Scent Bar LI - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-03, 18:30   #2311
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Dot.: Scent Bar LI

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość

Ja mówiąc o swoich potrzebach skóry, takie włąśnie mam podejście, podejście osoby z chorą od 20 lat skórą, która była w dramatycznym stanie, bolesnym na dodatek. Ktoś, a zwłąszcza kobieta, po takich przejściach cieszy się jak dziecko już jak ma najgorsze za sobą, nie marzy nawet o takich bajerach jak idealna cera. Nawet jeśli obiektywnie nie wyglądam dalej dobrze, w porównaniu do innych kobiet w moim wieku, to i tak jestem przeszczęśliwa, i mówię że jest ok, podczas gdy inni widzą, że wcale nie jest, ale ja już mam swoje pory głęboko gdzieś, to jest pikuś, już nawet o nich nie myślę. Olewam. A przebarwienia - to u mnie blizny potrądowe wielkości całych policzków, także akurat ja, drobiazgów nie zauważam, walczę tylko z tym co jest po prostu zbyt duże. Naczynkowa cera mi w tym nie pomaga. Walczę, bo od jakiegoś roku, dwóch, mam serdecznie dość podkładów. . Chciałam wreszcie móc chodzić do ludzi bez tapety, i chodzę. Udało się. Czuję się lepiej, mimo iż wyglądam gorzej niż te osoby które, mimo idealnej, zdrowej, bezproblemowej cery bez tapety nie wyjdą. Mnie jest szkoda mojej kasy i cery na zbędne paćkanie się. Only minerały na gorsze dni, bo jednak rumień nie zniknie nigdy

Przeglądam dużo blogów kosmetycznych, kanałów YT, i widzę że większosć kobiet "po" zrobieniu makijażu wyglądają gorzej, starzej. Ale rozumiem, że dla wielu z nich to tzw element "dress code" w pracy. Rozumiem je, że są sytuacje w których naturalny wygląd saute, tzw "raw beaty" wręcz nie przystoi.
1.

Mam dokładnie to samo. Wszystkie moje koleżanki maja normalne, spójne cery, a ja mam taką popierdzieloną,że z daleka widać te porowe kratery. Nie mówię juz o bliznach potrądowych, na prawym poliku mam obłędne 4 doły ułozone na ksztalt trapezu, tylko to nawet nie sa przebarwieni tylko takie dziury jak blizny po ospie. Kiedyś nawet mi to przeszkadzało, teraz...no olewam, nie widze i tyle. No a jak komuś to przeszkadza...no sory, nie musi ze mną gadać, są większe problemy niz dziura w pysku , albo kilka
Do roboty chodze kompletnie bez jakiegokolwiek makijażu bo mi sie nie chce rano tapetować, a jak wrócę do domu to tez mi się nie chce , jak wychodze popracowo do ludzi to wtedy jedynie...nawet na zakupy nie raczę , bo i po co w sumie

2. No..ale niektóre wyglądają po makijażu naprawdę świetnie....

Mnie najbardziej wkurza? nie wiem szokuje? jak nasto/20 latka która znam i widze bez tapety i jest normalnie śliczna , ma świetną cerę i wogle wygląda bardzo dobrze, a nawali sobie czasem tego wszytskiego tyle,że szpachlą trudno by było zebrać....
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 19:04   #2312
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
a co to?
http://worldoftanks.com/

Cytat:
Napisane przez Murszafka Pokaż wiadomość

Reforma szkolnictwa w Polsce
Zadanie z matematyki: Rok 1950 Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno, kosztowało go 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?
Rok 1980 Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno, kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Ile zarobił drwal?
Rok 2000 Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno, kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl liczbę 20.
Rok 2013 Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Pokoloruj drwala.
Znam

Co do odchudzania - my dziś katujemy przed tv m.in Kinect Adventures można się zmęczyć - ćwiczenia z zabawą
teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Spoora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 20:03   #2313
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość
ale to jest online?
nie kcem online, już rok temu grałam w kilka
Stary 2014-01-03, 20:14   #2314
Parabelka
Panaroja

Snad cherbaty
Cytat:
są wyjątki, mój nietopsz może go pić jak wodę i nic tzn co najwyżej jest w szampańskim nastoju

prawdziwy piłam i był bosssko wytrawny, niemniej zupełnie nie wart ceny - na szczęście byłam częstowana
o , prawdziwego bymsię napiła , ale nie znam popijających takowy ,, wienc nikt mnie nie poczenstuje

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość

ja też coś w tym stylu postanawiam
hmmmm , właśnie doszłam do wniosku , że a po cholerę się będe menczyć bo skoro i tak nic z tego nie wyszło przez tyle lat , to nie ma szansy żeby wyszło teras
Cytat:
Siasto na kaca

Składniki:

1 kostka masła,
2 szklanka cukru,
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka suszonych owoców,
1 szklanka orzechów
sok cytrynowy
proszek do pieczenia
3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra… prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba, by być tego pewnym, nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Operację powtórz. Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy łiski jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź łiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trójonca.
Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta.
I iś spaś.

Cytat:

a kaca prawie nie mam, dziwne, może to ta czysta de luxe tak dobrze się rozkłada, a może dlatego, że spałam do 13
pewnie jest rzeczywiście czysta , a oprócze tego jak się pije przy dużym dostępie czystego powietrza , utlenianie alko jest jakieś skuteczniejsze i nie powstaje tyle aldehydu octowego odpowiedzialnego za kaca . Wielokrotnie zaobserwowane na prawdziwych przykładach (ale nie na sobie )
Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Robię pokapoka tylko nie mogę poodkręcać tych zdjęć

Lśniąca czerń, kilkanaście białych włosków rozrzuconych pojedynczo oraz jeden biały wąs z lewej strony

Fogle z kothem było tak, że wracaliśmy z H. z imprezy u kolegi (w Lublinie to było, przed świętami), a tu podchodzi koth i się ociera o nogi. No to pogłaskaliśmy i poszliśmy dalej. No i za jakieś 100 metrów się zorientowaliśmy, że koth za nami biegnie. I tak biegł ze dwa kilometry aż do mnie pod blok. Zadzwoniłam do siostry, że chyba mamy drugiego kota (bo u rodziców już jeden jest) na co młoda kazała mi się puknąć w głowę, bo to pewnie czyjś wychodzący, to sobie wróci do siebie, poza tym nie wiadomo jak zareagują na siebie z kotem obecnie rezydującym, czy go niczym nie zarazi itd. A że byłam po imprezie to uznałam, że przez młodą pewnie przemawia rozsądek. Kot został pod blokiem, za H. nie wrócił tylko gdzieś poleciał w osiedle. A następnego dnia po południu wracałyśmy z siostrą z zakupów i z parkingu pod blokiem słyszę żałosne "miauuu", patrzę, a to on... No to już nie było innej opcji, wzięłam Rodzicielka H. zarobiła ogromnego plusa, bo zgodziła się go przechować przez święta, a później pojechał z nami do Krakowa. Nazywa się Burek, bo tak grzecznie chodzi przy nodze
ojeeeeeeju na oko rodzony brat mojego kotha

Cytat:
Skubane, one wiedzą, do kogo miau powiedzieć!! Fajny sierściuch

A ja już się otrząsam po smutnych wiadomościach... Umarł ojciec Bratowej 2 godziny temu, najpierw to był straszny, szok, pisałam w Tro... Ale on podobno był przygotowany na wszystko, już 2 lata temu mu dali kilka tygodni życia, żył na kredyt... Pożegnał się z rodziną w święta, choć dopiero teraz do nich to dotarło, dlaczego zachowywał się tak, a nie inaczej. Był spokojny, odszedł, już nie cierpi i wszystko przed śmiercią pozamykał, poukładał, dokończył. Bratowa jest spokojna, bo też o wszystkim wiedziała. Jej właśnie mi było najbardziej żal... Oczywiście, nie znaczy to, że jej lekko, ale jest dzielna.
A to bardzo dobra Bratowa, najlepsza, jaką sobie można wyobrazić.

Oby ten pierwszy dzień roku był jego najgorszym i teraz z każdym było już tylko lepiej...

Cytat:
5 kg żywej wagi, niestety. Wygląda jak kotka w ciąży, a to młody kociak, poniżej roku, i jeszcze niewykastrowany, a już taki tłuścioch Sępienie ma opanowane w stopniu profesjonalnym, ale oduczam, już można przy nim jeść a on siedzi obok i się nie upomina, za to nadal leci za nami jak idziemy do kuchni, no i szykowanie jedzenia z nim to masakra, nie sposób odgonić, odwracam uwagę saszetką
mój waży 8 z hakiem i niestety jeżeli idzie o sępienie to zdecydowanie nieznany brat-bliźniak Twojego jak biega , majta mu się dobrobyt na boki koło tylnych łap i przekomicznie to wygląda a jak wskakuje na stół , rozlega się potworny łomot , jakby się chałupa waliła
Cytat:
Siła rozpędu poleciałam do NFZtu -muszę przepisać skierowanie do porani genetycznej.Na episkopat, ile się nasłuchałam o Tusku w kolejce... Kaczyński by w życiu nie dopuścił do powstania takiej kolejko podobno. Też tak myślę, pewnie by przyjechał, usiadł w okienku i rejestrował, nie??
Godzinę stania w kolejce i mam umówioną wizytę na przyszły tydzień...
noo , i jeszcze sam by przyjął wszystkich
Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
Witam Bar w Nowym Roku
Zaczął się nieźle bo dostałam z mojej sprawy klauzule prawomocności i wykonalności co mi z tego jak pewnie do komornika uderzę

Nie othódzaj się ja się othódziłam i wszyscy mnie pytają czy coś mi dolega
Ale talię mam
1.
2.muszeu a talii i tak nie miałam i nie mam i mieć nie będę , poniewasz gdysz mam urodę kolumny

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 20:34   #2315
Parabelka
Panaroja

Cytat:
Bo jesteś młoda i piękna z natury, na takie sztuki argan i hialuron nie działają
otusz to

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
a tego nie rozumiem, jak to płuczą w związku z bioparoxem? bioparox z tego co pamiętam nie był mokry, właśnie dlatego dałam radę go używać, nie trawię wody w nosie.
o proszę , a wszystkie znane mi osoby i ja , które stosowały bioparox , miały potem lecenie wody z nosa aż miło .Zresztą musi coś być z nim nie tak , bo najwyraźniej działa wyłącznie u dorosłych przekonanych o jego skuteczności - nie spotkałam sie z jakimkolwiek wyraźnym skutkiem leczniczym u chociażby jednego dida
Cytat:
Niestety, nie mięśniak a tłusta kuleczka. Ale pracujemy nad tym, uczyłam go dziś aportować

E, zaraz śliczny, śliczny to jest Miętus moich rodziców, ten jest raczej pocieszny
1.etam , jaka kuleczka , moj to jest kuleczka a raczej kula armatnia i jak nauka ?
2.pewnie że śliczny , nie ma nieślicznych kothuf
Cytat:
On na 100% jest udomowiony, żaden bezdomniak by tak intensywnie nie polował na właściciela. Ogłosiliśmy, i szukaliśmy, czy ktoś nie szuka, no i nic
Poza tym podejrzewam, że ktoś sobie wyjeżdżał na święta i wystawił kota za drzwi
W tym miejscu, w którym go znaleźliśmy go wypuściłam następnego dnia, ale nic z tego, nadal leciał za mną
mądry koth

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Ho ho, mnie natomiast przeraża, że mogłabym przestać być pesymistką itp., że stałabym się żałosnym, głupkowato uśmiechniętym stworzeniem przekonanym, że nikt się z niego nie nabija i wszyscy go lubią

Cytat:

wyznaję zasadę - jak jest fajnie - to morda się sama śmieje i widać i słychać i czuć że jest nam dobrze

a jak jest szitowato - nie znoszę wręcz wciskania kitu że "będzie dobrze" don't worry be happi etc etc, z niefajnością trzeba sobie umieć radzić, a nie zamydlać oczy sloganami

Cytat:

Reforma szkolnictwa w Polsce
Zadanie z matematyki: Rok 1950 Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno, kosztowało go 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?
Rok 1980 Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno, kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Ile zarobił drwal?
Rok 2000 Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno, kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl liczbę 20.
Rok 2013 Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Pokoloruj drwala.
niestety tylko że nie 1980 , a 1995 w 80 były jeszcze jak w 50

Cytat:
Wydaje mi się, podkreślam, only mi się wydaje, bo się nie znam na psychologii, że emocje są podświadome, i takie pierwotne, i one, niezależnie od późniejszego nastawienia i tak początkowo powodują to pierwsze nastawienie, pierwszą reakcję, wywołując smutek, ból, radość. Tak z automatu, instynktownie. Ale chyba jednak bredzę
nie bredzisz - emocje typu reakcja żałoby czyli ból , smutek , poczucie straty , pretensja do losu - są naturalne i konieczne , i żeby móc stratę zaakceptować i móc normalnie żyć , trzeba je przeżyć w takim tempie , w jakim się pojawiają , inaczej się nigdy ze stratą człowiek nie upora do końca . Negatywne emocje typu smutek , żal , uraza , powracanie bolesnych myśli zostały w obecnej zamerykanizowanej kulturze wyparte jako nie licujące z postawą "wszystko ok i cudownie , śmiejmy się nawet jak nam nieśmiesznie" , tylko że ich wyparcie powoduje potem sporo kłopotów emocjonalnych .

macham znad trzeciego kawałka piernika
byłam ze Śnieżką na wspaniałej wyprzedaży w centrumie chandlowym - wspaniała wyprzedasz , nie wydaje się ani grosza wszystko bogato ozdobione cekinami , nitami i ćwiekami w najmniej oczekiwanych miejscach i absolutnie ani jednej rzeczy nadającej się do noszenia

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
Terry P.
Stary 2014-01-03, 20:54   #2316
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość
a kysz
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 21:41   #2317
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość

hmmmm , właśnie doszłam do wniosku , że a po cholerę się będe menczyć bo skoro i tak nic z tego nie wyszło przez tyle lat , to nie ma szansy żeby wyszło teras
pewnie też na to wpadnę niedługo

Cytat:

byłam ze Śnieżką na wspaniałej wyprzedaży w centrumie chandlowym - wspaniała wyprzedasz , nie wydaje się ani grosza wszystko bogato ozdobione cekinami , nitami i ćwiekami w najmniej oczekiwanych miejscach i absolutnie ani jednej rzeczy nadającej się do noszenia

przynajmniej kasa w portfelu, można wydać na jakieś bardzo przydatne kosmetyki
Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
a kysz

czyżby sławne czołgi?

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 21:58   #2318
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez anastazjaaa2 Pokaż wiadomość
Mnie najbardziej wkurza? nie wiem szokuje? jak nasto/20 latka która znam i widze bez tapety i jest normalnie śliczna , ma świetną cerę i wogle wygląda bardzo dobrze, a nawali sobie czasem tego wszytskiego tyle,że szpachlą trudno by było zebrać....
O, miałam taką kuleżankę. Cera biała, gładka, bez syfów ino z piegami (co ja bym za taką dała!) to szpachlowała się na pomarańczowo aż jej to wszystko tężało i spływało z twarzy. Koszmar.

Cytat:
to o czym piszesz mam wobec Was tu obecnych, a najbardziej wzdycham z zazdrością do stylu wypowiedzi, formy, szyku, doboru słów, słowem całego stylu właśnie, Twojego i Red. Red powinna pisać zawodowo - dla mnie to czysta przyjemność czytać taką formę, zwłaszcza ujęcie ironi, sarkazmu, etc etc - bueno

Przeglądam dużo blogów kosmetycznych, kanałów YT, i widzę że większosć kobiet "po" zrobieniu makijażu wyglądają gorzej, starzej.

też to mam zaczęłam delikatnie, potrawka kokosowa z rybą/korwetkami i ryżem
1. że jaaa?
2. mnie zrobione brwi postarzają (wyglądam trochę jak transwestyta) a z drugiej strony jeśli ich nie zrobię ludzie kwękają "bożeee, miałaś pożar w kuchni?" Natomiast bez zrobionych oczu i cieni pod oczami wyglądam staro i smutno.
3. szczegóły! Mam właśnie fazę na jakieś morskie żyjątka w kokosie.

Cytat:
Red, jak tam waga ?
Co spadnie o kilka gram to TŻ znosi do domu jakieś kuszące żarcie więc cały czas 53.
A Tobie gratuluję!

Cytat:
to źle?
Drooogo. A za tydzień znowu wrócę do chleba z serem i wydatek pójdzie na marne.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 23:46   #2319
Maja102
Zakorzenienie

przeszłam Heroes 1

na poziomie mega easy

branoc
Stary 2014-01-04, 00:21   #2320
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
1. że jaaa?
2. mnie zrobione brwi postarzają (wyglądam trochę jak transwestyta) a z drugiej strony jeśli ich nie zrobię ludzie kwękają "bożeee, miałaś pożar w kuchni?" Natomiast bez zrobionych oczu i cieni pod oczami wyglądam staro i smutno.
3. szczegóły! Mam właśnie fazę na jakieś morskie żyjątka w kokosie.
1. baaardzo i nie jestem odosobniona w tym przekonaniu

2. wiem o czym mówisz, a gdybyś spróbowała lekko cieniem (miękkie linie, inglot ma fajny ciepły, bo Ty winnaś ciepłe tony) lub only henną
Tak wiem, pewnie próbowałaś już wszystko.
wiem co mówię, całe życie brwi białe, i henna daje mi efekt naturalny, cień -podrasowany naturalny, kredki i złe cienie i inne specyfiki - przerys postarzający, czasem wręcz tandetny. Piszę czasem, bo tak jest obecnie, ale patrząc na zdjęcia, to przez lata był non stop tandetny. Hennowałaś? Jeśli tak to czym? bo ja zachwycona dopiero jestem z henny krakowskiej za 2 zeta. Refectocil był big no-no

Rozumiem też ból posiadania cieni pod oczami - na prawdę robią chorość i smutność, i wówczas tuszowanie pomaga. Robi niesamowitą różnicę, z topielca w TopModel.

3. ojejciuś to muszę wkleić tutaj? bo długi to przepis jest i nieprofesjonalny. Nie mam pomysłu na załącznik ani nic. To taki przepis nie-przepis, spontan. Typowo moja modyfikacja - rób co uważasz, rób jak Ci smakuje najbardziej, eksperymentuj. U mnie nie ma jednostek miary, wagi Ostrzegam. Żyjątka mam w planie wdrożyć dopiero. I uprzedzam, jest mało egzotyczny, wręcz banalny i to jest taki wstęp zaledwie do tematu.

Dobra najwyżej wytnę w razie co . Here it coooomes.

Kokosowa potrawka z rybą / krewetkami i ryżem.
Jest to modyfikacja przepisu Pascala:
Ryba z curry
Ilość porcji: dla 4 osób
Przygotowanie 15 minut
Całkowity czas 15 minut
Składniki:
800 g dorsza – pokrojonego w kostkę ok. 5cm x 2cm
1 mała żółta papryka – pokrojona w drobną kostkę
1 mała zielona papryka – pokrojona w drobną kostkę
1 mała czerwona papryka – pokrojona w drobną kostkę
1 cebula – drobno posiekana
250 ml mleka kokosowego
1 mały pęczek kolendry
1 łyżka curry
2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Wymieszaj paprykę z cebulą i podsmaż na mocnym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mleko kokosowe i dorsza pokrojonego na kawałki, a całość posyp curry.Następnie delikatnie odwróć rybę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj kolendrę, sól i pieprz do smaku, a potem dokładniej wymieszaj. Podawaj z ryżem lub chlebem.

Poniżej moja improwizacja, zatem proporcje składników wedle uznania, smaku.
Składniki:
1. Ryba morska, wypróbowane na: morszczuk, dorsz, dorsz czarniak oraz krewetki (najlepsze )
2. Ryż biały obojętnie jaki
3. Marchewka
4. Ajvar z Lidla albo papryka
5. Olej z pestek winogron albo olej kokosowy, lub inny preferowany olej do smażenia
6. Cebula – czerwona i/lub biała, dowolność
7. Cebulka zielona !!!
8. Pietruszka natka
9. Mleczko kokosowe
10. Przyprawa Chang Mai Curry z Kotanyi (z pietruszką, kolendrą i imbirem) ale każda inna egzotyczna da radę
11. Sok z cytryny dla zrównoważenia smaku
12. sól i pieprz dla tegoż samego celu
Jeśli ktoś nie stosuje przyprawy z imbirem, można dodać świeży tarty acz bez szaleństw, bo wiadomo co imbir robi z potrawami.
Proporcje dowolne, absolutnie na oko, ja mam sporo marchewki (np. jedna gruba długa ) , mało ajvaru, żeby nie zdominował smaku potrawy(łycha) , mleczka też ok. 2 czubate łyżki, nigdy całą puszkę, no chyba że ktoś lubi, lub robi wielką rodzinną porcję. Ryby wkładam tyle ile mam, ile mi się chce, podoba etc etc. Manewruję sobie tymi proporcjami i takoż polecam czynić.
Cebulę i marchewkę siekam na średnią a’la kostkę i wrzucam na rozgrzany olej (u mnie kokosowy lub z pestek winogron). Czekam aż cebulka się zeszkli, bo marchewka się nie szkli , po czym zalewam wodą i duszę kilka minut. Następnie dolewam wody i wsypuję kilka garści ryżu i tak razem się dusi, aż do miękkości marchewki, ryż pije wodę, a ja ją uzupełniam. Pewnie można by dodać bulion warzywny, nie próbowałam jeszcze. Pod koniec duszenia wrzucam posiekaną zieloną cebulkę, przyprawę i duszę jeszcze przez kilka chwil, ponownie na oko. Następnie dodaję rybę w kawałkach ok. 4x3 cm, ważne by nie w za małych, lub krewetki. Duszę dalej pod przykryciem ok. 3 minuty powiedzmy. Na sam koniec doprawiam solą, czarnym mielonym pieprzem i sokiem z cytryny by zrównoważyć smaki oraz wsypuję posiekaną zieloną pietruszkę. Kolejną minutę pozwalam potrawie przejść smakami dusząc, po czym zdejmuję przykrywkę i próbuję. To jest moment żeby zdecydować, w którą stronę smakową mamy ochotę pójść – słodszą ( szczerze wątpię), ostrzejszą, kwaśniejszą, bardziej słoną.

Całość ma koegzystencję risotta, ciapragi, czyli nie każdemu pasuje - ja uwielbiam jednogarnkowe mieszanki. Myślę że marchewka w słupki i większe kawały ryby trochę zmniejszą risottowatość.
Acz nie ukrywam, że szukam teraz czegoś "crispy", takiego chrupkiego i soczystego, czyli bez duszenia.

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2014-01-04 o 00:42
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 00:31   #2321
Murszafka
To ja :)

Powróciłam od kolegi z poprzedniej korpo, na episkopat, jaki był pyszny osoś! Muszę zdobyć przepis, mistrzostwo świata po prostu... Do tego jakieś dobre hiszpańskie winko. Na dodatek mają je naprzeciwko sklepu węgierskiego, a tuż obok Yankee Candle...
Jutro tam chyba będziemy...

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 01:20   #2322
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Tak wiem, pewnie próbowałaś już wszystko.

ojejciuś to muszę wkleić tutaj?
1. ha, o dziwo nie. Przez większość czasu depilowałam je na chama bo mam dziwny kształt - 3/4 od końca cieniutkie a początek bardzo szeroki, taki kształt przecinka, z którego robiłam depilowaniem idiotyczny cienki paseczek. Teraz próbuję jakoś je po całości poszerzyć ale henna nic nie da bo nadal będą cienkie a jedynie ciemniejsze. Próbowałam jakimś cieniem ale szybko schodził i kolor był sztuczny, dorwałam więc kredkę i coś nią działam, jest lepiej chociaż umalowana czuję się trochę jak chłop. Z drugiej strony patrząc na te wszystkie umalowane laski też stwierdzam, że część przegina jeśli chodzi o brwi więc najwyraźniej "tak to już musi być".
2. dzięki, brzmi pysznie

Stary 2014-01-04, 01:36   #2323
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
1. ha, o dziwo nie. Przez większość czasu depilowałam je na chama bo mam dziwny kształt - 3/4 od końca cieniutkie a początek bardzo szeroki, taki kształt przecinka, z którego robiłam depilowaniem idiotyczny cienki paseczek. Teraz próbuję jakoś je po całości poszerzyć ale henna nic nie da bo nadal będą cienkie a jedynie ciemniejsze. Próbowałam jakimś cieniem ale szybko schodził i kolor był sztuczny, dorwałam więc kredkę i coś nią działam, jest lepiej chociaż umalowana czuję się trochę jak chłop. Z drugiej strony patrząc na te wszystkie umalowane laski też stwierdzam, że część przegina jeśli chodzi o brwi więc najwyraźniej "tak to już musi być".
2. dzięki, brzmi pysznie
powiem Ci szczerze, od serca

znam Twój kształt brwi z fot różnych wszelakich - no jest niełatwy, ale sama mam pod górkę więc nie oceniam nikogo "z góry"

wnioski:
1. najlepiej wyglądałaś z brwiami z czasów spacerów z małą Didką, chyba jesień, oraz wiosna, czyli zapewne sprzed czasów kredki Rimmel Hazel- tak, znam ją aż za dobrze, zużyłam kilka, odcień ciepły, dla Cię idealny, ale o przerys nie trudno bywa kłopotliwa

2. henna nie tylko przyciemnia ale optycznie jednak zagęszcza, ja mam łyse przestrzenie na końcówkach brwi, absolutnie niezarośnięte, takie szpary, i ofszę cieniuję, zamalowywuję, ale, po wieeeeelu próbach, najnaturalniej wyglądam z henną która przeż ich nie niweluje, a jednak zagęszcza ogólny obraz.

3. może być też kwestią doboru cienia - zarówno jakości jak i koloru, bo pomimo tego iż metodę stosuję latami, dopiero teraz doszłam do satysfakcjonującyh efektów. Dla mnie Inglot. I Revlon, ale ten drugi, tylko dlatego, że mam od 6 lat paletkę, i stwierdziłąm, że szkoda nie zużyć każdego cienia.

4. jak piszesz, kształt, za cienkie ZAWSZE postarzają, robią efekt lalki Chyba, że ktoś tak chce i lubi, robi to świadomie to włala! Ale im szersze tym naturalniejsze i młodsze w odbiorze. Przecinki mogą straszyć. Nie skub. Daj im odrosnąć i nadaj nowy kształt. Im mniejszy łuk tym młodziej. Pamiętam, że kiedyś robiłaś sowie, to chyba był błąd, gdyż na zdjęciach "sprzed" brwiowych eksperymentów, nie było sowich brwi. mma na myśli, sprawić aby końce nie ciągnęły w dół, tylko je skrócić, by raczej szły ku skroniom, żadnych opadających lini. Mam opadającą powiekę więc wiem jaki to robi lifting.

Overallowy wniosek: mam wrażenie, że kłopty zaczęły się jak zaczęłaś przy nich gmerać. Zanim była akcja "robimy brwi" były absolutnie fine, nie rzucały się w oczy. Zasada jest taka - im wyraźniejsze oko, tym mniej wyraźne brwi - zasada ta służy uniknięciu przerysowanego efektu. Bo Ci co takowy zamierzają, to ponownie włala!

Czas edycji: 2014-01-04 o 01:54
Stary 2014-01-04, 12:42   #2324
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:

Drooogo. A za tydzień znowu wrócę do chleba z serem i wydatek pójdzie na marne.
aha
Cytat:
przeszłam Heroes 1

czyli nie jest z Tobą tak źle
Cytat:

Here it coooomes.
brzmią pysznie

Ja tak w przelocie bo zbieram sie na siłkę

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 13:35   #2325
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
macham znad trzeciego kawałka piernika
Miałaś się othódzać
A żebyś wiedziała , kciałam bluzkę do pracuni, prostą z kołnierzykiem i ni hu hu ni ma, wszystko z cekinami, dżetami i tymi podobnymi albo gołe plecy
Cytat:
przynajmniej kasa w portfelu, można wydać na jakieś bardzo przydatne kosmetyki
e tam, flaszki

Cytat:
przeszłam Heroes 1

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 14:06   #2326
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
wnioski:
najlepiej wyglądałaś z brwiami z czasów spacerów z małą Didką, chyba jesień, oraz wiosna, czyli zapewne sprzed czasów kredki Rimmel Hazel (...)

Nie skub. Daj im odrosnąć i nadaj nowy kształt. Im mniejszy łuk tym młodziej. Pamiętam, że kiedyś robiłaś sowie (...)

Zasada jest taka - im wyraźniejsze oko, tym mniej wyraźne brwi - zasada ta służy uniknięciu przerysowanego efektu.
1. poważnie? Ja pamiętam, że zawsze miałam taką samą cienką kreskę od pierdyliona lat a dopiero niedawno nieco je poszerzyłam i maluję. Więc pewnie to kwestia ujęcia.
2. jakie to sowie? Znowu podejrzewam ujęcie bo nie gmerałam aż tak.
A zresztą dam dwie fotki: odwieczne kreseczki i najnowszy transwestyta. Porady mile widziane Teraz już nie pacam tyle czarnego na powiekę co kiedyś.
3. a o tym nie wiedziałam. Czyli skoro maluję oczy dość mocno na ciemne kolory to powinnam trochę rozjaśnić brwi? Zresztą obczaj fotki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mkf 1 (7).jpg (12,7 KB, 56 załadowań)

Edytowane przez Redhaired Witch
Czas edycji: 2014-01-04 o 14:08
Stary 2014-01-04, 14:30   #2327
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
1. poważnie? Ja pamiętam, że zawsze miałam taką samą cienką kreskę od pierdyliona lat a dopiero niedawno nieco je poszerzyłam i maluję. Więc pewnie to kwestia ujęcia.
A zresztą dam dwie fotki: odwieczne kreseczki i najnowszy transwestyta. Porady mile widziane Teraz już nie pacam tyle czarnego na powiekę co kiedyś.
3. a o tym nie wiedziałam. Czyli skoro maluję oczy dość mocno na ciemne kolory to powinnam trochę rozjaśnić brwi? Zresztą obczaj fotki.
no jednak kwestia ujęcia, bo z takiego hmmm półprofilu? ze skosa? nr 2 wyglądają tak, że nic im nie trzeba, żaden trans, zatem nasuwa się pytanie o co Ci chodzi? Są świetne, no chba że en face wyglądają inaczej

pierwsze chyba jeszcze sprzed czasów spacerów z Didką? albo faktycznie z daleka nie rzucały się w oczy.

2. sowie to takie robiące efekt sowich okolic oczu, smutne łuki w dół, załącznik

3. nie trzeba rozjaśniać brwi, wystarczy potraktować je nie równie ostro co makijaż oczu, zostawić w spokoju by były neutralne, lekko podkreślić, to co masz na fotce 2 jest idealne, szkoda tylko że nie widać en face - imo nie masz przerysu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sowa-oczy-5.jpg (109,8 KB, 9 załadowań)
Stary 2014-01-04, 14:39   #2328
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Dobry

Red na drugiej fotce i brwi i oko wyglądają świetnie
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 14:44   #2329
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
nr 2 wyglądają tak, że nic im nie trzeba, żaden trans, zatem nasuwa się pytanie o co Ci chodzi? Są świetne, no chba że en face wyglądają inaczej
Z tymi sowimi to mogło być ujęcie, patrz zał. Akurat takie "groźne" mogłabym mieć.
Fotki en face ni mom ale wydaje mi się, że teraz męsko wyglądam Takie nudne, proste, prostackie krechy dla pani z mięsnego. Ale lepiej niż z cieniutkimi kreseczkami. Tak czy siak nie bardzo mam z czym kombinować jeśli chodzi o samą regulację więc kończę narzekanie
No, a sens wypowiedzi miał być taki, że z makijażu uważam u siebie właśnie brwi za postarzające. Pewnie ciemniejsza kolorowa szminka też by dała taki efekt (ściumpionych ust starej nauczycielki) więc nie używam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1 (44).jpg (9,9 KB, 34 załadowań)

Stary 2014-01-04, 14:52   #2330
Murszafka

Cytat:
A zresztą dam dwie fotki: odwieczne kreseczki i najnowszy transwestyta. Porady mile widziane
Zdecydowanie drugie ujęcie Nie skub, nie skub, bo jeszcze ze 20 lat i będziesz musiała takie robić
Żart, żart!!
Powróciłam z Ikei, kręgosłup mi najprawdopodobniej zaraz pęknie... Ale hermadżesty Artur ma papierową torbę z Ikei i szaleje ze szczęścia

Stary 2014-01-04, 14:53   #2331
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
sowie to takie robiące efekt sowich okolic oczu, smutne łuki w dół, załącznik
Doczytałam ze zrozumieniem - no nie, takich łuków w dół to nigdy nie robiłam bo nie miałam z czego Musiało być ujęcie od dołu.

Cytat:
Red na drugiej fotce i brwi i oko wyglądają świetnie
Spróbuję w to uwierzyć

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Zdecydowanie drugie ujęcie Nie skub, nie skub, bo jeszcze ze 20 lat i będziesz musiała takie robić
Żart, żart!!

Stary 2014-01-04, 15:04   #2332
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Z tymi sowimi to mogło być ujęcie, patrz zał. Akurat takie "groźne" mogłabym mieć.
Fotki en face ni mom ale wydaje mi się, że teraz męsko wyglądam Takie nudne, proste, prostackie krechy dla pani z mięsnego. Ale lepiej niż z cieniutkimi kreseczkami. Tak czy siak nie bardzo mam z czym kombinować jeśli chodzi o samą regulację więc kończę narzekanie
No, a sens wypowiedzi miał być taki, że z makijażu uważam u siebie właśnie brwi za postarzające. Pewnie ciemniejsza kolorowa szminka też by dała taki efekt (ściumpionych ust starej nauczycielki) więc nie używam.
dodam że na fotce nr 2 wyglądasz właśnie bardziej kobieco - bo nadałaś im takie typowo kobiece ścięcie, miejsce gdzie brew się zgina, nie wiem jak to się nazywa - jest baaardzo miękko i kobieco.
Ale rozumiem z tym dodaniem lat. Ja jak rano wstanę bez mejkapu oczu rzecz jasna, to wyglądam fatalnie, ale i na 16 lat Każde dodatkowe podkreślenie oka to kolejne kilka lat na przód Także tak, konflikt tragiczny. Oczywiście długo to zlewałam, ale z biegiem czasu jakoś coraz bardziej tęsknię za tym kiedy każdy dawał mi mniej lat No cholera przywykłąm a to się niebezpiecznie zaczyna zmieniać. Nie chcę wyglądać "poważnie" Dojrzale. Jeszcze nie

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Cytat:
Żart, żart!!
Powróciłam z Ikei, kręgosłup mi najprawdopodobniej zaraz pęknie... Ale hermadżesty Artur ma papierową torbę z Ikei i szaleje ze szczęścia

co kupiliście, poka poka? - choć mam ban na zakupy domowe bo zbieramy na auto, bynajmniej nie na nowe, więc skoro sama nie pozwalam sobie do Ikea jechać, to chociaż u Was popodziwiam (albo nie )

Czas edycji: 2014-01-04 o 15:01
Stary 2014-01-04, 15:20   #2333
Murszafka

Cytat:
co kupiliście, poka poka? - choć mam ban na zakupy domowe bo zbieramy na auto, bynajmniej nie na nowe, więc skoro sama nie pozwalam sobie do Ikea jechać, to chociaż u Was popodziwiam (albo nie )
Znaczy poza papierową torbą??
Mało fotogeniczne rzeczy... tealighty, plastikową deskę do krojenia, szczotkę do mycia kuwety, pastę kawiorową i to chyba wszystko Torba jednak jest najważniejsza...

Stary 2014-01-04, 15:32   #2334
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Każde dodatkowe podkreślenie oka to kolejne kilka lat na przód Także tak, konflikt tragiczny.
Haha, dokładnie tak
Dobrze że mój did wygrał życie jeśli chodzi o kształt brwi (znowu patrz zał.) Nie mam wyrzutów sumienia, że przekazałam złe geny
Jeśli chodzi o wizualne bycie poważnym i dojrzałym to łapię się na przybieraniu zbyt nonszalanckich póz w stosunku do wieku Znaczy wiesz, opieranie się barkiem o ścianę, ręce w kieszeniach, jedna noga ugięta i zahaczona o drugą (nie wiem jak to opisać), beznamiętne spojrzenie na pospólstwo - no kurde! nie jestem młodym gniewnym przystojniakiem w czarnym płaszczu! Muszę sobie skołować jakiś kijek do wetknięcia w d...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dziubek.jpg (9,5 KB, 32 załadowań)

Stary 2014-01-04, 16:11   #2335
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Znaczy poza papierową torbą??
Mało fotogeniczne rzeczy... tealighty, plastikową deskę do krojenia, szczotkę do mycia kuwety, pastę kawiorową i to chyba wszystko Torba jednak jest najważniejsza...
a wiesz, że podejrzewałam Was o kuchenne utensylia
Stary 2014-01-04, 16:27   #2336
tricolor
Wtajemniczenie

Redzik wg mnie lepiej na drugiej fotce, ale mnie się podobają grubsze brwi, bo sama mam jak wilkołak
Stary 2014-01-04, 16:27   #2337
Parabelka
Panaroja

Snat cherbaty tradycyjnie
Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
Miałaś się othódzać
A żebyś wiedziała , kciałam bluzkę do pracuni, prostą z kołnierzykiem i ni hu hu ni ma, wszystko z cekinami, dżetami i tymi podobnymi albo gołe plecy
1.no so ? przesiesz mófiłąm , że bende się otchódzać , jak wszystko dobre zjem
2.o , gołych plec nie było , ale brylanty i ćwieki nawet na butach we wszystkich możliwych miejscach pewnie dlatego w dajśmanie promocja przecenionych butów "druga para za 50% a trzecia gratis"
Cytat:
mnie się zdaje - ale się nie znam - żeżeby uzyskać lepszy kształt , mogłabyś troszeczkę wyrównać górną krawędź przedniej wznoszącej się części , żeby zniwelować ten początkowy łuk , i uzyskać bardziej efekt skrzydła jaskółki .Ale to tylko taki pomysł i smaruj brwi tą sławetną alterrą rumiankową doustną , rzeczywiście brwi się zagęszczają po tym
Cytat:
widzę to

Cytat:
Haha, dokładnie tak
Dobrze że mój did wygrał życie jeśli chodzi o kształt brwi (znowu patrz zał.) Nie mam wyrzutów sumienia, że przekazałam złe geny
Jeśli chodzi o wizualne bycie poważnym i dojrzałym to łapię się na przybieraniu zbyt nonszalanckich póz w stosunku do wieku Znaczy wiesz, opieranie się barkiem o ścianę, ręce w kieszeniach, jedna noga ugięta i zahaczona o drugą (nie wiem jak to opisać), beznamiętne spojrzenie na pospólstwo - no kurde! nie jestem młodym gniewnym przystojniakiem w czarnym płaszczu! Muszę sobie skołować jakiś kijek do wetknięcia w d...
1.jak znam życie , did będzie płakał , że ma za szerokie

2. a ja tym bardziej nie jestem ale chromolę to równo , dobrze mi z tym i jak się komu niepodoba , niech zwróci spojrzenie w inne strone to jest oznaka młodości wewnętrznej , oryginalności i podążania własną drogą gdybym miała zacząć nosić się i zachowywać jak wypada osobie w moim wieku , wolałabym się od razu położyć do trumny , mowy nie ma .Wolę być dzidzią piernik w glanach niż 300 milionowym klonem paniusi z trwałą , w spódniczce i bluzeczce z gipiurowym kołnierzykiem i obowiązkowo róziową/pomarańczową szmineczką

kothy zdemolowały mi choinkę , która zdecydowanie straciła pion i stoi oparta o kredens , bo inaczej by leżała oraz smętnie powiewa zwisającym łańcuchem , regularnie ściąganym w dół , więc nawet go już nie umieszczam we właściwym położeniu bo po co

-Czy to pomoże ?[...]
Terry P.
Stary 2014-01-04, 16:30   #2338
tricolor
Wtajemniczenie

Cytat:
no jednak kwestia ujęcia, bo z takiego hmmm półprofilu? ze skosa? nr 2 wyglądają tak, że nic im nie trzeba, żaden trans, zatem nasuwa się pytanie o co Ci chodzi? Są świetne, no chba że en face wyglądają inaczej

pierwsze chyba jeszcze sprzed czasów spacerów z Didką? albo faktycznie z daleka nie rzucały się w oczy.

2. sowie to takie robiące efekt sowich okolic oczu, smutne łuki w dół, załącznik

3. nie trzeba rozjaśniać brwi, wystarczy potraktować je nie równie ostro co makijaż oczu, zostawić w spokoju by były neutralne, lekko podkreślić, to co masz na fotce 2 jest idealne, szkoda tylko że nie widać en face - imo nie masz przerysu
też tak myślę
swoje z lekka czasem podkładem przejadę lub pudrem, jak chcę mocno oczy pomalować, ale uwaga: mam czarne i gdybym je jeszcze pomalowała, to Frau Herta gotowa
Stary 2014-01-04, 16:30   #2339
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
1.no so ? przesiesz mófiłąm , że bende się otchódzać , jak wszystko dobre zjem
2.o , gołych plec nie było , ale brylanty i ćwieki nawet na butach we wszystkich możliwych miejscach pewnie dlatego w dajśmanie promocja przecenionych butów "druga para za 50% a trzecia gratis"
Ad.1. Ale nie dokupujesz dobrego ?
Ad.2. o butach się nie wypowiem bo ja po takich sklepach nie chadzam, moje sklepy do Zara Kids

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 16:31   #2340
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:

1.jak znam życie , did będzie płakał , że ma za szerokie

2. a ja tym bardziej nie jestem ale chromolę to równo , dobrze mi z tym i jak się komu niepodoba , niech zwróci spojrzenie w inne strone to jest oznaka młodości wewnętrznej , oryginalności i podążania własną drogą gdybym miała zacząć nosić się i zachowywać jak wypada osobie w moim wieku , wolałabym się od razu położyć do trumny , mowy nie ma .Wolę być dzidzią piernik w glanach niż 300 milionowym klonem paniusi z trwałą , w spódniczce i bluzeczce z gipiurowym kołnierzykiem i obowiązkowo róziową/pomarańczową szmineczką
1. no ale takie jest życie zależy jaka akurat będzie moda

2. dwuklikająca myszka mnie wykańcza psychicznie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości