Ile kosztuje wyprawka ? - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-13, 14:37   #631
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?

Ja w szpitalu musiałam mieć tylko ubranka dla dziecka na "wyjście" (już te do domu) i pieluchy..

Miałam też dla siebie kosmetyki i bieliznę..ale wszystko w sensie podkłady na łóżko, te wielkie podpaski itd było w szpitalu..normalnie w łazience stała paka jednych i drugich i jakby się skończyły to położna/pielęgniarka uzupełniała..

Dzieci dostałam od razu po porodzie..owszem w 2 dobie brały do kąpieli razem z tatą by go przyuczyć (u nas sale były 1 osobowe i odwiedziny całodobowe )

Sama zajmowałam się dziećmi ale w każdej chwili mogłam poprosić o pomoc połoznej i te bez focha nawet o 3 w nocy przychodziły (często nie proszone nawet) i pomagały czy uczyły jak dziecko do piersi przystawić..

Rodziłam w Polsce i za darmo i bez łapówek..

Opłacanie położnych powinno być karane (zarówno dawca jak i biorca po łapach powinni dostać) jak i dawanie każdych innych łapówek (to chyba w Polsce jest nie legalne??)
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-13, 19:49   #632
iweczka
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41758375]no to gratuluję poszerzenia patologii
dziwić się potem, ze takie zwyczaje w szpitalach panują [/QUOTE]

szaja-połozna której zapłaciłam nie była już na dyżurze, to juz był jej czas po pracy

teraz z perspektywy czasu postapiłabym inaczej
porodów było multum przez te kilka dni jak ja byłam, pielegniarki nie wyrabiały się
ja zejśc z łożka nie mogłam, po cc bardzo źle się czułam, a męża po 19 gonili do domu ,
teraz byłabym bardziej stanowcza prosząc o pomoc!

cc miałam o 15, potem leżałam na sali pooperacyjnej, na drugi dzien przeniesli mnie do normalnej sali i około 10 dostałam dziecko do siebie(to mi się bardzo nie podobało i żeby dojechać do dziecka, mąż zawoził mnie na wózku) .
rodziłam w szpitalu w warszawie.

Edytowane przez iweczka
Czas edycji: 2013-07-13 o 20:17
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-15, 10:57   #633
sanetka
Zakorzenienie

U nas dzieci były kąpane na sali, potem tylko zawijane kocykiem, ubrać można było po obchodzie
Dzieci rano były zabierane na ważenie, ewentualnie na badania dalej, ale np krew z pięty pobierali na sali przy rodzicach.

Teoretycznie do szpitala tylko pampersy i chusteczki, zaraz po porodzie dziecko ubierane w szpitalne ciuchy, potem jak sobie matka chciała: szpitalne albo własne

Co do pomocy: cc w nocy, o 5 rano małą mi przywiozły i do 10 żadna pielęgniarka "dzieciowa" nie zajrzała. Ja jeszcze nie mogłam wstawać, młoda wymiotowała wodami i krztusiła się. Trochę pomagała mi położna która przyszła mnie umyć, potem musiałam poczekać na męża

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-15, 11:19   #634
21pyza
Zadomowienie

U nas dzieci były kąpane w specjalnym pokoju. Wszystkie dziewczyny z jednej sali były proszone z dziećmi położna myła dzieci i oddawała mamie która przewijała i ubierała dzieciątko. Potem położne namawiały do samodzielnego kąpania przy ich asyście, pokazywały jak trzymać i co robić a czego nie powinno sie robić. Ja synka urodziłam wieczorem a dostałam go ok północy bo nie mogłam sie wybudzić z narkozy, położna podała mi go i pomogła przystawić do piersi. Tak nas zostawiła ok godzinkę Potem przyszła i zabrał synka bo stwierdziła że powinnam sie jeszcze przespać, przyniosła mi go inna rano do karmienia.
Ubranka były szpitalne, kosmetyki dla dzieci też, dostałam też podkłady i te wielkie podpaski tak że zasadniczo dla synka musiałam mieć swoje pieluchy i chusteczki, choć wiem że gdy jednej z dziewczyn brakło to tragedii nie było i położna przyniosła kilka
Stary 2013-12-19, 09:48   #635
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
szaja-połozna której zapłaciłam nie była już na dyżurze, to juz był jej czas po pracy

teraz z perspektywy czasu postapiłabym inaczej
porodów było multum przez te kilka dni jak ja byłam, pielegniarki nie wyrabiały się
ja zejśc z łożka nie mogłam, po cc bardzo źle się czułam, a męża po 19 gonili do domu ,
teraz byłabym bardziej stanowcza prosząc o pomoc!

cc miałam o 15, potem leżałam na sali pooperacyjnej, na drugi dzien przeniesli mnie do normalnej sali i około 10 dostałam dziecko do siebie(to mi się bardzo nie podobało i żeby dojechać do dziecka, mąż zawoził mnie na wózku) .
rodziłam w szpitalu w warszawie.
iweczka, ja miałam CC o 21:00. Ok. 10:00 następnego dnia zawieźli mnie na oddział i przywieźli Matiego. I nie miałam nikogo do pomocy. Mąż mógł byś przez dwie godziny od 15:00 do 17:00, bo tylko takie były godziny odwiedzin.
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 10:38   #636
martynasic
Przyczajenie

godziny odwiedzin od 15-17? masakra, w moim szitaplu całodobowo w nocy sen w fotelu przy łóżku bez rozmów i rano po obchodzie normalne odwiedziny
martynasic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 11:25   #637
LadyBeatta
Zadomowienie

dwie godziny to malutko, u mnie wprawdzie nie cala dobe, ale od 13 do powiedzmy 20-21 mozna bylo siedziec.
Stary 2013-12-19, 13:19   #638
Harrods
Zadomowienie

No, dwie godziny to maleńko. szczególnie po CC, kiedy to samemu ledwo człowiek się rusza. A tu jeszcze dziecko, karmienie piersią, które nieraz nie jest łatwe. Ja drugą noc po CC przesiedziałam na metalowym stołku oparta o ścianę z malutkim przy piersi. Na zapadniętym łóżku nie umiałam się ułożyć. A foteli u mnie w szpitalu nie było. Do tego małe salki, a w każdej 3 osoby. Jak by jeszcze dłużej siedzieli goście, to już w ogóle ruszyć by się nie można.
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 19:19   #639
Klarissa
Zakorzenienie

Pomagać w pielęgnacji maluszka powinny pielęgniarki.

Tak się fajnie pisze, że całodobowe odwiedziny są ok. Nie są. Do mojej współlokatorki o 8 rano przyjeżdżał mąż i wychodził o 21. Miałam ich serdecznie dość. Rozumiem odwiedzić żonę i dziecko na 2, 3 niech będzie i 4h, ale o ile ktoś nie ma osobnej, jednoosobowej sali to przesiadywanie komuś nad głową obcemu jest co najmniej nie na miejscu.
Stary 2013-12-19, 20:44   #640
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dokładnie, zwłaszcza, że połóg to stan, kiedy chciałoby się mieć intymność...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 21:48   #641
karolca
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44230826]Dokładnie, zwłaszcza, że połóg to stan, kiedy chciałoby się mieć intymność...[/QUOTE]
w sumie nawet nie tyle co połóg, ale często to zmęczenie porodem (jesli długi i męczący).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-20, 12:13   #642
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
No, dwie godziny to maleńko. szczególnie po CC, kiedy to samemu ledwo człowiek się rusza. A tu jeszcze dziecko, karmienie piersią, które nieraz nie jest łatwe. Ja drugą noc po CC przesiedziałam na metalowym stołku oparta o ścianę z malutkim przy piersi. Na zapadniętym łóżku nie umiałam się ułożyć. A foteli u mnie w szpitalu nie było. Do tego małe salki, a w każdej 3 osoby. Jak by jeszcze dłużej siedzieli goście, to już w ogóle ruszyć by się nie można.
Ja po porodzie byłam w sali 5-osobowej. Do jednej z matek przyjeżdżał chłoptaś, nawalony jak diabli. Pielęgniarki nie widziały czy co? W każdym bądź razie jak pierwszy raz go widziałam to myślałam, że może chłopina popił ze szczęścia, ale co wizytę był pijany/podpity. Nie przychodził sam tylko chyba ze szwagrem. Wstyd, ale nie obrażając nikogo mam wrażenie, że to była patologia. Dziewczyna miała ok 32 lat a przy zmianie pieluszki, ubierania była bardzo spanikowana, bo jak sama powiedziała, ona nie wie od czego zacząć, mhm, bardzo mnie zdziwiło jej podejście... pomijam fakt, że zabrała do domu szpitalne ubranka dla malucha, "bo w domu tego nie ma". Było mi jej szkoda z jednej strony.
Stary 2013-12-21, 20:12   #643
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Ja po porodzie byłam w sali 5-osobowej. Do jednej z matek przyjeżdżał chłoptaś, nawalony jak diabli. Pielęgniarki nie widziały czy co? W każdym bądź razie jak pierwszy raz go widziałam to myślałam, że może chłopina popił ze szczęścia, ale co wizytę był pijany/podpity. Nie przychodził sam tylko chyba ze szwagrem. Wstyd, ale nie obrażając nikogo mam wrażenie, że to była patologia. Dziewczyna miała ok 32 lat a przy zmianie pieluszki, ubierania była bardzo spanikowana, bo jak sama powiedziała, ona nie wie od czego zacząć, mhm, bardzo mnie zdziwiło jej podejście... pomijam fakt, że zabrała do domu szpitalne ubranka dla malucha, "bo w domu tego nie ma". Było mi jej szkoda z jednej strony.
Tego dziecka szkoda...
Stary 2013-12-22, 12:46   #644
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Rozumiem odwiedzić żonę i dziecko na 2, 3 niech będzie i 4h, ale o ile ktoś nie ma osobnej, jednoosobowej sali to przesiadywanie komuś nad głową obcemu jest co najmniej nie na miejscu.
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44230826]Dokładnie, zwłaszcza, że połóg to stan, kiedy chciałoby się mieć intymność...[/QUOTE]

W pełni się zgadzam, przesiadywanie odwiedzających w wieloosobowych salach jest wg mnie nie na miejscu.
Ja w takim momencie nie wyobrażam sobie, żeby obcy facet przebywał ze mną w sali całymi dniami.

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
Mąż mógł byś przez dwie godziny od 15:00 do 17:00, bo tylko takie były godziny odwiedzin.
U mnie wogóle nie ma odwiedzin przy łóżkach.
Stary 2013-12-22, 13:16   #645
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Pomagać w pielęgnacji maluszka powinny pielęgniarki.

Tak się fajnie pisze, że całodobowe odwiedziny są ok. Nie są. Do mojej współlokatorki o 8 rano przyjeżdżał mąż i wychodził o 21. Miałam ich serdecznie dość. Rozumiem odwiedzić żonę i dziecko na 2, 3 niech będzie i 4h, ale o ile ktoś nie ma osobnej, jednoosobowej sali to przesiadywanie komuś nad głową obcemu jest co najmniej nie na miejscu.
Popieram.
Nie wyobrażam sobie żebym leżała zdechła po porodzie, a tu tabun odwiedzających kogoś i ja mam ten tłum znosić. Szpital to nie galeria handlowa.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że niektóre dziewczyny dostają np. zalecenia "wietrzenia piersi" bo coś tam, i jak tu leżeć z gołym biustem, jak często nawet parawanów nie ma?

A wracając do głównego tematu: koszt wyprawki.
Ubranka: 80% używanych, głównie z Allegro i pchlich targów, reszta z wyprzedaży, w sumie wydałam około 350-400 zł, kupiłam bardzo dużo ubranek, sądzę że następne będę już kupować w rozmiarze 74, wszystko co mniejsze mam.
Kosemtyki i pielęgnacja: krem do buźki, rzeczy do szpitala: pampki, chusteczki, mydełko dla niemowląt, sól do noska, grucha, nożyczki, szczoteczka itp. 150 zł
Zestaw startowy pieluszek wielorazowych: 600 zł
Chusta: używana, tkana, 200 zł
Wózek: jeszcze nie mam, ale mam upatrzony za około 1600 zł
Koszyk mojżeszowy: używany, 50 zł
Łóżeczko: używane 100 zł, materaca jeszcze nie mam i nie sprawdzałam ile kosztuje
Przewijak TŻ ma zrobić sam, chcę taki rozkładany w łazience, więc będzie kosztował tyle ile materiały.
Kupiłam też używaną matę edukacyjną Fisher Pice Rainforest i karuzelę też Rainforest, razem zapłaciłam 150 zł.

Większość rzeczy kupowałam używanych, z oszczędności i ekologiczności. No i noworodek raczej rzeczy nie katuje nie wiadomo jak, więc większość z tych rzeczy jest w bardzo dobrym stanie lub jak nowe.
W sumie wyprawka kosztowała 2300 zł za podstawy, plus 600 za wielorazówki, 200 zł za chustę i 150 zł za karuzelę i matę edukacyjną.

Kurczę, miałam nie liczyć i żyć w słodkiej nieświadomości
Stary 2013-12-22, 16:35   #646
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Większość rzeczy kupowałam używanych, z oszczędności i ekologiczności. No i noworodek raczej rzeczy nie katuje nie wiadomo jak, więc większość z tych rzeczy jest w bardzo dobrym stanie lub jak nowe.
Popieram. Ja do tej pory często kupuję rzeczy używane dla dzieci. Mój syn to w ogóle praktycznie wszystko miał albo po siostrze, albo jak coś było bardzo "damskie" to zamieniłam się z koleżanką, która miała wcześniej syna a oczekiwała córki i w ten sposób i ona, i ja uzbierałyśmy wyprawkę dla drugich dzieci. Także drugiemu dziecku to kupiłam tylko kosmetyki i szczotkę do włosów oraz śpiworek do spania
Stary 2013-12-22, 21:39   #647
Androiddka
Przyczajenie

to zalezy co liczyc.. jesli takie najpotrzebniejsze rzeczy ktore potrzebne sa w pierwszych dniach, i do szpitala to okolo tysiaca zlotych, a nawet troche wiecej, ale nie licze tutaj np wozka ktory sam kosztuje tyle albo i wiecej..
Androiddka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 14:55   #648
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Popieram. Ja do tej pory często kupuję rzeczy używane dla dzieci. Mój syn to w ogóle praktycznie wszystko miał albo po siostrze, albo jak coś było bardzo "damskie" to zamieniłam się z koleżanką, która miała wcześniej syna a oczekiwała córki i w ten sposób i ona, i ja uzbierałyśmy wyprawkę dla drugich dzieci. Także drugiemu dziecku to kupiłam tylko kosmetyki i szczotkę do włosów oraz śpiworek do spania
To tak jak u mnie Mam na dodatek dwóch synów, więc prawie w ogóle nie kupuję ubrań dla młodszego.
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 15:59   #649
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
To tak jak u mnie Mam na dodatek dwóch synów, więc prawie w ogóle nie kupuję ubrań dla młodszego.
Wydaje mi się że ciężej będzie z używanymi ubrankami jak synek wkroczy w tak zwany okres "zabaw spodnie dewastujących, zwiedzania wszystkich okolicznych drzew/krzaczorów/kałuż" ale dla niemowlęcia nie ma sensu wydawać majątku na nowe ubranka.
Stary 2013-12-23, 16:12   #650
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Wydaje mi się że ciężej będzie z używanymi ubrankami jak synek wkroczy w tak zwany okres "zabaw spodnie dewastujących, zwiedzania wszystkich okolicznych drzew/krzaczorów/kałuż" ale dla niemowlęcia nie ma sensu wydawać majątku na nowe ubranka.
jasne, że ciężej. Wtedy te ubranka już nie są takie idealne ale i tak jest to duża oszczędność po starszym bracie.
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 16:16   #651
iizabelaa
Zakorzenienie

Ja wszystko sprzedaję i oddaje.
Stary 2014-01-04, 22:58   #652
wika82
Zakorzenienie

Ok, a teraz inaczej w temacie wyprawki: na czym oszczędzałyście, a z czym szalałyście?

Aktualnie patrzę na wózki i mam totalny mętlik w głowie.
Stary 2014-01-04, 23:08   #653
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Ok, a teraz inaczej w temacie wyprawki: na czym oszczędzałyście, a z czym szalałyście?

Hahaha ja nie umiem oszczędzać.

Jeśli masz zamiar dużo go używać to nie oszczędzaj na wózku
Stary 2014-01-04, 23:15   #654
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Hahaha ja nie umiem oszczędzać.

Jeśli masz zamiar dużo go używać to nie oszczędzaj na wózku
Iiza, mam zamiar, bo podobnie jak Tobie noszenie wydaje mi się strasznie niewygodne i kompletnie nie przewiduję chust, a z nosideł tylko fotelik.
Pierwotnie patrzyłam na modele spacerówka i głęboki, (fotelik osobno od producenta fotelików) za 2.000-2.200, ale tyle się naczytałam o wadach w stylu: za ciężki, za duży, nieporęczny, skrzypiący, że zaczynam myśleć o stokke, choćby używanym.

Sama nie wiem. Początkowo rozważałam tylko polskich producentów, ale im więcej czytam opinii, tym bardziej zniechęcam się do każdego wózka.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2014-01-04 o 23:17 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 23:20   #655
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Iiza, mam zamiar, bo podobnie jak Tobie noszenie wydaje mi się strasznie niewygodne i kompletnie nie przewiduję chust, a z nosideł tylko fotelik.
Pierwotnie patrzyłam na modele spacerówka i głęboki, (fotelik osobno od producenta fotelików) za 2.000-2.200, ale tyle się naczytałam o wadach w stylu: za ciężki, za duży, nieporęczny, skrzypiący, że zaczynam myśleć o stokke, choćby używanym.

Sama nie wiem. Początkowo rozważałam tylko polskich producentów, ale im więcej czytam opinii, tym bardziej zniechęcam się do każdego wózka.
ja kupiłam uzywkę 3w1 (niedawno sprzedałam za takie same pieniądze), kupiłam też wielką krowę na pompowanych kołach na długie spacery na łonie natury.

Jakbym miała teraz kupować wózek, kupiłabym taki, gdzie fotelik wpina sie w stelaż plus gondola a osobno dobra spacerówka.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 00:44   #656
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:

Ja przyoszczędziłam na wózku, efekt taki, że teraz mam już 3 i nadal nie jestem do końca zadowolona (choć ten mam najlepszy).
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 04:49   #657
Konto usunięte

WIka, na wózku absolutnie nie oszczędzaj pamiętaj, że wózek to często impreza na 3 lata (jeśli bierzesz 3in1). Zastanów się czy: musisz wnosić/znosić go na co dzień w całości, czy może spokojnie możesz gdzieś koła zostawiać na dole, a może cały wózek? Po jakim terenie będziesz jeździła - jeśli dużo i po zróżnicowanym, to tylko pompowane koła, skrętne, z możliwością blokady. Małymi kołami podróż np. po śniegu będzie koszmarem, po drodze nie-chodnikowej również. Dobrze, jeśli wózek ma od razu adapter na który możesz fotelik-nosidełko wpiąć Mój osobisty patent, też bym na to patrzyła: czy spacerówka ma pod budką siatkę? wkleję ci fotkę pokazową - moja córka młodsza nienawidziła leżenia na brzuchu (częste u dzieci), a w taki sposób potrafiła jechać i 3 h Ważne też, by miał możliwość wpięcia w obie strony lub przekładaną rączkę.

http://imageshack.us/photo/my-images/542/nuya.jpg/

Oszczędzałam na ubrankach, kupując jakieś 3/4 w SH (na sztuki, wycenione, w stanie idealnym, często trafiam do dzisiaj na nowe, metkowe), pieluchy DADA lub babydream, przewijak nałóżkowy zwykły za 40zł, łóżeczko zwykłe, kupione z całym oprzyrządowaniem za 400zł (ale już totalnie wsio: materac, organizer, 2kpl pościeli, baldachim - teoretycznie łapacz kurzu i teraz nie zakładam, ale przy starszej mieliśmy 1 pokój i osłaniał przed światłem wieczorem, gdy spała, rożek do tego był i różne takie tam inne). Kosmetyki babydream, dobry skład i niedrogie. Mleko - kp 11mcy, czyli najlepsze i za free a teraz dziecko samo oszczędza, bo nie wypije żadnego mm

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2014-01-05 o 04:56
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 09:02   #658
Glodomorek
Zakorzenienie

Ja po 3 wózkach stwierdziłam, że dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłaby gondola+fotelik. A potem pozbyć się tego i kupić samą lżejszą spacerówkę (nie parasolkę).

Za to oszczędziłam na ciuchach prawie 2 lata, bo zostałam zasypana toną ubranek

Nie warto oszczędzać na sobie, czyli dobry stanik to podstawa, bo biust masz tylko jeden (i nie mam na myśli rosnących z biustem czy innych szajsów a coś w tym stylu Royce, HOTmilk, Freya).

Kosmetyki ostatecznie wybrałam Hipp lub Babydream, z czego te 2 są tańsze i myślę, że nawet lepsze.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 09:36   #659
Konto usunięte

Ja przy starszej miałam 3in1, około roku kupiłam też lekką spacerówkę, której serdecznie nie lubiłam. Kupiona tylko dlatego, że wówczas mieliśmy matiza i nam się nie mieścił duży wózek. Teraz się mieści, więc jeździ moje młodsze dziecię jak królowa :d
Stary 2014-01-05, 11:52   #660
boska latynoska
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44436649]Ja przy starszej miałam 3in1, około roku kupiłam też lekką spacerówkę, której serdecznie nie lubiłam. Kupiona tylko dlatego, że wówczas mieliśmy matiza i nam się nie mieścił duży wózek. Teraz się mieści, więc jeździ moje młodsze dziecię jak królowa :d[/QUOTE]

JA kupiłabym dobry wózek ale używany jakiś 2w1 gondola plus spacerówka, do tego nowy fotelik i adaptery. JA miałam Mutsiaka i byłam zadowolona. Po roku i tak większość osób przesiada sie w spacerówkę bo i wygodniej i poręczniej, 1,5- roczniaki nie przesiadują już raczej na spacerach w wózkach.Tutaj warto zainwestować już w coś dobrego.
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości