![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chęć posiadania dziecka w tak młodym wieku
Cytat:
![]() Autorko nie rób nic głupiego, bo to tylko zachcianka. Przerażające jest Twoje podjeście, że czasami chcesz zrobić sobie dziecko podstępem i w ostatniej chwili się hamujesz. Ogarnij się trochę, bo kiedyś możesz nie opanować się w odpowiednim momencie i narobi się problemów. Na ostudzenie emocji polecam pójście w środowisko młodych mam. Po n-tej relacji z porodu zapał przechodzi. Tak na marginesie, wiecie co mnie jeszcze przyhamowało z instynktem macierzyńskim? Zaobserwowana transformacja z laski - w mamkę. Nawet na głupim fb, przed ciążą - super laska, na prawdę gorąca, piękne zdjęcia, z podróży, seksowne ciuszki etc. W ciąży? To samo - wakacje, imprezy, piekny wygląda nawet z brzuszkiem i 'gorąca przyszła mama'. Kilka miesięcy po porodzie? 120 zdjęć bobasa i milion statusów 'zdorwa kupka', 'nie śpimy w nocy', 'robimy dziwne minki' + zmiana 'swojego profilu' na dziwny Twór Jola Marek Adaś Kowalski. Brrrrrr.... Przeraża mnie zjawisko tracenie siebie na rzecz dziecka, na prawdę nie da się tego pogodzić? U młodych tatusiów jest to samo, tylko objawia się tyciem i bylejakością zamiast setkami zdjęć dzieci. Im więcej takich widzę, tym bardziej odechciewa mi się dołączyć do ich grona... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Mi relacje porodowe tylko zaostrzają apetyt.
![]()
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Może nie masz koleżanek z taką umiejętnością wyolbrzymiania cierpienia jak ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Ja NIGDY nie miałam ani grama instynktu macierzyńskiego
![]() Ale mam koleżankę, która miesiac po skończeniu LO wzięła ślub, po kolejnych 9 miesiącach dziecko, a po 1,5 kolejne. Dziewczyna miała bardzo silny instynkt. Juz w szkole mówiła, ze na studia nie idzie, wychodzi za mąż, będą dzieci, a mąż będzie pracował. I chyba jest z tym szczęśliwa, a to najwazniejsze ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja póki co żadnego instynktu macierzyńskiego nie czuję, może dlatego, że nie miałam nigdy kontaktu z dziećmi trwającego dłużej, niż 5 minut, i nie wiem, z czym się dzieci je ![]() Z radami dla autorki się oczywiście zgadzam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Hrodebert
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znowu odnośnie 'tatusiów' - ja o jednym, Ty o drugim. Nie mówię o odpowiedzialności, bo to akurat rzadko widać. Ale zapuszczenie, porzucenie rozrywek, pasji, życia na rzecz TV, piwnego brzuszka i 'świata według kiepskich' - o, to widzę. Nie twierdzę, że wszyscy tak mają. Ale u mnie wiele takich przypadkow zauważyłam i mnie to strasznie przeraziło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Autorko, Twoja chęć posiadania dziecka może być zarówno zachcianką jak i odzewem instynktu macierzyńskiego. Bez względu na to co to jest powinnaś się z decyzją o dziecku wstrzymać. Pamiętaj, że odpowiedzialność (finansową również) za dziecko ponoszą jego rodzice a nie dziadkowie. W chwili obecnej zarówno Ty jak i Twój chłopak nie macie stabilnej sytuacji finansowej. Za co chcecie kupić wózek (ok. 1000 zł), łóżeczko, pieluszki (koszt pampersów to jakieś 60 zł za paczkę)? Można liczyć na wsparcie rodziców, ale w obecnej sytuacji Twoi rodzice mieliby całkowicie na utrzymaniu i Ciebie i małe dziecko. Dopuszczenie do takiej sytuacji nie jest dojrzałą postawą.
U mnie niedawno obudził się instynkt macierzyński i chciałabym mieć dziecko, ale muszę jeszcze trochę poczekać ponieważ najpierw chcę wyjść za mąż (już niedługo ![]() Co zaś się tyczy fb i innych portali społecznościowych to mnie przeraża to co się tam dzieje - takie chwalenie się dzieckiem. Ja rozumiem wstawić kilka zdjęć, ale 40 zdjęć dziecka w wieku 2 miesięcy to trochę przegięcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
U mnie też obudził się instynkt ( mam 23 lata ) oczywisćie o dziecko się nie starałam ale myślałam o tym, żeby zacząc za jakieś 2 lata kiedy skoncze studia.
Pojechałam na kilka dni do mojego brata, który ma 2 letniego syna (na marginesie to mój chrześniak ) i od razu mi sie odechciało dziecka. On jest grzeczny, cudnowny i kochany ale caly dzień jest podprządkowny w sumie jemu, cały czas trzeba sie nim zajmować, nie mozna spuszczać z oczu. Po tych kilku dniach zajmowania sie nim bylam naprawde wymęczona, nie wyborażam sobie poki co tego na co dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
w tym momencie bałabym się tak postąpić. bo okej, mam tż-ta, ja kocham jego, on kocha mnie, ale tak samo miałam z byłymi, a jednak się rozpadło, więc nigdy nie ma pewności. jestem sceptycznie nastawiona do takiego podejścia jakie reprezentuje twoja koleżanka. nie zdziwię się jak za parę lat się rozwiodą ![]() a tak apropo mamuniek, którym odwala i zawalają facebooka - ja mam w znajomych przyszłego tatusia, któremu odwala ![]() dzień w dzień zdjęcia: on kupujący wózek, on czytający książkę o niemowlakach, potem zdjęcie maszynki z pokazanych tętnem serca jego żony i przyszłego dziecka [wtffffffffffffkdsjerfkjkd jfkedvk, nie wiem jak to się nazywa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() potem wyłączyłam jego posty na mojej tablicy, bo ile można ![]() domyślałam się co się będzie działo jak ona już urodzi, ale nie chcę tego widzieć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To urządzenie to prawdopodobnie kardiotokograf (KTG). Edytowane przez KrwawaMary86 Czas edycji: 2014-01-03 o 12:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() dziękuję za nazwę tego urządzenia ![]() ![]() dlatego ja albo blokuję posty na tablicy, albo od razu wywalam ze znajomych takich facebookowych ekshibicjonistów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Były dwie dziewczyny -nie jestem pewna wieku: 16 lat, które bardzo pragnęły mieć dziecko. Polecam odszukanie, znalezienie... Matki pozwalały im współżyć z chłopakiem w pokoju obok -bo zakazany owoc smakuje najlepiej. Dziewczyny dostały laleczki -dzidziusie. Te takie które płaczą z jakiegoś powodu... Interaktywne? Nie wiem jak się nazywają ![]() Wniosek jednej podam: Słowa (mniejwięcej) przed eksperymentem: Mi wystarczą 4 godziny snu, dam radę. Opiekowałam się dziećmi znajomymi. Słowa (mniejwięcej) po eksperymencie: Ja CHCĘ SPAAAAAAĄĆ! Odłożę tą sprawę na później Nigdy nie wiesz, czy Twoje dziecko będzie ślicznie przesypiało całą noc, czy też będzie się budziło co dwie godziny... Sądzę, ze jak najbardziej jesteś gotowa na macierzyństwo. Bo teraz masz najlepszy moment na rodzenie dzieci. I on potrwa, długo, uwierz mi ![]() Po tym odcinku powinna Ci się lampka zapalić, uświadamiając Cię na czym Ci naprawdę zależy. Przy okazji trochę zabawne fragmenty były ![]() Pomyśl -załóżmy, że będzie grzeczne dziecko. Nie zawalisz szkoły (liceum, tak?) Pójdziesz na studia? Do innego miasta? Kto się dzieckiem będzie opiekował? Jak będziesz na zajęciach? Jak Twój facet zarobi na Was troje? (a jak będziesz miała bliźniaki??? ), wynajem, opłaty, jedzenie, pieluchy, to kosztuje (wózek, łóżko, zawsze można od kogoś pożyczyć, wziąść, jakieś ciuszki też, ale też jakieś nowe by się przydały, nie?) Inna wersja: zostajesz z rodzicami (jego, swoimi), na ich utrzymaniu, męzczyzna coś pieniążków też daje na dziecko i zbiera na wspólną przyszłość... Masz miejsce na łóżeczko, wózek? Nie myślisz o konsekwencjach. Ale zastanów się. Siadz przed sobą i nawet na kartce napisz sobie co byłoby potrzebne. Zaplanuj. Praca u Ciebie -czy wchodziłaby w grę, czy zostajesz cały czas w domu z dzieckiem -czy takie życie chcesz? Kolejne pytanie -czy Twój partner pozwoli na zapłodnienie? Niektórzy myślą mądrzej od kobiety w tych sprawach. Ciekawe jaki masz egzemplarz ![]() Obejrz sobie proszę jakoś ten odcinek. Psychicznie inaczej się nastawisz, z fizycznym komfortem będzie trudniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Weź pod uwagę jeszcze jedną kwestię - co jeśli ciąża będzie zagrożona? Z doświadczenia mojej koleżanki wiem, że leki na podtrzymanie ciąży nie kosztują mało. W dodatku wtedy czeka Cię wielomiesięczne leżenie w łóżku. Nie będziesz mogła nigdzie wyjść.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale w przypadku mojej koleżanki model jak na razie się sprawdza. Oboje zakochani, on pracuje, ona w domu, czasem ją widzę z wózkiem na mieście. I oby tak dalej. Poza tym z tego, co wiem są bardzo wierzący, wiec to tez pewnie jakiś wpływ ma. Niektórzy ludzie po prostu chcą tak żyć, umieją i pozostaje im życzyć powodzenia. Ja na święta miałam na jeden dzień dwoje urwisów mojej kuzynki. 5 lat i 2 latka. Po raz kolejny utwierdziłam się, ze macierzyństwo jest nie dla mnie. Trzeba mieć oczy dookoła głowy, chodzić za tymi dzieciakami. Podziwiam ludzi, którzy tego chcą, a szczególnie w młodym wieku. Ja, jako osoba chodząca własnymi ścieżkami i kochająca spokój zadbam o to, aby pozostać bezdzietną ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
myślę, że młode dziewczyny czytaja bloga pewnej 21latki ktora to "świadomie" zaszła w ciążę - przynajmniej tak twierdzi i myślą, że to takie sweet.
Nie wiedzą ile kosztuje mleko, pampersy, ubranka, ile dziecku trzeba poświęcić czasu, rezygnację z pewnych rzeczy itp. Ja mam 27 lat i nie czuję się jeszcze dojrzała na posiadanie dzieci i nie wiem czy kiedyś to się zmieni. Dla mnie to ogromna odpowiedzialność i pewna rewolucja w moim życiu. Nie pośpimy sobie z Tż do 12 w sobotę, nie będziemy mogli sobie piwka wypić, wyjść na ciacho i kawkę czy do knajpy. Rodzice nie mieszkają w tym samym mieście żeby np. chociaż na godzinkę czy dwie się zająć dzieckiem raz na jakiś czas. Chcemy z Tż zwiedzać, podróżować, wyszaleć się, ustatkować sytuację materialną i mieszkaniową. Jak kiedyś poczuję instynkt macierzyński to może kto wie .. mam od 2 miesięcy kota i jak widzę ile ten właśnie kto potrzebuje uwagi ( taaak kot ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też mam 27 lat i zbyt wiele przyzwyczajeń, z których jak na chwilę obecną nie chcę rezygnować. Uwielbiam spać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Widzisz znałam taką jedną co dzidziusia chciała i wpadkę zaliczyła w wieku 20 lat chyba- szybki ślub, bo jak to dziecko i ślubu nie ma?! Skandal! Potem poród- non stop zajmowanie się dzieckiem i co ? Nagle wyskoczyła że ma depresję poporodową, bo się naczytała w necie. I co mówiła swojej rodzinie? Że dziecko to był błąd, bo dupę nosi, a tu nie ma lekko trzeba zajmować się bobasem. Sorry potrafisz wziąć odpowiedzialność na siebie i malucha? Skoro teraz nie myślisz o konsekwencjach? Radzę znaleźć sobie pracę, zająć sobie czas, a swój ewentualny śmieszny instynkt macierzyński zadowolić zwierzakiem (lepiej jakimś chomikiem, bo sądzę, że psa możesz odstawić bardzo szybko)...
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Ja myślę, że taki masz po prostu cykl - zwróć uwagę czy bardziej Ci się dziecko nie marzy w dni płodne..
![]() |
#55 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet te kilku godzinne?? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2014-01-03 o 18:44 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
Ja mam 20 lat, też mam czasem fazy pt. ,,borze sosnowy jaki słodki bobasek", też czasami sobie myślę, że dziecko byłoby fajne, zwłaszcza jak widzę zdjęcia znajomych, które się już rozmnożyły. W ogóle rzecz jasna takiej możliwości zajścia w ciążę nie biorę pod uwagę, przez najbliższe 8 lat będzie to niemożliwe, ale czasami jakieś tam ukłucie czuję. Także poniekąd to rozumiem. Natomiast kwestia jest taka, że te dzieciaczki to takie są urocze tylko na zdjęciach, o czym posiadaczki dzieci z pewnością mogłyby tutaj wiele napisać. Dzisiaj jechałam autokarem, za mną usiadła kobieta z niemowlęciem, na początku uroczym i roześmianym, no cud miód, zapatrzyłam się jak w obrazek. Tylko że po kwadransie z małego i uroczego Piotrusia wychnął istny szatanek. Takiego darcia nie słyszałam z tak bliska chyba nigdy, o atrakcjach typu ,,kupa w podróży" i akcji ,,przewijanie w autokarze" nie wspomnę. Kobieta miała anielską cierpliwość, fajnie się małym zajmowała, ale tylko usłyszałam jak mówi do męża, że jeszcze nie dojechali na miejsce, a już chciałaby wracać z powrotem, bo ma dość. I myślę, że powinnaś, Autorko, więcej czasu pospędzać z takimi ,,trudnymi" niemowlakami, albo przynajmniej być przy takich bardziej absorbujących 24 godziny, żeby się zniechęcić. Są dzieci, których ani nie słychać, ani nie widać, ale częste są też takie, które praktycznie nie śpią, mają silny lęk separacyjny, są niejadkami i często chorują. Nikt Ci nie da gwarancji, że dostaniesz tę pierwszą wersję, przy której i tak czekałaby Cię życiowa rewolucja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Nie sądzę. Mentalne dziecko nie powinno mieć dzieci, ot tak bo ma zachciankę. A autorka swoją wiadomością o "nie myśleniu jak to będzie" jakoś nie przedstawia obrazu dorosłości. A przykład z zycia
![]() |
#60 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mając ze 23 lata miałam takie ciśnienie na dziecko, że aż mnie to przerażało. Teraz mając prawie 26, własne mieszkanie, prace i wykształcenie nie wyobrażam sobie zajścia w ciąże. Na samą myśl włosy stają mi dęba ![]() Nie mam pojęcia gdzie podział się mój instynkt macierzyński ale podejrzewam, że szybko nie wróci.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:36.