą kiece na chrzest? kupuje czarną wyszczuplającą. teraz musze isc do tesco bo tam wyprze są i widzialam zaje.bistą.
|
#810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my starszego szczepilismy tez 5w1, na rota nie szczepilismy, a na pneumokoki polozna polecila zeby zaszczepic jak bedzie szedl do przedszkola wiec przy mlodszym robimy tak samo
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.

jak mm nie miałam, a dzieciak głodny był lecz piersi nie złapał.Nauczka na całe zycie-przezorny zawsze ubezpieczony
za wagi dzieciaczków,Witek,Kubuś
Nele wystarczy ubrac w kombinezon i wlozyc do fotelika i juz spi od razu ;D chociaz ostatnio jechalismy do tesciowej to nie chciala spac tylko przez szybe patrzyla :P

jak to szybko leci
za Majke, Liwke I Igunie .