|
|
#631 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?
Ja w szpitalu musiałam mieć tylko ubranka dla dziecka na "wyjście" (już te do domu) i pieluchy..
Miałam też dla siebie kosmetyki i bieliznę..ale wszystko w sensie podkłady na łóżko, te wielkie podpaski itd było w szpitalu..normalnie w łazience stała paka jednych i drugich i jakby się skończyły to położna/pielęgniarka uzupełniała.. Dzieci dostałam od razu po porodzie..owszem w 2 dobie brały do kąpieli razem z tatą by go przyuczyć (u nas sale były 1 osobowe i odwiedziny całodobowe )Sama zajmowałam się dziećmi ale w każdej chwili mogłam poprosić o pomoc połoznej i te bez focha nawet o 3 w nocy przychodziły (często nie proszone nawet) i pomagały czy uczyły jak dziecko do piersi przystawić.. Rodziłam w Polsce i za darmo i bez łapówek.. Opłacanie położnych powinno być karane (zarówno dawca jak i biorca po łapach powinni dostać) jak i dawanie każdych innych łapówek (to chyba w Polsce jest nie legalne??) |
|
|
|
|
#632 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41758375]no to gratuluję poszerzenia patologii
dziwić się potem, ze takie zwyczaje w szpitalach panują szaja-połozna której zapłaciłam nie była już na dyżurze, to juz był jej czas po pracy teraz z perspektywy czasu postapiłabym inaczej porodów było multum przez te kilka dni jak ja byłam, pielegniarki nie wyrabiały się ja zejśc z łożka nie mogłam, po cc bardzo źle się czułam, a męża po 19 gonili do domu , teraz byłabym bardziej stanowcza prosząc o pomoc! cc miałam o 15, potem leżałam na sali pooperacyjnej, na drugi dzien przeniesli mnie do normalnej sali i około 10 dostałam dziecko do siebie(to mi się bardzo nie podobało i żeby dojechać do dziecka, mąż zawoził mnie na wózku) . rodziłam w szpitalu w warszawie. Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2013-07-13 o 20:17 |
|
|
|
|
#633 |
|
Zakorzenienie
|
U nas dzieci były kąpane na sali, potem tylko zawijane kocykiem, ubrać można było po obchodzie
Dzieci rano były zabierane na ważenie, ewentualnie na badania dalej, ale np krew z pięty pobierali na sali przy rodzicach. Teoretycznie do szpitala tylko pampersy i chusteczki, zaraz po porodzie dziecko ubierane w szpitalne ciuchy, potem jak sobie matka chciała: szpitalne albo własne ![]() Co do pomocy: cc w nocy, o 5 rano małą mi przywiozły i do 10 żadna pielęgniarka "dzieciowa" nie zajrzała. Ja jeszcze nie mogłam wstawać, młoda wymiotowała wodami i krztusiła się. Trochę pomagała mi położna która przyszła mnie umyć, potem musiałam poczekać na męża
|
|
#634 |
|
Zadomowienie
|
U nas dzieci były kąpane w specjalnym pokoju. Wszystkie dziewczyny z jednej sali były proszone z dziećmi położna myła dzieci i oddawała mamie która przewijała i ubierała dzieciątko. Potem położne namawiały do samodzielnego kąpania przy ich asyście, pokazywały jak trzymać i co robić a czego nie powinno sie robić. Ja synka urodziłam wieczorem a dostałam go ok północy bo nie mogłam sie wybudzić z narkozy, położna podała mi go i pomogła przystawić do piersi. Tak nas zostawiła ok godzinkę Potem przyszła i zabrał synka bo stwierdziła że powinnam sie jeszcze przespać, przyniosła mi go inna rano do karmienia.
Ubranka były szpitalne, kosmetyki dla dzieci też, dostałam też podkłady i te wielkie podpaski tak że zasadniczo dla synka musiałam mieć swoje pieluchy i chusteczki, choć wiem że gdy jednej z dziewczyn brakło to tragedii nie było i położna przyniosła kilka
|
|
#635 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#636 |
|
Przyczajenie
|
godziny odwiedzin od 15-17? masakra, w moim szitaplu całodobowo w nocy sen w fotelu przy łóżku bez rozmów i rano po obchodzie normalne odwiedziny
|
|
|
|
|
#637 |
|
Zadomowienie
|
dwie godziny to malutko, u mnie wprawdzie nie cala dobe, ale od 13 do powiedzmy 20-21 mozna bylo siedziec.
|
|
#638 |
|
Zadomowienie
|
No, dwie godziny to maleńko. szczególnie po CC, kiedy to samemu ledwo człowiek się rusza. A tu jeszcze dziecko, karmienie piersią, które nieraz nie jest łatwe. Ja drugą noc po CC przesiedziałam na metalowym stołku oparta o ścianę z malutkim przy piersi. Na zapadniętym łóżku nie umiałam się ułożyć. A foteli u mnie w szpitalu nie było. Do tego małe salki, a w każdej 3 osoby. Jak by jeszcze dłużej siedzieli goście, to już w ogóle ruszyć by się nie można.
|
|
|
|
|
#639 |
|
Zakorzenienie
|
Pomagać w pielęgnacji maluszka powinny pielęgniarki.
Tak się fajnie pisze, że całodobowe odwiedziny są ok. Nie są. Do mojej współlokatorki o 8 rano przyjeżdżał mąż i wychodził o 21. Miałam ich serdecznie dość. Rozumiem odwiedzić żonę i dziecko na 2, 3 niech będzie i 4h, ale o ile ktoś nie ma osobnej, jednoosobowej sali to przesiadywanie komuś nad głową obcemu jest co najmniej nie na miejscu.
|
|
#640 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie, zwłaszcza, że połóg to stan, kiedy chciałoby się mieć intymność...
|
|
|
|
|
#641 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44230826]Dokładnie, zwłaszcza, że połóg to stan, kiedy chciałoby się mieć intymność...[/QUOTE]
w sumie nawet nie tyle co połóg, ale często to zmęczenie porodem (jesli długi i męczący).
|
|
#642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pełni się zgadzam, przesiadywanie odwiedzających w wieloosobowych salach jest wg mnie nie na miejscu. Ja w takim momencie nie wyobrażam sobie, żeby obcy facet przebywał ze mną w sali całymi dniami. ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- U mnie wogóle nie ma odwiedzin przy łóżkach.
|
|
|
#645 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wyobrażam sobie żebym leżała zdechła po porodzie, a tu tabun odwiedzających kogoś i ja mam ten tłum znosić. Szpital to nie galeria handlowa. Trzeba też wziąć pod uwagę, że niektóre dziewczyny dostają np. zalecenia "wietrzenia piersi" bo coś tam, i jak tu leżeć z gołym biustem, jak często nawet parawanów nie ma? A wracając do głównego tematu: koszt wyprawki. Ubranka: 80% używanych, głównie z Allegro i pchlich targów, reszta z wyprzedaży, w sumie wydałam około 350-400 zł, kupiłam bardzo dużo ubranek, sądzę że następne będę już kupować w rozmiarze 74, wszystko co mniejsze mam. Kosemtyki i pielęgnacja: krem do buźki, rzeczy do szpitala: pampki, chusteczki, mydełko dla niemowląt, sól do noska, grucha, nożyczki, szczoteczka itp. 150 zł Zestaw startowy pieluszek wielorazowych: 600 zł Chusta: używana, tkana, 200 zł Wózek: jeszcze nie mam, ale mam upatrzony za około 1600 zł Koszyk mojżeszowy: używany, 50 zł Łóżeczko: używane 100 zł, materaca jeszcze nie mam i nie sprawdzałam ile kosztuje Przewijak TŻ ma zrobić sam, chcę taki rozkładany w łazience, więc będzie kosztował tyle ile materiały. Kupiłam też używaną matę edukacyjną Fisher Pice Rainforest i karuzelę też Rainforest, razem zapłaciłam 150 zł. Większość rzeczy kupowałam używanych, z oszczędności i ekologiczności. No i noworodek raczej rzeczy nie katuje nie wiadomo jak, więc większość z tych rzeczy jest w bardzo dobrym stanie lub jak nowe. W sumie wyprawka kosztowała 2300 zł za podstawy, plus 600 za wielorazówki, 200 zł za chustę i 150 zł za karuzelę i matę edukacyjną. Kurczę, miałam nie liczyć i żyć w słodkiej nieświadomości
|
|
|
#646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#647 |
|
Przyczajenie
|
to zalezy co liczyc.. jesli takie najpotrzebniejsze rzeczy ktore potrzebne sa w pierwszych dniach, i do szpitala to okolo tysiaca zlotych, a nawet troche wiecej, ale nie licze tutaj np wozka ktory sam kosztuje tyle albo i wiecej..
|
|
|
|
|
#648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam na dodatek dwóch synów, więc prawie w ogóle nie kupuję ubrań dla młodszego.
|
|
|
#649 |
|
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi się że ciężej będzie z używanymi ubrankami jak synek wkroczy w tak zwany okres "zabaw spodnie dewastujących, zwiedzania wszystkich okolicznych drzew/krzaczorów/kałuż" ale dla niemowlęcia nie ma sensu wydawać majątku na nowe ubranka.
|
|
#650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale i tak jest to duża oszczędność po starszym bracie.
|
|
|
#651 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wszystko sprzedaję i oddaje.
|
|
#652 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, a teraz inaczej w temacie wyprawki: na czym oszczędzałyście, a z czym szalałyście?
Aktualnie patrzę na wózki i mam totalny mętlik w głowie.
|
|
#653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli masz zamiar dużo go używać to nie oszczędzaj na wózku
|
|
|
#654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pierwotnie patrzyłam na modele spacerówka i głęboki, (fotelik osobno od producenta fotelików) za 2.000-2.200, ale tyle się naczytałam o wadach w stylu: za ciężki, za duży, nieporęczny, skrzypiący, że zaczynam myśleć o stokke, choćby używanym. Sama nie wiem. Początkowo rozważałam tylko polskich producentów, ale im więcej czytam opinii, tym bardziej zniechęcam się do każdego wózka.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2014-01-04 o 23:17 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakbym miała teraz kupować wózek, kupiłabym taki, gdzie fotelik wpina sie w stelaż plus gondola a osobno dobra spacerówka.
|
|
|
#656 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przyoszczędziłam na wózku, efekt taki, że teraz mam już 3 i nadal nie jestem do końca zadowolona (choć ten mam najlepszy).
|
|
|
|
|
#657 |
|
Konto usunięte
|
WIka, na wózku absolutnie nie oszczędzaj
Ważne też, by miał możliwość wpięcia w obie strony lub przekładaną rączkę.http://imageshack.us/photo/my-images/542/nuya.jpg/ Oszczędzałam na ubrankach, kupując jakieś 3/4 w SH (na sztuki, wycenione, w stanie idealnym, często trafiam do dzisiaj na nowe, metkowe), pieluchy DADA lub babydream, przewijak nałóżkowy zwykły za 40zł, łóżeczko zwykłe, kupione z całym oprzyrządowaniem za 400zł (ale już totalnie wsio: materac, organizer, 2kpl pościeli, baldachim - teoretycznie łapacz kurzu i teraz nie zakładam, ale przy starszej mieliśmy 1 pokój i osłaniał przed światłem wieczorem, gdy spała, rożek do tego był i różne takie tam inne). Kosmetyki babydream, dobry skład i niedrogie. Mleko - kp 11mcy, czyli najlepsze i za free a teraz dziecko samo oszczędza, bo nie wypije żadnego mm
Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2014-01-05 o 04:56 |
|
|
|
|
#658 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po 3 wózkach stwierdziłam, że dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłaby gondola+fotelik. A potem pozbyć się tego i kupić samą lżejszą spacerówkę (nie parasolkę).
Za to oszczędziłam na ciuchach prawie 2 lata, bo zostałam zasypana toną ubranek ![]() Nie warto oszczędzać na sobie, czyli dobry stanik to podstawa, bo biust masz tylko jeden (i nie mam na myśli rosnących z biustem czy innych szajsów a coś w tym stylu Royce, HOTmilk, Freya). Kosmetyki ostatecznie wybrałam Hipp lub Babydream, z czego te 2 są tańsze i myślę, że nawet lepsze. |
|
|
|
|
#659 |
|
Konto usunięte
|
Ja przy starszej miałam 3in1, około roku kupiłam też lekką spacerówkę, której serdecznie nie lubiłam. Kupiona tylko dlatego, że wówczas mieliśmy matiza i nam się nie mieścił duży wózek. Teraz się mieści, więc jeździ moje młodsze dziecię jak królowa :d
|
|
|
|
|
#660 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44436649]Ja przy starszej miałam 3in1, około roku kupiłam też lekką spacerówkę, której serdecznie nie lubiłam. Kupiona tylko dlatego, że wówczas mieliśmy matiza i nam się nie mieścił duży wózek. Teraz się mieści, więc jeździ moje młodsze dziecię jak królowa :d[/QUOTE]
JA kupiłabym dobry wózek ale używany jakiś 2w1 gondola plus spacerówka, do tego nowy fotelik i adaptery. JA miałam Mutsiaka i byłam zadowolona. Po roku i tak większość osób przesiada sie w spacerówkę bo i wygodniej i poręczniej, 1,5- roczniaki nie przesiadują już raczej na spacerach w wózkach.Tutaj warto zainwestować już w coś dobrego. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

)