![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: Gdy serduszko bije inaczej - mamusie sercowców
biankachmurkowska.blogspo t.com tu możecie poczytać historię tej dziewczynki..
To prawda że polska kardiochirurgia stoi na bardzo wysokim poziomie, chyba najmłodsze dziecko któremu przeszczepiono serce w PL miało 6msc?! Clo-będzie dobrze! Będziemy wszyscy trzymać kciuki za Florka, chłopak szybko i bezboleśnie przejdzie 3 etap. Najważniejsze że bedzie zoperowany w odpowiednim czasie! w PL są opóźnienia ze względu na kolejki na ten etap (stąd masa zbiórek na operację u prof.Malca)..nie dość że trzeba walczyć z losem o dziecko to jeszcze z systemem! Wysłane z Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie, te kolejki... zeby nie one, to chirurdzy mogliby zbierac jeszcze wiecej doswiadczenia. ba, leczyliby wtedy tez dzieci z calego swiata i sprzet by sie nie marnowal, kasa wtedy tez by ruszyla. kurcze, takie sprzety i tacy fachowcy - naprawde szkoda, ze ogranicza ich biurokracja, polityka, czy jak to tam nazwac.
tu w monachium robia 150 samych pierwszych etapow na rok. i operuja pelno innych wad - dzieci z calego swiata. to ogromny komfort nie musiec jezdzic nigdzie, potrafic sie dogadac i nie czekac w nieskonczonosc...
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
przyszlam sie pochwalic
![]() ![]()
![]() |
#245 | |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() Dzisiaj dobry dzień. W wawie zaczęły się ferie- 17 dni wolnego!!! Zaraz się z Mileną zabieramy za ciasteczka <3 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() miłego ciasteczkowania! u mnie w domu Hanka dzisiaj piecze z nianią ciasteczka, ja jak wrócę z pracy to będę z nią dekorowała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Raczkowanie
|
Clo-wspaniałe wieści!! U nas była ciężka noc z 2 godzinna przerwą dopiero po przeciwbólowym zasnął więc chyba 4ki idą. Na szczęście odespalismy rano do 10.30
![]() Wysłane z Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Zadomowienie
|
Jasiek mi kaszle.Mogę coś podać zanim pognam do lekarza?
Mam przed oczami zapalenie płuc od razu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Wtajemniczenie
|
lemurku, u maluszka takiego to nie wiem co można podać bez konsultacji z lekarzem... jak kaszle?? mokro? sucho? miał katar i go odkaszluje???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
lemurku, nic na kaszel nie znam, co by mozna bylo tak o podac... ogolnie w chorobie przychodzi mi do glowy tylko cyc. i na katar spray. ale na kaszel to cholera wie... do lekarza jak najszybciej leccie!
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
Może inhalacje z soli jeśli masz inhalator? to na pewno nie zaszkodzi. Reszta specyfików na receptę np deflegmin no i koniecznie do lekarza żeby osluchal. A może to odkasywanie nadmiaru śliny? Jeśli będzie kaszel w nocy to raczej infekcja;(
Wysłane z Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Zadomowienie
|
clo-super,gratulacje(zazdrosz czę)
Dziewczyny,dzięki za rady;młody pokasłuje(zdania są podzielone,jakiego rodzaju jest ten kaszel,mam wrażenie,że coś mu się "odrywa")ale ma apetyt,jest w znakomitym humorze,pluje obiadem na starszą siostrę ![]() Za to mnie rozłożyło,chyba mam rotawirusa.Świąt w tym roku nie będzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Wtajemniczenie
|
choinka ubrana, pierniki popieczone (i w połowie skonsumowane
![]() ![]() jutro już ruszamy w rozjazdy świąteczne dlatego już dzisiaj życzę Wam i Waszym rodzinom spokojnych, ciepłych Świąt Bożego Narodzenia. tej radości, że możemy je przeżywać wszyscy w domkach, ciesząc się z zapachu choinki, śpiewu kolęd, smaku wigilijnych potraw... a w Nowym Roku przede wszystkim zdrowia, sił na każdy dzień, spełnienia marzeń i realizacji wszystkich planów ![]() Edytowane przez pieleszka Czas edycji: 2013-12-23 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
Haneczka jest boska
![]() z Flo to za bardzo swiat nie zrobimy... jemy na raty i na zmiane. noce tragiczne, ida zabki! ale zycze wam udanych swiat i usmiechow na buziolach naszych serduszek ![]()
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wam razem z Jasiem i Olą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
Od nas również najlepsze życzenia-zdrowia, spokoju, radości dla Was, Waszych maluchów i całych rodzin!
Clo współczuję nocek. Oby zęby szybko wyszły! U nas małemu zrobiły się afty na szczęście lekarz powiedział że to początki więc mam nadzieję że nystanyna szybko pomoże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zadomowienie
|
Przyznam, że bardzo rozbiła mnie wiadomość od lemurków o małej Haneczce...
![]() Okrutne jest to życie... ![]() Dziewczyny, korzystając z okazji, że Adaś właśnie położył się na drzemkę a mąż usuktecznie pierogi w kuchni wpadam na chwilę złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia. Żeby nasze maluchy te mniejsze i te większe ( ![]() ![]() ![]() Wesoły Świąt! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
cloche-dzięki za ten artykuł,od razu raźniej się robi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
dziękuję za życzenia i oczywiście wszystkich serdecznie poświątecznie pozdrawiam
![]() Mam nadzieję, że ten szczególny czas minął Wam miło i nie aż tak szybko jak u mnie ![]() muszę przyznać, że od kilku dni obmyślam odpowiedź na pytanie, jak Joachim znosi swoją chorobę - i zaprawdę nie mam pojęcia jak na nie odpowiedzieć ![]() Chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Skłamałabym pisząc, że luz i że świetnie sobie radzi. Ale z drugiej strony radzi sobie bardzo dobrze ![]() Wada serca przeszkadza mu w dwóch sprawach: 1) intensywnym imprezowaniu ![]() Albowiem, zgodnie z zasadą, że człowiek najbardziej pragnie rzeczy których mieć nie może, mój syn chciałby zawodowo grać w piłkę nożną. Oczywiście on gra. Na boisku, na sksie, na wfie. W szkole był (i jest) zwolniony z biegów długosdystansowych, ale na 80 m miał zazwyczaj najlepszy czas. Jeśli chodzi o piłkę to zna się niesamowicie na niej. Pisze artykuły (w necie); planuje swoją przyszłość w tej dziedzinie (niestety nie jako zawodnik, ale jako trener, dziennikarz sportowy) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Wtajemniczenie
|
mhm może Joachim zostanie trenerem naszej kadry?? przydałby się tym "orłom" ktoś znający się na piłce
![]() lejesz miód na serce mego męża pisząc, że był najszybszy na 80 m! mój tż to zapalony sportowiec, maratończyk, były piłkarz 5 ligi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
Malgosiu, czytajac twojego posta zastanawialam sie, czy Florek znajdzie grono przyjaciol, z ktorymi rowniez bedzie mogl zdrowo poimprezowac... i tak sobie glosno myslalam, na co moj malz: "to zaden problem. ale do twojej rodziny nie bedziemy jezdzic"
![]() ![]() fajnie, ze przynajmniej taki codzienny sport mozna na luzie i z powodzeniem uprawiac. wiem, ze to wrecz wskazane ![]() a tak w ogole to ... jestem zombie, moj syn jest niemozliwy! to zabkowanie go wykonczy. znaczy sie mnie wykonczy, bo on sie ma calkiem dobrze... ![]()
![]() |
#263 |
Raczkowanie
|
Witam!
Właśnie znalazłam ten wątek...w 32 tc lekarz zdiagnozował VSD u synka. Byliśmy już na kilku konsultacjach. Akurat wada ta jest pod aortą co znaczy, że bardzo rzadko zdarza się, aby sama się zrosła i prawdopodobnie czekać nas będzie operacja. NIe wiadomo kiedy, wszystko okaże się po porodzie. Powiedzcie mi proszę, jak to było z taką wadą u Waszych dzieci. Jak wygląda leczenie, czy później podawane są leki itp. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 | ||||
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
ja tez sie nie wypowiem, bo u nas inna wada, ale z tego co wiem, to bedziecie pod kontrola kardiologa, ktory wyznaczy odpowiedni termin operacji. dobrze pamietam, ze Hania od pieleszki miala VSD wlasnie?
co do lekow: czy, jakie i jak dlugo, to zalezy od wady i stanu dziecka. po operacji jakis czas trzeba brac. i w razie bakterii we krwi (chocby od ropiejacego ucha po przekluciu uszu!) trzeba brac antybiotyk, ktory zapobiegnie zapaleniu wsierdzia. slyszalam, ze przez przynajmniej 2 lata po operacji taka profilaktyka jest potrzebna. Malgosia, a wlasnie mialam pytac... bo z shuntem mlody bral aspiryne. teraz nie ma zadnych rurek, wiec i aspiryna nie potrzebna. a jak bedzie po trzeciej? bo zyle glowna dolna przedluzaja czyms, no i zaleznie od tego, z czego to, to chyba moga byc rozrzedzacze potrzebne...? slyszalam, ze przy dlugotrwalym braniu aspiryny moga cierpiec zeby. a zabiegi dentystyczne znow sa niebezpieczne dla serduszek - profilaktyka zapalenia wsierdzia... ech... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#266 | |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
Tym jego zębom poświęciliśmy dużo uwagi (a jeszcze więcej kasy ![]() ![]() No ale nic to, będziemy walczyć po 24 r.ż. (jak się cały kościec rozwinie ![]() natomiast po ostatnim zabiegu (jeszcze nie doszłam do tego w opisie historii choroby) odstawiliśmy acesan na rzecz acenokumarolu ![]() Edytowane przez mhm0808 Czas edycji: 2013-12-29 o 18:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Obecnie F jest 8 miesięcy po operacji (u niego ubytek rósł z 4 mm w dniu diagnozy do ok 9 w dniu operacji) rozwija się i żyje zupełnie normalnie jak rówieśnicy co 3-4 miesiące mamy kontrole w poradni. Leków nie przyjmuje od ok 3 tyg po zabiegu. Obowiązuje nas profilaktyka zapalenia wsierdzia jak każdego po operacji na otwartym sercu ale mój F odpukać skończył rok i jeszcze nie chorował. Skąd jesteście? Czy miałaś już echo serca maluszka (w sensie płodowe) czy tylko ginekolog na razie wypatrzył wadę? W Warszawie takie badanie można wykonać w Instytucie Matki i Dziecka. Ja tam rodziłam i synek od razu miał wykonane echo, polecam Ci rodzić w szpitalu gdzie będzie taka możliwość. W innym wypadku chyba dziecko jest przewożone na badanie (poprawcie mnie jeśli się mylę?) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
o, enasza, fajnie ze opisalas co i jak
![]() ![]() powiedzcie mi, bo czegos nie rozumiem... jest np. taki przypadek: http://www.corinfantis.org/index.php?news=278 szkoda, ze nie znam dokladnie historii - co lekarze w polsce dokladnie mowili, co mieli zamiar zrobic... czy rozkladali rece, czy kazali czekac na niewiadome, czy moze mowili: poczekajmy pod kontrola lekarska x czasu i wtedy zrobimy bla bla... nie wiem. ale fakt jest taki, ze w polsce specjalisci sa, sale operacyjne sa - wlasnie wklejalam link na temat tej super nowoczesnej sali w Krakowie. czytajac list Owsiaka: http://www.przeszczep.pl/news_1492_p...t_owsiaka_.htm z kolei zastanawiam sie, co jest faktycznie problemem... jesli tylko brak stanowisk OIOM, to przeciez polska kasa chorych powinna oplacic taka operacje za granica... bo przeciez mamy wolny wybor w unii - leczymy sie gdzie chcemy. a moze by tak kurna chata doinwestowac, dorobic stanowiska i wykorzystac te wszystkie sprzety, zdolnosci chirurgow, i robic na tym kase? bedac w monachium widzialam ludzi z calego swiata. moze jak by ktos troche pomyslal, to pol swiata by jezdzilo do polski? wtedy "interes" by sie krecil i skorzystaliby na tym wszyscy! ![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- nie wiem jak jest w polsce, ale w niemczech jak wiadomo o wadzie, to sie rodzi w odpowiedniej klinice, a jak nie, to dziecko jest przewiezione do kliniki krdiologicznej i tam sie wykonuje wszystkie badania i w razie czego od razu operuje, jak w naszym przypadku bylo.
![]() |
#269 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
cloche ma rację, Hania moja urodziła się z VSD. okołobłoniastym, położonym pod zastawką trójdzielną. szanse na samozarośnięcie nijakie.. o wadzie ja niestety nie wiedziałam w ciąży ![]() bądź dzielna. dla maleństwa i dla siebie. mogę wiedzieć, z jakiej części Polski jesteś? to pomoże zorientować się, do którego ośrodka skierują Was na operację |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zadomowienie
|
![]() Tak na szybko do mamy maluszka z VSD- kiedy Adaś był operowany na intensywną przyjechała dziewycznka w wieku Młodego właśnie po operacji ubytku. Wszystko działo się u niej błyskawicznie- odintubowali ją po kilku godzinach, następnego dnia opuściła intensywną i po 3 dniach wypuścili ją do domu. Wiem, że teraz ciężko uwierzyć, że może być dobrze bo oczywiste jest, że lepiej żeby serce dziecka było zdrowe ale niektóre dzieci tak błyskawicznie regenerują się po operacjach serca, że ciężko wyjść z podziwu. Trzymam kciuki- będzie dobrze (teraz jakoś łatwo mi to powiedzieć ![]() ![]() Cloche- ja nawet nie chcę myśleć jak sprytnie działa system w Polsce ![]() mhm0808- Twoje posty bardzo pozytywnie mnie nastrajają ![]() U nas jakoś leci. Z naciskiem na jakoś ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.