![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
wierszyki dołączane do zaproszeń slubnych
Zastanawiam się jakie macie podejście do popularnych obecnie wierszyków dołączanych do zaproszeń z prośbą o pieniądze zamiast prezentu, wina zamiast kwiatków itd. Fajny pomysł czy raczej nietakt??
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: wierszyki dołączane do zaproszeń slubnych
Ja nie miałam na zaproszeniu ŻADNYCH wierszyków, ani tych proszących o coś innego zamiast kwiatów, ani tych o miłości, które połączyła naszą dwójkę na wieczność ;P Miałam wzmiankę o tym, że nie chcemy kwiatów, ale bez precyzowania co zamiast nich
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A my właśnie jesteśmy na etapie zaproszeń. I chcemy napisać jakiś wierszyk zamiast kwiatów ale nie wiemy jeszcze dokladnie co i jak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
My mamy wierszyk odnośnie wina bądź książek zamiast kwiatów, a także cytat z JP II na spodzie zaproszenia, ale to raczej do ozdoby niż czytania, bo malutką czcionką, robi raczej za 'szlaczek' niż tekst.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
nyan nyan ^^
|
Jestem na nie, uważam, że są w złym guście. Nie podobają mi się też podniosłe cytaty w stylu "nasza miłość to nie wiatr". Jak coś jest używane przez każdą Parę w zaproszeniu, to staje się to bardzo szybko oklepane i pospolite.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
My mamy zaproszenia, do których robimy "wkładkę" z informacją, żeby goście o prezenty się nie martwili (wierszyk jakiś) i z prośbą o potwierdzenie przybycia do pewnego dnia.
Ja nie uważam, żeby wierszyki były kiczem - no może niektóre to przesada, ale są ładne wierszyki, które ubarwią jedynie zaproszenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Ja nie mam napisane wierszykiem, mam informację, że jeśli ktoś chciałby nam podarować kwiaty to w zamian za to prosimy o butelkę wina
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
My chcemy dać "bilecik" że zamiast kwiatów przybory szkolne dla domu dziecka albo misie lub kupony totka ale jeszcze nie wiemy co. No i drugi że chcemy pieniążki zamiast prezentów ponieważ mieszkamy już 2lata ze sobą i raczej żaden prezent nie byłby trafny bo to co potrzebne najbardziej to już mamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My nie prosiliśmy o pieniądze zamiast prezentów, też już dlugo razem mieszkamy a goście mają swój rozum i sami wiedzieli że zawsze lepiej dać gotówkę niż coś nietrafionego i niepotrzebnego ![]() ![]() Co do wierszyka, to my mieliśmy coś takiego: "Drodzy Goście, w tym szczególnym dniu najważniejsza jest dla nas Wasza obecność. Jeśli jednak macie ochotę podarować nam kwiatki, prosimy zamiast nich o książkę, wino lub czekoladki. " Czekoladki zaniosłam do pracy jako ślubny poczęstunek, książkami mamy zapełnioną całą półkę, a winkiem raczymy się do dziś, sporo butelek dostaliśmy ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Czasem lubię sobie ślubny podczytywać, zwykle tutaj nie piszę. Ale uważam, że proszenie o pieniądze jest w złym guście. Chrześniak mojej mamy miał napisane tak "Nie prosimy o kwiaty, nie prosimy o wiele, prosimy o pieniądze drodzy przyjaciele". Dla mnie szczyt chamstwa. Jeszcze o ile rozumiem proszenie o książki, wino, płyty z muzyką, to po prostu takie proszenie się wprost o pieniądze jest głupie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
My na pewno będziemy mieć wierszyk o winie lub alkoholu (ogólnie) zamiast kwiatów
![]() Z kolei co do wierszyków o kasie: zastanawialiśmy się nad nim, ale dużo osób uważa to za faux pas, więc liczymy, że większość gości wiedząc, że mieszkamy razem, nie kupi nam żelazka, kompletu pościeli, odkurzacza itd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Wierszyki są dla mnie strasznie infantylne. Zamiast silić się na rymowankę rodem z Częstochowy, lepiej napisać ''Zamiast kwiatów prosimy o książki/wino/itp.'' Tak samo z informacją o tym, że nie chce się prezentów tylko gotówkę/ prezenty z wcześniej przygotowanej listy.
Jedyne wiersze, jakie toleruję na zaproszeniach, to te napisane przez uznanych poetów/ słowa piosenek. No i o ile pasują do pary, a nie że ktoś chciał być taki wykształcony i na siłę wcisnął pierwszy lepszy utwór.
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Rymowane wieszyki przesłanie nie podobaja mi sie w ogóle
![]() Zazwyczaj są strasznie infantylne ![]() Najlepszym podarunkiem dla kobiety to diamenciki , a dla nowożeńców -banknociki. Goście nasi kochani My juz w domu wszystko mamy chcecie nam coś podarować dajcie śwince sie radować Róże, lilie i goździki to jest wszystko małe miki my liczmy, przeliczamy kasy z kwiatów pożądamy ugościmy Was obiadem napoimy, damy radę ale będzie przyzwoicie nas wzbogacić należycie Gościu drogi, gościu miły powypruwaj sobie żyły aby nam nie było smutno że się okazałeś kutwą Chcemy bardzo Wszystkich prosić by nam kwiatów nie przynosić. Stąd wiadomość, ku publice, chcemy z winem mieć piwnicę. Niekoniecznie z winnic słanych, za to pełną win wytrawnych, wina włoskie, bądź też z Chile, co zapewnią miłe chwile. Nie pragniemy stosować wykrętów, Ale lepiej nam będzie bez prezentów. Przed nami przyszłość świetlana, Waszą gotówką usłana. No przecież to brzmi strasznie ![]() Wedłg mnie można poprosić o nie przynoszenie kwiatów byle to ujać normlanie ,elegancko a nie teksty jak przedszkolaka na apelu ![]() na przykład : "Gości, którzy planują obdarować nas kwiatami prosimy w zamian o butelkę wina/ książke/ wsparcie datkami wolontariuszy, którzy kwestować będą po mszy " "prosimy o nie przynoszenie prezentów rzeczowych" Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() wierszyki są paskudne, a wierszykowanie o papierkach ze znaczkiem wodnym to szczyt tandety i bezczelności ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Też nie jestem fanką wierszyków, wolę zwykłą informację. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;44388489]Ja sobie wyobraziłam wiadro pomyj
![]() Też nie jestem fanką wierszyków, wolę zwykłą informację.[/QUOTE] Ja mam to samo, zero wierszyków, zero cytatów, aforyzmów... Nie lubię takich frazesów. Prosty przekaz jest najlepszy ![]() ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- W ogóle... ile przed slubem zaczynacie jeżdzić po rodzinie i zapraszać na wesele? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W kwestii wierszyków - jestem zdania tak jak większość osób, że o ile niewymuszona prośba o coś zamiast kwiatów jest jak najbardziej na miejscu; o tyle sugerowanie prezentów gościom jest trochę niestosowne. Bardzo głupio wygląda jeśli młodzi organizują wystawne wesele (ponad stan), z mnóstwem atrakcji; a potem w zaproszeniach pojawia się wierszowana sugestia o podarunki pieniężne. Skoro tak bardzo brak im pieniędzy, to czemu aż tak wystawne wesele? Większość gości domyśla się, że młodym bardziej przyda się prezent pieniężny. A sugerowanie prezentu pieniężnego ogranicza gości, którzy są w nieciekawej sytuacji finansowej i wolą dać prezent rzeczowy, niż 50 zł i być obgadanym przed całą rodziną.
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() tylko zamiast książek wolę totka ![]() ![]() tylko zastanawiam się czy to tak pasuje.. "Drodzy Goście, w tym szczególnym dniu najważniejsza jest dla nas Wasza obecność. Jeśli jednak macie ochotę podarować nam kwiatki, prosimy zamiast nich o wino, totka lub czekoladki." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Na każdym weselu, na jakim byłam zawsze, ale to zawsze na zaproszeniach były tego typu wierszyki. Dla mnie to normalne- jeśli MP zaprasza mnie na wesele i wydają na to majątek, to na prawdę nie widzę nic złego w tym, że zasugerują mi co chcą dostać. Może nie wszystkie iwerszyki są trafione, ale cóż- gusta i guściki
![]() A jeśli ktoś nie ma kasy na prezent/do koperty- u nas paru znajomych od razu powiedziało, że ma duże wydatki w okresie naszego ślubu. A My co na to? Żeby się nie przejmowali i że i tak zapraszamy, bo nie o to chodzi. I tak wesele kosztuje i zawsze kosztować będzie, a nie zaprasza się ludzi dla ich kasy. Ale żeby cichaczem dać 50 zł za dwie osoby na weselu- to trochę wstyd. Wolałabym nie przyjść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisałam o osobach, które są w trudnej sytuacji - a trochę lepiej wygląda prezent niż jego kasowa równowartość.
![]() |
![]() |
#24 | |||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mnie uczono,że gości to się nie zaprasza w celu sponsoringu ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
niekórzy po prostu ktos nei chce miec złych prezentów z którymi nei bedzie miał co zrobić ![]() Na przykąłd wątpi że rodizna zna jego gust czy preferencje. nic nie jest oczywiste dla każdego ![]() Ludzie naprawde nie maja wyobrazni czasem ![]() vide https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4824 parze która mieszka za granicą kupic komplet garnków czy inne podarki których transport bedzie droższy niz ich wartosc ![]() Mało kto zadaje sobie trud zeby pomyśleć co młodym sie spodoba , przyda, raczej kupuja pod siebie Cytat:
Jak mozna oczekiwac udanego prezentu jak ludzie daja to co ICH pokaże w dobrym świetle ![]() koronny forumowy argument "prezent rzeczowy musi byc opcją no bo komus głupio jest dac 50zł" (100/mniej niz talerzyk) " Jak ktos daje prezent żeby dobrze wypaść to ja dziekuje za taki prezent ..albo w ogóle za takich gości ![]() ![]() A co do obgadywania to juz totalna przesada . To im powinno byc wstyd że obgadują. Cytat:
http://www.przed-slubny.pl/wierszyki-do-zaproszen-z-prosba-o-pieniadze.html Jak pisałam są czesto bezczelne [QUOTE=cornflower_girl;444 09130]A sugerowanie prezentu pieniężnego ogranicza [/QUOTE] no chyba to chyba mniejszy problem dla gości jak nie musza dawac preetnu albo wybierac z listy niz jak musza kombinowac co kupic ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sama też chyba wolałabym dostać książkę niż kwiaty. Ale na zaproszeniu pisać nic nie będziemy, raczej wspomnimy coś, jak będziemy zapraszać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
My zamiast kwiatów prosiliśmy o wino lub czekoladki - to drobiazgi. Proszenie wierszykiem o pieniądze (w czasach gdy prawie wszyscy dają koperty, a kto ma mniej pieniędzy to woli kupić prezent)jest średniej klasy.
Mój kuzyn prosił o totka - wtedy pomyślałam: ile mam wam dać to i tak wam dam (zaoszczędziłam wczesniej), a totka to puszcze sobie sama-jak wygram to swoim szczęściem, wy macie swoje szczęście,więc po co pożyczać i odbierać je komuś. Takie były moje pierwsze myśli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
wierszyki są pretensjonalne. Zaproszenie jest dla dorosłych ludzi a nie przedszkolaków.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Każdy z gości dostał inny wierszyk tzn część miała przynieść wino, inni słodkości,a jeszcze inni coś innego i tym to sposobem Młodzi zaoszczędzili sobie na alkoholu, słodkim stole...dla mnie to trochę niesmaczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.