Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek
 
Narzêdzia
Stary 2014-01-01, 13:11   #2851
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie
 
Avatar teczowa dlolinka 21
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomo¶ci: 6 855
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ


Witam wariatkê Kupe lat, co u Ciebie?
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2014
Dla wszystkich sta³ych, starych i tych nowszych wiza¿owiczek
pomy¶lno¶ci i spe³nienia marzeñ
__________________
04.03.2011
25.06.2014 , 21.12.2014
15.08.2015

13.03.2016 II kreseczki


https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-01, 13:13   #2852
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Witam wariatkê Kupe lat, co u Ciebie?
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2014
Dla wszystkich sta³ych, starych i tych nowszych wiza¿owiczek
pomy¶lno¶ci i spe³nienia marzeñ
Dziêkujê No i wzajemnie
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-01, 13:13   #2853
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie
 
Avatar teczowa dlolinka 21
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomo¶ci: 6 855
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
U
I
piernikowa owsianka z serkiem wiejskim, ¶liwkami, orzechami laskowymi

II omlet z pomidorami i serem feta

III burgery jaglane z marchewk±, pieczone ziemniaki w zio³ach i zielona fasolka szparagowa z domowym mas³em orzechowym i sezamem

IV broku³y z fet±, migda³ami i sosem jogurtowym

V 4 kanapki z pasztetem z soczewicy, buraczki z chrzanem
Dla mnie super, jak zawsze pysznie, zdrowo kolorowo, je¶li porcje odpowiednie to wszystko git
__________________
04.03.2011
25.06.2014 , 21.12.2014
15.08.2015

13.03.2016 II kreseczki


https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-01, 14:04   #2854
Farfalla97
Rozeznanie
 
Avatar Farfalla97
 
Zarejestrowany: 2013-12
Wiadomo¶ci: 789
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Pozytywna-wariatka, dziêkujê za rady. Czêsto jem owsianki i kaszê jaglan±, ale ostatnio w³a¶nie zachcia³o mi siê manny (bêdê siê z ni± ograniczaæ). W³a¶nie nie przepadam za serkiem wiejskim.
Farfalla97 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-01, 14:04   #2855
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Dla mnie super, jak zawsze pysznie, zdrowo kolorowo, je¶li porcje odpowiednie to wszystko git
Dziêkujê Nie g³odzê siê, waga nie spada A chleb piekê , wiêc kromki nie s± tak cieknie ze prze¶wituj±ce jak to czasami jest z tym ze sklepu
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-01, 20:30   #2856
pozytywna-wariatka
Zadomowienie
 
Avatar pozytywna-wariatka
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomo¶ci: 1 024
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Farfalla97 Poka¿ wiadomo¶æ
Pozytywna-wariatka, dziêkujê za rady. Czêsto jem owsianki i kaszê jaglan±, ale ostatnio w³a¶nie zachcia³o mi siê manny (bêdê siê z ni± ograniczaæ). W³a¶nie nie przepadam za serkiem wiejskim.
a nie ma za co ; ) hm.. je¶li dobrze tolerujesz nabia³ ( bo nie ka¿dy dobrze znosi, ja odstawi³am produkty mleczne jaki¶ czas temu i czujê siê o wiele lepiej ) to mo¿e jaki¶ twaróg, je¶li nie cierpisz wiejskiego? a je¶li i to nie, to zamieñ na co¶ z bia³kiem - pasta z soczewicy do kanapki, albo tuñczyk z sa³atk± i oliw± i tak dalej. A kasza manna raz na jaki¶ czas Ciê nie zabije ; )

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Witam wariatkê Kupe lat, co u Ciebie?
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2014
Dla wszystkich sta³ych, starych i tych nowszych wiza¿owiczek
pomy¶lno¶ci i spe³nienia marzeñ
Milion lat... Czasem dobrze wróciæ. Widzê parê tych samych buzi no i parê nowych... zobaczymy jak to bêdzie, czasu mi brakuje trochê.. studia, praca, milion spraw i czasu ani na bloga, ani na nic mi nie zostaje... a szkoda, fajnie tu by³o czasem! Mo¿e zostanê na trochê.

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
U
I
piernikowa owsianka z serkiem wiejskim, ¶liwkami, orzechami laskowymi

II omlet z pomidorami i serem feta

III burgery jaglane z marchewk±, pieczone ziemniaki w zio³ach i zielona fasolka szparagowa z domowym mas³em orzechowym i sezamem

IV broku³y z fet±, migda³ami i sosem jogurtowym

V 4 kanapki z pasztetem z soczewicy, buraczki z chrzanem
Dobrze widzieæ, ¿e w koñcu jesz fajnie i zdrowo ; )
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-01, 20:46   #2857
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
a nie ma za co ; ) hm.. je¶li dobrze tolerujesz nabia³ ( bo nie ka¿dy dobrze znosi, ja odstawi³am produkty mleczne jaki¶ czas temu i czujê siê o wiele lepiej ) to mo¿e jaki¶ twaróg, je¶li nie cierpisz wiejskiego? a je¶li i to nie, to zamieñ na co¶ z bia³kiem - pasta z soczewicy do kanapki, albo tuñczyk z sa³atk± i oliw± i tak dalej. A kasza manna raz na jaki¶ czas Ciê nie zabije ; )

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------



Milion lat... Czasem dobrze wróciæ. Widzê parê tych samych buzi no i parê nowych... zobaczymy jak to bêdzie, czasu mi brakuje trochê.. studia, praca, milion spraw i czasu ani na bloga, ani na nic mi nie zostaje... a szkoda, fajnie tu by³o czasem! Mo¿e zostanê na trochê.

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------



Dobrze widzieæ, ¿e w koñcu jesz fajnie i zdrowo ; )
Dziêkujê Na szczê¶cie ju¿ od ponad roku tamto mam za sob±
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-01, 20:54   #2858
agnieszka16
Zadomowienie
 
Avatar agnieszka16
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomo¶ci: 1 375
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

noworoczne utrzymanie:

pó¼ne ¶niadanie: jajecznica z 2 jajek z cebulk± i szczypiorkiem na ³y¿eczce oliwy, kromka domowego razowca ze s³onecznikiem, z twaro¿kiem z rzodkiewk± i zio³ami, z pomidorem i sa³at±. pomarañcza.

60 min szybkiego spaceru, 20 min æwiczeñ z lekkim obci±¿eniem

lunch: duszone krewetki z cukini±, pomidorami, winem i ostr± papryczk±, ciemny ry¿, sa³atka z sa³aty rzymskiej i rukoli, , suszonych pomidorów, bazylii, oliwek, pomidorków koktajlowych , pra¿onych pestek dyni i kilku kosteczek sera feta eko

podwieczorek: szklanka smoothie z mro¿onych malin i borówek, li¶ci szpinaku, melona i odrobiny mleka migda³owego. gar¶æ pistacji i orzechów nerkowych.

kolacja: porcja zupy ogórkowej na wywarze warzywnym, zabielanej jogurtem greckim, z czubat± ³y¿k± kaszy pêczak i du¿± ilo¶ci± koperku z doniczki

oprócz tego 1,5 l wody, 3 fili¿anki zielonej herbaty, 2 fili¿anki kawy z mlekiem

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2014-01-01 o 21:00
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 08:13   #2859
Shariana
Rozeznanie
 
Avatar Shariana
 
Zarejestrowany: 2013-08
Lokalizacja: Wieliczka
Wiadomo¶ci: 580
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Wczorajsze pokrêcone U.
Mo¿e wydawaæ siê trochê monotematycznie - muszê wyje¶æ niektóre produkty przed wyjazdem, bo nie prze¿yj± drogi.

I 4 ³y¿ki musli bez cukru Sante + ³y¿ka suszonej ¿urawiny z wi¶ni± na serku homogenizowanym Danio Light o smaku ¶mietankowym 150g (widzia³ kto¶ "pe³not³ust±" wersjê?); 1/2 du¿ej kromki z siemieniem lnianym (ca³a ma ok. 71g - pakowana) z mas³em, sa³at±, plastrem polêdwicy sopockiej wieprzowej, jakimi¶ innymi warzywami na pewno
II ma³e jab³ko, gar¶æ mieszanki studenckiej z rodzynkami, ¿urawin± i jagodami
III bu³ka z ziarnami z mas³em, sa³at±, plastrem polêdwicy sopockiej wieprzowej, papryk±
IV 1/2 woreczka kaszy jaglanej, kawa³ek grillowanego dorsza ba³kañskiego z jak±¶ past± (?) pomidorow± (kupione w North Fish i przyniesione do domu), czerwone buraczki; barszcz Winiary instant z 3-4 ³y¿eczek
V serek homo Danio 150g o smaku malinowym z jab³kiem i niepe³n± ³y¿k± otrêbów Bio (jestem nimi zachwycona - s± delikatne jak kasza manna, lokalne odkrycie )
VI du¿a kromka z siemienia lnianego (j/w) z mas³em, 2 plastrami polêdwicy sopockiej drobiowej, jajkiem na twardo, kie³kami, sa³at±, ³y¿eczk± sosu s³odkiego z chilli; sa³atka z pomidora, mini kukurydz z ³y¿eczk± musztardy i pestek dyni; melisa

BONUS
Jad³ospis moich rodziców (wspólny wyjazd pozwala na patrzenie sobie w talerze).
I resztki z wigilii - krokiety, sa³atka majonezowa
II matka: du¿a, gêsta czekolada pitna, ojciec: cheesburger, gofr z bit± ¶mietan± i wi¶niami w ¿elu
III kurczak z ro¿na, du¿a paczka frytek (zjedzone po spóle), barszcz Winiary instant
IV 2 du¿e paczki chipsów, butelka Coli i Mirindy
Taaa...
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 14:05   #2860
pozytywna-wariatka
Zadomowienie
 
Avatar pozytywna-wariatka
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomo¶ci: 1 024
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

O, ja!

u - bezmleczne i wege!

1. kubek mleka sojowego z ³y¿k± lnu mielonego
30 min spinning, 30 minut si³ownia
2. omlet z dwóch jajek z suszonymi pomidorami, kromka razowca, duu¿o rukoli z pomidorami, octem balsamiczny, ¶wie¿ymi pomidorami i ziarnami s³onecznika
3. miska roso³u z warzywami i makaronem
4. du¿a gar¶æ migda³ów
5. pasta z tuñczyka i chrzanu na kromce razowca i ogórkiem kiszonym

napiszê tu, ¿eby nie by³o nieporozumieñ przy komentowaniu jad³ospisu

z powodu problemów zdrowotnych, jakich do¶wiadczy³am jaki¶ czas temu, moja dieta jest teraz dosyæ uboga, wiêc czego nie mo¿e byæ :
- ¿adnych ciê¿kich dla w±troby produktów - cebula, czosnek, alkohol, papryka,
- ¿adnych s³odyczy
- ¿adnych produktów mlecznych
- ¿adnego miêsa

mogê je¶æ bia³e i razowe pieczywo ( ale nie ¿ytnie! ), wszystkie warzywa, wszystkie ryby, wszystkie zdrowe t³uszcze, orzechy - w ograniczonej ilo¶ci, owoce (równie¿ suszone ), jajka, sojê itp, ziarna.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 14:10   #2861
fusiacola
Wtajemniczenie
 
Avatar fusiacola
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 2 499
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

dziewczyny proszê o opinie na temat mojego jad³ospisu, zale¿y mi na redukcji, jem tak mniej wiêcej od pó³tora miesi±ca, a waga spada ok 0,5 kg na 3 tyg Chcia³abym poprawiæ t± dietê, ¿eby efekty by³y bardziej satysfakcjonuj±ce. Obecnie mam ok 60kg na 164cm wzrostu. Z góry dziêkujê za wszelkie rady

moje zapotrzebowanie kaloryczne (wyliczone przez dziennik posi³ków) to 1350 kcal. Jem co 3 godz: 9:00, 12:00, 15:00 i 18:00. Wa¿ê dok³adnie wszystkie produkty to moje ostatnie 5 dni:

1) 1. p³atki owsiane 30g, banan 50 g, kawa
2. jajecznica z 2 jaj i pomidora 60g, sól, margaryna 5g, kawa
3. gotowana pier¶ z kurczaka 150g bez soli, buraczki z chrzanem ze s³oika 60g, ogórek zielony 50g
4. serek wiejski 200g, pomarañcza 130g
5. nadprogramowo: ser brie 40g, ¶liwka suszona 6g

2) 1. otrêby pszenne 10g, p³atki kukurydziane 20g, p³atki migda³ów 5g, skórka pomarañczowa 5g, kawa
2. chleb ¿ytni pe³noziarnisty na zakwasie 45 g, twaróg pó³t³usty 120g, ogórki konserwowe 50g, majonez 5g, kawa
3. fasola bia³a 100g, barszcz czerwony 200g (buraki suszone, sok z czarnego bzu robiony przeze mnie, ocet, sól, pieprz, kumin)
4. gotowana pier¶ z indyka 60g bez soli, cytryna, puree z broku³ów (100g gotowanych + 20g mielonych pistacji)

3) 1. 2 jajka sadzone z 60 g mro¿onej papryki, margaryna 5g, sól, pieprz, kawa
2. tuñczyk w wodzie 120g, pomidor 60g, oliwa z pestek winogron 5g, papryka konserwowa 40g, kawa
3. krem z dyni (100g mro¿onej dyni, 20g ¶mietany ukwaszonej 18%, sól, pieprz cayenne, kardamon, any¿), pieczywo pe³noziarniste wasa 2szt w przyprawie do piernika jako grzanki
4. sa³atka w stylu caprese (mozarella 60g, pieczony w z³otku burak 100g, pasternak 30g, oliwa z pestek winogron 5g, ocet balsamiczny 5g, p³atki migda³ów 5g)


4) 1. p³atki owsiane 30g na mleku 2% 30ml, orzechy nerkowca 10g, tarty korzeñ selera 50g, rodzynki królewskie 10g, kawa
2. sa³atka: dwie gar¶ci ró¿nych sa³at, gotowane krewetki 30g, feta 10g, pomidorki koktajlowe 20g, ogórek 50g, oliwa z oliwek 5g, kawa
3. schab duszony 60g w ¶liwkach suszonych 20g
4. chleb ¿ytni pe³noziarnisty 45 g, twaróg t³usty 50g, miód lipowy 10g, p³atki migda³ów 5g
5. nadprogramowo ok 20:00 pomarañcza 120g, grejpfrut 60g

5) 1. chleb ¿ytni pe³noziarnisty 45g, twaro¿ek president z rzodkiewk± 10g, jab³ko, kawa
2. gotowana pier¶ z kurczaka 100g bez soli, mus owocowy (100g mro¿onych truskawek, 50g mro¿onych malin, ³y¿eczka d¿emu truskawkowego niskos³odzonego ³owicz 8g), kawa
3. ³oso¶ sma¿ony 60g, olej s³onecznikowy 10 g (ale sporo zosta³o na patelni), rissotto z borowikami i warzywami (ry¿ 50g, mro¿one borowiki 20g, groszek mro¿ony 10g, dynia mro¿ona 10g, podlewane wod±, sól, pieprz, ¶wie¿y tymianek)
4. chleb ¿ytni pe³noziarnisty 45 g, ser camembert 120g, ¿urawina suszona 10g


kawy pijê ok 2-3 dziennie, w ma³ej fili¿ance rozpuszczalna z 1 ³y¿eczki nescafe, odrobina mleka 2 lub 3,2 % (w zale¿no¶ci co mam w lodówce). Do tego ok 2-3 herbaty owocowe w ci±gu dnia.

na pewno postaram siê zrezygnowaæ z margaryny, bo ostatnio doczyta³am ju¿, ¿e nie najzdrowsza. Ale co poza tym? wiem, ¿e wiele osób jest za tym, ¿eby w drugiej po³owie dnia nie je¶æ owoców, ale ja wcze¶niej jad³am o tej porze s³odycze i dziêki owocom ich nie ruszam sporadycznie zdarza mi siê podjadaæ w niewielkich ilo¶ciach np. ¶liwki suszone, migda³y, pestki dyni.

wiem te¿, ¿e sporo jest mro¿onych rzeczy i w formie przetworów, ale to s± g³ownie warzywa i owoce z mojego ogrodu. Smakowo lepsze i my¶lê, ¿e zdrowsze ni¿ sklepowe, nawet ¶wie¿e
__________________

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 17:17   #2862
zabciajs
Zakorzenienie
 
Avatar zabciajs
 
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Pomiêdzy mrokiem a blaskiem...
Wiadomo¶ci: 7 964
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Dziewczyny a jaki¶ sprawdzony przepis na domowy razowiec? Pode¶lecie?
__________________
"Zwróæ sw± twarz ku s³oñcu, a cieñ zostanie w tyle..."
zabciajs jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 17:44   #2863
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez zabciajs Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny a jaki¶ sprawdzony przepis na domowy razowiec? Pode¶lecie?
Zapraszam do mnie na bloga
http://magicznykociolek.blox.pl/strony/piekarnia.html
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 19:47   #2864
agnieszka16
Zadomowienie
 
Avatar agnieszka16
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomo¶ci: 1 375
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Kolejny jad³ospis na U

¶niadanie: owsianka z 4 ³y¿ek p³atków i ³y¿ki amarantusa, z serkiem homogenizowanym naturalnym, wkrojonymi 2 daktylami, suszon± fig±, ¿urawin±, s³onecznikiem, mandarynk± i po³ow± banana.

40 min zajêæ fitness z obci±¿eniem + 20 min æwiczeñ rozci±gaj±cych

II ¶niadanie/lunch: sa³atka z ziaren quinoa, duszonego szpinaku z czosnkiem, po³owy avocado, pomidorków cherry, ¿ó³tej papryki, marynowanego w zio³ach i grillowanego tofu. szklanka soku wyciskanego z grejpfruta i pomarañczy

obiad: du¿y filet z dorsza pieczony w folii z ³y¿eczk± oliwy, cytryn±, czosnkiem i natk± pietruszki, surówka z selera naciowego, marchewki i jab³ka, broku³y i kalafior na parze, pe³noziarnisty ry¿ basmati

podwieczorek: fili¿anka naturalnego kakao (pó³ na pó³ - "mleko" z orzechów laskowych i zwyk³e 2 %), spory plaster pó³t³ustego ekologicznego twarogu z pieczon± gruszk±, kilkoma pistacjami i ³y¿k± domowego mas³a migda³owego

50 min jazdy na rowerze po lesie

kolacja: 2 placuszki z cukinii na m±ce ¿ytniej posmarowane ³y¿k± jogurtu greckiego i ob³o¿one wêdzonym ³ososiem, rukol±, koperkiem i ogórkiem zielonym + porcja sa³atki z pomidorów, sa³aty rzymskiej, rzodkiewki, cebuli, kaparów i pra¿onych pestek dyni.
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 19:58   #2865
zabciajs
Zakorzenienie
 
Avatar zabciajs
 
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Pomiêdzy mrokiem a blaskiem...
Wiadomo¶ci: 7 964
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêki
__________________
"Zwróæ sw± twarz ku s³oñcu, a cieñ zostanie w tyle..."
zabciajs jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 20:01   #2866
marma53
Raczkowanie
 
Avatar marma53
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomo¶ci: 402
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Witam wariatkê Kupe lat, co u Ciebie?
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2014
Dla wszystkich sta³ych, starych i tych nowszych wiza¿owiczek
pomy¶lno¶ci i spe³nienia marzeñ
Dziêkujê Tobie i wszystkim Wiza¿ankom wszelkiej pomy¶lno¶ci, u¶miechu i rado¶ci wewnêtrznej

Sylwester by³ ca³kowicie udany Dawno nie wypi³am a¿ tyle i tak ró¿norodnie, ale siê nawet nie upi³am Za to jedzeniowo ca³kiem dobrze, zdrowe sa³atki (gyros, grecka), nale¶nik ze szpinakiem i mozarell±, ciasto marchewkowe, kilka ciastek czekoladowych

a dzisiejsze U
¦: 3 kromki razowego (1 z mas³em i 2 plastrami polêdwicy sopockiej, 1 z mas³em orzechowym i mozarell±, 1 z olejem kokosowym i pomidorem), kawa z mlekiem 2%
II¦: ma³y kubek kefiru, jab³ko, dwie gar¶ci s³onecznika i pestek z dyni, kilka suszonych ¶liwek, ³y¿ka musli, olej z pestek dyni
O: miseczka kaszy kus-kus z gotowan± piersi± z kurczaka w sosie bulionowo-jogurtowym z olejem sezamowym, z kalafiorem i marchewk±
P: du¿a surowa marchewka, pó³ jab³ka
K: 1 kromka razowego, 1 kromka 7 ziaren, z mas³em, rzodkiewk±, pomidorem i serkiem grani z oliwkami, kawa z mlekiem 2%
__________________
"Nie ma rzeczy niemo¿liwych. Potrzebne s± tylko chêci, pomys³ i wiara w siebie."

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 20:56   #2867
HulaGirl
Zakorzenienie
 
Avatar HulaGirl
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Kielce/Kraków
Wiadomo¶ci: 12 454
GG do HulaGirl
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

moje R

pracujê od 8 do 16 i nie bardzo jestem w stanie du¿o zje¶æ przed prac± wiêc g³ówne ¶niadanie jem w pracy a przed ni± tylko co¶ malutkiego

I - kromka chleba razowego z polewic± drobiow± i pomidorem
II - owsianka (3 ³y¿ki p³atków owsianych, ³y¿ka otrêbów, ³y¿ka siemienia lnianego, ³y¿ka sezamu) na mleku, ³y¿ka miodu, 5 ¶liwek suszonych, ok.8 sztuk orzechów nerkowca
III - tortilla pe³noziarnista z kurczakiem grillowanym, pomidorem, papryk±, cebul± i sosem zio³owym na bazie jogurtu naturalnego

60minut æwiczeñ (30minut cardio, 30 minut si³owych)

IV - 2 tosty pe³noziarniste z mas³em orzechowym i bananem
V - serek wiejski pomieszany z pokrojonymi pomidorem, ogórkiem, cebulk± i papryk±

oceni kto¶, bardzo proszê
HulaGirl jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 21:05   #2868
Escasa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-09
Lokalizacja: Kielce
Wiadomo¶ci: 5
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Czesc dziewczyny, jestem tu nowa i chcialabym was prosic o ocene mojego dzisiejszego menu, poniewaz gryza mnie wyrzuty sumienia, ze za duzo zjadlam jestem na redukcji.
1. Jajecznica z dwoch jaj z polowa cebuli i kawa czarna bez cukru
2. 1/5 torebki brazowego ryzu z filetem z piersi indyka
3. 2/5 torebki kaszy gryczanej z dwoma filetam z piersi kurczaka, dwa plasterki domowego schabu, dwa plasterki domowego pasztetu, papryka, dwa pomidory, 20 minut pozniej kawa i jablko
4. 2 jablka i banan, dwa pierniczki
5. (Przed chwila) 2 plasterki domowego pasztetu
myslicie, ze przesadzilam ? Przepraszam za brak polskich znakow i prosze o ocene
Escasa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 21:24   #2869
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Krótki, stresuj±cy dzieñ spedzony w domu, bezruchowy.
U. chociaz pewnie wyglada jak R :/

(pó¼ne)
¦niadanie. Owsianka
50g. p³atków górskich,
gar¶æ orzechów w³oskich, gar¶æ jagód goji,
ly¿ka otrab zytnich, szklanka mleka 2%, plaster twarogu pó³tlustego,
wkrojona pomarañcza ; zielona herbata.
Obiad: pieczona pier¶ z indyka na bardzo ostro w przyprawach(150g, spora),
po³owa woreczka kaszy gryczanej, surówka z: kapusty pekiñskiej, sa³aty, pomidora, kie³ek broku³a (2 garscie), z ³y¿eczka oliwy z olwiek i sokiem z cytryny. wyszla ogromna micha.
w miêdzyczasie: jab³ko, czarna kawa.
21:00 Kolacja: <staralam sie>
2 du¿e kromki chleba razowego,
posmarowane grubo serkiem Bieluch naturalny,(3 ³yzki sto³owe),
50g ³ososia wêdzonego (polowa tacki),
ponad 1/4 avokado,
3 ³y¿ki kawioru czarnego
+ du¿o warzywnych dodatków: salata rzymska, plastry czerwonej cebuli, natka pietruszki i spory ogórek.


po. Pokrzywa do picia 2x.

-chyba przesadzam z iloscia warzyw ktorymi sie "zapycham" oraz przyprawami ostrymi bo po obiedzie bolal mnie zoladek (ciezkosc) tak samo po kolacji czuje przepe³nienie i ciezko¶æ a nie "najedzenie"; ostatnio mam ciagle ochotê na ostre i kwasne rzeczy co chyba nie sluzy mojemu zoladkowi....
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-01-02 o 21:30
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 22:02   #2870
shine_sky
Zakorzenienie
 
Avatar shine_sky
 
Zarejestrowany: 2011-07
Wiadomo¶ci: 3 088
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Moje dzisiejsze R:

I ¶niadanie
: zmiksowany serek wiejski z dwoma bananami + gar¶æ dyni, s³onecznika, siemiê lniane, ¿urawina + kawa zbo¿owa
II ¶niadanie: sa³atka z broku³em, fet±, kukurydz±, kie³kami z broku³a, jogurtem naturalnym
Obiad: zupa krem z warzyw z du¿± ilo¶ci± ¶wie¿ej pietruszki z kasz± jêczmienn± + sa³atka z kapusty pekiñskiej, ¶wie¿ym szpinakiem, ogórkiem zielonym, papryk± czerwon±, dressingiem na bazie oliwy i miodu
III: sa³atka z tortellini, papryk±, serem ¿ó³tym i szynk±(nie jestem z tego dumna, ale robi³am czystki po sylwestrowe w lodówce) + kilka kostek gorzkiej czekolady
Trening
IV: filet z makreli wêdzonej z zio³ami prowansalskimi, jajo, pó³ avocado, herbata zielona

Bardzo proszê o opiniê
shine_sky jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 22:17   #2871
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez zabciajs Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêki
Do us³ug
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-02, 22:47   #2872
Famijana
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomo¶ci: 161
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

U/P do oceny

I Jaglanka na mleku 2% (4 ³y¿ki) z bananem, ³y¿k± nasion granatu, ³y¿k± orzechow nerkowych, cynamonem i imbirem
II Kanapka (szkolna): 2 kromki razowca z mas³em, dwoma plastrami szynki wieprzowej i sa³at± + marchewka
III Sa³atka z kurczakiem (1 ca³a pier¶ grillowana), pomidorami, salat± lodow±, papryk±,kukurydz± w sosie (jogurt naturalny,ly¿eczka oliwy z oliwek,³y¿ka soku z cytryny, czosnek i przyprawy) 50 g ry¿u
IV Dwie mandarynki
V Dwa jajka sadzone na ma¶le klarowanym, kromka razowego chleba, pomidor

Edytowane przez Famijana
Czas edycji: 2014-01-02 o 22:49
Famijana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-03, 06:50   #2873
olik187
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: kraków
Wiadomo¶ci: 914
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka¿ wiadomo¶æ
dziewczyny proszê o opinie na temat mojego jad³ospisu, zale¿y mi na redukcji, jem tak mniej wiêcej od pó³tora miesi±ca, a waga spada ok 0,5 kg na 3 tyg Chcia³abym poprawiæ t± dietê, ¿eby efekty by³y bardziej satysfakcjonuj±ce. Obecnie mam ok 60kg na 164cm wzrostu. Z góry dziêkujê za wszelkie rady

moje zapotrzebowanie kaloryczne (wyliczone przez dziennik posi³ków) to 1350 kcal. Jem co 3 godz: 9:00, 12:00, 15:00 i 18:00. Wa¿ê dok³adnie wszystkie produkty to moje ostatnie 5 dni:

1) 1. p³atki owsiane 30g, banan 50 g, kawa
2. jajecznica z 2 jaj i pomidora 60g, sól, margaryna 5g, kawa
3. gotowana pier¶ z kurczaka 150g bez soli, buraczki z chrzanem ze s³oika 60g, ogórek zielony 50g
4. serek wiejski 200g, pomarañcza 130g
5. nadprogramowo: ser brie 40g, ¶liwka suszona 6g

2) 1. otrêby pszenne 10g, p³atki kukurydziane 20g, p³atki migda³ów 5g, skórka pomarañczowa 5g, kawa
2. chleb ¿ytni pe³noziarnisty na zakwasie 45 g, twaróg pó³t³usty 120g, ogórki konserwowe 50g, majonez 5g, kawa
3. fasola bia³a 100g, barszcz czerwony 200g (buraki suszone, sok z czarnego bzu robiony przeze mnie, ocet, sól, pieprz, kumin)
4. gotowana pier¶ z indyka 60g bez soli, cytryna, puree z broku³ów (100g gotowanych + 20g mielonych pistacji)

3) 1. 2 jajka sadzone z 60 g mro¿onej papryki, margaryna 5g, sól, pieprz, kawa
2. tuñczyk w wodzie 120g, pomidor 60g, oliwa z pestek winogron 5g, papryka konserwowa 40g, kawa
3. krem z dyni (100g mro¿onej dyni, 20g ¶mietany ukwaszonej 18%, sól, pieprz cayenne, kardamon, any¿), pieczywo pe³noziarniste wasa 2szt w przyprawie do piernika jako grzanki
4. sa³atka w stylu caprese (mozarella 60g, pieczony w z³otku burak 100g, pasternak 30g, oliwa z pestek winogron 5g, ocet balsamiczny 5g, p³atki migda³ów 5g)


4) 1. p³atki owsiane 30g na mleku 2% 30ml, orzechy nerkowca 10g, tarty korzeñ selera 50g, rodzynki królewskie 10g, kawa
2. sa³atka: dwie gar¶ci ró¿nych sa³at, gotowane krewetki 30g, feta 10g, pomidorki koktajlowe 20g, ogórek 50g, oliwa z oliwek 5g, kawa
3. schab duszony 60g w ¶liwkach suszonych 20g
4. chleb ¿ytni pe³noziarnisty 45 g, twaróg t³usty 50g, miód lipowy 10g, p³atki migda³ów 5g
5. nadprogramowo ok 20:00 pomarañcza 120g, grejpfrut 60g

5) 1. chleb ¿ytni pe³noziarnisty 45g, twaro¿ek president z rzodkiewk± 10g, jab³ko, kawa
2. gotowana pier¶ z kurczaka 100g bez soli, mus owocowy (100g mro¿onych truskawek, 50g mro¿onych malin, ³y¿eczka d¿emu truskawkowego niskos³odzonego ³owicz 8g), kawa
3. ³oso¶ sma¿ony 60g, olej s³onecznikowy 10 g (ale sporo zosta³o na patelni), rissotto z borowikami i warzywami (ry¿ 50g, mro¿one borowiki 20g, groszek mro¿ony 10g, dynia mro¿ona 10g, podlewane wod±, sól, pieprz, ¶wie¿y tymianek)
4. chleb ¿ytni pe³noziarnisty 45 g, ser camembert 120g, ¿urawina suszona 10g


kawy pijê ok 2-3 dziennie, w ma³ej fili¿ance rozpuszczalna z 1 ³y¿eczki nescafe, odrobina mleka 2 lub 3,2 % (w zale¿no¶ci co mam w lodówce). Do tego ok 2-3 herbaty owocowe w ci±gu dnia.

na pewno postaram siê zrezygnowaæ z margaryny, bo ostatnio doczyta³am ju¿, ¿e nie najzdrowsza. Ale co poza tym? wiem, ¿e wiele osób jest za tym, ¿eby w drugiej po³owie dnia nie je¶æ owoców, ale ja wcze¶niej jad³am o tej porze s³odycze i dziêki owocom ich nie ruszam sporadycznie zdarza mi siê podjadaæ w niewielkich ilo¶ciach np. ¶liwki suszone, migda³y, pestki dyni.

wiem te¿, ¿e sporo jest mro¿onych rzeczy i w formie przetworów, ale to s± g³ownie warzywa i owoce z mojego ogrodu. Smakowo lepsze i my¶lê, ¿e zdrowsze ni¿ sklepowe, nawet ¶wie¿e

g³ównie to razi ta margaryna i owoce na noc...
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-03, 08:12   #2874
fusiacola
Wtajemniczenie
 
Avatar fusiacola
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 2 499
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka¿ wiadomo¶æ
g³ównie to razi ta margaryna i owoce na noc...
dziêki margaryny ju¿ nie mam w lodówce wiêc po k³opocie, owoce postaram siê mocno ograniczyæ wieczorami ale co poza tym? przypuszczam, ¿e co¶ wiêcej robiê nie tak, ¿e ta waga jednak jedynie drga w dó³ a spadków odczuwalnych nie ma

æwiczy³am codziennie 30 min rano, od wczoraj zaplanowa³am æwiczyæ 60 min dziennie
__________________

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:48   #2875
agnieszka16
Zadomowienie
 
Avatar agnieszka16
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomo¶ci: 1 375
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka¿ wiadomo¶æ
dziewczyny proszê o opinie na temat mojego jad³ospisu, zale¿y mi na redukcji, jem tak mniej wiêcej od pó³tora miesi±ca, a waga spada ok 0,5 kg na 3 tyg Chcia³abym poprawiæ t± dietê, ¿eby efekty by³y bardziej satysfakcjonuj±ce. Obecnie mam ok 60kg na 164cm wzrostu. Z góry dziêkujê za wszelkie rady

moje zapotrzebowanie kaloryczne (wyliczone przez dziennik posi³ków) to 1350 kcal. Jem co 3 godz: 9:00, 12:00, 15:00 i 18:00. Wa¿ê dok³adnie wszystkie produkty to moje ostatnie 5 dni:

1) 1. p³atki owsiane 30g, banan 50 g, kawa
2. jajecznica z 2 jaj i pomidora 60g, sól, margaryna 5g, kawa
3. gotowana pier¶ z kurczaka 150g bez soli, buraczki z chrzanem ze s³oika 60g, ogórek zielony 50g
4. serek wiejski 200g, pomarañcza 130g
5. nadprogramowo: ser brie 40g, ¶liwka suszona 6g

2) 1. otrêby pszenne 10g, p³atki kukurydziane 20g, p³atki migda³ów 5g, skórka pomarañczowa 5g, kawa
2. chleb ¿ytni pe³noziarnisty na zakwasie 45 g, twaróg pó³t³usty 120g, ogórki konserwowe 50g, majonez 5g, kawa
3. fasola bia³a 100g, barszcz czerwony 200g (buraki suszone, sok z czarnego bzu robiony przeze mnie, ocet, sól, pieprz, kumin)
4. gotowana pier¶ z indyka 60g bez soli, cytryna, puree z broku³ów (100g gotowanych + 20g mielonych pistacji)

3) 1. 2 jajka sadzone z 60 g mro¿onej papryki, margaryna 5g, sól, pieprz, kawa
2. tuñczyk w wodzie 120g, pomidor 60g, oliwa z pestek winogron 5g, papryka konserwowa 40g, kawa
3. krem z dyni (100g mro¿onej dyni, 20g ¶mietany ukwaszonej 18%, sól, pieprz cayenne, kardamon, any¿), pieczywo pe³noziarniste wasa 2szt w przyprawie do piernika jako grzanki
4. sa³atka w stylu caprese (mozarella 60g, pieczony w z³otku burak 100g, pasternak 30g, oliwa z pestek winogron 5g, ocet balsamiczny 5g, p³atki migda³ów 5g)


4) 1. p³atki owsiane 30g na mleku 2% 30ml, orzechy nerkowca 10g, tarty korzeñ selera 50g, rodzynki królewskie 10g, kawa
2. sa³atka: dwie gar¶ci ró¿nych sa³at, gotowane krewetki 30g, feta 10g, pomidorki koktajlowe 20g, ogórek 50g, oliwa z oliwek 5g, kawa
3. schab duszony 60g w ¶liwkach suszonych 20g
4. chleb ¿ytni pe³noziarnisty 45 g, twaróg t³usty 50g, miód lipowy 10g, p³atki migda³ów 5g
5. nadprogramowo ok 20:00 pomarañcza 120g, grejpfrut 60g

5) 1. chleb ¿ytni pe³noziarnisty 45g, twaro¿ek president z rzodkiewk± 10g, jab³ko, kawa
2. gotowana pier¶ z kurczaka 100g bez soli, mus owocowy (100g mro¿onych truskawek, 50g mro¿onych malin, ³y¿eczka d¿emu truskawkowego niskos³odzonego ³owicz 8g), kawa
3. ³oso¶ sma¿ony 60g, olej s³onecznikowy 10 g (ale sporo zosta³o na patelni), rissotto z borowikami i warzywami (ry¿ 50g, mro¿one borowiki 20g, groszek mro¿ony 10g, dynia mro¿ona 10g, podlewane wod±, sól, pieprz, ¶wie¿y tymianek)
4. chleb ¿ytni pe³noziarnisty 45 g, ser camembert 120g, ¿urawina suszona 10g


kawy pijê ok 2-3 dziennie, w ma³ej fili¿ance rozpuszczalna z 1 ³y¿eczki nescafe, odrobina mleka 2 lub 3,2 % (w zale¿no¶ci co mam w lodówce). Do tego ok 2-3 herbaty owocowe w ci±gu dnia.

na pewno postaram siê zrezygnowaæ z margaryny, bo ostatnio doczyta³am ju¿, ¿e nie najzdrowsza. Ale co poza tym? wiem, ¿e wiele osób jest za tym, ¿eby w drugiej po³owie dnia nie je¶æ owoców, ale ja wcze¶niej jad³am o tej porze s³odycze i dziêki owocom ich nie ruszam sporadycznie zdarza mi siê podjadaæ w niewielkich ilo¶ciach np. ¶liwki suszone, migda³y, pestki dyni.

wiem te¿, ¿e sporo jest mro¿onych rzeczy i w formie przetworów, ale to s± g³ownie warzywa i owoce z mojego ogrodu. Smakowo lepsze i my¶lê, ¿e zdrowsze ni¿ sklepowe, nawet ¶wie¿e

Ja mimo wszystko doda³abym do Twojego jad³ospisu ¶wie¿e warzywa - lub po prostu wiêcej warzyw, nawet tych mro¿onych W pierwszej po³owie dnia pozwalaj sobie te¿ na wiêcej ¶wie¿ych owoców. Brakuje mi te¿ wêglowodanów z³o¿onych - bardzo, bardzo mocno je uciê³a¶, a chyba niepotrzebnie. Do ¶niadañ i obiadu spokojnie dodaj kaszê, ciemny ry¿ lub pe³noziarnisty makaron. Chlebek Waza zamieñ na warto¶ciowe, nieprzetworzone ¼ród³a wêglowodanów. Zaznaczy³am niektóre b³êdy - czê¶æ z Twoich posi³ków wygl±da nieco ja³owo. Redukcji na pewno nie s³u¿y te¿ po³±czenie t³ustych serów ple¶niowych i owoców na noc. Mo¿esz jeszcze sporo poprawiæ - chodzi tu oczywi¶cie o jako¶æ posi³ków, a nie ilo¶æ, bo jesz niewiele (ale to s± drobne b³êdy: margaryna, majonez, sporo cukru na noc itd. )

Cytat:
Napisane przez HulaGirl Poka¿ wiadomo¶æ
moje R

pracujê od 8 do 16 i nie bardzo jestem w stanie du¿o zje¶æ przed prac± wiêc g³ówne ¶niadanie jem w pracy a przed ni± tylko co¶ malutkiego

I - kromka chleba razowego z polewic± drobiow± i pomidorem
II - owsianka (3 ³y¿ki p³atków owsianych, ³y¿ka otrêbów, ³y¿ka siemienia lnianego, ³y¿ka sezamu) na mleku, ³y¿ka miodu, 5 ¶liwek suszonych, ok.8 sztuk orzechów nerkowca
III - tortilla pe³noziarnista z kurczakiem grillowanym, pomidorem, papryk±, cebul± i sosem zio³owym na bazie jogurtu naturalnego

60minut æwiczeñ (30minut cardio, 30 minut si³owych)

IV - 2 tosty pe³noziarniste z mas³em orzechowym i bananem
V - serek wiejski pomieszany z pokrojonymi pomidorem, ogórkiem, cebulk± i papryk±

oceni kto¶, bardzo proszê
fajny, smaczny i urozmaicony jad³ospis Mi siê podoba.

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2014-01-03 o 09:57
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-03, 11:35   #2876
fusiacola
Wtajemniczenie
 
Avatar fusiacola
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 2 499
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja mimo wszystko doda³abym do Twojego jad³ospisu ¶wie¿e warzywa - lub po prostu wiêcej warzyw, nawet tych mro¿onych W pierwszej po³owie dnia pozwalaj sobie te¿ na wiêcej ¶wie¿ych owoców. Brakuje mi te¿ wêglowodanów z³o¿onych - bardzo, bardzo mocno je uciê³a¶, a chyba niepotrzebnie. Do ¶niadañ i obiadu spokojnie dodaj kaszê, ciemny ry¿ lub pe³noziarnisty makaron. Chlebek Waza zamieñ na warto¶ciowe, nieprzetworzone ¼ród³a wêglowodanów. Zaznaczy³am niektóre b³êdy - czê¶æ z Twoich posi³ków wygl±da nieco ja³owo. Redukcji na pewno nie s³u¿y te¿ po³±czenie t³ustych serów ple¶niowych i owoców na noc. Mo¿esz jeszcze sporo poprawiæ - chodzi tu oczywi¶cie o jako¶æ posi³ków, a nie ilo¶æ, bo jesz niewiele (ale to s± drobne b³êdy: margaryna, majonez, sporo cukru na noc itd. )
dziêkujê

to nie jest tak, ¿e odjê³am wêglowodanów, ja nigdy nie jad³am makaronu, ry¿u, chleba, bu³ek - nie lubie tych produktów zanim siê odchudza³am jad³am np babkê piaskow± zamiast chleba, placki, mama specjalnie piek³a mi biszkopta, którego jad³am np z d¿emem lub nutell± tym bardziej zaskoczona jestem, ¿e mimo radykalnej zmiany wagowo zmienia siê niewiele teraz na redukcji do³o¿y³am specjalnie chleb, wasê (ale nie bêdê ju¿ kupowaæ) i ten ry¿ zwyk³y. Spróbujê z ciemnym ry¿em i kasz± choæ przyznam szczerze, ¿e nie pamiêtam w ogóle jej smaku

a gdybym jad³a camemberta (ma du¿o bia³ka) z ¿urawin± na drugie ¶niadanie to wtedy by³oby ok? czy to chodzi ogólnie o po³±czenia go z cukrem? czy majonez te¿ na drugie ¶niadanie jest ok? te¿ za nim nie przepadam, ale wyczyta³am gdzie¶, ¿e ma dobre tluszcze ro¶linne i warto raz na jaki¶ czas mimo, ¿e kaloryczny. 5g to wychodzi p³aska ³y¿eczka od herbaty. Nie wiem, mo¿e go wywaliæ ca³kiem z diety? raczej nie bêdê mieæ z tym problemu

jeszcze mam w±tpliwo¶ci czy æwiczyæ przed pierwszym posi³kiem czy po nim? wstajê ok 7:30..... ¶niadanie o 9:00..... drugie ¶niadanie o 12:00. Chcê na æwiczenia po¶wiêciæ godzinê. Dzi¶ æwiczy³am od 10:00 do 11:00, ale wczoraj 7:45 - 8:45. Po po³udniu nie mam ju¿ na nie czasu. Ewentualnie czy to zmienia co¶ w posi³kach, co kiedy powinnam je¶æ?
__________________

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-03, 15:22   #2877
pozytywna-wariatka
Zadomowienie
 
Avatar pozytywna-wariatka
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomo¶ci: 1 024
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Famijana Poka¿ wiadomo¶æ
U/P do oceny

I Jaglanka na mleku 2% (4 ³y¿ki) z bananem, ³y¿k± nasion granatu, ³y¿k± orzechow nerkowych, cynamonem i imbirem jaka ³y¿ka, na p daj gar¶æ!
II Kanapka (szkolna): 2 kromki razowca z mas³em, dwoma plastrami szynki wieprzowej i sa³at± + marchewka
III Sa³atka z kurczakiem (1 ca³a pier¶ grillowana), pomidorami, salat± lodow±, papryk±,kukurydz± w sosie (jogurt naturalny,ly¿eczka oliwy z oliwek,³y¿ka soku z cytryny, czosnek i przyprawy) 50 g ry¿u tutaj trochê ma³o jak na p, jaki¶ deser?
IV Dwie mandarynki bez ¿artów...
V Dwa jajka sadzone na ma¶le klarowanym, kromka razowego chleba, pomidor nudno!
Na U ca³kiem fajnie chocia¿ nudno, P to to nie jest na pewno ; )


R! pomyli³am siê ostatnio, u mnie raz R, raz U, jak wychodzi. ; )

I. omlet z dwóch jajek, sa³atka z rukoli, pomidorów, nasion s³onecznika, oliwy z oliwek i octu balsamicznego, bu³ka posmarowana mas³em ro¶linnym, pó³ rogala z makiem ; p
II. Gar¶æ migda³ów
III. Filet z ³ososia pieczony w folii z koperkiem, fasolka szparagowa, szpinak duszony, ziemniaki pieczone z oliw± i rozmarynem
IV. Kubek mleka sojowego z ³y¿k± siemienia lnianego

Edytowane przez pozytywna-wariatka
Czas edycji: 2014-01-03 o 15:26
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-03, 17:51   #2878
wikaa24
Rozeznanie
 
Avatar wikaa24
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomo¶ci: 645
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

sub
wikaa24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-03, 18:38   #2879
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez wikaa24 Poka¿ wiadomo¶æ
sub


Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-03, 18:51   #2880
l0st
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomo¶ci: 25
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Hej dziewczyny, jestem tutaj nowa
Zacznê od tego, ¿e mam problem z ed.. nie bêdê siê tutaj na ten temat rozpisywaæ. Chcia³abym pokazaæ Wam mój dzisiejszy jad³ospis i poprosiæ o rady co zmieniæ bo na pewno du¿o jest do poprawki. Moja obecna waga to 44,5/171cm. Chcê przytyæ, ale wiadomo, nie jest mi ³atwo. Dodam jeszcze, ¿e od pó³ roku ponad nie mam okresu.

¦niadanie: owsianka z 5 ³y¿ek mieszanki p³atków, szklanki mleka 1,5% (takie by³o w lodówce), du¿e wiejskie jajko, 2x suszone: morele,¶liwki,figi. £y¿ka orzechów nerkowca, ³y¿eczka mas³a orzechowego z orzechów w³oskich, gar¶æ "poduszek owsianych", pó³ sporego kaki.

II¦niadanie: 150g serka wiejskiego 3%, gar¶æ orzechów ziemnych, ³y¿ka wiórek kokosowych, 3 daktyle, du¿a ¶liwka, kilka chipsów bananowych

pomiêdzy: jab³ko, kawa z mlekiem

Obiad: dwie kostki mintaja, szklanka suchego makaronu pe³noziarnistego ¶widerki, dwie gar¶ci fasolki szparagowej, spora marchewka, dwie duu¿e ³y¿ki ketchupu.

pomiêdzy: kilka rodzynek... mo¿e ³y¿eczka...

Podwieczorek: 3/4 szklanki jogurtu(tyle mi zosta³o;p) du¿a gar¶æ granoli domowej roboty z rodzynkami i orzechami

Kolacja: 150g serka wiejskiego 3%, dwa ogórki gruntowe, trochê cebuli, ³y¿eczka szczypiorku, kromka chleba ¿ytniego z ziarnami s³onecznika(kromka ma 50g)i ³y¿eczk± serka kanapkowego o smaku paprykowym. £y¿ka orzeszków ziemnych

Oto i mój jad³ospis. Jak my¶licie o której mogê je¶æ kolacje najpó¼niej? Spaæ chodzê ok. 22.

Edytowane przez l0st
Czas edycji: 2014-01-03 o 19:03
l0st jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.